Timofti – între adevăr și dependență

Nu imi propun sa analizez intreaga editie de astazi a emisiunii “Fabrika”, cea care l-a avut ca invitat pe Nicolae Timofti, catelusii lui BasescuPresedintele RM. Sunt prea multe de spus, e nevoie de ceva timp. Dar as puncta citeva lucruri.

Nicolae Timofti este atent, prudent si dependent. Nu, nu arata ca speriat. Cit inca se impaca “potentatii de astazi”, ca sa treaca Europragul. Totodata, pe alocuri, strabate si dorinta de a nu cadea in ridicol cu moldovenismul stalinist si cu statalitatea capturata.

Cunoastem ideea cu “trecerea testului” de statalitate. Pe care nu l-a trecut Timofti in fata lui Dodon, caruia votul ”salvator” i-a adus, se pare, satisfactie materiala, mai putin politica si morala. Dar pe care nu l-a trecut nici astazi, la capitolul libertate si demnitate.

Intrebat cum interpreteaza fragmentul SCRIS CU MAJUSCULE in Declaratia de Independenta “REPUBLICA MOLOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT SI DEMOCARTIC, LIBER SA-SI HOTARASCA PREZENTUL SI VIITORUL FARA NICI UN AMESTEC DIN AFARA, IN CONFORMITATE CU IDEALURILE SI NAZUINTELE SFINTE ALE POPORULUI IN SPATIUL ISTORIC SI ETNIC AL DEVENIRII SALE NATIONALE”, Nicolae Timofti a dat un raspuns aplatizat, neclar, fara demnitate nationala. Nu credem ca domnia sa, magistrat, cu o experienta si electoral-politica, nu a inteles capcana fina intinsa, privind viitorul posibil unionist al celui de-al doilea stat romanesc. Insa, fiind dependent de cel (mai putin – cei) care l-a promovat, nu a dat un raspuns impresionant. Ca sa nu lesine Rezidentul smekerilovici…

In schimb, Nicolae Timofti a ramas fidel unor „puseuri” nationale, ca sa nu le zicem ”nationaliste”, precum ar spune mai multi moldovenisti consacrati. Si a vorbit de libertatea de autoidentificare in cadrul recensamintului. Sa vedem daca va si ajuta cu ceva in acest proces.

Intre altele, ”Timpul” a scris astazi despre vicepremiera Potang, cea care a facut aluzie la isterizarea celor ce pledeaza pentru identitatea romaneasca. Si acest membru al Guvernului a fost membru al PL, acum – al PLR? Da, a fost. Si nu e singura care a fost si care nu se stie ce gindea, cu adevarat. Cel putin, presa a mai scris despre implicarea ei ”conceptuala” in inlocuirea Istoriei Romanilor cu o istorie „integrata”.

Si alte doua aspecte.

Legat de invizibilitatea lui Nicolae Timofti in spatiul public, mentionam, a cita oara ceva. Presedintele, care nu vrea, iata, noi prerogative, spre stupefactia politicienilor nesatui de Putere din istoria noastra recenta, inca nu a prins faza (deoarece nu este independent), ca are un instrument extraordinar la indemina pentru miscarea lucrurilor: punerea de presiune publica asupra liderilor politici si decidentilor pentru reformarea si modernizarea societatii prin mesaje interne si externe. Poate ca le face in afara. Poate. In interior, insa, nu se vede. Dar stiati de ce?

Va spunem, ca nu e mare secret. Pentru ca sa fure in liniste in continuare hotii de la Putere, care nu sunt interesati de „IDEALURILE SI NAZUINTELE SFINTE ALE POPORULUI IN SPATIUL ISTORIC SI ETNIC AL DEVENIRII SALE NATIONALE”, ce inseamna Unirea, cea care, produsa, ar mai reduce din injustitie si coruptie, din hotii si manipulari.

Si ultima obiectie. Doar pentru ca sa ne oprim aici. Pacat, dar s-a tradat rau dl Timofti cind a spus ca ar chema la vot pentru alianta de la guvernare, ca ar fi pentru parcursul european. Asta e „sfinta impartialitate” a lui Timofti? Da, s-a corectat repejor, dar pasarica a zburat. Si noi asta nu vom uita. Si o vom spune repetat, mai ales ca, asa cum am inteles, dlui Timofti ii plac libertatea de exprimare si pluralismul de opinii.

Si o sugestie pentru moderatori. Mai putina afectivitate, mai mult curaj si mai multa implicare rezonabila si bagare in situatii dificile a invitatilor. In caz contrar – nu va suparati, dar cind vin guvernantii la emisiune e cam jenant sa ii privesti cum se giugiulesc intre ei si cum ii mai si dezmierdati.

Tocmai ca Puterea trebuie luata la puricat, nu ceilalti… Nu va spun nimic nou, trebuie doar sa nu va temeti sa fiti concediati. Dar daca va si concediaza, sa nu uitati de sloganul blogului meu, care este afirmatia lui Ion Antonescu: „Viata nu merita sa o traiesti decit in demnitate!” Si eu nu cred ca nu stiti ce e aia demnitate profesionala si nationala. Nu cred.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

Add a Comment
  1. Brava VITOCHIKA! Erai parcă ÎNCONTRA Cenzurii, dar o aplici taman ca şi bolşevicul TAnasă şi nu numai. Acum aş vrea să îţi spun: AI FOST kaghebistă, ai fost bolşevică. Dacă nu ştii. îţi amintesc. Au revioar, madam, îmi iau geanatanul şi plecy: e o frază genială, dar de unde s-o ştie o simplă doctor în ştiinţeşi încă filologice. Vai de capul vostru!

  2. Pardon, am vrut să zic: vai de capul vostru UNIONISTIC…

  3. Pt Veurel

    Nu inteleg despre ce cenzura e vorba. Zilele acestea blogul meu a fost mutat la alta compnie de hosting. Asta a necesitat ca sa nu accesez blogul in timpul transferului.

    Nu, nu am avut de a face nimic absolut cu niciun KGB. Niciodata nu veti demonstra nimic, pentru ca nu am avut contacte cu niciun serviciu. Stiu ca asta va innebuneste, eu va compatimesc. Cautati-va alti clienti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *