Consiliul Unirii salută decizia Curții Constituționale și speră că procesul de statuare a adevărului va continua

CIMG4950-300x225

Banner nr27

http://www.consiliul-unirii.ro/2013/12/05/cu-saluta-decizia-curtii-constitutionale-si-spera-ca-procesul-de-statuare-a-adevarului-va-continua/

 

Membrii activi ai Consiliului Unirii din Republica Moldova salută poziția înalților magistrați ai Curții Constituționale, care au pronunțat o decizie privind limba română în al doilea stat românesc în temeiul primatului Declarației de Independență față de Constituție. Actul de fondare a statului este certificatul imuabil de naștere al acestuia, în raport cu o Lege fundamentală adoptată de un Parlament ales legal, dar care nu a întrunit nici consensul societății, nici votul populației în cadrul unui plebiscit. Această constatare și această realitate nu înseamnă, însă, neconsiderarea Constituției statului în care locuim.

Entitățile politice și obștești din Consiliul Unirii s-au condus, în luările lor de atitudine și în manifestările publice, de poziția Curții Constituționale față de asumarea scopului Unirii Republicii Moldova cu România, declarat constituțional ca obiectiv statutar al partidului politic de către înalții magistrați, precum și de adevărurile înglobate în Declarația de Independență, în Constituție și în deciziile de interpretare a acesteia, fapt ce a condus și la înregistrarea, pentru prima oară în Republica Moldova, a unei formațiuni politice unioniste.

Astfel, Platforma unionistă ”Consiliul Unirii” activează legal pe arena publică și datorită poziției CC, al cărei curaj de a decide sau interpreta constituționalitatea unor prevederi a devenit posibilă doar după ce această importantă instituție a ieșit de sub controlul politic. la care a fost supusă în perioadele anterioare, în special în regimurile antidemocratice, antinaționale și antieuropene.

Unioniștii salută și poziția – tot mai fermă și univocă – a Președintelui Nicolae Timofti care, după ce a legitimat în declarațiile sale de șef de stat limba română ca limbă oficială a statului, căruia i-a recunoscut identitatea românească, a pus tranșant – în fața înaltului emisar al SUA – și problema securității Republicii Moldova, care ar trebui să adere cât mai repede la NATO, pentru că niciun stat nu poate adera la UE până nu este parte a arhitecturii euroatlantice de securitate.

Consiliul Unirii constată cu satisfacție că a anticipat, prin Scrisoarea deschisă către Președintele Nicolae Timofti, contextul tot mai favorabil și necesitatea deschiderii totale către România. Această realitate a și început să fie valorificată de unii guvernanți de pe ambele maluri ale Prutului, care s-au angajat într-o cooperare strânsă Chișinău-București pe drumul spre Uniunea Europeană, drum ce va trebui discutat deschis de societate, deoarece cel mai scurt poate și trebuie să fie Unirea cu România, în urma lichidării consecințelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop, declarat nul și neavenit și prin Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Declarația Președintelui Traian Băsescu, invitatea omologului său de la Chișinău la Parada militară impresionantă de la București, depunerea unei singure coroane de flori de către cei doi Președinți români la Monumentul Eroilor, ca și vizita Președintelui Senatului României, Crin Antonescu, cei care au anunțat o deschidere firească pentru o opțiune proUnire din partea basarabenilor, denotă clar că avansarea spre obiectivul european este legată indispensabil de reașezarea societății din stânga Prutului pe baze naționale românești, proces în care ajutorul, asistența și expertiza României sunt absolut inerente, dar și dorite.

Consiliul Unirii este convins că toate aceste mișcări benefice, inclusiv parafarea acordurilor asociative cu UE la Vilnius, vor conduce spre restatuarea adevărului istoric și identitar în Basarabia, servind avansării cu pași mici, dar siguri, spre Marea Reunire, prin Adevăr, Dreptate, Muncă, Ordine și Demnitate. Fapt demonstrat de românii veniți mândri să sărbătorească, pe 1 Decembrie 2013, Ziua Națională a României în centrul Chișinăului, la apelul Platformei unioniste ”Consiliul Unirii” și al Platformei civice ”Acțiunea-2012”, plurientități ce au demonstrat verticalitate și demnitate în acești doi ani, comemorând 200 de ani de ocupație ruso-sovietică și cerând deschis și ferm refacerea unității naționale românești.

Consiliul Unirii sprijină moral și este solidar cu toți cei care pledează pentru democrație, dreptate, libertate, valori pentru care luptă și populația în orașele ucrainene. CU crede că venirea la Kiev a unor forțe cu adevărat europene va fi benefică pentru respectarea drepturilor românilor din Ucraina, care, din păcate, încă se confruntă cu piedici dureroase în eforturile de a-și păstra identitatea, limba, tradițiile, cultura.

CU consideră că numai prin curaj și adevăr, verticalitate și mândrie națională românească noi putem redeveni ce am fost – români membri ai civilizației europene.

Consiliul Unirii, 5 decembrie 2013

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. =Saveta lui Fanica Unionist dela Hagimus==

  CONCERTELE RE-UNIRII NOASTRE APROPIATE:

  trupa româneasca de hip-hop “SubCarpati”
  – Vineri, 6 decembrie, ora 21.00, barul modernist “Tipografia- 5″,
  strada Vlaicu Pârcălab 45, Chisinau
  ———————————————————————————————————————-
  Formația “SubCarpați” vine a patra oara la noi să aducă
  un nou suflu de folclor autentic pe note contemporane.
  În cadrul concertului, Mc Bean, Vali Umbră, Dj Power Pe Vinil & Vj Andri
  vă vor prezenta noul lor album „Pielea de găină”.
  În warm-up vor mixa RomaN, Frezzu și Groparul Liric,
  iar cheful de după concert va fi încălzit de dj Gonzo Deliriumovici.

  Formația “SubCarpați” s-a format în 2010, odată cu lansarea primului album,
  ce poartă același nume. În iunie 2011, “SubCarpați” a lansat Compilația „Culese din Cartier”. Bean, liderul trupei, dar și compozitorul și textierul majorității pieselor a spus că folclorul pentru “SuBcarpați” este o sursă de energie.
  „Ne bucurăm mult să vedem că avem de-a face cu infuzia de folclor din viețile noastre.
  Se pare că undeva am făcut o treabă bună”, a adăugat acesta.
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

 2. Degeaba va bucurati… Din pacate 99% nu va trece de parlament iar la anul revin la putere comunistii 🙁
  Oricat ati incerca sa-mi spuneti de anii sub ocupatie rusa care a rusificat populatia va aduc ca si contra argument ardealul si cat am rezistat in fata ocupatiei ungare…
  Si ca sa nu-i supar pe statalisti, vreau sa va precizez ca nu am scris in romana ci in „ardeleneste”
  Oricum va admir pentru ceea ce incercati sa faceti! Va dau o idee… Poate de la primavara incercati sa mutati actiunile la frontiera asta nenorocita… un zid invizibil al berlinului

 3. alexandru_manta@hotmail.com

  in democratie adevarul nu are decat un singur drum, cel dominatiei absolute asupra intunericului. traiasca curtea constitutionala, traiasca domnii Timofti si Leanca, si traiansca domnu Basescu.

  in zece ani sa avem o singura capitala pentru ambele romanii. atunci romania va fi intradevar ‘gata’

 4. alexandru_manta@hotmail.com

  Nu prea il inghit dupa ce facu in vara 2012 alaturi de Ponta, dar vad ca are macar o calitate a exprimari totusi, acest C.Antonescu:

  „Unirea românilor – şi vă spun acest lucru, înainte de toate ca istoric – a fost o luptă mută, dusă cu abnegaţie vreme de secole, în tăcere de mii de oameni, a fost dorinţa tuturor românilor din toate pământurile locuite de români. Nimeni nu a impus de la Bucureşti ideea Unirii tuturor românilor – dimpotrivă, ideea Unirii a fost impusă Bucureşiului de românii de peste tot care îşi doreau ca naţiunea lor să aibă un singur stat. Unirea nu s-a făcut şi nu s-a decis la Bucureşti în cabinetul vreunui preşedinte, ea a fost decisă de românii din Transilvania şi Banat, care au urmat exemplul dat înaintea lor de cei din Muntenia şi Moldova.”

  Frumos spus.

  Dupa parerea mea modesta, pornind de aici, unionistii trebuie sa aibe ca prim scop micsorarea ponderii mass mediei mai ales la televizor in limba rusa si adaugarea a cat mai multe canale din Romania si celelalte state relevante (cele latine mai ales, dar si englezesti) din UE… Iar limba rusa niciodata sa nu mai fie obligatorie nimanui.

 5. NICOLAE TIMOFTI Este o victima internationala.O sa va dati seama de ce cam peste un an de zile.

 6. Poate gresesc, dar cred ca organizarea unei mari manifestatii populare la Chisinau (poate si in alte orase) pentru sustinerea hotararii Curtii Constitutionale, ar fi avut un mare impact.

  Nu de alta, dar daca alde Lupu, Dodon si comunistii incep sa agite populatia, se tulbura rau apele si un castig atat de important ca cel obtinut ieri s-ar putea pierde la nivel popular, inclusiv la nivel electoral.

  O astfel de organizare populara ar putea fi sprijinita si prin participarea unor factori politici, mai ales ca ar fi vorba de o sustinere a hotararii unei institutii a statului.

  Sigur, este frig, se apropie Craciunul, Anul nou, dar vine 15 Ianuarie, ziua de nastere a lui Eminescu, poetul national al romanilor, venerat si in Basarabia.

  De aceea un mars urmat de o manifestare (cu participarea voluntara a unor artisti) ar putea avea deviza: „Eminescu ne cere sa vorbim romaneste”.

  Desigur, este doar o parere personala.

  Mircea Popescu
  6 Decembrie 2013

 7. Pt Mircea Popescu

  E-he-he-he, cite am vrea sa facem, daca am avea cu ce. Dar numai noi stim cum existam si organizam, cum tinem staful care sa se ocupe de organizare…

  Idei sunt multe, bune si foarte bune. Sprijin, din pacate, mai putin.

 8. Subscriu propunerii Domnului Mircea Popescu. Eminescu este al nostru, al tuturor. El ne-a dat definiţia Limbii Române.

 9. Trimiteţi invitaţii prin e-mail, prin poştă, prin radio şi televiziune, prin afişe lipite în locurile publice, în toate oraşele şi satele R. Moldova, prin care le cereţi cetăţenilor să participe la sărbătorirea zilei de naştere a poetului nostru naţional Mihai Eminescu. Toţi elevii şi profesori din ţară ar trebui chemaţi la această mare sărbătoare a simbolului Limbii Române. Numai impreună vom invinge !

 10. Pt dl Tanase Tudoran

  Da, da, da, bune idei si pretioase indicatii, numai ca un staf care sa faca asta trebuie sa poata plati arenda, caldura (iarna), telefonul sau cartelele, adica e cheltuiala, care trebuie mai intii cautata, nu? Oare nu cunaosteti diferenta dintre cei de la gucernare, cu miinile pe resursele administrative si care se distreaza comentind artuolele pe Internet, stind la caldut pe seama bugetului, si Opozitia unionista extraparlamentara, care trebuie sa gaseasca mai intii cu ce sa existe, ca sa poata face si ceva. Si nu e usor, asa cum face PNL al saptelea an, pe spuza sa, fara ajutor de peste Prut, cum au rusii din Rusia.

 11. Eu nu am bani,ca as dona cu prima ocazie pentru unionisti.Sunt tanar,viata e grea,stiti cum e viata in Romania…..Daca as avea as trimite cu mare drag,dar pe viitor o sa vedem ce putem face.

  http://tv-patriot.blogspot.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *