„Îndreaptă-ţi raza care plânsu-ţi-s-a/Să uneşti maluri de la Bug cu Tisa!”

10915249_771905556192192_4933110079537463507_n

10246285_10153010327474320_904829427751088000_nEminescu2Eminescu1Membri ai Platformei unioniste Consiliul Unirii, inclusiv membri ai PNL, ai Asociatiei veteranilor de razboi “Tiras-Tighina”, ai Miscarii National-Crestine, au depus astazi flori la Bustul lui Eminescu si au facut declaratii pentru presa. SP al CU
 Virgil Ciuca, din volumul „Chemarea la judecata”, publicat la Editura Semne din Bucuresti in 2012

Să ne amintim de Eminescu

 

În secolul de lupte răvăşit

Din traci s-a înălţat către zenit

Luceafărul poporului român

Ţinuturilor dacice stăpân.

 

 

Plecarea lui în lumi necunoscute

A-ndurerat şi fiinţe nenăscute,

Dar ne-a ţinut uniţi legaţi de glie

Să ne jertfim, să nu fim colonie.

 

 

Chemat de Zeu să lumineze-n haos

El n-a-ncetat pe-un drum fără repaos

Să mângâie cu raza-i de poveste

Cărările spre lumile celeste.

 

 

Poporul dac i-a-ncredinţat destinul            

Să-l ducă Tronului pentru Divinul

Zalmoxis, şi strămoş, şi Tată Sfânt

Ce s-a-nălţat la cer de sub pământ

 

 

Luceafăr blând al devenirii noastre,

Revino pe pământ din depărtate astre

Şi luminează calea alor tăi

Să nu fie conduşi de nătărăi

 

 

Îndreaptă-ţi raza care plânsu-ţi-s-a                

Să uneşti maluri de la Bug cu Tisa!

 

 

New York, 13 ianuarie 2012

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. =Toader Unionistul=

  RE-Unirea noastra cu România
  trece si prin Tiraspol

  http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/eveniment/16082-eminescu-picturi-ale-tinerilor-romani-din-tiraspol-vinuri-i-2-pentru-unire-.html

  Picturi realizate de tineri din Tiraspol precum și fotografii de la manifestațiile unioniste vor fi expuse joi, de ziua poetului Mihai Eminescu, 15 Ianuarie, Ziua Culturii Naționale cu ocazia unui eveniment de strângere de fonduri pentru sprijinul Re-Unirii celor două state românești, transmite Romanian Global News.

  Evenimentul va începe la ora 18:00, la Cafeneaua „Inspayer”, strada Batiștei 24 A din Bucuresti și va prilejui lansarea campaniei „2% pentru RE-Unire”, de redirecționare a impozitului pe venit către Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Picturile aparțin unor tineri din regiunea transnistreană, foști elevi ai liceului românesc „Lucian Blaga”. Expoziția foto cuprinde 30 din cele mai reușite cadre surprinse la evenimentele unioniste din anul precedent, în special de la marșurile organizate la București și Chișinău. În cadrul serii, vor fi oferite spre degustare vinuri Fautor și Chateau Vartely, printre cele mai cunoscute dintre produsele moldovenești.

  „Nu întâmplător am ales pentru acest eveniment data de 15 ianuarie, ce reprezintă Ziua Culturii Naționale, deoarece considerăm că RE-Unirea se realizează și în mediul cultural-academic. Cultura, la fel ca economia, infrastuctura, etc., constituie punți de legătură între români și români, de-o parte și de alta a Prutului. Așa cum Eminescu, pe care îl sărbătorim acum, este considerat poet național atât la Cluj, cât și la Soroca, la fel evenimentele unioniste trebuie organizate și făcute cunoscute pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Mădălina Hrițulea, secretar-general al Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

  Campania „2% pentru RE-Unire” reprezinta una din formele de finanțare ale organizației ce militeză pentru unirea cu Basarabia. Astfel, toți cei care susțin acest ideal pot cere statului să redirecționeze 2% din impozitul pe venit către Platforma Unionistă Acțiunea 2012, prin simpla completare a formularului 230. Toate fondurile stânse dupa prima ediție a campaniei au contribuit la organizarea „Școlilor de Cultură și Afirmare Românească”, prin care 1 500 de tineri basarabeni au fost aduși pentru un weekend în România.

  Alte detalii privind campania, dar și formularul 230 pot fi gasite pe site-ul organizației:
  http www actiunea2012 ro

 2. Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  DESCENTRALIZARE
  -AUTONOMIE TERITORIALA MOLDOVENEASCA EUROPEANA
  -SCHIMBAREA CONSTITUIEI MOLDOVEI
  -PROIECTE EUROPENE PE EURO-REGIUNI(3) de dezvoltare durabila,direct din Bruxelles,fara coruptia Filat-Plahotniuc

  http://freedomissue.blogspot.ro/

  16 ianuarie 2015 • 12:26 Răspunde
  Chris
  Oleg securistii din Bucuresti de care vorbesti tu sunt alesi si promovati de popor asa ca si moldovenii de peste Prut poarta o vina pentru ce se intimpla in regiunea lor si apoi ai nostril nu sunt cu nimic mai buni chiar mai rai in plus Moldova nu are resurse si bani pentru a face Moldova mare si apoi cui ii trebuie Moldova mare cin poti sa ai o Rominie cu mult mai mare ca tot una avem aceiasi limba doar ca statalistii o numesc Moldoveneasca si recunosc si unirea democratica dintre Valahia si Moldova doar ca sunt suparati ca au numit statul creat Rominia si nu cum era la inceput cu principatele unite
  Pina la urma nu are nici o importanta numele tarii il putem schimba in Dacia de exemplu si nici denumirea limbii nu conteaza ca tot una e aceiasi fie romana sau moldoveneasca nu are inportanta
  16 ianuarie 2015 • 12:21 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  pana sa formezi DACIA MARE cu Burebista Klaus Zamolxe guvernator european in SUE, se formeaza Europa federala.
  16 ianuarie 2015 • 12:24
  Patriotii Moldovei
  Pentru o Moldove Unita trebuie de eliberat ce acum se afla sub ocupatie fascista romineasca. Dar pentru aciasta trebuie de gasit un aliat puternic care sa ne sprijine cauza nationala. Iata de ce trebuie imediat de integrat Republica Moldova in Uniunea Vamala. Respect domnule Pascaru, pentru viziunea si patriotismul adevarat de care dati un bun exemplu intregului popor moldovenesc!
  16 ianuarie 2015 • 12:13 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  Pascaru nu vorbeste de Uniunea vamesilor,pentru ca asa ceva nici nu exista,ci despre UNIUNEA EUROPEANA
  Mai citeste din stiri, LUKASENKO vrea sa se rupa definitiv de Rusia,dupa ce i-au blocat marfurile la Smolensk.
  Mere pere,produse agricole,blocate la vama de Rusia. Belarus si Lukasenko sunt disperati si incearca sa mearga spre Uniunea Europeana
  16 ianuarie 2015 • 12:16
  Patriotii Moldovei
  Uniunea Evropeana nu va sprijini niciodata unitatea statala a Moldovei pentru ca nu recunoaste nici poporul nici limba noastra moldoveneasca. Locul nostrum este linga adevaratii prieteni si frati, adica numai in Uniunea Vamala.
  16 ianuarie 2015 • 12:19
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  trebuie sa cantarim bine,exact,ce si cum facem.
  Pentru ca aici vorbim despre PROIECTE reale,despre ONG-uri,societate civila.Nu stim exact care va fi evolutia anul acesta in Rusia,dupa atatea restrictii,sanctiuni si Embargo,si ce se va intampla la Kremlin cu regimul Putin.
  16 ianuarie 2015 • 12:22
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  DESCENTRALIZARE EUROPEANA= spitalele de stat,trec in administrarea PRIMARIILOR locale
  (adica Spitalul din BALTI,nu mai apartine statului=Guvernului ,ci primariei BALTI)
  Mai bine MOLDOVEAN PE AUTONOMIE TERITORIALA EUROPEANA la CAHUL
  decat mort de foame cu guvernul corupt VLAD FILAT-PLAHOTNIUC,care fura fondurile europene,si BLOCHEAZA proiecte,daca nu ii iese spaga!
  16 ianuarie 2015 • 12:11 Răspunde
  Nicolae Pascaru
  Pentru homosexsualul de Filimon , javră dispai de pe blogosfera moldovenească că scrii numai prostii şi atac la persoană .Pentru ceilalţi homosexsuali filimonieni , scriti comentarii la temă dacă nu o să vă şterg toate prostiile .
  16 ianuarie 2015 • 12:10 Răspunde
  Nicolae Pascaru
  Nu aduceţi ca exemplu alte ţări, dezapreciind propria ţară. Adică, în America totul este minunat, în Europa – formidabil, la noi, însă, totul merge prost. Posibil, în anumite sfere am rămas, în urmă, avem ce îmbunătăţi, însă critica sterilă n-o să ne ajute să depăşim situaţia, doar va genera pesimism şi lipsa dorinţei de autodezvoltare. Experienţa altor ţări trebuie studiată şi implementată, dar e inadmisibil să subapreciem posibilităţile noastre.
  16 ianuarie 2015 • 12:06 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  cereti autonomie teritoriala EUROPEANA moldoveneasca la Cahul! impotriva mafiei corupte Filat-Plahotniuc,
  pentru
  -SCHIMBAREA CONSTITUTIEI REPUBLICII MOLDOVA(pe trei Euro-Regiuni de dezvoltare,fara raioane sovietice)
  -AUTONOMIE LOCALA economica si DESCENTRALIZARE administrativa.
  Mai pe moldoveneste: BANI-FONDURI EUROPENE,PROIECTE LA CAHUL,venite direct din Bruxelles,fara a trece prin Chisinau(pe la mafia corupta Filat-Plahotniuc)
  16 ianuarie 2015 • 12:08
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  superb!!
  imagineaza-ti o Moldova solida,independenta,si dezvoltata,fara coruptii din Bucuresti care fura fondurile europene.O super-Moldova mare!
  16 ianuarie 2015 • 11:59 Răspunde
  Moldovean roman
  Foarte bine, baieti ! Maladet !
  Doriti reconstituirea Moldovei din bucatile in care a fost sfaramata de rusi?
  Incepeti cu Bucovina de Nord, cu Hotinul,cu Bugeacul,aduceti- le la pieptul maicii Basarabia si pe urma vom putea vorbi si despre Unirea cea mare,cu Romania.
  Ce ziceti,va incumetati sa eliminati si trupele ruse din R.Moldova, sau vorbiti doar asa ,ca sa mai aruncati cu ceva laturi in Romania ?
  16 ianuarie 2015 • 11:59 Răspunde
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  Romania(securistii corupti din Bucuresti,tiganii) au furat si parazitat cel putin 65000 de proiecte europene,fonduri europene pentru fermieri,pentru dezvoltare,pentru MOLDOVA adica Botosani,Vaslui Iasi Galati Suceava Neamt Bacau….
  16 ianuarie 2015 • 12:01
  Patriotii Moldovei
  Nu trebuie inceput cu teritoriile din Ucraina, pentru ca in Uniunea Vamala Ucraina si Moldova vor fi impreuna, iar graniti intre noi nu vor mai fi.
  16 ianuarie 2015 • 12:17
  Oleg Patriotul Moldovean din Straseni
  Nu exista Uniunea Vamala.
  Nu functioneaza,si datele o dovedesc.Belarus vrea sa iasa din Uniunea Vamala,si sa intre in Europa,dupa ce Rusia impune restrictii lui Lukasenko.

 3. gresiti foarte mult in ABORDARE:

  6000 de voturi= zero barat in politica.

  TARGHET-UL trebuie sa fie mult mai sus pentru PNL BASARABIA:

  -AUTONOMIE LOCALA,DESCENTRALIZARE,

  presiunea SOCIETATII CIVILE,a ONG-urilor,pentru:

  -schimbarea constitutiei,

  -EURO-REGIUNI(trei)

  -AUTONOMIE ROMANEASCA EUROPEANA la CAHUL,ca euro-regiune

  astfel PROIECTELE EUROPENE vin din Bruxelles direct la Euro-REgiuni,nu in buzunarul Mafiei Filat-Plahotniuc!

  http://freedomissue.blogspot.ro/

 4. AUTONOMIE LOCALA EUROPEANA

  inseamna BANI,inseamna DESCENTRALIZARE,inseamna PROGRES si dezvoltare!!

  inseamna PROIECTE europene de succes!!

  Pe raioane sovietice o sa muriti de foame!
  http://freedomissue.blogspot.ro/

  Iar SOCIETATEA CIVILA(adica noi) putem face schimbarea. Vorba romaneasca: ,,BUTURUGA MICA RASTOARNA CARUL MARE,,

 5. =Toader Unionistul=

  DUCEREA FILATELISTA A COMUNISTILOR ROSII LA PUTERE
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  EXCLUSIV Dan Dungaciu din Bucuresti
  despre situaţia din Rep. Moldova:
  „Viţelul deştept“, între România şi Rusia

  http://adevarul.ro/international/europa/exclusiv-dan-dungaciu-despre-situatia-republica-moldova-vitelul-destept-romania-rusia-1_54b89965448e03c0fda4b26f/index.html

  Vă mai amintiţi celebra formulă „viţelul deştept suge de la două vaci” atribuită fostului preşedinte ucrainean Leonid Kucima şi asumată copios şi de fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin? Formula este expresia cea mai concisă a ambiguităţii „inteligente” a acestui spaţiu, a dorinţei de a fi şi cu Estul, şi cu Vestul, dar nici cu unul, nici cu altul până la capăt. Unde a dus această şmecherie ucraineană, am văzut. Unde va duce versiunea ei moldovenească, urmează să vedem. Căci apare astăzi, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie (în care cele trei partide proeuropene PLDM, PD şi PL au câştigat majoritatea), în timpul negocierilor pentru crearea unei coaliţii de guvernare, din nou, aceeaşi atmosferă. Pluteşte în aer acelaşi iz de „viţel deştept” care vrea să fie şi cu Estul şi cu Vestul şi, dacă se poate, să îi păcălească pe toţi în acelaşi timp, scrie în exclusivitate pentru „Adevărul“, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române.

  Primul semn a fost cererea precipitată a preşedintelui R. Moldova, NicolaeTimofti, către Curtea Constituţională, prin care cerea amânarea interpelării Partidului Liberal vizând constituţionalitatea Articolului 11 care prevede aşa zisa neutralitate a R. Moldova. De ce a fost nevoie de această intervenţie? Şi de ce acum? Probabil pentru că cercul din jurul preşedinţiei a înţeles cât de iluzorie şi neconstituţională este „neutralitatea” R. Moldova şi a vrut să amâne deznodământul. Cel mai probabil, Curtea ar fi invalidat Articolul 11, aşa cum a invalidat, tot la propunerea liberalilor, Articolului 13 care stipula că limba vorbită în republica vecină este „limba moldovenească cu grafie latină”. Cine se teme, de fapt, de anularea neutralităţii R. Moldova? Şi de ce?

  Al doilea element a fost blocarea datelor privind identitatea ale Recensământului populaţiei din R. Moldova din 2014. Rezultatele au fost fără precedent, indicând creşteri spectaculoase în rândul celor care vorbesc limba română (de la 16,2% în 2004 la 40,3% în 2014) sau cei care se declară români (de la 1,86% în 2004 la 23,2% în 2014). Autorităţile au blocat aceste date (şi numai pe acestea!), care au apărut, ulterior, pe surse. În al treilea rând, au început negocierile în vederea unei cooptări la guvernare a Partidului Comuniştilor (şi eliminarea Partidului Liberal), în numele unei „coaliţii mai largi” şi a „consolidării societăţii”. O veritabilă „monstruoasă coaliţie”. Asemenea gesturi, care culminează cu potenţiala aducere la guvernare a PCRM (direct sau indirect), vor genera consecinţe aproape fără precedent: pe plan intern, perpetuarea corupţiei şi atenuarea proceselor de reformă necesare pentru continuarea agendei europene; pe plan regional, crearea unei „zone tampon”, fără identitate şi profil; pe plan bilateral, reînceperea unei confruntări identitare între Bucureşti şi Chişinău; iar pe plan geopolitic, victoria post electorală a Rusiei în R. Moldova care îşi vede, astfel, realizate toate obiectivele, în ciuda faptului că părea învinsă la urne. Dar să le luăm pe rând.

  Miza geopolitică regională
  Miza geopolitică a regiunii în 2015 este relaţia Vestului cu Moscova. Căderea economică a Rusie generată în primul rând de sancţiunile economice şi de scăderea dramatică a preţului petrolului, au adus Moscova într-o situţie fără precedent. În această confruntare cu Occidentul, Rusia nu poate câştiga. Dar şansa ei este enorma problemă pe care o poate genera: o Rusie care cade economic este incomparabil mai greu şi mai costisitor de gestionat. Şi nimeni nu vrea asta. Acesta este motivul pentru care mesajele de acomodare şi găsire a unei soluţii sunt tot mai evidente, de la poziţiile Germaniei, tot mai nuanţate, până la cele ale „ministrului de externe” european Frederica Mogherini. Iar una dintre mizele acestei negocieri (dincolo de ridicarea reciporcă a sancţiunilor) este geopolitică, respectiv crearea unei „zone tampon” convenabile pentru ambele părţi şi care să satisfacă dorinţa de „europenizare fără integrare a Europei”, pe de-o parte, dar şi temerile faţă de apartenenţa „străinătăţi apropiate” la spaţiul euroatlantic din partea Rusiei. Dacă în ceea ce priveşte confruntarea directă dintre Occident şi Rusia România nu are ce face sau ce spune, în ceea ce priveşte viitoarea „zonă tampon” poate şi trebuie să se pronunţe. Şi asta pentru motivul că R. Moldova este menită, alături de Ucraina sau Belarus, de a fi parte a acelui „buffer”, a acelei „zone gri”, plasată undeva între lumi, fără identitate precisă, cu o suveranitate mereu negociată şi apartenenţe vagi.

  Cooptarea la guvernare a comuniştilor, partid care nu a votat Acordul de Asociere, dar nici nu l-a respins, înseamnă pentru toată lumea tocmai semnalul că R. Moldova se pregăteşte pentru viitorul statut de „zonă tampon”, respectiv plasarea acesteia în zona gri, în care o presiunea integraţionistă reală pe Bruxelles nu va mai fi pusă decât de formă. Iar o parte însemnată a Bruxellesului se pare că ar fi foarte mulţumită de asemenea rezultat… „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti”! Aşa suna slogan electoral al unui partid democrat şi proeuropean în ultimele alegeri. Astăzi, acelaşi partid deschide indecent uşa guvernării lui Voronin şi comuniştilor săi… Ce (mai) înseamnă Partidul Comuniştilor azi? Primul răspuns pe care îl primeşti este că e partidul care şi-a schimbat năravul şi s-a decis să sprijine parcursul european. Răspunsul este superficial. În realitate, cum spuneam, PCRM nu a votat în Parlament pentru Acordul de Asociere, doar a ieşit din sală. Deci, dacă nu e împotrivă, nu e nici pro. A-l vinde acum ca pro-european şi a jubila că vine la guvernare e cel puţin hazardat. Chestiunea poate stârni entuziasm la Varşovia sau Budapesta, dar de la Bucureşti sau Chişinău o asemenea atitudine e ridicolă. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, disputa Bucureşti – Chişinău nu a apărut (doar) de la orientarea ne-europeană şi pro-rusă a R. Moldova pe timpul guvernării comuniste a lui Voronin (dincolo de episodul respingerii Memorandumului Kozak), cât, mai ales, din pricina profilului identitar al acestui partid, respectiv un moldovenism extrem, de formulă sovietică, şi virulent anti-România. PCRM este, din acest punct de vedere, un partid identitar militant şi agresiv: este cel care a oficializat aşa numita Concepţie naţională a R. Moldova, în care majoritatea etnică moldovenească este violent subliniată, iar „românii” sunt doar o minoritate printre multe altele.

  Tot comuniştii sunt cei care au încurajat şi girat faimosul Dicţionar moldovenesc – românesc, au scos TVR din republică, au expulzat jurnalişti români, au izgonit profesori şi preoţi din R. Moldova, au închis firme din România, au pus vize cetăţenilor României, au vrut să impună „istoria integrată” în detrimentul Istoriei Românilor, au preamărit „eliberarea” sovietică şi au vituperat împotriva „ocupaţiei” româneşti, au expulzat diplomaţi români (inclusiv ambasadorul), iar de 7 aprilie, sub conducerea lor, tinerii de la Chişinău au fost arestaţi, bătuţi, asasinaţi pe stradă, iar frontiera cu România închisă. (Şi toate aceste concomitent cu declararea în 2005, de către PCRM, a „integrări europene” ca obiectivul principal de politică externă sau de implementarea de zor a Planului de Acţiuni UE-RM.) Nu a existat niciun regret, niciodată, despre toate acestea. Şi toată moştenirea anti-România a acestui partid este acum, subit, ştearsă din peisaj. Cu ce drept? A oculta această chestiune este cel puţin indecent, iar amnezia unor jurnalişti sau politicieni – vinovată. Să inocentezi astăzi PCRM sau să îi inviţi la guvernare înseamnă jignirea tuturor celor care au avut de suferit în cei opt ani de guvernare comunistă. Şi, nu în ultimul rând, o palmă la adresa României.

  Rusia pierde la urne, dar câştigă la… negocieri
  Intrarea R. Moldova pe traseul „viţelului deştept” şi cooptarea PCRM la guvernare (fie direct fie prin susţinerea unui guvern minoritar PLDM – PD) va genera o serie de consecinţe cu impact regional şi bilateral major. 1. Prin eliminarea PL de la guvernare şi cooptarea comuniştilor, Federaţia Rusă va obţine tot ce şi-a dorit, respectiv diminuarea reformelor pro-europene, scoaterea completă de pe agendă a chestiunii NATO, garanţia – prin PCRM – că R. Moldova va balansa în continuare între Est şi Vest, siguranţa că nicio apropiere periculoasă de România nu se va produce, din moment ce PCRM va fi garantul cel mai explicit al menţinerii „dosarului moldovenist” ca grilă de relaţionare cu Bucureştiul. 2. Pe plan intern, cârdăşia PLDM şi PD cu comuniştii va duce la măcinarea până la implozie a unora dintre aceste partide democratice (în special PLDM), iar politicieni care până mai ieri constituiau garanţii incontestabile de europenitate, se vor transforma, mâine, în spectre. 3.

  Polarizarea internă din R. Moldova se va radicaliza, iar bătălia cea mai mare se va da cu ocazia alegerilor pentru Primăria Chişinăului (iunie 2015), când Dorin Chirtoacă, vicepreşedintel PL, va fi singur împotriva tuturor. Chişinăul va fi ultima redută pe care „monstruoasa coaliţie” va dori să o cucerească. 4. România va fi pusă într-o situaţie aproape imposibilă. Nu va putea contesta explicit retorica „pro-europeană” a Chişinăului, dar nici nu poate gira o Alinaţă susţinută direct sau indirect de către PCRM, cel mai anti-românesc partid din R. Moldova (alături de Partidul Socialiştilor, al lui Igor Dodon, ultimul find însă un biet emul al lui Vladimir Voronin în proiectul moldovenist sovietic). Repetăm: dacă alte state europene pot face abstracţie de profilul anti-România al viitoarei coaliţii cu PCRM, Bucureştiul nu poate face asta fără să se compromită iremediabil. Oricât se va încerca aşa ceva, societatea româneacă nu va permite o decolorare identitară completă a relaţiei dintre cele două maluri ale Prutului. Iar cine crede că atitudinea identitară a PCRM faţă de România se va schimba în viitor, nu înţelege nimic din realităţile R. Moldova. 5. Teoretic, o guvernare cu PCRM va asigura cele 61 de voturi pentru alegerea preşedintelui R. Moldova anul care vine. Asta înseamnă că o formulă extinsă cu PCRM va avea şansă, teoretic, să se menţină la guvernare până în… 2018, anul la care Bucureştiul va sărbători 100 de ani de la Marea Unire.

  Care va fi atunci atmosfera de la Chişinău şi relaţia dintre România şi R. Moldova, nu e greu de intuit. 6. În atare condiţii, presiunea pe Bucureşti e enormă. Se ridica inclusiv problema oportunităţii vizitei preşedintelui României din data de 22-23 ianuarie la Chişinău. A te grăbi să girezi o construcţie guvernamentală cu PCRM înseamnă a călca pe aceeşi greblă pe care a mai călcat un preşedinte român, în 2005, când s-a grăbit să îl îmbrăţişeze (tot) pe europeanul Vladimir Voronin, iar relaţia s-a transformat, treptat, în jigniri şi înjurături birjăreşti venite de peste Prut, persecuţii şi expulzări pentru cetăţenii României, acuze la adresa oficialilor români. Regretele preşedintelui României pentru graba de a gira ce nu putea fi girat, au fost tardive şi inutile. Iar dacă din lecţia aceasta nu se va învăţa nimic, politica externă a României în viitori ani se pregăteşte să pice la cel mai important examen al său: relaţia cu R. Moldova.
  –––––––––––––––––––
  Dan Dungaciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *