Mircea Popescu – ”Basarabia este cheia”

4 August 2013, Scurta observatie politica

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/basarabia-este-cheia/

Popescu MirceaUrmarind evolutia relatiilor Romania-Basarabia, constat ca, la nivel popular, Presedintele Basescu si afiliatii politici ai domniei sale castiga politic pe toate directiile “frontului popular basarabean”. In pofida pragmatismului si succeselor la nivel diplomatic si interguvernamental (Bucuresti-Chisinau) ale ministrului de externe, Titus Corlatean, actiunile sale nu gasesc ecoul scontat si meritat in perceptia populara.

In acest sens, se poate spune ca Basarabia a devenit fieful Presedinteului Romaniei si, prin consecinta directa, al partidului in fruntea caruia a fost promovat, posibil nu doar temporar, tanarul Eugen Tomac. Acesta poate fi atuul din maneca abilului politician Traian Basescu.

Din surse directe, am inteles ca in cadrul ministerului diasporei au fost promovati o serie de tineri basarabeni. Sigur, numirea acestora este vizionara fiind absolut necesara si benefica pentru viitor deoarece acestia capata experienta si pot deveni importante verigi de legatura si de consolidare a relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau. Dar, in actual moment foarte critic, este oare suficienta o asemenea initiativa pentru a ajuta populatia Basarabiei sa recepteze actiunile laudabile ale Guvernului roman in asemenea masura incat sa devina sprijinul implementarii si sustinerii populare a initiativelor romanesti?

Personal, consider ca solutia este incompleta fara promovarea unor personalitati cunoscute pentru pozitiile publice, personalitati cu autoritate morala si avand o larga retea de relatii corecte la nivelul unor factori politici si de opinie atat din mediul intern cat si din cel extern.

Se pare ca institutiile guvernului roman se limiteaza strict la succesele relatiilor interguvernamentale fara sa coboare la intelegerea mentalitatilor si asteptarilor publicului de dincolo de Prut a carui “educatie nationala” o lasa strict in mana autoritatilor si formatiunilor politice de dincolo de Prut.

In general, la nivel guvernamental se merge prioritar pe sustinerea comunitatilor romanesti din Italia-Spania pe considerentul ca acolo exista o mare masa de romani. Din punct de vedere politic, cu implicatii majore la nivelul nationalului, adica al unui viitor comun national, aceasta strategie, in opinia mea, se bazeaza pe o analiza simplista a relatiilor statului roman cu romanii-basarabeni si denota un oarecare grad de superficialitate in abordarea problemei basarabene.

Masa de romani din spatiul UE, desi semnificativa ca numar, este extrem de volatila si dispersata, in timp ce populatia din Basarabia constituie o masa compacta, deci mai usor de activat si de antrenat in directia dorita prin folosirea atat a mesajelor adecvate cat si prin promovarea personalitatilor si liderilor de opinie de simtire romaneasca cu priza si autoritate publica. In plus, mediile diasporei romanesti sunt mult mai atente la situatia din Basarabia decat cele ale romanilor din tara. In Italia, Spania, Portugalia exista grupari mari de basarabeni influentati de relatiile Romania-Basarabia si mai ales de perceptia si perspectivele basarabenilor de acasa. In acelasi timp, sunt asociatii si organizatii romanesti in Statele Unite, Canada, Franta, chiar si Australia, pentru care Basarabia constituie una dintre preocuparile majore. Iar aceste organizatii sunt destul de influente si vocale.

Intelegand ca pe plan intern suportul popular devine din ce in ce mai scazut, Presedintele Basescu are un discurs direct, bine articulat pentru a fi receptionat de electoratul basarabean. Asumandu-si merite integrale pentru niste eforturi comune ale tuturor institutiilor statului roman (guvern, parlament, presedintie) si promovandu-l pe basarabeanul Eugen Tomac, Presedintele da o mare lovitura de imagine si-si asigura o plaja electorala. De aceea, nu-i lipsit de semnificatie faptul ca “partida prezidentiala” a cedat in mod deliberat initiativa pe terenul “vestic”, concentrandu-si toate fortele spre”frontul basarabean”.

 Pot spune, fara sa gresesc, ca cine castiga Basarabia, castiga diaspora.

Si se apropie alegerile prezidentiale unde voturile romanilor de peste granite conteaza.

Loading Facebook Comments ...

36 Comments

Add a Comment
 1. Din Canda se ved bine mișcările politice ale Președintelui României. Sunt recunoscător pentru subtilitățile politicie elucidate.

 2. Suntem curioși să aflăm de la domnul Mircea Popescu care va fi viitorul politic al domnului Eugen Toma…

 3. Domnule Popescu,
  ma bucur ca incepeti sa nu mai subestimati pe Basescu.Daca am sta fata in fata la un dialog , cu siguranta mi-ati da dreptate in multe privinte.In privinta diasporei ati punctat excelent. Asa este. „Cine castiga Basarabia,castiga diaspora”!(Doamne ajuta !) Insa in toata ecuatia asta persista inca multe semne de intrebare. Unele le-ati punctat. Mai sunt .Chiar daca etapa VILNIUS reuseste. (din nou zic- Doamne ajuta!)”Probele de foc” inca nu s-au epuizat in ideea loialiatatii sincere si veritabile pentru cauza romaneasca. In aceasta privinta exista evolutii si „stari politice” in Basarabia,surprinzator de potrivite si datatoare de sperante. Mai bune chiar decat in tara. Oameni politici romani pana-n ultima fibra si ultimul… neuron, abia de acum incolo urmeaza sa se iveasca dintre basarabeni.Exista incredere, asadar ,in acest tanar Eugen Tomac pe indelete testata si castigata in cele din urma.Este un punct castigat si nu va fi singurul.
  In fine, se asteapta multe semne de rigoare romanesca din partea elitei culturale basarabene. Spun asta datorita dezamagirii lasate de evolutiile deloc cele scontate legat de Institutul de Cultura „Mihai Eminescu”. Inchei, totusi, in cea mai optimista nota, amintind marea surpriza produsa de Casa Regala Romana prin anuntul facut de Majestatea Sa, Regele Mihai . Tectonic , pamantul Basarabiei are parca o vibratie cu totul alta. Si zic pentru a treia oara: DOAMNE AJUTA.

 4. @Grigore Grigorescu

  Locuiti la Montreal? Sa ne fi intalnit oare la Campul Romanesc prin 1998-99?
  Pe Eugen Tomac l-am promovat in conducerea CMR, la Conferinta pe care am avut-o la Vatra Dornei in 2004.
  M-am despartit de el, imbratisandu-l si proorocindu-i ca-l vad parlamentar si chiar mai sus. Am avut gura aurita 🙂
  L-am si criticat dur, atat in public cat si prin mesaje personale pentru incercarile de politizare ale diasporei. S-a suparat, a revenit la alte sentimente, pastram relatii bune, chiar daca din punct de vedere politic un membru al societatii civile nu poate rezona cu un activist de partid.
  Daca se va ivi ocazia, nici el, nici eu nu vom ezita sa colaboram pentru cauzele romanesti dincolo de interesele de partid.

  Ce sa cred despre el? Am parerea, pe care i-am si spus-o, chiar azi dimineata dupa un mesaj de apreciere pentru acest articol pe care mi l-a transmis, ca un politician care incearca sa vindece ranile sangerande ale natiunii are viitorul in fata si are dreptul sa aspire chiar la candidatura pentru presedintia Romaniei.
  Mi-a raspuns ca nu-si doreste functii, ci „vreau rezultate si tara intreaga”.
  Raspuns frumos, dar l-am sfatuit sa-si doreasca functii, daca tot a pornit pe drumul asta, deoarece din afara sistemului nu se poate face nimic. Si sper, asa cum l-am cunoscut, sa fie un bun patriot roman care sa contribuie efectiv la unire, dar si la unitatea romaneasca.

  @titirez
  Nu l-am subestimat niciodata pe Basescu, dar n-am fost de acord cu el deoarece nu a fost si nu este un factor de echilibru pentru tara asa cum ii cere functia.
  Eu nefiind un om politic (daca excludem din aceasta notiune, politica nationala), nu am putut sa accept ipocrizia si populismul multora dintre iesirile sale, poate de inteles pentru jungla politica in care se vaneaza fara scrupule voturile, dar nu in lumea idealista a principiilor.
  Cu alte cuvinte, incalcarea in picioare a unor principii, m-a situat implicit de cealalta parte a baricadei.

  Dar, nu intru acum in analiza controversatului personaj Basescu, deoarece nu acest lucru mi l-am propus in articolul respectiv in care am incercat sa transmit doar niste semnale usor codificate pentru mai multi actori politici din Romania.

 5. RE-VENIREA NOASTRA LA NORMALITATE:
  ––––––––––––––––––––––––
  NUMAI RE-UNIREA NOASTRA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPEANA
  NE ESTE SALVAREA
  DE OCUPATIA TERORISTA BI-CENTENARA MOSCALEASCA
  SI CEA HOHOLEASCA !
  =======================================

 6. Curierul Re-Unirii

  O Campanie a Demnitatii Nationale:
  ––––––––––––––––––-
  In legătură cu sărbătorile naționale din August,
  se lansează o campanie sub genericul

  „O zi pe săptămână moldovenii nu vorbesc rusește,
  ci numai româneste !”
  –––––––––––––––––––––––
  Ne adresăm tuturor moldovenilor ca o dată pe săptămână,
  vinerea, de exemplu, să ne angajăm solidar să uităm limba rusă
  și, indiferent unde ne aflăm, la serviciu, în stradă, în transportul public, magazine, stadioane ș.a.m.d. să vorbim cu rușii numai românește! Haideți să demonstrăm prin acest gest că noi dorim sincer să-i ajutăm pe concetățenii noștri, vorbitori de limba rusă, să învețe limba oficială a țării în care trăiesc și muncesc.

  Incepând De Vineri, 9 august 2013.
  Rugăm cu această ocazie ca instituțiile de presă naționale, televiziuni, ziare, reviste, portaluri de știri ș.a., precum și abonații rețelelor
  de socializare să popularizeze și să sprijine această campanie.
  ––––––––––––––-
  Redacția TIMPUL.md

 7. vad ca inca nu v-ati saturat de vrajeala EUROPENISTA falimentara,unde moneda euro valoreaza cat o rubla transnistreana.

  EUGENT TOMAC culege voturi pentru partidele de buzunar inventate de tovarasu BASESCU.

  Asta e ,,patriotism,, HALAL PATRIOTISM!!!

  -CATE INVESTITII au adus acesti indivizi in Basarabia?
  -CATE AUTOCARE, TIR-uri cu carti,haine,alimente,calculatoare au adus in BASARABIA ca sa o dezvolte si ajute?

  -CUM AU REUSIT sa inchida conflictul TRANSNISTREAN,spre a ajuta CHISINAUL?ca vad ca de la atata cacare si cacaciosi in pantaloni,s-a ajuns ca TRANSNISTRIA sa-si fortifice pozitiile armate!

  -CUM A CRESCUT PIB-ul Romaniei si al BASARABIEI prin acest NATO si vrajeala UE? raspuns: CRESTEREA A FOST TOT IN JOS,descendenta pana la SCLAVIA sub FMI si BANCA MONDIALA jidaneasca !

  -VOTURILE din Basarabia nu le meritati,din moment ce veniti numai cu VRAJELI si cu nimic concret pentru Basarabia!!! e simplu la un om flamand sa-l prostesti cu o paine,dar sa-i dai de lucru ca sa fie DEMN si sa aiba viitor nu convine la BASESCU si gasca lui,pentru ca asta ar insemna sa fie independent,si nu SCLAVUL lor,gata oricand sa-i voteze cu ochii inchisi!

 8. frati Basarabeni,mergeti la MOSCOVA pentru ca UNIUNEA EUROPEANA e SODOMA si GOMORA,un loc al desfraului,unde propaganda homosexuala,prostitutia legala si proxenetismul sunt politica de stat.

  Unde copii sunt invatati in scoli ca a fi homosexual este ceva normal!

  VIITORUL BASARABIEI e bine sa fie sub BISERICA ORTODOXA<si cum si RUSIA s-a mai crestinat,ramaneti mai bine spre EST decat spre vest,unde va asteapta DEPOPULAREA, prostitutia legala,homosexualitatea,legalizarea drogurilor ca in OLANDA.

 9. frati basarabeni,ROMANIA este stearsa de pe harta,nu cu ROMANIA va veti uni ci cu STATELE UNITE ALE EUROPEI,care se vor forma in nici 10 20 de ani sau chiar mai repede!

  acest super-stat dupa modelul JUGOSLAVIEI al URSS este un stat falimentar,bazat doar pe interes,si care promoveaza asa-zisul ,,MULTICULTURALISM,,:

  -depopuleaza populatia bastinasa,promoveaza NATALITATE zero prin avort,contraceptie,casatorii HOMOSEXUALE,adoptii pedofile,

  iar apoi urmeaza:

  -10000 de IMIGRANTI NIGERIENI,CONGOLEZI,negrii din jungla africana,ANALFABETI si INFRACTORI

  -sute de mii de chinezi,pakistanezi,algetrieni,asa cum e in FRANTA asa cum e in GERMANIA,prin turci,si alti imigranti!!

  TREZITI-VA ODATA pana nu e prea tarziu!!! singura solutie este sa faceti intelegere cu RUSIA:

  -intrati in EURO-ASIA,intr-un stat ORTODOX si al rassei ALBE
  -scoateti ARMATA DIN TRANSNISTRIA si mutati-o in BUGEAC,ca scut impotriva armatelor GLOBALISTE din BABADAG ale americanilor,israelienilor si al NATO.

  ROMANIA nu e NATO,nici UE.Acest forte,FMI Banca mondiala, NATO,UE super-structuri ale jidanului SOROS,va vor ingropa si pe voi,si pe TOT NEAMUL VOSTRU ORTODOX,fie ca sunteti ROMANI,RUSI,UCRAINENI!! ai rassei albe!!!! in ROMANIA se promoveaza prin ASISTENTA SOCIALA grasa,tiganizarea ROMANIEI,incurajarea tiganilor sa faca mii de puradei,ca ROMANIA sa se africanizeze,tiganizeze,si vor veni aici NEGRI din jungla nu peste mult timp!!!

  TREZITI-VA ODATA!!!

 10. Circa o sută de ani în urmă, A. Mateevici ne povățuia-avertiza: de nu veți ridica din rândurile voastre un prorooc, ve-ți dispărea… Ion Ungureanu afirma că proroocul era chiar A. Mateevici… N-avem un prorooc ori o frăție elitară a idealului național… Fără ea toate-s zadărnicii… Numai Magestatea Sa Regele și diaspora pot selecta, cultiva și ctitori elita idealurilor morale-naționale – singura speranță salvatoare… Restu-i zădărnicie și rătăcire, 6 august

 11. …două mii de ani de când biografia Fiului lui Dumnezeu e cartea după care se creşte omenirea… (M. Eminescu). Circa o sută de ani în urmă, A. Mateevici ne povățuia-avertiza: de nu veți ridica din rândurile voastre un prorooc, veți dispărea… Ion Ungureanu afirma că proroocul era chiar A. Mateevici… N-avem un prorooc ori o frăție elitară a idealului național… Fără ea toate-s zadărnicii… Numai Magestatea Sa Regele și diaspora pot selecta, cultiva și ctitori elita idealurilor moral-naționale – singura speranță salvatoare… Restu-i zădărnicie și rătăcire bine regizată…

 12. suntem în faţa unui paradox;la est de Prut o ţară independentă numită republica Moldova,locuită de moldoveni în accepţiunea lor majoritară altceva decât români,iar la vest de Prut,România cu regiunea ei istorică Ţara Moldovei,locuită de moldoveni în integralitatea lor români în cuget şi simţiri.Pentru cei interesaţi de mediul politic basarabean nu este o noutate să constate că în spaţiul dintre Prut şi Nistru regăsim unii dintre cei mai mari duşmani ai neamului românesc.Nu am crezut că pot exista asemenea specimene,iar ceea ce m-a întristat profund este că au o susţinere într-o masă destul de consistentă a populaţiei autohtone.Prin urmare să vorbeşti de unire,la o populaţie cu un alt crez şi destin asumat,mi se pare deplasat şi contraproductiv.Mai important pentru România cred că este strângerea legăturilor cu românii din nordul Bucovinei,uitaţi acum pe nedrept.

 13. CĂTRE ROMÂNI.

  Dacă vrem pe mapamond
  Să fim o respectată rasă,
  Trebuie prin orice mod
  S-aducem Basarabia acasă.

 14. Vasile p/u”mircea.ro”

  Dle ”mircea.ro”, spune înțelepciunea chineză
  că, ”la cel ce arată cu degetul, celelalte trei arată la el”, sau pe românește ar fi așa:”râde ruptul de cârpit”. Ca să vă fie mai clar din autoimunitatea dstră, vă arumentez ceva.
  Cunoscutul ziarist la noi, dar și la Dstră,C.Tănase(Chișinău) scria într-un editorial că,” frații noștri ronâni își au rușii lor”, iar alt ziarist foarte bine cunoscut la Dstră, dar bine cunoscut și la noi, dar fără abreviatura CTP, Cristian Tudor Popescu (București) scria despre ”societatea românească cuprinsă de procesele autoimune”.
  Dle ”mircea.ro”,sunt sigur, trebuie să știți ce sunt procesele autoimune(necunoaștere și ne recunoaștere ce este al tău,autodistrugere)- atunci ”unii dintre cei mai mari duşmani ai neamului românesc” sunt lângă Dstră, sau poate chear Dstră sunteți un complex autoimun. În așa caz, poate și aveți dreptate ca, ”să vorbeşti de unire” e ”contraproductiv”(cuvintele vă aparțin), dar … TREBUIE! De ce? Vă vor explica nepoții Dstră!
  Să nu vă fie cu supărare, Vasile Basarabeanul.

 15. singura SALVARE ramane MOSCOVA! cu Moscova trebuia negociat cazul TIRASPOL,cu MOSCOVA trebuie negociat COMERTUL,firmele,iar BISERICA ORTODOXA trebuie sa spuna odata pentru totdeanua:

  STOP HOMOSEXUALITATII VENITE DIN OCCIDENT!
  STOP PEDOFILIEI,STOP PROSTITUTIEI LEGALE DIN OCCIDENT
  STOP UNIUNII EUROPENE!

 16. domnule Vasile,au trecut peste 20 de ani de la obţinerea independenţei RM,iar în plan spiritual,a apartenenţei la un neam nu s-a întâmplat absolut nimic remarcabil.Au apărut diferse opinii în spaţiul dintre Prut şi Nistru,cum ar fi aceea,unirea s-ar fi făcut foarte repede dacă România era un fel de Germania,în stare să le ofere basarabenilor un nivel de trai foarte ridicat.Atunci majoritatea dintre ei ar fi acceptat unirea pe considerente strict pecuniare!.La fel se întâmplă şi acum cu cei care vor cetăţenia română.Câţi dintre ei o fac din convingere?Prin urmare domnule Vasile,patriotismul pecuniar,că despre el este vorba,nu cred că Trebuie,amintit iar nepoţii mei aşijderea mie mai bine se imunizează la concept.Să auzim numai de bine!

 17. PAVLICENCO daca vrei sa faci politica,baga-te pe felie odata,si lasa incolo propaganda unnionista pentru naivi.

 18. ELIBERATORUL BASARABIEI ROMANESTI:

  http://www.youtube.com/watch?v=RrXwTCe3wFY

 19. @ NICADOR TALPES

  Delirium tremens se trateaza la spitalele de dezalcolizare. La forme paroxistice cu manifestari in public, este bine ca indivizii sa fie izolati urgent.

 20. BASARABIA in cadrul UNIUNII EUROPENE,masonizata, HOMOSEXUALIZATA,deportata in GERMANIA FRANTA SPANIA la munca,iar BASARABIA o tara de pensionari!

  http://www.youtube.com/watch?v=6ad-s0YcNkY

 21. TINERII DIN BASARABIA in UNIUNEA EUROPEANA VEST(GERMANIA SPANIA FRANTA):

  JOB:

  =AZIL DE BATRANI,sters la cur pensionarii germani pe un salar de mizeri
  -BABY SITTER pe salar de mizerie
  -DEPARTAREA de CHISINAU si de parinti!
  -cules CAPSUNI in ferme, 15 ore ZILNIC,pe un salar de nimic,in caldura de 45 de grade!
  -DECRESTINAREA ,ateizarea tineretului

  ASTA ESTE UNIUNEA EUROPEANA MASONICA si JIDANEASCA EVREEASCA CONDUSA DE JIDANUL MARTIN SCHULZ!

  http://www.youtube.com/watch?v=6ad-s0YcNkY

 22. Cei de teapa lui Nicador trebuie lecuti fortat sau ajutati sa ajunga la Magadan

 23. =Curierul Re-Unirii=

  „Implicatiile geopolitice privind Unirea României cu Republica Moldova”
  – Interviu

  http://www.ziare.com/europa/moldova/implicatiile-geopolitice-privind-unirea-romaniei-cu-republica-moldova-interviu-1249930

  „Costurile RE-Unirii României cu Republica Moldova
  nu sunt atât de mari precum par la prima vedere, ci din contra,
  ar putea reprezenta o importanta sansa
  pentru dezvoltarea economica a statului român”,
  – considera specialistul in geopolitica si profesorul universitar Marius Vacarelu.
  ==================================================================

 24. Vasile p/u”mircea.ro”

  Dle ”mircea.ro”, spune înțelepciunea chineză
  că, ”la cel ce arată cu degetul, celelalte trei arată la el”, sau pe românește ar fi așa:”râde ruptul de cârpit”. Ca să vă fie mai clar din autoimunitatea dstră, vă arumentez ceva.
  Cunoscutul ziarist la noi, dar și la Dstră,C.Tănase(Chișinău) scria într-un editorial că,” frații noștri ronâni își au rușii lor”, iar alt ziarist foarte bine cunoscut la Dstră, dar bine cunoscut și la noi, dar fără abreviatura CTP, Cristian Tudor Popescu (București) scria despre ”societatea românească cuprinsă de procesele autoimune”.
  Dle ”mircea.ro”,sunt sigur, trebuie să știți ce sunt procesele autoimune(necunoaștere și ne recunoaștere ce este al tău,autodistrugere)- atunci ”unii dintre cei mai mari duşmani ai neamului românesc” sunt lângă Dstră, sau poate chear Dstră sunteți un complex autoimun. În așa caz, poate și aveți dreptate ca, ”să vorbeşti de unire” e ”contraproductiv”(cuvintele vă aparțin), dar … TREBUIE! De ce? Vă vor explica nepoții Dstră!
  Să nu vă fie cu supărare, Vasile Basarabeanul.

  domnule Vasile,au trecut peste 20 de ani de la obţinerea independenţei RM,iar în plan spiritual,a apartenenţei la un neam nu s-a întâmplat absolut nimic remarcabil.Au apărut diferse opinii în spaţiul dintre Prut şi Nistru,cum ar fi aceea,unirea s-ar fi făcut foarte repede dacă România era un fel de Germania,în stare să le ofere basarabenilor un nivel de trai foarte ridicat.Atunci majoritatea dintre ei ar fi acceptat unirea pe considerente strict pecuniare!.La fel se întâmplă şi acum cu cei care vor cetăţenia română.Câţi dintre ei o fac din convingere?Prin urmare domnule Vasile,patriotismul pecuniar,că despre el este vorba,nu cred că Trebuie,amintit iar nepoţii mei aşijderea mie mai bine se imunizează la concept.Să auzim numai de bine!

  Dle ”mircea.ro”,în convingerea că nu sunteți ”o piesă virtuală plătită” pentru dezinformare și ură, care apare adesea, ca la comandă, în locurile sensibile pe internet, cu dreptul la opnie nu pot să nu vă contrazic, fiindcă a-ți întors-o total pe dos cele expuse anterior.
  1.în comentariul meu precedent n-a fost vorba de ”patriotismul pecuniar”, ci o reacție normală la o afirmație destul de jignitoare precum că ” în spaţiul dintre Prut şi Nistru regăsim unii dintre cei mai mari duşmani ai neamului românesc”(fraza vă aparține), prin care mi-am expus opinia că pe aceștia îi regăsiți lângă dstră. Iar faptul care v-a ” întristat profund este că au o susţinere într-o masă destul de consistentă a populaţiei autohtone”- e total nejustificat, vă asigur eu, cred și Ambasada României la Chișinău, că nu e cazul să vă întristați. Citește pe Larry L. Watts ”Ferește-mă, Doamne, de prieteni”,editura RAO,2011;
  2. fără a ne spune care dintre noi e mai bronzat, ceeea ce afirmați dstră că ” la est de Prut o ţară independentă numită republica Moldova,locuită de moldoveni în accepţiunea lor majoritară altceva decât români”- e o cinică și periculoasă dezinformare. Cine are gânduri bune știe, se informează de unde trebuie;
  3. eu în ultimii 20 de ani am fost acasă și m-am bucurat de unelea evenimente comune trăite, dar dstră unde a-ți fost de nu vedeți, nu vă informați, că ” în plan spiritual, a apartenenţei la un neam” s-au întâmplat multe, care după 1944 până la revoluție nici nu se putea visa. Da, greu, dar s-au întâmplat. Ce au obținut românii în istoria lor – ușor și ”remarcabil”? Spuneți-mi dstră, că a-ți învățat ”Istoria Românilor” la școală, eu nu;
  4. Afirmația dstră, precum că:” Au apărut diferse opinii în spaţiul dintre Prut şi Nistru,cum ar fi aceea,unirea s-ar fi făcut foarte repede dacă România era un fel de Germania,în stare să le ofere basarabenilor un nivel de trai foarte ridicat. Atunci majoritatea dintre ei ar fi acceptat unirea pe considerente strict pecuniare!” – este întoarsă pe dos și eronată. Opinia conform căreia, unirea este posibilă ca fenomen istoric cu referire la Germania este folosită de cei ce cred în asta, dar că România trebuie să fie bogată ca Germania ca să fie acceptată unirea de basarabeni –halucinații, probabil după doze toxice de ”Țuică de Bihor”. Noi, basarabenii nu dorim România să fie Germanie, să dea Dumnezeu- macar Românie interbelică!!!
  5. La întebarea dstră referitor la cetățenie:” Câţi dintre ei o fac din convingere?”-nu vă poate răspunde nimeni, nici cei care cer cetățenia română, germană sau americană. Dar trebuie să precizez ceva, basarabenii redobândesc cetățenia care le-a fost furată prin lașitatea ”coroanei”(citește Historia.ro ”Cedarea Basarabiei! Faptul care contrazice teza laşă: Nu se putea face nimic!”). Este o deosebire esențială,dle mircea.ro, indiferent de modul de convingere, e a lor,a taților, buneilor lor;
  Speculațiile unor frați români despre convingerea basarabenilor vis-a-vis de cetățenia Românâ, e asemenea tezei rusești, precum că nu poate fi limba română în Basarabia, fiindcă România a apărut pe hartă în 1859, iar Basarabia era deja…. tâmpenie, nu?
  6. Odată ce considerați că în RM se privește ”unirea pe considerente strict pecuniare” (vai,chear ”strict”- de unde atâta precizie?), vă recomand să citiți ce spune o minte luminată de la București, specialistul în geopolitică și profesorul universitar Marius Vacarelu într-un interviu acordat Ziare.com,” Implicațiile geopolitice privind UNIREA României cu Republica Moldova”.

  Apropos, despre imunizarea copiilor dstră după concepte, trebuie să știți că ele,imunizările, pot declanșa procese autoimune!
  Nu vă supărați! Vă mulțumesc pentru simțul românesc ! Întradevăr, Să auzim numai de bine!

 25. Dacă în anii 1991-92 la Bucureşti şi la Chişinău se condamna comunismul şi se făcea Legea Lustraţiei am fi avut un alt destin.
  Imaginaţi-vă pe o clipă spaţiul politic românesc fără Iliescu, Năstase, Voronin, Snegur, P.Roman, Lucinschi, Voiculescu, Urecheanu, Brucan, Roşca, Severin, Diacov, Văcăroiu etc. etc. etc.

 26. domnule Vasile,departe de mine de a induce ură sau neîncredere.Au fost doar nişte constatări la opţiunile basarabenilor băştinaşi.Este o certitudine faptul că principalul partid din ţara d-voastră,despre PCRM este vorba,are o largă adeziune de masă şi cred că nu este cazul să mai punctez tezele şovine,rasiste şi xenofobe ale comuniştilor în privinţa României.În România nu am auzit asemenea atacuri împotriva ţării mele nici chiar din partea unor etnici maghiari care fie vorba între noi ar trebui să iau lecţii de la profesorii lor de la Chişinău.Cum să nu te întristeze aşa ceva?Prin urmare,vorbă lungă sărăcia omului,lşi să o termin pe un ton optimist,precum a zis Băsescu,vreţi unire! cereţi-o!La bună vedere!

 27. LUCA

  te afli in eroare,SCHIMBAREA au facut-o chiar ei COMUNISTII,s-au privatizat,si nu puteau ei comunistii sa dea legi impotriva lor,ca nu sunt masochisti!

  Cea mai buna varianta era in 1992 puciul KGB sa fi reusit,GORBACIOV arestat si condamnat la moarte,si intarirea URSS-ului,prin privatizare lenta ca in CHINA COMUNISTA,care ar insemnat un mare avantaj economic.Privatizarea BRUSCA a dus la peste 5 milioane de FEMEI obligate sa se prostitueze in TURCIA ISRAEL GERMANIA ANGLIA AMERICA SINGAPORE JAPONIA,mafia drogurilor,petrolului,GAZULUI,miliardari de CARON!

  URSS-ul trebuia salvat in 1992,si continuat RAZBOIUL DIN AFGANISTAN,pentru a termina talibanii islamici teroristi din jungla!

  astfel RASSA ALBA avea crestere demografica,politica,economica,si mai salvam ceva din UCRAINA BASARABIA RUSIA! ca ceea ce s-a produs dupa 1992 a fost nici mai mult nici mai putin decat MAFIOTIZAREA KGB-ului,prin privatizari BRUSTE,si miliardari de CARTON!

 28. GORBACIOV a fost MASON a fost agentul AMERICANULUI BUSH in MOSCOVA,a fost cel care a aruncat in aer URSS,a dinamitat URSS-ul,pe CADAVRELE a milioane de rusi ucraineni romani din RASSA ALBA!

 29. Celebra pseudobiblică frază:”Vreţi unire! Cereţi-o!”-va fi mult timp speculată. Președintele tuturor românilor a stârnit îngrijoraea așteptată a unor cercuri politice rusești, dar mă mir de ce a întristat pe unii concetățeni a săi?
  Liniște și pace, a doua cerere nu cred să fie, răspunsul va fi ca primul acum 20 și ceva de ani în urmă:”Nu e timpul oportun. Nu vrem să supărăm Moscova”.Frații din România spun că de la revoluție până în prezent elitele politice sunt aceleași, deci și răspunsul cererii va fi același. Și Moscova e aceeași- cum a fost supărată, e, și cred că încă pe mult timp.
  Acu câțiva ani, în ”АиФ” a fost publicat un clasament al unui șir de țări în baza a 3 criterii al relațiilor cu Rusia:frățești, pietene și neprietene. În lista ”neprietene” din țări străine(și România), iar din așa numita străinătate apropiată(Țările Baltice, Georgia și Moldova).
  Deci, fără grijă, și în absența iminenței de unire,relațiile româno-ruse,sau ruso-române, cum vreți, vor fi după opinia mea, în limita incongruienței diplomatice și nu mai mult.
  După vorba dlui Prof.D.Dungaciu”situația e mult mai complicată decât se poate imagina”,… dar trebuie clarificată.

 30. MIRCEA POPESCU platit probabil de SOROS,de jidani,de ISRAEL,de AMERICA,sa bage MOLDOVA in NATO si UE sa legalizeze apoi casatoriile poponare,adoptiile pedofile GAY,in numele ,,democratiei,, si a ,,libertatii,,

  Totul e o mascarada ieftina,vorbeste asta din America cu mult tupeu de patriotism,el care habar n-are pe ce lume se afla,cand MOLDOVA stat ortodox,vrea asta POPESCU sa intre in SATANA sodoma UNIUNEA EUROPEANA!

  Pai tocmai ca trebuie sa isi primeasca replica pe masura,ca toata ziua cu REGELE MIHAI,ala care l-a impuscat pe ANTONESCU,apoi cu UE,cu NATO,cu AMERICA.

  De parca nu mai poate AMERICA dormi ca se gandeste doar la MOLDOVA

 31. UNIUNEA POPONARA EUROPEANA INSEAMNA

  -pedofilie
  -HOMOSEXUALISM promovat in societate,televiziune,guvern,etc

  -DISPARITIA STATULUI ROMAN!
  -NATO,amenintari planetare sub NATO,bombardarea unor state suverane

  -legalizarea PROSTITUTIEI,ca in GERMANIA
  -legalizarea DROGURILOR ca in OLANDA
  -IMPORTUL de 10 milioane NEGRI AFRICANI periodic pana la saturatie
  -importul de imigranti
  -constructia de moschei fara numar
  -ISLAMIZAREA MOLDOVEI

  v-am tradus pe ROMANESTE ce inseamna UNIUNEA EUROPEANA!

 32. UNIRE dar cu cine? CU CINE!??!?!?!!?

  CU UNIUNEA EUROPEANA FALIMENTARA,HOMOSEXUALA,PROSTITUTIE?

  peste 5 ani ROMANIA va disparea de pe harta in interiorul STATELOR UNITE ALE EUROPEI,si voi vreti UNIRE?!?!?!?

 33. cine este propagandistul MIRCEA POPESCU pentru FMI si jidani?

  http://dacialan.blogspot.ro/2012/06/flag-this-message-mircea-popescu-un.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *