La Publika TV – un partid e proromânesc dacă e și unionist

Un partid nu poate fi considerat în Republica Moldova drept românesc dacă nu e și unionist. Pentru că e insuficient – pentru a te considera partid românesc sau proromânesc – doar să spui că vorbim limba română și suntem români. Pentru că a fi român înseamnă a pleda și pentru unitatea națională românească, pentru care depui jurământul, când redevii român și prin acte.

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Remarca este absolut corecta. In aceasta curajoasa pozitie PNL este remarcabil de bine plasat programatic fata de toate partidele care se pretind astfel.
  Neasumarea clara si fara echivoc a PL a acestei pozitii a daunat f mult lui insusi ca partid, societatii moldovenesti in general si avansului unei politici reale de democratizare tip UE.
  Am mai spus-o si o spun nu numai doamnei Pavlicenco pe acest blog, ci tuturor celor care au avut decenta, curiozitatea si claritatea de cuget sa ia contact cu ideea in sine. Amintiti-va ( la indemana e arhiva blogului!) cat am insistat in a sublinia trecerea in programul politic al PNL a acestei idei pertinente , exacte politic si mobilizatoare in sine. Bucuria mi-a fost enorma, alaturi de dv, cand M.Justitiei (a lui Filat cel mare! ) cu chiu cu vai a trebuit sa inghita galusca avansata realmente curajos de doamna Pavlicenco si grupul coordonator al PNL. A trebuit sa vina Basescu(iarasi Basescu!) sa deschida ferestrele incaperilor cu aer imbacsit de sovietismele din toate cancelariile „moldovenesti” spre aceasta atat de evidenta stare de asteptare general romanesca- UNIREA!! Dintr-odata a venit intrebarea , intrebarilor: De ce sa nu ne unim mai repede?dar si raspunsul pe masura:”CERETI si o vom face”!! Lupta cu comunismul si comunistii e mare, f.mare si grea , atat in RO cat si in RM. Dar a avea slabiciuni in aceasta lupta,indoilei, sovaieli, cedare la amenintari si santaje inseamna a pierde lupta. Sa nu aiba Basescu nici un merit prezent sau viitor, sa se concentreze asupra lui analiza analizelor despre politica pe care o duce si o promoveaza, asupra unui lucru nu i se poate sterge meritul- LUPTA MEREU REINNOITA, REIMPROSPATATA CU SISTEMUL TICALOSIT COMUNIST.
  Nu fac apologii, nu ma erijez in proroc , nu accept autoritarisme de niciun fel.Dar nici nu-mi pot refuza identificarea adevarului meu , cu adevarurile exprimate de el. USL – monstruoasa coalitie aflata la putere nu are forta adevarului prolific promovat de societatea romaneasca constienta prin alegerea si sustinerea lui. Iata si ultimul exemplu care va duce la daramarea edificului cladit pe minciuna, coruptie, jaf si multa prostie- ADUCEREA IN TARA A TERORISTULUI INTERNATIONAL CONDAMNAT IN ROMANIA la 20 de ani de detentie si ajutat sa evadeze la cateva zile dupa incarcerare de ocultismul comunist al carui lacheu este si a fost ION ILICI ILIESCU si anturajul sau cel securisto- kagebist cu care a reusit sa se cocoteze la varful puterii in TARA NOASTRA. Momentul la care s-a ajuns este unul nodal pentru Romania in intregul ei. Deci si pentru Basarabia.
  Un prieten apropiat , indragostit pana la lacrimi mereu si mereu de Basarabia parintilor sai ,mi-a pus zilele acestea sub ochi o foaie velina pe care parafraza versurile unui cantec batran :”A INFRUNZIT FRUNZA DIN VII /IN BASARABIILE DIN VIS /IAR RANDUNELE SE-NTORC/ LA CUIBUL LOR /CA NOI SA RE-NVIEM SI SA FIM VII.” Asa zice el. Dar , sincer, m-a impresionat.

 2. Yura fLeancă este un diversionist paraşutat direct din laboratoarele KGB-ului.
  Vedeti aici ce facea acest „diplomat” în 2009
  ..”În decembrie 2009, Ministerul Afacerilor Externe condus atunci de actualul premier semna cu partea ucraineană un document de protejare reciprocă a minorităţilor. Textul stipula că R. Moldova va proteja drepturile „minorităţii ucrainene”, iar Ucraina drepturile minorităţii… „moldoveneşti”. Dintr-o lovitură de condei, comunitatea românească din Ucraina dispare din peisaj şi devine „moldovenească”. Gestul Chişinăului a stupefiat Bucureştiul. Discret, Chişinăul s-a repliat şi a transmis că documentul nu va fi ratificat în Parlament…
  Articolul lui D.Dungaciu îl găsiţi aici: http://www.evz.ro/detalii/stiri/sindromul-prea-multa-romanie-1049315.html

 3. PAPA-GAL UNIONST

  Sbuciumatule,
  deocamdata un teritoriu din scumpa ta tarisoara RM – este sub ocupatia militara moascaleasca- Transnistria. La fel si zona Tighina ocupata de cazacii razboinici ,de pe malul drept al Nistrului.
  De ce nu tipi in gura mare prin toata Europa, sa plece rusii tai acasa la ei in Rusia ?
  Dar te framânta o tara europeana Romania, care nu ti-a ocupat nimic din teritoriul tau ?
  – De ce SIS-temul KGB din Chisinau are o Diviziune secreta terorista „Anti-România”
  dar nu are asemenea diviziuni ca Anti-Rusia, Anti-Ucraina, Anti-Transnistria ? de ce ?
  –––––––––––
  NUMAI RE-UNIREA CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE EUROPANA NE ESTE SCAPAREA !

 4. PAPA-GAL UNIONIST

  SEMNATI cu totii !
  ––––––––––––
  Platforma Civica “Acțiunea 2012” a lansat și la Chișinău
  campania “Aducem Basarabia acasă!”
  ––––––––––––––––––––––––––-
  La Chișinău a fost lansat cel mai important exercițiu democratic
  din spațiul românesc după anul 1990 privind românii dintre Prut și Nistru.
  Campania de strângere de semnături
  ADUCEM BASARABIA ACASĂ
  își propune colectarea a 100.000 de semnături pentru sprijinirea
  unei inițiative legislative care va apropia decisiv
  cele două state românești.
  –––––––––––––––––––
  În Scuarul Europei din Chișinău
  /la intrarea in Gradina Publica,
  in stânga cinematografului rusofon moscalesc de Schellenberg „Patria„/
  este amplasat un cort unde se vor strânge semnături
  pt. RE-UNIREA NOASTRĂ CU PATRIA-MAMĂ
  ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
  și vor fi oferite informații despre campanie în fiecare week-end,
  până la data de 28 iulie.

 5. Pelerinul Unionist

  O Preluare:
  TINERII NOSTRI UNIONISTI

  blog Vicu Cojocaru
  http://cojocari.ro/2013/07/economia-moldovei-sarace-cat-a-unui-judet-din-romania/comment-page-1/#comment-19188

  – Ana
  July 21st, 2013
  –––––––-
  Din pacate asa e. Romania e mult inainea Moldovei, la orice capitol.
  Eu traiesc de aproape un an la Bucuresti si nu regret ca m-am mutat aici. Tot mai multi moldoveni vin in Romania si mi se pare firesc.
  Sunt bine vazuti de romani (spre deosebire de nemti, francezi, etc)
  si se integreaza foarte usor.
  E aceeasi limba, diferentele culturale sunt aproape inexistente.
  Nici nu poti sa consideri mutarea din Moldova in Romania drept emigrare. Pentru mine ca moldoveanca nu a fost niciun efort sa ma integrez. Am gasit o slujba la o firma de IT unde sunt platita \de aproape 6 ori mai bine ca la Chisinau.
  E adevarat ca Bucurestiul e un oras mai scump decat Chisinaul,
  insa e mult mai bogat. Surclaseaza net Chsinaul la transportul in comun, la shopping, restaurante, parcuri, posibilitati de distractie.
  Dupa aceea, Romania ca tara e mult mai bogata si mai frumoasa ca Moldova. Au munti si mare, turismul aici, cu toate neajunsurile lui, e totusi la ani lumina de ceea ce se intampla in Moldova.
  Nici macar nu invidiez românii pentru acest fapt,
  intrucât eu mereu am considerat ca România nu este o tara straina,
  ci doar o zona mai bogata a unei mari tari.
  ––––––––––––––––––––––-
  – Victor
  July 21st, 2013

  Vitalie are dreptate.
  Am fost de 4 ori la Bucuresti in ultimii doi ani si pot sa spun
  ca e mult inaintea Chisinaului din toate punctele de vedere.
  Prima data am stat 6 saptamani, iar cand m-am intors la Chisinau
  si am intrat iar in contact cu realitatile noastre
  am avut impresia ca veneam de undeva din Occident,
  asa de sarac mi-a parut Chisinaul.

  Eu cred ca o eventuala UNIRE, desi mie ca moldovean mi-ar conveni, nu ar aduce nimic bun Romaniei. S-ar alege cu un eventual mare judet (Moldova), foarte sarac si cu problemne mai mari decat are Romania
  in acest moment. Pe de alta parte, moldovenii emigrati in Romania sunt bine vazuti de romani pentru ca sunt muncitori si seriosi. Eu nu cred in unire, insa cred ca moldovenii tineri ar trebui sa emigreze in Romania pentru ca efortul de integrare / adaptare acolo e mult mai mic decat in vestul Europei. Romania, cu toate problemele ei se afla intr-un progres continuu, pe când in Moldova lucrurile stagneaza, sau mai rau,
  se deterioreaza. Ar trebui sa plecam toti, sa lasam politicienii singuri.
  Eu unul intentionez ca la anul sa ma mut definitiv la Bucuresti.

  De ce credeti ca politicienii nostri nici nu vor sa auda
  de o eventuala UNIRE ? Pentru ca daca aceasta s-ar produce, Presedintele nostru ar ajunge un simplu primar de judet
  (adica al Moldovei) si ar fi urecheat in permanenta de sefii
  de la Bucuresti pentru starea deplorabila in care se afla regiunea,
  dar si mai grav, nu ar mai putea sa fure.
  ––––––––––––––––––––-

 6. IORGU DELA SADAGURA

  Iorgu dela Sadagura (27 July 2013) :

  Sărbătoarea Limbii Române, cel mai potrivit moment de revenire acasă a lui Paul Goma

  http://ziar.jurnal.md/2013/07/26/sarbatoarea-limbii-romane-cel-mai-potrivit-moment-de-revenire-acasa-a-lui-paul-goma/comment-page-1/#comment-37657

  Președintelui Republicii Moldova
  Dl Nicolae Timofti
  ––––––––––
  Prin prezenta, domnule Președinte, dorim să vă aducem la cunoștință că scriitorul, luptătorul anticomunist și compatriotul nostru Paul Goma, căruia zilele acestea i s-a înmânat oficial la Paris pașaportul Republicii Moldova, intenționează să revină la baștină împreună cu familia sa pentru a gestiona activitatea Centrului de studiere a comunismului în Basarabia și Bucovina. Se preconizează ca Centrul «Paul Goma», înființat prin decizia Consiliului Uniunii Scriitorilor, să aibă la bază arhiva și biblioteca scriitorului și să se ocupe de adunarea, stocarea și studierea de documente scrise, de materiale audio și video privitoare la istoria comunismului și consecințele acestui flagel al sec. XX pe pământurile noastre.

  Revenirea lui Paul Goma acasă are, în primul rând, semnificația unui gest reparatoriu. E un act de dreptate, un răspuns târziu la o mare injustiție la care o istorie ingrată a supus românii din Basarabia și Bucovina, scriitorul nostru fiind unul din sutele de mii de persoane silite, în calea tăvălugului totalitarist sovietic, să ia calea refugiului. Acordarea lui Paul Goma (și familiei sale) a cetățeniei Republicii Moldova și întoarcerea sa, după aproape 70 de ani, pe pământul unde s-a născut și a copilărit înseamnă și o oportunitate pentru societatea noastră. E o șansă rară de a recupera o personalitate de prim rang a literaturii române, un luptător anticomunist de notorietate mondială, un caracter neînduplecat cu o axă interioară capabilă să adune într-un efort unic diverse curente de opinie și să coaguleze în jurul său o mișcare de unitate morală, spirituală și rezistență națională atât de necesară pentru societatea noastră bulversată și dezbinată. Prezența printre noi a lui Paul Goma e cu atât mai imperioasă, cu cât mai acut și mai greu se resimt pierderile irecuperabile pe care literatura și cultura noastră le-au suportat prin recentele plecări la Domnul ale lui Grigore Vieru, Maria Bieșu, Aureliu Busuioc și Dumitru Matcovschi.

  În acest context, considerăm că Dumneavoastră, ca Președinte al Republicii Moldova, aflat dincolo de interesele de partid, sunteți cel mai indicat să mobilizați toate pârghiile de care dispuneți și să susțineți cu toată puterea revenirea cât mai grabnică în țară a lui Paul Goma și a familiei sale. Cel mai potrivit moment pentru un asemenea eveniment ar putea fi sărbătoarea Limbii Române de la 31 august. În felul acesta, o sărbătoare care din an în an riscă să se înglodeze tot mai mult în rutina unui ritual fără nicio rezonanță în societate, dar și întoarcerea acasă dintr-un exil forțat de șapte decenii a celui care nici pe o clipă nu și-a uitat baștina, care a cântat în operele sale Basarabia și a plâns suferințele basarabenilor ca nimeni altul, ar putea să capete o semnificație etică și un răsunet social de anvergură națională.

  Înțelegând că, în conjunctura politică actuală a unei alianțe de partide și grupuri parlamentare cu interese foarte divergente, Președintele are prea puține posibilități de manifestare și afirmare, riscăm chiar să lansăm ipoteza că pentru Dumneavoastră Paul Goma ar putea fi o șansă istorică, o posibilitate de a vă lega strâns numele și activitatea de Președinte de aducerea acasă a marelui nostru pământean.
  –––––––––––––––
  1.
  Andrei Țurcanu,
  director executiv al Centrului «Paul Goma»
  2.
  Mihai Cimpoi, academician
  3.
  Nicolae Bilețchi, membru-corespondent al Academiei de Științe
  4.
  Teo Chiriac, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor
  5.
  Nicolae Guțanu, directorul Editurii «Gunivas»
  6.
  Alexandru Burlacu,
  șef al Catedrei de literatură română
  și comparată a UPS «Ion Creangă»
  7.
  Nicolae Rusu,
  scriitor, director al Fondului Literar
  8.
  Valeriu Nazar, director al Muzeului Național de Literatură «M. Kogălniceanu»
  9.
  Fioghin Calistru, pictor
  10.
  Vlad Zbârciog, scriitor, secretar al Uniunii Scriitorilor
  11.
  Alexe Rău, Om Emerit al Republicii Moldova, director al Bibliotecii Naționale
  12.
  Tudor Palladi, scriitor
  14
  Ion Ciocanu, doctor habilitat în filologie
  14.
  Vitalie Răileanu, critic literar
  15.
  Iulian Filip, poet, doctor în filologie
  16.
  Nicolae Fabian, scriitor
  17.
  Cristina Saca, secretar-referent la Uniunea Scriitorilor
  18.
  Victor Cirimpei, doctor în filologie
  19.
  Nina Corcinschi, doctor în filologie
  20.
  Ludmila Șimanschi, director al Centrului de literatură al Institutului de Filologie al AȘ
  21.
  Vlad Pohilă, scriitor
  22.
  Grigore Chiper, doctor în filologie, conferențiar la U.S.T.
  23.
  Liviu Belâi, publicist, Om Emerit al RM
  24.
  Gheorghe Postolache, ziarist
  25.
  Constantin Olteanu, ziarist
  26.
  Iulian Caranfil,
  cântăreț, deținător al Trofeului UNESCO
  27.
  Mihail Bendas, ziarist
  28.
  Anton Coval, Om Emerit al Republicii Moldova

 7. LUCA

  dar PAVLICENCO atunci ce o fi? doar daca te uiti la frizura in stil sovietic,iti dai seama de om.Parul ala tuns este exact ca in anii URSS-ului.

  PAVLICENCO,nu-ti sta bine freza aia de tip sovietic!

  http://fanioncoja.wordpress.com/

  PS: adevaratii unionisti vor vota ILIE BRATU!

 8. D-le LUCA!MA mir de „cunostintile”D-voastre in domeniul stilului particuar al fiecarui om!!!La noi multi poarta acu stilul „puscariasului”,la multi le place si chiar unora cu posturi mari.Freza Doamnei e din anii 70-stil francez adus pe la noi,uite asa,D-le!

 9. Libertatea este un dar de la Dumnezeu. Pacat ca liberaliii-reformatori din RM vad acest adevar doar din fotoliile guvernarii. Spune o vorba din popor – cand doi se cearta castiga al treilea. Ar fi de dorit ca crestinatatea din cele doua tari romanesti sa castige intr-o credinta si intr-un Dumnezeu , ca doar asa sant un Neam si o Tara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *