Cât caracter, atâta ”Țară”. Despre neretragerea trupelor de ocupație

Un corespondent pentru Romania si R.Moldova al site-ului american Southeast European Times  (www.setimes.com), o publicatie electronica americana finantata de administratia de la Washington, cu acoperire pe toate tarile din sud-estul Europei, inclusiv R.Moldova, mi-a solicitat o opinie despre „Impactul negativ al acestei prezente militare asupra negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean”. Iata opinia mea, pe care i-am remis-o.

„În anul 1999, la sesiunea de toamnă de la Amsterdam a Adunării Parlamentare NATO, din care am făcut parte 10417707_846297002047900_2756775825132871269_ncinci ani, am obținut includerea expresă – în textul Rezoluției despre relațiile NATO-Rusia – a cerinței ultimative a acestui for privind retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse din Georgia și R.Moldova. Aceasta s-a întâmplat cu două zile înaintea summit-ului OSCE de la Istanbul și eforturile mele au fost sprijinite de congresmeni americani și parlamentari români. În dimineața plecării delegației moldovenești la Istanbul am remis această rezoluție ministrului-adjunct de externe de atunci, Iurie Leancă.

Este evident că nici un fel de negocieri corecte, în interesul național al românilor și al alogenilor integrați din R.Moldova, nu pot avea loc atâta timp cât ne aflăm, în stânga Prutului, sub ocupația trupelor sovietice. Toate scrutinele din al doilea stat românesc pot fi considerate ca nevalabile, dat fiind că au avut loc sub presiunea și amenințarea unor trupe de ocupație.

Tocmai de aceea, administrația americană a pus mereu condiția retragerii trupelor înaintea negocierilor, deoarece Rusia vrea să transnistrizeze R.Moldova, ca să nu avanseze UE și NATO, să nu se unească cele două state românești – singura cale de a abandona orbita rusească și a accede în Familia Euroatlantică.

Toată conducerea R.Moldova e din persoane șantajabile din partea serviciilor secrete rusești, de aceea nu cere cu fermitate respectarea chiar și a Hotărârilor Legislativului majoritar comunist, adoptate în anul 2005, conform cărora trebuiau retrase trupele ruse de ocupație și pretinsele forțe de pace, care protejează continuu regimul separatist de la Tiraspol.

Personal, am înaintat două inițiative legislative care, probabil, au ars pe 7 aprilie 2009, prăfuite prin sertarele Legislativului, prin care am cerut rezilierea unilaterală a Acordului de încetare a focului din 1992, care ar însemna plecarea falselor forțe de pacificare și dizolvarea Comisiei Unificate de Control, precum și rezilierea Memorandumului semnat de Petru Lucinschi în 1997 la Moscova, prin care, ca un act de înaltă trădare națională, Tiraspolul a fost egalat la masa de negocieri cu Chișinăul. Și pentru asta, conducerea AMN (Urechean, Untilă) m-a exclus din Fracțiune și din partid.”

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

Add a Comment
 1. Dupa KrymNash, in curand vine Pridnestrovye, Bendery, Beltsy, Komrat – Nashi.

 2. =Crai-Nou Unionist dela Hotin=

  RE-UNIREA noastra cu România:
  O PRELUARE
  de la un “August”:

  http://vox.publika.md/politica/echidistanta-si-echilibrul-serviciului-roman-de-informatii-militare-515805.html/comment-page-1#comments

  1.
  In Gubernia Ruseasca numita Republica Moldova nu este necesar de a cultiva ideea RE-Unirii cu România. Ea nu va avea succes nici o data. Astfel, prin ideea RE-Unirii, noi recunoastem, ca exista asa stat numit Republica Moldova, care de fapt este un stat de separatisti fata de România si care este o colonie a Federatiri Ruse. In loc de cultivare a ideii RE-Unirii, mai bine am cultiva ideea, ca România trebuie sa-si revendice aceste teritorii prin dreptul sau istoric si natural. Adica, denuntarea Pactului Ribbentrop-Molotov la ONU si APCE. Dupa aceea, trecerea frontiereri de catre trupele terestre militare romane. Si gata s-a terminat cu existenta separatismului in Basarabia. Parerea populatiei rusofone nu conteaza de loc, dat fiind faptul, ca ei aici au venit in locul buneilor nostri care au fost represati, ridicati de pe pamantul lor si transportati in Cazahstan, Gulag etc… Armata Româna trebuie sa treaca Prutul, ca-ci o eventuala Unire nu este posibila si nu va fi nici o data. Aici populatie este indobitocita si rusificata. Alta cale pentru România nu exista. Nici un fel de RE-Unire. In locul RE-Unirii trebuie de cultivat ideea de eliberare pe cale militara a teritoriilor ocupate de catre rusi si coloana a V-a a federatiri ruse. Eu personal nu am nimic impotriva populatiei care vorbesc in limba rusa, insa eu vad ca de cand Futin (Putin) a ocupat Crimeea si doreste crearea unei Novorisii, aceste persoane ma scot din sarite. Ei se autodetermina ca sovinisti rusi. Deci nu ne trebuie nimic sa facem pentru RE-Unire. Nici un fel de RE-Unire. România trebuie sa intervina militar si sa elibereze teritoriile sale ocupate de catre reprezentantii administratiei coloniale a Federatiei Ruse… Serviciu de Informatii Externe a României mai bine ar crea o Directie de recrutare a personalului auxiliar din alte tari, care s-ar ocupa cu crearea unor situatii exacte care ar aduce la celea ce am descris mai sus, si al doilea grup operativ tactic, care ar intocmi planuri de realizare…. Si al treilea grup “grupul neofical de actiuni operative”, care ar …. (persoanele competente stiu ce am in vedere)…

  2.
  România nu are dreptul nici moral nici istoric sa recunoasca un teritoriu de separatisti asa cum este Republica Moldova (colonie ruseasca din 21 decembrie 1991 de cand a intrat in CSI). România poate sa-si intoarca aceste teritorii numai pe cale militara. Fie peste un an fie peste 50 de ani. Alta iesire nu-i. In 1988-1991, ideea RE-Unirii era foarte puternica in aceste teritorii. Insa in 23 de ani fortele separatiste României, numite Republica Moldova, au dus o apriga lupta cu unionismul, ceea ce inca o data demonstreaza ca este o colonie ruseasca. Si ca rezultat in 23-25 de ani a disparut aceasta idee cu totul. In schimb 42% de dobitoci vor in Uniunea Vamala. Astfel nu trebuie de dezvoltat si de cheltuit bani pe pseudo ideea RE-Unirii. Trebuie de pregatit Romania pentri eliberarea Basarabiei de sub jugul neocolonial rus. Frontierele Romaniei Noi trebuie sa fie pe Nistru. Teritoriile care au apartinut canda Romaniei si care acum sunt ale Ucrainei – sunt pierdute pe veci. Iar actualul stat separatist Romaniei numit Republica Moldova, poate fi alipit României numai printr-o decizie uninominala a Romaniei, fara a consulta opinia locuitorilor teritoriilor neocoloniale ale Rusiei numita Republica Moldova (condusa de separatisti fata de Romania si slugarnici fata de Rusia). Ce e bre? Sistemul bancar – controlat de rusi, sistemul militar – controlat de rusi, sistemul politic – controlat de rusi (antiromanesc), sistemul agrar – controlat de rusi, sistemul transporturilor – controlat de rusi. Cine bre in 23 de ani de pseudoindependenta a adus rusu aici? Raspunsul e unul – separatistii fata de România si slugile Rusiei (coloana a V-a a Rusiei). Asa ca nu este necesar de a cultiva ideea RE-Unirii, care nu va fi realizata nici o data. trebuie de cultivat ideea de Eliberare Nationala a Teritoriilor Românesti Ocupate de Federatia Rusa, in 1792, 1812, 1940, 1944, 1991, 1992 – 1993 .

  3.
  As mai adauga ca RE-Unirea unui stat separatist cu o Tara de origine de unde sa desprins este imposibila pe cale politica.
  Cum România a piredut aceste teritorii?
  Raspuns: a pierdut aceste teritorii pe cale militara!!!
  Cum România le poate redobanda? Raspuns: pe cale militara!!!! In 23 de ani de zile a cresut o generatie de ticalosi, care se identifica ca moldoveni si care nu recunosc ca sunt români. Inca in 17 ani vor fi tot 100% asa. Si daca Ucraina va rezista luptelor cu Federatia Rusa (caci ea lupta cu Rusia de fapt, prin intermediul ucrainenilor rusificati), atunci calea terestra si aeriana a Federatiei Ruse de furnizare a armamentului catre Transnistria va fa taiata. Si ca rezultat Ucraina prima va fi cointeresata sa aiba frontiera comuna cu România, si va accepta ideea ca România are dreptul la eliberarea teritoriilor sale de sub jugul neocolonial rusm care este instituit in Republica Moldova (colonie ruseasca de fapt). Coloana a V-a a Rusiei intaresc ideea moldovenismului aici si a separatismului fata de România, ei fac propaganda unei natiuni moldovenesti, popor polietnic etc…De ce fortele neocoloniale din regiunea separatista României – republica Moldova au exclus de la examenul de becelaureat Istoria Romanilor? raspunsul e unul: Pentru a sterge idenntitatea romanesca.!!! Toate aceste actiuni sunt actiuni antiromanest si separatiste fata de România ridicate la nivel de politica de stat. Oare aceasta nu demonstrează ca ideea Unirii nu va fi acceptata de aceste structuri? Oare aceasta nu demonstreaza ca toate partidele pseudounioniste sunt controlate de Rusia prin agentura sa FSB-ista? Oare aceasta nu demonstrează ca unica cale de a RE-Veni la Patria mama – România este calea Eliberarii Teritoriilor Ocupate de Rusia in 1792, 1812, 1940, 1944, 1991, 1992-1993, exclusiv si numai pe cale militara? Raspunsul e unul categoric: “DA”!!! Numai România unilateral are dreptul de a ridica aceasta idee. De a o dezvolta si de a o realiza. Si categoric – fara opinia populatiei din aceste teritorii, care si-au pierdut identitatea sa nationala. care nici nu doresc sa cunoasca istoria si sa o analizeze.

  4.
  Iaca poftim! Cum vorbesti de Unionism,
  cum apar asa comentarii. Si asta e peste tot. Nu!!! Nu!!!
  Si iarasi nu!!!
  Nici un fel de Unionism in Republica Moldova nu exista la nivel oficial. Numai România poate sa revendece aceste teritorii. Si numai ea are dreptul. România trebuie sa ee tactica serviciilor sale de informatii care a fost in perioada lui Nicolae Ceausescu in raport cu URSS. Numai ca in cazul nostru in raport cu statul separatist, numit Republica Moldova. Si cand va veni timpul sa actioneza prin:

  A) Infiiintarea rapida a unui Front al Salvarii Nationale
  si in Basarabia si in România,
  B) Pregatirea unei Adunari Nationale;
  C) Ajutorul real militar in sustinerea apararii Frontului Salvarii Nationale, prin traversarea Prutului si preluarea controlului, indreptat impotriva unor eventuale desprinderi de teritorii ale Basarabiei,
  D) Crearea unor grupe de cadre pentru corpul administrativ si de comanda in domeniul administratiei publice, pe perioada instaurarii starii de urgenta.
  E) Arestrarea si definirea justitiei a persoanelor care au actionat si actioneaza impotriva statului român;
  F) Numai Romania poate salva natiunea româneasca
  din Basarabia, nici un fel de UNIONISM deschis
  in Republica Moldova nu exista. Intuiesc ca pot exista
  niste cercuri de unionisti adevarati, insa ele sunt in ilegalitate…

  5.
  Unionism in colonia ruseasca Republica Moldova nu exista. Pe ei ea tradat Iurie Rosca, care de fapt si-a exercitat atributiile sale de sreviciu, adica de ofiter KGB. Toti unionistii au disparut undeva prin anii 1994. Ei fiind inlaturati de la putere prin dispersare, santaj si descreditare… Numai România va redobândi aceste teritorii si numai in mod unilateral, printr-o operatiune militara de eliberare a teritoriilor ocupate de separatisti si de ocupantii rusi neocolonialisti. Tot in Republica Moldova care se identifica deschis ca unionisti – de fapt sunt securisti care activeaza pentru FSB. Puneti-va toti o intrebare? De ce miscarea unionista nu s-a dezvoltat din 1994 si pana acum? De ce nimeni din pretinsii “unionisti” cand ajung la putere (fiind pusi de Moscova), nu ridica intrebarea revenirii la România? E simplu! Sunt separatisti fata de România si sunt agenti secreti ai Rusiei. De ce nu a fost adoptata pana acum Legea lustratiei? E simplu – nu-i convine Federatiei Ruse. In Moldova Unionism nu exista. El a fost dispersat de Iurie Rosca in 1994 – 1998. Nimicit de Voronin in 2001-2009. Si indreptat spre o cale gresita de catre AIE -1, AIE -2, si actuala “coalitie”. Indreptat spre o cale gresita de integrare in UE, care nu va fi nici o data.
  Ideea de integrare in UE, fara RE-Unirea cu România,
  este o intarire a pozitiei de separatism fata de România,
  si care are drept scop o eventuala cedare a acestor teritorii
  de catre Occident – Rusiei in schimbul carorva intelegeri de culise. Insa eu sunt ferm convins, ca statul român totusi va elibera militar aceste teritorii.

  6.
  Argumente in sustinerea tezei ca Unionismul
  in colonia ruseasca Rep. Moldova
  (unitate teritorial administrativa de separatisti fata de Romania)
  NU EXISTA:

  a) Limba româna nu este recunoscuta oficial in Pseudo-constitutie.
  b) Serviciile secrete tot timpul au luptat cu unionismul si nu cu separatismul gagauzilor si Tiraspolului,
  c) Tin armata rusa pe acest teritoriu nu de atata ca nu pot hotara problema, dar deoarece cand România va traversa Prutul, ca sa poata opune rezistenta României prin intermeiul armamentului rusesc din Transnistria + resursele umane de mancurti,
  sovini si separatisti din ambele parti ale Nistrului,
  d) In scoli nu se preda istoria adevarata a României
  si nu este inclusa in programul examenelor de bacalaureat,
  e) Partidele politice românesti care ar propune ideea RE-Unirii
  nu exista, iar cele care exista, sunt coinstituite de FSB.
  f) Nu exista nici o emisiune la TV care regulat, in fiecare saptamâna (la nivel national) sa discute problema RE-Unirii. adica avantajele ei (si fara personaje gen Selin, Stepaniuc, Lupu etc…).
  g) Nu exista fundatii pro-românesti
  care ar forma un front civic al unionismului,
  si aceste actiuni se blocheaza deja de 20 de ani (din 1994),
  h) Tineretul nu este educat in spiritul unionist, si profesorii din licee deja nu mai sunt unionisti, asa cum au fost 20 de ani in urma.
  7.
  Moldoveni sunt numai in România.
  Aici in Chisinau ei trebuie denumiti Bâceni, adica de la denumirea râuleţului Bâc, care curge prin Chişinău. Astfel în Republica Moldova locuiesc români şi bâceni. Cei ce nu recunosc, ca sunt români, trebuiesc numiţi bâceni. În acest sens trebuie de apelat la Igor Dodon, Şelin, Voronin şi alţii ca sa fie modificat art. 13 din Constituţia RM, prin modificarea denumirii limbii din moldoveneasca – în limba bâceană. Iar denumirea statului separatist României – Republica Moldova, ar trebuie modificată în Republica Bâceană. Aşa va fi exact şi potrivit… Negarea faptului că moldovenii sunt români, aduce la schimbarea denumirii statului şi a limbii, şi deoarece Moldova este numai în România, ar trebui ca la Chişinău să fie limba bâceană şi statul Republica Bâceană….

  ==========================================
  N.B.
  RE-UNIRE !
  In toate textele UNIONISTE
  se va folosi termenul de Re-Unire cu România / si nu UNIRE /. Majoritatea deputatilor din Sfatul Tarii la 27 martie 1918 la Chisinau au votat deja o data si pentru TOTDEAUNA
  “Actul Unirii” Basarabiei cu România.
  UNIRE intrerupta de ocupatia ruseasca din 1940 si pâna in prezent.
  Deci azi avem nevoie de a Re-Veni la documentul
  Unirii din 27 martie 1918 in baza adevarului istoric !
  RE-UNIRE !

 3. =Crai-Nou Unionist dela Hotin=

  Un mesaj european din Lituania:

  http://ru.delfi.lt/news/politics/gribauskajte-obsudila-s-prezidentom-gruzii-podgotovku-k-sammitu-nato.d?id=65602952#ixzz3AzIOwXf8

  20 August 2014:
  Presedinta Lituaniei, Dalja Gribauskaite
  a coordonat cu conducerea Gruziei despre participarea acestei tari caucaziene
  la ReUniunea NATO din Tara Galilor / Marea Britanie/
  din 4-5 Septembrie 2014 la care se planifica adoptarea
  unor documente importante referitor la Forta de Aparare a Gruziei
  si de asemenea aderarea ei in viitor la NATO si UE.
  A propos, la aceasta intrunire este invitata si adormita ametita Rep. Molotova din bratele Maicii Rusesti .
  ———————————————————————————–
  Nota Speciala:
  Si Guvernantii si Diplomatii pruto-nistreni filo-rusi si anti-români
  de la Chisinau oare cu ce se ocupa acum
  in fata pericolului invaziei moscalesti
  cu hoarde calare pe tancurile de peste Nistru ?
  Sunt ei cu totii in vacante de lunga durata
  in spatiul vamal ocupant moscalesc terorist dodonist gagautzist ?
  Iar reprezentantul Rep. Molotova la sediul NATO din Bruxelles,
  agentul moscovit Mișka Gribincea stati-alist independentist moldafnist cu cât este platit de Kremlin
  ca sa saboteze euro-integrarea noastra ?
  Si Presedintele Timofte inca nu s-a trezit din amortire ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *