PNL și-a ținut ședința DPN și a adoptat o Declarație în contextul summit-ului de la Vilnius

Comunicat de presă al PNL

IMG_0261

IMG_0280

Sîmbătă, 28 septembrie, și-a ținut ședința Delegația Politică Națională a PNL, care include circa 90 de membri din majoritatea unităților teritorial-administrative ale republicii și din Chișinău. Ședințele au loc statutar, o dată la trei luni, subiectul discutat acum fiind comportamentul PNL și al unioniștilor din cadrul Consiliului Unirii în contextul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

În cadrul ședinței, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, a prezentat Raportul de activitate al Biroului Permanent Central pentru perioada de activitate a PNL între 28 iunie și 28 septembrie. S-a menționat importanța acțiunilor publice, stradale, dedicate redării demnității populației românești dintre Prut și Nistru, în special fiind vorba de Marșul de la 28 iunie, când a fost sfințită Piața Marii Adunări Naționale, pângărite de emisarul Kremlinului la Chișinău, Dmitri Rogozin, portretului căruia, participanții la acțiune i-au dat foc.

De asemenea, s-a discutat despre situația politică și poziția PNL față de summit-ul de la Vilnius, de la care se așteaptă decizii instituționalizate pe calea ireversibilității demersului european al celui de-al doilea stat românesc. Doar că – așa cum a precizat conducerea PNL, sprijinită de membrii Delegației Politice Naționale – acest for al UE nu va însemna pentru Republica Moldova aderarea la comunitatea europeană, ci un angajament și mai clar de a renunța la practicile nefaste de corupție și injustiție pentru societate, pentru a le transmite cetățenilor mesajul că încă nu e totul pierdut privind orientarea europeană. Totodată, membrii DPN au menționat că numai unificarea celor două state românești  – mesaj și obiectiv lansate de PNL încă anul 2010, confirmate la congresul partidului in 2011 și a căror justețe acum s-a confirmat – poate face reală aspirația europeană a moldovenilor români și alogeni.

IMG_0270IMG_0273IMG_0276IMG_0281IMG_0287IMG_0290IMG_0265IMG_0294IMG_0297IMG_0298

PNL va identifica în perioada următoare posibilitatea participării, împreună cu celelalte componente ale Consiliului Unirii, la Marșul pentru Unire de la 20 octombrie de la București și îi îndeamnă pe toți cei care vor să participe să se înscrie pentru plecare la sediul formațiunii.  Membrii DPN și-au exprimat regretul pentru lipsa de disponibilitate a partidelor autoproclamate românești de a se coagula pe o platformă comună și au pus la îndoială, sub acest aspect, sinceritatea apelurilor respective așe politicienilor, inclusiv ale celor ce vorbesc de o Adunare Populară în preajma summit-ului de la Vilnius.  PNL va decide ce va organiza pe 24 noiembrie, dată pe care a rezervat-o încă din vară pentru acțiuni publice, urmând să identifice, ca membru al Consiliului Unirii, mijloace pentru un Congres al unioniștilor, asupra căruia o decizie finală va fi luată în cadrul Platformei unioniste.

DPN a PNL a adoptat o declarație în contextul sumiit-ului de la Vilnius, a discutat și adoptat unele probleme organizatorice și va elabora un plan pentru pregătirea de alegeri parlamentare din anul 2014.

Serviciul de presă al PNL

Declarația Partidului Național Liberal privind summit-ul de la Vilnius și ideea națională a unității românești

PNL, partid național, care luptă consecvent pentru drepturile românilor și ale alogenilor integrați în societatea moldovenească, a salutat orice demers oficial al Republicii Moldova pe calea asigurării ireversibilității orientării europene, care încă nu a devenit o garanție.

Obiectivul integrării europene este și motivul major pentru care societatea noastră a plătit mereu în fața presiunilor din partea Rusiei, statul care a încercat mereu să blocheze pașii și reformele democratice, instituționale, menite să ne apropie de perspectiva europeană.

Atare situații există de peste 22 de ani, guvernările de la Chișinău manifestând slăbiciune și lipsă de verticalitate în promovarea interesului național. S-a întârziat lamentabil în raport cu Statele Baltice și nici în prezent nu se poate evalua peste cât timp exact va deveni reală aderarea celui de-al doilea stat românesc la comunitatea euroatlantică.

După adoptarea obiectivului unionist de către Congresul al III-lea al PNL – aspirație statutară consfințită și prin Poziția Curții Constituționale, care a dat, prin prisma spiritului și a literei Convenției Europene a Drepturilor Omului, o interpretare justă Declarației de Independență și Constituției, – a devenit deschisă calea spre unificarea cu România, al cărei Președinte i-a spus răspicat populației Republicii Moldova ”Cereți Unirea și o veți avea!

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius este așteptat și pentru deciziile privind Republica Moldova, ce ar putea marca un jalon instituționalizat pe calea ireversibilității vectorului european. Acesta, însă, poate deveni un proiect concret numai dacă actuala coaliție proeuropeană își va revizui fundamental comportamentul, ca să poată reduce corupția, să asigure independența justiției și să le redea, astfel, cetățenilor încrederea că nu e totul pierdut.

Summit-ul de la Vilnius nu înseamnă că Republica Moldova va adera imediat sau într-un viitor foarte apropiat la Uniunea Europeană, precum încearcă azi guvernanții să manipuleze populația. Dincolo de așteptările și eforturile sincere ale unei părți a clasei politice, calculul celeilalte părți este de a profita de deciziile de la Vilnius pentru menținerea și perpetuarea abuzivă la Putere, sperând ca cetățenii vor uita cei patru ani irosiți în van, măcinați de lupte în interiorul Puterii, pentru ca fiecare grupare mafiotă să pună mâna pe o felie cât mai mare din torta publică.

Dacă și vor fi parafate unele acorduri la Vilnius, perspectiva europeană va deveni realitate numai prin adoptarea și promovarea insistentă, ca idee națională, de către grupările liberale cu vederi românești, a opțiunii că numai prin redobândirea, împreună cu populația și decidenții din dreapta Prutului, a unității naționale, teritoriul din stânga Prutului poate deveni parte a comunității euroatlantice civilizate.

De frica Rusiei, a pierderii Puterii, din instinctul de autoconservare, dar și pentru a mai secătui acest stat, partidele de la guvernare neglijează din răsputeri acest unic adevăr privind soarta noastră. Însă tot mai mulți oameni văd că Regele e gol și că adevărul e unul – devine tot mai credibilă și realizabilă ideea unității naționale românești, și nu ideea integrării europene – hărțuite și demonetizate, pângărite și confiscate prin interesele meschine ale grupărilor oligarhice.

Partidul Național Liberal îndeamnă partidele naționale din România și grupările politice din stânga Prutului să coopereze strâns cu societatea civilă ce pledează pentru unificarea celor două state românești și să contribuie la salvarea populației din Republica Moldova de disperare și sărăcie, să adune energiile tuturor românilor pentru a edifica un stat național român unitar puternic în Europa.

Partidul Național Liberal                                                                                                                           Chișinău, 28 septembrie 2013

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
 1. TEROARE COMUNISTA ANTI-ROMâNEASCA
  ASASINA LA SOROCA:
  – planul comunsit voronist de destabilizare a situatiei din RM
  inainte de ReUniunea Europeana de la Vilnius din 28 Nov.2013
  ––––––––––––––––––––––-
  Un cetatean român, Vlas Iosip Xaba, 31 de ani, din Bucuresti, traducator la o fundatie olandeza de caritate din Chisinau,
  omorât in incinta politiei locale pro-rusesti si pro-comuniste cu o Primarita moscala comunista anti-româna – Elena BondarenKo
  / o inscenare de “sinucidere” bine-organizata la 30 de min. dupa arestare la 22 Septembrie 2013/
  –––––––––––––
  N.B.
  Intrebari catre Presedintele Nicolae Timofte,
  Presedintele Consiliului National de Securitate a RM:

  1.
  – Cine exact a telefonat atunci noaptea la politie sa anunte
  ca soferul român conducea masina noaptea si fiind beat ?
  – Cum se numeste aceasta persoana “bine-voitoare” la orele 2 de noapte care a telefonat ?
  – In ce limba a vorbit ?
  – in ruseste ?
  – doar exista intregistrarea convorbirii telefonice, nu ?
  2.
  De ce fata-momeala din masina victimei refuza sa colaboreze cu politia ?
  -cum se numeste fata ?
  -ce legatura avea ea cu victima ?
  – era fatuca aia o capcana de a-l ameti pe român la acel Hram din sat cu bauturi tari si cu alte subsante psihotropice de la Kremlin pt. a reusi anihilarea lui, in cârdasie cu politia ?
  _ e straniul faptul, ca dupa Hram, daca bucuresteanul era cam baut, totusi nici fata, si nici neamurile sau satenii, n-au insistat ca ei sa ramâna sa inopteze in sat, ci chiar “CINEVA din Conspiratia anti-româneasca” a sunat la politie ca sa-i avertizeze ca românul beat a ajuns la Soroca.
  3.
  Va mai amintiti de cazul din Nov.2012
  cu retinerea diplomatului român-atasat militar,
  colonel Danicu Tanasa, cica “beat” la Chisinau, dupa o receptie la Ambasada SUA, actiune “organizata” de politia “Moldava” filatelista, la indicatiile oculte ale Kremlinului ?
  – Actiune KGB ca raspuns la fuga diplomatului rus din Bucuresti, Alexandr Evsiukov, care accidentase la 21 Oct. 2012 o tânara pe sosea si refuzase testul de alcoolemie.
  4.
  Daca priviti atenti acest video, veti vedea si auzi ca bucuresteanul foloseste des expresia
  ” Sa mori tu !” E o expresie stranie din limba noastra, expresie care se folseste doar in anumite situatii. Banuim ca bucuresteanul a fost provocat initial de politist prin aceasta expresie, iar apoi Iosip, fiind si turmentat, a fost obsedat de aceasta fraza pe care o repeta in continuu. Deci, toate indiciile ne duc spre inscenarea prealabila a tuturor acestor actiuni ale politiei.
  5.
  Alte intrebari adiacente:
  – era oare acest bucurestean un activist activ al Platformei unioniste Actiunea 2012 ?
  – A participat el oare la alte manifestari unioniste de la Chisinau ?
  -etc.

  http://unimedia.info/stiri/oamenii-legii-ofera-detalii-despre-retinerea-cetatenului-roman–gasit-strangulat-intr-o-celula-65895.html
  ======================================================================

 2. Am observat-o in la tribuna pe o tipa care-i zice IULIA DELIU. Cu 5 ani in urma aceasta tipa analfabeta vorbea urit despre Romania si Romani, spunea in public ca romanii sunt tigani si rapanosi si noi trebue sa mergem cu Rusia. Mai pe scurt -era dusman de moarte a romanizmului. ACUMA TIPA E UNIONISTA….. Cum explicati D-na Pavlicenco?

 3. ESTONIA BINE LA CHISINAU
  SA NE ZDRUNCINE DIN LâNCEZEALA
  SI SA NE IMPINGA CURAJOS SI PUTERNIC
  SPRE RE-UNIREA NOASTRA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA !
  –––––––––––––––––––––––––-
  Preşedintele Estoniei Toomas Hendrich Ilves
  şi alţi peste 45 de oficiali şi oameni de afaceri estonieni
  vor efectua o vizită oficială în Republica Moldova săptămâna viitoare.

  Prima delegaţie din Estonia, formată din 25 oameni de afaceri conduşi de ministrul Afacerilor Regionale din Estonia, Siim-Valmar Kiisler,
  soseste la Chisinau la 29 Septembrie,
  pentru a organiza un forum de afaceri pe 30 septembrie.

  Ulterior, aceştia vor participa şi la Ziua Vinului,
  dar şi la alte trei foruri regionale organizate la Soroca, Bălţi şi Ungheni.

  „Sunt oameni de afaceri care vor să investească în Republica Moldova, în domenii precum construcţii, agricultură, turism, servicii, IT, comerţ, textile, industrie şi consulting. De asemenea, ei sunt interesaţi de vinurile noastre. Tot mai multe instituţii de stat şi private din Estonia solicită vinurile noastre“,
  a declarat Victor Guzun,
  ambasadorul Republicii Moldova în Estonia.

  În cadrul vizitei, vor avea loc întrevederi cu guvernanţi
  şi cu antreprenori moldoveni.
  Ministrul Kiisler se va întâlni cu Marcel Răducan,
  ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor,
  cu Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, şi cu Stela Mocan,
  director executiv al Centrul de Guvernare Electronică.

  Scopul vizitei este dinamizarea relaţiilor comerciale dintre Republica Moldova şi Estonia. Aceasta este organizată de către Ambasada Republicii Moldova în Estonia,
  în cooperare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Construcţiilor,
  cu Oficiul de atragere a investiţiilor a premierului Iurie Leancă
  şi cu autorităţile locale din regiunile respective.

  „Vizita preşedintelui, un semnal de susţinere“.
  Săptămâna viitoare, pe 3 octombrie, în Republica Moldova
  va veni şi preşedintele Estoniei, Toomas Hendrich Ilves,
  care se va afla la Chişinău până pe 5 octombrie.

  Însoţit de o altă delegaţie a oamenilor de afaceri, preşedintele Estoniei va avea întrevederi cu conducerea Republicii Moldova.

  „Vizita preşedintelui este un semnal de susţinere a Republicii Moldova
  în calea sa de integrare europeană şi a reformelor interne“,
  susţine Victor Guzun, ambasadorul Republicii Moldova în Estonia.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

  TERE, EESTI ! WELCOME AND THANK YOU, ESTONIA !

 4. PENTRU GHEORGHE SAU GHEORGHINA….MAI CONCRET V-A FI P/U LINGAI, CAROR IULIA DELEU LE STA CA OS IN GIT. INVIDIA CA SINTETI NIMENI IN VIATA ACEASTA, DECIT STITI SA VA LINGUSITI LINGA CEI CU TREUCA, DOAR PENTRU SA TRAITI BINE AZI FARA A VA GINDI LA PREZENTUL SI VIITORUL ACESTEI TARI SI A ACESTUI POPOR, DISTRUS DE SEMENII VOSTRI, ACEASTA VA FACE SA VA IMPEDICATI IN PERSOANA IULIEI DELEU. SLAVA DOMNULUI CA EA ESTE INZESTRATA CU CAPACITATI DEOSEBITE SI DIFERITE DE CELE, A CAROR STIU DOAR A BIRFI. ERA DE CREZUT BIRFELOR VOASTRE, SA-SI FI FOST CAZUL CA DOAMNA SA FI VENIT LA TREUCA. INSA, DEOARECE DOAMNA LUPTA PENTRU ADEVARUL ISTORIC FARA INTERESE MATERIALE, CU CARE VOI TRAITI IN SUFLET SI FARA DE CARE NU VA IMAGINATI VIATA, V-ASI SUGERA SA CONSTIINTIZATI CINE ESTE CINE ? !!!

 5. Pt ttttt

  Nu poate fi accesat linkul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *