Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. Poate România
  susţine Alianţa „Moldova Euro-Comunistă”
  de la Chişinău?
  ––––––––––––––––-
  de Val. Naumescu,
  doctor în ştiinţe politice, conferenţiar la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Americane.
  Are gradul diplomatic de ministru-consilier, fiind fost consul general al României la Toronto (martie 2008 – octombrie 2012) şi secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe (ianuarie 2005 – iunie 2007).
  Este fondatorul şi coordonatorul Grupului de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL.
  Printre cărţile sale cele mai recente, se numără Democracy and Security in the 21st Century: Perspectives on a Changing World (Cambridge Scholars Publishing, 2014), Foreign Policy and Diplomacy: An Introduction (EFES, 2014) şi Teme de politică internaţională: conflicte, tensiuni, dezbateri (EFES, 2014).

  http://www.contributors.ro/global-europa/poate-romania-sustine-alianta-%E2%80%9Emoldova-euro-comunista%E2%80%9D-de-la-chisinau/

  Din păcate pentru Republica Moldova, am avut dreptate. Ca cetăţean român, legat sentimental şi familial de Basarabia, n-aş fi vrut să am. Ca autor însă, nu pot să nu remarc că, pe 27 decembrie 2014, am fost primul analist din spaţiul public românesc care semnala limpede riscul deturnării mesajului alegerilor legislative de pe 30 noiembrie, prin formarea unei majorităţi ipocrite, hibride, care să includă Partidul Comuniştilor, cel mai mare duşman al României şi al identităţii româneşti de peste Prut.

  În articolul la care fac referire, „Impasul coaliţiei pro-europene de la Chişinău. Înlocuirea PL cu PCRM ar schimba esenţial mesajul alegerilor”[1] spuneam că ar fi bine ca „Preşedintele Klaus Iohannis să efectueze vizita oficială la Chişinău, acordând astfel girul României noilor autorităţi politice rezultate în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, numai atunci când se va fi asigurat că mesajul acestor alegeri este respectat

  şi că Partidul Comunist, o formaţiune care

  urăşte prin definiţie România şi românismul

  din Republica Moldova, nu este parte a

  majorităţii parlamentare şi nu ia parte la

  deciziile noii puteri de la Chişinău”.

  În condiţiile cooptării PCRM în noua majoritate, asistăm la sfârşitul ideii că alegerile din Republica Moldova au fost „câştigate” de pro-europeni. Comuniştii şi, prin ei, opţiunea anti-occidentală şi anti-românească au revenit, printr-un compromis cu Vlad Filat şi Marian Lupu (care a plecat tot de la comunişti), la tabloul de comandă.

  Formarea majorităţii PLDM-PCRM-PDM (în ordinea mandatelor din Parlament, respectiv 23-21-19), care va conduce Republica Moldova în următorii patru ani şi va alege peste doar 14 luni Preşedintele Republicii, impune anumite reconsiderări politice, rostite sau nerostite, din partea României, Uniunii Europene şi Statelor Unite. Sigur, este dreptul oricărui stat suveran să-şi desemneze conducerea iar Republica Moldova nu este o excepţie. Din acest punct de vedere, Bucureştiul sau Bruxelles-ul nu pot decât să ia act de voinţa liderilor politici de la Chişinău şi de mecanismele constituţionale ale constituirii noii puteri. Nu e vorba aici de „amestecul în treburile interne” ale unei alte ţări, în fond fiecare doarme aşa cum îşi aşterne.

  Pe de altă parte, tot ca stat suveran, membru al Uniunii Europene şi al NATO, România are tot dreptul să evalueze situaţia politică actuală din Republica Moldova pe baza unei grile proprii de criterii (strategice, istorice, culturale), formulând o politică demnă din perspectivă naţională, nu una bazată pe clişee, banalităţi şi „formule de convenienţă”, doar pentru că nu avem curajul să spunem ce gândim.

  La Bucureşti este necesară acum o atitudine lucidă, moderată dar francă, în consonanţă cu interesele de stat al României, ale cetăţenilor români care locuiesc în Republica Moldova precum şi ale cetăţenilor acestei republici, tot mai mulţi conform ultimului recensământ, care se declară etnici români. Nu mai putem lăuda la nesfârşit ceea ce nu este de lăudat. Dacă privim, de exemplu, spre modul ferm, asertiv şi consecvent în care Polonia a abordat în ultimii douăzeci de ani relaţia cu Ucraina vecină, definindu-şi un „timbru propriu, o voce bine auzită şi respectată” în Europa, probabil că nu ar trebui să mai fim ezitanţi şi formalişti când vorbim despre soarta unui spaţiu care a fost furat României de către sovietici (deci de părinţii fondatori ai PCRM, recent cooptat în majoritatea parlamentară de la Chişinău), în baza Pactului Ribbentrop-Molotov.

  Formarea Alianţei „Moldova Euro-Comunistă” nu era obligatorie pentru salvarea republicii de la un dezastru politic. Am fi putut lua în considerare o asemenea soluţie de avarie, doar dacă partidele pro-europene nu ar fi avut minim 51 de deputaţi şi, să zicem, ne-am fi putut trezi cu un premier comunist sau socialist pro-rus. Fără majoritate, compromisul era poate de luat în calcul, dar nici atunci nu era obligatoriu de făcut. Alegerile anticipate sunt, la urma urmei, o soluţie constituţională şi bărbătească. Însă PLDM, PDM şi PL aveau (au încă) 55 de deputaţi, suficienţi pentru formarea guvernului şi pentru a ţine comuniştii şi socialiştii pro-ruşi în opoziţie. Nici aşa n-au putut.

  Cele trei partide pro-europene nu s-au înţeles la negocieri. Între liberalii lui Ghimpu şi Chirtoacă şi democraţii lui Lupu şi Plahotniuc sunt doar 6 mandate diferenţă (13-19), dar s-a considerat că tot ce pretinde PL este „prea mult”. Mai bine cu Voronin decât cu liberali în funcţii înalte la Chişinău?! În România, de exemplu, cu doar 6% în parlament, UDMR are vicepremier, trei ministere şi acces la guvernarea locală de vreo 20 de ani, indiferent de partidul câştigător, pentru că nimeni nu le-a zis că „au mai mult decât li se cuvine”. Micimea gândirii politice de la Chişinău este uluitoare pentru o ţară care aspiră (sau nu?) la apartenenţă occidentală.

  Guvernul minoritar PLDM-PDM, cu doar 42 de deputaţi proprii din 101, nu va putea face nimic fără Partidul Comuniştilor. Nici măcar banalul buget anual nu poate trece fără aprobarea condiţiilor PCRM. Nu mai vorbim de revizuirea Constituţiei, de NATO, de chestiuni care ţin de recunoaşterea identităţii româneşti (limbă, etnie, relaţia cu societatea românească), de apropierea de România, de asigurarea unei independenţe autentice a justiţiei etc. PCRM este, de fapt, parte a procesului politic decizional din Republica Moldova.
  –––––––––––––––––
  Ca să înţelegem ce au făcut „pro-europenii” şi cine decide acum la Chişinău, iată o mostră din gândirea liderului comunist Voronin, nu mai veche de noiembrie 2014:

  „Ceea ce n-au reuşit atunci cu alde Hitler, nu vă supăraţi, alde Antonescu, cu tancurile, cu avioanele, acuma le fac paşnic cu Uniunea Europeană”.

  Dacă tot e să ne spunem fraţi unii altora, deşi formula mie mi se pare nepotrivită (discutăm altă dată despre acest clişeu), atunci să întrebăm şi noi, pe măsura constatării comuniştilor şi pe înţelesul lor:

  păi bine, fraţilor, asta aţi înţeles voi din Uniunea Europeană?

  Că e continuarea visului lui Hitler?

  Nu mai bine rămâneţi voi atunci, nederanjaţi, în continuarea visului lui Stalin?

  Nu laud aici comportamentul la negocieri al Partidului Liberal. Târguiala finală mi s-a părut jalnică, nedemnă pentru miza politică uriaşă pe care înţelegeam că ar fi dispus să o asume PL, dacă ar ajunge în opoziţie. Mi-au părut însă speriaţi că pierd totul şi debusolaţi în faţa spectrului opoziţiei (pentru care am realizat brusc că nu erau, de fapt, pregătiţi politic şi moral), umilindu-se în cereri repetate care nu îşi mai aveau rostul, din vreme ce era clar că în joc intrase PCRM, cu 21 de mandate. Dar să spui ceva de genul: „Dacă nu Preşedinte, măcar Speaker, dacă nici Speaker, măcar Transporturile, dacă nici Transporturile, barem Economia, numai daţi-ne ceva tare” pe mine m-a dezamăgit. Nu e însă totul pierdut pentru Partidul Liberal, am mai spus. Cu mai multă maturitate, demnitate şi curaj ar putea reuşi o prestaţie frumoasă şi convingătoare în opoziţie, promovând discursul pro-occidental complet (UE plus NATO) şi pro-românesc. În fond, să ştii să faci opoziţie e lucru mare (nu oricine poate, cu bune rezultate) iar acesta e un alt „meşteşug politic”, şi o vocaţie morală în anumite momente ale istoriei, care trebuie învăţate urgent peste Prut. Prin anii 90, spuneam, în România, că dacă PNL are, istoric vorbind, vocaţia guvernării, PNŢCD-ul lui Maniu şi mai târziu Coposu avea, cu siguranţă, superba vocaţie de a spune NU. PL va trebui să convingă alegătorii, în anii următori, că merită să crească politic şi să devină o alternativă credibilă la guvernul Alianţei „Moldova Euro-Comunistă”.

  România trebuie să iasă urgent din discursul plin de clişee, banalităţi şi „formule de convenienţă” privindu-i pe „fraţii” din Republica Moldova. Chişinăul nu mai trebuie alintat, doar pentru că a învăţat să spună „mama, tata, Uniunea Europeană”. A venit vremea să i se ceară mai mult. Să livreze performanţe mai concrete în reformele promise. Pentru că Preşedintele României va trebui să efectueze totuşi vizita oficială la Chişinău (promisă Preşedintelui Timofti atunci când niciun demnitar nu se gândea că revenirea comuniştilor la putere este posibilă, după alegerile din 30 noiembrie), soluţia este ca, în întâlnirea cu Preşedintele Republicii Moldova, Klaus Iohannis să nu laude formarea acestei majorităţi dar să spună concret ce anume trebuie să facă noul guvern de la Chişinău (în justiţie, administraţie, economie, politica externă, relaţia cu România) pentru a spera în continuare la susţinerea Bucureştiului în lungul drum al Moldovei spre Uniunea Europeană. Această susţinere nu trebuie să mai fie necondiţionată. Altfel spus, dacă susţinem guvernul care se va forma pentru anumite măsuri pe care le va lua, la fel de bine putem susţine, chiar public, şi Partidul Liberal, pentru eventualele lucruri bune pe care le va face în opoziţie. Lucrurile trebuie, astfel, nuanţate.

  Zarurile par aruncate. Tot răul spre bine, să zicem cu jumătate de gură, cel puţin acum avem la cine să ne uităm şi la guvernare, şi în opoziţie. Altminteri, socialiştii pro-ruşi ai lui Dodon ar fi fost alternativa la puterea pro-europeană, în colaborare cu PCRM, iar la un moment dat ar fi câştigat alegerile, inevitabil, prin erodarea puterii într-o perioadă dificilă. Republica Moldova oricum nu va adera în următorii patru ani la Uniunea Europeană şi, probabil, nici la NATO, prin prezenţa comuniştilor în actuala majoritate.

  Democraţia şi sistemul de partide moldovenesc se resetează, în chip ciudat, decepţionant pentru moment dar, cine ştie?, cu oportunităţi viitoare interesante. Discursul României faţă de Republica Moldova va trebui, în consecinţă, reformulat, ieşindu-se din clişee şi trecându-se la un set de criterii şi performanţe clare care trebuie îndeplinite la Chişinău, de către noua putere, pentru a beneficia în continuare de sprijinul României.

 2. PE FACEBOOK –
  O initiativa civica creata de
  – Iorgu Cotorobai
  – si Șandru Mihalache /doctor in economie/
  MARI UNIONISTI

  UN PROTEST UNIONIST PACIFIST
  contra Neo-Comunismului Filatelist Lupoist Tim-of-te-ist, etc. din Rep. Moldova
  si a Tradarii lor a Proiectului National European UNIONIST !

  – Piata Mare UNIONISTA din Chisinaul UNIONIST-
  Duminica UNIONISTA, 25 Ianuarie, orele 13.

  https://www.facebook.com/events/423785894436948/?ref_notif_type=plan_user_invited&source=1

  PRELUARI de pe Facebook:
  a)
  Dinu Plângău,
  – Președintele Mișcării Civice UNIONISTE “Tinerii Moldovei”:

  “Dragi prieteni, azi noaptea se va lucra asupra unei proclamatii.
  Vom prezenta guvernantilor cerintele din partea societatii civile.
  Mâine vom semna cu toata lumea proclamatia data.
  In comentarii la aceasta postare puteti introduce cerintele voastre”
  / pe Facebook /
  b)
  – Dinu Plângău /originar din Edineț/, MARE UNIONIST:
  – Am depus o cerere la primaria Chisinau la domnul Vasile Pascaru, resposabil pe intruniri.
  El a spus ca nu e nimeni la cancelarie sa puna stampila,
  dar a spus ca nu e nevoie si ca se inregistreaza ca manifestatie spontana,
  a fost depusa si o cerere la politie, intrunirea data cade subincidenta art. 12
  din Legea cu privire la intruniri.
  P.S.
  Manifestatia de mâine este autorizata ! .
  ——————————————————————–
  c)
  – Vasile Grozavu, jurnalist, comentator politic, MARE UNIONIST:
  / cuget-liber md /
  – “Cunosc orașul Chișinău, citadela intelectualității și a Românismului.
  O văd amenințată de oamenii lui Lucinschi – Filat și Diacov.
  Lucinschi susținea că orașul Chișinău este unul al bogaților.
  Am ajuns să o vedem și pe asta. După puchiul de vineri hoții în lege
  ei sunt gata să transforme întreaga Moldovă într-o Coree de Nord.
  Chișinăul este amenințat de dodoniști, filateliști, comuniști, lupiști.
  Mâine, pentru a salva cetatea de scaun a acestui osândit popor voi ieși necondiționat în Piață.

  Prin actul lor antistatal, Filat Lupu și SRL-urile oligrahice cu pretenția
  de a se numi partide au înțeles să blocheze cu avariția și banditismul lor
  ultima rază de speranță care răzbătea spre noi dinspre frați.
  Nerespectând opțiunea oficialilor europeni pentru eradicarea hotărâtă a corupției
  cei care ne-au trădat interesul național pentru a scăpa de răspundere, surcelele lui Snegur, Lucinschi și Voronin ne vor mereu în lagărul de sârmă ghimpată rusesc.
  Pentru a nu le permite să comită aceasta crimă împotriva mea și a neamului meu
  voi veni necondiționat în piață”.
  ———————————————————————–
  d)
  – Ileana Podoleanu, avocata, MARE UNIONISTA,
  /”Pactul pt. Basarabia”, “Actiunea-2012″ /:
  – învățători și medici, cizmari și avocați, artiști și economiști,
  tineri și bătrâni, cetățeni ai RM, nouă, vouă, vă aparține viitorul RM!
  – s-a luptat în ’89, ’91, 2009, trebuie să se lupte și acum!
  – avem susținerea UE, SUA, așa că nu ne putem opri aici.
  – mulțimile și străzile, mai devreme sau mai târziu, se fac auzite!
  – așa că, îndemn toată lumea de bună-credință, într-un cuget și o acțiune,
  – să organizăm manifestații în limitele prevăzute de lege
  și să ne exprimăm dezacordul față de Alianța constituită,
  care nu înseamnă decât o blocare a cursului european al RM
  și o amânare a reformelor !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  =========== BUCOVINA DE NORD ===========
  ——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
  PENTRU TOTDEAUNA
  VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
  ====================================================

 3. PE FACEBOOK –
  O initiativa civica creata de
  – Iorgu Cotorobai
  – si Șandru Mihalache /doctor in economie/
  MARI UNIONISTI

  UN PROTEST UNIONIST PACIFIST
  contra Neo-Comunismului Filatelist Lupoist Tim-of-te-ist, etc. din Rep. Moldova
  si a Tradarii lor a Proiectului National European UNIONIST !

  – Piata Mare UNIONISTA din Chisinaul UNIONIST-
  Duminica UNIONISTA, 25 Ianuarie, orele 13.

  https://www.facebook.com/events/423785894436948/?ref_notif_type=plan_user_invited&source=1

  PRELUARI de pe Facebook:
  a)
  Dinu Plângău,
  – Președintele Mișcării Civice UNIONISTE “Tinerii Moldovei”:

  Aceasta actiune este una APOLITICA !
  Steagurile Partidelor Politice sunt interzise !
  NOI SUNTEM POPORUL !!!
  NOI SUNTEM O FORTA !!!
  E timpul ca fiecare din noi sa-si decida viitorul.
  Iesi duminica in PMAN si spune NU coalitiei monstruoase,
  spune NU minciunii si tradarii !!!

  Cerințele noastre sunt clare :
  1. Coaliție pro-europeană
  2. Procuror General European
  3. Presedintele Curtii Supreme de Justitie European
  4. Deputați fara imunitate
  5. Pentru Hoți există pușcării

  In comentarii la aceasta postare puteti introduce cerintele voastre”
  / pe Facebook /
  b)
  – Dinu Plângău /originar din Edineț/, MARE UNIONIST:
  – intrunirea data cade subincidenta art. 12 din Legea cu privire la intruniri.

  Manifestatia este autorizata ! .
  Dragi prieteni,
  – evenimentul dat este creat din inițiativa oamenilor care nu pot rămâne indiferenți
  față de ceea ce se întâmplă în societatea noastră.
  Deși manifestația dată este una spontană,
  s-a discutat mult cu reprezentanții forțelor de drept și cu angajatorii primăriei
  care s-au angajat să ne asigure securitatea.
  Va fi o echipă de voluntari în număr de 50 de băieți
  cu un semn distinctiv pe braț care vor lucra împreună cu poliția
  pentru a scoate din mulțime orice provocator sau persoană care a venit cu un scop politic. Manifestația va fi una foarte pașnică,
  iar discuțiile despre provocări vor rămâne doar discuții.
  ——————————————————————–
  c)
  – Vasile Grozavu, jurnalist, comentator politic, MARE UNIONIST:
  / cuget-liber md /
  – “Cunosc orașul Chișinău, citadela intelectualității și a Românismului.
  O văd amenințată de oamenii lui Lucinschi – Filat și Diacov.
  Lucinschi susținea că orașul Chișinău este unul al bogaților.
  Am ajuns să o vedem și pe asta. După puchiul de vineri hoții în lege
  ei sunt gata să transforme întreaga Moldovă într-o Coree de Nord.
  Chișinăul este amenințat de dodoniști, filateliști, comuniști, lupiști.
  Mâine, pentru a salva cetatea de scaun a acestui osândit popor voi ieși necondiționat în Piață.

  Prin actul lor antistatal, Filat Lupu și SRL-urile oligrahice cu pretenția
  de a se numi partide au înțeles să blocheze cu avariția și banditismul lor
  ultima rază de speranță care răzbătea spre noi dinspre frați.
  Nerespectând opțiunea oficialilor europeni pentru eradicarea hotărâtă a corupției
  cei care ne-au trădat interesul național pentru a scăpa de răspundere, surcelele lui Snegur, Lucinschi și Voronin ne vor mereu în lagărul de sârmă ghimpată rusesc.
  Pentru a nu le permite să comită aceasta crimă împotriva mea și a neamului meu
  voi veni necondiționat în piață”.
  ———————————————————————–
  d)
  – Ileana Podoleanu, avocata, MARE UNIONISTA,
  /”Pactul pt. Basarabia”, “Actiunea-2012″ /:
  – învățători și medici, cizmari și avocați, artiști și economiști,
  tineri și bătrâni, cetățeni ai RM, nouă, vouă, vă aparține viitorul RM!
  – s-a luptat în ’89, ’91, 2009, trebuie să se lupte și acum!
  – avem susținerea UE, SUA, așa că nu ne putem opri aici.
  – mulțimile și străzile, mai devreme sau mai târziu, se fac auzite!
  – așa că, îndemn toată lumea de bună-credință, într-un cuget și o acțiune,
  – să organizăm manifestații în limitele prevăzute de lege
  și să ne exprimăm dezacordul față de Alianța constituită,
  care nu înseamnă decât o blocare a cursului european al RM
  și o amânare a reformelor !
  e)
  Doru Dendiu, jurnalist român din Chișinău,
  victimă sechestrată de teroriștii comuniști voroniști din 7 aprilie 2009 –
  Pentru toți cei interesați:
  acțiunea preconizată pentru orele 13:00 este (ca program minim)-
  – un protest față de includerea comuniștilor în actul guvernării,
  – acordarea de funcții de conducere în instituții subordonate executivului sau legislativului
  către membrii sau simpatizanți PCRM,
  – un protest față de respingerea propunerilor făcute de emisarii UE în cadrul negocierilor
  de pe Aeroportul Chișinău, mai ales cea privind Procurorul european
  – menținerea parcursului european, fără nicio condiție pusă de unul sau altul dintre actorii politici care își asumă actul guvernării și majoritatea parlamentară.
  – Un document programatic este în curs de redactare
  – NU credeți ce spun provocatorii (din tabăra PD în special)
  care susțin că este un eveniment organizat de dughiniști sau renațiști
  sau socialiști sau alți stataliști.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  =========== BUCOVINA DE NORD ===========
  ——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
  PENTRU TOTDEAUNA
  VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
  ====================================================

 4. FOARTE BINE BAIETI CONTINUATI SA PROTESTATI ZILE SI NOPTI, INSTALLATI CORTURI IN PIATA MARII ADUNARI NATIONALE, NU LASATI SA NE PACALEASCA PINA NU SI VOR DA DEMISIA, SI ALEGERI ANTICIPATE, IN ACELAS TIMP TREBUIE FORMAT UN BLOC PRO WESTIC PRO ROMANESC PRO MOLDOVENESC, CEI CARE VOR SA SE UNEASCA CU ROMANIA SAU MOLDOVA DIN ROMANIA SA LE EXPLICATI CA PATRIA ESTE SUCEAVA PRIMA CAPITALA À MOLDOVEI, BAIA MARE, CETATEA ALBA ASTAZI SUB OCUPATIE RUSO UCRAINEANA, CEDATA ILEGAL IN ANII 60 IN SCHIMBUL TRANSNISTRIEI, CA SINTEM ROMANI SI MOLDOVENI, CARE CUM SE SIMTE TOTI FRATI SI ESCINDEM DIN ACELAS NEAM SI SINTEM DE ACELAS SINGE, CREATI UN MANISFEST PRIN CARE SA DEFINITI SCOPUL ADUNARII, ORGANIZATI LISTE DE SUSTINATORI SI FIECARE SA AIBA CONT IN FACEBOOK SAU ALTA RETEA DE UNDE SA POATA SA SE INFORMEZE SI SA FIE INFORMAT, FARA VIOLENTA SI CU CONSTITUTIA IN MINA, DEFAIMATI UZURPATORII CACI NE DUC IN ROBIA RUSO SIBERIANA, ELABORATI PROPUNERI VENITE DIN POPOR DE LA CETATENI, ACTIUNI DE DEZOBEDIENTA CIVILA CACI NU POTI SA TE SUPUI MALTRATARII DIN PARTEA ORICAREI AUTORITATI, PSEUDO EUROPENI, PSEUDO PATRIOTI, PSEUDO STATALISTI SQ MD, AFARA PE TOTI SI IN LADA CU GUNOI, CHIAR UN MARS SPRE PARLAMENT E BINE CUVENIT, SA VIZITAM LOCUL DE MUNCA AL ALESILOR SA LE DAM BUNA ZIUA CU CAFEAUA IN MINA, DE CE NU ?! SINTEM NOI PATRONII MOLDOVEI CETATENII ACESTEI TARI

 5. DaCA ALESII NOSTRI NU SE PREZINTA LA MUNCA IN PARLAMENT POPORUL ARE DREPTUL SA I INLOCUIASCA SI SA LE EA LOCUL SA VOTEZE LEGI IN LOCUL LOR!!!

 6. VENITI TOTI MII SI ZECI DE MII SI TOTI SPRE PARLAMENT, NICI O POLITIE OMON SAU ALTA JIGODIE NU NE VA OPRI, AVEM MAI MULTE KILE SI MASA DECAT TOATA POLITIA DIN CHISINAU FARA FRICA SPRE LIBERTATE CA IN UCRAINA, NU VOR AVEA CURAJUL S NE IMPIEDICE SAU SA TRAGA, NU AU NICI DREPTUL, O MASA DE OAMENI, CETACENI DEZARMATI SI NEAGRESIVI NU POT FI OPRITI NICI AGRESATI, VENITI CU CONSTITUTIA IN MINA SI CERETI DREPTURILE CONSTITUTIONALE SA SE INDEPLINEASCA, NU ASTEPTATI SA AJUNGEM CU LEUL LA 40 SAU 50 PENTRU EURO, AR INSEMNA SA FIM CA AFRICANII CU 30 EURO VENIT LUNAR, RUSINE, HAIDETI SA NE DECIDEM SOARTA SINGURI FARA INTERMEDIARI

 7. UNITI UNITI SPRE LIBERTATE PE VECI !!!

 8. DIN PROTESTATARI ACTIVI TREBUIESC FORMATE TRUPA DE VOLUNTARI, BARBATI INTRE 18 SI 40 ANI, ACTV FIZIC, MIN 80 KG, CARE SA POATA FORMA UN CORDON SI O FALANGA IN CAZ DE ATAC DIN PARTEA POLITIEI SAU UNOR PROVOCATORI FILORUSI SAU GAGAUJI, AVEM MULTI TRADATORI INTRE NOI, SI UNII BEAU SINGE MOLDOVENESC DE DECENII, A VENIT TIMPUL SA LE ARATAM CU DEGETUL CINE SINT SI SA I PUNEM LA INCERCARE, DECI TRUPA DE VOLUNTARI TREBUIE SA EFECTUEZE PATRULA IN CENTRU ORASULUI IN JURURL PRIMARIEI SI PARLAMENTULUI, DEASEMENEA SA SUPRAVEGHEZE ZONA DE PROTEST ALTFEL RISCAM VICTIME INOCENTE, CU CAT MAI MULTI CU ATAT MAI BINE, REPET FARA VIOLENTA, PROTESTUL ESTE UN DREPT, COOPTATI AVOCATI PATRIOTI, TELEVIZIUNE SI JURNALISTI LOCALI SI STRAINI, FILMATI TOATE MUTRELE SUSPECTE VENITE DINAFARA CERCULUI PROTESTATAR SI CERETI ACTELE LOR, CU SIGURANTA VOR FI MULTI GURA CASCA SI INFILTRATI SECURISTOKGBISTI, TRADATORI DE PATRIE FILORUSI FILOSARANISTI SI FILOGAGAUJI SI MUSULMANI, TOTI ACESTIA S DUSMANII NOSTRI, CHEMATI VOLUNTARI DIN ROMANIA MOLDOVENI DIN BIRLAD, BACAU,SUCEAVA,IASI, CA SA VINA SI EI SA NE SUSTINA, CA ESTE SI MOLDOVA LOR PE CRE AU PIERDUTO IN 1812, IAR NOI DE 2 ORI 1812 SI 1940, GATA CU GURA MICA, DATILE CUVINTUL FIECARUI PROTESTATAR SA SE AUDA VOCEA LA FIECARE, FORMATI SI O CLASA CARE SA CONDUA SEDINTELE ADUNARII SI REDACTATI MANIFESTUL ADUNARII,

 9. ZONA GRI A EUROPEI – Rep. Moldova, creatura stalinista filatelista lupista voronista !

  Un Comentariu Pro-European Preluat
  – de Tranquilo- 25 Ian. 2015

  http://unimedia.info/stiri/protest-in-piata-marii-adunari-nationale–cateva-zeci-de-oameni-au-iesit-in-strada-87551.html

  – PLDM si PDM sunt partide marionete ale FSB-lui rusesc.
  – Unde s-a dus MILIARDUL de euro de la BEM?
  – Cine a spalat 20 MLRD$ prin bancile Moldovei??
  – De ce Interpolul l-a monitorizat pe Plahotniuc ca fiind suspectat de relatii dubioase cu gruparea „Solntsevskaya”???
  – Nu te intrebi „da de ce au asa frica de un PG neutru, nepolitizat??
  – Aceasta alianta doar mimeaza integrarea in UE. In realitate e o structura mafiotica cu reguli mafiotice.
  – Nu vreau sa traiesc in asa tara si de asta spun ca Filat si Lupu sunt tradatori si complicii mafiotului Plahotniuc si a mafiei rusesti!
  – Ghimpu stie mai mult ca noi,
  dar ii este teama sa iasa singur, trebuie sa iesim cu totii impreuna si sa punem banditii la punct !

 10. Gîndul de sîmbătă, 24 ianuarie 2015

  „România și UE
  sprijină un regim corupt la Chișinău
  numai și numai pentru că e cu noi
  și nu cu rușii!”
  – de Ion Cristoiu, jurnalist, Bucuresti

  http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-simbata-24-ianuarie-2015/

  A trecut neobservată o știre care dezvăluie românilor un dezastru:
  Deși la Chișinău alegerile au fost cîștigate de trei partide proeuropene, după o lună de negocieri, Republica Moldova e condusă de un Guvern minoritar alcătuit doar din două dintre cele trei partide proeuropene:
  PLDM și PD.
  Partidul Liberal, al lui Mihai Ghimpu, a rămas pe dinafară.

  Deși teoretic, comuniștii lui Voronin nu fac parte din Coaliția de Guvernare, practic Guvernul Minoritar depinde de sprijinul lor în Parlament. Noul președinte al Parlamentului a fost ales cu sprijinul lor.

  Că la Chișinău s-a petrecut o trădare a votului proeuropean dat alegător – e un lucru de tăria unei axiome.
  Tot de tăria unei axiome e și faptul că divergențele dintre cele două partide aflate deja la Guvernare și partidul rămas în Opoziție și-au avut cauza în chestiunea unui procuror general care să garanteze echidistanța în lupta împotriva corupției.

  Cele două partide proeuropene sunt copiii alintați ai Autorităților de la București, dar și ai Oficialităților europene.
  În România, presa, societatea civilă, președintele, premierul n-au curaj să spună românilor adevărul:
  Partidele proeuropene sunt întruchiparea Corupției endemice din Republica Moldova.

  Pentru că ele sunt însă proeuropene și proromânești, atît oficialitățile europene, cît și autoritățile românești închid ochii la dezmățul corupției din Guvernarea acestor partide, dezmăț pe care cele două partide și-l permit tocmai, pentru că se știu copiii răsfățați ai Occidentului.

  În istoria modernă a Americii am putut remarca sprijinul dat de CIA, de administrația americană unor guverne sinistre precum cel al lui Mobutu în Congo, sau Pinochet în Chile.
  De ce?
  Pentru că dictatorii nemiloși, responsabili de crime abominabile, se prinseseră de o șmecherie:
  Dacă te dai proamerican, ți se iartă toate crimele.

  Un lucru asemănător constat în atitudinea Occidentului față de Republica Moldova:
  Partidelor profund corupte sunt sprijinite numai și numai pentru că șmecherii din fruntea lor și-au dat seama că proeuropenismul și proromânismul alcătuiesc un scut de protecție pentru afacerile lor mafiote.

  România dă ajutor material acestor partide corupte pe motiv că sunt cu noi și cu rușii.
  N-ar trebui, oare, să ne condiționăm ajutorul și de lupta împotriva corupției în Republica Moldova?!

 11. SALVAREA ESTE IN TRUPELE DE DE VOLUNTARI DIN TOATA TARA SI MOLDOVA DIN ROMANIA CA SI EI SINT MOLDOVENINSI TREBUIE SA NE VINA IN AJUTOR, DECI POPULARIZATI ACEASTA IDEE, DIN PUN T DE VEDERE AL MILITAR TREBUIE SA SOCOTITI CAT ESTE EFECTIVUL POLITIEI DIN CAPITALA SI TRUPE DE PAZA SI PROTECTIE PLUS SUBURBII, CRED CA MAI PUTIN DE 1500 POATE 2000, DECI CA SA AVETI SANSA TREBUIESC MINIM 6000 OAMENI DECI PROPORTIA DE UNU LA 3 PENTRU A RESISTA IN CAZ DE BATAIE GENERALA SI AGRESIUNE DIN PARTEA LOR, DESI MA INDOIESC LA ASTA.
  DECI FARA O TRUPA DE VOLUNTARI BINE ORGANIZATA NICI O SANSA DE A FACE CEVA, CRED CA IN TOT CHISINAUL SI SATELE DIMPREJUR SE VOR GASI CIRCA 10000 BARBATI CARE VOR PUTEA FORMA ASA O TRUPA DE VOLUNTARI, CARE SA NE APERE INTELECTUALII, SI FEMEILE, EI AR TREBUI SA CONSTITUIE SI O FORTA ANTI MAFIE, PLAHOTNIUC ARE 600 DE KILLERI SI VA FI INFRINT IN CAZUL CA I VA INFILTRA DECI TREBU BARBATI TINERI SI PUTERNICI FIZIC, SA NU VA FIE FRICA DE NIMENI, DACA NU O SA PROTEJATI INTELECTUALII LE VOR IN HIDE GURA REPEDE PRIN INTIMIDARE SI SANTAJ, DECI E UNA CAND VORBESTI PROTEJAT SI E ALTA CAND TI SE PUNE PRESIUNE SI STII CA TE POT GASI DIMINEATA CA PE BUTMALAI, ASA PUTERE AU ACESTI DRACI CA FAC CE VOR IN MOLDOVA, DECI JOS MAFIA PRO RUSA SI DIHANIOLE DIN PARLAMENT , DE IMPUSCAT NU AU DREPTUL IMPORTANT SA NU VA PROCURATI ARME DE ORICE CATEGORIE S SA FIT IN GRUPURI CATE 30 MINIM PLUS JURNALISTI SI AVOCATI PE LOC, ACTELE DE DEZOBEDIENTA CIVILA SINT DIFERITE, BLOCAREA INTRARII IN PARLAMENT, BLOCAREA CIRCULATIEI IN CENTRUL CAPITALEI, SI MULTE ALTELE IN ORICECAZ NEAGRESIVE, DACA VA TACA CINEVA AVETI DREPTUL SAVA APARATI, DREPTUL LA LEGITIMA APARARE, JURISTII SI AVOCATII TREBUIE SA INSTRUEASCA VOLUNTARII IN PRIVINTA COMPORTAMENTULUI SAU DACA POLITIA VREA SA VA CONDUCA LA SEDIUL POLITIEI, DECI FACETI EFORT SI INVATATI UN PIC
  EGEA SI PROCEDURILE PENALE CA SA NU POATA FACE CE VOR. U. INE VOR, SE PARE CA NE AM INTORS IN 2009 SI 1992 CAND PRIN TRADARE STATUL A FOST UZURPAT

 12. E TIMPUL SA PUNEM CAPAT LA TOATE ACESE FARADELEGI, DAR IMPORTANT SA PUNEM BAZELE AUTOAPARARII POPULARE, EXACT CA IN UCRAINA, SI CAT MAI MULTI PRIETENI SI RUDE APROPIATE O SACOOPTATI SI EXPLICATI ACESTE LUCRURRI CU ATAT MAI BINE O SAFIE SI MAI REPEDE SE VA PUTEA FACE CEVA, UNDE S MULTI PUTEREA CRESTE, NU ACCEPTATI PERSOANE NECUNOSCUTE IN TRUPA DE VOLUNTARI DOAR PERSOANE DIN PRIETENI SI RUDE PRECUM PRIETENII PRIETENILOR SI RUDELE RUDELOR, ASTFEL SE VA INCEPE ANUL ZERO DIN 2015 SI LUPTA PENTRU RENASTEREA NATIONALA REUNIFICAREA CELOR 2 MOLDOVE, INTRUN STA FIE EL SI ROMANIA CA TOT MOLDOVENI O SA NE NUMEASCA IMPORTANT SA SCAPAM DE PAIATII DIN PLITICA MOLDOVENEASCA DUSMANUL NR 1 E MAFIA RUSA IN FRUNTE CU UCIGASII VORONIN SI PROXENETUL PLAHOTNIUC, LA FEL CONTRABANDISTUL FILAT , SI FALSIFICATORUL DE VOTURI STRELETS, DECI FACETI PLANUL SI TRECETI LA ACTIUNE BAIETI ALTA IESIRE NUI, TIMPUL VA PUNE PE FIECARE LA LOCUL LUI, NU PUTEM PERMITE DEGRADAREA NOASTRA IN EUROPA SI SA FIM TRATATI DE NEGRI FIIND ALBI IN TARA PROPRIE, IMPREUNA SPRE LIBERTATE.

 13. VOLUNTARII TREBUIESC UNITI I. ECHIPE DE 3 CU UN COORDINATOR, 3 ECHIPE FORMEAZA UN GRUP DE 10 CU UN COORDINATOR, 3 GRUPURI O SECTIUNE CU UN SEF, 3 SECTIUNI O COMPANIE CU UN SEF, DECI 100 DE OAMENI,
  5 COMPANII DEJA ESTE UN BATALION, SI TOT ASA PINA AJUNGETI LA 10000 DE PERSOANE DECI 20 DE BATALIOANE, NICI O FORTA NU VA PUTEA OPRI SAU SA SE OPUNA UNEI ASEMENEA TRUPE, 10000 SINT O FALANGA DE OAMENI CARE UNITI SINT IMPENETRABILI SI INAMOVIBILI NICI OMON NICI TRUPE SPECIALE NICI ALTE DIHANII NU VOR PUTEA FACE NIMIC, VIITORUL ESTE DUPA POPOR, POPORUL ESTE VIITORUL

 14. PROCLAMATIA ANTI-COMUNIKSTA
  DE LA CHISINAU din PIATA MARE UNIONISTA DIN CHISINAU
  Duminica, 25 Ianuarie 2015
  /video de Onu Brega /

  http://curaj.tv/reportaj/civic/protest/proclamatia-de-la-chisinau-25-01-2015/

  1. Coaliție pro-europeană !
  2. Procuror General European !
  3. Presedintele Curtii Supreme de Justitie European !
  4. Deputați fara imunitate !
  5. Pentru Hoți există pușcării !
  etc.

  MARII ORGANIZATORI SI PARTICIPANTI
  –––––––––––––––
  1.- Dinu Plângău, student,
  Președintele Mișcării Civice UNIONISTE “Tinerii Moldovei”:
  2.- Vasile Grozavu, jurnalist, comentator politic, MARE UNIONIST:
  / cuget-liber md /
  3.– Ileana Podoleanu,
  avocata, MARE UNIONISTA,
  /”Pactul pt. Basarabia”, “Actiunea-2012″ /:
  4.- Doru Dendiu,
  jurnalist român din Chișinău,
  /victimă sechestrată de teroriștii comuniști voroniști din 7 aprilie 2009/ –
  5.- Ilie Bratu,
  ex-deputat 1992, MARE UNIONIST
  6.- Nicu Josan, patriot UNIONIST
  7. -Daniela Bodrug,
  MARE UNIONISTA anti-mafie
  8.– Iorgu Cotorobai, activist voluntar
  9.– Șandru Mihalache /doctor in economie/
  etc.
  –––––––––––––––
  N.B.
  Micii Absenți pseudo-intelectuali
  filatelisti lupiști voroniști mascați din sis-temul mafiot și corupt
  anti-români, anti-unionisti și ruso-fili-
  / cu pașapoarte de România ! / –
  1. – Arkașa Suczeveanski,
  Președintele Uniunii Scriitorilor Ruso-fili din RM
  2. – Igori Ursenko de Nisporeni,
  scrib terorist desantnik anti-român
  3. – Sandu Tănase,
  /jurist cu studii la Iași/
  manipulator al documentelor europene referitor la reforma justitiei din RM.

 15. Va propun sa analizati si asa :
  -stadiul actual al situatiei Moldovei pentru aderarea la UE s-a putut face pentru ca un grup de liberali asa zis tradatori s-au unit cu PLDM si PD si au facut o majoritate care a dus lucrurile la situatia de acum. Daca nu se intampla asa situatia actuala era dezastruoasa . Ce a facut Ghimpu ? Exact ca acum ;pretentii si mofturi fara a vedea interesul major al tarii. Acei liberali nu mai exista si Ghimpu o ia de la capat.
  -Fara PL ceilalti au facut ce se mai putea face.Urmeaza o etapa extrem de interesanta.Va sustine PL integrarea europeana din opozitie sau va fi de partea pro rusilor blocand guvernarea ?
  Voronin si comunistii vor sustine integrarea europeana dand un semnal de schimbare?
  Cheia susupiciunilor care se va clarifica in etapa urmatoare este controlul justitiei de catre UE care se face si in Romania prin MCV.
  Daca va fi oponenta , apare la lumina dovada clara a coruptiei la conducerea tarii. In acest caz este vorba de un stat mafiot .
  Normal ca hotii vor ajunge la puscarie . Dar daca ei sunt chiar cei din frunte ? Atunci numai poporul poate sa-i spulbere caci nu mai este nici o speranta.
  Deci vom vedea lucruri interesante : daca Pl joaca jocul rusilor, daca PCRM schimba tactica ,daca conducerea tarii este corupta.

 16. DELAPIDAREA FONDURILOR DIN BEM IN VALOARE DE UN MILIARD DE DOLARI DIN CARE OTCATUL DE 600 MILIOANE DE DOLARI CATRE MOSCOVA DEMONSTREAZA CA TOTI SINT VINOVATI SI MANIPULATI DE RUSI !!! ULTIMA DECLARATIE À LUI VALERIU MUNTEANU PE CARE L CUNOSC PERSONAL MA SOCAT LA FACUT DE NIMIC PE STURZA PENTRU CA A AVUT CURAJUL SA SCOTICE SI SA SPUNA LUCRURILOR PE FATA !!!
  DECI MUNTEANU PENTRU MINE TOT E UN TRADATOR CU T MARE !!! CHIAR DACA À FACUT STUDIILE IN ROMANIA NU SE DEMONSTREZA À FI NICI UNIONIST NICI MOLDVENIST NICI PATRIOT!!! TRADATOR CU T MARE!!! TIPUL CICA À FOST PRESEDINTELE ASOCIATIEI STUDENTILOR BASARABENI DIN TARGOVISTE ?!?!?! CAND CUM SI CINE LA ALES ?!?!?! NU TIN MINTE ASA CEVA. POATE IN MARE SECRET SI LA O BETIE CU COLEGII DE CAMIN :-):-):-):-):-) HAHAHA CHIAR E DE PLINS IN CE STARE DE LUCRURI AU AJUNS UNII. IN CONTRADICTIE CU TOT CE AU FACUT IN VIATA SI ASPIRATIILE LOR NATIONALE. OARE ASA DE IEFTIN SE VIND POLITICIENII NOSTRI, DESCHIDETI OCHII LUMEA E MARE, DACA LUATI O SINGURA PROVINCIE DIN ITALIA ESTE MAI PUTERNIC SI DEZVOLTATA ECONOMIC DECAT MOLDOVA, BASTA CU SANTAJUL DIN POLITICA SI MANIPULARINALE OPINIEI PUBLICE DACA VRETI SA IESITI DIN GHEARELE MAFIEI RUSE FACETI CE AM SCRIS, DOAR ORGANIZATI SI UNITI CU ADEVARAT O SA PUTETI SCAPA DE ACESTI FARMAZONI NESQTULI DE BANI AVERI SI PUTERE, EI NE BEAU SINGELE DIN 1812 DEJA MAI MULT DE 200 ANI, E TIMPUL SA LUATI ATITUDINE SERIOASA SI SA I MARGINALIZATI VOI CETATENII PE EI NU EI POLITICIENI INAPTI DE A CONDUE PE VOI.

 17. CE VREI SA MAI SPUN SI EU ………TOTUL E POSIBIL……DAR NU AM DOVEZI LA ASA AFIRMATII………POT SA CONFIRM CA ZIDARII AU PENETRAT DEMULT IN STRUCTURILE DE FORTA NU NUMAI IN RUSIA MOLDOVA ROMANIA DAR SINT PREZENTI SI IN FRANTA GERMANIA ITALIA FOARTE PUTERNIC…..CUNOSC CEVA POVESTIRI DESPRE RITUALURILE LOR…….SI POT SA TI CONFIRM CA SINT LEGATI IN TOATA LUMEA SI COMUNICA PRINTEUN SYSTEM DE REGULI SPECIFICE…..DECI SINT FOARTE BUNI MANIPULATORI SI SE MOMEAZA USOR IN MEDIUL IN CARE SE AFLA…..DAR CU TOATE ACESTEA DACA FACI O ANALIZA PUTERNICA SI TRIEZI INFORMATIOLE POTI AJUNGE SI LA UN ADEVAR SI SA LE CUNOSTI NARAVUL….URA FATA DE ROMANI EXISTA SI IN OCCIDENT MAI ALES IN FRANTA…ITALIA…E PUTERNIC ALIMENTATA DE POPULISMUL EUROPEAN….DESI EI PROMOVEAZA EGALITATEA IN DREPTURI SI PRINCIPIILE NEDISCRIMINARII…..DAR IN REALITATE DISCRIMINEAZA POPULATIA AUTOHTONA SI PROMOVEAZA DIVERITE POPULATII STRAINE NECRESTINE IN EUROPA……….DAR CE AR ZICE DOAMNA PAVLICENCO DE TOATE ATEA ?! CHIAR SINT CURIOS SA I AUD PAREREA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *