Despre șansele partidelor extraparlamentare. Ce au discutat membrii CU pe 1 mai

CIMG6228

Pe 1 mai a avut loc o sedinta de circa patru ore a membrilor activi din Chisinau si din imprejurimi dedicata situatiei politice, geopolitice si modalitatii de comemorare a datei tragice din istoria romanilor – 28 iunie.

Au vorbit in cadrul sedintei Timotei Turcanu, Stefan Maimescu, Vitalia Pavlicenco, Anatol Caraman, Ion Margine, Ion Iovcev, Traian Vasilcau, Dumitru Osipov, Veaceslav Verlan, Stefan Sofronovici, Ion Triboi, Iulia Deleu, Natalia Mozer, Maria Stoianov,  Victor Grebenscicov, Alexandru David, Gheorghe Timofti, aproape toti cunoscuti ca luptatori pentru idealul reintregirii. Cei prezenti au salutat puternic prezenta dlui ion Iovcev, directorul Liceului “Lucian Blaga” de la Tiraspol, care a relatat despre situatia din stinga Nistrului si provocarile la care trebuie sa raspunda cei care lupta acolo pentru drepturile lor. S-a discutat mult si despre zona transnistreana, care este, d efapt, nistreana, mai multe localitati din dreapta Nistrului fiind in afara controlului administrativ al Chisinaului si raminind la cheremul regimului separatist. Ion Iovcev a declarat ca este unionist si acum – poate mai mult ca oricind – este un moment oportun pentru revenirea Basarabiei la Patria-mama, avind in vedere evolutiile periculoase din regiune si riscurile pe care le poate parcurge populatia din stinga Prutului. In republica Moldova e nevoie de deputati nesantajabili, pentru ca numai asemenea parlamentari pot lua decizii in interesul national, nu al unor state ostile libertatii noastre.

CIMG6237Majoritatea vorbitorilor s-au referit la situatia politica din Republica Moldova, care este linistita si nu demonstreaza preocuparea guvernantilor pentru evolutii periculoase in contextul tensionarilor din Ucraina vecina, in conditiile cind Republica Moldova are doua zone cu potential rebele, dat fiind si istoria recenta de acum peste doua decenii in zona de peste Nistru si din sudul gagauz.

Exprimind punctul de vedere ca  unii experti prevad o evolutie miliara nedorita si pe teritoriul Republicii Moldova, membr CU Ion Margine a propus textul unui Apel catre conducerea Republicii Moldova, in care s-au expus o serie de masuri pe termen scurt si pe termen lung pentru asigurarea securitatii si vietii cetatenilor.

Toti vorbitorii au mentionat ca situatia geopolitica grava nu poate servi drept motiv, ci, mai curind, poate servi doar drept oportunitate pentru o consolidare a fortelor nationale romanesti, mai ales in tragica zi de 28 iunie, care inseamna ocuparea Basarabiei prin ultimatumul sovietic, pe 28 iunie 1940. O sarcina a acestor forte este de a-I stimula, prin explicatie, ca orice roman este si trebuie sa fie unionist.

CIMG6259Pina atunci exista testul recensamintului din perioada 12-25 mai, in care cetatenii majoritari ai Republicii Moldova ar trebui sa se declare romani, ca nu mai vorbim de cei cu cetatenia romana redobindita, de care au fost privati fara voia lor. Tocmai din cauza fricii de a-si pune intrebari legate de identitate si, in consecinta, de unitatea natiunii, se tem guvernantii, care au lasat recensamintul la indemina cenzorilor mosteniti din perioada comunista, din anul 2004, nevorbindu-se nimic la televiziunile controlate d eoligarhi despre importanta recensamintului, doar pentru a promova si mentine moldovenismul stalinist, aducator inca de voturi pentru clanurile politice mafiote.

Cei prezenti au discutat si despre necesitatea prezentei unionistilor in Parlament, fapt care se poate produce prin participarea acestora pe listele PNL pentru alegeri, Consiliul Unirii urmind sa anunte public si echipa guvernamentala.

Referindu-se la oportunitatea manifestarii preconizate pentru 28 iunie, scriitorul Traian CIMG6264Vasilcau a avut un discurs principial si ferm. El a retinut atentia asupra unei realitati foarte triste – ca in Republica Moldova “sunt mici Transnistrii in foarte multe localitati”, ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa luptam pentru idealul reintregirii si pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop. Traian Vasilcau a facut o propunere adecvata pentru Marsul de la 28 iunie, mai exact – ca toti participantii sa fie imbracati in negru, in semn de mare doliu pentru aceasta zi, care ne-a luat libertatea si identitatea nationala pe multe decenii inainte, resimtind noi si acum sechelele aflarii in imperiul sovietic ce a deznationalizat sau nimicit popoare si natiuni. Vasilcau a propus si un generic pentru Marsul de la 28 iunie – “sa facem din noaptea ruseasca o zi romaneasca luminoasa!”, precum si invitarea unor artisti din Romania, ca sa ofere un spectacol de piese muzicale marcind revolta romanilor urmare a ocupatiei din 28 iunie 1940, stare de ocupatie care continua si acum.

CIMG6224Dumitru Osipov, fost deputat, considera ca vine ziua cind guvernarea va fi nevoita sa spuna ce crede. Exista si un curent unionist tot mai vizibil, oamenii vin, pentru ca se trezesc. Se cauta si solutii, de exemplu, cazul Ucrainei, cind factorii europeni au si propus disjungerea Acordului politic de asociere a Kievului la UE de partea economica. Asta si pentru ca Occidentul sa aiba dreptul sa intre cu armata sa isi apere adeptii in persoana Ucrainei. Romania ar trebui sa dea semnale clare Vestului ca “a atinge Moldova inseamna a atinge Romania”, cu efectele ce deriva. Consiliul Unirii trebuie sa propuna un Guvern al societatii civile, Ucraina trebuie sa ajunga la intelegeri ferme cu Republica Moldova, pentru a opune impreuna rezistenta separatismului si terorismului rusesti.

Si Traian Vasilcau, si Dumitru Osipov, ca si multi alti membri ai CU au pledat pentru un forum unionist dupa mars la Teatrul de Vara, care este leaganul Miscarii de Eliberare si Renastere Nationala in Basarabia, de dinainte si de dupa caderea imperiului sovietic.

Referitor la zonele cu potential separatist din R.Moldova, s-a mentionat ca gagauzii nu au CIMG6232statalitate in alta parte si ar trebui sa se integreze, poate convinsi si de Turcia, intr-un stat care are obiectiv european, iar bulgarii din zona compact locuita au un stat, Bulgaria, membru NATO si UE, care ii poate ajuta sa se integreze in comunitatea euroatlantica.

Ion margine, care a propus si dat citire proiectului de Apel-Manifest al CU pentru asigurarea vietii si a securitatii cetatenilor, a amintit de manifestul din primii ani de destramare a URSS, “Ce vor scriitorii” si a propus sa se depuna eforturi pentru a incuraja exprimarea mai vizibila si mai curajoasa a intelectualitatii de creatie pentru promovarea Unirii. Dar pentru asta, a spus cineva dintre cei prezenti, scriitorii trebuie scosi din buzunarul unui fost premier, care i-a anihilat prin pomenile pe care le propune intruna. Ion Margine a propus sa se caute solutia pentru a repune pe tapet Actul Unirii din 1918, care nu a fost anulat de nimeni si care este, de fapt, in vigoare, si in prezent, neinfaptuindu-se de facto prin actiuni violente care i-au intrerupt legalitatea.

Anatol Caraman, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi-1992 “Tiras-Tighina”, a spus CIMG6241ca razboiul e aproape, guvernantii trebuie sa ia seama si sa nu ramina pasivi, iar noi trebuie sa ne pregatim de 28 iunie, chemind pe toti la unitate nationala, sprijinind pozitia lui Veacslav Verlan, unul dintre liderii Miscarii national-crestine “Noua Dreapta”, care a anuntat ca, din informatiile miscarii, suntem in mare pericol. Verlan i-a invitat pe toti pe 9 mai la un Te-Deum la Cimitirul Eroilor, de pe str.Decebal nr.17, unde sunt ingropate osemintele multor militari, de foarte multe nationalitati, cazuti in al doilea razboi mondial.

CIMG6261Natalia Moser, de origina germana, refugiata din zona transnistreana, a invocat nenesitatile de prima importanta in fata pericolelor care se contureaza. Pentru a activa si a ne apara libertatea si independenta, in fata tavalugului rusesc, despre care spune tot mai multa lume, e nevoie de finante, liste de telefoane, sa fim pregatiti sa iesim cu steagurile, sa cerem sprijinul Mitropoliei Basarabiei, sa mergem la frontiera si sa cerem Unirea.

Consilierul local Stefan Sofronovici a vorbit despre activitatea asociatiei Vatra RomaneascaCIMG6260 in cadrul informarii cetatenilor in preajma recensamintului si a invocat necesitatea continuarii eforturilor de a spune pozitia unionistilor, indiferent de unele viziuni ostile.

Cintareata, interpreta si compozitoarea Maria Stoianov a invicat diferenta de capacitate si forte ale celor de la guvernare si ale celor din opozitie, unde activeaza si partidele componente ale CU, a exprimat regretul pentru ca actorii si artistii cinta la manifestari antinationale chiar, de dragul unui cistig, a oferit un Imn “Unire, frati romani!” pentru Consiliul Unirii , si a mai pus, o data, intrebarea daca Romania ii vrea acasa pe basarabeni. Cit priveste un razboi eventual, s-a remarcat lipsa de elan ca in 1992 si necesitatea ca oligarhii sa isi aduca la razboi, in caz de nevoie, fiii care studiaza peste hotare, din Elvetia sau de pe unde sunt.

CIMG6246Victor Grebenscicov a propus ca pe 28 iunie sa fie organizata si o retragere cu torte, o comemorare si cu luminari a celor care si-au pierdut viata in lupta de rezistenta romaneasca.

Consiliul unirii isi va continua sedintele pentru a decide asupra aspectelor organizatorice legat de actiunile din 28 iunie 2014, inclusiv invitarea entitatilor politice si civile nationale de pe cele doua maluri ale Prutului la aceasta manifestare de comemorare.

Serviciul de presa al CU

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  VIDEO:
  TERORISM OCUPANT RUSESC
  CONTRA MOLDOVENILOR !
  ––––––––––––––––
  Dupa violentele din Odesa de Vineri, 2 mai 2014, când teroristii rusi din Transnistria si Rusia
  au agresat demonstrantii pasnici ucraineni pro-europeni si au tras focuri de arma rezultate cu 43 de morti,

  ACELASI SCENARIU SANGEROS NE ASTEAPTA si pe noi in saptamânile viitoare
  la Chisinau, Balti, Cahul, etc, când gruparile armate paramilitare komsomoliste rusesti vor impusca pe moldoveni.

  Priviti aici un video din Septembrie 2010
  de la Balti când niste tineri rusofoni teroristi au agresat fizic tineri moldoveni care purtau drapelele noastre tricolore si drapelul albastru al Uniunii Europene.

  De notat ca politia noastra a parasit imediat
  scena, lasându-i liberi pe teroristii rusofoni
  sa agresesze bastinasii.
  Acelasi scenariu ne asteapta si in saptamânile viitoare când Guvernantii corupti
  vor trada populatia si vor coopera miseleste
  cu teroristii ocupanti rusi.

  intrebarea este:
  Vom fi oare noi in stare sa cream o noua
  CONDUCERE UNIONISTA NATIONALA
  care sa ne conduca spre Re-Unirea
  cu Patria-Mama România Mare europeana ?

  http://www.youtube.com/watch?v=8So87RxyPNg

 2. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  O PRELUARE:
  ————————
  La 19 februarie am publicat o perspectivă a situației din Ucraina de la acel moment,
  care practic a fost lăsată fără atenție de toate agențiile de presă și informare în masă.
  Astăzi la distanța de 2,5 luni am comparat cele presupuse cu evoluția
  și am găsit că practic toate cele presupuse s-au materializat mai mult de 80 la sută

  (http://www.costandachi.eu/?p=935)

  Situația din Ucraina se înrăutățește tot mai mult.
  În sensul destabilizării totale în Ucraina, Rusia va pune în acțiune tot ce are la dispoziție.

  Din surse foarte demne de încredere
  putem presupune că imediat după data de 11 mai Rusia va forța hotarele Ucrainei.
  Se presupune că armata Rusiei va începe operațiunile de intervenție militară asupra Ucrainei. Rusia, fără să declare război Ucrainei, în una din nopțile de după data de 11 mai,
  va începe cotropirea Ucrainei sub pretextul genocidului.
  Trupele rusești vor năvăli brusc asupra Ucrainei din 5 direcții concomitent:
  Direcția de nord-est, de pe teritoriul Rusiei; Direcția de sud pe uscat, din Crimeea,
  teritoriu ocupat la sfârșitul lunii februarie; Direcția de sud, de pe tot perimetrul Mării negre, infanteria militară care în prezent este redislocată dea lungul coastei de sud a Ucrainei;
  Direcția din aer, avioanele port infanterie vor desanta aproximativ 7000 de soldați în principalele centre din Sud-estul |Ucrainei.

  Direcția de Vest, din Transnistria,
  sub acoperișul așa numitului contingent de menținere a păcii în Transnistria.
  În prezent în zona separatistă din stânga Nistrului sunt dislocați cel puțin
  – 12 mii de soldați ruși din serviciile speciale,
  – aproximativ 4500 de cazaci
  – și peste 16000 de voluntari militari transnistreni,
  pregătiți în lagărele secesioniste din Transnistria,
  înarmați cu cele mai moderne tipuri de arme.
  Forțele dislocate pe perimetrul hotarului transnistrean dintre Moldova și Ucraina,
  dispun de peste
  – 375 de tancuri,
  – 400 blindate tip ”БМП-2” și «БТР»,
  – peste 185 de instalații de foc ”Grad” și ”Smerci”.

  Aceste forțe în timp de 6-8 ore pot înainta pe o suprafață de până la 200-250 km în adâncul teritoriului Ucrainei. Ce va fi și cum vor evalua lucrurile în realitate vom vedea.
  După cotropirea părții de Sud-est a Ucrainei, Rusia va depune toate eforturile pentru a nu permite acestei țări să petreacă alegerile, pentru că sa o poată cotropi totalmente,
  inclusiv și regiunile din Vest.
  ————————————————

  Pentru Moldova prognoza este foarte sumbră și tristă.
  Chiar dacă să admitem că Parlamentul în acest timp votează alipirea Moldovei la România,
  Rusia va face tot posibilul ca să întoarcă Moldova înapoi în componența Rusiei.
  În acest sens va declanșa operațiuni militare contra armatei române până la râul Prut.
  Dacă ultimul scenariu se va înscrie în această prognoză,
  atunci aceasta va fi începutul celui de-al treilea război mondial și poate ultimul pentru omenire. Rusia se joacă cu focul lichidării vieții pe pământ
  —————————————
  sursa: costandachi.eu
  (633 accesari)

 3. SIGLE DE PARTID.

  Trei trandafiri
  În mâna unui oligarh
  E sigla partidului
  Ce ne va duce la crah.

  Un stejar
  Cu aspect temerar
  E sigla partidului
  Cu nărav de tâlhar.

  O seceră şi ciocan
  Şi a proletarilor unire
  E sigla partidului
  Ce ne-a adus sărăcire.

  O săgeată
  În sus îndreptată
  E sigla partidului
  Ce calea ne-arartă.

 4. = Iulita Voluntara Unionista dela Smil =

  IMPERATIV:

  O NOUA PARTIDA NATIONALA UNIONISTA PUTERNICA !

  – UNICA NOASTRA SALVARE !

  O preluare de la Mihai Ciubotaru,

  redactor-sef la revista “Basarabia Literara”

  http://www.jc.md/basarabia-lit

  Analizele domnului Dan Dungaciu sunt departe de realitate.

  Exista o singura varianta ca partida nationala sa ajunga in parlament
  cu un scor bun.

  Trebuie facut urmatoarea miscare.
  Trei partide: PL, PLR, PNL isi retrag liderii lor,
  M. Ghimpu, I. Hadarca, V. Pavlicenco.

  Isi aleg lideri noi, proeuropeni, cu o imagine puternica,
  cu un program nou, o legenda noua electorala, o speranta noua, credibila,
  care urmeaza a fi realizata
  si nu una patriotarda, demagogica.

  Lucru foarte serios, Doamna.
  Formeaza un bloc electoral,
  dar cel mai bine un partid cu o noua denumire.
  Aici ar putea fi gasite variante.

  Fireste ca marii provocatori nu vor face asta.
  Ei in viata lor n-au intreprins nimic serios,
  in afara de dezbinarea electoratului pro-national,
  cel cu constiinta româneasca.

  Si acesta nu este mic, credeti-ma.
  A fi român inseamna a te uni si a invinge.
  A lovi in alt român, a nu-l ajuta la nevoie este un act de tradare, de ipocrizie.
  Noi putem invinge doar prin unirea fortelor
  si intelepciunea liderilor, devotamentul lor fata de cauza.

  Când un Mihai Ghimpu, un Dorin Chirtoaca, un Ion Hadarca
  fiind la guvernare nu-i ajuta pe alti romani, si au parghii administrative,
  cine-i va vota?
  Credeti-ma, sunt foarte multi din electoratul român
  care nu-i vor vota.
  Daca Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca cred ca vor trece
  pragul electoral dupa cum indica sondajele,
  partidul liberal nu va intra in parlament.
  Ei s-au purtat oribil cu multi patrioti români
  care din 1989 incoace au merite.

  O singura solutie este.

  CREAREA A UNEI PARTIDE NATIONALE NOI,

  cu lideri deschisi catre românii nostri, accesibili, cu inima sincera.
  Domnul Dungaciu Dan ar trebui sa inteleaga asta si sa-i lamureasca
  lui Ghimpu Mihai, daca acesta este român adevarat,
  va intreprinde pasi concreti.

  Daca cei de la Bucuresti cred ca PL reprezinta ceva,
  credeti-ma, ei se inseala.

  Basarabia profunda, românii adevarati, totdeauna decid
  când este vorba de situatii extreme. Asa a fost in 1989, in 2007.
  Românii adevarati nu-i vor vota pe acesti demagogi, profitori,
  de un cinism strasnic fata de nevoile lor cotidiene.
  Mi-e mila sa-i vad pe acesti liberali carieristi.
  Ii vor vota doar strainii cu care ei au realatii perfecte.

  Daca nu se va face o Partida Nationala Puternica,
  cu lideri noi si competenti, care sa respecte Basarabia profunda,
  si asta va trebui sa intreprinda expertii români de la Bucuresti,
  in caz contrar se va intâmpla un fiasco total.

  Sondajele sunt una, dar Basarabia profunda este alta,
  nu va permite sa fie inselata la infinit.

  O Partida Nationala Noua UNIONISTA !

  O alta solutie nu exista.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  ===== BUCOVINA DE NORD =====

  ————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–

  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE

  ÎN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 !

  =====================================
  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *