”Adevărul” despre ce spun cetățenii Republicii Moldova despre Unire (film documentar)

„Adevărul” (www.adevarul.ro) prezintă argumente pro şi contra ale moldovenilor”. In luna decembrie am fost solicitata sa acord un interviu video. Am acceptat, asa cum procedez mereu.

Este foarte salutara intentia portalului de a face asemenea filme documentare, precum e si „Adevărul despre Unire”, lansat vineri, la ora 13.00, pe site-ul www.adevarul.ro, de ziua implinirii a 155 de ani de la Mica Unire.

O echipă de reporteri a cotidianului „Adevărul” a vizitat Republica Moldova, pentru a vedea cum se vede proiectul Unirii de pe malul sting al Prutului.

La capătul unei săptămâni în care am putut citi zilnic articole despre posibilitatea ca frontiera dintre România şi Moldova să fie ştearsă, adevărul.ro prezintă, în imagini și declarații, faţa nefardată a Basarabiei. Documentarul de 45 de minute cuprinde mărturii ale politicienilor, ale societăţii civile moldoveneşti şi surprinde momente din viaţa de zi cu zi a Chişinăului sau a Tiraspolului, vizite în fabrici sau dialoguri în stradă cu oamenii.

”Născuţi în URSS: între „nu putem trăda Moldova pentru o utopie, pentru o poveste unionistă” şi „moldovenismul este o invenţie stalinistă”, Unirea dintre România şi Moldova nu înseamnă doar Unirea a două ţări înrudite. La graniţa dintre două mari puteri aflate într-un conflict din ce în ce mai vizibil, contează prea puţin ce vor oamenii de aici.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Chirtoaca, cel care a luptat contra manifestarilor unioniste de la Chisinau, din ultimii doi ani, nu a avut ce cauta in acest film, chiar daca este arondat unionistuilui (acum) Basescu. El nu este cea mai puternica voce pentru reintregire. Acestia sunt PNL, cu statut unionist, Consiliul Unirii si Platforma Actiunea-2012. De fapt, in RM sunt unionisti numai PNL, membru al Consiliului Unirii, restul sunt poate si putin unionisti, dar mascati si fara curaj.

  PL, cu Ghimpu si Chirtoaca, devin unionisti din interes si jena, la Bucuresti sau in filme. Acum, ca vin alegerile.

 2. Si Chirtoaca, si Ghimpu sunt niste fatarnici. Ei au fost impotriva actiunilor unioniste care au comemorat 200 de ani de ocupatie ruseasca, fiind impotriva Consiliului Unirii, impotriva PNL, denigrindu-i pe toti unionistii sinceri.

  Chirtoaca nu a trebuit sa apara in acest film ca unionist, si el, si mos/so merg doar pe imaginea lui Ghoerghe Ghimpu, care, si aceea, este necunoscuta, de fapt.

  Dupa ce Ghimpu a pus Unirea in sicriu, cind a fost la Chisinau Basescu si a spus doua state un poor, iata ca si Basescu, si Ghimpu, acum vor reintregirea, ca fiica lui Basescu sa redevina europarlamentara.

  Numai PNL si Consiliul Unirii, cu Actiunea-2012, puteau sa apara ca unionisti in acest film. Restul sunt antiunionisti sau farisei, ca liberalii.

  CHIRTOACA nici pe departe nu este ”cea mai puternica voce pentru reintregire”. El nu este, in general, o voce a Unirii decit cind se duce dupa favoruri la Bucuresti. Aici tace si poarta panglica Sf.Gheorghe in piept.

  Doar PNL, cu statut unionist, Consiliul Unirii si Platforma Actiunea-2012 sunt unionisti. Cine isi mai spune unionisti, sunt niste mascati si fara curaj.
  PL, cu Ghimpu si Chirtoaca, devin unionisti din interes si jena, la Bucuresti sau in filme. Acum, ca vin alegerile.

 3. Dna Pavlicencu, nu ma pot abtine, vreau si va rog sa nu va suparati ca revin si azi si insist din toata inima sa acceptai aprecierea si respectul meu total pentru ceea ce faceti cu atita suflet pentru neam si tara.
  Sunteti un om cu suflet mare, neinfricat, curajos, un mare, mare patriot! Rar se nasc asemenea oameni, consecventi unui ideal! Sunteti un bun roman, asa cum ne-ar trebui in Romania.
  E o bucurie ca suntem contemporani cu un viitor om de stat… un viitor presedinte al Romaniei Mari!

 4. Domnilor ,
  Vedeti-va de treaba . Presedintele Basescu a acordat distinctii dintre cele mai mari ale Romaniei Partidului LIBERAL si nu Partidului LIBERAL REFORMATOR, nici PNL.Fiecare din aceste forte politice trebuie sa ia aminte la semnificatia decoratiilor acordate.ALTFEL faceti deservicii uriase in primul rand voua insiva!! Dar si Romaniei. INCETATI CU DEZBINARILE si reconsiderati-va toate politicile unioniste. Incercati sa realizati adevarul : anul 2014 este un an decisiv pentru toata lumea!! Cei care au sentimente si ratiune de roman sa se gandesca de 10 ori inainte de a vorbi si a actiona. DEZBINAREA si GALCEVILE la ora actuala sunt cei mai mari dusmani ai fortelor autentice ale romanismului.Ar fi o adevarat crima ca prin dezbinare, ura si necugetare sa se instaleze pe Prut un alt zid al razboiului rece. Luati aminte ca problema asa se pune.
  Am sustinut si sustin Programul politic al PNL ca fiind primul program unionist explicit si bine conceput dintre toate partidele politice romanesti – repet , toate partidele romanesti -de dincoace si de dincolo de Prut. Lupta sa a jalonat momente importante pentru toti romanii. S-au castigat in acest fel batalii grele, dar nu s-a castigat „razboiul”. Sta in puterea noastra , in calmul si cugetarea noastra bine cumpanita sa actionam si pe mai departe cu succesul pe care-l dorim. Actiuni de felul „incidentul banciu” nu mai au voie sa se repete. Indiferent din care parte vin provocarile, Nu va inflamati si nu va supralicitati nici sentimentele , nici inteligenta.Tineti-le permanent sub control. Si inteligenta emotionala poate deveni foarte usor o gresala , ca si prostia.
  Nimeni dintre noi nu s-a nascut gandind romaneste. Toti am invatat acest lucru si asa trebuie sa facem mereu. Dincolo de acest mod de a gandi poate fi oricine altceva. DAR NU SUNTEM NOI.

 5. La anul pe la amiază
  ne-om româniza cu groază
  POPULAŢIA (subl.n.) Maori, care POPULEAZĂ (subl.n.) partea centrală a Noii
  Zeelande (T., 20-01-14). În limba (ROMÂNĂ?) vorbim aGRAMATICAL.
  poPULAŢIA poPULEAZĂ,
  moldovenii moldovenizează,
  tanasă TELELUezează,
  şi se pohmelizează,
  timPUL timPULIZEAZĂ.
  VARIA:
  Treziţi memoria. Să nu doarmă.
  Să recunoaştem sîntem supuşi.
  Cedîndu-ne făr-de v-on foc de armă,
  România ne-a ocupat cu ruşi.

 6. Campanie naţională; cu acest slogan trebuie să mergem la recernsămînt:
  vorbesc româneşte, deci sînt român (T., 23-01-14).
  Puerto-Rico: ţară zmulsă la 10 decembrrie 1898 de către americani din ghearele Spaniei.
  O, vremi-nevremi, cum ar zice başcanul,
  cine sîntem, ne-ntrebîm an de an:
  Ca cum ar zice puerto-ricanul:
  vorbesc spaniola, deci s-american.
  VARIA:
  Eu m-am convins de mai bine de-un an:
  minciuna e ca o babă obeză:
  S-brazilian, că vorbesc portugheza.
  Vorbesc Engleza, deci-s Canadian.

 7. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  Re-UNIREA noastra cu patria-mama România:
  care se apropie vertiginos in 2014 !
  ––––––––––––––––––––
  ziarul Adevarul ro:
  Video:
  http://adevarul.ro/news/societate/ce-simt-moldovenii-romaniaa-film-documentar-spune-adevarul-despre-unire–8_52e24036c7b855ff56c18cf6/index.html

 8. Poate cineva sa-mi demonstreze prin ce se deosebesc acum PLD de PLR?

 9. Ocupanti mafiei rusi ei albi, noi romanii negri cu cit mai negru cu atit mai roman!

 10. Mai dinîi: Ana Gugîţi-i REfărîmăTOARE, aşa că, Titireze, nu-s numai şiberali ghimpişti, adică – duşi de plută. Orcium, mai era colo şi Boris Vieru, care nu a venit, – bine, dar nu l-am văzut pe acest om să deschidă pe undeva gura, măcar de 1 milimetru, chi că e ziarist, sau ce Domnl! Cu toate că nu sînt unionist, dar obiectiv d-a Pavlicenco, da, a făcut mult pentru românism. Zău! Nu o spun, fiindcă sînt oaspetele forumului Dumisale, ci pentru că acesta e adevărul. Că au scris CEIA la Curtea COSTEAtuţională…Hai să fim serioşi. Munteanul cela am impresia, că pînă la urmă tot la Vorocnin în partid o să fugă…Dar – aşa-i Vremea, cu e şi Timpul…Unii suie, mulţi coboară, alţii cad – buf! de pe scară…

 11. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  TEROAREA ROSIE COMUNISTA DIN NORDUL REPUBLICII
  DIN ZONA SOROCII CONTINUA:
  ASASINATE CONTRA CETATENILOR ROMANI
  AFLATI PE TERITORIUL REP. MOLDOVA:
  ——————————————————
  – 23 Septembrie 2013:
  – cetateanul român Iosif Czaba Andrei Vass de 31 de ani, arestat de politisti, strangulat si apoi spânzurat intr-o camera de detentie de la Inspectoratul de politie Soroca. Fusese la un hram dintr-un sat cu prietena lui “misterioasa” Natalia care a refuzat categoric sa dea depozitii. Crescut intr-o casa de copii din Bucuresti, Andrei a venit la Chisinau in 2012, dorind să-i ajute pe bătrânii lăsaţi în voia soartei, aşa cum face de opt ani tatăl său adoptiv, Taco Slagter, un jurnalist din Olanda, prin intermediul fundaţiei “Max Maakt Mogelijk”, înfiinţată împreună cu fratele său. Tânărul din România, cunoscut în rândul prietenilor cu numele Andrei Vass, era asistent de proiect în cadrul fundaţiei de caritate.

  Declaratia lui Taco Slagter,
  tatăl adoptiv al lui Andrei Vass:
  „Vreau să demonstrez că se poate lupta
  cu sistemul şi corupţia în Rep. Moldova.
  Vreau să se facă dreptate.“
  N.B.
  Re-Amintim ca primarita de Soroca este COMUNISTA UCRAINEANCA Elena Bodnarenko, fosta deputata rusofona,
  o anti-românca si anti-unionista notorie. Anii trecuti ea impânzise orasul Soroca cu slogane anti-românesti despre “ocupatia româno-fascista a Sorocii”, blasfemii retrase ulterior prin decizia Judecatoriei.
  /ziarul Adevarul md din 24 Ianuarie 2014/
  ––––––––––––––––––

  – 2 Decembrie 2013
  data simbolica:imediat dupa Ziua Nationala a României
  – Tragedie în familia unui afacerist pășcănean. Soția acestuia a decedat, în această dimineață, în urma unui eveniment rutier, care s-a petrecut în satul Cișmea, raionul Orhei, din Rep. Moldova.

  http://www.7est.ro/actualitate/social/item/8677-video-sotia-unui-cunoscut-om-de-afaceri-din-pascani-a-murit-intr-un-tragic-accident-rutier-in-republica-moldova.html

  Este vorba despre Angela Macovei în vârstă de 54 de ani, soția lui Mihai Macovei, managerul societății ProConsult Company.Surse apropiate de familie ne-au precizat faptul că cei doi soți se aflau în Soroca, întrucât firma lor subcontractase o lucrare pentru reabilitarea cetății din localitate.

  În această dimineață Mihai Macovei a trimis-o pe soția sa la un depozit pentru a cumpăra niște materiale. Pe șoseaua ocolitoare un autoturism condus de un bărbat nu i-a acordat prioritate mașinii condusă de pășcăneancă

  și a lovit-o în plin.

  Angela Macovei a decedat la scurt timp, în urma impactului dintre cele două mașini.

  Presa din Republica Moldova are o altă variantă. Femeia ar fi pierdut controlul volanului pe un drum unde se executau lucrări și a ajuns pe contrasens. Aici a intrat în coliziune cu un alt autoturism.
  (Sursa: newspascani com)

  CONCLUZII:
  ———————-
  Pe teritoriul Rep. Moldova
  exista un COMANDOU TERORIST
  care lichideaza unionistii moldoveni si cetatenii din România prin accidente la comanda, otraviri si iradieri.

  De ce oare Presedintele Nicolae Timofte
  nu-si apara cetatenii de teroristii ucigasi ?

 12. DECE BASARABIA,

  trebue sa fie considerata in Europa la nivelul CUBEI, COREEI de Nord si a altor dictaturi KOKO – muniste?????

  Poporul acestei republici FANTOME este atat de inapoiat incat nu poate sa faca diferentza intre o tzara libera si o dictatura ?????? A vota KOKO – munismul inseamna a prefera DICTATURA si NU EMOCRATZIA . Inseamana a prefera ocupatzia straina in loc de a fi liber.

  Dece aceasta indiferentza la insultele adresate unei tzari intregi de politicieni care ieri asasinau si deportau iar acum MALDAFANII ii iau in bratze ???????

  Explicatzia este nivelul intelectual al populatziei foarte scazut, . Dece rusii nu se sfiesc sa anuntze in publiK ca MAldafanul este BARAN, DUIRAK, si BLEG ??????

  Pentruca MALDAFANUL nu are constiintza NATZIONALA, nu stie de unde vine si nu stie spre UNDE merge. Pentruca cei care conduc pe MALDAFANII NU se simt Romani. Iar daca politicienii afirma ca sunt MALDAFANI o spun cu conditzia ca MALDAFANUL sa fie considerat un fel de rus asiatic. si nici decum roman sau europeean.

  Razboiul de eliberare al basarabenilor de sub ocupatzia Kremlinului abiua acum incepe cand Rusia este decisa sa demonstreze ca Maldafanii sunt destinatzi ca servitori al marelui imperiu
  slav.si nu sa ajunga in Romania sau Europa.
  Iar acest razboi este unul al DENIGRARII sistematice a tot ce este romanesc, bombele sunt inlocuite cu FILME, Televiziuni , Radio , ZIARE. si NET.

  Cine va face ordine in Mas Media unei tzari zisa Independenta,, Neutra si cu trupe straine pe teritoriul ei ???????? Raspunsul politicienilor il stitzi ::: Ordiea va fi facuta si este facuta de marea noastra prietena cu care avem relatzii strategice :::: RUSIA mama.

 13. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării 2014=

  CRONICA UNIONISTA:
  ––––––––––––––––––––
  Chestionar unionist: ziarul “Timpul” din Chisinau,
  pe partea dreapta a paginii de deschidere,
  un cadru albastru, va invitam sa participati si Dvs.
  la faurirea viitorului nostru liber, european si democrat !

  Intrebare:
  “Cât de probabilă credeți că este RE-Unirea Românilor într-un singur stat ?”

  1. Foarte probabilă
  2. probabilă
  3. puțin probabilă
  4. nu sunt șanse
  5. nu știu

  http://www.timpul.md/?action=vote&submit=Voteaz%C4%83

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 14. O chestie foarte importanta. In fil se spune ca in anii 90 a fost organizat un referendum, la care basarabenii au spus nu unirii. Nu este adevarat! N-a fost nici un fel de referendum. De unde au luat-o si pe asta???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *