Cazul PLR: Dezbina si stapineste

Ceva timp in urma ma gindeam sa scriu un articol intitulat “De la reforma la nereformatori”. In sensul ca Sunt a nimanuiinclusiv cei care au zdrobit un congres pelerist se trag pe ici-pe colo de la Partidul Reformei, preluat de Mihai Ghimpu de la cineva si transformat in PL, la sugestia unui national-liberal. Numai ca nici acel partid nu a mai reformat nimic, nici PL-ul nu a schimbat mare treaba in politica, dar nici PLR-ul nu vad ce ar avea cu reforma, pentru ca “reformatorii” nu au ramas in PL sa reformeze partidul, sa se judece daca au fost dati afara si sa umble prin instante de la un an pina la cinci ani. Asa cum umblu eu si cistig toate procesele, fie ca e vorba de abuzurile granicerilor pusi sa ii hartuiasca pe intelectualii romani, ca e vorba de un clip electoral unionist interzis de CEC-ul de dupa 2009, ca e vorba de un Statut de partid unionist sau ca e vorba de constatarea faptului cu valoare juridica precum ca nu am colaborat niciodata cu vreun KGB, proces recent cistigat de mine in premiera in al doilea stat romanesc.

Dar nu e nimic, rezistam, pentru ca ceea ce nu omoara, ne caleste.

Am privit si eu congresul “nereformatorilor”. Care au tot trimbitat o minciuna. Ca Hadarca a fost prima oara ales ca presedinte prin vot secret. Fals, PNL-ul si-a ales presedintele prin vot secret, acum doi ani, la 3 decembrie 2011, cu niciun vot impotriva. Cunoastem principiul – daca nu stiu eu, inseamna ca nu a avut loc.

Sunt mai multe mituri spulberate de congresul pelerist. Voi incerca sa mentionez citeva. Unul ar fi ca societatea nu mai vrea partide. Ca s-a saturat, mai ales de partide liberale. Pai, iata ca Lucinschi si satelitii lui, Filat and Ko, au demonstrat – asa cum au facut mereu rindunici si pasarele – ca e loc pentru cit mai multe partide liberale, care se tot inghesuie pe esichier. Dupa principiul “dezbina si stapineste”, adica ne reinventam ca sa tot dominam, sa ne perpetuam la putere. O grupare care sta sus si papa din gros, cu altele care se hranesc si ele binisor pe linga aceasta si cei multi, care cauta niste firimituti – aceasta este impresia lasata de profitorii de la congresul PLR.

Este adevarat ca e greu sa pricepi azi diferenta dintre PL, PLR si PLDM. Ca unioniste nu sunt, fug de Unire ca dracul de tamiie, ca Unirea „inca nu aduce voturi”. Dar aceasta diferenta o vor demonstra alegatorilor in campania electorala. In afara de decizia Curtii Constitutionale privind Declaratia de Independenta, nu vad de ce peleristii se tot lauda cu votul procoalitia europeana. De parca atunci cind Chirtoaca i-a adus in Parlament ei nu asta promisesera – Europa si schimbarea…

Numai ca niciuna, nici alta nu se vad. Iar pretinsa optiune proEuropa este depasita de dorinta de a ramine la Putere, la troaca, fapt pentru care a si fost actul tradarii PL. In loc sa ramina toti in partid si sa-si impuna punctul de vedere, nu sa comploteze impotriva lui Ghimpu, care i-a facut oameni politici, dar – este adevarat – nu i-a ales bine si nu i-a respectat ca oameni ulterior.

Un alt mit spulberat de PLR la congres este ca societatea vrea lideri politici tineri la conducerea partidelor. Iata ca vine Ion Hadarca, despre care se stiu multe de tot si care nu este deloc tinar. Si societatea este incintata, nu?…

Unii mai avansati spun ca partidele nu trebuie sa aiba prea multi sefi. Cineva a numarat citi presedinti, copresedinti, vicepresedinti si-a tras acest PLR? Ca sa nu mai spun de aberatia ierarhica… Iata inca un mit spulberat.

Ion Sturza, despre care se tot spune ca este curtat sa vina la PLR, precum si ca PLR e partid facut pentru el, le-a spus bine la congres gazdelor ca nu a inteles de ce nu au fost invitati reprezentanti ai altor partide democratice parlamentare si extraparlamentare. Noi, PNL, stim de ce: nu place unionismul nostru, nu plac eu, pentru ca, asa cum imi spunea un oaspete care a fost si la congresul PLR, “nu ma impac si ii critic pe toti”, de parca PNL a fost facut de o echipa in 2006 ca sa placa tuturor…

Duminica m-a sunat o persoana si mi-a spus ca a plecat de la congres deoarece s-a plictisit nevazind niciun mesaj distinct, dar a auzit atacuri la persoana. Eu pe astea nu le-am auzit, dar de mesaj si identitate pot spune ca e si cazul PAD-ului si sper Mihai Godea sa nu se supere. Pentru ca asa cum PAD a pornit-o cu antiPLDM, acum PLR a pornit-o cu proPLDM, insa aceste sloganuri nu sunt mesaje politice programatice. R.Moldova e foarte departe de Europa si nimeni intr-acolo nu vrea sa mearga, pentru ca acolo e lege, nu faradelege, cum avem noi si acum – mai ales acum, cind au venit criptocomunistii.

Congresul PLR a demonstrat ca e inca mult loc pentru manipularea oamenilor, ca profitorii se descurca bine, ca Lucinschi inca isi face treaba de Tartor si Rezident al Moscovei, ca dezbinarea liberalilor e bucuria Kremlinului, ca prorusii drapati cu optunea europeana actioneaza dupa principiul “Imparte si stapineste”.

Un altcineva m-a sunat in timpul congresului PLR si imi spune ca ni s-a furat partidul, adica PNL – prin culori, simbolul de vultur al tineretului national-liberal, prin prezenta PNL.ro la congres… I-am spus: stati linistiti. Lumea este acum suparata pe toti hotii de la guvernare, ca sunt mai mari sau mai mici. Si ii trateaza la pachet. Apoi o sigla trebuie promovata, iar euforia de partid parlamentar neintrat ca entitate in Legislativ trece repede, ca un fum de tigara. Cit priveste PNL.ro, care, spre deosebire de partidul istoric PNL (de la care ne revendicam noi, national-liberalii unionisti), nu promoveaza inca Unirea, el are nevoie de voturi, dupa principiul ca nici voturile nu miroase, mai ales cind aduc a “proeuropenism”…

Dar toate la timpul lor. Cita incintare era cu burtaverzimea liberal-democrata… Curgeau girla sacii cu bani la congrese, precum au scris unii. Dar iata a venit dezamagirea totala, iar falsa optiune europeana nu tine loc de piine si joburi, prin care sa fie hranite familiile.

Noi, PNL.md, suntem unicul partid national extraparlamentar CU ACTIUNI VIZIBILE, in care oamenii nu stau la troaca, ci din convingeri, acesta fiind un partid cu identitate, cu mesaj clar, adevarat – poate nu puternic, dar totul evolueaza. Asa cum spune Basescu – pe traseul european va apare o masa critica de unionisti. Ei deja apar.

Noi am mai avea multe de scris. Dar nu aveti voi rabdare sa cititi, de aceea, mai lasam si pe alta data. Deocamdata, mai delectati-va cu sperante false. Ca asta ni le servesc de citiva ani membrii gruparilor de profitori, care numai la interesul national nu se gindesc.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
 1. =Drumetzul Unionist==

  Un Pelerinaj Unionist: Drumul RE-Unirii !
  ––––––––––––––––
  Ascultaţi, priviţi şi parcurgeţi imaginar destăinuirile particpanţilor la „Drumul RE-Unirii: Chişinău-Alba-Iulia„
  alături de grupul de entuziaşti care au făcut aievea acest drum unionist în perioada 24 nov.–1 dec. 2013
  pentru a sărbători împreună cu Ţara-Mamă
  Ziua Naţională a României!

  Aici:
  11 Secvenţe audio și imagini foto:

  http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri-vb/14793-audio-galerie-foto-hai-cu-noi-pe-drumul-unirii

  Susţinători:
  – Asociaţia „Tighina”, preşedinte – Alecu Păluţă,
  – Platforma Civică „Acţiunea -2012″,
  Traseu:
  Chişinău – Străşeni – Călăraşi –Ungheni – Iaşi – Târgu Frumos – Paşcani – Grinţieşti – Ceahlău – Topliţa – Cluj-Napoca – Aiud – Alba Iulia,
  cu popasuri la 18 mănăstiri şi locaşuri sfinte.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  Echipa de pelerini:
  1.
  Doamna Tamara Suniţa,
  organizatoare vrednica de Pelerinaje Spirituale Anuale Unioniste în Romănia
  tel. 373. +69 119 817 sau 40. +771 412 887
  2.
  Domnul antreprenor Dumitru Pogorea în costum naţional,
  originar din s. Taraclia, Căuşeni, stabilit în Siberia,
  preşedintele Centrului naţional cultural „Luceafărul” din Novosibirsk.
  luceafarul2010@yahdex.ru
  3.
  Doamna Măriuca Andronache din s. Brânzeni, Edineţ,
  din partea asociaţiei „Vasile Stroescu„
  (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București)
  cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean,
  filantrop și membru de onoare al Academiei Române,
  care a promovat cultura națională și a neamului, patriot şi mare unionist.
  4.
  Anatol Marcu din Râșcani, strănepotul mecenatului Vasile Stroescu,
  5.
  Ciprian Buculeţ din Edineţ, românofil: „Vrem Re-Unirea cu România !„
  6.
  Nicandru Maţcan, profesor din Edineţ
  7.
  Rodica Berliba din Edineţ, profesoară de istorie la liceul „M.Eminescu„
  aflată la prima sa călătorie de suflet în România
  8.
  Titi-Ana Lupu, profesoară la liceul „Pan Halippa„ din Edineţ
  /IN MEMORIAM: regretatul soţ Alecu Lupu, mare patriot si unionist /
  9.
  Ionică Eșanu din s. Corjeuţi, Briceni
  10.
  Ancuţa Vâlcu, unionistă
  11.
  Luana Guzun-Crudu, profesoară de știinţe socio-umane
  12.
  Alecu Cibotaru, mare luptător unionist din s. Bardar, Ialoveni
  13.
  Mihăiţă Zeamă, profesor de istorie de la Soroca,
  activist, Asociaţia „Astra„, consultant mitropolitan
  14.
  Anica Gheţu din Leova, dintr-o familie de deportaţi în Siberia.
  15.
  Mitru Dăncuţă, elev la Colegiul de Artă din Soroca
  16.
  Margareta Cemortan-Spănu din Bălţi, autoarea unor cărţi despre deportările din Siberia.
  17.
  Vlad Cirimpei, anti-comunist din Burlăneşti, Edineţ şi stabilit la Bălţi,
  oraş rusificat şi cu mulţi moldoveni rusificaţi.
  18.
  Sorin Becciu, student sorocean la Iaşi, membru al Platformei „Acţiunea-2012„
  19.
  Andrieş Viziru, din s. Costuleni, redactor-prezentator la Radio Moldova din Chişinău
  20.
  Maricica Bulat-Saharneanu, jurnalistă la Radio „Vocea Basarabiei„ din Chişinău
  tel. 804.423.

  N.B.
  Oameni binevoitori cu inimă mare intâlniţi pe parcursul pelerinajului:
  1. Părintele Nicodim din Iaşi, Consilier
  2. Marius Graţianu, mare activist, Platforma Unionistă „Acţiunea-2012„ din Iași
  împreună cu Doina Grosu din Soroca
  3. doamna Tamara, profă din s. Dolna/Nisporeni, stabilită la Iaşi.
  4. doamna Bezergheanu din Iaşi
  4. domnul binevoitor Radu de la Aiud
  5. pictorul Victor Buză din Cehia
  6. tinerii de la Seminarul Teologic de la Cluj-Napoca
  7. Vameşii Unionişti de pe ambele maluri de Prut

  P.S.
  Poetul martir Grigore Vieru:
  „Dacă doriţi Re-Unirea noastră,
  purtați basarabenii prin Ţara noastră, România,
  să-i vadă frumuseţile şi bucuriile, seninătatea, blândeţea şi bunătatea !„

  La 1 decembrie 2013 au mai plecat autocare
  direct la Alba-Iulia
  de la Soroca, Edineţ și alte oraşe.
  Atenţie:
  Viitorul pelerinaj: Nov. 2014. Veniţi cu noi !
  Se va organiza UN TREN SPECIAL UNIONIST
  din 7 vagoane: Chişinău – Ungheni- Alba-Iulia
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. D-na Pavlicenco are perfecta dreptate in acest articol,pentru care o felicit.

  Ca cetatean roman(nascut la Cluj Napoca)si cetatean EUROPEAN am dreptul sa intreb,pe buna dreptate:

  http://ec.europa.eu/europeaid/where/neighbourhood/country-cooperation/moldova/moldova_en.htm

  Key figures:
  Allocation for 2007-2010: € 209.7 million
  Allocation for 2011-2013: € 273.14 million

  UNDE S-AU DUS ,IN CE S-AU INVESTIT ACESTE FONDURI EUROPENE DIN 2007 si pana azi,de aproape 500 milioane euro in Moldova?

  In ce se regasesc investiti acesti bani europeni,primiti de guvernul ,,europenist,, FILAT-LEANCA?

 3. Doamna Pavlicenco, de buna dimineata am avut rabdare sa citesc tot articolul. Mi-a parut rau ca s-a terminat………..Mai aveam dorinta sa citesc……

 4. Doamna Pavlicenco,fiti sigura ca mai sunt si din cei ce au dorinta si rabdare de acunoaste adevarul.Curaj,sanatate si izbanda.

 5. Cîndva Dna A.Can era într-o echipă cu Dna V.Pavlicenco,astăzi află gîndurile şi poziţiile ei prin intermediul blogului.S-au răcit relaţiile? Scindări în rîndurile PNL- ului?
  Întradevăr,PNL-ul promovează consecvent Unirea. Dar cum rămîne cu opţiunea europeană? Să înţelegem că PNL-ul este împotrivă? Esta evident astăzi sprijinul celor de la UE!.Să înţelegem că PNL-ul nu-i acceptă!?
  Dracul ştie ce să mai înţelegem!!!

 6. „pe traseul european va apare o masa critica de unionisti.” –> in afara faptului ca lipseste un „a” in „va apare” analiza este pertinenta.

 7. UNIREA TREBUIE PREGATITA. NU DE URLAT UNIREA, dar pregatita pas cu pas. La noi nu stiu cine sunt mai UNIONISTI. Vreau sa vad un CU care are o strategie, tactica, un plan foarte bine argumentat si convigator pentru reitragire. Dar nu asa- Va uniti PAD, PL, PLR, NOI, MP, adica fuzionati cu PNL si facem UNIRE. Eu ma intreb daca ar fi PNL un partid Parlamentar si PL, PLR nu ar fi in Parlament si a propune fuzionarea cu ei a-ti accepta? Unirea se prigateste si sa infaptueste de catre parlament si societatea civila, dar mai intii PNL trebuie sa ajunga in Parlament.

 8. =Drumetzul Unionist==

  Un Pelerinaj Unionist: Drumul RE-Unirii !
  ––––––––––––––––
  Ascultaţi, priviţi şi parcurgeţi imaginar destăinuirile particpanţilor la „Drumul RE-Unirii: Chişinău-Alba-Iulia„
  alături de grupul de entuziaşti care au făcut aievea acest drum unionist în perioada 24 nov.–1 dec. 2013
  pentru a sărbători împreună cu Ţara-Mamă
  Ziua Naţională a României!

  Aici:
  11 Secvenţe audio și imagini foto:

  http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri-vb/14793-audio-galerie-foto-hai-cu-noi-pe-drumul-unirii

  Susţinători:
  – Asociaţia „Tighina”, preşedinte – Alecu Păluţă,
  – Platforma Civică „Acţiunea -2012″,
  Traseu:
  Chişinău – Străşeni – Călăraşi –Ungheni – Iaşi – Târgu Frumos – Paşcani – Grinţieşti – Ceahlău – Topliţa – Cluj-Napoca – Aiud – Alba Iulia,
  cu popasuri la 18 mănăstiri şi locaşuri sfinte.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  Echipa de pelerini:
  1.
  Doamna Tamara Suniţa,
  organizatoare vrednica de Pelerinaje Spirituale Anuale Unioniste în Romănia
  tel. 373. +69 119 817 sau 40. +771 412 887
  2.
  Domnul antreprenor Dumitru Pogorea în costum naţional,
  originar din s. Taraclia, Căuşeni, stabilit în Siberia,
  preşedintele Centrului naţional cultural „Luceafărul” din Novosibirsk.
  luceafarul2010@yahdex.ru
  3.
  Doamna Măriuca Andronache din s. Brânzeni, Edineţ,
  din partea asociaţiei „Vasile Stroescu„
  (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București)
  cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean,
  filantrop și membru de onoare al Academiei Române,
  care a promovat cultura națională și a neamului, patriot şi mare unionist.
  4.
  Anatol Marcu din Râșcani, strănepotul mecenatului Vasile Stroescu,
  5.
  Ciprian Buculeţ din Edineţ, românofil: „Vrem Re-Unirea cu România !„
  6.
  Nicandru Maţcan, profesor din Edineţ
  7.
  Rodica Berliba din Edineţ, profesoară de istorie la liceul „M.Eminescu„
  aflată la prima sa călătorie de suflet în România
  8.
  Titi-Ana Lupu, profesoară la liceul „Pan Halippa„ din Edineţ
  /IN MEMORIAM: regretatul soţ Alecu Lupu, mare patriot si unionist /
  9.
  Ionică Eșanu din s. Corjeuţi, Briceni
  10.
  Ancuţa Vâlcu, unionistă
  11.
  Luana Guzun-Crudu, profesoară de știinţe socio-umane
  12.
  Alecu Cibotaru, mare luptător unionist din s. Bardar, Ialoveni
  13.
  Mihăiţă Zeamă, profesor de istorie de la Soroca,
  activist, Asociaţia „Astra„, consultant mitropolitan
  14.
  Anica Gheţu din Leova, dintr-o familie de deportaţi în Siberia.
  15.
  Mitru Dăncuţă, elev la Colegiul de Artă din Soroca
  16.
  Margareta Cemortan-Spănu din Bălţi, autoarea unor cărţi despre deportările din Siberia.
  17.
  Vlad Cirimpei, anti-comunist din Burlăneşti, Edineţ şi stabilit la Bălţi,
  oraş rusificat şi cu mulţi moldoveni rusificaţi.
  18.
  Sorin Becciu, student sorocean la Iaşi, membru al Platformei „Acţiunea-2012„
  19.
  Andrieş Viziru, din s. Costuleni, redactor-prezentator la Radio Moldova din Chişinău
  20.
  Maricica Bulat-Saharneanu, jurnalistă la Radio „Vocea Basarabiei„ din Chişinău
  tel. 804.423.

  N.B.
  Oameni binevoitori cu inimă mare intâlniţi pe parcursul pelerinajului:
  1. Părintele Nicodim din Iaşi, Consilier
  2. Marius Graţianu, mare activist, Platforma Unionistă „Acţiunea-2012„ din Iași
  împreună cu Doina Grosu din Soroca
  3. doamna Tamara, profă din s. Dolna/Nisporeni, stabilită la Iaşi.
  4. doamna Bezergheanu din Iaşi
  4. domnul binevoitor Radu de la Aiud
  5. pictorul Victor Buză din Cehia
  6. tinerii de la Seminarul Teologic de la Cluj-Napoca
  7. Vameşii Unionişti de pe ambele maluri de Prut

  P.S.
  Poetul martir Grigore Vieru:
  „Dacă doriţi Re-Unirea noastră,
  purtați basarabenii prin Ţara noastră, România,
  să-i vadă frumuseţile şi bucuriile, seninătatea, blândeţea şi bunătatea !„

  La 1 decembrie 2013 au mai plecat autocare
  direct la Alba-Iulia
  de la Soroca, Edineţ și alte oraşe.
  Atenţie:
  Viitorul pelerinaj: Nov. 2014. Veniţi cu noi !
  Se va organiza UN TREN SPECIAL UNIONIST
  din 7 vagoane: Chişinău – Ungheni- Alba-Iulia
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 9. =Drumetzul Unionist==

  ––––––––-
  Un Pelerinaj Unionist: Drumul RE-Unirii !
  ––––––––––––––––
  Ascultaţi, priviţi şi parcurgeţi imaginar destăinuirile particpanţilor la „Drumul RE-Unirii: Chişinău-Alba-Iulia„
  alături de grupul de entuziaşti care au făcut aievea acest drum unionist în perioada 24 nov.–1 dec. 2013
  pentru a sărbători împreună cu Ţara-Mamă
  Ziua Naţională a României!

  Aici:
  11 Secvenţe audio și imagini foto:

  http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri-vb/14793-audio-galerie-foto-hai-cu-noi-pe-drumul-unirii

  Susţinători:
  – Asociaţia „Tighina”, preşedinte – Alecu Păluţă,
  – Platforma Civică „Acţiunea -2012″,
  Traseu:
  Chişinău – Străşeni – Călăraşi –Ungheni – Iaşi – Târgu Frumos – Paşcani – Grinţieşti – Ceahlău – Topliţa – Cluj-Napoca – Aiud – Alba Iulia,
  cu popasuri la 18 mănăstiri şi locaşuri sfinte.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  Echipa de pelerini:
  1.
  Doamna Tamara Suniţa,
  organizatoare vrednica de Pelerinaje Spirituale Anuale Unioniste în Romănia
  tel. 373. +69 119 817 sau 40. +771 412 887
  2.
  Domnul antreprenor Dumitru Pogorea în costum naţional,
  originar din s. Taraclia, Căuşeni, stabilit în Siberia,
  preşedintele Centrului naţional cultural „Luceafărul” din Novosibirsk.
  luceafarul2010 at yahdex.ru
  3.
  Doamna Măriuca Andronache din s. Brânzeni, Edineţ,
  din partea asociaţiei „Vasile Stroescu„
  (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București)
  cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean,
  filantrop și membru de onoare al Academiei Române,
  care a promovat cultura națională și a neamului, patriot şi mare unionist.
  4.
  Anatol Marcu din Râșcani, strănepotul mecenatului Vasile Stroescu,
  5.
  Ciprian Buculeţ din Edineţ, românofil: „Vrem Re-Unirea cu România !„
  6.
  Nicandru Maţcan, profesor din Edineţ
  7.
  Rodica Berliba din Edineţ, profesoară de istorie la liceul „M.Eminescu„
  aflată la prima sa călătorie de suflet în România
  8.
  Titi-Ana Lupu, profesoară la liceul „Pan Halippa„ din Edineţ
  /IN MEMORIAM: regretatul soţ Alecu Lupu, mare patriot si unionist /
  9.
  Ionică Eșanu din s. Corjeuţi, Briceni
  10.
  Ancuţa Vâlcu, unionistă
  11.
  Luana Guzun-Crudu, profesoară de știinţe socio-umane
  12.
  Alecu Cibotaru, mare luptător unionist din s. Bardar, Ialoveni
  13.
  Mihăiţă Zeamă, profesor de istorie de la Soroca,
  activist, Asociaţia „Astra„, consultant mitropolitan
  14.
  Anica Gheţu din Leova, dintr-o familie de deportaţi în Siberia.
  15.
  Mitru Dăncuţă, elev la Colegiul de Artă din Soroca
  16.
  Margareta Cemortan-Spănu din Bălţi, autoarea unor cărţi despre deportările din Siberia.
  17.
  Vlad Cirimpei, anti-comunist din Burlăneşti, Edineţ şi stabilit la Bălţi,
  oraş rusificat şi cu mulţi moldoveni rusificaţi.
  18.
  Sorin Becciu, student sorocean la Iaşi, membru al Platformei „Acţiunea-2012„
  19.
  Andrieş Viziru, din s. Costuleni, redactor-prezentator la Radio Moldova din Chişinău
  20.
  Maricica Bulat-Saharneanu, jurnalistă la Radio „Vocea Basarabiei„ din Chişinău
  tel. 804.423.

  N.B.
  Oameni binevoitori cu inimă mare intâlniţi pe parcursul pelerinajului:
  1. Părintele Nicodim din Iaşi, Consilier
  2. Marius Graţianu, mare activist, Platforma Unionistă „Acţiunea-2012„ din Iași
  împreună cu Doina Grosu din Soroca
  3. doamna Tamara, profă din s. Dolna/Nisporeni, stabilită la Iaşi.
  4. doamna Bezergheanu din Iaşi
  4. domnul binevoitor Radu de la Aiud
  5. pictorul Victor Buză din Cehia
  6. tinerii de la Seminarul Teologic de la Cluj-Napoca
  7. Vameşii Unionişti de pe ambele maluri de Prut

  P.S.
  Poetul martir Grigore Vieru:
  „Dacă doriţi Re-Unirea noastră,
  purtați basarabenii prin Ţara noastră, România,
  să-i vadă frumuseţile şi bucuriile, seninătatea, blândeţea şi bunătatea !„

  La 1 decembrie 2013 au mai plecat autocare
  direct la Alba-Iulia
  de la Soroca, Edineţ și alte oraşe.
  Atenţie:
  Viitorul pelerinaj: Nov. 2014. Veniţi cu noi !
  Se va organiza UN TREN SPECIAL UNIONIST
  din 7 vagoane: Chişinău – Ungheni- Alba-Iulia
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  Lasă un răspuns

 10. Ptu :Tira spune:
  16 decembrie 2013, la 11:11

  Draga Tira,
  Eu sunt in continuare in calitate de vicepresedinte al PNL. Particip activ in activitatea partidului si cunosc situatia reala nu de pe blogul Doamnei Pavlicenco….Citesc mai multe bloguri ca sa fiu informata despre diverse abordari la subiectele, care ma intereseaza. Nu am, insa, timp sa comentezi pe bloguri. Sunt foarte ocupata…

  Cum ramine cu optiunea europeana? Noi ne dorim demult sa fim integrati in Europa! Dar nu suntem ! Deci, mai departe… Cu siguranta, Unirea cu Romania ar fi calea cea mai scurta de realizare a visului european pentru toti care vor integrarea RM in EU. Este adevarat ca pe aceasta cale ar fi mai rapid, dar nu este usor… Sa admitem ca ne vom integra in Europa printr-o minune, asa, ca o exceptie, un curaj al UE si o lectie pentru Rusia, care ne preseaza si ne ameniita cu actiuni concrete pentru a ne incurca.

  Deci, daca ne integram miine in EU, PNL tot va pleda pentru REUNIREA cu ROMANIA, adica pentru un adevar istoric, pentru reintregirea neamului. UNIREA face PUTEREA! Noi suntem romani! Sa nu ne mai invete mancurtii, care nu stiu cine au fost bunicii lor, ca exista ”nationalitate si limba moldoveneasca” si multe alte baliverne…

  Am postat la acest articol dintr-un singur motiv: Dna Pavlicenco mi s-a parut ca e cam satula de scris multe adevaruri si de infruntat multe atacuri la persoana, pe care nu le merita…

  O seara buna sa aveti in continuare.

 11. Nu doamna „criptokomunisti”,ci „criptokgb”-sti,mai corect ar fi.Sunt in asteptarea ceea ce ati scris candva ,dna,dar ori ca v-ati speriat,ori ca n-aveti nici-un argument in concluzia facuta de dv.???

 12. Pt vasilisa

  Atentie la sfirsitul primului alineat:

  ”Ceva timp in urma ma gindeam sa scriu un articol intitulat “De la reforma la nereformatori”. In sensul ca Sunt a nimanuiinclusiv cei care au zdrobit un congres pelerist se trag pe ici-pe colo de la Partidul Reformei, preluat de Mihai Ghimpu de la cineva si transformat in PL, la sugestia unui national-liberal. Numai ca nici acel partid nu a mai reformat nimic, nici PL-ul nu a schimbat mare treaba in politica, dar nici PLR-ul nu vad ce ar avea cu reforma, pentru ca “reformatorii” nu au ramas in PL sa reformeze partidul, sa se judece daca au fost dati afara si sa umble prin instante de la un an pina la cinci ani. Asa cum umblu eu si cistig toate procesele, fie ca e vorba de abuzurile granicerilor pusi sa ii hartuiasca pe intelectualii romani, ca e vorba de un clip electoral unionist interzis de CEC-ul de dupa 2009, ca e vorba de un Statut de partid unionist sau ca e vorba de

  constatarea faptului cu valoare juridica precum ca nu am colaborat niciodata cu vreun KGB, proces recent cistigat de mine in premiera in al doilea stat romanesc.

  Voi publica documentul cind devine irevocabil, cu toate comentariile de rigoare. Dupa care vor fi chemati in judecata toti cei care calomniaza.

  E tot acolo, ori criptokomunisti, ori criptokgb-isti.

  Mai multa decenta, nu am pascut oile impreuna.

 13. Pt dna Can si Tira

  Alexandra, mersi ca ma mai scutesti din a ma consuma cu cei care nu vad claritatea extraordinara a pozitiei PNL si faptul ca toti, treptat, ajung exact pe mesajul si obiectivul nostru.

  Nu mor caii cind vor Tirii…

 14. stimata d-na Pavlicenco,

  Nu are importanta ce a fost pe vremea URSS ori KGB.Este bine ca ati castigat procesul in instanta,insa electoratul decide de fapt ce politiceni voteaza,nu instanta.

  Deci el trebuie convins.Va spun sincer,pe mine nu ma intereseaza daca cineva a colaborat cu KGB-ul in trecut,sub ce amenintari si presiuni,nu-s in masura sa judec pe nimeni,cu atat mai mult cu cat URSS-ul pe timpul lui Gorbaciov,a fost total opus de cel stalinist.

  Apoi si in Romania multi au colaborat cu Securitatea,fiind santajati,obligati sau chiar torturati sa semneze angajament,asa incat nu ma intereseaza trecutul securist al vreunui om.

  Eu nu-l judec in functie de simpatia lui pentru Ceausescu sau generalul Iulian Vlad,ci dupa FAPTE,si dupa capacitatiile lui de a face treaba,proiecte,propuneri legislative in plenul camerei deputatilor.

  Ca asa si ION DIACONESCU,batranul taranist s-a batut toata viata cu caramida in piept ce mare luptator anticomunist si prisonier politic a fost el 17 ani inchis cu Coposu in celulele comuniste,si a facut un mare rahat cand a ajuns PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR!!

  nu a fost in stare nici macar o singura lege sa o treaca prin Parlament,si asta se chiama IMPOTENTA POLITICA.

  Adica a pus mana pe putere,si nu a stiut ce sa faca cu ea.Nici macar PENSIILE SECURISTILOR,pensiile nesimtite de 10000 de dolari la acea data in 1997,nu le-a taiat sau micsorat,dar l-a facut mereu pe-a marea scula anticomunista si victima si erou national.A fost pe dracul! a fost un impotent politic din toate unghiurile.

  Pe mine nu ma intereseaza ETNIA,originea,religia,trecutul unui om.Eu il judec in functie de cat de capabil sau incapabil este.

  Daca un african din CONGO este expert IT in informatica,il apreciez mai tare decat pe un roman care se bate cu caramida in piept ca-i patriot.

  PATRIOTISMUL se masoara in fapte.

  De aceea,eu apreciez eforturile dvs de pana acum,de a face niste marsuri,de a informa populatia.Urmeaza etapa a 2-a,de a alege si a fi ales,la niste primarii locale,structuri teritoriale,consilieri locali PNL,etc.

  Oricum MIHAI GHIMPU este istorie.Singur si-a batut cuie in talpa,prin populism si declaratii politice controversate,si asta se chiama sinucidere politica si gafe fara numar.E problema lui!! nu mai e la guvernare,nu mai are statut in cadrul adunarii generale NATO,nu mai are nici o sustinere,si nici fonduri nu va mai avea.

  PNL e un partid serios,si pentru imagine JOHN ONOJE este foarte bun,pentru ca reprezinta respectarea drepturilor umane,si e o garantie in fata Uniunii Europene si NATO,ca in Moldova se respecta drepturile omului,si ca nu exista rasism.

  Fiecare isi are locul lui,important e sa se treaca la fapte cat mai multe.Si eu ma voi implica pe cat pot eu.

  Va doresc cele bune,si sa ne auzim de bine

 15. PS: eu in acest moment sunt presedintele organizatiei de tineret,si vicepresedinte PNTCD pe judetul Cluj,si ma implic pe Ardeal.

  Este foarte clar ca in Basarabia nu voi colabora cu nici un PPCD,desi este afiliat politic PNTCD-ului.Cu Iurie Rosca si urmasii lui pro-Moscova PNTCD-ul nu va colabora niciodata pe viitor.

  Insa cu PNL si cu dvs,cu toata dragostea.

  Avocatul Aurelian Pavelescu,pe care va invit sa-l cunoasteti,poate ar fi interesat de o colaborare unionista.

  De altfel PNTCD fiind monarhist declarat,si unionist,ar fi interesat de PNL si Consiliul Unirii

  Va invit sa contactati dvs in mod direct acest partid PARLAMENTAR din Romania,si in mod oficial,nu prin intermediari(adica prin mine):

  http://www.pntcd.ro/

 16. Pt Vlad Puscasu

  Eu il cunosc si pe Pavelescu, si pe Milut, si pe Sirbu, si pe Platona, si pe multi alti taranisti. Am participat la discutii si mese rotunde, unde intotdeuana am spus ce spun acum. Numai ca relatia cu partidele din Romania e mai complicata. Desi PNL.ro a facut, in istorie, Unirea, acum actuala componenta manifesta retinre, daca nu ma insel. Dar PNTCD este pentru Unire si stiu prin ce ybateri ati trecut. V-ati mai lamurit acum? Cu cine sunteti acum / cu USL sau cu Basescu, se pare ca sunteti cu Basescu. Dar asta nu intreb decit asa. Chiar in vara anului trecut am mai avut intilniri la Bucuresti cu taranisti, dar relatii nu s-au legat, parte din cauya ca sunt dintre cei care au hulit, spunind ca noi, PNL, sau eu, Pavlicnco, sunt un al doilea Rosca, ceea ce nu este adevarat. Nu am avut, nu am si nu voi avea nimic vreodata cu el.

  Cit priveste KGB, tot din zona cretin/democrata au facut miyerii, legat de care am fost nevoita sa ma adresez in justitie. Dar despre asta voi scrie amanuntit alta data. Acum am alte urgente.

 17. Bun Articol.
  Multumesc, Doamna Vitalia.

  Aş vrea să menţionez ceva ca sa calmam entusiasmul fanilor guvernului „proeuropean”.
  Dacă RM trebuia sa semneze acordul de asociere (nu parafrarea acordului) cu UE, fiti siguri ca guvernantii moldoveni dadeau cu fundul la gard la comanda stapanilor dun Kremlin. Exact cum au facut Yanukovich &Co

 18. PNL din Romania nu va sustine niciodata vreun Partid din Basarabia,ori vreo unire.Principalul sponsor al PNL din ROmania a fost si este DINU PATRICIU,care este cel mai bogat din Romania din TOP 300 capital.Acest PATRICIU a vandut rusilor din Kazahstan compania ROMPETROL si ar fi culmea sa sustina in Basarabia un partid unionist,dupa atatea afaceri cu Moscova.

  Apoi,PNL este o pepiniera rosie,un pepene galben pe din afara,cu Bratianu,si rosu pe dinautru,cu Gorbaciov.Cine credeti ca sta in spatele lui Crin Antonescu(antonov,rus lipovean din Tulcea)? Nimeni altul decat PETRE ROMAN,prim-ministru Romaniei pe timpul lui Gorbaciov si ILIESCU KGB.

  Alta fizionomie ,,rosie,, in ghilimele e bogdan olteanu,alt ,,liberal,,ca si gorbaciov.

  Apoi vorbind despre Basescu, nu stiu cum se face ca el il sustine pe EUGEN TOMAC si partidul fantoma ,,PARTIDUL MISCAREA POPULARA,,(de ce nu LEGIONARA?) un partid neica-nimeni,NO NAME,NO FUTURE,pentru a colecta si fura voturile basarabenilor naivi.

  Acum AURELIAN PAVELESCU e bun prieten cu Basescu,si cu oamenii lui,insa PNTCD e Partidul care a facut MAREA UNIRE si care e deschis la unionism,la monarhie.

  Si Victor Ponta a facut un mic inceput de unionism,culmea,chiar PSD-ul,prin inceperea constructiei gazoductului IASI-UNGHENI(nu stiu daca l-au finalizat,sau e aproape gata)

  Apoi,omul nr 1 al lui Basescu este primarul CHIRTOACA,in Basarabia,nasul fiului agramatei elenei basescu EBA.Care ma rog face ce face,dar nu-i in stare sa pronunte o fraza corecta gramatical.

  In Basarabia vad ca e plin de partide care se numesc liberale,PL PLDM,Paritdul democrat,si PNL,insa dintre toate PNL e singurul care-mi inspira incredere,in rest am prieteni in societatea civila la Chisinau,nu in politica.

  Oleg Brega,un cunoscut activist al democratiei,pacii,jurnalismului liber,drepturilor umane si altii.

  DUpa cate stiti PNTCD-ul a fost divizat si ciopartit,taiat ca un salam,de mai multe grupari,unele conduse de Ciorbea,altele de Lupu din Suceava,ori de Pavelescu.

  Pe Ciorbea l-am cunoscut bine,insa el a ramas la liberali,si il sustine pe Victor Ponta,colegul dansului de barou Bucuresti la avocatura.

  Apoi Pavelescu,pentru prima oara dupa anul 2000,a reusit sa bage PNTCD-ul in Parlamentul Romaniei,ceea ce nu e putin lucru.E drept ca sunt cativa deputati PNTCD,insa e un mare pas inainte,intrati pe lista ARD in 2012.

  Important este ca unionistii sa aiba voci in Parlamentul Romaniei.

  Eu cand m-am adresat deputatului mircea toader (PDL)din Galati,cu o propunere legislativa de votare a unei legi speciale ,,ILIE ILASCU,, pentru 5000 de veterani de razboi ROMANI(cu pasapoarte romanesti),ce au luptat in 1992 in TRANSNISTRIA,am primit aviz NEGATIV.Iata cat de ,,unionisti,, sunt oamenii lui Basescu,doar in declaratii. Nu poti face o lege doar pentru ILIE ILASCU special,pentru ca in categoria lui de veterani de razboi romani intra multi alti basarabeni romani.Apoi fosti detinuti politici,prisonieri ai regimului sovietic comunist-terorist din Transnistria.

  Este foarte greu de votat o asemenea lege,dar ideea mea era de a incepe o dezbatere publica pe aceasta tema,pentru inceput.O dezbatere pentru opinia publica,care sa deschida orizontul dreptatii si sa fie un pas spre unificarea neamului romanesc pana in Basarabia. Va spun sincer,ca basescu isi face doar campanie electorala pe voturile basarabenilor,in fiecare ciclu electoral a promis UNIREA,pentru a atrage voturile basarabenilor,cand a avut nevoie in alegerile de la Cotroceni,cand a avut nevoie la euro-parlamentare,la parlament,etc.

  In schimb in BASARABIA ceea ce lipseste cu desavarsire este UN PACT NATIONAL pentru Moldova,semnat de toate fortele politice din Chisinau!! care sa aiba anumite principii economice comune:

  -atragerea investitorilor strategici si mari
  -apararea militara daca va fi cazul,impotriva agresorilor din Tiraspol
  -alocarea unei pensii marite veteranilor de razboi din 1992
  -si nu in ultimul rand,dar in primul rand, o campanie ampla(ZILNICA)de colectare prin donatii internationale si nationale,de alimente,imbracaminte,etc,pentru oamenii strazii,orfelinate,azile de batrani,spitale.Acest lucru trebuie facut de toate partidele printr-un pact national,sau daca nu e posibil de catre opozitie macar.Evident,acestea sunt opiniile mele,in rest sa auzim numai de bine

 19. Dna Pavlicenco!Daca sincer nu m-am asteptat la un astfel de raspuns. Fraza de la final adresata mie pare sa fie mai degraba o obraznicie,decat raspunsul unei persoane ce se pretinde a fi politician.Nici n-am de gand,dna, sa merg la pascut! Puteti sa va luati camarazii de partid,caci eu nu fac parte din asa numitul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *