Putin vrea, totusi, o NovoRusie?

In ajun de Anul Nou, am calatorit in avion cu o cetateanca a Republicii Moldova, din Tiraspol, care venea, si ea, la copiii ei din Germania. A fost un zbor extrem de greu, pentru ca timpul a fost prost si multe curse au intirziat. S-au adunat mai multi pasageri cu transferuri de zbor ratate si a trebuit sa asteptam intr-un aeroport german circa sapte ore pina am continuat zborul spre destinatie. Eu fiind si cu nepotica… Am stat de vorba cu doamna din Tiraspol si i-am spus, in discutii, toate viziunile noastre, raspunzind intrebarilor ei. M-a impresionat, insa, o afirmatie, in special taria cu care ea a facut-o. Ea a zis, repetind de citeva ori, ca Putin va face, totusi, NovoRusia. Stia femeia ce stia…

Apoi, citesc acest comentariu pe care il repostez. Coroborat cu profetiile parintelui Arsenie Boca, cu prezicerile vizionarei Vanga, precum si cu diferite afirmatii ale unor geopolitologi gen George Friedman, dar si ale altora, articolul pare intemeiat… Vitalia Pavlicenco

putinThe Economist: VLADIMIR PUTIN vrea să ajungă la GRANIŢA României prin Bugeac

Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să aibă acces direct la graniţa României. Pentru asta, Putin ar avea nevoie să rupă o bucată din Basarabia. Aceasta este teoria jurnaliştilor de la publicaţia britanică The Economist, care au făcut un amplu reportaj în zona care ar fi ţinta preşedintelui rus – Bugeac.

 
Potrivit jurnaliştilor de la The Economist, Rusia ar vrea să deţină controlul asupra unei mici regiuni din Basarabia – Bugeac.

Informaţia apare în contextul temerilor că Moscova ar putea încerca să creeze un coridor terestru care să lege Rusia de România, trecând prin Crimeea și Odesa.

Transnistria, regiune controlată de ruși, se află la nord. Nu sunt drumuri, poduri sau feriboturi peste Dunăre către România și numai două drumuri leagă regiunea basarabeană de restul Ucrainei. Dacă podurile de peste Nistru ar fi aruncate în aer, atunci Bugeacul ar fi practic izolat.

Mai puțin de jumătate din cei 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni, restul fiind bulgari, ruși, moldoveni, găgăuzi și albanezi, subliniază The Economist. Mulți au opinii favorabile Rusiei, care le-a dat strămoșilor lor pământ acum 200 de ani. Mai mult, aceştia se plâng că Ucraina nu a făcut mare lucru pentru ei.

Cu toate acestea, majoritatea sunt în favoarea menținerii unității Ucrainei.

Reportajul complet al jurnaliştilor de la The Economist urma să apară în ediția print din 3 ianuarie.

„Pe aici nu se trece!”

În luna octombrie 2014, aflat la o dezbatere, Klaus Iohannis, candidat la acea vreme la prezidenţiale, a fost provocat de moderatorul evenimentului, Florin Călinescu, la o discuţie imaginară cu Preşedintele rus, Vladimir Putin.

„Cum ar fi să vă sune Putin într-o dimineaţă să vă spună: „băi Klaus, sau cum ar spune el, Herr Klaus, vezi că vin înot acum pe Marea Neagră, mâine dimineaţă sunt acolo”. Ce i-aţi spune?, l-a provocat Florin Călinescu.

Răspunsul lui Klaus Iohannis a fost următorul: Nu mă caractecterizează şi nu cred că m-aţi auzit niciodată răspunzând în citate, dar aici îmi vine unul: „Pe aici nu se trece!”

http://www.romaniatv.net/vladimir-putin-vrea-sa-ajunga-la-granita-romaniei-prin-bugeac–the-economist_192825.html

 

Loading Facebook Comments ...

2 Comments

Add a Comment
 1. =========== BUCOVINA DE NORD ===========
  ——— ♥ ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  UNICA NOASTRĂ SALVARE ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  ȘI ÎN BAZA „ACTULUI UNIRII’ A BASARABIEI CU ROMANIA
  PENTRU TOTDEAUNA
  VOTAT DE „SFATUL ȚĂRII’ LA CHIȘINĂU LA 27 MARTIE 1918 !
  ====================================================

 2. O PRELUARE
  de la #Scythicus#
  4 ianuarie 2015
  http://vox.publika.md/politica/putin-vrea-totusi-o-novorusie-518115.html/comment-page-3#comment-3134632

  Problema este una a neînțelegerii reciproce, între românii de pe cele două maluri ale Prutului, este exact dihonia care îl bucură pe diavolul rus că a băgat-o între frați.

  Românii moldoveni basarabeni au un bagaj al propagandei ruse românofob de care mulți se dezbară greu sau deloc, pe de altă parte și românii din România au prejudecățile lor față de cei din RM, dacă fiecare subliniază doar părțile negative așa se ajunge la fratricid, iar diavolul rus stă pe margine și râde de noi.

  Pe mine mă întristează toate astea dar eu continui să cred că omul este bun în străfundul sufletului lui. Am în bloc un basarabean în bloc, un om ursuz care mereu mă privește cu neîncredere când îi zic „Bună ziua!” și care în mașina lui ascultă adesea cântece rusești care pentru el îi aduc aminte de „acasă”. Eu totuși nu vreau să cred că așa sunt toți basarabenii.

  Știu că mulți studenți veniți la burse în România s-au simțit umiliți și inferiori când și-au dat seama că vorbeau o limbă la un standard scăzut, venind dintr-un mediu rusofonizat, iar mulți din concetățeni în loc să-i ajute și să-i înțeleagă i-au batjocorit, dar au fost și dintre românii din România care au fost cumsecade, au fost și basarabeni care au înghițit în sec și au recuperat, dar au fost fost și basarabeni, mai puțini, care în loc să profite de un mediu românesc care i-ar fi apropiat de rădăcinile lor, au subliniat dooar ce aveau ei diferit de restul românilor, și ce ar fi aceea decât limba și cultura rusă.

  Când doi moldoveni basarabeni vorbesc de față cu mine în rusește ca eu să nu-i înțeleg singura comparațiie mă duce doar la țiganii de pe la mine care vorbesc țigănește sau turcește din motive nu tocmai cinstite.

  Dar eu nu vreau să judec aproape 3 milioane de oameni după câteva lepre. Apropo, în bazarul moldo-rus din Constanța era o rusoaică care vorbea românește dar care avea lipsuri în vocabular. Cerându-i să cumpăr ceva a fost un cuvânt pe care nu-l înțelegea, și m-a întrebat și i-am explicat. Mi-a mulțumit și s-a bucurat că a mai învățat un cuvânt. Eu cred că și rușii au oameni de treabă.
  ––––––––––––––-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *