Butoanele găgăuz și nistrean, USL, Ucraina și “Unirea pare mai aproape”

timosenkoantonescu-si-basescu-dece-310x174

Cind scriem acest articol, inca nu sunt limpezi soarta Ucrainei, soarta USL, alte derivate sau implicante. Avem senzatia atmosferei anului 1991, cu destramerea URSS si perioada de haos pina cind si-au revenit rusii, ca succesori ai “omului sovietic”.

Iesirea Iuliei Timosenko la rampa le da ucrainenilor un sentiment si mai ferm ca au lideri in revolutia lor. Poate acest Euromaidan va fi mai reusit decit cel portocaliu.

Celor pe care ii tot aud vorbind de “nationalistii ucraineni rebeli”, le amintesc fragmentul din Constitutia americana, cu un preambul profetic unic in lume al lui Thomas Jefferson, care prevede dreptul poporului la rebeliune: „Noi susţinem că aceste adevăruri sunt de la sine evidente, că toţi oamenii sunt creaţi egali, că ei sunt înzestraţi de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea sunt: Viaţa, Libertatea şi dreptul la Fericire. Pentru apărarea acestor drepturi au fost instituite guverne între Oameni, care îşi derivă puterile chiar din consensul celor guvernaţi. Astfel încât ori de câte ori o formă de guvernământ devine distructivă acestor scopuri este Dreptul Poporului să o schimbe sau s-o înlăture şi să instituie un nou guvern, bazându-şi întemeierea pe astfel de principii şi organizându-şi puterea astfel încât să-și asigure în modul cel mai eficient Siguranţa şi Fericirea”.

Exista si unele informatii ingrijoratoare, pe care nu le dorim adeverite – ca cercurile imperiale rusesti pun la cale o provocare armata contra Kievului protestatar. Dar e bine ca parlamentarii ucraineni, in cea mai mare parte, sunt uniti.

In primavara anului 1998 l-am intrebat pe Zbigniew Brzezinski, la sesiunea AP NATO de la Barcelona, despre locul R.Moldova in arhitectura europeana de securitate. Mi-a raspuns ca soarta noastra depinde de evolutiile din Ucraina. Ca Rusia va admite trecerea “cordonului rosu” numai pentru baltici, pentru celelalte state, insa, va lupta acerb. Vedem ca lucrurile stau exact asa. Rusia considera ca trebuie sa raminem pe veci in zona sa de influenta. Brzezinski a fost provident.

Moscova acum reactiveaza, ca inainte si imediat dupa Independenta noastra de Rusia, butoanele gagauz si nistrean. Este corect a defini zona ca “nistreana”, si nu “transnistreana”, pentru ca si Tighina e ocupata. Notiunea corecta de “zona nistreana” am folosit-o si la traducerea Acordului de incetare a focului din 1992, pe care l-am cerut reziliat, in 2006, Parlamentului comunist, ca sa plece falsii pacificatori si CUC, ce protejeaza regimul separatist de la Tiraspol. Sarcina de descurjare a gagauzilor le revine guvernantilor, daca nu o fac, ne intrebam de ce oare. Si pe cine servesc ei toti, luati impreuna.

Despre teritoriile istorice romanesti din Ucraina am scris la subiectul Ucraina. Daca se stabilizeaza situatia, populatia romaneasca va spera sa ajunga in spatiul romanesc prin aderarea la UE. Daca nu, ceea ce e mai probabil, atunci si speranta lor, ca si a basarabenilor, de Unire cu Romania, prin eforturi curajoase si solicitari colective, ar ramine singura solutie de salvare. Nimic din ce e lipit cu forta nu ramine asa si nici invers.

Incotro, totusi, merg lucrurile?

Au fost publicate informatii si comentarii, potrivit carora Traian Basescu a incercat – si poate a reusit – sa le explice factorilor americani si europeni ca Romania, ca armata si NATO, ar putea fi in situatia sa intervina peste Prut sa isi apare romanii de pe ambele maluri. La fel, din unele informatii, inalti factori americani au inceput sa agreeze ideea unirii celor doua state romanesti.

Cunoastem si ca s-a vehiculat ca Ucraina poate fi inceputul unui nou razboi mondial. Nu stim. Insa nici nu excludem, de vreme ce s-a ajuns ca insisi rusii, mai trezi la minte, sa spuna ca Rusia este un stat fascist, care prezinta pericol pentru comunitatea mondiala. Au spus-o si americanii, desi acelasi Zbigniew Brzezinski zicea ca nu ar putea Kremlinul sa activeze butonul nuclear, deoarece elita sa are 500 miliarde de dolari in bancile din SUA, el intrebind a cui mai e, de fapt, aceasta elita?

Si daca Romania constientizeaza pericolul si se pregateste sa il contracareze noi trebuie doar sa ne bucuram. Mai mult – clasa politica romaneasca ar trebui sa inceteze concurenta politica pe Basarabia si sa aiba un mesaj comun national, unionist.

Acum pare sa se avanseze spre o apropiere Antonescu-Basescu, prin clivajul Stinga proeuropeana si Dreapta unionista proeuropeana. Si aici noi avem o intrebare.

Oare o sa avem bucuria ca PNL din Romania (reticenti fata de PNL.md pentru ca „a adoptat obiectivul unionist fara acceptul PNL.ro, partid care, in trecutul sau glorios istoric a si infaptuit toate Marile Uniri) va imbratisa deschis si public mesajul si obiectivul unionist? Ceea ce le-am si sugerat prin unii emisari ai lor. Si sa renunte la nu stiu ce proiecte de legi privind condamnari de curente nationaliste, pretins extremiste…

Reapare sansa regasirii intr-un stat romanesc unitar a teritoriilor istorice romanesti odata cu demersul proeuropean? Poate, pina la un punct. Dar cred ca partidele din Romania, constientizind ce provocari pot fi in jur si in preajma, deja se pregatesc sa priveasca serios perspectiva reintregirii neamului romanesc. Speram sa nu fie doar un calcul electoral. Vom urmari evolutia USL, cu sau fara PNL, fiind instructiv fenomenul politic din Romania de azi, care reclama si consolidarea unei Dreptei romanesti pe platforma unionista.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Stimata doamna! Romania este intr-o uniune cu reguli clare, din care nu-si permite sa emita oficial pretentii teritoriale sau unioniste asupra altor tari sau regiuni din alte tari. RM insa nu (inca). Romania poate emite doar pretentii de respectare a drepturilor romanilor din afara granitelor tarii. Niciun partid roman nu poate sa-si inscrie in statut intentia de reintregire a tarii. Singura sansa ramane populatia din RM, care are dreptul sa ceara unirea sau un conflict in zona, in care romanilor nu le-ar fi respectate drepturile si Romania, sustinuta de OTAN (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord) sau mai precis de ONU, ar fi autorizata sa intervina. USL-ul nu va mai exista de maine, decat daca intr-o lupta penibila pentru chiftea, PNL-ul va accepta umilinta de a-l numi pe Iohannis ministru de interne fara a pretinde si functia de Vice-Prim-Ministru. Mentionez ca perspectiva ca un etnic german, Klaus Iohannis sa obtina acea functie sperie de moarte PSD-ul, caci viitoarele bune relatii ale acestuia cu Germania vor micsora perspectiva „albirii” penalilor si a marjelor de furt din avutia nationala, chestie primordiala pentru PSD. Din acest motiv PSD-ul calca protocolul inca in vigoare si propune un analfabet roman, care are doar doua calitati: parul des si stie sa se incrunte. Repet: mesajul unionist nu va aparea oficial vreodata ci doar la nostalgici disperati ca le trece mandatul, dar si acolo inoficial.

 2. Pt Petrus

  1. Nimeni nu a spus ca Romania sa emita acum, oficial, pretentii teritoriale sau unioniste asupra altor tari sau regiuni din alte tari. Vorbim ca poate aparea situatia cind se destrama Ucraina si teritoriile istorice romanesti, daca se pot organiza si se vor in UE si NATO, pot pretinde sa revina la matca lor si asta poate fi inteles, iar Romania nu poate spune NU.

  2. Exact, ca si Rusia, care a folosit, mereu abuziv si belicos, argumentul apararii conationalilor, si Romania si-i poate apara si, daca se declanseaza si se extinde un razboi, Romania nu poate ramine indiferenta fata de uciderea romanilor.

  3. Nu este corect ca „niciun partid roman nu poate sa-si inscrie in statut intentia de reintregire a tarii”. Ba poate. Mai mult – partidele de acolo pot promova in Constitutie aceasta clauza ca si in Constitutia Germaniei.

  4.Nu este populatia din RM singura sansa, care sa ceara unirea. Pentru ca asta sa fie, Romania nu trebuie sa se eschiveze de fortele unioniste ca de ciuma, lucru pe care in mare parte il face, adica trebuie sa aiba politicile Rusiei aici, ca sa nu mai spun ca Rusia nu este indreptatita cu 10 la suta de rusi, iar Romania este – cu 80 la suta de romani.

  5. AP NATO – prin efortul meu, in noiembrie 1999, cu doua zile inainte de Hotarirea OSCE de la Istanbul, privind retragerea trupelor ruse din RM, – am obtinut o Rezolutie privind retragerea imediata si neconditionata a armatei ruse din RM si Georgia. Dar aici, desigur, UE, NATO, Romania, trebuie sa le bage in cap guvernantilor de la Chisinau sa nu umble cu fundul in doua luntri si sa nu distruga populatia romaneasca din RM, prin a spune continuu ca suntem doar moldoveni, nu si romani si ca Romania nu e statul nostru frate, prieten, Patria-mama.

  6. Fenomenul politic legat de USL este instructiv pentru cei care au ochi si urechi pentru un fenomen politic autentic.

  7. Mesajul unionist va aparea oficial si va capata teren.

 3. Paradoxal, dar de data asta imi doresc ca Rusia sa reuseasca! Ucraina este, alaturi de Republica Molotov, cea mai mare minciuna de pe harta Europei! Ati vazut, cumva, dorinta opozitiei de la Kiev de a recunoaste ca aceasta tara este intinsa anormal de mult pe toate directiile geografice? De a se multumi cu ceea ce ii apartine de fapt si a lasa libertate regiunilor alipite cu forta de Stalin? Nici vorba! Din aceasta cauza, cred ca singura sansa de revenire acasa a nordului Bucovinei, tinutului Herta, judetului Hotin si sudului Basarabiei, este destramarea Ucrainei. Ceea ce vrea si Rusia.

 4. Tocmai s-a votat in Rada ucraineana anularea statutului de a doua limba oficiala a limbilor minoritatilor(rusa,romana,maghiara).Credeti ca aceasta masura va accelera desprinderea sudului Ucrainei rusofil?Ce reactie vor avea romanii din zona Cernauti si sudul Basarabiei?

 5. Eu vorbesc doar in limitele posibilului:
  1. Conditia ca Ucraina sa se destrame si ca fostele teritorii romanesti sa ceara iar Romania sa accepte, nu este singura conditie, ci si RESTUL UCRAINEI SI AL POPULATIEI PREPONDERENT UCRAINIENE DIN TERITORII TREBUIE SA ACCEPTE ALIPIREA, ceea ce este greu de crezut, in conditiile in care romanii actualmente sunt majoritari DOAR IN HERTA. Conjunctura favorabila ca in 1918 nu vom mai avea prea devreme…
  2. Tocmai argumentele rusilor, valabile doar in evul mediu, nu pot fi emise oficial de Romania. Ea poate actiona doar cu respectarea principiilor Natiunilor Unite si ale Cartei ONU, care nu prevad interventia armata in tari straine pentru apararea conationalilor amenintati decat cu mandat ONU. Ca si-o permit rusii sau americanii si raman nepedepsiti, asta este altceva. Noi nu ne putem permite conflicte armate fara consultarea si eventual angajarea OTAN. Daca am avea „norocul” sa fim atacati de Ucraina!!! Dar bineinteles ca nu ne va ataca, asa ca si posibilitatea asta dispare.
  3. Aici aveti dreptate, teoretic partidele gen „Romania Mare” pot sa-si inscrie in statut pretentii teritoriale, dar sansele lor de a castiga alegeri sau teritorii sunt absolut derizorii. Iar in Verfassung-ul german motivul principal era eliberarea fratilor de sange de sub comunism, in conditiile cortinei de fier si a ocupatiei straine a unei parti din teritoriu care SE CHEMA TOT GERMANIA, nu pretentii teritoriale asupra altei tari cu alt nume. Dar acum teoretic romanii din fostele teritorii sunt minoritati teoretic libere, pt. care nu putem emite pretentia de a le elibera. Altfel si Mongolia ar avea dreptul la Moscova, Grecia la Istanbul, Turcia la Crimeea, Roma la Londra, Paris sau Köln (Colonia), Suedia la Hamburg si la republicile baltice, Germania la Kaliningrad, Plzen sau Gdansk, Ungaria la Triest, Ljubliana, Zagreb sau Cluj-Napoca, Austria la Cernauti, Rutenia sau Bratislava, etc., si s-ar declansa o spirala a nebulozitatilor belicoase si un nou haos mondial.
  4. Romania are sansa extraordinara, pe care nu o va scapa, de a-si reintregi tara si poporul in cea mai mare parte, spre deosebire de Germania, Austria, Ungaria, Grecia, Serbia, Finlanda, Turcia, etc., cu conditia SA NU FACA PRECUM RUSIA, ci sa fie diplomata si rabdatoare. Nu vedeti cum sar „amicii” din CE daca Basescu scapa la o betie vreo nostalgie, de altfel moralmente corecta? Le-ajunge ca sa-l numeasca motivul esecurilor Moldovei laolalta cu Rusia! Eu nici n-as fi dat RM dreptul moral sa aleaga, precum copilul furat nu e intrebat daca vrea sa ramana cu hotul, sa ramana orfan sau e intors parintilor. RO a recunoscut prima RM ca sa fie sigura ca scapa de Rusia, a recunoscut in 1997 teritoriile furate de URSS si impartite Ucrainei ca sa acceada in OTAN dar asta nu inseamna ca dreptatea a murit. „Ai putintica rabdare, stimabile”, si se rezolva. Vad o reintregire cu RM si un schimb de teritorii relativ echivalente cu Ucraina (Transnistria contra Herta si-un liman la Dunare sau mare, unde romanii sunt majoritari) dar nu-mi mai fac iluzii cu Cernautiul, desi daca cititi memoriile lui Molotov aflati prin ce ordinarie i-a fortat mana lui Hitler sa accepte si raptul Bucovinei si al Hertei, neincluse in Pakt, unde ucrainienii erau minoritari. Se pare ca acest lucru a dus la Planul Barbarossa, de atacare a URSS, Hitler lamurindu-se abia atunci ce javre sunt de fapt rusii.
  5. „Boboru” din RM si-a ales parlamentarii iar Romania incearca foarte corect sa instruiasca si sa creeze o noua generatie cu educatie in acest rest de „bobor” spalat pe creier. Ca javrele care ne conduc in Moldova nu au interesul sa le dispara painea dulce si „statalitatea”, prin unire, e clar, dar nu mai trece mult si vor fi maturati toti comunistii si nepatriotii de tanara generatie educata. Ce e prost, e ca trece inca o generatie care traieste prost pt. ca sulimea nu stie sa-aleaga.
  6. Aveti dreptate.
  7. Aveti dreptate.
  8. Faceti aceleasi mici greseli ca si d-l Popescu Mircea, pe care-l admir, gandurile de indreptatire moral-istorica nefiind acoperite in principii de drept international actual si de limitele ale posibilului.
  9. Va doresc succes, rabdare si consecventa! Vom invinge si vom fi din nou ce-am fost candva!

 6. Frontiera mai repede pe NISTRU sau ne vom rusifica cu toti… UTA GAGAUZIA sa NU mai fie autonomie pana ce nu suntem in Uniunea Europeana sau uniti cu ROMANIA.

 7. ROMANIA sa ofere repede CETATENIA ROMANA la jumatate din rusi, gagauzi, ucrainieni DOAR DIN SPATIUL intre NISTRU SI PRUT sa le scada procentul comunistilor si socialistilor la alegeri.

 8. ROMANIA NU va interveni deloc cu trupe sau armata in Republica Moldova, dar poate vor fi ceva romani. Eu as angaja MUSULMANI si alti cetateni care i urasc pe rusi si rusofoni sa ne ajute in lupta cu rusia si transnistria sa recuperam TIGHINA.

 9. Domnule Petrus,
  pentru ca ne-am mai interferat parerile de postaci pe acest blog, satisfa-mi , te rog, curiozitatea si spune-mi: esti cetatean al r.moldova sau esti roman din Romania? Nu te supara,dar nu imi este clar . Scuza-ma…

 10. Domnule „Titirez”,
  daca-mi dati o adresa de mail sau un mobil, poate va satisfac curiozitatea.
  Mi-e o frica de tovarasul Vladimir Puskaciov… „de mor, parol, soro!”
  Cu simpatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *