PNL consideră că, în Republica Moldova, decomunizarea întârzie dramatic – Cazul Vasile Sinigur, 9 mai 2014

954863_478691228888693_564869821_nSinigur

Pe data de 9 mai 2014, Vasile Sinigur, membru al PNL, a făcut inscripția ”Rus Fascist Ocupant”și a desenat semnul svasticii pe postamentul monumentului sovietic, numit al ”Ostașilor Eliberatori ai Chișinăului”, aflat în fața Academiei de Științe a Republicii Moldova, în jurul căruia pornise discuții legat de demolare în contextul eventualei instalări a Monumentului dedicat Limbii Române. Calificarea de ”vandalism” din partea antiromânilor pentru acest gest este inadecvată, deoarece Sinigur nu a distrus nimic, iar monumentele sovietice nu au valoare artistică, ci propagandistică.

Fără nicio îndoială, Vasile Sinigur a acționat fără vreo coordonare cu conducerea PNL, ci din proprie inițiativă, răspunderea pentru acest gest fiind una individuală.

Cu toate acestea, membri din conducerea partidului au luat legătura cu șefii poliției municipale Chișinău și le-au solicitat un comportament legal față de Vasile Sinigur, care nu e la prima acțiune a sa de acest fel, dar care nu poate fi tratat prin acțiuni violente.

Anterior, indignat de faptul să este persecutat și urmărit pentru opțiunile sale unioniste în autonomia găgăuză, unde locuiește,  Vasile Sinigur a făcut o inscripție și la intrarea în acea zonă, scriind ”România Mare”. Atitudinea sa, mai specială și de revoltă, a fost din cauza comportamentului autorităților găgăuze fără respect pentru partea de națiune majoritară și pentru limba română, ca limbă oficială a statului. În legătură cu persecutarea lui Sinigur, conducerea PNL a purtat discuții cu comisarul de poliție al Comratului, cu factori din conducerea MAI, care au contribuit la aplanarea situației și și-au cerut scuze pentru comportamentul comisarului, PNL a oferit și o conferință de presă legat de situația nedreaptă din jurul lui Vasile Sinigur.

Asemenea gesturi, ce pot fi calificate ca expresie de revoltă maximă și de indignare excesivă, cum sunt inscripțiile făcute de Sinigur pe obiective publice, sunt cauzate și de faptul că în Republica Moldova abordările de natură istorică și politică încă sunt cu susul în jos.

Știe o lume întreagă faptul că, pe 28 iunie 1940, urmare a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, Basarabia a fost smulsă din componența Patriei-mamă România și anexată prin ultimatum la Uniunea Sovietică și că, respectiv, în 1944, când forțele sovietice au intrat în Chișinău, a avut loc reocuparea acestui pământ istoric românesc pentru mai mult de jumătate de secol, nefiind liber și reunit cu Patria-mamă România nici astăzi.

Faptul că Republica Moldova este condusă aproape neîntrerupt de forțe politice obediente Rusiei, chiar dacă se declară proeuropene, conduce la realitatea tristă că societatea nu este decomunizată, monumentele sovietice stau în continuare neclintite și asta îi face pe unii patrioți români să ajungă la gesturi mai excesive. A fost și cazul lui Sinigur, care a vrut, probabil, să rețină atenția opiniei publice că nu poți merge cu neadevărul istoric și cu monumentele Lenin sau cu oricare alte monumente de propagandă bolșevică și sovietică în spate în Europa – spre Bruxelles și Strasbourg.

Există și legislația moldovenească respectivă, care impune curățirea localităților noastre de monumentele ce promovează o istorie falsă, care, însă, rămân încă infipte în ochii și inimile noastre, cei care avem părinți și bunici omorâți în perioada ocupației sovietice. Și asta doar pentru că unele forțe politice mai au nevoie de voturile categoriei de populație îndoctrinate cu propaganda bolșevică și comunistă.

De asemenea, știe o lume întreagă adevărul că nu există nicio deosebire între nazismul condamnat de Tribunalul Internațional de la Nurnberg și comunismul care a făcut, la fel, imense victime și care trebuie condamnat și recondamnat continuu, până vor dispărea, din toate țările, partidele de sorginte totalitară, comunistă, extremistă. Ceea ce se întâmplă și azi în Republica Moldova reclamă, fapt cerut repetat și public de PNL, – ca PCRM și orice alt partid comunist să fie scos, încă o dată, în afara legii, după ce a fost scos în 1991, dar a fost, din păcate, restabilit, prin efortul unuia dintre ultimii lideri comuniști sovietici, Piotr Lucinski. Instituțiile competente trebuie să ia măsuri și cu partidele proruse, despre care chiar liderul unui partid din coaliția proeuropeană spune că sunt finanțate din Federașia Rusă și se opun demersului proeuropean al Republicii Moldova, susținând prin declarații forțele teroriste ce acționează contra poporului ucrainean.

PNL a organizat mereu marșuri și acțiuni unioniste pașnice, cerând lichidarea consecințelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop și reunificarea românilor din stânga Prutului cu românii din România. Acțiunile sporadice și disparate ale unor unioniști demonstrează doar că în Republica Moldova se întârzie dramatic în privința reașezării lucrurilor pe un făgaș cu adevărat democratic și european.

Ne punem întrebarea dacă poliția ar fi acționat cu aceeași râvnă în cazul unor inscripții antiromânești sau antiunioniste pe obiective publice. Ceea ce ar sugera că avem încă niște grupări politice prorusești la guvernare, cu reflexe sovietice în abordări și tratamente.

Dacă se va dovedi că Vasile Sinigur a fost maltratat și molestat, vom contribui la aducerea pe banca acuzaților a celor ce s-au dedat unor asemenea ilegalități.

Conducerea PNL, 10 mai 2014

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
 1. Bravo Vasile Sinigur! Ai dat o lectie si o proba de curaj lasilor tai compatrioti din Basarabia. Daca ar exista macar 1000 de Vasile Sinegur in toata Basarabia ca sa-ti urmeze exemplul de curaj, am putea spera ca tradatorii si lingatorii de cururi rusesti din conducerea tarii vor fi aruncati la lada de gunoi a istoriei. Inca o data Vasile, Bravo, iti multumesc pentru curajul tau!

 2. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  VIDEO:
  TERORISM OCUPANT RUSESC
  CONTRA MOLDOVENILOR !
  1.
  http://www.youtube.com/watch?v=8So87RxyPNg

  Priviti aici un video din Septembrie 2010
  de la Balti când niste tineri rusofoni teroristi
  au agresat fizic tineri moldoveni
  care purtau drapelele noastre tricolore si drapelul albastru al Uniunii Europene.

  De notat ca politia noastra A PARASIT IMEDIAT
  scena, lasându-i liberi pe teroristii rusofoni
  sa agresesze bastinasii mioritici.

  DUBLE STANDARDE ?

  – 9 mai 2014, Chisinau:
  Unionistul Vasile Singur din Comrat scrie
  inscriptii anti-comuniste pe un monument sovietic: RUS=FACSIST+OCUPANT=semnul svasticii!
  IMEDIAT politia il agreseaza violent si il aresteaza. Notati o matroana rusofona agresiva care sare la bataie la moldoveni.
  Ea nu este arestata, ci adulata de politie.

  http://curaj.tv/reportaj/politic/a-fost-retinut-violent-pentru-ca-a-scris-pe-monument/

  Ce zici,
  domnule Judecator Comunist Nicolae Timofte,
  conducator de creatura stalinista RM ?

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ===== BUCOVINA DE NORD =====
  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE
  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !
  =====================================

 3. Vasile Sinigur, EROU NATIONAL!!!

 4. Comunizarea si sovetizarea e la ea acasa in RM.
  Cind circuli pe str.V.Lupu,intersectie cu Str.Belinski,la colt se afla o unitate militara si in ograda unitatii militare,pe un pastament este instalat un tankh T-34,cu nr.daca 600 sau 800! Si tot timpul ma intreb:
  -Armata Nationala a RM,a avut in dotare tancuri? -sau a participat Armata Nationala a RM, la operatiuni militare in timpul celui de-al doilea razboi mondial? Astept raspuns de la corifeii stiintei din cadrul academiei.
  La Casa ofiterilor,situata pe str.Tigina,colt cu 31august1989,in curtea acestei institutii se afla un muzeu militar.In acest muzeu sunt expuse tehnica si alte echipamente din dotarea fostei Armate Sovetice. Sa-mi raspunda cei ce se ocupa cu educatia patriotica din cadrul Armatei Nationale,ce are „sula cu prefectura”,din curtea unitatii militare de pe str.V.Lupu si din curtea Casei Ofiterilor,din str.Tighina?
  Stimati tov.din MAAN,patriotismul se educa numai prin adevar si nu prin falsuri si minciuni!
  Ce tine de gestul Domnului V.Sinegur! Vasile sunt alaturi de tine!
  Si cer politiei sa trateze cazul conform legislatiei si nu dupa dispozitia unui superior!

 5. Foarte interesanta situatia din Basarabia,oficial comunismul a cazut in 2009,insa cu un partid asazis comunist ca si PCRM atat de ridicat in sondaje cred ca e aproape imposibil sa fie condamnat comunismul,ori comunistii mai exact….

  Iar pamana la comunisti ne mananca AIE. Au taiat alocatiile maternale,pentru a distruge genetic natalitatea din Basarabia,si viitorul moldovenesc.Astia asazisi europenisti sunt de 100 ori mai criminali decat asazisii comunisti ai lui voronin.

  Cu coruptie,cu AIE,cu FILAT,cu legile adoptate,fonduri europene doar pentru mafia de partid,Moldova nu va ajunge departe.Dimpotriva,pensiile si salariile sunt mult mai mici decat la transnistreni peste Nistru,gazul mai scump,locurile de munca invizibile,AIE nu are nici o perspectiva reala in ochii electoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *