Pe 1 Decembrie, la Chișinău, românii au demonstrat identitate și demnitate

CIMG5959Duminică, 1 Decembrie 2013, Ziua Națională a României a fost marcată la Chișinău, 120120132826pentru prima oară, amplu, deschis, cu mult entuziasm, cu o participare reprezentativă a românilor și alogenilor integrați din toate raioanele republicii. Partidul Național Liberal, membru al Consiliului Unirii – care marchează consecvent toate datele naționale importante din istoria Țării noastre-mamă, România – și-a ținut și ședința festivă a Delegației Politice Naționale, după care a mers, organizat, – în baza declarației prealabile, depuse la Primăria Municipiului Chișinău, – în Piața Marii Adunări Naționale, unde a întins un Tricolor imens și a serbat Ziua Națională a României, evocând Marile Uniri ale națiunii.

IMG_0510La ora 9.00, membrii Consiliului Unirii au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, împreună cu alți exponenți ai curentului unionist, precum Platforma Civică ”Acțiunea-2012”, reprezentanți ai 

CIMG5983

Mișcării Populare din România. A fost o onoare pentru unioniști depunerea de flori împreună cu Valeriu Matei, academician al Academiei Române, membru al AȘ a R.Moldova, directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău, și Bogdan Diaconu, parlamentar, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Legislativul de la București.

La manifestarea din centrul capitalei, care a început la ora 13.00, au cântat interpreți dragi, precum Basarabeanca (Aurica Dicusar), Viorel Mahu, Ansamblul Ștefan-Vodă, condus de cunoscutul unionist Tudor Ungureanu, și Ansamblul de la Strășeni, condus de inimosul unionist Anatolie Șaptefrați. De asemenea, au răsunat cintece patriotice, Hora Unirii, piese de profundă trăire națională în legătură cu destinul tragic al basarabenilor, al tuturor românilor.

La mitingul dedicat Zilei Naționale a României au luat cuvântul Anatolie Caraman, colonel în rezervă, participant la războiul de la Nistru, președintele Asociației veteranilor de război-1992 ”Tiras-Tighina”, cavaler al Ordnului Ștefan cel Mare, coordonator al Consiliului Unirii, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, coordonator al Consiliului Unirii, deținătoare a Ordinului României ”Pentru Merit”, în Grad de Comandor, poetul Nicolae Dabija, academician al Academiei Române, coordonator al Consiliului Unirii, Timotei Țurcanu, coordonator al Consiliului Unirii, responsabil de Departamentul ”Programe și Strategii” în CU, Gheorghe Maxian, președintele PNL-Orhei, președintele ”Asociației oamenilor de știință, cultură și artă” din Orhei, membra a CU, Vasile Cocarcea, istoric, poet, membru al conducerii OT PNL-Orhei, Gheorghe Botnari, membru al PNL din Cârnățeni, Caușeni. A existat un număr mare de doritori de a lua cuvântul în această zi înălțătoare, însă timpul i-a presat pe cei prezenți în PMAN să se deplaseze, conform scenariului convenit cu membrii Platformei civice ”Acțiunea-2012”, spre scuarul din fața Liceului ”Gheorghe Asachi”, de unde a pornit un Marș unionist pe lângă Ambasada României, coborând în PMAN, încercuind printr-o Horă a Unirii Guvernul, ca semn al voinței de reunificare a celor două state românești.

Atmosfera a fost deosebită în această zi, care a cuprins și multe alte acțiuni. Membrii Platformelor Consiliul Unirii și Acțiunea-2012 au reușit – pentru prima oară – să îi adune, prin solidaritate, în centrul capitalei, de Ziua Națională a României, pe românii care și-au depășit pasivitatea, indiferența, timiditatea și chiar frica, conștientizând că românii – deținând sau nu cetățenia României – au  obligația de a fi împreună de sărbătoarea noastră națională, într-un gest de expresie simbolică a dorinței de refacere a unității naționale românești.

La Filarmonica de stat, ansambul românesc ”Nemuritorii” au oferit un spectacol național de excepție, cântece ale acestuia răsunând și în PMAN.

Am remarca și că, timp de trei săptămâni, Consiliul Unirii și Acțiunea-2012 au încercat să adune mai multe forte politice ce se revendică românești, la o sărbătoare comună, pe 1 Decembrie, dar – poate că – acest lucru va reuși data viitoare.

PNL mulțumește tuturor reprezentanților presei care au oglindit – cu sau fără voia patronilor lor -, evenimentele de la 1 Decembrie 2013 și speră că, altă data, oglindirea acțiunilor din această zi va fi făcută, de unele instituții media, cu mai multă precizie, mai multă obiectivitate și fără discriminare pentru opțiunile împărtășite. Numai o societate liberă își poate alege – fără greș – viitorul cel mai fericit care – pentru noi, adepții refacerii unității naționale românești, – înseamnă reunificarea Basarabiei cu România.

Vitalia Pavlicenco

IMG_0701IMG_0509IMG_0511

 

 

CIMG5908CIMG5930CIMG5933CIMG5966120120132835 IMG_0637IMG_0551IMG_0693IMG_0659IMG_0700

IMG_0702

IMG_0703
120120132839

 

 

120120132842
IMG_0723 IMG_0722 IMG_0693 IMG_0664 IMG_0661 IMG_0684IMG_0641 IMG_0634 IMG_0630 IMG_0626 IMG_0601 IMG_0590 IMG_0539 IMG_0511 IMG_0510IMG_0497 IMG_0493 IMG_0491 CIMG6052 CIMG6051 CIMG6027 CIMG6016 CIMG6014 CIMG5982 CIMG5974 CIMG5936 CIMG5910 CIMG5903 CIMG5982 CIMG5959 DSC_4186 DSC_4181 DSC_4176DSC_4063 DSC_4061 DSC_4054 DSC_4203DSC_4098 IMG_0647 IMG_0654

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. RE-UNIREA MUZICALA la Cahul:
  ———————————————––––––
  Cu ocazia Zilei Naţionale a României,
  Teatrul de Operetă şi Musical “Ion Dacian” din Bucuresti
  va susţine un concert la Cahul.

  Gala de Operetă “Viaţa e frumoasă” va avea loc Luni, 2 decembrie 2013,
  la Palatul de Cultură din Cahul, începând cu ora 15:30
  şi va include romanţe din repertoriul românesc şi internaţional,
  arii şi duete din operete celebre.

  Consulatul General al României la Cahul
  anunţă că intrarea este liberă pentru toţi iubitorii de muzică.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ==================================

 2. =Codin Unionistul=

  O PRELUARE:
  ————————–
  Cine sunt de fapt cei cu reacții Anti-Unioniste
  la vârful politicii de la Chișinău ?

  http://voceaunirii.org/2013/12/01/cine-sunt-de-fapt-cei-cu-reactii-antiunioniste-la-varful-politicii-de-la-chisinau/comment-page-1/#comment-120

  Desi politicienii de la Chisinau sunt cu direcția spre UE, acestia sunt totusi aceiasi care pana mai ieri umblau oficial cu ordinele primite de la Moscova in buzunar, iar acum sunt marii adepti ai integrarii europene ai unui stat numit Moldova a carei existenta cat mai indelungata convine Moscovei, nu insa si Unirea cu Romania.
  1.
  Premierul Iurie Leancă: „Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România”
  ————————————————
  Dl.Iurie Leancă a lucrat în MAE al R.S.S.Moldovenești încă din anul 1986. Lăsăm la o parte faptul că mama Premierului Leancă este de etnie bulgară, dar nu putem trece cu vederea faptul că în anul de grație 1989, actualul Premier al R. Moldova lucra în calitate de „diplomat sovietic” la Ambasada U.R.S.S. de la București. În această calitate de „diplomat sovietic”, Domnul Iurie Leancă a despus și un „jurământ specific”, prin care se obliga să informeze Moscova cu toate aspectele operative cu care venea în contact în activitatea sa de „diplomat sovietic”.

  Acest „jurământ specific”, nu a fost în nici un fel anulat pentru foștii cetățeni ai R.S.S.Moldovenești după 1991, ceea ce ne-ar duce cu gândul că este și azi în vigoare. Adică fostul „diplomat sovietic” Iurie Leancă ce deține azi funcții de decizie politica în R.Moldova, este evident că nu va marșa la acest proiect politic al „Reîntregirii Naționale”, subiect care este inacceptabil pentru vechii și actualii „stăpâni” de la Moscova.
  2.
  Extras din UN DOCUMENT CLASIFICAT ȘI SCURGERILE DE INFORMAȚII PE AXA : BUCUREȘTI-MOSCOVA-KIEV
  —————————————————-
  Vladimir-Vlad-Filat-soldat-graniceri-KGB

  Vlad Filat, fost Premier al R.Moldova, președintele Partidului Liberal Democrat

  Fostul prim-ministru al RM susține că Republica Moldova nu ia în calcul posibilitatea eventualei uniri a celor două țări.

  Biografia oficială a premierului Vladimir Filat ne anunță că dumnealui și-a satisfăcut, în anii 1987-1989, serviciul militar în termen. Aceeași informație este preluată de enciclopedia electronică Wikipedia. În nici una dintre biografiile primului ministru nu apare precizarea în ce trupe anume, adică în care gen de armă și-a satisfăcut premierul R.Moldova serviciul militar.

  Ei bine, o fotografie mai veche, obținută pe surse, postată recent pe rețeaua de socializare pe internet Facebook și preluată de ziarul nostru, ni-l înfățișează pe Vladimir Filat soldat în Armata Sovietică. Această fotografie spune mult și multe de la sine.

  Întâi, văzând acronimul rusesc „ПВ” („PV”) de pe epoleți, înțelegem că genul de armă în care a servit domnul Filat patria sovietică a fost unul mai aparte. „PV” înseamnă „Pogranicinâie voiska”, adică „Trupele de grăniceri”. Este vorba, evident, despre Unitățile speciale ale Trupelor de grăniceri ale Comitetului Securității Statului (KGB) ale URSS, ca să redăm denumirea completă a genului de trupe în care premierul nostru a servit Uniunea Sovietică.

  Faptul că a făcut parte, doi ani de zile, din trupele speciale ale KGB este ascuns cu multă grijă de premier și de biografii săi bine plătiți. Nimeni nu cunoaște exact pe care anume segment al frontierei sovietice, în care anume unitate și la care anume pichet de grăniceri s-a aflat în perioada respectivă bravul nostru soldat.

  Există însă voci care susțin că prima jumătate de an de serviciu în trupele KGB Vladimir Filat a petrecut-o în Crimeea, la Sevastopol, în ceea ce se numea pe timpuri „Simferopolski otread”, după care actualul nostru premier a fost repartizat în altă unitate. Uniforma sa din 1989 ne spune clar că nu este vorba de trupele maritime, ci de cele de infanterie ale KGB (în rusă – „suhoputnâie pogranvoiska KGB”).

  În al doilea rând, Vladimir Filat nu numai că a slujit în trupele KGB, dar a și fost un grănicer sovietic de valoare, remarcat de conducerea militară. Imediat după postarea fotografiei cu pricina pe internet, lumea s-a apucat să deslușească ce insigne și distincții sovietice strălucesc în pieptul bombat al falnicului grănicer KGB. Dat fiind că fotografia este alb-negru, la o rezoluție proastă, de acum 21 de ani, această sarcină este mai complicată, dar nu imposibilă. De aceea, am încercat să clarificăm și noi care au fost distincțiile grănicerului KGB, Filat, căci pentru care merite i-au fost acordate este, deocamdată, mai greu de aflat sau de precizat.

  Așadar, să le luăm pe rând. Distincția de sus, în formă de medalie, este cea mai importantă dintre toate cele 5 decorații militare sovietice ale grănicerului nostru. Este vorba despre o distincție a KGB, și anume, distincția „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri). Această distincție, având gradele I și II, a fost instituită la 8 aprilie 1969 de către Iuri Vladimirovici Andropov, prin Ordinul nr. 53 al KGB de pe lângă Sovietul de Miniștri al URSS. Regulamentul distincției și descrierea acesteia au fost semnate de către general-colonelul Pavel Ivanovici Zârianov, șeful trupelor de grăniceri ale KGB. Având dimensiunile de 4 x 5 centimetri, distincția pectorală „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) reprezenta o stea cu cinci colțuri (pentagramă) pe fundalul unui nimb de raze. În centrul pentagramei este situat un scut cu imaginea profilului unui grănicer sovietic. Facem o paranteză aici pentru a arăta că scutul reprezintă o constantă în heraldica organelor NKVD, KGB, iar, mai nou, și a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS). De ambele laturi ale scutului apare inscripționarea „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri), redată cu litere aurii. În spatele figurii grănicerului, în partea superioară a nimbului de raze este reprezentată imaginea unei borne de frontieră cu stema URSS. În partea inferioară a nimbului de raze este situat un scut mic pe care este redat gradul distincției. În conformitate cu punctul 2 al

  Regulamentului distincției, aceasta se acorda soldaților, matrozilor, sergenților și subofițerilor din trupele de grăniceri ale KGB „pentru serviciu militar exemplar în apărarea frontierelor de stat ale URSS, pentru abilități în reținerea infractorilor la frontiera sovietică și pentru manifestarea în aceste cazuri a curajului, perseverenței, rezistenței, a rezultatelor excelente în pregătirea politică și militară și pentru disciplină militară exemplară”. Distincția este suspendată de o bandă verde, culoarea trupelor KGB, de altfel ca și culoarea epoleților și petlițelor purtate de militarii din aceste trupe. Și aici nu facem nici un fel de aluzie la faptul că premierul Filat a insistat ca partidul său să-și ia drept culoare distinctivă culoarea verde. Este, desigur, vorba de o simplă coincidență, nimic mai mult. Trebuie să mai precizăm că distincția „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) de gradul I se acorda personal de către șeful trupelor de grăniceri ale KGB.

  Extras din Vladimir (Vlad) Filat, premierul Moldovei, recrut fruntas in trupele KGB.

  Ce spunea Vlad Filat înainte de mitingul PRO UNIONIST din 16 septembrie 2012 de la Chișinău:
  ———————————————————-
  „Rog cetățenii Republicii Moldova să se abțină de la participarea la Marșul Unirii din 16 septembrie și să nu se lase să fie folosiți de inamicii procesului de integrare europeană a țării”, a declarat Vlad Filat la sedinta Guvernului de la Chisinau, înainte de vizita pe care trebuie să o întreprindă la Moscova.

  Extras din Moscova scoate greul agenturii sale de la Chisinau impotriva “Marsului Unirii”.
  Astazi este randul lui Vlad Filat !

  3.
  Dumitru Diacov – Președintele de onoare al Partidului Democrat din R.Moldova
  ——————————————————-
  Dumitru Diacov:
  Declarațiile lui Băsescu sunt egoiste și dau apă la moară comuniștilor.

  Dumitru Diacov,fost agent al KGB in Romania,diplomat la ambasada URSS din București, implicat activ si documentat in acest sens, in evenimentele din decembrie 1989 de la Bucuresti, actual agent de influenta al Moscovei, subordonat SVR-ului rus (serviciul de informatii externe rus), președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov nu este altceva decat un agent rus acoperit ca politician in capitala celui de-al doilea stat romanesc.

  Cunostinte vechi de la Bucuresti ale lui Diacov, care doresc sa-si pastreze anonimatul, ii reamintesc acestuia de momentul petrecut la sediul televiziunii romane in decembrie 1989, atunci cand “corespondentul de presa” Diacov a fost oprit cu teava unui pistol mitraliera in burta la intrarea din strada Pangratti a cladirii televiziunii. Era insotit de mai multi “corespondenti” si voiau sa “transmita” din interiorul cladirii “momentele fierbinti ale Revolutiei”. Ceva mai devreme fusesera vazuti in preajma cladirii Consulatului rus de unde se tragea asupra in Televiziunii pe timpul noptii…Cunostintele de la Bucuresti ii transmit “tovarasului” Diacov ca chiar daca par uitate, unele fapte nu se iarta mai ales atunci cand ele sunt aduse in actualitate.
  “Ii reamintim “tovarasului” Diacov ca urmare a tirurilor nocturne din cladirea Consulatului rus, tineri romani au murit fiind loviti de gloante” a tinut sa declare una din cunostintele lui Diacov de la Bucuresti.

  Ca si Vlad Flat, de cate ori la Chisinau urmeaza sa aibe loc manifestatii sau actiuni PRO UNIONISTE iese la rampa cerand interzicerea lor si chiar mai mult – „dreptul constitutional la libera exprimare ar trebui suprimat” (Dumitru Diacov septembrie 2012)

  Extras din MOSCOVA SCOATE GREUL AGENTURII SALE DE LA CHIȘINĂU ÎMPOTRIVA “MARȘULUI UNIRII”
  ——————————————————-
  4.
  Marian Lupu – Unificarea României cu Republica Moldova: Niciodată!
  ———————————————————–
  Marian Lupu a fost membru in PCRM-ul condus de Vladimir Voronin, pana in anul 2009. La mitingul din 3 noiembrie 2013 de la Chisinau, la care au participat circa 100 de mii de romani-basarabeni, intr-o mare demonstratie populara pentru integrarea R. moldova in Uniunea Europeana, Marian Lupu a fost singurul lider politic care si-a tinut discrsul in limba rusa. In acest fel o parte din romanii-basarabeni prezenti la manifestatie au fost descurajati si se intrebau retoric : „ bine, intram in Europa dar liderii nostrii tot ruseste ne vorbesc? In Europa se vorbeste ruseste?”.

  …din pacate acestia sun doar o mica parte din „garnitura” celor care „vor avea grija” sa nu se intample materializarea Proiectului de Țară – REÎNTREGIREA NAȚIONALĂ
  ———————————-
  Redactia R.B.N.Press
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

 3. =Tenuță Unionist dela Tutoveni=

  O ALTA ACTIUNE UNIONISTA:
  –––––––––––––––––––––––––––
  Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău,
  în colaborare cu Biblioteca Naţională a Rep. Moldova,
  organizează lansarea oficială a filmului documentar „Tătăreşti, centrul Basarabiei”.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Filmul redă istora dramatică a Basarabiei,
  prin prisma unei localităţi şi a oamenilor săi:
  satul Tataresti, o localitate de pe traseul Chisinau-Iasi,
  inconjurata de localitatile Straseni, Panasesti, Bucovat, Galesti, Zubresti, Recea.
  /Un sat atestat pentru prima oara într-un hrisov al lui Petru Rareș, în 1528/.

  Evenimentul se înscrie în suita de manifestări culturale organizate de ICR Chişinău
  pentru a celebra Ziua Naţională, 1 Decembrie.
  Sunt invitaţi oameni de cultură, personalităţi politice și economice, publicul larg.

  Producător: Gheorghe MÂRZENCU, co-regizor și co-scenarist.
  Lectură: actorul Valeriu Mârza.
  Comentator: istoricul Ion Varta, directorul Serviciului Național de Arhive a R. Moldova.
  Moderatorul seratei: Acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău.

  Premiera filmului va avea loc
  Miercuri, 04 decembrie 2013, cu începere de la ora 15,
  în sala mare a Bibliotecii Naționale „V. Alecsandri”, Chișinău.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !
  ====================================

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *