Ce spune Teodor Baconschi despre partidul votat de basarabeni la europarlamentare

Nu am comentat de mai multa vreme evolutiile politice din Romania, pe care le urmaresc mereu cu maxima atentie si interes. Orice s-ar spune, dar ceea ce are loc acolo cu partidele politice are un impact direct in R.Moldova, chiar daca despre asta nu se scrie. Perceptiile sunt in subteran, ca si corelarile, parteneriatele, coroborarile. Basarabenii, la europarlamentare, ca si la parlamentarele trecute, au votat, chipurile, „cu Basescu”. Mare folos din ce au votat nu au. Eu nu am votat niciodata cu majoritatea de la noi si ma conving mereu ca din interes pecuniar sau din perceptie si corelare falsa cu pretinsii liberali, basarabenii voteaza „parasute”… Cititi ce scrie in postarile de mai jos, nu va veti plictisi… Si mai deschideti ochii. Dupa declaratia lui Teodor Baconschi, basarabean la origini, ex-ministru de externe, gasiti o scrisoare adresata de ex-premierul Mihai Razvan Ungureanu, si el cu origini basarabene, presedintei Elena Udrea a Partidului Miscarea Populara (PMP), votat de basarabeni. Vitalia Pavlicenco

Teodor Baconschi, ACUZAŢII GRAVE:

Mi-au fost ceruţi 100.000 de euro pentru un loc eligibil pe listele PMP

Teodor Baconschi lansează acuzaţii extrem de grave după ce şi-a dat demisia din PMP. Baconschi reclamă că i s-au cerut 100.000 pentru a fi „tolerat” pe un loc 3, considerat eligibil, pe listele PMP pentru alegerile europarlamentare.

Teodor Baconschi 

Teodor Baconschi

Teodor Baconschi face pe Facebook unele precizări pentru cei care „sustin ca intelectualii angajati politic abandoneaza lupta prea usor”, amintind că a intrat in politica interna la un an dupa ce a devenit ministru de Externe, adica in 2011.

„Am activat in PDL, in echipa Boc. In 2012, am dorit sa candidez la Bucuresti (de unde sunt) sau intr-un colegiu de diaspora (unde ma stiau bine romanii, dupa ani de lucru in favoarea comunitatilor noastre din Italia, Portugalia si Franta). Am fost insa refuzat si trimis sa candidez la Iasi. Am intrat in batalie in ultima clipa, intr-un oras necunoscut mie, dar dominat 100 % de PSD si PNL. Dupa o luna de campanie grea, fara bani, dar activa mediatic si pe toate strazile cartierelor muncitoresti din colegiu, unde am discutat cu mii de oameni (furiosi pe PDL si fani Antena 3) am primit aproape 10.000 de voturi, adica 21 %, cu 5 procente peste media nationala a ARD. Mi-au lipsit circa 1000 de voturi pentru a intra in Senat”, scrie Baconschi.

Teodor Baconschi şi-a anunţat DEMISIA din PMP pe Facebook

Urmatoarea batalie a fost tot in PDL, susţine fostul ministru de externe, când a sustinut motiunea Monicai Macovei: „La congresul demisie_baconschi_80002300respectiv, „Reformistii” au pierdut, obtinand doar 5 % din voturi. In preziua analizarii in BPN al PDL a propunerii de excludere a mea din partid, am socotit ca e normal sa demisionez.

„Am continuat insa lupta politica, in calitate de membru fondator al PMP, unde am sperat ca se vor reuni toate – sau cat mai multe dintre personalitatile publice de valoare greu contestabila, care au colaborat in timp pentru agenda reformista a dlui Basescu: un „partid altfel”, partidul asteptat de cel putin 15 % dintre romani. Am alergat cu Eugen Tomac, Adrian Papahagi, Marian Preda, Daniel Funeriu si altii prin toata tara, facand cheta pentru plinurile de benzina. Am muncit enorm: de la 23 iulie 2013, cand s-au depus actele PMP la tribunal, pana la 29 ianuarie, cand partidul a fost oficializat, construisem 400 de organizatii si aveam 24.000 de membri, cei mai multi oameni care nu mai fusesera implicati in politica. Mii de km parcursi, sute de mitinguri, inteviuri si participari la emisiuni din media locala”, precizează Baconschi.

Papahagi, despre demisia lui Baconschi: Elena Udrea s-a înconjurat cu sicofanţi fără anvergură


Acesta precizează că organizatia PMP sector 1, pe care a coordonat-o, a obtinut, la europarlamentare, cel mai bun scor pe tara (14 %, fata de media nationala de 6,2).

„Mi-am dorit sa castig un mandat de eurodeputat, fiind convins ca experienta si CV-ul meu m-ar ajuta sa reprezint eficient si onorabil Romania. Nu a fost sa fie: plasat pe locul trei (pentru ca primele doua locuri au fost practic rezervate prin dictat), am ratat si acest obiectiv. Dar nu am abandonat lupta ! Am candidat pe un post de vicepresedinte al PMP (adica pe functia detinuta din august 2013) dar nici aici n-a mers: a castigat dl Vlaston, adus de mine, cu mari rugaminti, la PMP sector 1, care a fost sunat la telefon de dna Udrea pentru a candida (desi 90 % dintre participantii la congres nu stiau cine e).

In acest rezumat nu intra mii de detalii: lovituri interne, nedreptati, abuzuri, umilinte. Nu intra nici tensiunile din PMP, dupa ce Florin Popescu iesise – la un prim scrutin intern – cap de lista, sau pentru cei 100. 000 de euro care mi-au fost ceruti, cu scandaluri si insulte, pentru a fi „tolerat” pe locul 3 (considerat eligibil): evident, nu aveam de unde sa „scot” o asemenea suma… Nu intra nici sutele de mii de injuraturi primite de la cetatenii care, pe buna dreptate iritati, m-au judecat „la pachet” cu toata „clasa politica”, dominata, cum stim, de figuri agramate si/sau interlope”, mai scrie Baconschi.

Teodor Baconschi a demisonat din PMP, la data de 26 iunie, când a publicat pe Facebook o scrisoare adresată preşedintelui PMP, Elena Udrea.

Intelectualii PMP, pe Facebook: Aveţi grijă să nu o IRITAŢI pe DOAMNA. E cu nervii un pic zdruncinaţi

MRU, scrisoare deschisă pentru Elena Udrea

Mihai Răzvan Ungureanu i-a scris o „epistolă” Elenei Udrea.

mru_95012400„Înţeleg că sunteţi preocupată de natura caracterului meu în reflecţiile dumneavoastră la adresa politicii româneşti. Nu sunt înclinat spre certuri politice, mai ales când vine vorba de dreapta, spre deosebire de dumneavoastră. Dar cum nu sunt prima oară ţinta unor astfel de declaraţii, cred că e un moment potrivit pentru un răspuns. Unul detaliat.

Speraţi la un viitor politic şi aş vrea să fim bine înţeleşi asupra unui lucru: greşelile se plătesc în politică şi fiecare dintre noi poate merge mai departe doar după ce şi le asumă măcar. Nu există om politic despre care să se poată spună că nu a greşit niciodată. Ce există însă, sunt oameni politici care nu recunosc faptul că au greşit şi nici nu repară acele greşeli. Cred că de-a lungul timpului v-au lipsit prietenii adevăraţi care să vă atragă atenţia asupra greşelilor pe care le-aţi făcut. O să consideraţi că ceea ce vă spun este un atact, dar de fapt e doar o enumerare de situaţii cu scop curativ.

Facem parte amândoi din familia dreptei, chiar dacă destinele noastre politice aş zice că sunt diametral opuse. Ce nu-mi explic în relaţia noastră, aproape inexistentă, este când şi cum s-a ajuns ca dumneavoastră să împărţiţi certificate de bună purtare politică, sau cum ar spune neprietenii, certificate de băsism? Şi care ar fi instanţa morală în baza căreia faceţi acest lucru?
Recunosc dreptul electoratului de a ne penaliza sau de a ne premia politic. Recunosc dreptul marilor gânditori sau al unor dascăli recunoscuţi public de a împărţi critici şi laude. Dar nu înţeleg cum de a ajuns caracterul meu obiect al judecăţii dumneavoastră. Cu atât mai mult cu cât vă consider printre persoanele responsabile pentru situaţia politică a dreptei. Am să fac ceea ce dumneavoastră aţi evitat să faceţi şi mă voi justifica în faţa publicului, pentru că de vreme ce ne considerăm oameni politici e de datoria noastră să facem acest lucru.

Mi s-a dat? Ce mi s-a dat?

Vă citez: „În politică contează caracterul, să te întorci împotriva celui care ţi-a dat ce ţi-a dat.” E o temă veche şi nu e prima dată când o aruncaţi pe piaţă. De altfel, nu sunt singurul beneficiar al acestui gen de reproşuri. Cum nu vă place cineva, cum apare teoria trădării.

Vă place foarte mult mitul acesta al devenirii prin culegerea de pe stradă de către stăpânul absolut şi care prin gestul său „te face om”. Există lucruri pentru care am a-i mulţumi lui Traian Băsescu, ele mă privesc în primul rând pe mine, deci intră în sfera personalului şi nicidecum al invocarii de către dumneavoastră. În ceea ce priveşte devenirea mea ca om, ea a avut loc prin eforturi constante, prin muncă multă şi aşezată pe educaţia primită în familie. Am o carieră universitară solidă de care sunt mândru, am terminat şef de promoţie toate şcolile pe care le-am urmat, începând din Iaşi şi terminând cu cea de la Oxford. Aşa că nu pierdeam vremea pe străzi, aşteptând vreo oportunitate, când am intrat în diplomaţie.

Am fost numit director al SIE şi nominalizat Prim-Ministru de către Traian Băsescu. Sunt funcţii importante pentru cariera mea administrativă, fără urmă de îndoială. Dar am devenit director al SIE după scandalul enorm din jurul domnului Săftoiu, propus de asemenea de către Traian Băsescu. Am avut un mandat impecabil care a durat aproape cinci ani. Am devenit Prim-Ministru într-un moment dramatic, în care PDL era în derută şi întreaga Guvernare tremura din toate încheieturile. Am fost un Premier de sacrificiu mai degrabă şi mi-am asumat situaţia fără să mă eschivez. Dupa cum vedeţi, nu am primit posturi călduţe prin insule exotice, pentru care ar fi trebuit să rămân dator pe viaţa lui Traian Băsescu.

Trădarea şi rândul gros al trădătorilor

Înţeleg că vă place să vi se ploconească oamenii, iar cei care nu o fac sunt trădători. În cazul acesta, sunt onorat să mă aflu pe lista trădătorilor. Nu găsesc nici un motiv de ruşine în a mă afla pe aceeaşi listă cu oameni precum Monica Macovei, Teodor Baconschi sau pedeliştii care nu v-au votat la conducerea partidului. Cred că sunteţi victima unui mod periculos de a vedea politica. Politica nu e militărie în care toată lumea face exclusiv ce doriţi dumneavoastră, iar dacă refuză, îi daţi pe toţi jos din tren doar pentru că vă închipuiţi că aveţi acest drept.

Toţi cei de pe generoasa dumneavoastră listă de trădători sunt oameni care au muncit din greu pentru ce e numit astăzi „regimul Băsescu”. Au fost terfeliţi laolaltă cu Traian Băsescu şi înjuraţi că sunt băsişti. Acum îi dezavuaţi şi dispreţuiţi. Totuşi, vă întreb unde eraţi în vara lui 2012, la a doua suspendare a lui Traian Băsescu? Dacă îmi amintesc bine, nu apăreaţi la mitinguri pentru a nu afecta campania cu notorietatea dumneavoastră negativă. Şi unde sunteţi astăzi? Împărţiţi certificate de bună purtare. Rămâne întrebarea: unde sunt cei care au luptat pentru Traian Băsescu şi şi-au asumat tot ce a presupus acea luptă? Pe lista dumneavoastră de trădători.

Unificarea dreptei pe care tocmai aţi zdrobit-o

Militaţi public pentru unificarea dreptei. Dar cumulată în jurul dumneavoastră. Vă atrag atenţia că sunteţi printre artizanii distrugerii dreptei. E o strategie cel puţin incorectă pentru că e dedicată unui singur scop: supravieţuirea dumneavoastră în politică după decembrie 2014. Din acest motiv aţi şi negociat cu celelalte partide ca şi când aveaţi o putere infinită. E sindromul ultimei şanse. Acum ori niciodată. După dumneavoastră potopul.

Lupta politică nu presupune certuri, bătălii şi adversităţi permanente

Aflu că sunteţi foarte mulţumită de scorul electoral al Forţei Civice în alegerile europarlamentare. Ei bine, eu cel puţin îmi asum cei 2,6% la modul cel mai personal şi mai direct. Ştiam ce fac atunci când am decis să îmi asum prezenţa pe lista de europarlamentare, fiind dator să fac tot ce se putea face pentru un proiect în care am atras atâţia oameni. Şi tocmai din acest motiv cred că e corect ca atunci când oamenii îşi pun speranţele în tine să ai şi disponibilitatea de a-ţi asuma eşecul. Şi dacă suntem la ora comparaţiilor, vă întreb, e valabil şi în cazul dumneavoastră?

Când aţi pozat pe afişele electorale ale PMP-ului, fără a avea nici o calitate oficială, v-aţi gândit să vă asumaţi şi rezultatul votului? Dimpotrivă, aş zice, pentru capacităţile dumneavoastră electorale aţi devenit şi preşedinta partidului. Văd că strategia permanentă este să strigaţi la duşmani din spatele lui Traian Băsescu, dar decontaţi în vreun fel şi faptul că aţi adus electoratul Preşedintelui la un scor extrem de mic?

Fiecare dintre noi să răspundă pentru ceea ce a făcut, bine sau rău. Greşelile se plătesc întotdeauna, mai devreme sau mai târziu. Eu mi le ştiu pe ale mele şi nu încerc să le pun în cârca altora aşa cum văd că faceţi dumneavoastră. Şi eu mi-am asumat şi învăţat lecţia de la europarlamentare, dar nu pot spune acelaşi lucru şi despre dumneavoastră. Nici acum şi nici atunci când aţi patronat dezastrul lui Silviu Prigoană la Primăria Capitalei.

Moştenirea lui Traian Băsescu

Vă prezentaţi drept singura depozitară a moştenirii politice a lui Traian Băsescu şi credeţi că aveţi dreptul de a împărţi certificate de băsism dreptei. Nu cred că la asta se reduc dreapta sau progresele care s-au făcut în România în ultimii ani. Mai mult, cred că în ciuda tuturor declaraţiilor dumneavoastră nu sunteţi în nici un fel în măsură să excludeţi pe cineva atunci când vine vorba de confirmări politice. Împreună cu Monica Macovei, Cătălin Predoiu, Cristian Preda, Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi sau Daniel Funeriu şi alături de toţi cei care se găsesc în PDL, FC sau PMP, fac parte integrantă din ce e astăzi o parte a dreptei româneşti.

Faptul că suntem despărţiţi în atâtea partide vi se datorează în bună măsură. Număraţi-i pe cei care au contribuit la marile succese ale ultimilor 10 ani şi uitaţi-vă în jurul Preşedintelui. Câţi se mai regăsesc? Nu sunteţi izolată, întâmplător, politic. Aţi lucrat constant la îndepărtarea noastră până aţi devenit captivă propriilor dumneavoastră vise şi aţi închis orice uşă. Fortăreaţa pe care aţi construit-o e mai degrabă o închisoare, pentru că înainte de a-i lăsa pe alţii să intre, vă împiedică să faceţi parte din orice dialog normal.

Cred că o societate normală se apără de orice agresiune care iese din limita bunului simţ şi banii nu sunt un medicament pentru orice. Trăim oricum într-o societate dezechilibrată în ceea ce priveşte imaginea femeii, iar acţiunile dumneavoastră alimentează de cele mai multe ori această perspectivă.

Cred în eleganţa gestului de a da fără să ţi ceară şi nu în cel prin care ceri doar pentru că ţi se cuvine. Cred că anii de final de mandat ai lui Traian Băsescu ar fi fost încununaţi de mai multe reuşite dacă cei mai mulţi dintre oamenii de calitate din jurul său nu ar fi fost îndepărtaţi, rând pe rând. Cred că sunteţi unul dintre cei responsabili de această situaţie şi ar fi un gest necesar să vă retrageţi. Dacă nu pentru binele dreptei, măcar pentru a-i oferi posibilitatea lui Traian Băsescu de a-şi recâştiga un rol politic bine meritat”, a scris Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit Adevărul.

http://www.romaniatv.net/mru-scrisoare-deschisa-pentru-elena-udrea_156402.html#ixzz36fhXDd9d

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Toata Luna lui Cuptor:
  Caravana UNIONISTA „Viitorul ne surâde“:
  300 de tineri vor merge din sat în sat să promoveze
  integrarea europeană a Moldovei prin Re-Unirea cu România !

  http://adevarul.ro/news/societate/cu-tinerii-moldovei-basarabia-unire-1_53b104400d133766a8026013/index.html

  În primele cinci zile, autocarul „Tinerilor Moldovei” va porni către sud, până la Cahul.
  Următoarele tururi vor merge către Ştefan Vodă, Ungheni, Briceni, Soroca şi Rezina,
  oprindu-se în toate localităţile de pe traseu.
  Tinerii anunţă că nu se vor limita la discuţii, urmând să desfăşoare mai multe activităţi,
  cum ar fi donaţii de carte românească, curăţarea de fântâni şi monumente şi alte activităţi sociale.
  / Dinu Plângău, preşedinte/

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD ===== —————
  ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥——— ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  =========================================

 2. Pt =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Ei promoveaza Unirea sau PL-ul, fals partid unionist?

 3. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Albastrul Cerului ne va lamuri toate cele despre adevaratul UNIONISM !

 4. Materialele prouse de Dstră ne mai consolează: Las că-i bine, nu numai la noi e aşa. Vorba lui Ion Creangă: Ştiu că-s prost, dar cînd privesc în jur, prind curaj.

 5. Putine curve notorii si-au cucerit un loc notoriu cu CURUL?
  Se mai intimpla si pe la noi.Sa nu raminem in urma de lumea moderna.
  Ilean-o! Acum cit mai poti oferi si tu cu ce te-a inzestrat natura mumu,ca peste vre-o cinci ani se vestezeste frunzulica,iar pacebotul capitanului e in plina deriva,adica e tras la mal!
  Cupleaza-te cu Victoras Viorel Ponta-Plagiatoru.Cica,tare ii mai plac blondele de pe centura! De pe cind era Procuror! Fa-l Presedinte,dar cerei guvernul! Te va ajuta si Troianica! Ca are practica la guvernare.Bine pentru tine,bine pentru Romania.

 6. Cit despre intelectualii rafinati de pe Dimbovita,ce sa spun.Pute,Domnule! Nici nu miroase!
  Stimabile Bakonski! te-a orbit Nuta? Si cind ai inteles ca nu ai si Dumneata un loc in Patul politic Conjugal al Nutei,vii cu declaratii.Rusine Dom.Intelectual Rafinat!

 7. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Atentie la diversionistii Anti-Unionisti:
  – militarul moscovit kazaciok Ion Petrescu
  / alias „Nadina Rebreanu” „Rascolita” de râs / din Bucuresti
  de pe blogurile Voxpublika md si Adevarul.md
  Luati Aminte !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥——— ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  =====================================

 8. monte cristo? rusnac? off off cat de rau esti ….. mai bine nu mai intrai ma cumintel bozgorit … ce imi e ungaria ce imi e rusia … pffffffffffff ghinion ca oameni ca tine mai necajesc oameni care vor sa faca ceva pentru tara lor .. dar ce sa le zici la rusi cred ca sfanta mama rusia o sa ii salveze dece nu va duceti acolo poate luati si voi bataie doar o data pe noapte ca nu ati adus membrele moldovenesti la rusi ….. cu cat esti platit? daca esti .. cred ca tia pus arma la gura si tia zis fi prost sau mori .. ce sa aleaga omu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *