Partea a II-a. Legat de ”KGB-ismul nekgb-iștilor” și procesele câștigate contra statului

Partea a II-a

kgbÎntre altele, curioasă să aflu cum de s-a întâmplat, nesperat de mine, să mi se răspundă, în anul 2006, chiar a doua zi la sesizarea făcută de la microfonul Parlamentului, privind accesul la propriul dosar și solicitarea de a face publice orice documente există despre mine la SIS, după ce am primit prin e-mail ”Lista Șandrovschi” de la Ghenadi Vaculovschi, când nu numai SIS-ul, ci toate instituțiile statului erau în 2006 sub controlul lui Voronin-Tkaciuk, mi-am propus o întâlnire cu unul dintre cei curajoși de atunci. Acesta a acceptat întâlnirea și mi-a confirmat că nu putea fi alt răspuns, deoarece, pentru un alt răspuns, nu sunt motive, probe și materiale, și că am primit atunci imediat un răspuns, deoarece nu aveau de ce să tărăgăneze, oricum, răspunsul ar fi fost acesta (cine să știe asta mai bine decât mine, dacă nu am avut vreodată nici în clin, nici în mânecă ceva cu KGB-urile lor). În discuția avută cu cel ce a semnat răspunsul, care astăzi nu mai este în Sistem, nu mi s-a spus, dar era de înțeles, printre rânduri, că graba a fost și pentru a nu fi forțat semnatarul să facă un abuz, sub dictat comunist. Însă când am întrebat dacă azi, – resesizat de către mine, care nu sunt acum deputată, – mi-ar putea da SIS-ul un răspuns abuziv, influențat politic, având în vedere că eu critic Puterea, am primit ca răspuns opinia că asta nu poate fi, deoarece va trebui să vină SIS și să probeze, dar nu va avea cu ce.

Și aici vine prima surpriză pentru cei cinstiți, care nu au avut, ca și mine, nicio colaborare cu SIS. Reprezentantul SIS în instanță a spus că instituția sa nu dă un răspuns general și comun legat de zisa ”listă Șandrovschi”, dar că va răspunde și va veni în instanța de judecată ca să dea un răspuns concret fiecăruia inclus acolo, dacă a avut sau nu vreo legătură cu KGB. Aceasta este o premieră, care îi va deconspira și dezavua pe toți cei care au posibilitatea să probeze, ca și mine, că nu au colaborat cu KGB-urile și că, eventual, au fost calomniați fiind incluși în această listă, dar CARE NU O VOR FACE. Asta în condițiile când nu avem o Lege a lustrației.

După ce am câștigat procesul, l-am sunat pe Alexandru Moșanu, cu el având, chiar de ziua mea, când am împlinit 60 de ani, în octombrie, o discuție, în care mi s-a plâns de problemele pe care i le-a creat și includerea sa denigratoare în această listă. Acum, el mi-a zis că speră să iasă cu bine din iarnă și să facă același lucru ca și mine, în instanța de judecată.

Și această hotărâre, care e una în premieră, prin ”cererea de constatare a faptului ce are valoare juridică”, eu promițându-le celor – care m-au întrebat ce e cu numele meu în lista presupușilor KGB-iști – că ”voi merge până în pânzele albe”, ca să nu rămână numele meu și al copiilor mei cu pete pe care ”nu mi le-am dobândit”, este una care a creat un precedent, așa cum am obținut, – ca președinte de partid unionist, – multe alte decizii, unele fără precedent în jurisprudența moldovenească – în special, în temeiul precedentelor CEDO.

Reproduc lista de procese câștigate de mine în intanța națională în acest ”stat”, mai exact, contra statului în care locuiesc:

1.Un proces judecat 5 ani, contra Departamentului de Grăniceri, ai cărui colaboratori, încă în anul 2001, după venirea masivă a comuniștilor la guvernare, nu mi-au permis, fără o explicație plauzibilă, să trec Prutul încolo, dar mi-au creat probleme și la întoarcere, bâlbâind diferite argumente, inclusiv falsitatea pașaportului albastru (?)… Avocat a fost Vitalie Nagacevschi, iar procesul a fost judecat și de Nicolae Timofti, însă hotărârea a pronunțat-o altcineva, Timofti fiind deja avansat în carieră. ”Ziarul de Gardă” a scris despre o listă de 200 de persoane, ticlută de un oarecare Furdui de la KGB-ul RM postIndependență.

2.Un proces judecat 10 ani, legat de un apartament, repartizat de Guvern, intentat politic mie de comuniști și continuat cu râvnă de ”e-guvernarea” noastră hoțomană. Comuniștii m-au murdărit urât și l-au folosit și pe regretatul Tudor Tătaru (Dumnezeu să îl ierte) să mă murdărească în ziarul ”guvernamental” și la televiziunea publică, pe atunci, roșie. Acum e verde.

3.Procesul privind retragerea abuzivă a permisului meu de conducere, după un accident minor, unde am ”zgâriiat” nesemnificativ un troleibus lângă sediul PNL, caz arătat cu mare tam-tam de comuniști la televiziunile dominate (unele părând ”românești”, altele – pretinzându-se publice, apărate și de mine când au fost persecutate). Un polițist mai „șef”, pus să îmi retragă permisul de conducere, nici nu a ridicat ochii când mi-a remis decizia, intrând în pământ de rușine, zicând că ”nu are încotro”. Este adevărat și că, prezent la procesul de judecată, el a avut un comportament fără râvnă și nu a atacat în recurs hotărârea instanței în favoarea mea.

4.Procesul de judecată intentat de PNL Comisiei Electorale Centrale (”sesizată” de Serioja Sârbu pe atunci la PCRM – vedeți cum lucrau și ”dermokrații”?-”băieții deștepți”), care – în componență sa deja ”necomunistă”, dar verde-roz-albăstrie, a interzis clipul unionist al național-liberalilor. În CEC fiind și reprezentanți ai PL… PNL a câștigat acest proces și la Curtea de Apel, și la Curtea Supremă de Justiție. Mesajul clipului era ”Avem nevoie de un Președinte care să ne conducă spre Unirea Republicii Moldova cu România!” Era în campania pentru referendumul privind alegerea Președintelui, din 5 septembrie 2010, pierdut de ”dermokrați”.

5.Procesul de judecată ce a durat circa un an, împotriva Ministerului Justiției, care a refuzat să înregistreze Statutul unionist al PNL, incluzând obiectivul Unirii și în Program. Am scris despre aceasta foarte mult, este pe site-ul www.pnl.md și pe blogurile mele www.pavlicenco.md, www.pavlicenco.ro și de pe vox.publika. Aici interesante sunt mai multe lucruri, dar voi spune doar două: 1) ministrul justiției a încercat, la comanda venită de la Filat-Lucinschi-Moscova, să îi aducă PNL diferite învinuiri, fără niciun motiv, de ură rasială, xenofobie, intoleranță etnică, acțiuni violente și toate minunile de pe Planeta ”Moldova”, care nu au avut niciodată nimic în comun cu acțiunile și manifestările corecte și legale ale partidului. Anul 2012 a fost unul cu marșuri unioniste, în care noi, unioniștii, am fost bătuți cu pietre de către antiromâni, iar Ministerul Justiției căuta motive să interzică PNL. Nu numai că nu i-a mers, dar – și aici intervine al doilea lucru de menționat – 2) Curtea Constituțională a pus punct tuturor prostiilor și divagațiilor legate de ”antistatalismul” unioniștilor, a confirmat constituționalitatea împărtășirii viziunilor și a obiectivelor unioniste, incluzând unionismul printre curentele și scopurile ce pot fi în Statutul unui partid. Acesta a fost PRIMUL GEST DE DEMNITATE NAȚIONALĂ AL CURȚII CONSTITUȚIONALE!!!

6.Am câștigat în instanță, pronunțându-se o încheiere respectivă, scutirea de taxa de stat în procesul contra lui Viktor Șelin, care m-a făcut kgb-istă, fascistă și alte minuni, fapt pentru care i-am cerut 200 de mii de lei, eu trebuind să plătesc 6 mii, adică o taxă de stat de 3 procente. Având în vedere că eu nu am pensie fabuloasă că ceilalți deputați pensionari, pentru că am nimerit și sub cuțitul populismului lui Lupu-Filat-Ghimpu, și am o pensie înjumătățită, dar și în temeiul precedentelor CEDO, am fost scutită de obligativitatea achitării taxei de stat. În curând se va pune punct și în procesul cu Șelin, eu având atâta bun-simț că nu m-am judecat pentru calomnii cu ”ai noștri”, care au făcut și propagat pretinsa ”Listă Șandrovschi”, ci cu antiromânii care au mobilizat aruncătorii de pietre în unioniști la Cahul și Bălți. ȘI AICI FAC REMARCA FUNDAMENTALĂ: ȘI EU, ȘI TOATĂ LUMEA ȘTIM FOARTE BINE CINE A FĂCUT ȘI CUM A FOST FĂCUTĂ LISTA ȘANDROVSCHI, NUMAI CĂ NU PUTEM DEMONSTRA acest lucru oficial, fiind făcută lista într-un mod ticălos, iar Sistemul declarându-se în incapacitatea de a afla.  Dar tocmai pentru că am întreprins toate măsurile legale și posibile pentru a afla acest lucru și instituțiile statului s-au arătat în incapacitate, am și depus plângere pentru dosar penal la Procuratura Generală. Însă nici de acolo nu s-a obținut nimic, deși Ordonanța de neintentare a dosarului este extrem de prețioasă și sugestivă și o voi publica mai jos, cu toate documentele curioase din această istorie a ”KGB-iștilor neKGB-iști”. Și după ce Procuratura a decis ce a decis, Curtea de Apel și Judecătoria Buiucani au dispus examinarea cererii privind constatarea faptului cu valoare juridică legat de ”Lista Șandrovschi” și de necolaborarea mea cu vreun KGB.

7.Am câștigat, în Recurs la Curtea de Apel, anularea Încheierii instanței Judecătoriei Buiucani, prin care s-a refuzat primirea cererii mele de constatare a faptului ce are valoare juridică legat de necolaborarea mea cu niciun KGB și, în consecință, legat de includerea falsă a numelui meu într-o listă cu pretinși securiști, în condițiile când nu este stabilit autorul informației, în pofida tuturor acțiunilor instituțiilor statului care au întreprins măsurile legale pentru a afla autorul. Pentru acest Recurs am depus la CA Ordonanța de refuz privind intentarea unui dosar penal de către Procuratura Generală celor care au difuzat ”Lista Șandrovschi”, ordonanță care este foarte interesant de citit, pentru că reproduce argumentele celor citați să depună mărturii, fiind vorba de Ghenadie Vaculovschi și Constantin Codreanu.

8.Am câștigat cauza privind cererea de constatare a faptului ce are valoare juridică privind necolaborarea mea vreodată și sub nicio formă cu KGB-uri sovietice, comuniste, moldovenești, precum și includerea mea calomnioasă într-un pretins document sau mai multe (că oamenii Sistemului ”lucrează, lucrează”) ai căror autori nu pot fi stabiliți. 

Sunt acum pe rol încă două procese – unul contra lui Viktor Șelin, care m-a calomniat cu kgb-ismul meu inexistent la canalul ”2 Plus”, și altul – la CEDO (avocat Vlad Gribincea) -, contra R.Moldova (de fapt, contra lui Vladimir Voronin, care m-a calomniat la NIT ca și ”kgb-istă și că ar fi ”pompat” România bani în mine”).  

VA URMA

Postez în formă word sau/și scanată următoarele acte:

 1. Ordonanța de refuz a Procuraturii Generale privind neintentarea unor cauze penale celor care au difuzat ”Lista Șandrovschi”.
 2. Decizia CA privind restituirea în prima instanță pentru examinare a cererii de constatare a faptului ce are valoare juridică, după ce aceasta a refuzat să primească cererea.
 3. Răspunsul SIS din anul 2007 privind imposibilitatea de a stabili autorul ”Listei Șandrovschi”, prin care au fost calomniați atâția oameni și care este folosită și azi de răuvoitori.
 4. Încheierea pronunțată în procesul ”Pavlicenco vs Șelin”, privind scutirea de taxa de stat.
1234PROCURATURA GENERALA A REPUBLICII MOLDOVA
2005, mun. Chişinău, str. Mitropolit Băntilescu-Bodloni, 26 tel: 22-50-75, 08.08.2013 nr.25-135/13
Doamnei Vitalia PAVLICENCO mun.Chişinău, or. Durleşti, str. Tudor Vladimirescu nr. 89, bl. 2, ap. 1,
 
Stimată Doamnă,
Procuratura Generală a examinat în ordinea prevăzută de art. 274 Cod procedură penală plângerea Dumneavoastră, prin care aţi solicitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor care au plasat pe reţeaua Internet o listă cu cetăţeni, printre care se regăseşte şi numele Dumneavoastră, însoţit de un text inventat despre pretinsa colaborare cu organele de securitate.
 
Vă informez, că urmare a investigaţiilor efectuate, prin ordonanţa procurorului din 08.08.2013, s-a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ca infracţiune.
 
In caz de dezacord cu decizia adoptată, potrivit prevederilor art. 299 şi art. 313 Cod procedură penală, sunteţi în drept să contestaţi ordonanţa la procurorul ierarhic superior, iar ulterior – la judecătorul de instrucţie.
 
Concomitent, Vă aduc la cunoştinţă că potrivit prevederilor art. 281, alin.(2), lit. m) Cod de procedură civilă şi art. 16, alin. (9) al Codului civil, sunteţi în drept să înaintaţi în instanţa de judecată competentă o nouă cerere privind declararea informaţiei răspândite ca fiind neveridică, şi lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională.
 
Anexă: ordonanţa vizată pe 3 file.
Cu respect, Procuror General adjunct Eugen RUSU
 
ORDONANŢĂ privind refuzul în pornirea urmăririi penale mun. Chişinău 08 august 2013
 
Procurorul secţiei minori şi drepturile omului a Procuraturii Generale, Marian Tomic, examinând materialele controlului, înregistrate în Registrul — 1 al Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale cu nr.125 din 31.07.2013,
 
CONSTAT:
 
La 23.07.2013 în adresa Procuraturii Generale a parvenit plângerea cet.Vitalia Pavlicenco, prin care a solicitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor care au plasat pe reţeaua Internet o listă cu cetăţeni, printre care se regăseşte şi numele ei, însoţit de un text inventat despre pretinsa colaborare a acestora cu organele de securitate.
 
Urmare a controlului efectuat s-au stabilit următoarele:
 
La 15 noiembrie 2006, ora 08.40 min., în cadrul forumului de discuţii (impact_românesc) pe Internet, prin intermediul poştei electronice, de pe adresa electronică ghenadie81@yahoo.com, ce aparţinea cet.Ghenadie Vaculovschi – consilier al Fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat (partid parlamentar în perioada anilor 2005-2009), a fost postat un mesaj cu titlul „INEDIT!!!”, având următorul text: ”Dragi, prieteni, anexez la acest scurt mesaj o listă a colaboratorilor KGB din perioada sovietică. Nu bag mâna în foc pentru autenticitatea fiecărui nume. Eu am primit-o azi dimineaţa de la persoane de încredere. E o scurgere de informaţie, probabil premeditată. Am impresia că cineva tot din vechiul regim a procedat la reglări de conturi, punând la dispoziţia publicului lista pe care o puteţi vedea în anexă. Ghenadie V. ” La mesaj era anexată listă unor persoane cunoscute şi mai puţin cunoscute publicului (denumită ulterior „lista Şandrovschii”) printre care cet.Vitalia Pavlicenco sub nume informativ „fidel” şi calitatea de „agent sub acoperire ”, despre care se pretindea că ar fi colaboratori sau au colaborat cu organele de securitate ale statului din perioada Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste.
 
Considerând că, acţiunile utilizatorilor reţelei Internet care au plasat mesajul, i-au defăimat onoarea şi demnitatea umană şi i-au  cauzat prejudiciu imaginii profesionale, Vitalia Pavlicenco, pe atunci deputat în Parlamentul Republicii Moldova, începând cu 16 noiembrie 2006 a sesizat în repetate rânduri Serviciul de Informaţii de Securitate, precum şi Procuratura Generală cu solicitarea de a investiga cazul, a identifica şi a trage la răspundere persoanele vinovate, iar pentru a exclude orice speculaţii, de a face public dosarul personal care se pretindea a fi la Serviciul de Informaţii şi Securitate.
 
Potrivit răspunsurilor SIS, nu au fost stabilite dosare sau alte materiale documentare care să aibă vreo legătură cu cet.Vitalia Pavlicenco, fapt ce denotă caracterul neveridic al mesajului postat pe Internet.
Investigaţiile înfăptuite de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, conform atribuţiilor funcţionale, au stabilit că, la 11 noiembrie 2006, de pe e-mailul cu genericul apocalipsa2007@vahoo.com. a fost expediat la mai multe adrese electronice mesajul întitulat „lista şandrovschii”. în calitate de utilizator a figurat o persoană autonumită drept Alina Potanga, care de fapt este un nicknam al deţinătorului adresei virtuale. Ulterior, la 14 noiembrie 2006 acest mesaj a fost plasat de către Ghenadie Vaculovschi, prin ghenadie81@yahoo.com. Analiza parametrilor tehnici ai acestui mesaj a relevat că materialul în cauză a fost prelucrat în format Word, la 13 noiembrie 2006 la unul din calculatoarele aflate în reţeaua electronică a Parlamentului Republicii Moldova.
 
În limitele posibilităţilor operativ-tehnice ale SIS, cu suportul experţilor direcţiei specializate din cadrul Aparatului Parlamentului, au fost efectuate investigaţii pentru a identifica administratorul computerului vizat. S-a stabilit, că serverul Parlamentului duce evidenţa adreselor poştale din domenul „parlament.md” doar pe o perioadă de o lună de zile. Contorizarea utilizării altor poşte electronice nu este realizată.
 
Experţii au ajuns la concluzia, că mesajul a fost iniţial creat la un calculator din afara edificiului Parlamentului, iar una dintre reexpedierile sale în Internet s-a realizat prin intermediul reţelei Legislativului cu acces la reţeaua Internet.
 
Reieşind din faptul, că difuzarea primară a mesajului a fost efectuată de pe apocalipsa2007@vahoo.com. înregistrată pe domenul yahoo.com, în scopul obţinerii de date privind IP-adresele de la care a fost accesată cutia poştală nominalizată în perioada 11-14 noiembrie 2006 şi a stabili identitatea posesorului de email, SIS a examinat oportunitatea de a solicita suportul serviciilor speciale ale SUA, stat care gestionează hostingul dat.
 
Deoarece, potrivit acordurilor de colaborare bilaterală, SIS poate solicita suportul serviciilor speciale ale altor state, inclusiv SUA, pentru a perlustra corespondenţa, doar în caz de ameninţări teroriste, organele de drept au fost în imposibilitate de a identifica posesorul cutiei poştale apocalipsa2007@yahoo.com, identificat ca expeditor primar al mesajului menţionat.
 
Fiind audiat, cet. Ghenadie Vaculovschi a reconfirmat cele stabilite şi a declarat că a primit „lista Şandrovschi” prin intermediul poştei electronice, adresa căreia nu o ţine minte. Pe cet.Constantin Codreanu îl cunoaşte de pe reţeaua de socializare Facebook, iar prima discuţie pe viu a avut-o cu acesta în vara anului 2013, când a fost citat ca martor pe acţiunea cet. Pavlicenco V. împotriva lui Şelin V.
 
Cet. Constantin Codreanu a comunicat că a primit „lista Şandrovschi” pe 17 noiembrie 2011, de la un expeditor necunoscut. Ştiind deja de existenţa acestei liste, postate pe Internet în 2006, a decis să o republice în speranţa readucerii în discuţie a problemei necesităţii adoptării unei legi a lustraţiei în Republica Moldova, lucru care i-a reuşit parţial. La fel cet.C.Codreanu a relatat că cet.Gh.Vaculovschi i-a comunicat că în perioada când era consilier în Parlament, a difuzat „lista Şandrovschi” pe care a primit-o pe e-mail, pentru a atenţiona unioniştii cu privire la statutul de colaborator al KGB a doamnei Vitalia Pavlicenco.
 
Analizând materialele administrate pe caz, ajung la concluzia despre imposibilitatea identificării persoanelor care au postat iniţial „lista Şandrovschi”, organele operative de investigaţie efectuând toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea circumstanţelor cauzei în vederea stabilirii adevărului.
 
In acelaşi timp, având în vedere că, aceste fapte constatate nu încadrează elementele constitutive ale unor acţiuni care ar putea fi calificate de legea penală ca infracţiune, conchid că urmează de refuzat în pornirea urmăririi penale.
 
Consider că, în atare condiţii, cazul poate fi soluţionat pe calea declarării prin judecată a informaţiei răspândite, care lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională, ca fiind neveridică, în condiţiile art.16 alin.(9) Cod civil şi art.281 alin.(2) lit.m) Cod de procedură civilă.
 
Conducîndu-mă de prevederile art.52 alin.(l) pct.l), 274 şi 275 pct.2) Cod de procedură penală,
 
DISPUN:
 
1. A refuza în pornirea urmăririi penale pe faptul postării în reţeaua Internet a mesajului cu „lista Şandrovschi”, prin care a fost defăimată onoarea şi demnitatea umană, şi prejudiciată imaginea profesională a cet.Vitalia Pavlicenco, din motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală ca infracţiune.
2. A înceta procesul penal, pornit în temeiul plângerii cet. Vitalia Pavlicenco.
3. A anunţa persoanele interesate despre hotărârea adoptată, cu explicarea dreptului şi termenului de atac. 
 
Procurorul secţiei minori şi drepturile omului a Procuraturii Generale
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
 
1.2
 
 
1.3 1.4
 

Judecătoria Buiucani dosarul nr.2r-1826/13

Judecător S.Gîrbu
DECIZIE
10 octombrie 2013 mun. Chişinău
Colegiul civil al Curţii de Apel Chişinău având în componenţa sa:
Preşedintele şedinţei, judecătorul Anatol Pahopol
Judecătorii Ana Gavriliţa şi Maria Guzun

a examinat în ordine de recurs pricina civilă la cererea petiţionarului Vitalia Pavlicenco, persoana interesată Serviciul de Informaţii şi Securitate a RM, privind constatarea faptelor cu valoare juridică, la cererea de recurs a lui Vitalia Pavlicenco împotriva încheierii Judecătoriei Buiucani din 15.07.2013, prin care a fost refuzată primirea cererii.

După expunerea esenţei cauzei de către judecătorul A. Pahopol, studiind înscrisurile prezentate, Colegiul civil al Curţii de Apel Chişinău,-

CONSTATĂ:

La 11.07.2013, Vitalia Pavlicenco a înaintat în instanţă o cerere privind constatarea faptelor cu valoare juridică, indicînd ca persoană interesată Serviciul de Informaţii şi Securitate a RM, prin care a solicitat constatarea faptului răspîndirii informaţiei ce lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională, dacă autorul informaţiei nu este cunoscut; precum şi faptul că nu a colaborat cu Comitetul Securităţii de Stat al Uniunii Republicilor Sovietice KGB, ce ar fi incluzînd declaraţii la Securitatea de informator, colaborator, rezident, ofiţer de securitate sau orice alt fel de declaraţii.

Prin cererea de concretizare a temeiurilor de drept, petiţionara Vitalia Pavlicenco a solicitat să fie declarată neveridică informaţia răspîndită prin „Lista Şandrovschi” referitor la propria persoană.

Prin încheierea Judecătoriei Buiucani din 15.07.2013 s-a refuzat în primirea cererii lui Vitalia Pavlicenco, în baza art. 169 alin. (1) CPC al RM.

La data de 23.07.2013, Vitalia Pavlicenco a declarat recurs împotriva încheierii instanţei de fond solicitînd casarea acesteia cu remiterea cauzei la judecare în fond.

Conform art. 425 CPC al RM, termenul de declarare a recursului împotriva încheierii este de 15 zile de la pronunţarea ei.
Astfel, Colegiul civil consideră că recurentul a respectat termenul de declarare a recursului.

În motivarea recursului Vitalia Pavlicenco a indicat că instanţa de fond a dat o apreciere eronată argumentelor indicate în cererea depusă, or anume prin cererea respectivă şi anexele la aceasta s-a invocat despre faptul că este imposibilă aflarea autorului informaţiei. în condiţiile respective, inclusiv ţinînd cont de răspunsul de la Serviciul de Informaţie şi Securitate a RM care a confirmat impedimentele legale la aflarea autorului, consideră că altă cale de a-şi apăra drepturile nu are, motiv pentru care s-a adresat cu cererea de constatare a faptului ce are valoare juridică, anume răspîndirea informaţiei care lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională dacă autorul informaţiei nu este cunoscut.

La data de 04.09.2013, în adresa Curţii de Apel Chişinău a parvenit supliment la cererea de recurs, la care a fost anexată şi ordonanţa Procuraturii Generale din 08.08.2013 privind refuzul în pornirea urmăririi penale pe faptul postării în Internet a „Listei Şandrovschi”. Totodată, potrivit ordonanţei s-a concluzionat despre imposibilitatea identificării persoanelor care au postat iniţial respectiva listă.

La data de 02.10.2013, în cancelaria Curţii de Apel Chişinău a fost înregistrată scrisoarea de la Serviciul de Informaţii şi Securitate a RM, prin care aceştia se abţin de la comentariile asupra cazului, solicitînd examinarea pricinii în baza materialelor din dosar.

Potrivit art. 426 CPC al RM, (3) recursul împotriva încheierii se examinează în termen de 3 luni într-un complet din 3 judecători, pe baza dosarului şi a materialelor anexate la recurs, fără examinarea admisibilităţii şi fără participarea părţilor.

Astfel, examinând materialele pricinii, în raport cu argumentele invocate în cererea de recurs şi normele legale, Colegiul civil consideră recursul fondat şi urmează a fi admis din următoarele considerente:

Potrivit art. 427 CPC al RM, lit. b) Instanţa de recurs, după ce examinează recursul împotriva încheierii, este în drept să admită recursul şi să caseze integral sau parţial încheierea, restituind pricina spre rejudecare.

Precum rezultă din materialele pricinii, Colegiul civil reţine că la 11.07.2013, Vitalia Pavlicenco a înaintat în instanţă o cerere privind constatarea faptelor cu valoare juridică, indicînd ca persoană interesată Serviciul de Informaţii şi Securitate a RM, prin care a solicitat constatarea faptului răspîndirii informaţiei ce lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională, cuprinsă în mesajul postat pe internet, intitulat „Lista Şandrovschi”.

Prin încheierea Judecătoriei Buiucani din 15.07.2013 s-a refuzat în primirea cererii lui Vitalia Pavlicenco, în baza art. 169 alin. (1) lit. a) CPC al RM.

Potrivit art. art. 169 alin. (1) lit. a) CPC al RM, judecătorul refuză să primească cererea de chemare în judecată dacă cererea nu urmează a fi judecată în instanţă judecătorească în procedură civilă.

În susţinerea poziţiei sale, instanţa de fond a argumentat prin faptul că prin cererea depusă, Vitalia Pavlicenco, menţionează despre existenţa unor persoane, Alina Potanga şi Ghenadie Vaculovschi, care sunt învinuite de petiţionară pentru răspîndirea informaţiei calomnioase. Astfel, în opinia instanţei de fond, petiţionara nu a întreprins toate măsurile în vederea stabilirii identităţii persoanelor numite, iar instanţa nu este investită cu atribuţii cu caracter operativ.

Colegiul civil apreciază critic concluzia instanţei de fond, or precum rezultă din cererea depusă de către Vitalia Pavlicenco, invocarea numelor sus-menţionate a fost făcut anume întru indicarea persoanelor care au re-publicat lista, dar care nu sunt autorii acesteia. în această ordine de idei, Colegiul civil menţionează că potrivit circumstanţelor invocate de către petiţionară, inclusiv cu referire la ordonanţa Procuraturii Generale din 08.08.2013 privind refuzul în pornirea urmării penale, se evidenţiază că este imposibilă stabilirea identităţii autorului informaţiei, „lista Şandrovschi”.

Potrivit art. 16 CC al RM, alin. (9) Dacă identificarea persoanei care a difuzat informaţia ce lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională a unei alte persoane este imposibilă, aceasta din urmă este în drept să adreseze în instanţă de judecată o cerere în vederea declarării informaţiei răspîndite ca fiind neveridică.

Conform art. 281 CPC al RM, alin. (2) Instanţa judecă pricinile în care i se cere să constate: m) răspîndirea informaţiei care lezează onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională dacă autorul informaţiei nu este cunoscut.

Aşadar, prin prisma normelor indicate, Colegiul civil reţine că în situaţia în care petiţionarul nu cunoaşte şi nu poate stabili identitatea autorului, fapt confirmat inclusiv prin răspunsurile organelor abilitate, acesta este în drept să sesizeze instanţa cu cerere de constatare a faptului răspîndirii informaţiei neveridice, defăimătoare, în procedura specială.

In atare ordine de idei, este inaplicabilă norma indicată de către prima instanţă la refuzul în primirea cererii de constatare a faptului cu valoare juridică, or aceasta este anume în competenţa instanţelor judecătoreşti.

Pe motivele indicate, Colegiul civil ajunge la concluzia de a admite recursul ca întemeiat şi de a casa încheierea instanţei de fond, cu remiterea pricinii la judecare în fond.

În conformitate cu art. art. 423, 427 lit. b), 428 din CPC al RM, Colegiul civil al Curţii de Apel Chişinău,-

DECIDE:

Admite cererea de recurs a lui Vitalia Pavlicenco.

Casează integral încheierea Judecătoriei Buiucani din 15.07.2013 în pricina la cererea petiţionarului Vitalia Pavlicenco, persoana interesată Serviciul de Informaţii şi Securitate a RM, privind constatarea faptelor cu valoare juridică, restituind cauza în prima instanţă la judecare în fond.

Decizia este irevocabilă şi nu se supune nici unei căi de atac.

Preşedintele şedinţei Anatol Pahopol

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

SIS1 SIS2

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. foarte interesant . mersi pentru articol

 2. Vasilisa, d-nă Vitalia,vă rog un pic de atenţie. Eu personal am fost inslus în lista Şandrovski, care cică ar fi STROCIT-o Roşca. Nu pot afirma. Cu adevăratul Şandrovski, Filaret, colegul de cameră a lui Lucinski, pe Frunze 104, ne cunoşteam, dar nu eram amici. L-am întîlnit ultima dată în troleibus, pe atunci era locţiitor de şef de KGB al Moldovei. Poate era chiar general , Am mers vreo două opriri. La Patria el a coborît. Am vorbit NIMIC. Ştiu că l-am întrebat, cîţi spioni a prins luna trecută. A zîmbit doar..…Cînd citisem lista Şandrovski, Filaret era mort ca toţi morţii. Nu ştiu de ce ar fi avut interes Roşca să întocmească această listă şi să mă includă şi pe mine,cu Roşca mă cunosc, precum şi cu Filaret: Privet-Noroc! Cînd am văzut-o de prima dată, lista, am zîmbit, zicîndu-mi: uite, bre, nici prin cap să îmi deie că am fost agent, dar văd că am fost. Acum eu înţeleg, de ce am fost inclus, dar nu o să vă spun. Era totuşi CEVA adevăr în lista ceea. Mulţi partiicipanţi ai listei au slujit cu credinţă PATRIEI. Vreau să vă spun, că eu am fost invitat să fiu trădător al poporului, agent secret (ţin minte, le spuneam: nu vreau să fiu SECRET, dacă mă iubiţi aşade tare, luaţi-mă ÎN CADRE, să fiu oficial, dar aşa ei nu puteau, aveau nevoie de oameni infiltraţi în colective). dar am refuzat şi mereu mă aşteptam să se răzbune şakalii, dar nu au făcut-o şi mă cam pricep de ce. Abia acum. Mai apoi, în 1993 într-un ziar am publicat un material concret şi cu lux de amănunte am spus, CUM, CÎND, DE CĂTRE CINE am fost prelucrat să colaborez. Nu pricep DE Cev materialul a trecut neobservat. Poate e şi bine…Aşa că, e dreaptă dar şi oarecum strîmbă spusa: pînă nu faci focul nu iese fum…Şacalii care au activatîn KGB, au fost comunişti, secretari de partid, comsomol, (eu nu i-aş acuza pe simplii comunişti, care nu au folosit PCUSul în scopuri meschine:apartamente, posturi-carieră şi eu îi treci pe simplii comunişti la categoria . aşaerau timpurile), zic aceşti criminali, ca să se spele cumva de rapănul comunist, au prins a arunca zoi în capăul celor cinstiţi, asta e tot. Ei printre primii au intrat în Front, ei primii pe baricade, fin-că era clar: dacă nu cîştigă Frontul, adică mişcarea de eliberare naţională şi revin sovietele, e hana cu ei. Numele acestor hai să le zicem criminali se cunosc. E încurcată viaţa-situaţia.

 3. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  CRONICA UNIONISTA:
  ––––––––––––
  Chestionar unionist: ziarul “Timpul” din Chisinau,
  pe partea dreapta a paginii de deschidere,
  un cadru albastru, va invitam sa participati si Dvs.
  la faurirea viitorului nostru liber, european si democrat !

  Intrebare:
  “Cât de probabilă credeți că este RE-Unirea Românilor într-un singur stat ?”

  1. Foarte probabilă
  2. probabilă
  3. puțin probabilă
  4. nu sunt șanse
  5. nu știu

  http://www.timpul.md/?action=vote&submit=Voteaz%C4%83

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 4. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  Anul Unionist 2014:
  Razboi civil in Ucraina:
  interventia diversionistilor si bandelor
  teroriste moscalesti putiniste
  ——————————————————————————–––––––
  O carte simbol: “Sânge pe Nistru”, de Cristian Negrea
  / dupa prima carte, „Când armele vorbesc ” aparuta in 2010 la Bucuresti/
  În 2014, armata română va trece Prutul și va lupta
  cu Transnistria și Ucraina.
  http://unimedia.md/?mod=news&id=45956
  ————————————————————————–
  În anul 2014, armata română va trece Prutul în patru locuri
  și va înainta spre Chișinău, unde va avea loc cea mai importantă
  bătălie cu soldații transnistreni și unitățile militare ucrainene.
  Luptele, de asemenea, vor avea loc pe teritoriul României.
  Acesta este subiectul unui thriller politico-militar, „Sânge pe Nistru”
  scris de Cristian Negrea, care a devenit foarte popular în România.

  Basarabia se va RE-UNI cu România, mai devreme sau mai târziu.
  Dar dacă ocazia se va ivi mai devreme decât credem?
  Dacă, căzută din nou sub robia comunistă, se declanşează
  o revoluţie mai puternică ca şi cea din 7 aprilie 2009,
  şi nu o revoluţie portocalie, ci una roşie-galbenă-albastră?
  Care va fi reacţia Transnistriei? Dar a Rusiei? Dar a României?

  Ce va face poporul şi armata română atunci când va răsuna
  strigătul de ajutor al fraţilor din Basarabia?
  Se va ridica România la înălţimea chemării istoriei şi a înaintaşilor,
  ascultând glasul fraţilor de peste Prut?

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 5. Nu va suparati dna Pavlicenco,pentru ca noi suntem diferite si este bine sa fie asa.A pune in discutii astfel de probleme e util si foarte necesar pentru toata lumea. Eu am impresia,ca sunt „Apa de ploaie” deciziile judecatoriilor si a ordonantelor de la noi,din R.Moldova si nu numai in cazul dv.,ci pentru multi alti cetateni ce au avut sa paseasca pragul institutiilor judiciare din Moldova.Drept dovada sunt multiplele procese examinate la CtEDO si sumele uriase de sute,paote mln de euro pierdute din caznaua statului pentru deciziile „chibzuite” ale justitiei de la noi.Cine sa mai creada in tot ce emit aceste institutii? Nu exclud ca sunt printre ei judecatori onesti, procurori la fel si de buna calitate profesionala,dar ca din cauza sitemului corupt in care acestea activeaza,credibilitatea muncii lor nu mai are valoare,cel putin pentru mine.Pana nu se va reforma din temelii sistemul de justitie,structurile de forta si de securitate,n-avem nici-o sansa sa avem o viata decenta in care OMUL sa fie principalul subiect pentru orice guvernare. Aici pun punct in discutie,pentru ca nu mai vad vre-un sens sa polemizez,nu inainte a va dori succes in ceea ce va doriti sa demonstrati.

 6. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  RAZBOI CIVIL IN UCRAINA VECINA:
  –––––––––––––––-
  In aceasta conjunctura favorabila noua
  va reusi oare România sa-si recapete
  teritoriile sale istorice –
  Nordul Bucovinei si Basarabia istorica
  de la Hotin la Cetatea Alba, teritorii aflate inca
  sub ocupatia ucraineasca si ruseasca ?

  O Scrisoare Deschisa Pro-Europeana
  Către:
  UNIUNEA INTERREGIONALĂ
  „COMUNITATEA ROMÂNEASCĂ DIN UCRAINA”
  – / UICRU /
  Domnului Dr. ION POPESCU,
  Preşedinte, deputat în Parlamentul Ucrainei

  http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/asociatii–ambasade/12022-scrisoare-deschis-uicru-cea-mai-reprezentativ-organizaie-a-romanilor-din-ucraina-trebuie-s-ii-pstreze-opiunea-de-integrarea-european-a-ucrainei.html

  semnatari:
  1.
  – Petru ŞCHIOPU,
  preşedinte al Societăţii Ecologice „IALPUG”,
  raionul Ismail, membru fondator UICRU
  2.
  – Nicolae MOŞU,
  preşedinte al Asociaţiei Naţional-Culturale
  „VALUL LUI TRAIAN” a Românilor
  din raionul Tatarbunar, membru fondator UICRU
  3.
  – Anatol POPESCU,
  preşedinte al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa,
  membru al Senatului UICRU din partea
  comunităţii româneşti din regiunea Odesa
  Ismail, 27.01.2014
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 7. Pt Andrei

  Acolo sunt la noi altii, de serviciu, cum au fost, tot ei au ramas, indiferent de guvernari. Noi avem un principiu – nu cersim banii Statului Roman. Nu mai spun ca am fost si suntem continuu atacati, in primul rind de cei care papa banii romanilor d epeste Prut si nu au fcut prea multe in acesti ani, iar acum, de cind noi activam asa cum putem, cu mijloacele noastre, mne-au atacat si ne ataca foarte dur, pentru ca se tem sa nu le luam banii. Le-am spus, faceti-va treburile linistit in continuare, nu va facem concurenta la bani, ci la actiuni.

 8. Pt Vasilisa

  Nu „vreau sa demonstrez”, ci am demonstrat deja. Acum voi demonstrati contrariul, daca nu va aranjeaza sau aveti oarecare comandamente.

 9. Pt Vasilisa

  Cui nu-i convine lupta mea, pentru ca le strica socotelile, poate sa considere deciziile de judecata si apa de ploaie. Numai ca o sa vada ca nu este asa cind vor fi chemati in instanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *