Ați ridicat pragul contra noastră, dar vă veți împiedica voi de el. Despre Blocul European

10325745_821589027851565_8077725674250680442_n

 
 Malaysia Airlines – MH17 Tragedy in Ukraine (sand art by Valeria Duca) 

Puțină istorie

Încă de săptămâna trecută mă gândeam să scriu un articol explicativ la apelul PNL în privința formării unui Bloc European pentru alegerile viitoare.

Sunt foarte multe de spus aici, există o sumedenie de argumente, însă doar pentru cei care au un interes național, dacă ”îl cunosc”. Vrem să le amintim unor deputați din PD și PLDM, cum ar fi Diacov și Filat, că nu redeveneau deputați, dacă nu se făcea proiectul Alianța ”Moldova Noastră”, în 2003, declanșat, în 2001, prin autodizolvarea PNL, care s-a unit cu un partid antimafie condus de Veaceslav Untilă, formându-se o Uniune Social-Liberală ”Forța Moldovei”, ce a existat un an.

După care, unificarea a continuat pe dreapta cu partide conduse de Mircea Snegur, de Valeriu Muravschi, de altele, regăsite în Partidul Liberal, condus de Untilă. În alegerile interne au mai candidat la conducerea PL, Sergiu Mocanu și Vladimir Braga. Au venit apoi ”Alianța Braghiș” și ”Alianța Independenților” lui Serafim Urecheanu, după care s-a constituit Alianța Social-Liberală în alegerile locale din 2003, apoi – Alianța ”Moldova Noastră”, ca partid, condus de Urecheanu, intrată în Bloc electoral cu PD-ul lui Diacov și PSL-ul lui Oleg Serebrian, în 2005.

După ce comuniștii au venit masiv în Parlament, s-au și dedat derapajelor antidemocratice, taxate de Opoziția regăsită cu Puterea la Masa Rotundă cu Statut Permanent, încurajată de Consiliul Europei, care adopta poziții și strategii ce să nu le permită comuniștilor să facă ce vor. La acea MR au venit și PPCD, și PCRM, ultimii mai sporadic.

Declarația de la Snagov, România, actuală pentru noi

La acea Masă Rotundă am promovat, din partea Partidului Liberal de atunci (care nu a avut nimic în comun cu cel de azi al lui Ghimpu, el având un partid al reformei, ce a preluat denumirea de PL la sugestia unui vicepreședinte al PNL de azi, după ce PL-ul nostru s-a dizolvat în AMN), ideea unei Declarații de la Snagov, semnată, în România 1995, de toate partidele de peste Prut, ca și garanție că România nu va fi destabilizată prin alte trasee decât NATO și UE – spre care formațiunile politice din România au mers fiecare cum a putut.

Ideea unei Declarații Snagov pentru al doilea stat românesc era și o provocare pentru comuniștii ce spuneau că sunt pentru UE și semnaseră, în numele RM, Pacte de cooperare cu UE și NATO. Desigur, pe care nu le-au mai realizat…

Nu uitați de Blocul ”Moldova Democrată”

Istoria cu BMD, intrat în Parlament, nu o voi expune, e cunoscută. PD și PSL au votat pentru Voronin ca Președinte, pe 4 aprilie 2005. Dacă nu se vota atunci, poate că parcursul european reîncepea, pentru Republica Moldova, după niște alegeri anticipate. Dar nu a fost să fie.

PNL-formula 2006 a fost reconstituit de național-liberali în decembrie, după ce Urecheanu și Untilă, alții ca ei, i-au exclus din AMN, în octombrie, pe Anatol Țăranu și Vitalia Pavlicenco, pentru exact inițiativele legislative incluse în Manifestul electoral al BMD și în Planul Fracțiunii AMN – ieșirea din CSI, limba română, neutralitatea, privind problema transnistreană ș.a.

Comportamentul civic al PNL

PNL a participat la alegerile locale în martie 2007 și a luat 3 procente pe Chișinău și 1 procent pe republică. În 2009, PNL a participat la alegerile parlamentare din 5 aprilie pe lista MAE, pentru că blocurile erau interzise și național-liberalii nu au avut bani pentru campanie.

În alegerile din 29 iulie 2009 PNL s-a retras în favoarea ”partidelor cu șanse”, solicitându-i, public, la PRO TV, lui Vlad Filat, ca, ajungând la guvernare, să asigure transparența actului de guvernare. Atunci era foarte mare presiunea publică să nu revină comuniștii la Putere, după ce nu le-a ajuns un vot să aibă iarăși un șef de stat.

Sigur, suntem în politica moldovenească asemănătoare unei jungle, unde nimeni nu îți spune mersi că te-ai retras, dar care îți preia membrii de partid cu promisiuni și pomeni, care te văd și te huiduiesc dacă nu te retragi din alegeri, învinuindu-te că, din cauza participării, pot reveni comuniștii. Nu mai spun de paradoxul că, parcă, nu contezi, ca partid, dar, pe de altă parte, insistă să nu participi, de unde ar rezulta că, totuși, contezi. Acest lucru continuă și astăzi, fapt pe care nu îl acceptăm. Însă, retrăgându-ne, noi ne-am pierdut segmentul de electorat, care poate fi fidelizat ulterior cu mult mai greu fără rodare în alegeri.

După 2009, am tot încercat să cooperăm cu partidele democratice de la guvernare, le invitam în ședințele Delegației Politice Naționale a PNL, dar a venit doar o dată, un reprezentant al PD, pe care PNL nici nu l-a sprijinit, în 29 iulie 2009, că atunci erau ”proeuropene” PL, PLDM și AMN, ultima care nici nu a mai trecut.

PL, de exemplu, la toate încercările noastre de cooperare, venea cu două fraze de serviciu – ”dizolvați-vă” și ”nu participați, că ne împiedicați”. Culmea minciunii PL este că PNL s-ar fi ”format contra PL”, știind perfect Ghimpu cum m-a invitat la două discuții, apreciindu-mi verticalitatea și chemându-mă la PL, care încă nu era pe vârf înainte de reconstituirea PNL în decembrie 2006, la care i-am răspuns că venim cu echipa, ca să nu formăm PNL, dar el nu a acceptat. După care azi mă judec, pentru a-mi demonstra el pe ce bază mă calomniază.

Îmi cer scuze pentru această incursiune în istorie, dar fără ea nu ar fi fost clară poziția PNL de acum.

Dar ce facem azi?

Fiind la o discuție cu un membru al PLDM după o emisiune, mi s-a reproșat că, eu, criticându-i pe cei de la guvernare, ”aș favoriza revenirea comuniștilor”. La care i-am spus că există altă metodă de a se evita revenirea comuniștilor – formarea unui Bloc European, ca să ne lămurim, o dată și pentru totdeauna, care sunt partidele proEuropa și care sunt partidele proMoscova. Că doar și Lucinschi deja la Publika face apologii Europei… Liberal-democratul a rămas surprins și a zis că am dreptate, a mers să discute cu PLDM-ul său, dar … a dispărut. Noi am discutat, însă, în PNL.

E clar. Comuniștii nu au fost băgați la pușcărie pentru delapidările făcute de satrapi din 1999 până în 2009. Cu ei s-a cochetat, s-a precurvit, cu ei au fost debarcați partenerii de coaliție pretins europeană. Le cunoaștem deja pe toate acestea. Iar acum se tem democrații să nu revină satrapii.

Noi le cunoaștem pe toate. Așa cum cunoaștem poziția PL, PLDM, PD, PCRM – nu mai spun despre alte râsuri de pe stânga – împotriva unioniștilor din 2010, de când CEC ne-a interzis clipul unionist, cauză câștigată de noi în instanță, de când PL nu ne-a permis să punem publicitate unionistă pe troleibuze în Chișinău, până la ”marea preocupare” a lui Ghimpu, pe 13 mai 2012, să nu iasă bine Marșul Consiliului Unirii ori să îl bage pe Chirtoacă în fruntea coloanelor pe care nu le-a adunat, iar, pe 16 septembrie 2012, să se desfășoare bine Festivalul etniilor, nu Marșul unioniștilor, băgați să defileze pe lângă închisoare, pe străzi marginale, iar lui Șelin pemițându-i să se cracăne sub Arcul de Triumf cu trei șovini în cruce. Ulterior tot PL i-a permis lui Rogozin să spurce PMAN, sfințită de PNL.

De ce mai suntem supărați

Sigur, nu vom uita nici cum Filat a chemat oamenii să nu vină la Marșurile unioniste (noi în acțiunile PLDM nu ne-am amestecat) și A SPUS CĂ UNIONIȘTII AR FI CONTRA INTEGRĂRII EURPENE. RUȘINE PENTRU ACEASTĂ MINCIUNĂ! ASTA CHIAR CĂ NU O VOM IERTA NICIODATĂ!

Fie, pe toate astea le știm și nu le vom uita. Așa cum nu vom uita neînregistrarea, pe durata unui an, și obținerea, doar prin judecată și prin Curtea Constituțională, a dreptului la un Statut unionist. Așa cum nu vom uita că, în alegeri locale, candidații PNL au fost preveniți că, ajunși primari, nu vor avea bani pentru comunitate, urmând oamenii să fie pedepsiți că au votat ”ne za tu partiiu”, fapt ce se va repeta la anul. Exact ca la comuniști. Nu vom uita nici toate calomniile de kgb-ism, pe care acum le continuă și PL, și PLR, că sunt tot un drac, în timp ce nu se duc ei în instanță să demonstreze că nu au colaborat cu securitatea. Așa cum am demonstrat eu, care – și asta îi repet lui Ghimpu și ”mutului” Bodrug – am fost invitată și am lucrat la ATEM de și cu Valentin Mândâcanu. Nu am uitat nici persecuțiile la care sunt supuși membrii PNL, atrași cu forța, dacă lucrează la stat, în PLDM sau PD, am vorbit despre aceasta și cu deputați, și cu miniștri.

Suntem supărați și pentru că egoismul celor care cred că vor fi mereu la guvernare nu a putut fi depășit nici pe 3 noiembrie 2013, când a trebuit să fie semnată o Declarație Snagov de către, cel puțin, partidele proeuropene, indiferent dacă se pretind democratice, românești sau și unioniste. Scopul e comun, metodele se schimbă după cum vor și vor dori marile puteri.

Nu am uitat nimic. Suntem supărați și pentru că noi asociem pregătirea pentru integrarea europeană cu libertatea de exprimare, cu pluralismul politic autentic, justiție independentă, cu toleranța, cu mai puțină corupție. Însă vedem un comportament ca pe timpul comuniștilor, din partea celor pentru care am chemat să se voteze în 2009, fapt ce ni se reproșează când văd oamenii ce văd după 5 ani.

Dar să revenim la Blocul European

În opinia noastră, dacă cei ce se pretind cu adevărat proeuropeni vor în UE, și nu stau, de fapt, cu fundul în două luntri, adică având un ochi la făină și altul la slănină, de ce atâta concurență și lipsă de consolidare?

Societatea noastră bolnavă are nevoie de claritate. Dacă azi spunem UE, iar mâine îl revotăm pe Voronin, care spune și el, conjunctural, că vrea în UE, credeți că mai ajungem undeva? Noi nu credem în asemenea ”flexibilități”.

De aceea, e nevoie, pentru a se evita revenirea PCRM și urcarea lui Dodon, ca să nu mai spun de Stepaniuc, Selin, Garbuz-Perciun, Formuzal, Misin, Usatii, Turcanu, să știm: proeuropenii noștri sunt cu partidele proeuropene – PLR (cu ăștia știm că sunt), PAD, PL, PNL, Antimafie, PPM ori sunt și cu găștile prorusești?

Ce cred partidele parlamentare

Partidele parlamentare au ridicat pragul electoral împotriva partidelor extraparlamentare. Însă efectul poate fi de bumerang. Da, pricepem, vreți să cumpărați sau să falsificați voturile. O știm și pe asta, am văzut-o și ne-au spus-o și după alegerile din 2010.

Lumea spune că PD are o înțelegere cu PCRM-ul des-tkaciucizat/des-muntenizat/des-petrenkizat, să guverneze după alegeri. Asta dacă PD-ul trece pragul, pentru că unii spun că datele de sondaje îi sunt artificial ridicate.

PLDM, ca și toate celelalte partide, care nu mai spală rușinea cu dictincțiile, riscă de a nu fi în coaliția de guvernare viitoare atât prin faptul că lumea e dezamăgită, dar și pentru că mai încep scandaluri, fisuri, s-a schimbat echipa de bază, Streleț nu este nici pe departe întruchiparea îngerului verde, iar Filat este imobilizat mediatic și constituțional. Noi nu dăm verdicte, noi ne formulăm percepțiile.

PL știe că PLR, rămas la troacă, îi ia oamenii, și că, deși acum promovează reîntregirea neamului românesc, pe care nu o are în Statut, este la limita trecerii în Parlament, contribuind și el la percepția de promotor de trădători, corupți, farisei, oportuniști. E chiar ridicolă convingerea acerbă a lui Ghimpu că va câștiga alegerile, după ce a ajuns destrămat și știindu-se că va trebui să coopereze, dacă intră, tot cu cei pe care îi consideră corupți. Marea greșeală a PL este că nu s-a distanțat prin comportament de ceilalți, care nu sunt proromâni tocmai pentru că își poți face interesele în Est, nu în Vest. PL-ul a putut fi adunătorul forțelor românești, dar pentru asta trebuie mai multă inteligență și mai puțin orgoliu.

De PLR nu spun mare lucru, e un partid din pădurari, oamenii de acolo nu știu ce înseamnă partide și pun pariu că nu ar rezista 7 ani în opoziție așa ca PNL.

Avem o aglomerație liberală

Constatând faptul existenței superflue a patru partide liberale, cu precizarea că atunci când s-a format PNL, în 2006, nu existau PLDM, PAD, PLR, AntiMafie, PPM, iar PL nu era încă partid parlamentar, menționăm că această situație trebuie să se schimbe. Inițierea unui Bloc European ar contribui la asta. Pe lângă faptul că nu s-ar pierde niciun vot proEuropa.

Uitați-vă ce se face în România. Are loc – de bine-de rău – o unificarea liberală. Pe noi nu ne preocupă partidele de stânga de la noi sau de undeva, să le vedem unite în unul, deși ar fi bine ca PD să adune totul într-un partid de orientare social-democrată proeuropeană. Pe noi ne preocupă partidele democratice, care să nu se mai amestece cu cele proMoscova.

Iată, tocmai de aceea, dar și știind noi prea bine competiția nesănătoasă dintre PD și PLDM, formarea unui Bloc European ar limpezi și rigidiza efortul consolidat al societății cu vederi proeuropene.

Astfel, ca să vedem clar cine e cu Europa și cine e cu un spațiu în care înfloresc mafia și corupția, ori PLDM, ori PL ar trebui să încerce consolidarea unui bloc electoral, pentru a nu se pierde voturile necomuniste.

Să analizăm lucrurile triste

PL demult trebuia să colaboreze și să fortifice falia națională, nu să meargă pe exclusivismul alimentat de Băsescu, cel care a spus că, ”în Republica Moldova, există un singur partid românesc”, cu referire la liberali. I-am reproșat intermediar asta lui Băsescu. Și după ce Ghimpu a spus cine sunt cei plecați la PLR, ce să mai zicem despre ”fostul partid românesc PL”?

Da, se spune că Ghimpu, la congresul din toamnă, îl va pune, de formă, pe Chirtoacă președinte și primul pe listă, ca în 2009, după care, ca hopa-mitică, se va ridica din spatele lui să negocieze cu ceilalți. Plus unionismul, pe care îl va pune în Statut. Să vedem, că el zice că lumea îl va crede pe el, nu pe PNL. Ok. Așa să fie…

Cât privește PLDM, Filat ar putea face ceea ce nu vrea să facă Ghimpu. Filat e foarte atacat și este acum într-o situație defavorabilă. Nu voi enumera factorii, că îi cunoașteți. Îi întreb doar pe cei care au tăcut brusc, după ce îl încurajau să lupte acerb contra lui Plahotniuc, cel care l-a cam trecut pe linie moartă, ce mai zic acum și dacă l-au învățat de bine. Doar întreb, nu dau cu parul. Dar cel mai curios este că lucrurile pot continua în sensul ca Filat să nu se mai poată ridica. Dacă ia un număr apreciabil de mandate și îl promovează pe Leancă din nou premier, nu va putea el să obțină vreun loc în ierarhie. Iar dacă îl elimină pe Leancă, va suporta sindromul Cernobâlului – moarte insesizabilă, înceată, dar certă. Dacă se va vrea speaker, Candu va fi premier. Nu știu dacă Filat mai poate ajunge Președinte după Timofti.

Nu am scris aici ce dorim noi să vedem, ci am încercat să vedem lucrurile prin prisma pretinșilor lideri politici.

Iar Lucinschi așteaptă în umbră să cadă Filat și să îl promoveze pe Kirill ca președinte al PLDM, dacă nu greșim… Abia atunci vom vedea dacă peledemiștii vor mai contesta că sunt un partid lucinschisto-PDAM-ist, cu fiica și fiul lui Snegur și Lucinshi în locul taților…Le cunoaștem pe toate astea.

Totuși, nu ne dorim comuniștii la guvernare

Și nici să îi vedem cuplați cu PD sau PLDM.

Despre Ghimpu am scris, acesta nu vrea să audă de coaliții, blocuri, alianțe până la alegeri, deși ar trebui.

Dar Filat acum e tocmai în situația când nu prea are cu ce se ocupa decât cu construcția electorală. Să îl lase pe Leancă la Guvernul lui, iar Filat să caute de consolidarea societății și a pozițiilor sale. Dacă el s-ar aventura și ar face un Bloc European, dacă ar invita în această alianță pentru viitoarele alegeri PD, PL, PLR, PNL, PAD, AntiMafie, PPM, eventual ecologiștii, credem că ar veni momentul adevărului, gest sprijinit și de partenerii europeni, fapt apreciat și de societate.

Sigur, ne veți reproșa că l-am tot criticat pe Filat și acum spunem asta.

Da, l-am criticat, pentru că noi suntem adversari politici, până la eventuale înțelegeri. Dar în politică nu e ca și cu rudă din Păsările tinereții noastre, de Druță, supărată că ai lovit-o cu ”hlanțugul”. Că nu se știe încă cine e lovit mai tare…

Noi, PNL, nu vrem să fim învinuiți de nimic. ”Azi mai ești în capul mesei, mâine pleci în aia măsii”

Nici de faptulcă i-am favoriza pe comuniști. Nici că nu avem șansă, dar participăm la alegeri. Credeți-mă, fără PNL ar fi mai trist. Sau, dacă ne-am dizolva, ar aparea un alt PNL, așa cum a dispărut PL și a apărut farsa lui Ghimpu. Dar partidele se formează pentru a participa la alegeri.

Dar, la modul serios, nimeni nu știe cum vor vota cei 40 la sută de indeciși, mai ales după distincțiile date cu sacul și scandalurile, plus murdăria electorală.

Nu mai spun că în România are loc unificarea liberală. Ar fi minunat dacă, PNL supraviețuind prin fuziunea cu PDL+FC, care e partener al PLDM, să aibă și aici un partener redutabil rezultat dintr-o unificare liberală, după paralelă de peste Prut. Adică să dispară unele partide liberale, iar partidul unificat să aibă un mai tânăr în frunte. Dar nu corupt. Pentru mine va fi o mare mulțumire dacă, după șapte-opt ani de președinție a PNL, voi fi contribuit la asta. La noi, acum, vin mulți tineri, ar putea și ei continua lupta pentru obiectivul național.

PNL a propus, voi, cei care vă considerați cu bani, bogați, cu pârghii administrative, cu influențe și putere, faceți cum considerați de cuviință, dar nu uitați chiar și istoria recentă a tinerei noastre democrații, care corespunde perfect proverbului ”azi mai ești în capul mesei, mâine pleci în aia măsii”. Nu uitați…

Vitalia Pavlicenco

 

 

 

 

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
  1. Cum ne plictisim de propria ţară: cazul Serebrian !!!

    În anii studenţiei aveam o profă, care mai că-şi dădea duhul la auzul sau vederea lui Serebrian. Atâtea ofrande şi laude la adresa geniului social, liberal, democrat şi de care-o mai fi…

    Personal, vedeam în acest “geniu” doar vorbă multă, frumoasă (a se citi pompoasă) şi fără “folos”.

    Dar, mă rog, iertată-mi fie subiectivitatea.

    Prin urmare, acest oportunist, care a crezut că deştăptăciunea sa îi va aduce un avantaj în faţa celorlalţi politicieni, s-a greşit amarnic. Căci e bine ştiut – în politică nu-i nevoie de super-cunoştinţe, ci de abilităţi pentru a cuceri publicul (a se citi prostimea) şi a-ţi domina (a se citi îngropa) colegii.

    Ei, poate cei 7 ani de-acasă (să recunoaştem – e manierat omul) i-au încurcat lui Serebrian să se impună pe arena politică, strecurându-se de multe ori când într-un partiduţ, când într-un bloculeţ, etc.

    Bine, după această scurtă introducere, să vizăm ideea de bază. Invitat la un dialog, Serebrian a declarat că nu-şi mai doreşte funcţia de ambasador. Şi motivul ar fi unul simplu – plictiseala.

    Apropo, un profesor de-al meu, trecut în lumea celor drepţi – Dumnezeu să-l ierte! – îmi deschidea odată parantezele – orice persoană care prezintă un pericol pentru guvernanţi este îndepărtat din ţară; şi cea mai bună soluţie este să-l trimită într-o misiune diplomatică.

    Probabil e şi cazul lui Serebrian, deşi după cum spuneam din start, nu prea văd eu în personajul respectiv vreun fel de concurenţă, sau chiar mai mult – un pericol.

    Dar, mă rog, alde Filat şi Lupu ştiu mai bine cum stau treburile…

    Acum însă, să elucidăm problema plictiselii. Fiind întrebat, dacă îşi doreşte un nou mandat de ambasador al RM în Franţa, Serebrian s-a grăbit să puncteze – „Nu, în niciun caz nu…“. Deoarece, continuă domnia lui – e plicticos să te afli într-o funcţie timp de 2 mandate.

    Acesta n-a precizat dacă în general refuză s-o mai facă pe diplomatul sau s-a plictisit doar de Franţa. Mai ştii, poate îşi doreşte vreun mandat prin Hong Kong (deşi habar n-am dacă avem vreo reprezentanţă pe-acolo).

    În fine, una este cert – aşa cum mare brânză n-a făcut în Franţa, n-o va face nici în altă parte, fie vorba de Hong-Kong, Japonia sau Brazilia.

    Dar nici mare treabă nu va face în vreo funcţie publică din ţară (printre altele a declarat că nu-şi doreşte să revină nici în politica internă, deşi teoretic…)…

    Poate e timpul să se ducă la odihnă (a se citi gunoi (politic))?!

    P.S. Gurile rele spun că s-a pricopsit omul cu un lanţ de restaurante prin Chişinău. Aşa că, Fortuna fie cu noul businessman de pe malurile Bâcului…

  2. François Villon

    pt. un Informat:
    Bine scris !
    Acest Serebreanski, prin anul 1993, declara in memoriul sau de la un Institut European de la Nisa, Franta, ca crearea enclavei Transnistriei teroriste era justificata din cauza extremistilor pro-români si unionisti de la Chisinau !
    Iata asa !
    Un oportunist, un ruso-fil, un ruso-fon deghizat
    si un anti-român si anti-unionist abil si siret !
    Un agent la Kremlinului !
    Rusine lui !

  3. Евросоюз ввел против России третий уровень санкций

    Послы стран-членов ЕС во вторник во время заседания в Брюсселе приняли решение о введении санкций третьего уровня против Российской Федерации.

    Об этом сообщает Европейская правда передает Цензор.НЕТ.

    Санкции коснутся энергетического, финансового секторов и продукции военного и двойного назначения, об этом сообщили несколько мировых агентств со ссылкой на дипломатические источники.

    Сейчас известно, что финансовые санкции введут ограничения для российских банков (включая те, что имеют долю государственной собственности выше 50%) относительно их выхода на кредитный рынок и использования финансовых инструментов, предусматривающих срок более 90 дней. Также запрещен выпуск госбанками евробондов и выпуск акций в пользу европейских владельцев.

    Читайте на «Цензор.НЕТ»: Элита России массово ищет корни за рубежом с целью эмиграции – реальные цифры намного больше официальной статистики, – „Die Welt”

    Полный запрет на транзакции в евро данным санкционным пакетом не предусмотрена.

    Точно такие ограничения будут касаться государственных институтов РФ, корпораций и агентств с долей государственной собственности более 50%.

    В сфере энергетики санкции будут касаться нефтяного сектора – ЕС запретит экспорт и реэкспорт в Россию высокотехнологичного оборудования, прежде всего – оборудования для глубоководного бурения.

    Ограничения в сфере товаров военного назначения не будут касаться тех контрактов, которые были заключены ранее – это было требованием Франции, которая таким образом гарантировала завершение контракта по поставке в Россию вертолетоносцев „Мистраль”.

    Также читайте: Три автозавода в России приостановили производство: продажи автомобилей падают уже несколько месяцев

    Reuters уточняет, что срок действия данных ограничений составляет 3 месяца, после чего они могут быть пересмотрены. В то же время европейские дипломаты уверяют Европейскую правду, что возможен их пересмотр в сторону увеличения за возникновения срочной потребности.

    Решение было принято на „рабочем” уровне – европейские страны отказались от идеи проведения экстренного саммита, хотя несколько европейских руководителей, включая канцлера Ангелу Меркель, заявили о готовности прервать отпуск для участия во встрече.

    Дата вступления в силу решения о санкциях пока не названа; вероятнее всего, это произойдет в среду, после их публикации в официальном журнале ЕС.

    Решение ЕС уже поздравили некоторые ведущие европейские политики, в томц числе – глава фракции ЕНП в Европарламенте, соратник Меркель Манфред Вебер. Источник: http://censor.net.ua/n295904

  4. S-a cuibărit în noi indeferenţa
    Nu mai reacţionăm la tâlhării,
    Iar guvernanţii cu mai multă insistenţă
    Fură ţara de ultimile bogăţii.
    **********************
    Stavilă corupţiei, jefuirii…
    Poate fi doar actul REUNIRII.

  5. SUCCES!

    Sper sa il invingeti pe MIHAI GHIPMU PL falimentarul si mincinosul cand unionist cand ne-unionist(in functie de interes)

    si sa construiti o varianta europeana FAVORABILA neamului romanesc!

    https://natoall.wordpress.com/

  6. PIATRA NEAMT.RO-Moldoveanul Roman

    – SA GRESIT AMARNIC…..UN EL..; DIN PUNCT DE VEDERE GRAMATICAL NU EXISTA ASA FEL E EXPRIMARE.
    – TU PE TINE INSUTI , NU TE POTI GRESI. {sa gresit o lucrare,da]

    – SE FOLOSESTE MULT AM VAZUT , MODUL ACESTA DE EXPRIMARE .

  7. PIATRA NEAMT.RO-Moldoveanul Roman

    pentru UN INFORMAT….- SA GRESIT AMARNIC…..UN EL..; DIN PUNCT DE VEDERE GRAMATICAL NU EXISTA ASA FEL E EXPRIMARE.
    – TU PE TINE INSUTI , NU TE POTI GRESI. {sa gresit o lucrare,da]

    – SE FOLOSESTE MULT AM VAZUT , MODUL ACESTA DE EXPRIMARE .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *