De Ziua Unirii, la TV-uri. Și un articol excepțional

Va urma un text foarte elocvent. Mereu cind apar evenimente legate de Unire, sunt invocati cei din Stinga prorusa din RM. Lucru ce nu corespunde adevarului cind se spune ca ei sunt impotriva Unirii. Nu sunt decit putini impotriva. Dar trebuie ajutati sa fie toti PENTRU. Si vor fi. Ei au un sindrom, al celor din Palestina si Israel. Daca cineva dintre liderii palestinieni vor sa se impace cu israelienii, ii omoara chiar ai lor, ca si invers, in cazul celorlalti. Totusi, exista un inceput de incredere din partea adevaratilor rusi, care ii vor influenta si pe ceilalti, pentru ca multi vor Unirea, dar sunt intimidati de ai lor si presati ”sa nu tradeze”.

Pe de alta parte, rusii care vor Unirea arata ca sunt mai deschisi la minte, dar, totodata, constientizeaza ca au ajuns sa aiba acum de a face si sa fie cantonati intr-un spatiu cenusiu, in loc sa mearga spre Europa, din cauza produsului basarabeanului antiroman, aflat in aceasta stare urmare a persecutarilor cumplite, la care a fost supus exact de parintii si bunicii acestor rusi. VP 

1991-2014. ”Separatismul și unionismul ne-au marcat profund

Chiar cuvintele. Poate mai mult decât noțiunile.

Despre curente, fenomene sau mișcări nu putem vorbi – n-au existat.

Ne-am separat formal, cu ezitări și bâjbâind. Republica de Moscova.

Și (firește) ne-am oprit.

Buimăciți de separatismul nostru.

Unioniști – rușii!

Speriați de pasul următor!

(Speriați și de separatismul rusesc din separatismul nostru. Separatismul rusesc, care ducea invariabil – o vedeam – spre unionism rusesc.

Separatismul nostru l-am vrut doar separatism.

Și așa l-am păstrat. 23 de ani. Separatism curat!

Separatism fără finalitate.)

Căci finalitatea – am fost (mai suntem și azi) educați să ne sperie.

Unionismul!!!

(Leșinuri, sperieturi, nervi, trepidații, sudori, cardiodinii…)

Așa că am renunțat speriați la separatismul nostru, neștiind ce altceva, decât continuarea unionistă firească, să facem cu el.

L-am lăsat, și a ajuns în mâna separatiștilor de separatismul nostru. Care aveau unionismul lor.

Și care și l-au urmat consecvent.

Batjocorindu-ne constant Unirea noastră. „Униря”!

Arătându-ne-o pe-a lor. Apropiind-o tot mai mult.

Infectându-ne cu separatism-unionismul lor. Că am ajuns să regretăm Independența.

Ceilalți au mers mai departe.

S-au separat și s-au unit.

Fără ezitare.

Cu Uniunea Europeană. Cu NATO.

Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Germania de est.

Belarusul nu s-a separat. Sau s-a separat și s-a re-atașat de Moscova.

Asia (Kazahstanul, Kîrgîzstanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul, Uzbekistanul) nu-i Europa.

Caucazul s-a cutremurat de războaie. Se cutremură încă. Și nu are ruși.

Ucraina a ezitat.

Am ezitat și noi – Republica Moldova.

Unioniști n-am vrut să fim. Am invocat separatismul rus.

Unionismul l-am ponegrit. Separatiști, ne-am declarat scuzându-ne, de conjunctură.

Și am sărăcit.

Și noi, și Ucraina.

Și am ajuns să îi avem unioniști pe ruși! Pe rușii noștri separatiști. Cei mai anti-unioniști dintre noi. Cei mai anti-unionismul nostru.

Căci ne-am oprit.

N-am vrut Unire. Nici Uniune. Nici unionism.

Am vrut doar separare.

Dar numai separare nu se poate!

Fără unionism separatismul nostru se spulberă. Ca al Ucrainei.

Fără unionism separatismul nostru va ceda în fața celuilalt unionism.

Al rușilor!

Al rușilor unioniști!!! (Emoții, ceva?!)

Rușii sunt unioniști!!! Rușii separatiști!!! (Nimic?!)

Unirile-s diametral opuse?!

Numai noi ne mai gândim la asta!

Numai noi, separatiștii buimaci din 1991. Ne-unioniști până azi.

Unirea cu România, unirea cu Uniunea Europeană, unirea cu America (!) – toate dau un sens separării noastre de Moscova. Toate sunt garanția separării noastre de Moscova. Toate ne mișcă înainte.

O cale de mijloc nu există!

„Statalismul” – falsa finalitate a desprinderii noastre de Moscova, invenția anti-moldovenilor, anti-românilor, anti-europenilor, anti-americanilor, se opune oricărui unionism. Blocând prin urmare orice progres. Discreditând separatismul Declarației de Independență (față de Moscova). Și nimicindu-l. Ca să anuleze în final Republica Moldova. Ca s-o unească cu Rusia!…

Unionismul e calea!

Ne-o demonstrează până și rușii!

Sau renunțăm?!

Ceilalți n-au renunțat!

Loading Facebook Comments ...

18 Comments

Add a Comment
 1. In acesta seara, urmarirnd emisiunea consacrata celor 96 de la Unirea din 1918 mi-am amintit de un citat din Winston Churchill si anumea zicea acesta : ” comunismul a creat mutra omului tampit, idiot”. Un asemenea exemplar am vazut la emisiune in persoana unui troglodit pe nume Batranicioiu , o aparitie parca din anii 1930-1940 din vremea terorii staliniste. Acest maimutoi,n neica-nimeni inorant si tembel vorbea gura fara el scotand pe gura numai ineptii si teze staliniste despre istoria Basarabiei si actul Unirii.Incep sa intelg ce fauna populeaza anumite segmente ale societatii basarabene si ma ingrozesc, cum poate sa existe atata prostie, rea credinta si necunostere a propriei istorii?
  Distinsa Dna Pavlicenco incrca sa-i explice trogloditului iar asta se inrosise la fata si-i dadea inainte cu eliminarea in public a excrementelor sale zise intelectuale. Ce rusine!

 2. Председатель Либеральной партии Михай Гимпу готов уйти на покой, но переживает, что «знамя унионизма» нести будет некому. Заявление было сделано в рамках встречи с румынскими студентами.

  «Мы набрали процент, когда я сказал, что являюсь румыном и унионистом. Множество людей голосуют за ЛП хотя бы только из-за этого. Как без этого? Я, может, и готов уйти на покой, в конце концов, уже 27 лет в политике, но кто понесет это знамя? Кто-то должен продолжать, иначе ничего не получится», – сказал Гимпу.

 3. Observ ca ” Rusoaica” si-a pus numele n iromaneste dar ce are de spus scrie in ruseste. Eu nu stiu ruseste si nu stiu ce a vrut sa spuna . Intreb si eu: de ce scrie la un ziar de limba romana daca nu stie romaneste, are cumva impresia ca limba rusa este limba oficiala in Basarabia? Rusii care mai sunt prin Basarabia , inteleg ca vreo 5-6 % din populatie( ucrainienii sunt se pare mai multi) de ce nu invata romaneste? Unde lucreaza ei daca nu stiu limba romana, e vreun angajator obligatsa stie ruseste sau colegii de serviciu cum se inteleg cu acestia? In orice tara nu esti angajat daca nu stii boaba din limba tarii respective, astia unde se trezesc , adica ce vor ei sa arate ca sfideaza populatia majoritara ? cum de permiteti in tara voastra un asemenea affront, o asemenea umilinta? Toti rusii sa faca bine sa inveromaneste daca vor traiasca in Basarabia, si sa fie siguri ca vor fi tratati la fel ca romanii moldoveni fara discriminare. Dar sa lase aerele astea de superitate ca nu sunt deloc superiori moldovenilor . Chiar ca ma apuca furia sa vad cata neobrazare sa scrii pe ruseste intr-o publicatie de limba romana.Daca rusii vor sa fie respectati sa se poarte cu respect in tara unde mananca o bucata de paine.

 4. Batranicioiu nu-i tâmpit ii un vierme ,un vierme in cadrul identităţii moldovenilor ,is mulţi din ăştia .
  Deasemenea un vierme din ăsta nu merită să vb cu el ,iţi pierzi resursele incercând să convingi un vierme ticălos .
  Aceste slugi nu-s proaste ştiu ce vor .
  Cât despre Unire ,ea nu-i posibilă fără o informare in masă şi corectă,de asemenea ,Unirea nu-i posibilă fără o creştere a noi generaţii in spirit românesc ,asta nuştiu cât se face in Moldova .
  Cărţile de istorie şi profesorii is foarte importanţi .

 5. Cat despre ce sunt Moldovenii .
  Să o luam pe scurt eu am studiat foarte mult problema formării limbi române şi evoluţia ei .
  Republica Moldova ,a fost un teritoriu dac ,teritoriul daciei a evoluat foarte mult(aici nu intru in detalii ,dar Iaşul sau Bucureştiul nu era locuit de Daci ,in anul 100 pe cănd Chişinăul era ) dar republica Moldova a fost printre ultimele zone in care dacii au dispărut ,apoi a căzut după cucerirea romana intr-un alt regat dac cel al carpilor ,care şi ei au dispărut cu timpul .
  Limba română poporul român ,s-a format prin cucerirea romanilor de catre regatul costobocilor ,si a carpilor(falsă teoria romanizării dacilor ,nu are nici un argument logic) după retragere ,romanii au devenit locuitori acestor state dacice cu centru in Maramures si in zona Vasluiului ,fiind probabil colonizati in Maramures de catre costoboci si in Moldova de catre carpi, sub această noua rânduire ,romanii au preluat un stil de viată nou cel al creşterii oilor ,multe cuvinte din dacă care erau inutile(brânză ,ied ,baci ) până atunci pentru stilul orăşenesc de viaţa şi pâna când au venit hunii care au distrus confederatia carpo-gotă timp de 170 de ani romanii au intrat intr-un proces de dacizare lucru confirmat arhiologic .
  După invazia hună ,elita dacă a fost decapitată iar romanii care erau in bună masură majoritari in aceste state cam 2/3 per total şi 5/6 in Transilvania au asimilat pe daci si au format poporul român şi limba română.
  Apoi in anul 1300 nu se stie câti vorbitori de limbă română erau dincolo de Siret (graniţa formării limbi române,am făcut o hartă dar prea multe discuţii ) dar Maramureşul deţinând un prestigiu foarte mare in evul mediu in Regatul Ungariei ,pentru a proteja Regatul Ungarie şi pe sine de tătari a forma o marcă ,marca Moldovei (se vede pe stema Moldovei ,steaua şi semiluna semn al marcii) .
  Această marcă a primit o populaţie uriaşă din Maramureş mai ales in zona sucevei,de asta colonişti ucrainieni din Muncaci(aduşi cam in 1342 de către Teodor Karitovici din Podolia după ce a cumpărat oraşul Muncaci,40 000 colonişti ) au ajuns să domine regiunea (numită acum Trasncarpatia) ,marea majoritate a toponimelor din Moldova confirmă o populare cu români din zona Borşa şi din zona de peste Tisa (cnezatul lui Dragoş) .Probabil limba română s-a exitins treptat spre est in teritoriile tătăreşti şi sub influenţa graiului din Maramureş şi graiurilor româneşti din restul Moldovei asimilind şi slavi şi tătari(de asta graiul Moldovei are o pronunţie spre slavă un pic).
  Şi rezumând numele meu de familie ca a majoritatii din Maramureş ii unul a unuia dintre voievozi ,is speţă a fratelui lui Bogdan I ,acest frate mai mare fiind voievod in Maramureş şi dând majoritatea familiilor prezente azi in Maramureş ,deasemenea acest nume a fost folosit şi de un domn al Moldovei mai târziu ,şi vine din un cuvânt latinesc pentru boi (a detine boi era semnul suprem de nobilitate la români in evul mediu şi termenul sudic de boier confirmă acest lucru) ,şi având in vedere că Regele Ungariei i se adresa acestui domn ,nostrum woivode fideli ,olachis Maramorisensi ,cred că discuţia despre ce sunt moldovenii ii bizară .Deasemenea cronicile străine menţionează blachus in Moldova şi inainte de descălecat pe la 1100 ,ii o nebunie totală.
  Domnii mei ,moldovenii ,şi cei din Maramureş (confirmat ),işi spuneau români de pe la 1270 ,prima diplomă găsită ,şi in cronici pe la anul 1100 in cazul moldovenilor .
  Termenul Moldovean vine de la zona minieră germană din jurul oraşului Baia(care insemnă tot mină ) nu-i o denumire românească şi nu-i o etnie .
  Iar cât priveşte Moldova dacă acceptăm teoria moldovenismului ,că moldovenii is un alt popor .
  Statul Moldovei a fost un stat românesc oricum şi ijn această ipoteză fiindcă fondatorii lui au fost comitele Maramureşului Dragoş de Bedeu şi mai apoi Bogdan de Cuhea şi Ştefan de Cuhea şi Sălişte ,fiul fratelui lui Bogdan .
  Deci argumentele moldovenismului is absurde ,fiindcă nici o limbă latină nu s-a format la est de Siret(arhiologic dovedit) iar statul Moldovean a fost făcut de oameni ce işi spuneau olachis (români ) din Maramureş .
  Ne mai vorbind că primele scrieri in română(scrierile rotacizante) au fost făcute la Perii in Maramureş ,mânastirea lui Drag de Bedeu ,şi au fost găsite in Moldova la Neamţ ,deasemenea legenda Maramureşului din acea dată vorbeşte despre Roma şi că voievodatul ii urmaşul Romei adevărate 🙂 .
  Deci denumirea de român nu este confirmată in descrierea Moldovei ,iar termenul Moldovean este posterior celui de valah/blah/olah.
  Asta pentru a nu veni istoricii sovietici cu fabule.
  Dacă nu credeţi aveţi diplomele regatului maghiar in latină referitoare la Maramureş şi la nobilimea română incepând cu 1300 in această lucrare
  http://www.scribd.com/fullscreen/174992860?access_key=key-29kgsqjk3v62csx2rin3&allow_share=false&escape=false&show_recommendations=false&view_mode=scroll

 6. Pentru Vasile:

  Cu placere am citit comentariul Dv cu privire la originea poporului roman si despre falsa teza a moldovenismului si asa-zisei limbi moldovenesti care nu exista. Stradania de a deslusi adevarul despre identitatea noastra va onoreaza. Mai adaug ca limba romaneasca ca limba latina este cea mai apropriata de limba latina veche vorbita la Roma si in cancelariile Imperiului Roman. Italia, Spania, Franta, si Portugalia nu se apropie atat de mult de limba latina veche vorbita la Roma ca limba vorbita de noi romanii . Si asta de la Tisa si pana la Nistru , din Galitia pana la sud in Voivodina, Valea Timocului si , Grecia si Albania intalnim romani ce vorvesc o limba identica, suntem cu totii romani.
  Cand vad trogloditi ca Batranicioiu( si Dv spuneti ca ar fi multi ca acest netrebnic, ma gandesc ce fel de politica diabolica a avut Stalin si comunistii de au prostit mii de oameni care nu stiu cine sunt si nu-si cunosc istoria adevarata.Am vazut ca si printer guvernanti mai exista in Basarabia asemenea rebuturi umane. Poate ca nu ar trebui sa-i blamam, sunt in fond niste nenorociti mintiti de care trebuie sa ne fie mila si cautam sa-i ajutam. Despre cei ca Batranicioiu spun doar: iarta-i Doamne cu stiu ce spun!

 7. Despre cei ca Batranicioiu spun doar: iarta-i Doamne cu stiu ce spun!
  corectura: : ” Iarta-i Doamne ca nu stiu ce spun!

 8. =Tenuţă Unionistu dela HERŢA=

  “ACTUL UNIRII”
  Basarabiei cu România votat de Sfatul Ţării
  la 27 Martie stil vechi, 1918 la Chişinău
  ————————————————————————
  » În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară:

  – Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei
  dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria,
  – ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove,
  – în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam,
  – pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor,

  de azi înainte şi pentru Totdeauna,

  SE UNEŞTE CU MAMA SA ROMÂNIA.

  TRĂIASCĂ UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA
  DE-A PURURI ŞI TOTDEAUNA !»
  ———————————————————————————–
  – Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ
  – Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa
  – Secretarul Sfatului Ţării, Ion Buzdugan
  ————————————————————————————
  N.B.
  tot în acea zi istorică unică de 27 martie 1918
  marele compozitor român George Enescu /1881-1955/
  a oferit un concert de Zile Mari la Chişinău,
  la care a asistat şi Prim-Ministrul român
  generalul Alexandru Averescu /1859-1938/
  nascut in sudul Basarabiei.

 9. mincinosu’ asta de batrancea cred ca are problem psihice grave, probabil nu-si mai ia tratamentul

 10. SIGLE DE PARTID.

  Trei trandafiri
  În mâna unui oligarh
  E sigla partidului
  Ce ne va duce la crah.

  Un stejar
  Cu aspect temerar
  E sigla partidului
  Cu nărav de tâlhar.

  O seceră şi ciocan
  Şi a proletarilor unire
  E sigla partidului
  Ce ne-a adus sărăcire.

  O săgeată
  În sus îndreptată
  E sigla partidului
  Ce calea ne-arartă.

 11. Pentru Florea:

  După adoptarea legii privind limba și romanizarea de limba moldovenească, a pierdut statutul de limbă oficială, dar a păstrat statutul de limbă de comunicare interetnică.

  Conform sondajelor, 68% din populația Republicii Moldova vorbi liber, scrie și să citească în limba rusă. 18% din populația vorbească și să citească, dar scriu cu greșeli în limba rusă. 1% din populația Republicii Moldova nu cunosc limba rusă

 12. Pentru Florea:

  Stimate doamna Florea, blog lui Vitalia Pavlicenco aparține liderului PNL..
  Partidul national LIBERAL . LI-BE-RAL!

 13. Am urmarit in grup emisiunea Fabrica, la care ati fost invitata si suntem cu totii extaziati de entuziasmul si forta convingerilor privitoare la UNIRE. Intelegem si regretam situatia ingrata in care sunteti. Este foarte greu sa luptati impotriva acestor curente rau voitoare, potrivnice si periculoase. Aproape nu putem intelege cum de exista atita ignorare a unor adevaruri istorice evidente si cautarea cu luminarea a unor adevaruri subversive.
  Suntem intrutotul alaturi de dumneavostra! De astfel de oameni are nevoie tara, mai ales in momentele grele, cum este si acesta!

 14. Pentru Rusoaica

  Sunt D-nul Florea stimata rusoaica. Nu am nimic impotriva limbii ruse, limba vorbita nu are nici o vina pentru nenorocirile aduse Basarabiei de Imperiul Rus sau Imperiul sovietic. Dar acest imperiu are o vina caci a ocupat acest pamant romanesc dupa care a dus o politica de deznationalizare, de impunere a limbii ruse, de introdcerea alfatului chirilic si de spalare a creierelor prin mistificarea istoriei si stergerea identitatii nationale. Eu doar am fost mirat cum dupa 23 de ani de la dezrobirea din jugul URSS, aici pe blogul Dnei Pavlicenco =luptatoare eminenta pentru Unirea cu Patria-Mama Romania- cineva foloseste inca limba rusa desi cred ca nimeni nu va mai obliga sa vorbiti ruseste. Foarte bine ca stiti foarte multi moldoveni limba rusa mai ales generatiile mai vechi, e bine sa stii o limba in plus, in fond nu strica cu nimic. Dar sa stii atat de bine limba romana si sa srii pe un blog care militeaza pentru Unire si romanism in limba rusa mi s-a parut o sfidare. Mai ales ca sunt unii ca mine care nu cunosc limba rusa. As putea sa cred ca v-ati adresat celor 5-6 % de etnie rusa ce traiesc prin Basarabia( mai ales ca ei doresc mai mult Unirea decat unii moldoveni). Altminteri, nu am nimic personal cu cei ce vorbesc ruseste, dar sa o faca acasa daca le face placere, nu pe bloguri unde mai citesc si unii care nu cunosc acesta limba. Totusi, daca sunteti rusoaica va felicit pentru frumoasa limba romaneasca in care mi-ati raspuns. In rest, numai de bine.

 15. Pentru Florea:

  Aveți perfectă dreptate când spuneți:
  „ limba vorbita nu are nici o vina pentru nenorocirile aduse Basarabiei de Imperiul Rus sau Imperiul sovietic. Dar acest imperiu are o vina caci a ocupat acest pamant romanesc dupa care a dus o politica de deznationalizare, de impunere a limbii ruse, de introdcerea alfatului chirilic si de spalare a creierelor prin mistificarea istoriei si stergerea identitatii nationale.”

  P.S. și totuși, nu pentru toți locuitorii din Moldova Puterea Sovetica au adus nenorocire.
  Cine a fost nimic a devenit (fără merit) „oameni mari”. De exemplu „elita” a noastră politică – conducerea țării de astăzi și toți anii de așa-numita independență a Republicii Moldova.

 16. @Rusoaica
  Am mai avut candva o interventie pe marginea textelor in limba rusa.
  Dumneavoastra scrieti ca, desi in Basarabia, limba romana este oficiala, limba rusa si-a pastrat statutul (!?) de „limba de comunicare interetnica”. O fi, nu cunosc legea care stabileste statutul limbii ruse dincolo de Prut.
  Atata doar ca rusa nu este limba de comunicare intre romani, implicit nici pe aceste forum romanesc … sper. Sau poate este „moldovenesc” si ar trebui sa invat „limba de comunicare interetnica”, doamna Pavlicenco?
  Probabil datorita faptului ca rusa nu are „statutul” de limba de comunicare interetnica in Romania, minoritatea rusa din Basarabia se opune unirii. Poate rusilor le este frica sa nu fie obligati sa comunice „intercomunitar” pe ungureste, deoarece si maghiarii au pretentia sa-si impuna limba ca mijloc de comunicare in zonele in care sunt majoritari.

  „Limba interetnica este instrumentul cel mai eficace de lupta anti-unionista si anti-romaneasca.”, spuneam in articolul „Limba Interetnica” scris prin 2011 (http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/limba-interetnica/)
  Se pare ca afirmatia de mai sus este extrem de actuala si astazi.

  Am vazut si in pretentia doamnei Stanski de a se vorbi ruseste la recenta intalnire cu autoritatile de la Chisinau. Iar umilinta romanilor-basarabeni care se lasa calcati in picioare a fost demonstrata de domnul Carpov care imediat a trecut la „limba de comunicare interetnica”.

 17. Pentru Mircea Popescu

  Intrutotul de acord, subscriu.
  Am fost si eu uimit de prestatia jalnica a -lui Carpov care s-a lasat calcat in picioare. .A dat satisfactie acelei individe transnistrene, practic umilind intreg poporul basarabean. Cum este posibil in tara ta sa cedezi la modul cel mai rusinos? Si mai ales in fata cui? Ce rusine!

 18. Pentru Mircea Popescu:

  Să sperăm că, atunci când va fi Unirea, toți vor vorbi numai în limba română. 🙁
  Dar mai întâi trebuie să apară Unirea!
  Dar astăzi, în primul rând este necesar a rezolva problemele economice. Că oamenii să nu fugă în străinătate în căutare de lucru.

  Dar până la Unirea În ce limbă vom comunica intre noi ne înțelegem fără ajutorul politicienilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *