Parlamentarul român, membru al Cons.Unirii, Bogdan Diaconu: Basarabia are de ales între braţele României şi ghearele Rusiei

Tăcerea de la Chişinău nu e nici diplomatică, nici liniştitoare, pentru că Republica Moldova nu are nicio şansă să se apere împotriva colosului rusesc de una singură. Despre sprijinul din afară să nu ne facem iluzii, s-a bazat şi Ucraina pe el şi a rămas fără Crimeea şi cine ştie ce mai urmează. Fără să fim apocaliptici, singura şansă a Republicii Moldova este să aleagă braţele României. Altfel, la Chişinău se va vorbi în curând doar rusa, scrie deputatul Bogdan Diaconu, Vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile românești din afara țării a Camerei Deputaților, preluat de Romanian Global News.

Reunificarea trebuia făcută mai demult, înainte ca lucrurile să se agraveze. Acum, Republica Moldova ar fi fost în siguranţă. Sper ca măcar în al doisprezecelea ceas clasa politică de la Chişinău să-şi dea seama că nu nu îşi poate apăra o suveranitate conjuncturală în faţa avansului rusesc care va cuprinde Transnistria până la sfârşitul lunii martie. Reunificarea cu România nu trebuie făcută în principiu sau într-un viitor oarecare, ci trebuie făcută cât mai repede, dacă locuitorii acestui al doilea stat românesc mai doresc să mai aibă viitor. Lecţia Ucrainei ar trebui să fie ultimativă pentru decidenţii de la Chişinău, ca şi întreaga istorie a Basarabiei.

O mutare rapidă a Republicii Moldova în această perioadă ar primi acceptul tacit sau chiar suportul fără rezerve al Occidentului care vede cum Rusia se extinde fără oprelişti pentru a ocupa graniţele fostului URSS. Atragerea Transnistriei în acest joc este dovada cumplită a faptului că Rusia nu se va opri. Mai sunt şi alte zone din Republica Moldova care sunt controlate de separatişti, ele vor urma drumul Transnistriei. Cu ce va opri Chişinăul dezmembrarea teritoriului său, dacă nu a fost în stare să o facă nici până acum? În Republica Moldova a început de altfel o campanie de promovare a Unirii, făcută de asociaţiile care au luptat şi până acum pentru acest ideal. Va fi sensibilă clasa politică de la Chişinău la dezideratul naţional sau la alte îndemnuri dinspre Răsărit?

Există momente istorice în care trebuie să îndrăzneşti şi să iei decizii capitale a căror ratare va avea consecinţe ireparabile ulterior. Acesta este un astfel de moment unic pentru Republica Moldova, care poate alege între reunificarea cu România, aşa cum orice logică istorică şi naturală o presupune, sau reunificarea cu URSS-ul renăscut.

Puterea acestei decizii se află însă în mâinile celor de acolo. Un pod se construieşte de pe ambele maluri. Dinspre partea noastră de Prut, este evident că braţele sunt deschise, atât la nivel politic, cât şi la nivelul opiniei publice, favorabile covârşitor pentru reunificare. Dar cealaltă parte a podului este în aşteptare. Sper numai să nu devină şi aceasta o ocazie ratată a istoriei românilor, despre care să vorbim peste ani ca despre ceea ce ar fi putut să fie. Ar fi prea trist, pentru că situaţia de acum, când toţi sorţii sunt prielnici, nu se va mai repeta poate niciodată..

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/analize-interviuri/12634-bogdan-diaconu-basarabia-are-de-ales-intre-braele-romaniei-i-ghearele-rusiei.html

Loading Facebook Comments ...

16 Comments

Add a Comment
 1. Cred ca PROCENTUL si NUMARUL celor care vor UNIRE cu ROMANIA a crescut intre Prut si Nistru dupa actiunile Rusiei in Ucraina. Chiar daca vor fi intre Prut si Nistru 30-40% favorabili pentru UNIRE, in urmatorii 20 de ani NU CRED ca se va ajunge la un procent de 50-55% datorita catorva factorii : dorinta de a fi tara independenta, dorinta de a vrea cu rusia si URSS 2, media si presa de limba rusa care (este normal) sa aduca laude Rusiei si denigrare ROMANIEI si UE, SUA.

 2. EU SUNT PENTRU UNIRE : dar sa i spunem rusiei ca BUGEACUL poate fi din nou al Moldovei si Romaniei asa cum a fost in trecut al DACIEI, MOLDOVEI, ROMANIEI.

 3. Cum vă place afirmaţia lui Ilaşcu? Fost deputat al Republicii Moldova, Ilie Ilaşcu susţine că anexarea Crimeei face parte din înţelegerea Rusiei cu guvernele statelor Uniunii Europene şi că declaraţiile lui Putin sunt doar un teatru pe care acesta îl face.

 4. O analiza corecta. Toata lumea din Basarabia , de la guvern la populatie ( chiar si VORONIN sau DODON) stiu ca reunificarea cu Romania este singura sansa pentru un viitor .
  Dar parca toti sunt paralizati de frica Rusiei si asteapta sa vada ce va fi. Si ce va fi , va fi ca Basarabia va pierde momentul si va fi cu Rusia inca vreo 2-300 ani, cred ca pentru totdeauna. Romania pune prea mult suflet dar nu are cu cine. O populatie lasa si fricoasa, dezorientata si fara sange in instalatie. Un fel de frunze in vant. Si cum vantul bate dinspre Rusia… zic sa nu ne mai batem capul cu acestia ca doar pierdem timpul.

 5. am trait s-o aud si pe asta!!

  cat de ipocriti puteti fi sa spuneti ca ,,basarabia are de ales intre Romania si RUsia,, ca si cand Basarabia de buna voie a stat 22 de ani sub ocupatie militara,razboi civil si saracie!!

  MOLDOVA va intra in Uniunea europeana,fara transnistria,si nu in ,,romania,,care e membra NATO si UE si ea

 6. papagalii KGB din BUCURESTI care au tras in basarabeni PE LA SPATE in razboiul din 1992,dand Basarabia rusilor,acum o fac pe-a marele eliberator!

  Dracu sa-i pieptene!

  Singura obtiune ramane UNIUNEA EUROPEANA la care VETI ADERA,puneti mana pe fonduri europene si dezvoltati-va ,si lasati vrajeala asta de bucuresti.Ati fost abandonati de Bucuresti de atatea ori,iar de rusi ocupati si ucisi.

  A venit timpul sa va TREZITI!

  http://www.vcgate.com/

 7. Andrei, ai dreptate în ambele cazuri, şi den prăvinţa Ruzsiei şi a Romîniei, – DAR spune-ne, DE CE şacalii de la conducerea ţării nu au organizat un referendum să ne întrebe: vrem şi cîţi vrem în noua URSS – Uniunea evropenească? DE ce. domnule? La fel e şi cu Unirea cu romănia, nimeni nu ştie CUM, CÎND, CINE va anunţa un referendum de unire. De ce nu se adună semnături, sau ce trebuie acolo? Conducătorii ţării ,nici cei de azi nici cei de răspoimîne nu vor ini-ia referendum, – CINE ar fie ei într-o Românie Mare? Nimeni! Zic se cere un referendum, ca să punem odată punct acestor vorbe goale. Acum nu poate fi legic un referendum dacă nu păarticipă şi Transnistria, ea automat ar denevi Crimeea. Aşa că umblăm bieţi de apă rece, ca Florea depe forum, care în sinea ei se întreabă: cînd – în mai sau iunie va fi unirea…

 8. =Tenuţă Unionistu dela HERŢA=

  AVIZ PENTRU TOATA LUMEA
  CU INIMA BUNA !
  De Ziua Marii Uniri – 27 Martie 1918:
  ––––––––––––––––——————————–
  Duminica, 30 Martie 2014, orele 15
  in Piata Mare din fiecare localitate:

  la Chisinau si in toate localitatile: sate, orasele, etc.
  din actuala Rep. Moldova /fosta Basarabie istorica /
  totodata si in Bucovina de Nord si in Bugeac la Sud,
  se vor organiza Mari Adunari Nationale Populare,
  la care populatia va cere si va proclama
  Re-Unirea noastra
  cu Patria-mama România Mare europeana,
  ca unica Salvare in fata agresiunilor ocupante rusesti
  si a ucrainizarii fortate a populatiei românesti !
  1.
  Dupa anexarea Crimeei de catre Rusia,
  Guvernul de la Chisinau va stabili hotarul pe Nistru.
  Transnistria fiind un dominion rusesc, o piatra de funia noastra si pierduta deja
  de 23 de ani. Orasul Tighina va ramâne obligatoriu in componenta Rep. Moldova,
  viitoarea Românie Mare.
  2.
  Se va efectua si un schimb de populatii intre satele moldovenesti din Transnistria
  si populatia rusofona ocupanta din orasele din RM.
  Statul românesc va aloca sume de bani-recompensa pentru familiile deplasate.
  3.
  Parlamentul de la Chisinau va discuta si politica anti-moldoveneasca din autonomia Gagauziei.
  Aceasta populatie turcofona va avea o alternativa, sau va deveni leala statului national Moldova
  / România / sau va fi nevoita sa paraseasca acest pamânt lor adoptiv – sau in Rusia, sau in Turcia.
  4.
  Teritoriile ocupate de rusi si ucraineni din Bucovina de Nord si Bugeac la Sud
  vor alege Consilii Nationale Reprezentative
  care vor vota urgent Re-Unirea cu Patria-mama România,
  lichidând astfel consecintele ocupatiei sovietice
  in baza Pactului secret germano-rus Ribbentrop-Molotov din 1939.
  –––––––––––––––––————————————––––––––––
  VENITI CU TOTII
  SA FAURIM IMPREUNA ISTORIA NOASTRA
  PENTRU COPIII NOSTRI !

 9. Andrei iti e usor sa vorbesti probabil din NewYork. E bine acolo esti linistit intr-un stat NATO. De fapt cel mai important stat NATO. Republica Moldova ca de altfel nici o tara din partea asta a lumii nu poate fi independenta. CA NU SE POATE. CA NU AI CUM. Ca esti, si ai fost mereu, la hotarul dintre doua continente. Ca daca nu esti cu unii esti impotriva lor. Spui ca Romania a abandonat Basarabia. Hahaha tu ori esti prost ori te prefaci. RM e bagata in seama acum de Europa tocmai datorita lobby-ului facut de Romania. Problema majora e ca Basarabenilor le place situatia asta si partea din romania (ma refer la populatie) incepe sa se cam plicitseasca de jocul asta la doua capete. Intind mana ba la unii ba la altii ca niste parsivi. Eu pun pariu cu tine ca daca se ajunge ca Romania sa isi ia mainile de pe RM in maxim 2 luni, RM va ajunge pe mana rusilor. Vorbesti de viitorul european al RM? Ce ar face Europa cu RM. Mai oameni buni sa ne lamurim si sa va lamuresc pe toti. Ce are RM asa de special (gaze, petrol, industrie, pozitie, turism, orice) ca sa constituie un atu pentru europa? Voi chiar nu intelegeti ca fara sprijinul tampitilor de la Bucuresti care au urlat in toata Europa ca ala e al doilea stat romanesc nu se intampla nimic. Nu intelegeti ca pe vremea lui Taica Voronin cand Bucurestiul nu s-a implicat asa cum o face acum, europa nu dadea doi bani pe RM? Probabil voi fi injurat de Ultra Nationalistii RM. Reveniti cu picioarele pe pamant. RM nu exista si nu a existat. RM este o inventie a rusilor cu o identitate nationala FALS creata pentru a ramane in zona gri. Zona GRI este zona unde marile puteri poarta razboaiele. Pana sa ajunga pe teritoriul celuilalt stat se intalnesc acolo la mijloc si arunca in zona aia cu tot ce au. RM este un teritoriu istoric al Romaniei (al moldovei mari) improscat cu rusi pentru a sustine identitatea asta falsa. Imi este teama insa ca daca RM nu se va hotara in curand care ii este viitorul o sa fie alipita Rusiei sau in cel mai rau caz o sa ramana permanent intr-o zona gri.

 10. AMEN

  domnule,EUROPA nu se poate extinde iar MOLDOVA sa ramana o insula in mijlocul ei!

  de aceea MOLDOVA are treaba cu UE,iar UE e interesata de MLD!!

  Aia 500 milioane euro fonduri UE de buna vecinatate i-a primit MOLDOVA din 2007 pana azi!!

  ROMANIA are un rol foarte modest in aceasta ecuatie,totul e decizia GERMANIEI in Europa,Merkel are paine si cutitul in mana si decide soarta Europei,nu basescu,angajat al ambasadei GAY de la Bucuresti,dupa demiterea lui in 2012

  http://antisemitismusa.wordpress.com/

 11. Vouă,guvernanţilor vă crează probleme UNIREA, căci dispare posibilitatea de a fura bunurile acestei ţări. Pentru popor UNIREA aduce numai beneficii.
  În cazul UNIRII nu numai pensiile dar şi salariile bugetarilor vor creşte de cel puţin două ori numai pe baza economiilor făcute in urma lichidării guvernului, parlamentului, preşedinţiei şi a tuturor instutuţiilor care le deservesc inclusiv armata şi ambasadeie. Iar dacă luăm în consideraţie că odată cu dispariţia demnitarilor corupţi vor fi curmate delapidările şi hoţiile din RM această creştere va fi şi mai considerabilă. Dar cel mai mare avantj e că vom fi în UE acum şi nu peste 20 de ani..

 12. Virgil, domnule, Europa nu vrea sa se extinda (cel putin nu deocamdata). Uite cate tari a lasat in spate si nu le-a aderat. Si ca sa fiu si mai concis te rog sa iei exemplul Turciei, membra NATO, pentru care America insista ca europa sa o accepte si cu toate astea europa refuza. TIne minte ca vorbim de turcia si nu de RM. Daca europa urmarea extindere heheeiiii. Eu sunt de acord cu Eugen. NU se vrea unire pentru ca o data cu Unirea politicienii RM si sfera lor de influenta cam inceteaza sa existe. Si cum camasa e mai aproape de corp – banii nu au miros.

 13. sunteti ne-instruiti si vorbiti din auzite si dupa ureche,si nu din documente oficiale ale tratatelor semnate de Moldova si Kiev(chiar azi).

  Iar sa mergi la razboi cu soldati ne-instruiti este mai grav decat daca ai un inamic redutabil sau invincibil!

  UNIUNEA EUROPEANA a fost de la inceput interesata sa faca STATELE UNITE ALE EUROPEI,stat federal(pus la referendum in 2016 conform la VIVIANE REDING de la Comisia Europeana),de la ATLANTIC la VLADIVOSTOK,mai pe romaneste…

  GAZPROM este investitie GERMANA,iar MERKEL e indulgenta cu VLADIMIR PUTIN,pentru ca fostul cancelar german GERHARD SCHROEDER este nici mai mult nici mai putin decat….ANGAJAT GAZPROM pe salarii uriase.

  OMV Austria este actionariata 10 procente la miliardarii din Moscova.

  A vorbi despre TURCIA este ca si cum am vorbi despre aderarea SPANIEI la Uniunea ASEAN-PACIFIC!

  TURCIA nu are NIMIC comun cu valorile europene,ci doar cu valorile MILITARE americanoide in zona asta,cu scopul de a bombarda mai usor tarile islamice! Respectiv ERDOGAN a sustinut rebelii teroristi AL NUSRA(dovediti ca teroristi,dupa imagini in care mancau inima unui cetatean capturat si decapitat),respectiv AMERICA a bombardat IRAQ AFGANISTAN EGIPT LIBIA de pe teritoriul Turciei.

  Cei care confunda America cu Bruxelles-ul habar nu au ce vorbesc.Daca era dup USA, RUSIA era acum stearsa de pe harta,insa EUROPA a fost impotriva,pentru ca primeste gaz rusesc.

  Cei care inca viseaza la discursul unionist de la 1941,traieste in trecut,si nu are nimic de-a face cu realitatea.ROMANIA nu detine resursele GERMANIEI de a face UNIREA(ca si Germaniile unite in 1990).ROMANIA nu are acele 2,3 ,4 ,5 miliarde euro pentru a face UNIREA,pentru infrastructura,sosele,bugetari,aparat administrativ,servicii,Armata,Curent electric racordat la Romania, nou ecartament la sina de cale ferata,etc……

  ROMANIA se imprumuta la FMI sa plateasca salarii si pensii la bugetari,a visa la unirea cu RO e o iluzie pentru naivi….

  MOLDOVA va intra in UE iar Transnistria se va alipi Rusiei ca si Crimeea

  Incetati sa mai visati la cai verzi pe pereti.In 1941 conduceau tancurile,astazi CAPITALISMUL si capitalul,Firmele mari si moneda euro.

  http://antisemitismusa.wordpress.com/

 14. Nu crede ca sti foarte multe ca esti din Tg Mures pentru ca nu sti. Doar iti pare ca sti. Pun pariu ca nu ai fost 1 zi in chisinau dar iti dai cu parerea. Eu chair daca sunt Bucurestean am avut bunul simt sa ma duc acolo si sa inteleg despre ce e vorba inainte sa ii critic. Uniunea Europeana a fost si este interesata sa faca Statele Unite ale Europei. De aici pana la faptul ca RM sau Ucraina trebuie sa faca parte din asta e cale lunga. Daca ti-ai scoate capul putin de unde l-ai bagat cu impresia ca le sti pe toate uita-te mai la vest de noi. E Serbia! Nu e membra UE. UE nu alearga dupa membrii. Iar politicienii din RM joaca la 2 capete ca asa le place. Cand UE nu le da bani se dau cu rusii. Fac un fel de santaj murdar. RM nu are ce sa ofere Europei si pun pariu ca jocul asta al lor o sa ii coste mult. In continuare o sa ignor prostiile scrise de tine „cei care confunda america cu bruxelles habar nu au de ce vorbesc”. Iti spun sincer ca nu ai nici cea mai mica cunostinta despre politica. Si inca un sfat TANCUL ala conduce. Vezi situatia din crimeea. Aia nu au intrat acolo cu capital ci cu tancuri.

 15. TRAIASCA ROMANIA!

  AFARA AMERICANII!(RAUS!)

  AFARA CHEVRON,care otraveste apa la PUNGESTI VASLUI

  AFARA SOROS de la Rosia Montana,ia-ti labele de pe aurul romanesc!

  TRAIASCA NEAMUL ROMANESC,JOS SODOMISITII HOMOSEXUALI EUROPENI!

  http://antisemitismusa.wordpress.com/

 16. …până acuma România a fost borcanul cu miere pentru paşapoarte,emigrare şi bazarele voastre…vă aduceti aminte ce bătaie de joc a fost cu „podul de flori” ?…noi nu am uitat !…unica şansă a voastră este să vă reveniți din beția voastră bolşevică şi să reveniți la noi,altfel ruşii vă distrug pe veci…lăsați fițele voastre că sunteți ultimii din europa din toate punctele de vedere iar dacă băsescu şi noi românii nu am fi făcut loby pentru voi,acuma ați fi fost o crimeea săracă a rusiei…treziti-vă !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *