Sfatul Țării 2014

Un articol de Mircea Popescu, SUA, California

486450_207180909411670_1429605940_npopescuLa granița României, Ucraina se află în situația unei țări în curs de ocupare de către trupele colosului rus. Îngrijorate și solidare, Statele Unite pun în stare de alertă flota din Mediterana și trimit o (primă) navă de război în portul Constanța. Polonia declară că se simte amenințată și solicită o întrunire a Consiliului NATO.

Unde se află România? Ei bine, într-un moment de criză internațională majoră chiar la granița sa, Consiliul de Securitate al Țării, sub conducerea Președintelui Băsescu, declară senin că nu există niciun pericol imediat la adresa securității sale și în consecință nu consideră necesar să fie ridicat gradul de alertă.

Președintele României găsește de cuviință să amenințe cu invalidarea Guvernului, deci cu crearea unui vacuum de putere, înt-un moment când toate forțele politice ale României trebuie să fie solidare în fața primejdiei reale externe.

O asemenea inconștiență, prin care se provoacă deliberat o criză internă de proporții, arată lumii întregi că Romania este o țară neguvernabilă, o țară în care nu se poate avea încredere și care devine o vulnerabilitate majoră a alianțelor din care face parte.

Chișinăul, pe de altă parte, se simte clar amenințat ca Rusia să ”nu-și apere” conaționalii, care pot invoca orice pretext pentru a cere intervenția Moscovei, eventual prin ”trupele de pacificare” din Transnistria.

Și în asemenea momente tensionate, este incredibil actul demisiei Ministrului Apărării unei armate simbolice de vreo 5.000 de oameni, o armată fără pregătire și cu o tehnică militară înapoiată.

Cu emfază, Republica Moldova se autodefinește ridicol ”stat neutru”, uitând sau nefiind conștientă că neutralitatea nu se declară, ci se apără. Dar cum o poate apăra o armată de câteva mii de oameni, care nu-i în stare nici măcar să asigure integritatea țării, după cum o arată secesiunea de facto a Transnistriei?

Răspunsul este evident – Chișinăul nu se poate apăra de unul singur împotriva unor forțe secesioniste sau externe. Și, atunci, soluția este asigurarea unei alianțe militare capabile să ofere o ”umbrelă” protectoare Basarabiei. Iar cea mai apropiată ”umbrelă” este NATO.

Sigur, umbrela NATO nu poate fi “cumpărată” imediat, aderarea fiind un proces extrem de îndelungat și poate fi completat doar prin îndeplinirea unor condiții pe care Republica Moldova nu le poate realiza. Și chiar dacă, prin absurd, autoritățile de la Chișinău ar iniția acest proces, Rusia ar avea suficient timp să-l întrerupă prin diverse provocări cu ajutorul cozilor de topor din interior.

Soluția pentru accelerarea acestui proces este una singură, repetarea actului realizat de Sfatul Țării din 1918, respectiv aderarea Basarabiei la România.

Dar pentru asta este nevoie să existe la Chișinău niște patrioți români, nu niște profitori și pescuitori în apele tulburi ale statalismului. Când s-or trezi stataliștii? Poate când se va înălța steagul rusesc la Tiraspol și grupuri motorizate “neidentificate” vor staționa în fața statuii lui Ștefan cel Mare din Chișinău cerând ajutorul rusesc. Dar atunci s-ar putea să fie prea târziu.

România trebuie să devină atractivă necondiționat prin stabilitate politică internă și prin avantajul de membru UE și membru NATO (deci umbrelă pentru furtuna care poate lovi dinspre Răsărit).

Ca membru NATO, România are dreptul să solicite preventiv staționarea în porturile sale a unor nave aparținând NATO și, împreună cu aliații NATO de la Marea Neagră, Bulgaria și Turcia, să adopte o poziție comună de prevenire a escaladărilor în “lacul rusesc”, cum l-a numit cândva Președintele Băsescu.

Acum, domnule Președinte, este cazul să treceți de la vorbe la fapte și să lăsați vendetele politice personale interne.

Sigur, asemenea măsuri, mai ales cea a solicitării protecției din partea României, implicit a NATO pentru Basarabia, pare o complicare a situației internaționale din zonă. Dar numai în acest mod se trimite un semnal puternic că țara noastră, ca membru al organizațiilor din care face parte, înțelege să-și protejeze, la rândul ei, comunitățile românești aflate sub amenințare.
Pe de altă parte, Basarabia și-ar exprima în mod direct și fără echivoc direcția sa europeană. Fără să vrea Rusia, implicată într-un proces care se va termina, probabil, cu federalizarea Ucrainei prin forță, a creat condițiile pentru reeditarea anului 1918.

Dar există oare înțelepciunea necesară la Chișinău pentru a nu pierde această ocazie unică, probabil ultima pe care ne-o oferă Dumnezeu?

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/sfatul-tarii-2014/

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. Băi Titirez, nici la mitingurile lui Roşca nu era atîta huială cît ai FUCKut tu…Vezi dacă nu te pohmeleşti adăuza

 2. Frumos ce spuneti, dar sunteti idialist! Marea majoritate a celor de acolo din MD nu sunt romani, intelegiti odata pentru totdeauna, ci sunt niste oportunisti care vor sa profite numai de avantaje, la fel ca in 1918 cand unii se bucurau pentru unirea cu Ro altii erau foarte dezamagiti.

  Si tata( cit a mai suferit si el, ca moldovenii, cu berete negre, erau aroganti, se intilneau in grupuri si vorbeau ruseste…) imi spunea de ucraineni si de rusi, ca sunt perversi, aroganti, au o politica imperiala, necivilizati si aveau comportament imprevizibil si intotdeauna numai ei au dreptate!etc.

 3. =Luana Unionista dela HERŢA=

  UN APEL UNIONIST:
  Martie 2014
  –————————————-
  1. Da, suntem solidari cu poporul ucrainean
  care doreste un viitor liber şi democrat, în cadrul Europei şi NATO.
  2. Da, suntem contra intervenţiei imperialiste şi diversioniste
  a Rusiei agresoare contra independenţei Ucrainei
  în peninsula Crimeea şi în partea de Est a Ucrainei,
  şi credem că doar prin tratative paşnice şi in baza tratatelor internaţionale
  se poate soluţiona orice diferend teritorial.
  ——————————————————–
  Pe de altă parte,
  teritoriile istorice româneşti
  – din Sudul Basarabiei istorice de la Dunăre / fostele județe Cetatea Albă, Ismail, Cahul /
  – Nordul Bucovinei cu ţinutul Herţa
  – și zona românească din Maramureşul istoric de la nord de Tisa /regiunea Transcarpatia/
  /raioanele Rahău şi Teceu cu localităţile Slatina, Strâmtura, Biserica Albă,
  Bouţu Mic, Bouţu Mare, Dobric, Podişor, Apşa-de-Jos,
  Apşa-de-Mijloc, Valea Malului, Cărbuneşti, Bescău, Teteș, Plăiuţ /

  au fost ocupate cu forţa de către fosta URSS în iunie 1940 şi rupte de la sânul României
  în urma unui pact odios secret ruso-german/fascisto-comunist Ribbentrop-Molotov,
  şi apoi incorporate arbitrar în RSS Ucraina.

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Unirea_Basarabiei_cu_Rom%C3%A2nia

  IN BAZA DREPTULUI INTERNAŢIONAL,
  A DREPTULUI ISTORIC,
  POPULAŢIA ROMÂNEASCA DIN ACESTE TERITORII ROMÂNEŞTI
  DIN ACTUALA UCRAINA ŞI POPULAŢIA DIN REP. MOLDOVA
  iese în stradă şi

  CERE ȘI DECIDE
  RE-UNIREA CU PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
  ca unica scăpare contra ocupaţiilor
  şi a agresiunilor armatelor străine
  si a UCRAINIZARII fortate si violente
  din scolile românesti din Ucraina!
  ————————————————————————————————-

 4. =Luana Unionista dela HERŢA=

  Publicație din Rusia:
  Rep. Moldova
  ar putea dispărea de pe harta politică a Europei
  24 februarie 2014

  http://www.infoprut.ro/2014/publica%C8%9Bie-din-rusia-rep-moldova-ar-putea-disparea-de-pe-harta-politica-a-europei.html

  Republica Moldova ar putea dispărea de pe harta politică a Europei în mod pașnic. Aproape o treime din populația Republicii Moldova intenționează să obțină pașapoarte românești și să devină cetățeni ai UE, se arată în Novaya Gazeta.

  Dintr-o populație de aproximativ 3,6 milioane de locuitori, mai mult de 300.000 de cetățeni ai Republicii Moldova au primit pașapoarte românești și încă 800 de mii inționează să o facă, mai precizează sursa citată. ,,Începând cu ianuarie 2014, România a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și deținătorii de pașaport românesc nu mai au nevoie de viză pentru trecerea frontierei”, scrie Novaya Gazeta.

  Publicația din Rusia adaugă faptul că printre cei care doresc să dobândească cetățenia română majoritatea sunt tineri în vârstă de sub de 40 de ani, nemulțumiți de rata ridicată a șomajului și salariile mici din Republica Moldova. Totodată, Novaya Gazeta consideră că președintele României, Traian Băsescu, apreciază creșterea numărului de cetățeni români din rândul cetățenilor Rep. Moldova ca un proces pozitiv în realizarea reunificării ,,celor două popoare înrudite”.

 5. =Luana Unionista dela HERŢA=

  Mitropolitul Cernăuţilor şi Bucovinei
  vorbește despre intrarea armatei române în Ucraina

  http://www.infoprut.ro/2014/mitropolitul-cernautilor-si-bucovinei-vorbeste-despre-intrarea-armatei-romane-in-ucraina.html

  Mitropolitul Cernăuţilor şi Bucovinei Onufrie,
  care conduce acum Biserica Ortodoxă din Ucraina (subordonată Moscovei),
  a declarat la o întâlnire cu președintele interimar
  al Ucrainei, Alexandr Turcinov,
  că etnicii români din acest stat vor să ceară României să-i protejeze, iar în acest sens, statul român
  ar pregăti intrarea armatei în Ucraina
  și ocuparea unei părți a teritoriului ei.

  „De exemplu, în eparhia în care slujesc eu, sunt mulţi vorbitori de limba română. Au fost zvonuri la început
  că vine AutoMaidanul să ocupe mănăstirea
  în care trăiesc 500 de copiii orfani
  (n.r. Mănăstirea Bănceni) şi oamenii s-au panicat.

  Acolo e o astfel de stare de spirit încât oamenii
  sunt gata să ceară statutului român să-i protejeze,
  să introducă trupele lor şi să ocupe o parte din Ucraina, o parte din regiunea Odesa. Dacă asta se va întâmpla, Doamne fereşte!, va fi începutul sfârşitului.
  De aceea vă rog: faceţi tot posibilul
  ca să nu izbucnească violenţe pe bază religioasă“,
  i-a cerut Mitropolitul Onufrie
  președintelui interimar al Ucrainei,
  informează Adevărul.
  ––––––––––––––––
  InfoPrut amintește că în Ucraina trăiesc peste 400.000 de români, cu precădere în regiunea Cernăuți, Transcarpatia și Bugeac (regiunea Odesa).

 6. Ii sugerez domnului care a scris articolul sa mai vina prin Europa si sa simta pe propria piele atmosfera din Republica Moldova si Romania. Basescu are dreptate, pe Ucraineni nu ai pentru ce sa-i compatimesti, mai ales in fata rusilor. Las sa se manance ca cainii intre ei, noi romanii avem numai de castigat. Nu uitati ca Ucraina permanent a sustinut politica rusilor in Transnistria, precum si in Moldova. In 91 nu oare cazacii si ucrainenii impuscau in voluntarii nostri? (dumnezeu sa-i ierte). Cine seamna vant culege furtuna. Cu rusii ne lamurim noi si singuri, le-am tinut piept in 92, o vom mai face o data daca va fi nevoie.

 7. ”gross” –
  ‘Marea majoritate a celor de acolo din MD nu sunt romani, intelegiti odata pentru totdeauna, ci sunt niste oportunisti care vor sa profite numai de avantaje, la fel ca in 1918 cand unii se bucurau pentru unirea cu Ro altii erau foarte dezamagiti’.

  ‘oportunisti’?!?!?! prima oara aud de asa natie/etnie… Eu stiu ca in Basarabia majoritatea o reprezinta romanii circa 80%, rusii si ucrainenii plus restul etniilor impreuna alcatuiesc 20% la un loc…

 8. A vorbit bine în engleză dragul nostru mafiot, această mutră extraterestră – iura fLeancă la Depart. de Stat al SUA.Numai, că rusa l-a dat de sminteală, – folosea pronunţii ruseşti în englezizme: în loc de TU M0oldova rostea ŢU Moldova, în loc de TIME (timp)rostea ŢAIM şi tot aşa. Textul pe care l-a zubrit toată noaptea l.-a turuit repede. Eu nu ştiu dacă toţi ambasadorii noştri vorbesc limba ţării în care ambasează, în afară de cei din Ruzsia şi Romănia. Şi poate pedicul din Franţa, cum îi spune, da. Serebrean

 9. @Ryo
  M-ati obligat sa recitesc articolul. Am crezut xa am scris despre altceva. Apoi, am inteles ca, fie dumneavoastra va referiti la alt articol pe care l-ati citit pe undeva, fie la prima lectura n-ati inteles despre ce este vorba.
  Ca sa va ajut:
  – recititi-l si incercati sa intelegeti mesajul
  – daca nici dupa asta nu intelegeti, cititi titlul.
  – in cele din urma va indic sa urmariti cuvantul NATO si sa intelegeti ce-ar putea insemna pentru Basarabia si cum ar trebui folosita organizatia de Romania.

  Am folosit cam des verbul „a intelege”, dar fara aceasta „munca mentala” unele lucruri trec pe langa noi ca pasarea in zbor.l

 10. Domnule Popescu, pai ce sa inteleg citind „Unde se află România? Ei bine, într-un moment de criză internațională majoră chiar la granița sa, Consiliul de Securitate al Țării, sub conducerea Președintelui Băsescu, declară senin că nu există niciun pericol imediat la adresa securității sale și în consecință nu consideră necesar să fie ridicat gradul de alertă.
  Președintele României găsește de cuviință să amenințe cu invalidarea Guvernului, deci cu crearea unui vacuum de putere, înt-un moment când toate forțele politice ale României trebuie să fie solidare în fața primejdiei reale externe.”
  Va intreb care, domnule, amenintare la securitatea Romaniei? NATO, domnule Popescu, prin vocea americiii au trimis un contingent de flota militara americana in frunte cu portavionul american USS George H.W. Bush in Marea Neagra sursa: http://censor.net.ua/news/274090/flagman_vms_ukrainy_sagayidachnyyi_vernulsya_v_chernoe_more_vo_glave_avianosnoyi_gruppy_vms_ssha. Cata securitate mai doriti? Este normal „sa-si caute omul de guvern”. Dumneavoastra ce ati dorit? Ca Basescu sa inceapa sa se planga pe la NATO si UE ca vezi doamne Rusia o ameninta cu invazia Crimeei. Teritoriu (Crimeea) pe care rusii i l-au facut cadou Ucrainei si acum doreste sa-l recupereze, si-l va recupera, credeti-ma – fara nici un foc de arma. Va intreb, domnule, de ce Ucraina cu capacitate de aparare asa de mare (acolo se produc tancuri T-80 care sunt unele din cele mai bune din lume!cu care ne-a amenintat si pe noi romanii din Basarabia) sta cu coada intre picioare si asteapta ca NATO sa-i vina in ajutor? Va raspund, Ucraina nu merita nici macar compatimita pentru tot raul pe care ni la facut noua romanilor de aici. Iar ce scriti mai departe in articol despre noi romanii basarabeni, domnule Popesu, imi pare rau, cat luptam noi aici pentru identitate si limba cu rusii……munca mentala!

 11. @Roy
  Regret, desi prin clasele primare am fost fortati sa invatam limba rusa in Romania, probabil din cauza impunerii, celor din generatia mea nu prea le-au ramas multe cunostiinte din limba presorului.
  In NATO exista un Art 4 care spune ca numai daca ceri ti se acorda ajutor.
  Spuneti ca Rusia nu-I o amenintare. Probabil s-or mai fi schimbat, dar ce-am invatat eu din experienta este ca in rus nu trebuie sa ai incredere. Referitor la teritoriile romkanesti aflate in Ucraina, trebuie oare sa va reamintesc ca tot rusul le-a luta Romaniei fara sa fi fost provocat?
  Deci, provocata sau nu, Rusia a constituit intotdeauna o amenintare pentru Romania. Iar cu flota sa de razboi in stare de alerta in Marea Neagra (ca si in Baltica, deoarece de aia Polonia a cerut convocarea Consiliului NATO) nu constituie niciun motiv de liniste. Iar prezenta unor nave NATO (americane) in porturile romanesti ar fi o garantie si un semnal pentru Rusia sa nu se aventureze prea departe.
  Iar Basarabia numai astfel, sub protectia NATO poate fi in siguranta.
  Cat despre Aprozar (corect nume) pare a fi extrem de frustrate ca Leanca a primit garantii din partea Americii.
  In articol si in tot ce-am scris, subiectul nu a fost Ucraina, ci pericolul rusesc.

 12. Iar criza provocata de Rusia se rasfrange si economic asupra tarilor din zona de conflict, adica a tarilor vecine cu Ucraina, deoarece investitorii ezita si implicit monedele nationale scad. Aceasta este o alta fateta a pericolului de care vorbeam.
  O asigurare din partea NATO micsoreaza aceasta presiune negativa asupra investitorilor. Sigur, este nevoie si de stabilitate interna, mai ales in asemenea momente. De aceea am facut apel pentru calmarea climatului politic intern in Romania.
  Vizita lui Leanca la Washington si intalnirea lui Corlatean cu seful NATO, Rasmussen au si rostul de obtinere a suportului necesar pentru calmarea pietelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *