Și în ”context parizian”: imperativul rămâne refacerea unității naționale românești

De câteva zile urmărim, cu multă îngrijorare, ce se întâmplă în Franța, în contextul atacurilor fatale unui grup de ziariști și polițiști.

În Europa anul a început prost. Sunt o luptătoare pentru libertatea de exprimare și am suferit pentru aceasta în partidele din care am făcut parte. Dar am câștigat, împotriva statului, fiind la PNL, în temeiul art.10 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dreptul de a difuza clipuri despre Unirea cu România, dreptul de a avea un Statut unionist al PNL, pentru că toate deciziile instanțelor naționale de justiție au avut ca precedente hotărâri ale CEDO.

Chiar la CEDO am câștigat dreptul de a-l avea pe Voronin ca pârât în R.Moldova, lucru care s-ar putea produce începând cu ziua când hotărârea CEDO va deveni definitivă. Pentru că Voronin a crezut că are libertatea de exprimare să spună orice, în mandatul de Președinte al celui de-al doilea stat românesc, substituindu-se justiției și dând verdicte…

Ce am vrut să spun? Ca persoană ce am practicat jurnalismul, fiind și redactor-șef patru ani la un ziar pe care l-am făcut cu tiraj, ”Mesagerul”, am avut o politică editorială acidă, dar nu am avut, practic, procese de judecată, pentru că am știut să spun lucruri fără a face atac la persoane.

Mai colateral, tragedia de la Paris se înscrie în dilema ”libertate de exprimare absolută” sau ”cu autoreglementări profesionale ale jurnaliștilor”, având în vedere fragilitatea conviețuirii membrilor societății în contextul unor tensiuni în lume, înscrise și în conceptul și previziunea ”conflictului civilizațiilor”, al migrației libere, dreptului la libera circulație, la stabilirea cu domiciliul acolo unde dorești. Milioane de musulmani în Europa – discuțiile aprigi din ultimul timp abordeaza și aspectul eșecului politicilor legate de ”lumea deschisă”, de ”multiculturalism”, de ”integrarea pe alte principii în noile societăți, modificate etnic”.

Caricaturile ”Charlie Hebdo”, contestate și neacceptate de cei cu un alt Dumnezeu și cu alte viziuni asupra vieții, puteau și au servit ca motiv, unor dezaxați, să recurgă la acțiuni teroriste, de lichidare a unor ființe umane – contestate univoc de oamenii echilibrați. Fapt ce trebuia, poate, luat în calcul, ca să nu se frizeze sfidarea și provocarea intenționate, să nu fie puse în pericol propriile vieți și viețile altora.

Lumea este, totuși, atât de fragilă, în pofida convingerilor – promovate insistent – privind ”principii și valori” durabile în statele cu democrații consacrate…

Sunt convinsă că cele întâmplate la Paris vor lăsa o amprentă gravă asupra liniștii europenilor.

Dacă nu ar fi să fie – cum spunea și un specialist din România – că e vorba de doar zăpada de pe vârful aisbergului… Restul aspectelor țin de lucruri cu mult mai profunde, pe care  – am senzația – până și specialiștii adevărați încă nu le prea abordează public…

Pentru noi, cei din al doilea stat românesc, cele întâmplate la Paris vor avea un efect negativ, în primul rând pentru că antieuropenii, proputiniștii vor râde pe sub mustăți și vor întreba ”ce stabilitate vă oferă Europa voastră?”

Iar armata ideologico-militară de la Kremlin se bucură că se distrage atenția de la crimele împotriva Ucrainei, că ”atacuri teroriste sunt și în Europa”, nu doar acolo unde vrea Rusia. Deși – niciodată nu se știe până unde vrea Rusia – poate și până la Paris…

Pentru noi, românii, care suntem pe un pământ românesc binecuvântat de Dumnezeu, dezideratul și imperativul rămân aceleași – reunificarea românească și refacerea unității naționale.

Vitalia Pavlicenco

CE SPUNE UMBERTO ECO:

umberto-eco

Celebrul filosof şi scriitor italian Umberto Eco a spus: ‘Un război este în curs şi suntem cufundaţi în el până la gât’. El a sărbătorit luni 83 de ani şi va lansa cartea ‘Numărul zero’ despre politica anilor 90.

Eco a evocat riscurile legate de fenomenele migraţiei în masă, înregistrate în aceşti ultimi ani. ‘Încă în urmă cu 30 de ani scria că, dacă nu va fi găsit un nou echilibru, va curge mult sânge’. ‘Civilizaţia occidentală, indiferent dacă are sau nu forţa de a se susţine, se confruntă cu un colosal proces de migraţii, cum s-a întâmplat în urmă cu secole pentru civilizaţia romană’, a mai spus Umberto Eco.

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. Michel URBAN 10/01/2015 – 16h12
  A méditer cette citation d’Alexis de Tocqueville
  «La doctrine selon laquelle le premier de tous les devoirs religieux
  est d’obéir aveuglement au Prophète et que la guerre sainte
  est la première de toutes les bonnes œuvres se retrouve à chaque page
  et presque à chaque mot du Coran.
  Les tendances violentes et sensuelles du Coran frappent tellement les yeux
  que je ne conçois pas qu’elles échappent à un homme de bon sens.»

  En savoir plus sur
  http://www.lemonde.fr/societe/reactions/2015/01/10/a-saint-denis-collegiens-et-lyceens-ne-sont-pas-tous-charlie_4553048_3224.html#1FkI3HoJLiEipL05.99

 2. PRIETENII RE-UNIRII
  –––––––––––-
  Deputatul Bogdan Diaconu din Parlamentul
  de la Bucuresti a vorbit într-un interviu, acordat publicației InfoPrut, despre proiectele Grupului parlamentar Prietenii RE-Unirii, al cărui principal scop este Re-Unificarea celor două state românești.

  http://infoprut.ro/34085-prietenii-unirii-parlamentul-romaniei.html

  InfoPrut:
  În Parlamentul de la Bucuresti se formează acum Grupul parlamentar informal Prietenii RE-Unirii. Ce poate să facă acest grup?

  Bogdan Diaconu:
  Grupul Prietenii RE-Unirii este fundamental în perioada următoare în care apropierea firească dintre cele două state românești trebuie să se împlinească prin reunificarea lor. Vom avea un nou președinte din iarnă, nu știm cum se va poziționa pe această temă, tocmai de aceea preluarea inițiativei reunificării de către un grup parlamentar puternic dedicat exclusiv acestui scop este esențială pentru concretizarea proiectului unirii.

  InfoPrut:
  Ce inițiative aveți în vedere, ca membru al Grupului parlamentar informal Prietenii RE-Unirii?

  Bogdan Diaconu:
  Trebuie în primul rând să ne găsim sau să ne creăm un corespondent în Parlamentul Republicii Moldova pentru ca să avem o punte legislativă de ambele maluri ale Prutului. În felul acesta, toate inițiativele noastre vor avea acțiuni în oglindă în Parlamentul de la Chișinău și astfel vor deveni eficiente și efective. Apoi, acest grup trebuie să mențină atenția opiniei publice și a clasei politice din România pe această temă și să devină nucleul de acțiune și de demarare a reunificării celor două state românești.

  InfoPrut:
  Cum poate influența Grupul parlamentar informal Prietenii RE-Unirii din punct de vedere legislativ apropierea celor două state?

  Bogdan Diaconu:
  În Parlamentul României există deja câteva inițiative legislative unioniste, unele semnate de mai mulți parlamentari, iar unul inițiat chiar de mine cu sprijinul unor unioniști din Basarabia, cel care prevede recunoașterea cetățeniei române familiilor celor care nu și-au pierdut-o niciodată, ci le-a fost negată abuziv prin modificarea falsă a granițelor. Acest gen de inițiative trebuie să continue având, în plus, o susținere parlamentară puternică, transpartinică, care să fie capabilă să le și treacă de votul celor două Camere.

  InfoPrut:
  Cum veți colabora cu societatea civilă în acest proiect?

  Bogdan Diaconu:
  Societatea civilă care luptă pentru reunificare a fost mai puternică și mai eficientă până acum în promovarea acestui ideal decât clasa politică. Ar fi timpul ca și politicienii să fie la fel de implicați, păstrând rolul societății civile în proces, loc pe care și-l merită cu prisosință, dar care poate fi întărit prin inițiative comune ale celor două forme de acțiune, civilă și politică.

  InfoPrut:
  Intenționați să deschideți o filială a Partidului România RE-Unită în Republica Moldova?

  Bogdan Diaconu:
  Partidul România RE-Unită, după cum o spune și denumirea, are printre obiectivele principale reunificarea tuturor românilor, așadar avem deja demarată o Filială PRU Basarabia care va deveni cea mai puternică filială a unui partid românesc în această parte de țară care așteaptă să fie adusă acasă.

  InfoPrut:
  Ce poate să facă partidul dumneavoastră în Republica Moldova?

  Bogdan Diaconu:
  În primul rând să sprijine inițiativele unioniste, spiritul național, precum și să creeze un nucleu puternic unionist în Republica Moldova, coagulând energiile celor care cred în RE-Unificare.

  InfoPrut:
  Am înțeles că vreți să adoptați un liceu din Republica Moldova, de la Strășeni. Ce veți face pentru acest liceu?

  Bogdan Diaconu:
  În momentul în care vom lansa oficial Filiala Basarabia a Partidului România RE-Unită, voi ajunge și la liceul din Strășeni și, în funcție de nevoile celor de acolo, ne vom mobiliza să le dovedim că sângele apă nu se face și că în noi bate aceeași inimă românească, ceea ce înseamnă că îi vom sprijini cu tot ceea ce putem pentru ca elevii români de acolo să poată învăța în limba română în condiții optime.

 3. D-na Pavlicencu, la sfirsitul lunii urmeaza sa vina Iohannis in Basarabia.
  Bine ar fi sa va faceti timp sa discutati despre PNL si toate cite mai sunt.
  Sigur veti gasi in Iohannis un partener de dialog in toate marile probleme ale romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.
  Mult succes!
  Sa auzim numai de bine!

 4. Pt gross

  daca Dvs. credeti ca intilnirea cu Iohannis depinde doar de dorinta PNL.md, imi iau dreptul sa spun ca eu, probabil, nu prea inteleg multe in politica, am o experienta anumita si stiu ca nu este asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *