Întrebată, iată ce am spus despre afirmațiile lui Radu Banciu de la B 1

Просим Вас дать комментарий  к интервью румынского ведущего Раду Банчу в эфире одной из передач. Как вы оцениваете эти шокирующие  высказывания в адрес молдавских граждан? Зачем он себе их позволяет? Стоит ли стремиться и продвигать идеи унионизма в РМ при таком отношении румын к нашей национальности? С уважением, Корреспондент NOI.md

CIMG5959Am văzut și eu fragmentul de emisiune, cu prezentatorul Radu Banciu, la o televiziune română. Am văzut și că, Televiziunile din Republica Moldova, au preluat – savurând – faptul și știrea că acest canal a fost pedepsit. Aș dori ca Televiziunile din al doilea stat românesc să preia cu același interes – și tot savurând – fragmentele din emisiuni ale canalelor românești în care se emit atitudini pozitive și încurajatoare față de cetățenii din Republica Moldova, mai ales că acestea sunt foarte multe.

Cazul cu Banciu este mai unic și e bine că a fost pedepsit. Unii spun că pedeapsa nu cadrează cu dreptul la libera exprimare. Acest lucru îl poate spune justiția, în baza Convenției Europene a Drepturilor Omului, art.10-11. Noi, PNL, în baza CvEDO, am câștigat toate procesele legate de un clip și de un Statut unionist.

Cetățenii din ambele state românești de pe malul Prutului sunt încă victima regimurilor comuniste, care ne-au distrus destinul. Și vedem că ieșim greu din acest statut de victimă a propagandei rusești despre români.

Însă presa e cea care trebuie să pășească în avangarda schimbării acestei situații nefaste pentru poporul român.

NU JUSTIFIC, ÎN NICIUN FEL, COMPORTAMENTUL ZIARISTULUI. Dar vreau să încerc să înțeleg de ce a făcut-o. În primul rând – și despre asta am scris mai mult – manifestările mojicești, neavenite la adresa Președintelui României, Traian Băsescu, ale premierului Iurie Leancă, fost angajat al Ambasadei URSS la București până în preajma revoluției din 1989, sunt principala cauză care au generat reacția regretabilă a lui Banciu. Leancă nu o făcea, dacă nu depindea de Moscova.

Cred, de asemena, că ziaristul este supărat pe toți guvernanții din Chișinău, care manaifestă ingratitudine față de București și încearcă să fie admiși în Uniunea Europeană ocolind și sfidând România, membru al NATO și al UE, stat de care ne unește religia, istoria, obiceiurile/tradițiile și limba, cum spunea și recent actorul și scriitorul de excepție Dan Puric.

Totodată, deși e dureros, dar mai bine să ți se spună acest lucru în față în familie (românească), cetățenii din R.Moldova, alungați în Europa, au un comportament, pe alocuri, instinctual și necultivat, adică primitiv și asta pentru că, în cei 14 ani de guvernare antidemocratică și antinațională, ei nu au fost ajutați să se europenizeze,  ci au fost ținuți în întuneric, în sărăcie premeditată, pentru a ”nu fi politizați”, cum spune capul Clanului Lucinschi, pentru a fi manipulați și a se perpetua la putere forțele proruse și antieuropene.

Pe de altă parte, această lecție dureroasă, deși nepotrivită, a lui Banciu, va avea menirea să îi mai trezească pe basarabeni, ca să se îndârjească și – redobândindu-și cetățenia română – să dorească și mai mult Unirea, pentru a demonstra că sunt români adevărați, europeni, având aceleași drepturi cu românii din dreapta Prutului, oameni care pot deveni bogați și culți, care pot da răspuns adecvat oricărui român care îi ofensează. Noi, toți românii, împreună trebuie să facem ordine în spațiul de pe ambele maluri ale Prutului, într-o Românie reunită democratică și prosperă, unde fiecare este respectat și fiecare respectă legea. Însă basarabenii nu trebuie blamați, ci ajutați.

Cetățenii R.Moldova sunt taxați cerșetori din cauza că au fost însărăciți de guvernări corupte, pentru a-i face să plece de acasă. De aceea, cetățenii noștri trebuie să deschidă bine ochii, să aibă demnitate, să voteze corect în alegerile din R.Moldova și din România și să se simtă cu adevărat cetățeni ai ambelor state, pentru a ajunge în familia europeană prin Unire, pentru că o altă cale nu există. E cel mai scurt drum spre NATO și UE și – atâta timp cât sprijină partide corupte – vor fi tratați ca oameni care nu au demnitate și nu vor o viață mai bună împreună cu toți românii.

Sper să nu mai vedem asemenea manifestări ca ale lui Radu Banciu, dar situația ne convinge – și mai mult – de oportunitatea promovării unionismului, singura opțiune politică ce ne poate salva ca popor și ne poate reda libertatea de om.

Vitalia Pavlicenco

 

Loading Facebook Comments ...

38 Comments

Add a Comment
 1. Corectă poziţia exprimată de Dvs., Doamna Pavlicenco, aveţi ca de obicei o opinie echilibrată şi strict la obiect.

 2. Stimata doamna, asemenea secaturi sunt cat frunza si iarba. Iar xenofobia, stiti bine, prinde radacini si la Bucuresti. Din pacate si din nefeicire! Bine, sa admitem ca e un psihopatic acest prezentator de nici doua zambile. caci s-a dovedit a fi ma prost decat prevede Legea. Si, totusi, a provocat o bucurie imensa nebunilor romanofobi autohtoni. Si-apoi, nimeni nu i-a obligat (cu forta!) pe unii sa ia drumul strainatatii, ca sa se milogeasca. Pohodul na Occident e chiar o moda. De pilda, fiica dvs… Ma tem, totusi, ca naparca sub-grohaitoare si viscerala de la B1 nu e numai gura spurcata a anti-basarabenilor, ci si un artizan spaguit din umbra ai acestui commando mancurtoid al PD.

 3. Moldovenii sănătoşi la cap demult cunosc că frăţia cu romînii este doar o propagandă a romînilor cu scopul de a anexa Moldova, dar pentru acei moldoveni care încă cred în frăţia cu romînii, vreau să le spun că lori li s-au întunecat minţile cu propaganda. Tot timpul pe parcursul istoriei romînii au fost în duşmănie cu Moldovenii, din cauza că romînii nu ne doresc ca nişte fraţi vecini, dar doresc teritoriul nostru al Moldovei, dar de moldoveni lor li-e în fund. Aşa că faceţi concluzii. Regret de tineretul moldovenesc, care au fost timp de 23 de ani întunecaţi cu minciuna de limba romînă şi de istoria falsă a romînilor şi acum nu se pot descurca să-şi dea seama că, romînii nu ne sunt fraţi, doar doresc anexarea Moldovei şi distrugerea naţiunii de moldovean. Sper să ne dăm seama de asta cu toţii la următoarele alegeri să alegem doar partidele patriotice şi stataliste, dar nu pe cele unioniste, dacă dorim să fim moldoveni cu ţară independentă, dar nu provincie a romîniei.

 4. Am privit si eu acea emisiune,despre care se discuta.Locuind in Bucuresti nu omit nici o emisiune de lui Banciu.Daca si cei antrenati in aciasta discutie ar urmari zilnic programele lui Banciu,cred,ca 99 la suta iar da dreptate.De altfel emisiunea lui Banciu are caracter de pamflet.Cu toate acestea am primit si eu dureros spusele lui.Dar pana a ma supara am stat sa analizez bine lucrurile.M-am prins,ca in foarte multe sunt de acord cu el.Ma dezgusta,cand vad conationalii nostri la Bucuresti imbracati in haina inculturii complete cu un comportament de adevarat mojic.Oare nu e mai simplu,ca fiecare sa lucreze asupra sa ,sa nu provoace rasul si dezgustul celor din jur la un comportament neadecvat.Sunt si multi oameni bine educati, care se inscriu perfect in societatea romana,dar ponderea lor este infima.Nu va suparati,dragi conationali atunci,cand vi se spune pe nume.Doresti sa fi-i tratat altfel-munceste asupra-ti.Cu Banciu in una nu sunt de acord-nu toti moldovenii sunt aidoma spuselor lui,in rest…
  Sunt uimit de faptul-cine contesta spusele lui Banciu? Un ‘mare patriot’,care nici l.romana nu o cunoaste.Doresc sa-i spun esplicit acestui derbedeu,slugoi al rusilor,sa nu ne planga de mila.Noi,ca frati ne vom clarifica intre noi,spre disperarea alolingvilor.
  D.Pavlicenco.Va admir pentru pozitia civica pe care o aveti.Sunteti pe un camp de lupta unde predomina hotia si dezmatul celor ce diriguiesc tara.Fortele sunt inegale,dar calitatile de luptator pe care le aveti va vor aduce castig de cauza.Mai devreme sau mai tarziu se vor trezi si moldovenii din somnul letargic.

 5. Stalin, leucemie, tu nu esti numai un fonf enciclopedic, esti si gramada universala. Re-vino la sanul normalitatii, neanderthalule! Nu e alta dar vei ajunge in Compendiul degeneratilor celebri. Inainte de orice presupusa judekkta, trebuia sa dai o fuga (de documentare), daca nu la origini, cel putin la ospiciu. Ai fi putut afla, daca nu Adevarul adevarat despre Neamul Romanesc (singurul care, pe timpul Daciei, se unise, din Carpati si pana la Nistru), atunci un adevar incontestabil despre cronicicizata ta dementa senila. Toate neamurile, de pe tot globul, s-au batut intre ele. Libertatea noastra si supravietuirea noastra, ca neam si stapani, ne apartine noua si nimic si nimeni nu poate sa ne ingradeasca in atingerea scopului suprem. Ce-ar trebui, dupa capul tau bostera, sa facem? Sa ne umilim cu pupatul de mana, ca sa ne mai calareasca Rusia ca pe o turma de catari? Sau, poate, pretinzi ca esti inteleptul vremii? Du-te, fiinta esuata, si interneaza-te la geriatrie, ca debitezi prostii.

 6. Ti-ai ales bine pseudonimul,mai Staline.Ti se potriveste perfect.Tu esti mai frate cu rusul,care nu-ti intelege nici limba,nici cultura si esti dusman de moarte cu fratii tai de sange,care chipurile vor sa te cotropeasca.Cunosti tu oare,ca mai multi moldoveni sunt pe celalalt mal al Prutului,ca multi frati.surori,rude locuiesc pe ambele maluri.E o crima sa desparti acesti oameni.Demult au putrezit si oasele lui stalin,iar clona lui a ramas in persoana ta.Halal tie,pui de rus.

 7. Moldova, Moldovenii şi limba moldovenească au apărut şi au fost recunoscute din anul 1359, cu 500 de ani înaintea apariţiei Romîniei, a romînilor şi a limbii romîne. Deaceia Moldovenii sunt o naţiune aparte de romîni. Dacă voi consideraţi că suntem fraţi, fie şi aşa, dar asta nu înseamnă dreptul cuiva de a anexa Moldova şi a distruge naţiunea de MOLDOVEAN, aşa cum s-a întîmplat în Moldova de peste prut, unde acum nu se mai identifică nimeni ca fiind moldovean. Rusia în 200 de ani nu a distrus MOldova şi moldovenii, dar Romînia după 1859 a distrus Moldova de peste Prut şi a distrus naţiunea de MOLDOVEAN, în pofida faptului că conform convenţiei de la Paris urma să fie nu Romînia dat Uniunea principatelor Moldovei şi a Valahiei, cu Parlamente separate, cu Guverne, Armate şi justiţiei separată. Deaceia moldovenii normali la cap niciodată nu vor vota unirea. Iar zăbalele celora needucaţi, care încearcă să mă ponegrească, sunt ca nişte spermă de bou, întinse pe faţa lor, şi ei tot ling cu limba şi ling, lşing şi ling !!!!!!!!!

 8. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării=

  COMANDOUL TERORIST OCUPANT VORONIST PUTINIST KIRILIST VLADIMIRIST LUCINSKIST FILATELIST IN ACTIUNE:
  TEROAREA ROSIE MOSCALO-COMUNISTA:
  Asasinate la Comanda contra Intelectualilor Unionisti:
  ––––––––––––––––––––———————————————
  – Emil Loteanu /1936-2003/, cineast /otravă în cafea la Moscova /INFARCT/ probabil era un fost agent, care cunoştea prea multe despre preşedintii comunişti ai RM, şi devenise nesupus, deci periculos.

  – Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu, de aceea a fost şi el anihilat printr-un «accident» aranjat.

  – Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamţ, care și el, sărmanul, probabil, ştia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti: «accident» mortal, împreună cu prietenul său:

  – Adrian Neacşu – /1972 -2004/, actor,

  – actorul UNIONIST Dumitru Fusu /1938-2014) sufera un ATAC Cerebral in 2004 care-l tintuieste la pat pentru 9 ani.

  Si toate aceste asasinate au loc in acelasi interval de timp: 2003-2004. Coincidente iarasi, veti spune ?

  Nota:
  O OTRAVĂ nedepistabilă se introduce în mâncare sau băutură care provoacă ulterior ATACUL CEREBRAL / = INFARCT / şi nu lasă alte urme !
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  OTRAVIRI = ATACURI CEREBRALE / INFARCT /

  49.
  – tânarul Octavian Glib, injunghiat mortal in 1996 la vârsta de 23 de ani, patriot si Unionist,
  – fiul cel mare al cântaretului de muzica populara Unionist Nicolae Glib din s. Pepeni, jud. Balti
  /care sufera si el un ATAC CEREBRAL prin otravire in 2012 pentru participarea sa la evenimentele UNIONISTE,
  a)
  – ca si actorul Unionist Gheorghe Urschi, la revenirea sa din România, in iunie 2011,
  sufera un ATAC CEREBRAL dupa care nu si-a mai revenit complet /
  b)
  – si vestita cântareata românca Irina Loghin / cu tata basarabean, sufera si ea un ATAC CEREBRAL
  imediat dupa revenirea la Bucuresti de la Chisinau, la 17 mai 2012,
  unde participase la manifestarile de doliu negru la 200 de ani
  de la ocuparea Moldovei de Est / 16 mai 1812/ de catre Imperiul tarist.
  c)
  – si o alta cântareata est-moldoveana unionista refugiata la Pitesti, Nina Crulicovschi
  sufera de o „boala rara” si misterioasa la cap:
  pe creier i s-au descoperit nu mai puţin de cinci chisturi „bizare”.
  d)
  – in luna iulie 2010, cercetatorul român nord-bucovinean in domeniul fenomenelogiilor de frontiera, Vasile Rudan
  a susținut în București „Cursul intensiv teoretic si practic de protecție si autoapărare extrasenzorială”.
  Imediat după terminarea acestui curs,
  Vasile Rudan a suferit UN ATAC CEREBRAL
  în urma căruia i-a fost afectată funcția vorbirii.
  e)
  ultimul din aceasta lista macabra este jurnalistul UNIONIST Boris Vieru,
  deputat in Parlament din partea Partidului Liberal,
  care deja de vreo 2 spatamâni este internat la spital cu „o trauma craniana”
  denumire sofisticata care se traduce prin ATAC CEREBRAL,
  deci si el a fost otravit prin mâncare si bautura de catre cineva din „colegii” sau „prietenii” lui „buni”.
  –––––––––––––––––––—————-
  INRTREBAREA NOULUI AN:
  De ce Presedintele Nicolae Timofte,
  Seful Consiliului de Securitate,
  nu opreste acest Genocid contra noastra ?

 9. radu banciu este un om care nu stie nimic despre romani moldoveni. Majoritatea romanilor VOR SA SE UNEASCA REPUBLICA MOLDOVA cu ROMANIA si au o imagine corecta despre moldoveni.

 10. radu banciu este un om care nu stie nimic despre romani moldoveni. Majoritatea romanilor VOR SA SE UNEASCA REPUBLICA MOLDOVA cu ROMANIA si au o imagine corecta despre moldoveni. da

 11. A facut-o pentru ca e un om bolnav.

  E un fel de Mircea Badea, doar ceva mai scrintit.

  Dupa o seara obositoare, daca vrei sa te amuzi, il asculti pe Banciu 5 minute.

  Omul indruga verzi si uscate. Nu trebuie nici luat in serios, nici pus la inima.

  Unul ca Banciu nu poate decat sa starneasca la oamenii normali decat compasiune.

  Emisiunea lui este un pamflet. Banciu nu-i decat un bufon 🙂

 12. Daca nu stiti, B1 este postul oficios al lui Basescu, in emisiunile caruia acesta isi varsa laturile asupra adversarilor sai politici, iar comentatorul postului B1, Radu Bamciu este un basist “pupanbasist” convins, care a facut cariera realizand o emisiune satirica in care erau balacariti adversarii lui Basescu, in special cei de la Antena 3. Duplicitatea basistilor nu ma mira. Basescu insusi ( ca si fiica sa cea mica de altfel ) desi s-a dat mare aparator al rromilor si a si participat la niste nunti ale unor puscariabili rromi, rromi care l-au si votat de altfel, in final tot a facut-o pe insistenta ziarista bruneta care l-a agasat cu intrebari incomode “tiganca imputita”. Cam asa se scrie uneori istoria pe Dambovita si din pacate si cu sprijinul unor votanti de pa Bac.
  Acelasi Basescu, “marele aparator al cazei basarabene” la o ora de maxima audienta fiind ca de obicei beat manga a afirmat ritos ( luandu-l gura pe dinainte ) ca Spatiul Schengen si Uniunea Europeana trebuie sa se opreasca definitiv pe Prut.
  De altfel afirmatiile despre unde trebuie sa se opreasca Uniunea Europeana au fost facute pe postul national de televiziune TVR1 si marele aparator basarabenist si-a sustinut baiguind impleticit afirmatiile avand un aratator in mana si aratand doct pe o harta spre zona Prutului. Ori precum bine se stie omul ce gandeste la trezie spune la betie…
  Asa ca ce va mai mirati? Astia sunt basistii…

 13. @ Mihai Romanul,
  Faptul Banciu ca s-a luat de Leanca exact atunci cand primul ministru basarabean a avut un diferent cu Basescu dovedeste ca lucrurile vin de se leaga. Nu cred ca Basescu l-a pus neaparat pe Banciu sa toarne cu zoi in capul basarabenilor, dar felationistul prezidential numarul unu s-a gandit in mintea lui putina ca daca o sa-i porcaiasca pe moldoveni o sa-i provoace o placere in plus tuterului. Aici cred ca agresit si pentru ca scandalul nu se va opri doar la atat, s-ar putea ca linguseala fara limita a bufonului de doi bani sa-l coste scump de data asta.

 14. un director de muzeu de istorie i-mi povestea cum a mincat bataie in Chisinau cind a adus un numar de carti romanesti.Un primar din Romania a strins bani si a refacut(impreuna cu oficialii frati basarabeni) un cimitir al unor soldati romani morti in razboiul pentru reintrgirea statului roman,peste care se semanase porumb.banciu este un cretin care a vorbit cind trebuia sa taca.Asa ca vedeti sint situatii si situatii….

 15. Ma stalin.Tampit ti-a fost stramosul,tampit ramai si tu.Tu idee nu ai de istorie.Moldovenii din cele 8 judete din dreapta Prutului se identifica ca romani.Asta nu inseamna,ma badaranule,ca ei nu sunt moldoveni.Si mare atentie,badaranule.Manipulezi cu anul 1359.E foarte bine-inseamna,ca Moldova lui Stefan cel Mare in marea ei parte se afla azi pe teritoriul Romaniei.Ce zici imbecilule?In 1812 rusul a reusit sa rupa o bucata din Moldova.Din acel timp au inceput nevoile si calvarul in acest teritoriu.Si inca una,ma imbecilule-ce ar fi pierdut Moldova,daca azi se afla in componenta Romaniei si ar fi fost in comunitatea europeana?Poporul ar fi castigat,sefii ar fi pierdut. In esenta esti un prost,esti un crimiminal,ce otravesti constiinta oamenilor.As dori sa am o intalnire cu tine in fata publicului,ca sa-ti arat ce costi.Pana la urma cred,ca te voi gasi.

 16. Într-o emisiune la B1 TV Banciu (Radu Banciu, “jurnalist ţigano-român, n.n.) a criticat Republica Moldova şi pe modloveni pe care i-a comparat cu ţiganii români care umblă cu cerşitul (T., 15-01-14). Culmea! Aista e un pleonasm: ŢIGAN-ROMÂN, fiindcă e vorba de una şi aceeaşi noţiune. Însuşi cuvîntul ROMân conţine noţiunea de ROM. Deci noi zicem ţigan, subînţelegem roman . Şi invers. Acum vreau să vă dumiresc. Cînd se refugiau moldovenii noştri în România de teama kagheBEULUI rus, aşa-zişii români, alias MUNTENi, alias VALAHI îi întîmpinau cu ură, îi persecutau în fel şi chip şi bieşii basarabeni se ascundeau cît mai departe, doi unchi de-ai mei au ajuns tocmai în Ardeal, se stăruiau să vorbească pe vîrful limbii, ca să nu se deie de gol. Deci lucrurile estea se conosc bine: ura românului faţă de OPINCARII, MĂMĂLIGARII moldoveni. Mai mult decît atît: aceloraşi terorizări au fost supuşi şi ţiganii, cu care de fapt muntenii s-au asimilat. Aşa că ţiganii au prins a-şi schimba naţionalitatea – din ROM – în ROMân, Acum foştii ţigani, fiind la a doua, a treia sau a patra generaţie, unii din ei nu mai ştiu că au fost ROMi. Poate de aceea apar regulat suspiciuni: era bănuit BA BĂşescu că ar fiu ţigan, ba Viorel Lis, ba nu mai ştiu care. Acum să înţelegem, că românii sînt total ţiganizaţi şi ţiganii românizaţi. Nu vedeţi şi apreciaţi limbajul scîrbos al aşa-zişilor români: să suduie ca la gura şatrei. Să umble cu amăgeli, cu vrăjeli, cu coţcării: apucături depreinse de la romi…Iar tipi ca baba Vitalia Pulicencu, beţivă ca Teleleu Tanasă, nespălaţi şi slonoşi ca dabiJAVRA umblă cu idei de unire. LA paştele calului!…Şi încă una: moldoveni, nu trimiteţi copiii la învăţătură în ROMia, acolo ei se prostituează, devin hoţi, vorbesc cu scîrbisme. Refuzaţi bursele lor ROMice! Ei trebuie să vreie să se unească cu noi. Şi ţara să se numească Moldova.

 17. Bă, stancu, ce limbă vorbea marele Ştefan acum cinci veavuri?

 18. Banciu nu a facut altceva decat sa spuna lucrurilor pe nume. Merita tot respectul.

 19. Nui de mirare ca un romin a ofensat un popor intreg, alde dinsul de mult au hotarit pentru mine si alte citeva milioane cine suntem ca natiune. In Rominia multi ghindesc la fel ca acest individ se vede deschis ca se duce o lupta apriga contra a tot ce este moldovenesc. Atunci cind a avut loc unirea principatelor moldovenii si valahii consimtind faptul ca au origini comune au gasit o noua denumire pentru noua tara care a fost Rominia. Nu cred ca chiar toti din Moldova cit si din Valahia au fost incintati de acesata denumire pentru ca, sa te numesti cu numele ocupantului chiar ca este ridicol cred ca mai mult a fost o decizie impusa de careva cercuri interioare sau exterioare. Chiar mii interesant asemanarea denumirii de romini si romi adica a tiganilor. Pai bine moldovenii din dreapta Prutului au aceptat sa se denumeasca romini cei din stinga Prutului pe timpul Unirii din 1859 erau sub ocupatie si au ramas sa se denumeasca in continuare moldoveni fapt ce ii scoate din sarite pe unii. Eu nu inteleg de ce mi se spune franc ca nu exista natiune moldoveneasca daca sa schimbat doar denumirea restul traditiile cultura raminind aceleias. Hai si incearca acum si le demonstraza moldovenilor care ei sau rudele lor au avut de suferit pe timpul cin teritoriul dintre Prut si Nistru era in componenta Rominiei ca rominii ne vreau binele au dat careva bani si deacum ne scot ochii. Comunistii la acest cretin de Banciu trebui sai pue monument alaturi de Lenin lea facut un mare deservicu aceasta puslama.

 20. Da ce limbă vorbea pe vremea lui Ştefan principatul dunărean Vlahia-Muntenia? Cînd a apărut dintîia dată cuvîntul ROMÂN?

 21. Cum credeţi, ce ar face doamna Vitalia în România Unită? O simplă deriticătoare? Fa Ana Guţul(ca)? Tot? Da Alea Mîndîcalea? Da Lilea P…lihovici? Asta-i!

 22. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării=

  Discutii la bucatarie despre Re-Unirea noastra cu România:
  ——————————————————–––––-
  14 ianuarie 2014
  moderator Onu Brega
  la CurajTV
  http://curaj.tv/reportaj/social/discutii-la-bucatarie-despre-unire/comment-page-1/#comment-222118

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 23. Ma incarturarilor.Voi cand auziti cuvantul roman aveti un soc puternic.Exista grai moldovenesc,grai ardelenesc,rgai oltenesc etc.Dar toti cei de graiuri diferite se inteleg destul de bine intre ei.Nu poate avea o tara atatea limbi oficiale cate graiuri exista.Deacea,ma incarturarilor,si s-a recurs la denumirea limbii ca romana.Asta va sta in ochi,puzderii nenorocite.Uitati de faptul,ca pe acest teritoriu au fost romanii,care si-au lasat amprenta benefica.Niste nemernici,cu creeri de maimuta,dar care au invatat sa foloseasca tastatura[atrageti atentia,cat de carturar se exprima] incearca sa convinga prostimea,ca palma trasa de un jandarm roman unui eventual infractor e mult mai grava ca sutele de mii basarabeni exportati si nimiciti pe timpul svieticilor.Va e scurta memoria,mancurtilor.

 24. Bă Toadere, dă din…cap mai repede, da ce iese că noi moldovenii vorbeam în grai moldovenesc începînd cu 1359 şi n-am avut limbă niciodată. Asta e logica ta de om ABnormal. Iese că şi americanii vorbesc în grai american, da limba o poreclesc enhleză. Că doar ştii că ei îi zic limbii varianta amemricană a limbii engleze. Şi mexicanii – în grai mexican, da limba o poreclesc spaniolă. Da tu mă nenorocitule ştii că la baza limbii căreia voi îi ziceţi ROMână a stat GRAIUL moldovenilor, mai concret al lui Eminescu? Ai auzit şi tu la mitinfurile lui Roşca că limba-I română şi repeşi ca papagalul, dar de istorie habar n-ai. Şi ca tine-s vreo 4-5 procente de rătăciţi,..Da ce înseamnă inCĂRTURAR, habar n-am. Poate ne explici?

 25. Toţi recunosc faptul că în 1812 MOLDOVA a fost divizată în două părţi. Indiferent cum ulterior cineva denumeau aceste părţi, dar ele au rămas să fie DOUĂ PĂRŢI ale MOLDOVEI. Astfel, Republica Moldova are tot dreptul istoric să-şi păsteze denumirea de Moldova, Limba Moldovenească şi Moldoveni c naţionalitate, cum au fost şi cei de pînă la 1812. Referitor la bocitele despre deportări o să vă spun că, au fost deportate elementele antistatale, după ce a fost linişte, nimeni nu a mai vorbit despre unire şi Moldova s-a dezvoltat foarte puternic. După 1812 în Moldova nu au mai fost revoluţii, au fost construite căile ferate şi toată infrastructura, pe cănt în perioada 1918-1040 sub conducerea Romîniei nu a fost construit în Moldova absolut nimic, oamenii învăţau doar 3-4 clase, nu a avut posibilitate să se manifeste nici un om de cultură în acea perioadă.
  Moldovenii normali la cap niciodată nu vor susţine unirea. Sus Moldova independentă!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 26. Dumnezeule,cit de chinuiti au fost buneii si stramosii nostri de catre slavonii: deportati , familii destramate,morti de frig ,trimisi la moarte in primele rinduri pe front, schingiuiti,impuscati ca vroiau sa traca in Tara Mama,omoriti prin infometare,horele basarabene parca sint cazaciocuri,scrisul latin in scris slavon(urit scris si urita limba i-mi e scirba de ele),limba dulce moldoveneasca(romaneasca) schimonosita cu slavisme; si dupa toate astea cind vezi cite un nemernic zombi cum maninca laturile slavilor care de peste 200 de ani batjocoreste Basarabia nu poti decit sa spui:Iarta-i Tata ca nu stiu ce fac !

 27. Ai perfecta dreptate moldovalah. Dar din pacate mai avem asemenea creaturi-urmasii lui stalin. Dupa el rusii ne-au fericit.Cat de imbecil trebuie sa fii,ca sa spui asemenea trasnai. Ma stalinica,te vor blestema toate victimele deportarilor sovietice,nu vei avea astampar nici in mormant. Se inchina rusilor si ii venereaza,dar cunoaste oare el, imbecilul, ce atitudine despre poporul nostru avea marele poiet Puskin, care ne-a ‘fericit’cu prezenta in teritoriu, dand viata poiemului ‘Tiganii’? Si mai cunoaste dansul,ca pana in ziua de azi moldovenii sunt clasificati de rusi, ca ‘maldavan-baran’? Si,poate au dreptate – atata timp cat in Moldova vor fi stalinisti de teapa acestui individ – nu vom reusi sa iesim de sub acest calificativ.

 28. Dna Pavlicenco, foarte frumos cum judecati si cum va sustineti discursul, ma ungeti la inima de fiecare data. Sunteti un om cu suflet mare, neinfricat, curajos, un mare, mare patriot!

  E o bucurie ca suntem contemporani cu un mare si viitor om de stat… un viitor presedinte al Romaniei Mari!

 29. ..ADEVARATA ..CHEIE…PRIN CARE TREBUIE INTERPRETETA …IESIREA LUI RADU BANCIU ESTE ACEEA A UNI…ARDELEAN PROFUND ROMAN…ARDELENII FIIND ACEEA CE AU” PERECUT” APROAPE 700 DE ANI SUB UN JUG STRAIN (UNIOM TRIOM NATIORUM)…ARDELENII FIIND DE FAPT INIMA NATIUNII…VA PLACE SAU NU, RADU BANCIU A EXPRIMAT ..UN GIND DE ROMAN…PT. UN LEANCA..CE CU CITVA TIMP INAINTE I-SI EXPRIMA INGRIJORAREA FAPTULUI CA AR FI…PREA MULTE BURSE PT TINERII BASARABENI.. PT UN LEANCA CE S-A AFLAT LA A3 TV,..UN ALT AFRONT ADUS DREPTEI ROMANESTI…DECI UN ARDELEAN I-A TRINTITO…CU UN LIMBAJ MOLCOM… APASAT…SPECIFIC ARDELENESC…sa auzim numai de bine !!!

 30. Faptul ca a fost pusa la cale …”indignata” manifestare de la Bucuresti din fata B1TV arata implicarea PONTA -FLEANCA- VOICULESCU in toata afacerea !! Deci a Moscovei si a sustinatorilor”CATALONIEI SOVIETICE” in Estul Europei si in sula in coastele Romaiei!! AFARA CU COZILE DE TOPOR SI CAINII DE PRIPAS din ROMANIA! Sa fie scoasa masca fariseismului moldo-rus de pe fetele provocatorilor!!! Cine crede si a crezut vreo clipa ca Romaniei i se poate pune calusul in gura, fie din EST , fie din VEST s-a inselat si se insala amarnic!!! TRAIASCA ROMANIA STAT COMPONENT AL UE!! Mai repet odata pentru o mai buna intelegere?

 31. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării=

  (O ANALIZĂ)
  “Ce-ar însemna RE-UNIREA
  din perspectiva AGRICULTURII”
  de Vlad Macovei, 1 decembrie 2013

  http://agrointel.ro/15985/o-miza-demna-de-ziua-nationala-putem-depasi-polonia-si-germania-la-agricultura-ne-putem-apropia-de-germania/

  Dacă România s-ar RE-UNI
  (adică s-ar integra economic, s-ar coordona politic
  și s-ar nivela social) cu Republica Moldova
  am depăși Polonia și Marea Britanie
  la capitolul suprafață agricolă
  și ne-am apropia foarte mult de Germania.

  În acest moment clasamentul european arată astfel:
  1.Franța – 27 milioane hectare,
  2.Spania – 24,9 milioane hectare,
  3.Germania – 16,9 milioane hectare,
  4.Marea Britanie – 16,1 milioane hectare,
  5.Polonia – 15,4 milioane hectare,
  6.România – 13,7 milioane hectare.

  Suprafața agricolă a Republicii Moldova este de 2,5 milioane de hectare (atenție, vorbim de suprafețe destinate tuturor activităților agricole, nu doar de teren arabil), ceea ce înseamnă ca însumarea celor două cifre ne-ar urca pe locul al patrulea în topul menționat,
  cu 16,2 milioane hectare. De asemenea, producțiile cumulate de vin ale României și Republicii Moldova ne-ar aduce în Top 10 producători mondiali,
  indiferent de fluctuații.

  Toate aceste însumări strict aritmetice nu au nicio relevanță dacă nu există un plan, pînă în 2020 să zicem – cînd se va încheia următorul exercițiu bugetar european, momentul cel mai apropiat
  în care Chișinăul ar putea intra în UE.

  Din punct de vedere agricol există o regiune
  care ar însemna practic integrarea economică a celor două state românești: Lunca Prutului.
  Aproape toată industria fostei RSS Moldovenești se află în Transnistria, regiune care foarte probabil va fi folosită ca monedă de schimb pentru ca Federația Rusă să accepte parcursul european la stînga Prutului.
  Așadar, integrarea economică înseamnă integrarea agricolă, punct.

  Lunca Prutului are terenuri bune pentru agricultură
  și la stînga și la dreapta, o dezvoltare cît de cît unitară, cu o tehnologie și o mecanizare cît mai apropiate
  ar transforma aceste regiuni sărace într-o poveste de succes la nivel european. Se pot cultiva atît cereale,
  cît și plante tehnice, oleaginoase, furajere, legume, fructre, viță de vie, tot ce vrei. Prutul este aproape, irigațiile nu ar fi o problemă.

  Dacă s-ar relua navigația pe Prut
  (cum era în perioada interbelică),
  micile barje cu fundul plat ar putea transporta eficient
  și profitabil recoltele spre Galați și Brăila, și de aici spre Constanța sau spre București. Aducerea unei minime prosperități într-o zonă care a fost subdezvoltată în mod susținut ar însemna mai bine pentru toți.

  Bugetul de stat ar fi mai puțin solicitat pentru a contracara efectele sărăciei în această zonă, investițiile ar însemna locuri de muncă, adică salarii iar taxele locale mari pentru primării ar putea garanta mai multe credite și fonduri europene.

  Prețurile pentru alimente
  ar fi în scădere sau măcar nu vor mai crește.
  Pentru a ajunge la aceste rezultate
  este nevoie de acțiune acum!
  Politicienii din România trebuie să îi convingă
  pe politicienii basarabeni să dea drumul la investițiile străine în agricultură pentru a permite firmelor noastre să cumpere teren în Republica Moldova.

  Dacă noi ne liberalizăm piața, de ce nu am face lobby să înceapă și la stînga Prutului? După care, pragmatic, ar trebui să susținem ca Guvernul de la Chișinău să acorde facilități exstinse pentru agricultură. Nefiind încă în UE o pot face liniștiți în anii viitori. Această strategie a început să fie aplicată deja prin reducerea TVA-ului pentru unele zone legate de agricultură.

  Gaz și susținere europeană contra impozit zero pe salarii, TVA zero, impozit pe profit zero pentru activitățile agricole. Și pentru industria alimentară, de doar cîteva procente. Și atunci investițiile românești, adică și din Arad și din Călărași, în Republica Moldova vor fi numeroase, eficiente și profitabile. Iar răsturnarea de clasament pe care v-am prezentat-o la început ar avea o noimă.

  Mesajul către politicieni al celor care le pasă de agricultura românească cu ocazia Zilei Naționale ar trebui să fie:
  Politicieni, sprijiniți Lunca Prutului!

  Sprijiniți vinuri românești, inclusiv pe cele din Basarbia, nu vă limitați doar la a le bea! Faceți politici care să asigure întîi satisfacerea pieței interne cu alimente sănătoase, gustoase și ieftine,
  și de abia după aceea să ne gîndim la export!

  Dacă v-a plăcut ideea premierului chinez
  cu Tigrul Europei, să știți că fermierii
  o pot pune în practică!
  Vă reamintesc că este vorba de un plan concert,
  cu o durată de șase ani.
  La mulți ani!

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 32. Acest Banciu intotdeauna a fost la fel . A luat in zeflemea pe toti care a „trebuit”…..
  Si eu, ca si altii, priveam si nu ma deranja. Multi bateau din palme si se tineau de burta , hohotind…Altii urmareau zxi de zxi emisiunile lui Banciu. De ce il simpatizau ? Pentru ca nu a ajuns tavalagul peste ei.
  Acum tavalugul a trecut peste noi si este foarte dureros.
  Deeaceea trebuie sa nu sarim in sus de bucurie daca un jurnalist pleftureste persoane, indiferent cine sunt acestea. Jurnalistii trebuie sa respecte codul deontologic si sa raspunda pentru incalcarea legislatiei, insulte admise etc…..
  Acest Banciu ar trebui sa fie un exemplu cum nu se poate face jurnalism…..
  Am mai vazut si alti jurnalisti cam la fel…….Nu ma bucur de felul lor de a lua in zeflemea acolo unde nu ar trebui sa se implice…..

 33. toadre-şmandre-porculeţ. Da, ruşii au făcut rău că ne-au ocupat. Dar ştii vorbea ceea, dacă femeia nu vrea, se autoaruncă în aer, da nu se lasă violată. Moldovenii nu s-au aruncat în aer. Dwe fapt decît SUB ţigani, mai bine sub ruşi…Din ărivinţa limbii ROMÂNE: uăi aGRAMATULE, cuvîntul POiEM se scrie cu doi de „i”. …Denumirea limbii…Pe mine nu mă interesează, cum te cheamă – Toadre, Tanasă, Nihai-balalai.Principalul că eşti încuiat la minte. O LIMBĂ TREBUIE ŞTIUTĂ, nu DENUMITĂ…

 34. Bravo acrostih.Cat de carturar esti,ma.Ai descoperit un’i’,care intamplator a nimerit in acel cuvant.La aciasta se reduce carturaria ta.In rest,urmarind gandurile tale depist,ca esti un mare porc rusesc.Cred,ca nu te-am jignit cu nimica.Eu tin la fratii si la neamurile mele,ma carturarule.Tu esti cu porcii,mergi la ei.Rusii si-au bagat coada peste tot in lume si peste tot au provocat dezastru.Sau nu cunosti acest lucru?

 35. Eminescu despre Rusia: n-aven nevoie de patronajul ei special… (T., 17-01-14).
  Bietul Eminescu s-a născut în Moldova. Cînd s-a făcut BIATA (de fapt BEATA) unire,
  el avea numa 9 ani. L-au bătut în cap că sîntem un popor, un pămînt…Ruptă din
  trupul Ţării este numai Irlanda de nord, duglişii regali au luat o bună halcă, motivînd
  ca şi ruşii cu Transnistria: majoritatea populaţiei acolo-s engleji…Uite asta
  ocupaţie

 36. Toadre, agramaţia şi prostia nu poate fi întîmplătoare. Ia aminte! Vrei să spui că ACiASTA aşa se scrie? Da limba şi-i română, blin!Poa-să te cheme şi Toadre, limba poa-să se cheme kirKIZĂ, numai s-o ştim!,,,În privinţa îngustimii tale mintale: aşa au fost TOATE marile puteri, imperiile. Uite ce face acum SUA. Merge de decenii prin lume zăngănind din arme…Nu ruşii sînt porci – regimurile, căpăţînă! Îţi place regimul de la noi – cu DOAR bandiţi la putere?…Tu nu vezi că zeci de ţări latino-americane se trag din Spania, care era cîndva mare putere. Da Anglia? În Canada şi Australia monede sînt cu chiplui cadavrului Lisavetei a II. Ruşine de aşa ţări civilizate, ajunse în mil. 3 cu regi. Pînă şiafrica s-a scuturat de javrele regale, toata ţările sînt republici. Măcar formal…Apropo, ce înseamnă cuvăntul DEPIST? Cum ţi-l explici, bă, tu cel cu limba română? Sau e şi el întîmplător…Nenorocire naţională, dacă eşti moldovan. Nenorocire internaţională dacă eşti român de dindolo.

 37. Eminescu a inteles rostul unirii doar la 9 ani,dar tu nici pana acum n-o intelegi.Mi-e mila de tine,dar asta esti tu.Nu poti schimba destinul unui om,cand acesta nu doreste.Tu ai pozitia ta si nu te acuz.Sa ne judece Dumnezeu si cei ce ne citesc mesajele.A opta ,ca ai dreptate suta la suta e o prostie.Fiecare are dreptul la opinia sa.

 38. Te vad ,ca esti carturar .Dar,pentru a nu intinde discutia te trimit la dictionarul explicativ scolar autor D.Hancu an de editie 1996 paj.108 sau dictionarul englez-roman de E.Placintar si M.Bertea an editie 1997,paj.464.Ma bucur ,ma blinule,ca stii la perfectie limba romana.Credeam,ca pot purta cu tine o discutie axata pe principii si valori.Dar de unde?O mizerie, axata pe interesul rusilor, nu o poti convinge cu nimic.Dar voi bate in tine ,mizerie ce esti,pana nu vei disparea. Tu nu gresesti in ceia ce spui-asta nu e o confizie-tu esti axat pe linia porcului,iar porcul iubeste mocirla si mizeria.Mergi cu necuratul acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *