Dar oare conducerea R.Moldova si Opozitia comunista nu sunt coloana a cincea a Moscovei?

Am mai vazut bataie de joc, dar ca si acum?… Bastinasilor, treziti-va!485894_3242236755199_1513895800_n-300x300

In lipsa de alte motive, Rogozin, care a impuscat in romani in razboiul de rezistenta nationala de la Nistru, primit de Jujucii de la Putere mai ca si cu onoruri militare, ameninta ca va interveni în Transnistria. Invoca, la fel ca si patronul Putin („modelul politic al lui Filat”), incalcarea drepturilor cetatenilor rusi in Transnistria. Legat si de Ucraina, el ne promite ferm ca Rusia ii va proteja.

„Rusia nu va uita nicicind ca este garantul drepturilor constitutionale ale cetatenilor sai”, a declarat Dmitri Rogozin pe Twitter, citat de Interfax. SIS al R.Moldova a anuntat probabilitatea provocarilor in stinga Nistrului.

Astfel, Rusia s-a inarmat pina in dinti si promite sa intervina in orice punct unde crede ca rusii sunt amenintati, inclusiv, probabil, pe Luna si pe Marte.

Rusia a vazut ca i-a cam mers in ultimul timp in relatiile cu Occidentul si, de aceea, isi imagineaza ca va ramine nepedepsita si va face ce va dori. Insa, de data asta, se pare ca nu ii va mai merge. Vestul pare sa fi constientizat greselile legate de Georgia si de summitul NATO de la Bucuresti. Daca atunci se adoptau alte decizii, poate ca si R.Moldova era acum intr-o alta situatie.

Revenind la logica Moscovei. Adica, in partea stinga a Nistrului, ocupata de Rusia, unde sunt incalcate in permanenta drepturile romanilor basarabeni, unde R.Moldova nu le poate face nimic neromanilor, pentru ca nu are nici acces, in loc sa intervina Chisinaul militar sa isi apere cetatenii, lucrurile sunt intoarse de Kremlin pe dos, dupa care ameninta.

De ce se intimpla aceasta? Si oare romanii basarabeni, moldovenii, care chiar deocamdata nu se declara romani, apuca deja ori inca nu apuca sa inteleaga cine este dusmanul nostru – Romania sau Rusia? Si cine este prietenul nostru – Rusia sau Romania?

Rusia, unde ei merg si lucreaza, acum baga vize, iar cei care lucreaza ori sunt adusi acasa in sicrie, ori ramin fara un viitor social asigurat. Astfel – Rusia ne este prieten sau dusman?

Romania, care – in pofida unei rezistente europene, reacorda cetatenie romana cu dreptul de libera circulatie in Europa, statutul de cetatean european fiecarui roman – ne este prieten sau nu?

Sau „prieten” ne este Rusia, care ne ameninta cu un razboi pentru o vina pe care nu o avem, dar pe care o are ea? Vrea Rusia sa ne nimiceasca doar pentru ca suntem romani si avem o Tara frumoasa Romania, ce ne poate apara? Noi, spre deosebire de Ucraina, avem o Tara, Patria-mama Romania. Iar Ucrainei Rusia ii calca in picioare statalitatea si suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala…

Si, daca lucrurile stau asa, Romania nu ar trebui sa intervina militar sa isi apere cetatenii romani in R.Moldova, macar si din motivul ca exista un mare numar de romani ce detin pasapoarte romanesti? Sau Bucurestiul trebuie sa fie superprudent cu o conducere moldovenista prorusa de la Chisinau, afiliata Rusiei, care considera, ca si comunistii, ca avem doar 2 procente de romani, restul fiind moldoveni? Moldoveni care, in capul lor putred, nu inseamna romani, ci un fel de rusi sau un hibrid sovietic, intre rusi si romani.

Dar oare conducerea R.Moldova si Opozitia comunista nu sunt coloana a cincea a Moscovei, impreuna cu toti voroninii, dodonii, krilovii, garbujii si perciunii, turcanii, selinii si coropcenii si cu altii ca ei?

Intrebarea, in contextul activizarii trupelor militare in Transnistria, suplimentarii lor cu altele din Rusia si masarii la frontiera cu Ucraina, este:

1. Noi, societatea civila, din care fac parte si partidele extraparlamentare, trebuie sa chemam armata romana, armata NATO, sa ne apere in fata militarilor rusi, sau asteptam la infinit sa o faca o conducere prorusa santajabila, ca „sa fie bine si liniste si sa traim bine cu rusii” sub ocupatie, asa cum e si acum?

2. Noi, societatea civila, din care fac parte si entitati politice si civile, trebuie sa cerem Unirea sau ii lasam sa se gindeasca la acest lucru la infinit pe conducatorii fara identitate, fara constiinta nationala, dominati de frica de a cadea de la Putere si a nimeri la puscarie pentru tradare de interes national si expunerea cetatenilor pericolelor ce par inimente?

Poate ca ar fi cazul unei Mari Adunari Nationale, ca sa protestam cit inca nu suntem atacati, sa prevenim atacurile?

Intrebam precum ne sugereaza logica si zabovim sa scoatem in strada lumea care ne suna, pentru a nu fi invinuiti ca unionistii destabilizeaza situatia in R.Moldova, pentru ca am tot fost invinuiti in acesti ani… Dar iata ca, in sfirsit, se vede cine destabilizeaza, cine e prieten si dusman si cine e cu Moscova chiar si atunci cind razboiul sta sa inceapa…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

8 Comments

Add a Comment
 1. =Luana Unionista dela HERŢA=

  UN APEL UNIONIST al Primaverii de la Hotin:
  Martie 2014
  –————————————-
  Da, suntem solidari cu poporul ucrainean din aceste timpuri tulburi
  care doreste un viitor liber şi democrat,
  în cadrul Europei şi NATO.
  ——————————————————–
  Pe de altă parte,
  teritoriile istorice româneşti
  – din Sudul Basarabiei istorice de la Dunăre / fostele județe Cetatea Albă, Ismail, Cahul /
  – Nordul Bucovinei cu ţinutul Herţa
  – și zona românească din Maramureşul istoric de la nord de Tisa /regiunea Transcarpatia/
  /raioanele Rahău şi Teceu cu localităţile Slatina, Strâmtura, Biserica Albă,
  Bouţu Mic, Bouţu Mare, Dobric, Podişor, Apşa-de-Jos,
  Apşa-de-Mijloc, Valea Malului, Cărbuneşti, Bescău, Teteș, Plăiuţ /

  au fost ocupate cu forţa de către fosta URSS în iunie 1940 şi rupte de la sânul României
  în urma unui pact odios secret ruso-german/fascisto-comunist Ribbentrop-Molotov,
  şi apoi incorporate arbitrar în RSS Ucraina.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Basarabiei_cu_Rom%C3%A2nia

  IN BAZA DREPTULUI INTERNAŢIONAL,
  SI A DREPTULUI ISTORIC,
  POPULAŢIA ROMÂNEASCA DIN ACESTE TERITORII ROMÂNEŞTI
  DIN ACTUALA UCRAINA ŞI POPULAŢIA DIN REP. MOLDOVA
  iese în stradă şi

  CERE ȘI DECIDE
  RE-UNIREA CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
  ca unica scăpare contra ocupaţiilor
  şi a agresiunilor armatelor străine
  si a UCRAINIZARII fortate si violente
  din scolile românesti din Ucraina!

  LUATI AMINTE:
  RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA
  TREBUIE IMPERIOS SA SE REALIZEZE
  IN SAPTAMANILE VIITOARE
  INAINTEA INVAZIEI IMINENTE
  A ARMATEI RUSESTI IMPERIALE IN MOLDOVA !
  ————————————————————————————————-

 2. Cit curaj si dreptate aveti!?

  Sunt un moldovean din Romania. Sper
  Dna Pavlicencu, nu ma pot abtine, vreau si va rog sa nu va suparati ca revin din nou si insist din toata inima sa acceptai aprecierea si respectul meu total pentru ceea ce faceti cu atita suflet pentru neam si tara. Nu este la indemina oricui sa faca ce faceti dvoastra cu atiata daruire si curaj zile si ani la rind.
  Sunteti un om cu suflet mare, neinfricat, curajos, un mare, mare patriot! Rar se nasc asemenea oameni, consecventi unui ideal! Sunteti un bun roman, asa cum ar trebui sa aiba si Romania.
  E o bucurie ca suntem contemporani cu un viitor om de stat… un viitor presedinte al Romaniei Mari!

 3. Cit curaj si dreptate aveti!?

  Sunt un moldovean din Romania. Sper
  Dna Pavlicencu,( nu ma pot abtine, vreau si va rog), sa nu va suparati ca revin din nou si insist din toata inima sa acceptai aprecierea si respectul meu total pentru ceea ce faceti cu atita suflet pentru neam si tara. Nu este la indemina oricui sa faca ceea ce faceti dvoastra cu atita daruire si curaj zile si ani la rind!
  Sunteti un om cu suflet mare, neinfricat, curajos, un mare, mare patriot!
  Rar se nasc asemenea oameni, consecventi unui ideal!
  Sunteti un bun roman, asa cum ar trebui sa aiba si Romania.
  E o bucurie ca suntem contemporani cu un viitor om de stat… un viitor presedinte al Romaniei Mari!

 4. Pt gross

  Eu va multumesc, problema e cum sa ii trezim pe ai nostri aici.

 5. Pentru momentul actual cel mai bun si necesar lucru pe care societatea civila il are de facut este RECENSAMANTUL. Faptul se impune cu atat mai mult cu cat se observa cu ochiul liber , de aici din Romania, ca se face mult prea putin atat de partea oficialitatilor administrative(e de neinteles de ce aceasta retinere?) cat si a numitei societati civile prin organele sale. Apatia e f mare si nu-i vad explicatia rationala. Presa, cu exceptia ziarului Timpul , e palida si amorfa in abordare,iar „societatea civila” lipsita de imaginatie ,de elan si entuziasm motivant ,totul ramanad concentrat doar pe „pasapoarte”, „libera circulatie”,”marile tari europene ” etc etc.Fireste, se apeleaza la modul cel mai steril cu putinta, fara sa se esentializeze sentimental si mai ales emotional efortul Romaniei , al romanilor care au pus determinant umarul la infrangerea inertiei birocratice europene. Nu ar fi de mirare, asadar, ca identitatea romaneasca, dorita, clamata,insiropata si lacrimata de f f multa lume, sa ramana tot la nivel de deziderat si procente. Adica tot la stadiul ei de „minoritate etnica” in propria ei tara !!Paradoxal, desigur, dar real si deplorabil pentru drepturile politice cetatenesti ale majoritatii.Sa-si imagineze cine poate, la ce rezultate electorale concrete se va ajunge in aceste circumstante.Pentru ca , timpul nu mai are rabdare cu nimeni , iata exemplul ucrainian!- iar o asociere pentru R M. fara o aderare precisa in UE prin Romania, ar fi/este catastrofala.

 6. Dna Pavlicenko, sunteti un analist politic de mare clasa, cu o logica de fier, sunt intrutotul de accord cu analiza momentului actual in care se afla Basarabia, ca parte a tinuturilor romanesti aflate vremelnic inafara Patriei-Mama-Romania. Desigur, avem si alte tinuturi romanesti in Ucraina sau Transnistria sub administratie militara rusa a caror densa populatie romanesca va avea de suferit in cazul escaladarii invaziei ruse.
  Nu e nici un secret ca alde Voronin , Dodon cu toate celelalte anexe din anturajul lor , ca slugi plecate ale Moscovei fac un imens rau populatiei Rep Moldova( Basarabia ). Da, toti acestia reprezinta coloana a cincia a Moscovei si nici macar nu se ascund, actioneaza fara rusine si fara remuscare impotriva aspiratiilor populatiei majoritare care doreste in Europa si viseaza la o viata mai buna alaturi de civilizatie si cat mai departe de stepele Eurasiei.
  Actualii guvernanti ai Moldovei nu par a avea forta sa se debaraseze de Moscova si par sa astepte o iminenta provocare a Rusiei fara a avea conturat un plan de aparare, se gandesc doar la privilegiile si posturile lor caldute.
  Dar iata ca tavalugul este aproape si vremea lor sa arate ce vor si ce doresc pentru poporul lor a venit. Se feresc sa militeze pentru reunificarea fireasca a celor doua state romanesti dar iata ca numaratoarea inversa a inceput , reunificarea va fi si inca mai repede decat cred dansii. O sa-i loveasca in moalele capului precum fulgerul din cer si nici atunci nu vor intelege nimic.

 7. „Suntem români şi punctum”-
  Testament poetul ne-a lăsat.
  La recensământ prin documente
  Să confirmăm acest deziderat.

 8. Pt Florea

  Da, asa este, numai ca numele meu de familie este Pavlicenco, adica vreau sa spun – cu „c”, si nu cu un „k”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *