Iată ce spun despre cazul JurnalTV

IMG_0250Imi scrie vizitataorul „Tira” pe blog urmatorul comentariu-intrebare: “Hai, D-na Pavlicenco, în apărarea Jurnalului! Lasaşţi-l pe Plohotniuc că totuna într-un moment o să vă trădeze. Nu fiţi egoistă, veniţi alături de oameni, numai cu ei veţi face unirea. La moment trebuie rezolvată problema oligarhilor trădători şi hoţi şi aspiraţiile UE. Acum e momentul să vă manifestaţi, dacă sunteţi sinceră în pornirile Dstră.” (Nu i-am corectat greselile, scuze! – VP)

Iata raspunsul meu pt vizitatorul “Tira” si pentru toti cei interesati:

Nu sunt in Republica Moldova. Staf-ul PNL are o pauza in activitate, din motive de logistica, nu avem cu ce plati sediul in perioada de iarna. De aceea, nu luam acum decizii colective.

Sunt cea care am suferit mult din cauza reprimarii libertatii de exprimare in formatiunile politice de dreapta sau de centru-dreapta din care am facut parte urmare a evolutiilor acestor formatiuni spre coagularea unei partide anticomuniste (asta spun pentru cei care imi scriu, incorect, pe blog, precum ca „as fi trecut prin mai multe formatiuni politice” – ca doar cum aveam sa ramin intr-un partid desfiintat, adica inexistent?). Si sunt cel mai mare adept al libertatii de exprimare. In baza art.10 din CEDO, PNL a cistigat si dreptul de a promova un clip unionist, si dreptul de a avea un Statut unionist, fapt consolidat si prin pozitia Curtii Constitutionale, care i-a raspuns adecvat ministrului-aventurier al justitiei, cel care nu stie sa interpreteze corect nici Legea partidelor, nici Constitutia, nici CvEDO. Am luptat contra propagandei politico-religioase a lui Vladimir Kantarean si Valeriu Pasat – la un proces au fost si ziaristi Jurnal TV, dar nu au dat nicio stire, ca si in mai multe cazuri. Intelegem si va compatimim. Pe ziaristi.

PNL a aparat PRO TV in perioada comunista – in Parlament si in strada. Am mers la PRO TV cind altii se temeau de Moscova sa comenteze cum buldorezele rusesti treceau peste sticlele cu vin moldovenesc. In timpul revoltei tinerilor – dar si cu alte ocazii – PRO TV a trecut stergindu-se de mine, eu fiind inca deputat, si, sfidator, nu mi-a solicitat nicio opinie. Asa cum a facut si Jurnal TV pe 28 iunie 2010, la o actiune in centrul Chisinaului a PNL, spunindu-i ziaristul operatorului ca “acesta e PNL, nu PL, nu trebuie filmat…” Dupa 2009, PRO TV a dat despre noi stire doar cind am nimerit in accidente, dar si cind am facut marsuri, spunind neadevaruri, despre care voi mentiona mai jos. Nu a fost o data sa ne cheme si sa intrebe, simplu, ce mai fac partidele extraparlamentare active, ca nu poate spune nimeni ca nu am fost mereu activi, cu banii nostri, nu deturnati din fonduri publice, europene, din granturi, raidere, contrabanda si trafic de influenta. 

Nu mai spun de unii fondatori ai JurnalTV, care ne-au atacat urit de tot pentru ca suntem unionisti. A crezut personalitatea ca vom lua banii Statului Roman, asa ca fondatorul JurnalTV si altii ca el. I-am scris clar – nu, nu vom lua, l-am linistit.

Noi, PNL, nu suntem atit de importanti pentru PRO TV sau pentru JurnalTV, care considera ca au probleme cu statul corupt, incit sa aiba nevoie de apararea national-liberalilor. Adica sa considere ca toti ii apara si doar PNL nu o face. Noi – asa cum bine scriu unii fosti angajati ai Jurnal TV – ii compatimim pe toti ziaristii fortati sa tina o linie neechidistanta. Doar pe ei.

Pe mine cu vrajeli nu ma luati. In campania electorala, Viorel Topa, despre care se spune (eu nu cunosc) precum ca ar fi un patron al JurnalTV, m-a atacat urit in toate confruntarile radio, desi nu am inteles ce are cu PNL ori cu mine, ca reprezentant la dezbateri, pentru ca nu noi am fost la guvernare.

Nu mai spun ca nicio TV nu a respectat in privinta PNL legea electorala privind prima parte a campaniei electorale, tinind de talkshow-uri. Nimeni nu ne-a invitat, chiar daca am adresat si scrisori, inclusiv JurnalTV, si doar pe alocuri au facut-o, intr-un final, in bataie de joc.

De o haba mare-mare de vreme, JurnalTV nu ne-a invitat la nicio emisiune, fapt pe care i l-am semnalat lui Sergiu Mocanu, care, in aparitiile sale pe Internet – foarte bune, de altfel, – spunea ca JurnalTV este echidistant si reflecta toate punctele de vedere. Or, si PNL, si Consiliul Unirii, sunt foarte activi pe scena publica, dar nu prezinta – ca sa vezi! – interes pentru unele posturi TV. De ce, este o intrebare la care dumneata, poate, stii raspunsul. Dupa acea replica trimisa ca SMS lui Sergiu, am fost invitata la o emisiune cu doi aiuriti – Gurau si Lionea Tabara – emisiune pe care am vrut sa o iau in serios, dar am inteles ca era de batut joc de mine, nu cred ca si de Sandu Grecu, cel care a fost foarte dur cu acesti indivizi. Insa mie, ca femeie, nu mi-a prea stat sa fac la fel. Imi pare rau doar ca nu m-am apucat de cap sa arat in ce iad eram.

Vreau sa le multumesc ziaristilor de la Jurnal TV, care au facut emisiuni, inclusiv “Asfalt de Moldova”, cu mine. Dar cind am cerut materialul brut, gata sa si il platesc, in special legat de filmarile la cimitir, unde sunt inmormintati tatal meu (pe care nici nu l-am apucat in viata, si bunica), am primit refuz. Inteleg, suntem straini pentru Jurnal TV.

Nici JurnalTV, nici PublikaTV – pentru ca suntem „straini” – nu au invitat si PNL la lansare. Am inteles si asta…

Privesc si eu cu multa placere, am chiar si preluat de multe ori o serie de emisiuni de la JurnalTV pe blogurile mele. Numai ca eu privesc mai mult pe Internet, in special Mai pe scurt, Papusefii, Leacuri pentru neamuri, Ora de ras. Exprim aprecieri si sprijin pentru ziaristii talentati, liberi si curajosi. Fara nicio indoiala, oamenii au nevoie de asemenea Televiziune.

Si, la sfirsit. Imi pare rau sa spun, dar am ajuns, intr-adevar, acum citiva ani, dar si mai recent, inainte de inchidere, sa privesc si eu cu mai mult interes NIT-ul, decit „televiziunile noastre”, transformate intr-un apendice reprobabil si penibil al oligarhilor sau al oponentilor lor, fostii aliati ai lor si ai comunistilor. NIT-ul ne calomnia crunt pe noi, unionistii, dar macar ne facea o publicitate, chiar si negativa, nedreapta, spunea oamenilor ca existm, noi creind si Consiliul Unirii ca riposta la Kongresul lor Grajdan, in timp ce ”televiziunile noastre, cica libere”, nu spuneau un cuvint de unionisti, pentru ca patronii lor ne considerau, probabil, ”fascisti”, asa ca imperialistii rusi si aliatii lor… Asa a fost.

Dupa ce am patit ce am patit si cu PRO TV, dupa ce am vazut cum au fost, timp de doi ani de actiuni unioniste, manipulati oamenii impotriva unionistilor, facuti violenti, agresivi, cind, de fapt, luptau corp la corp cu politia garbuzii, selinii, dodonii, formuzalii si comunistii, si nu noi, manifestantii pasnici, am jurat mai mult sa nu apar posturi de TV sau radio, ci doar pe ziaristii fortati sa spuna ce li se cere, pentru o bucata de piine. Am scris mai multe articole critice in acest sens, contra presei, fara nicio reactie, de aceea, m-am lecuit si de “adevarul nescris” de a “nu te pune rau cu presa”. Ori ma pun, ori nu ma pun, e totuna, Pentru ca presa libera nu avem. Asta e problema. Intr-un stat sarac si jefuit, nu avem de unde sa ne bucuram de o presa libera, independenta si foarte utila daca ar fi asa. Privesc de dimineata pina seara tirziu canale romanesti pe tableta.

In plus, citesc si eu ce mai apuc si vad ca problema nu e chiar asa cum e oferita. Sper ca obiectivul european si angajamentele fata de partenerii de dezvoltare, cum spun unii prieteni ai JurnalTV, ii vor opri pe cei ce se dedau la abuzuri sau scenarii contra presei. Iar pe partenerii amatorilor de abuzuri – sa fie mai critici si sa faca ce pot pentru libertatea de exprimare si pluralism de opinii. Doar asa vom gresi mai putin aflind adevarul.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
 1. Interesant care totusi e motivul ca acei de la Jurnal TV au o asemenea comportament fata de unionism si unionisti? Este cineva curajos din echipa lor sa dee vre-o explicatie pe intelesul nostru??

 2. JurnalTV este foarte bine orientat impotriva unionistilor. Cred ca problema e de la conducerea acesteia – Topii, care sund niste Dobitoci mari statalisti.
  Imi pare rau de ceea ce au patit desigur dar nu au respectul meu, sunt niste idioti, iar stirile lor sunt dur politizate. Cine vrea sa observe cred ca a observat demult acest lucru.
  Cu parere de rau dar nu avem nici o televiziune libera si respectiv nu avem nici un post TV pentru unionisti.

 3. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării=

  “După Olimpiada de la Soci din februarie
  va începe ofensiva Rusiei
  împotriva românilor basarabeni”

  de Marius Dorin Lulea

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/dupa-soci-incepe-ofensiva-rusiei-romanilor-basarabeni-1_52d00463c7b855ff565dfec5/index.html

  Relaţia România-Republica Moldova-Rusia este asemănătoare unui joc de şah. Fiecare parte face o mişcare sperând în obţinerea unui blocaj favorabil. Aici nu poate exista remiză, iar în momentul de faţă România se află într-o ofensivă în favoarea românilor basarabeni şi împotriva unei oligarhii politice supuse Moscovei.

  Nu statul Republica Moldova este ţinta Bucureştiului ci soarta celor peste trei milioane de români. Prima ţară atacată de către Rusia, pentru că avea ţinte mult prea occidentale, a fost Georgia. Atacul asupra acestui stat a fost unul fizic, prin intermediul armatei, după care a avut loc îndepărtarea preşedintelui pro-occidental de la putere.
  Azerbaidjan-ul a fost al doilea stat scos de către Rusia de pe traseul european. Este adevărat că nimeni nu înţelegea prin acesta integrarea Europeană ci doar o apropiere de valorile culturale într-o perspectivă foarte îndepătată.
  Următoarea victimă, şi cu adevărat o pierdere pentru Uniunea Europeană, a fost Ucraina. Deşi au fost proteste ample anti-guvernamentale, iată că ele deja şi-au pierdut din intensitate. Macazul a fost schimbat iar noua direcţie a Kiev-ului este Moscova.

  După Ucraina, ţinta atacurilor Rusiei va fi chiar Republica Moldova. Aceasta face un joc în etape în care îşi orientează resursele în mod punctual şi puternic pe o singură ţintă, odată aceasta anihilată trecând la următoarea. Este o strategie bună ce permite economia de energie.

  Pentru a nu compromite investiţia de zeci de miliarde de euro realizată la Soci, pentru organizarea Olimpiadei de Iarnă, Rusia mai aşteaptă câteva luni. După Olimpiadă, prin intermediul clasei politice de la Chişinău, Vladimir Putin va încerca deturnarea Republicii Moldova de pe traseul european.

  Vor fi proteste, vor fi nemulţumuri, dar fără ajutorul României nimic nu se va întâmpla.

  Preşedintele Traian Băsescu a intuit acest lucru(probabil şi pe baza rapoartelor serviciilor de securitate) şi a lansat din timp o ofensivă pe tema unionistă. De ce?

  Pentru a pregăti societatea civilă din România pentru o abordare mai radicală a situaţiei românilor de dincolo de Prut. Un consens politic nu ar fi existat decât printr-o presiune publică, ori aceasta a apărut deja.

  Preşedintele României a trimis un semnal clar, ce sună ca o ameninţare la adresa politicienilor moldoveni şi a agenţilor ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova.
  Eu cred că semnalul este trimis clar chiar către Moscova, atenţionând-o pe aceasta că în cazul în care va mai interveni pentru a schimba traseul european atunci România se vede forţată să intervină şi să readucă Republica Moldova pe traseul ei normal prin RE-Unirea cu România.

  Nu este o ameninţare, deoarece nu are ţara noastră forţa de a face ceva, dar cu siguranţă este o atenţionare: dacă nu lăsaţi traseul european apoi noi vom susţine unul unionist, dorit de poporul român de pe cele două maluri ale Prutului.

  Preşedintele ştie că renunţarea la Europa va determina nemulţumirea populaţiei celui de al doilea stat românesc, aşa cum a fost şi în Ucraina. Atunci va fi momentul în care discursul unionist va aduce un maxim de susţinători şi la formarea unei majorităţi.

  Este vorba exact de acea majoritate de care Traian Băsescu a vorbit. Preşedintele ştie prea bine că în acele momente va exista o majoritate unionistă în republica Moldova şi ea va apărea inevitabil.

  Toţi cei care conduc Republica Moldova au o relaţie mai veche sau mai nouă cu structurile de securitate ruse sau cu fostul Imperiu Sovietic.

  Situaţia în care ei chiar vor conduce al doilea stat către Europa nu există, şi asta datorită încrengăturilor economice-politice existente şi subordonate Moscovei. Europenizarea înseamnă pentru ei pierderea puterii şi chiar închisoarea.

  Exemplul Năstase îi sperie pe aceştia de moarte: paradisul lor nu este acela în care statul de drept să funcţioneze. România trebuie să se pregătească, iar după Soci se va vedea că declaraţiile preşedintelui au acoperire:
  România este obligată să ofere o alternativă europeană unionistă în cazul în care cineva va încerca deturnarea traseului. Aici nu e vorba de o agresiune fizică, nu e vorba de separatismul găgăuz care este total neimportant pentru un stat precum România,

  ci de trădarea ce se pregăteşte de clasa politică.

  Anul 2014 este unul cheie în care se va vedea care sunt adevăratele interese ale politicienilor moldoveni şi dacă aceştia vor răspunde majorităţii de 70%
  care doreşte un viitor european comun.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==============================================

 4. =Blocul Unionist=Sfatul Re-Unirii Ţării=

  Asasinate la Comanda contra Intelectualilor Unionisti:
  ––––––––––––––––––––
  – Emil Loteanu /1936-2003/, cineast /otravă în cafea la Moscova, probabil era un fost agent, care cunoştea prea multe despre preşedintii comunişti ai RM, şi devenise nesupus, deci periculos.

  – Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu, de aceea a fost şi el anihilat printr-un «accident» aranjat.

  – Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamţ, care și el, sărmanul, probabil, ştia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti: «accident» mortal, împreună cu prietenul său:

  – Adrian Neacşu – /1972 -2004/, actor,

  – actorul Dumitru Fusu /1938-2014) sufera un ATAC Cerebral in 2004 care-l tintuieste la pat pentru 9 ani.

  Si toate aceste asasinate au loc in acelasi interval de timp: 2003-2004. Coincidente iarasi, veti spune ?

  Nota:
  O OTRAVĂ nedepistabilă se introduce în mâncare sau băutură care provoacă ulterior ATACUL CEREBRAL / = INFARCT / şi nu lasă alte urme !

 5. oare nu puteti pina acuma sa intelegeti de ce pe voi sarmanii nimeni nu va ia in serios? deaorece voi nu sunteti actuali,nu sunteti in top,sunteti asa de putini incit pe majoritatea populatiei nici nu o intereseaza tema unionizmului si dorintele voastre nerealizabile, Concluzie: Stringeti bani,gasiti sponsor si cumparati si voi un post TV,asa precum au facut-o majoritatea oligarhilor de la guvernare si „delaite svoio greaznoe delo” manipulati cu opinia oamenilor,poate asa o sa aveti mai mari succese

 6. Pt Mos Jerila

  Va place sa credeti asta. Dar situatia nu este asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *