PL, cu apucături comuniste, privează constant PNL de dreptul la manifestări în PMAN

Comunicat de presă al Partidului Național Liberal

Chirtoaca, panglica ruseasca si pasiunea-i de „a fotografia”, prin intersectii, Marsuri unioniste, interzise de „liberali”

Vă așteptăm la o conferință de presă despre această situație pe 18 iunie, ora 11.00, la IPN, Casa Presei, etaj 4.

Partidul Național Liberal a semnalat repetat opiniei publice că, din cauza abordării comuniste de către PL – cu un Primar fals european al Municipiului – a exercițiului funcției, PNL este privat constant de dreptul la acțiuni publice.

În numele PL, iată că PMAN și alte locuri pentru întruniri publice au fost rezervate până în anul 2040 și chiar până în 2110 – prin completarea mecanică a formularului propus de Primărie, de către aceleași persoane, fără precizarea detaliilor eventualelor manifestări și făcându-se uz de un regulament dubios, permițând abuzuri în stil comunist.

În legătură cu aceasta, PNL se confruntă mereu, ca și alți membri ai Consiliului Unirii, cu imposibilitatea de a organiza marșuri, mitinguri sau adunări naționale în PMAN. PNL, alte componente ale CU au propus mereu PL acțiuni comune în zilele de importanță națională, fapt respins categoric de liberalii, care ar accepta doar să vorbească în fața cetățenilor aduși de unioniști la manifestări.

În campania electorală din 2010 Primarul Chișinăului a interzis, ilegal, PNL, care avea contract încheiat, să plaseze publicitate unionistă pe troleibuzele din capitală.

În anul 2010, PNL a colectat, din luna iunie, în Scuarul Europei, semnături pentru lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop, adresând o scrisoare Cancelarului german Angela Merkel și ieșind cu drapele PNL și tricolor în bernă pe 28 iunie, la Piatra comemorativă, instalată de stat, însă obținând cu greu microfonul, dominat de liberali, pentru a-și exprima poziția unionistă.

În anul 2011, la solicitarea PNL privind un Marș de la Calea Ieșilor spre centrul capitalei, PNL a primit – ca răspuns la Declarația prealabilă -, o Dispoziție a Primarului numai în preziua acțiunii, fără posibilitate de a ataca în justiție, cu interdicția de a intra în PMAN. Național-liberalii au fost trimiși la gara de trenuri. Coloana PNL a intrat în PMAN fără permisiune, iar mitingul subțire al PL s-a spulberat într-un minut, organizatorii luând și instalația de sonorizare, promisă a fi lăsată.

În anul 2012, pe 13 mai, când s-au împlinit 200 de ani de ocupație ruso-sovietică, membrii Consiliului Unirii au reușit cu mare greu să organizeze o adunare a participanților la Marșul de 10 mii de oameni în PMAN, pentru că locul public era rezervat de PL, care nu a participat, așa cum respinge mereu, în stilul său, orice acțiune comună a forțelor proromânești. În schimb, cu tot tupeul, liderii liberali au vorbit lumii adunate de Consiliul Unirii pe 16 mai, fără a aminti de România, de limba română, de românism, Unire sau unionism. Au vorbit doar de Europa, perspectivă prăbușită de AIE, ai căror membri folosesc demagogia proeuropeană pentru a-și camufla dependența de Rusia, prin șantajabilitatea liderilor compromiși.

În acest an, 2013, PNL a depus, alături de entități obștești din Consiliul Unirii, o cerere de a desfășura, pe 28 iunie, începând cu ora 11.00, un Marș unionist, al Demnității Naționale, de la Academia de Științe până în PMAN (ulterior completând, în virtutea situației create, prin continuarea marșului spre Ambasada Federației Ruse), unde – în PMAN – Asociația Veteranilor de Război ”Tiras-Tighina” a anunțat – prin Declarație prealabilă – un miting. Cu o zi mai târziu depune o cerere de rezervare a PMAN și o persoană din partea PL, care nu a putut nimic explica la întâlnirea din 13 iunie de la Primărie, dar care a invocat declarații prealabile – prezentate în original la ședința de la primărie, depuse de PL pe 100 de ani înaint. Aceasta ne duce cu gândul că PL a folosit mereu românismul și unionismul pentru scopuri electorale, deoarece nu crede că Unirea s-ar putea produce până în 2110.

Este reprobabil și comportamentul Primarului, total fariseu, care emite dispoziții comuniste privind solicitările PNL, după care, furișându-se de conducerea PL, își face apariția ba pe 25 martie la Marșul unionist, în spartul târgului, la volanul mașinii, sau apare în intersecția Ismail-Ștefan cel Mare, pe 16 septembrie, pentru a-i fotografia pe participanții la Marșul unionist trimiși să defileze pe căi lăturalnice, lăsând PMAN șelinilor, garbujilor, rogozinilor, kobzonilor și altora, ce ne-au călcat demnitatea, mai ales pe 9 Mai.

PNL cere consilierilor municipali să examineze situația legată de un dubios regulament privind manifestările publice din Chișinău, pentru a-l scoate din zona abuzurilor Partidului Liberal, care folosește pârghia administrativă de la Primărie contra concurenților politici, ceea ce nici pe departe nu înseamnă practică și standard european, ci înseamnă viziuni comuniste. Numai în regimul comunist democrații nu puteau organiza acțiuni publice, fiind împiedicați prin falsificări de înscrisuri în registre, prin atacuri directe la adresa organizatorilor, prin sechestararea inițiatorilor și a instalațiilor de sonorizare, așa cum s-a întâmplat în 2008, când PNL s-a alăturat Lanțului viu dintre Parlament și Sfatul Țării, organizat la 27 martie 2008 de Hyde Park.

PNL condamnă abordarea comunistă de către PL a dreptului partidelor politice la publicitate, la manifestări și la alte acțiuni și cheamă Consiliul municipal să se implice și să asigure o abordare euroconformă a acestei stări de lucruri.

PNL a invitat la acțiunile publice de la 28 iunie PNL-ul din România, care, sperăm, va transmite un mesaj național încurajator cetățenilor celui de-al doilea stat românesc.

PNL crede că Unirea se va produce cât de curând și nimeni, niciun partid politic, nu poate rezerva o Piață împotriva acestei mărețe aspirații a poporului român.

PNL, încet, dar sigur, merge pe calea cea corectă, în pofida abuzurilor fariseilor de orice culoare politică, cei care se deconspiră pe zi ce trece.

Partidul Național Liberal,
Chișinău, 13 iunie 2013

Loading Facebook Comments ...

40 Comments

Add a Comment
 1. Sunt blegi astea de la PL e clar, dar cum ramine cu CACARAU presedinte care urmeaza sa faca unirea….

 2. Sa ne fereasca Dumnezeu de venirea pnl-ului la putere si mai ales a d-stra.Parerea mea ca sunteti o ingrata de atacati atita timp tot pe ai vostri.Pe cine sa ne bizuim noi atunci?Stiu ca obisnuiti sa ponegriti pe cei ce nu sunt de acord cu d-stra daR ORICUM MULTUMESC.

 3. Pt c-tin

  Vorbesti aiureli, cel putin.

 4. http://www.rgnpress.ro/rgn_11/politic/1739-dorin-chirtoaca-face-sa-se-intoarca-in-mormant-toate-victimele-ocupatiei-rusesti-si-toti-eroii-romani-morti-pentru-basarabia.html

  Dorin Chirtoaca face sa se intoarca in mormant toate victimele ocupatiei rusesti si toti eroii romani morti pentru Basarabia

  Gestul profund jignitor pentru romani al primarului Dorin Chirtoacă care a participat ieri, 9 mai, la manifestațiile de Ziua Victoriei, desfășurate în Chisinau, cu simbolul ocupatiei ruse, panglica „Sf. Gheorghe”, în piept, pangareste memoria sutelor de mii de victime ale regimului rus si sovietic dar si memoria eroilor romani care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru apararea sau eliberarea Basarabiei.

  Punand in piept principalul simbol al propagandei ruse, tricolorul agatat mai tarziu, pe sub simbolul rusesc, nu face decat sa arate o profunda schizofrenie politica specifica nu numai lui, dar si altor lideri ai AIE de la Chisinau.

  „Am primit această panglică de la participanții la manifestațiile de la complexul memorial „Eternitate”, la fel cum am primit și panglica tricoloră, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Pentru mine panglica „Sf. Gheorghe” este un semn de amintire a celor care au murit pe front”, a declarat Dorin Chirtoacă, pentru Jurnal.md.

  Adica mai pe romaneste este ca si cum ai imbratisa un criminal in pauza pe care acesta o face dupa ce ti-a ucis buneii si momentul cand iti ucide fii.

  Se explica astfel si gestul Partidului Liberal de la Chisinau de a le interzice tinerilor din organizatia de tineret sa participe la marsul prounire organizat pe 27 martie, de mai multe asociatii civice si la care tinerii din PL doreau sa participe.

  Oricum gestul lui Chirtoaca toarna apa limpede in pahar si ne face sa intelegem cu adevarat ca la Chisinau partidele din AIE sunt toate „pragmatice” si europene. Nu proromanesti.

  Adica isi vor aburi in continuare electoratul despre o posibila integrare europeana si vor face aranjamente secrete cu Rusia si Germania pentru ceva fonduri de la UE intr-un parteneriat Estic fara sperante, si pentru ramanerea trupelor ruse in regiunea transnistreana sub o umbrela europeana.

  Adica aranjamente impotriva romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului. Aranjamente impotriva adevarului istoric, impotriva prosperitatii romanilor basarabeni si impotriva reintrarii spatiului basarabean in spatiul romanesc, care acum este unul securizat si european.

  De aceea este nevoie de o noua constructie politica dincolo de Prut. Una curata, a tinerilor, dar nu numai, si care sa-si asume cu responsabilitate mesajul proreunire a celor doua state romanesti. Si aceasta va apare. Este absolut natural sa apara.

  Romanian Global News

 5. Numai Re-Unirea cu Patria-mama România Mare europeana
  ne este salvarea de fatarnicia lui Chirtoaca !

 6. @ Grigore basistu’,
  Probabil ca Antonescu nu va face unirea. Nimeni dintre presedintii Romaniei nu va face unirea pentru ca ea nu trebuie facuta. Ce faci cu cei 40% votanti au PCRM-ului, care ar deveni automat cetateni romani? Ce faci cu PCRM-ul, care conform Constitutiei Romaniei este interzis pe teritoriul statului roman? Gorbaciov a dizolvat Partidul Comunist, voi l-ati facut la loc. Ce faci cu Biserica Ortodoxa Rusa, biserica de stil vechi, majoritara in Basarabia, pe teritoriul Romaniei? Cam cum ar fi ca pe teritoriul statului roman sa existe reprezentata masiv biserica altui stat, stat care de-a lungul istoriei a tot fost cel mai inversunat dusman al romanilor? De fapt pe voi va cam doare-n basca de tote astea. Pe voi va cam doare-n basca in primul rand de romani. Voua sa va fie bine.
  Si apropo de marele „frate” al basarabenilor, Traian Basescu, el de ce n-a facut unirea iar acum cand nu mai are nevoie de basarabeni pentru ca nu mai poate candida de ce declara la toate televiziunile ca Spatiul Schengen si NATO trebuie sa se opreasca pe Prut? Bine v-a facut! Ati patit exact ce meritati precum femeia de moravuri usoare: …”si penetrata si batuta si cu banii luati”…

 7. O adevarata doamna…..

 8. Șpăgarii de la „Urbanism” și „drugul” meu Chirtoacă, publicat de Stela Popa la 12 Iunie 2013

  După textul scris ieri, unii s-au grăbit să mă acuze că i-aș fi sărit în cap primarului, alții – dimpotrivă, că am fost prea moale și că „puteam mușca mai mult”. În timp ce o gașcă de „fani” îmi spălau oscioarele pe Facebook, un consilier local, la care am apelat în calitate de simplu cetățean, m-a trimis la… „drugul” meu Chirtoacă! Un asemenea răspuns deocheat al unui om pus în slujba cetățenilor este un subiect bun pentru o emisiune întreagă, dar nu merită. Cel puțin nu acum.

  Frica – dovada minciunii și falsului

  Așadar, am reușit să fac rost de certificatul de urbanism pentru proiectare al vecinului care îmi ridică o construcție în fața apartamentului. Las la o parte faptul că dânsul a interzis poliției să îmi dea o copie. Știe el de ce se teme și ce are de ascuns… Oricum, am făcut rost de act și îl afișez aici, pentru toți oficialii de la primărie, inclusiv pentru acel consilier care, cine știe, poate că până la urmă se va sesiza și va acționa, dacă tot vrea să se facă văzut și auzit.

  Mai afișez actul în cauză și pentru cei care și-au pus semnăturile pe acest „document”. Ia privește aici, și matale, domnule vice-primar Nistor Grozavu, dar și dumneata, monsiu arhitect șef-interimar Radu Blaj, împreună cu dl. secretar general al Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didencu – poate vă recunoașteți cu toții amprenta lăsată? Ia vedeți cum ați ignorat decizia instanței și ați girat un fals și o ilegalitate!

  Nimic nu „este imposibil”, domnule Blaj!

  Mai ții minte, multstimate domnule Blaj, când am fost în biroul dumitale acum un an și te-am întrebat dacă ar putea cineva ridica vreodată o construcție aferentă blocului meu? Mai că nu te băteai cu pumnul în chept asigurându-mă că „Este imposibil!”. Ei bine, uite că e posibil, pentru că banul e ochiul dracului și unguent pentru sufletele pierdute printre certificatele de urbanism…

  Iată numai câteva motive pentru care actul semnat de domniile voastre este din start un abuz pentru care am să vă chem în judecată să dați explicații:
  1. În document se scrie: „Racordarea la rețelele tehnico-edilitare municipale se va face în baza avizelor serviciilor respective”. Eu întreb: „Domnilor, cum ar putea da aviz pozitiv „Moldova Gaz”, de exemplu, unei asemenea construcții care pune în pericol viața întregului bloc?!” Și tot eu răspund: „Nu a dat și nu va da în veci!”
  2. Mai scrie: „Documentația de proiect se va face cu expertiza tehnică și acordul vecinilor, autentificat notarial”. Unde este acordul meu, domnilor Grozavu, Blaj și Didencu? Poate în visele voastre!

  Alte chestiuni, cel puțin la fel de grave nu le voi menționa aici, la sfatul juriștilor pe care i-am consultat. Pentru că oricum povestea aceasta nu se va încheia doar cu relatarea pe acest blog…

  Fără număr, fără număr, fără număr…

  Într-un cuvânt, prosteală și înșelăciune pe față. Stau cu decizia judecății în mână, iar vecinul, care nici nu se sinchisește de ea, se extinde și face poiețele ca pe toloacă în sat. Păcat de blocul acesta. În ce hal s-a permis mutilarea unui imobil nou, dat în exploatare de numai câțiva ani! Așa știi matale, domnule Blaj să faci arhitectură? Ia trage cu ochiul în poza alăturată. De asta vă plătim? Rușine să vă fie!
  Nu pot să mă abțin să nu mă gândesc: oare câte miișoare se iau pentru asemenea chestiuni „delicate”? Una, două, trei sau, vorba cântecului, fără număr, fără număr, fără număr…

  Un cuvânt pentru Chirtoacă

  Domnule primar, chiar zilele trecute vorbeai despre corupția din RM văzută sau ne-văzută de ochii îngăduitori ai europenilor. Ce mai stai?! Iată corupția în propria ogradă. Îți trece mandatul și, din cauza unor șpăgari fără scrupule, îți pierzi reputația și alegătorii! Ia actul de mai jos, scormonește un pic și vei descoperi imediat ce ilegalitate crasă s-a făcut chiar sub ochii dumitale! Sunt convinsă că nu sunt singură în situația aceasta! Vezi cum își bat joc subalternii dumitale de oamenii simpli! La urma urmelor, eşti cel care trebuie să decanteze totul în Primăria aceea. Nu lăsa șoarecii să joace pe masă, mai strânge-i de gât…

  Până la urmă, noi votăm în acest oraș!

 9. Învierea, Dorin Chirtoacă și vilele din Pipera

  vezi toate articolele de Victor Nichituş

  Cine seamănă vânt, culege furtună. Proverbul descrie în linii mari, cauzele votului comun al liberal democraților și comuniștilor moldoveni pentru aducerea scenei politice moldovenești la normalitatea unui establishment cunoscut. Cele întâmplate vineri, 3 mai, în Parlamentul de la Chișinău țin de recuperarea unor beneficii comune, câștiguri pierdute în urma unor asocieri, de scurtă ori mai lungă durată, cu Partidul Democrat.

  Cu un număr redus de deputați, dar profitând de dorința comuniștilor moldoveni de declanșare a alegerilor anticipate, Marian Lupu, și-a dorit și a decis, să schimbe regulile jocului politic moldav fără însă a-și anunța partenerii de alianță despre aceste intenții. Cu votul comun al PCRM, democrații moldoveni au demis cabinetul de miniștri condus de Vlad Filat. Chiar dacă importanți lideri europeni au vizitat Chișinăul, sfătuindu-l pe Marian Lupu să nu comită un suicid politic, demiterea a avut loc. Foarte mulți comentatori politici au încercat să ghicească care a fost mobilul destituirii cabinetului de miniștri al AIE 2?

  După ingrata decizie a Curții Constituționale, am aflat cu toții că de fapt, în timpul negocierilor pentru crearea unui nou cabinet de miniștrii, PLDM a făcut mai multe cedări. Votul pentru introducerea sistemului electoral mixt și numirea unui nou procuror general, au fost doar două puncte care au făcut parte dintr-o necesară capitulare care ar fi trebuit să ofere liberal democraților fotoliul de prim-ministru. Principalul imbold al demisiei cabinetului Filat a fost obținerea de către Partidul Democrat a beneficiilor politice enunțate mai sus. Decizia Curții Constituționale prin care îi interzicea liderului liberal democrat obținerea funcției de prim-ministru a fost una care a făcut posibilă pierderea lor.

  Prezent la un post de televiziune, liderul democraților moldoveni, Marian Lupu, a dat tonul lamentărilor și isteriei politice – Moldova a fost răstignită! “Pe crucea Alianţei intereselor PCRM şi PLDM, Constituţia Moldovei a fost răstignită”, a spus liderul democrat. Tot aceste cuvinte le-a spus și primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care a inaugurat în centrul capitalei moldave iluminatul stradal de sărbători. Moldova a fost răstignită, a zis și Mihai Ghimpu, alimentând publica lamentare a democraților moldoveni. Coincidența sintagmelor rostite în public de liderii Partidului Democrat și ai Partidului Liberal, ca și preluarea acestui mesaj de către diferiți comentatori ai fenomenului politic moldovenesc, ne vorbesc despre existența unui centru de analiză comun. Un răspuns comun al liderilor a două formațiuni politice diferite, presupune existența unui contract de parteneriat între Mihai Ghimpu și Marian Lupu. Parteneriat despre care în cel puțin două apariții publice liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a atenționat.

  Zilele trecute, agenția de știri Omega, a publicat o informației potrivit căreia Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Anatol Șalaru și Dorin Chirtoacă sunt proprietarii unor vile de elită în cartierul Pipera din București. Vilele, care ar costa aproximativ 300 de mii de euro bucata, fac parte din complexul rezidențial Sunflower. Potrivit documentelor deținute de Omega, aceste reședințe de lux s-ar afla în apropiere de reședința de la București a lui Vlad Plahotniuc. Să fie oare acesta, prețul pentru tainicul parteneriat dintre liberalii lui Ghimpu și democrații lui Marian Lupu? Nu știm. Poate în acest caz, doar fostul secretar general al Partidului Liberal, Oleg Bodrug, să fie cel mai indicat în a face lumină.

  Răstignirea Moldovei, despre care vorbește Marian Lupu & Co, nu a avut loc vineri, 3 mai. Crucificarea cetățenilor moldoveni a avut loc mai înainte, atunci când la adăpostul luptelor ideologice s-au comis acțiuni de preluare a activelor financiare ale statului moldav. Crucificarea noastră, a tuturor, s-a făcut în văzul celor care s-au aflat în preajma pârghiilor de administrare a statului. Deși au știut toți, despre această crucificare s-a vorbit mai puțin.
  Odată cu votul din vinerea celor trei de mai, cetățenii și-au scos cuiele în care au fost bătuți pe crucea oligarhilor, spre o înviere așteptată.

  АНОНС: Лидеры Либеральной партии являются соседями Плахотнюка в престижном районе Бухареста
  3 мая 2013 г. 20:24

  Агентству OMEGA предоставлены документы об элитной недвижимости в Бухаресте, которая, согласно документам, принадлежит либералам Михаю Гимпу, Анатолу Шалару, Корине Фусу и Дорину Киртоакэ.

  Согласно документам, элитная недвижимость была приобретена при содействии Плахотнюка, а стоимость особняков превышает 300 тысяч евро каждый. Коттеджи расположены в элитной пригородной зоне Бухареста (Pipera), в коттеджном парке SunFlower.

  Агентству также предоставлены документы относительно фирмы, через которую были проведены сделки с недвижимостью.
  Ни один из особняков либералов не присутствует в декларациях о доходах.

 10. Listele durerii – (1)
  Să ne rugăm pentru martirii noștri
  –––––––––––––––––––––––
  FORŢELE OCULTE:
  ASASINATE LA COMANDĂ contra Marii Re-Uniri cu România:
  O A DOUA DECAPITARE A INTELECTUALILOR NOȘTRI
  ÎN ULTIMII 25 DE ANI
  / PRIMA FIIND DEPORTĂRILE ŞI GENOCIDUL ÎN ANII 1940
  COMISE DE OCUPAȚIA RUSEASCĂ /
  Martirii Neamului Nostru:

  ————————————————————————————————————————————
  1.
  Mihail Garaz – împuscat in faţa casei la 60 de ani – / 1930 – 1990 / – poet şi publicist.
  2.
  Dumitru Moldovanu – un tânăr patriot, omorât in Nov.1990.
  3.
  Ion Gheorghiţă – împuşcat și el în faţa casei la 52 de ani – / 1939 – 1991 / – poet.
  4.
  Grigore Vârtosu – / 1961 – 1992 / mare patriot, deţinut politic în 1989,
  poet popular din s. Cârnăţeni / Căuşeni,
  voluntar şi împuşcat în spate la 20 iulie 1992 în războiul cu ruşii de pe Nistru.
  5-6.
  cântăreţii cuplul Doina / Marin / – la 34 de ani – / 1958 – 1992 /
  şi Ion Aldea-Teodorovici – la 38 de ani – / 1954 – 1992 /- «accident» înscenat.
  7.
  Ion Dumeniuk – la 56 de ani / 1936 – 1992 / – lingvist, publicist, otrăvit-iradiat.
  8.
  Ion Vatamanu – la 56 de ani – / 1937-1993 / – poet, publicist, savant,otrăvit.
  9.
  Nicolae Costin – la 59 de ani / 1936 – 1995 / – primar de Chişinău, iradiat cu cesiu
  10. împreuna cu șoferul sau – / Tudor, grav bolnav /
  11.
  Petre Teodorovici- la 47 de ani – / 1950 – 1997 / – cântăreţ, iradiat-otrăvit,
  care stia prea multe despre cei care i-au omorât fratele şi pe Doina.
  12.
  Lidia Istrati – la 56 de ani – / 1941 – 1997 /- scriitoare, deputată,
  iradiată-otrăvit pentru curajul său contra mafioţilor.
  13.
  Gheorghe Ghimpu, la 63 de ani – / 1937- 2000 / – disident, deputat, «accident» înscenat
  14. şi colegul său Ion Caftanat- / aflat la volan în aceeasi masină /
  15.
  Veniamin Apostol – la 62 de ani – / 1938 – 2000 / – actor, iradiat-otrăvit
  16.
  Ion Mija – la 63 de ani – / 1938 – 2001 / – cineast, iradiat-otrăvit
  17.
  Nicolae Sulac – la 65 de ani – / 1936 – 2003 / – cântaret, iradiat-otrăvit
  18.
  Iacob Burghiu – la 62 de ani – / 1941-2003 / – prozator şi regizor, iradiat-otrăvit.

  4 ASASINATE în lanț:
  ————————————————–—————————
  19.
  Emil Loteanu /1936-2003/, cineast
  /otravă în cafea la Moscova, probabil era un fost agent,
  care cunoştea prea multe despre preşedintii comunişti ai RM,
  şi devenise nesupus, deci periculos/.
  20.
  Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu,
  de aceea a fost şi el anihilat printr-un «accident» aranjat.
  21. Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamţ,
  care și el, sărmanul, probabil, ştia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti:
  «accident» mortal, împreună cu prietenul său:
  22. Adrian Neacşu – /1972 -2004/, actor
  —————————————————————————————–
  23.
  Vladimir Nicu – la 76 de ani – / 1928 – 2004 / – istoric, om politic, iradiat-otrăvit.
  24.
  episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /, » accident» la comandă.
  25.
  corpul lui Andrei Buzu, patriot şi primar de Drăsliceni, r. Criuleni a fost găsit într-o fântâna.
  26.
  Victor Ciutac – la 71 de ani – / 1938 – 2009 / – actor, iradiat-otrăvit
  27.
  Grigore Vieru – la 74 de ani – / 1935 – 2009 / – poet national, «accident» înscenat.
  28.
  Ion Conţescu – omorât in 2009, profesor, istoric, iradiat-otrăvit.
  29.
  Andrei Vartic, la 61 de ani – / 1948 – 2009 / – publicist, poet, savant, otrăvit-iradiat.
  30.
  Andrei Savciuc , la 21 de ani – / 1988 -2009 / – student la Bucureşti, «accident» înscenat.
  31.
  Tudor Cataraga – la 54 de ani – / 1956 – 2010 / – sculptor,
  32. / asasinat /»accident» rutier la comanda “/ împreuna cu soţia sa Dora /
  33.
  Vlad Gheorghelas – la 61 de ani – / 1950 -2011 / –
  cântăreţ, iradiat-otrăvit / cancer /.
  34.
  Andrei Buzu – patriot şi primar PPCD în s. Drăsliceni /Criuleni,
  omorât si aruncat intr-o fântâna la 4 August 2007.
  35.
  Valentin Ciobanu, fost vice-preşedinte al PPCD, la 14 septembrie 1998,
  a fost omorât cu lovituri de răngi in mijlocul zilei, chiar în pragul casei sale.
  36.
  Leonida Lari – / la 62 de ani, 1949 – 2011 /
  scriitoare şi martiră naţională unionistă, iradiată la “cancer”
  şi fratele ei Leonard Tuchilatu, poet /1951-1975/, “răpus” in armata rusească.
  Toate persoanele care intrau în holul de la Teatrul de Operă din Chişinău pt. a-şi lua rămas bun de la ea,
  erau foarte atent fotografiate, gen tip document, de un profesionist din SIS-tem.
  Atenţie: dec. 2011 cu AIE la Putere !
  37.
  Vasile Vatamanu – / la 56 de ani , 1955-2011 /, deputat în primul Parlament democrat din 1990,
  jurnalist sportiv şi mare prieten al familiei poetului martir Grigore Vieru.
  “Accident” rutier prin orbire din faţă lângă Străşeni.
  38.
  Marius Sava, un tânar licean de 19 ani omorât la Timişoara la 4 Septembrie 2011,
  în timpul expozitiei Steagului lui Ştefan cel Mare,
  adus de la Bucureşti la Muzeul de Istorie din Chişinău / 24 August – 12 Septembrie 2011 /
  39.
  Tudor Arnăut /1959 – 2012/, profesor de istorie la Universitatea din Chişinău;
  “un alt accident rutier” ca “recompensă” ocultă pentru toate relaţiile lui strânse cu România,
  asasinat cu o zi inaintea /27 Aprilie / începerii unei importante Conferinţe Internaţionale
  a Istoricilor cu referinţă la data de 16 mai 1812 –
  Bicentenarul ocupaţiei noastre de catre Imperiul tarist.
  40.
  Andrei Burlea / 1980 – 17 iunie 2012 /, înjunghiat mortal de 2 rusofofili rusofoni mancurţi
  pentru faptul că cânta în româneste în barul „Veşca” din s. Durleşti.
  / Prietenul sau Roman Vitiu şi el înjunghiat, suptavietuieşte fiind grav rănit /.
  41.
  Violeta Proca – o taximetristă din s. Budeşti, o suburbie a Chişinăului,
  omorâtă cu bestialitate de nişte terorişti găgăuzi în iulie 2012,
  în drum spre Comrat, pentru faptul că a vorbit româneşte cu ei.
  42.
  Un alt martir disident anti-comunist asasinat:
  inginerul Gheorghe David /1943-2007/ originar din s. Pepeni/ Sângerei
  – trimis in anul 1987 la o inchisoare-psihiatrica din Dnepropetrovsk din Ucraina de catre Marele Judecator-Presedinte filatelist Nicolae Timofte
  – iar apoi omorât de fortele teroriste comuniste voroniste la 21 iulie 2007 când avea doar 64 de ani, pentru faptul ca s-a adresat
  la CEDO la Strasbourg, care ulterior in 2008 i-a facut dreptate.
  43.
  – jurnalistul „Fulger” Alecu Mocanu, /1955- 2012 /
  otravit si iradiat pt. spiritul sau unionist si protestatar contra nelegiuirilor neo-comuniste totalitare de la Casa Radio din 2005.
  44.
  – Eugen Gheorghita, otravit si iradiat,
  jurnalist de la saptamânalul „Literatura si Arta ” din Chisinau
  45.
  – UN ANONIM UNIONIST
  / autoritatile filateliste moftiste si presa ne-libera nu ne permit sa stim
  si noi numele lui adevarat /
  Un bărbat de 59 de ani, din satul Cociulia Nouă, raionul Leova,
  înjunghiat cu un cuţit în spate pentru că i-a recomandat unui consătean rusofon venetic să vorbească în limba română / 25 Martie 2013 /
  ——————————————————————————————————————

  PLUS 6 tineri torturaţi, schingiuiţi și masacraţi de către teroristii-poliţişti mascaţi comunisti in acel Aprilie Negru 2009
  in timpul protestelor anti-comuniste și anti-voroniniste de la Chișinău.
  Ucigaşii nu a fost pedepsiţi !
  46. Valeriu Boboc din s. Sângera /1985 – 2009/
  47. Ion Ţâbuleac
  48. Eugen Ţapu
  49. Maxim Canişev
  50. Radu Ciobanu
  51. Ruslan Melinte din s. Peticeni, r. Calarasi,
  ucis miseleste de cartre comunistii teroristi locali

  ———————————————————————————–
  Bucovina de Nord și Sudul nostru care plâng:
  52.
  În 1993 patriotul şi primarul Ion Rotaru din s. Boian, judeţul Cernăuţi,
  şi-a pierdut minţile după ce unul din fii săi a fost ucis în condiţii «enigmatice».
  53.
  Mihai Jar / 1960-1999 / mare patriot şi directorul şcolii românesti 26 din or. Cernăuţi, —
  «moare subit» /=otrăvit/.
  54.
  Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român,
  «accident mortal» înscenat pe autotrasa “ucraineană” de lânga Chilia la sud la Dunăre.
  55.
  – In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia, s-a mers mult mai departe.
  Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă din parcul central din Ismail. Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare», deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită. Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe al R. Moldova,
  nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat.
  ————————————————————-
  56.
  Maria Isaicu, învăţatoare, din s. Cocieri din Transnistria, omorâtă în1992 şi aruncată într-o fântână de cazacii terorişti pt. faptul
  că purta tricolorul românesc pe drum spre şcoală.
  57.
  plus cei câţiva monahi tineri de la mănăstirile Căpriana, Ţipova, etc.
  omorâti de capii bisericii rusofile teroriste şi vasale Kremliniste
  pentru vederile lor pro-româneşti / suntem in căutarea numelor lor /.
  N.B.
  plus cele câteva sute de victime moldovene din timpul războiului cu ruşii de la Nistru din 1992.
  c)
  Daca cunoaşteti şi alte cazuri de asasinate politice,
  vă rugăm să completaţi această listă sângerândă a EROILOR NOSTRI.
  ———————————————————————————————————————————–
  SA NE RUGĂM PENTRU SUFLETELE MARTIRILOR NOSTRI
  DE DINCOLO !

 11. Asistam la desfasurarea unui colaj malefic al viciilor PL-iste. Ghimpu, un zahaiala, un contre dure, un razgandeala paranoic, s-a prefacut cucernic. Mesajele lui nu mai au impact pentru adevaratii patrioti. Chirtoaca si-a scos briceagul, demonstrand ca sufera de patimi cazone. Si-apoi cum sa comporte altfel un gargau fara glagore daca e steril, ca si mosu-sau?! Godacul Munteanu – un latrau oligofren cu diploma – se da haiduc, cand de fapt e un raios care face jocul burdihanului gazos. Smardoarea Fusu- o gripata cu toane- e constipata la minte. Dr Brega nu se mai trezeste din betie. In consecinta, prostimea fraierita a ramas descumpanita. Bogatiile furate de gasca PL-ista care, in tot acest timp, a facut trafic de ipocrizie si de represalii contra directiei spre UE, nu are cum sa nu-i infurie pe fostii lor votanti. Ce sila te cuprinde cand auzi de astfel de animale umane din PL. Cu asemenea vomitaturi -haita prapastioasa comunistoida, criptobolsevica , cominternista, paukerista -n-ai cum sa faci Unire. Aceasta gunoiste liberala care ne mentine la statutul de colonie ruseasca merita incendiata, maturata in numele electoratului onest. Sa le fie rusine menesevicilor outsideri ca nu s-au gandit o clipa si la cei care i-au votat , si la urmasi. Sa-i ierte Cel-de-Sus, ca pe ei nu-i va ierta nimeni!

 12. Ceea ce afirma Neispravitul este mai mult decat important si explica de ce un stat condus in intregime de cetateni romani ( Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Anatol Salaru, Dorin Chirtoaca, dar si Ion Hadarca, Vlad Filat, Marian Lupu si Vlad Plohotniuc si inca multi altii sunt cetateni romani, unii avand proprietati, actiuni, afaceri in Romania, unii au si lucrat pe teritoriul Romaniei ) duce o politica ambigua si neori chiar ostila fata de Romania, cultivand ideea unui stat independent Moldova pentru a-si justifica existenta ca oameni politici, existenta care probabil le aduce suficiente avantaje suplimentare. Multimea de academicieni, ambasadori, consuli, directori de agentii de stat, functionari publici si demnitari moldoveni vor milita mereu pentru pastrarea statalitatii Republicii Moldova, statalitate care le justifica existenta. Unirea despre care atata se vorbeste se putea face inainte de declararea independentei statului moldovean. Odata statul moldovean creat, multimea de nulitati care au profitat de aceasta noua statalitate se vor impotrivi prin toate mijloacele pentru realizarea unor demersuri care i-ar lipsi de sursele lor de spoliere a spatiului pruto-nistrean. V-ati pus problema cam ce ar fi ajuns in Romania Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Anatol Salaru, Dorin Chirtoaca, dar si Ion Hadarca, Vlad Filat, Marian Lupu si Vlad Plohotniuc si toate aceste cohorte de profitori? Nimic. Ar fi ramas toata viata niste ilustri anonimi. Nu mai vorbim de toata pletora activistilor PCRM, care intr-o eventuala unire cu Romania ar fi infundat puscaria, Partidul Comunist fiind interzis prin lege pe teritoriul statului roman. In plus tot clerul Bisericii Ortodoxe ruse se simte la randul sau amenintat pentru ca Patriarhia Romana nu ar fi tolerat exsitenta pe teritoriul arhipastorit existenta unei alte biserici apartinatoare unei alte patriarhii. Si uite asa sunt promovate un intreg cortegiu de minciuni, mituri si manipulari de care toata lumea este constienta ca sunt minciuni sfruntate dar pe care toti au interes ca ele sa continue sa fie mentinute. Cei mai multi chiar o fac pe fata ,cu toata inversunarea. Si ne mai miram de ce Occidentul numeste Republica Moldova stat ratat…

 13. Din pacate nici multi ( nu toti ) dintre cei care se declara unionisti nu sunt intr-o situatie mai buna. Multi dintre acestia sunt dintre cei care nu au mai incaput la masa privilegiilor si spera ca intr-o eventuala unire cu Romania gestul lor de fi pe fata sprijinitori ai statului roman nu va ramane nerasplatit. Si daca nu se va intampla asa? Totusi pentru multe dintre demnitatile statului roman mai trebuie si competenta. Ce te faci daca acea competenta cam lipseste? Constituie asta un risc asumat?

 14. Cum va explicati faptul ca marea majoritate a celor care au redobandit cetatenia romana continua sa locuiasca pe teritoriul Republici Moldova? Nu cumva si datorita faptului ca ei au inteles ca nu prea au ce face pe teritoriul Romaniei? Si atunci se si explica de ce acestia au alte interese ( antagonice chiar ) decat locuitorii statului roman.

 15. http://www.timpul.md/articol/regretele-unui-ministru-44701.html

  Regretele unui ministru

  Înainte de a deveni ministru al Tineretului şi Sportului aveam impresia că ştiu totul despre acest domeniu, atât în sensul performanţei, cât şi a problemelor care existau acolo.

  Am scris despre asta chiar în paginile TIMPULUI, într-un articol care aşa şi se intitula – „Despre mizeria din sportul moldovenesc”. Ştiam despre „otkat”-ul de 10% (lumea din sport zice că această „zeciuială” porneşte de la Manolachi, căruia aşa şi i-a rămas porecla „10%”) pe care „băieţii isteţi” de la minister îl luau de la federaţii pentru a le oferi finanţare la competiţii sau cantonamente (cu toate abilităţile mele lingvistice nu am găsit un echivalent acestui cuvânt în limba română), despre cele „10%” sau mai mult care se dădeau la achiziţiile publice pentru a desemna învingătorul, despre şmecheria federaţiilor în a spăla cât mai mulţi bani de la minister, prin intermediul unor scheme deja tradiţionale. Ştiam despre „marele combinator” din sportul moldovenesc – Veceaslav Manolachi – tot el rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport sau alţii ca el, care de ani de zile au transformat universităţi şi federaţii în instituţii care lucrau în propriul lor beneficiu, încălcând flagrant legislaţia ţării şi principiile olimpice. Îmi părea că ştiu totul…

  Mare însă mi-a fost mirarea atunci când m-am ciocnit propriu-zis de aceste probleme, când le-am văzut din interior şi a trebuit să le gestionez. Pentru că impactul cu realităţile din sportul moldovenesc mi-a depăşit aşteptările şi capacitatea mea iniţială de a înţelege cum este posibil un asemenea marasm. Iar acest lucru nu-mi lăsa altă opţiune decât să declar război total acestui fenomen. Altfel aş fi devenit prizonierul acestui sistem, l-aş fi acomodat sau într-un caz şi mai rău aş fi fost strivit de enormitatea presiunii sale. Problemele sportului nu sunt o excepţie de la ceea ce se întâmplă în restul domeniilor. Din contra, dacă aici, într-un domeniu cu resurse limitate, persistă asemenea dimensiune de anormalitate, atunci îmi imaginez ce se întâmplă în sistemul de justiţie, economie, transport, drumuri, finanţe, bănci, comerţ, vamă, acolo unde există acces la resurse mult mai extinse.

  Am spus de mai multe ori că sportul în aceşti douăzeci de ani de independenţă a avut de suferit din cauza neglijenţei clasei politice, care prin indiferenţă, lipsă de interes şi atitudine, prin distrugerea metodică a stadioanelor, terenurilor de sport sau a sălilor sportive, prin lipsa de viziune asupra dezvoltării sale sistemice, prin neglijarea aspectelor fundamentale în care funcţionează sportul de performanţă, a făcut ca acest domeniu absolut strategic pentru imaginea şi vitalitatea unui stat, să devină unul marginal în sensul politicilor de stat. Dar aceasta este doar o parte a medaliei. Sportul a fost şi este omorât sistemic şi de oamenii care fac politicile sportului, de chiar oamenii care îl conduc.

  Primul lucru pe care l-am înţeles când am venit la minister era că accesul la resursele statului şi posibilitatea lor de gestionare sunt o sursă comodă şi absolut sigură de pricopsire. Fiecare om din minister care are posibilitatea de a gestiona bani, vede în asta o posibilitate de a pune o parte din ei în propriul buzunar. De la şefi de direcţii, la contabili, jurişti sau funcţionari care pleacă la competiţii sau cantonamente pentru a supraveghea desfăşurarea evenimentului. Natura schimbătoare a politicilor şi conducătorilor a dezvoltat o capacitate deosebită de adaptare a acestora la circumstanţe, un simţ acut al ipocriziei şi mai ales frica, care de multe ori face practic imposibilă obţinerea unei loialităţi elementare legate de politici, nemaivorbind de profesionalism. Asta a făcut ca în cele 95 de zile de ministeriat să pot avea încredere în 10-12 oameni din cei 36, restul aşteptând să vadă „ce va fi” şi cât va mai rezista noul ministru pentru a schimba căciula, exact ca în vestitul film „Nunta în Malinovka”.

  Un al doilea lucru pe care l-am înţeles a fost că lipsa de experienţă a ministrului I. Ciobanu, a făcut ca frâiele sportului de performanţă să fie luate în mâini de viceministrul O. Bodişteanu, care avea de gestionat şi cea mai importantă parte a bugetului ministerului, aproximativ 14 milioane, atâta cât erau rezervate sportului de performanţă. La scurt timp după învestirea sa, acesta l-a adus la minister pe prietenul său, O. Bucatari, iniţial în calitate de consultant în 2011, pentru ca peste un an acesta să fie făcut şef Direcţie sport de performanţă, de o comisie a cărui preşedinte era chiar Bodişteanu. Aceasta în condiţiile când clasificatorul de specialităţi spune clar că la această funcţie poate pretinde cineva care are experienţă de conducere de cel puţin patru ani, iar defavorizaţi au fost candidaţi care aveau performanţe şi cunoştinţe net superioare. Deja la primele investigaţii privind funcţionarea acestui domeniu am înţeles că aceşti doi, prin intermediul federaţiilor de lupte (unde antrenorul lotului era chiar fratele viceministrului, O. Bodişteanu), rugby, haltere, înot etc. au dezvoltat un sistem de spălare de bani, care se ridica la sute de mii de lei, iar atitudinea lor sfidătoare şi arogantă să umilească multă lume din lumea sportului.

  Pentru a contracara prelungirea acestei situaţii, prin ordin, am luat dreptul de semnătură lui O. Bodişteanu asupra oricărui document financiar, iar în luna aprilie, cu suportul Uniunii Europene, am iniţiat un audit intern asupra felului cum au fost folosiți banii pentru sportul de performanţă în anul 2012. Drept rezultat, O. Bucătari a plecat subit în concediu, iar O. Bodişteanu la fel de subit s-a îmbolnăvit, luând concediu de boală. Rezultatul auditului a demonstrat delapidări şi fraude financiare masive, prin avantajarea unor anumite federaţii în defavoarea altora, o folosire abuzivă, absolut netransparentă a banilor publici, în funcţie de interese şi dorinţă de „cooperare” a federaţiilor la spălarea banilor. Despre acest lucru a fost înştiinţat în două rânduri premierul de atunci în exerciţiu I. Leancă, despre acest fapt s-a ştiut şi în cadrul negocierilor privind crearea noii alianţe, pentru că am oferit aceste documente lui N. Juravschi, preşedintele CNO, care le-a prezentat atât în calitate de parlamentar, cât şi ca autoritate supremă în gestionarea sportului olimpic din R. Moldova. Am solicitat expres domnului I. Leancă demisia lui O. Bodişteanu după una din şedinţele guvernului, iar în cazul lui O. Bucatari am iniţiat o anchetă a comisiei de disciplină şi o suspendare din funcţie pe parcursul desfăşurării sale. Despre ce a fost mai departe deja toată lumea ştie – primul a ajuns ministru, iar al doilea ar putea să ajungă în curând adjunctul său. Mie îmi rămâne pachetul de documente privind ilegalităţile celor doi şi încrederea că sistemul de justiţie din R. Moldova va ajunge vreodată să aibă finalităţi.

  A treia mare problemă pe care am avut-o de înfruntat a fost natura duplicitară şi frauduloasă a unor preşedinţi de federaţii şi a celor care conduc probele de sport. Relaţia cu aceştia se construieşte pe principiul „cum să rupem cât mai mulţi bani de la minister”, iar pentru asta există o multitudine de tertipuri. De exemplu, ceri cantonament în Tiraspol pentru 20 de sportivi, dar patru din ei se află în Crimeea, alţii habar nu au că pleacă acolo, iar banii se duc în buzunarul celor responsabili cu gestionarea lor. Alţii cer cantonament în Belarus, unde ziua de prezenţă costă 14 dolari, iar tu ceri de la minister 30 de euro. Unele federaţii primesc bani pentru organizarea unor evenimente sau pregătiri din partea federaţiilor internaţionale, iar ei ascund acest lucru şi dublează suma de la minister. Despre traficul fiinţelor umane prin intermediul federaţiilor deja s-a scris deja, multe federaţii şi conducători fiind sancţionaţi pentru aceasta. Despre vinderea sportivilor de performanţă pentru alte ţări în beneficii personale am vorbit şi mai mult. Cazul judocanilor şi a lui Manolachi a fost vârful aisbergului unui sistem care funcţionează de ani de zile. Problema nu este în plecarea acestor sportivi. Am spus şi mai repet acest lucru. Ce am cerut este realizarea acestui transfer în mod legal, transparent şi urmărind interesul particular al fiecărui om şi instituţie implicată în creşterea acestui performer, de la primul antrenor şi terminând cu MTS, care a investit în dimensiunea lui de performanţă.

  Am încercat din toate puterile să înving acest sistem, de la războiul pe care l-am pornit împotriva diferiților manolachi, bodişteni şi bucătari, la încercările de a crea un mecanism transparent şi profesionist în gestionarea acestui domeniu. Rămân cu regretul că nu am putut duce până la capăt cazul judocanilor, care va afecta pentru mult timp viabilitatea şi credibilitatea acestei probe în R. Moldova, că nu am putut finaliza semnarea contractelor cu federaţiile de sport, pe care le-am negociat într-un mod deschis, cu respectul intereselor ambelor părţi. Regret că nu am putut pune în aplicare mecanismul de finanţare a sportului de performanţă, pe care l-am elaborat cu dificultate în acest timp şi care ar fi făcut posibil evitarea pe viitoare a schemelor de fraude financiare, că nu am putut finaliza semnarea contractelor individuale cu sportivii de performanţă, pentru a evita plecarea lor deliberată şi responsabilizarea în cazul unor transferuri.

  Regret că nu am putut aduce la bun sfârşit intenţiile de sporire a bugetului ministerului, de construcţie a infrastructurii pe care am promis-o, că n-o să mai văd finalizată elaborarea strategiei privind educaţia fizică şi sportul, pe care am pornit-o cu încredere, că nu mi-am văzut finalizat concursul de angajare a directorilor de la şcolile sportive din subordinea ministerului, care trebuia să ofere o nouă dimensiune de performanţă sportivă, că i-am făcut pe mulţi oameni să se expună public, curajos şi cu demnitate asupra acestor probleme, care acum vor fi supuşi unor presiuni şi represiuni pentru aceasta. Regret că nu am putut duce la Universiada Mondială din Kazan lotul nostru studenţesc, că nu m-am putut bucura ca ministru de succesele boxerilor mei la Campionatul European din Minsk, că am fost în premieră pentru R. Moldova la un congres mondial al miniştrilor sportului şi nu voi putea explica ce se întâmplă la nivel global în politicile sportului, pentru că atunci când m-am întors deja nu mai eram ministru. Multe regret, dar nu regret faptul că am fost ministru chiar şi pentru 95 de zile, pentru că aşa am înţeles că lucrurile pot fi schimbate în ţara asta, atunci când este voinţă politică, caracter şi dorinţă reală de a face ca statul să meargă.

  Un articol de: Octavian Țâcu

 16. ‘europeanule’ daca majoritatea romanilor gandeau ca tine pe bune ca sprijineam proiectul Moldova Mare separata de Romania! esti aberant si ridicol domnule ‘european’ .

 17. @ nationalist 88,
  Poti sa sprijini tu proiectul Moldova Mare pana faci scurta la mana. Si ce-i cu asta? Tu pe moldovenii din Romania i-ai intrebat daca vor in Moldova Mare? Nici nu vor sa auda de „rusii de peste Prut”, asa cum va spun ei. Daca spuneai lucrurile astea acum 9 ani poate o unda de tristete si de ingrijorare m-ar fi cuprins. Cum in 2004 Romania a devenit membra NATO si in 2007 membra UE, poti sa spui ce vrei acum. Cine are timp sa te asculte. Umbrela protectoare a Occidentului se afla deasupra noastra, a romanilor. S-au dus vremurile cand ne amenintati din doua in doua zile. Istoricul si analistul politic roman care spunea ca de la constituirea principatelor romane si marea unire de la 1918 primirea in NATO si in UE a Romaniei este cel mai important lucru care li s-a intamplat vreodata romanilor a spus cel mai mare adevar auzit vreodata. Asa ca tu peroreaza cat vrei. „Cainii latra, caravana trece.” Atat de mult a marcat aceste evenimente viata romanilor incat aproape am uitat de Basarabia. Vreti sa va ajutam sa mergeti pe urmele noastre spre lumea civilizata? Bine. Nu? La revedere! Nu prea mai avem timp de voi…
  Tine minte aceste doua date: 26 martie 2004, anul intrarii Romaniei in NATO si 1 ianuarie 2007, anul intrarii Romaniei in UE. De atunci obraznicia si amenintarea de la est, mai de aproape sau de mai de departe s-a terminat definitiv. Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord spune clar: Amenuntarea asupra suveranitatii sau asupra teritoriului unui stat membru NATO ( si proiectul Moldova Mare este o asemenea amenintare asupra teritoriului Romaniei ) inseamna amenintare asupra NATO in intregul sau. Asa ca baga-ti proiectul Moldova Mare undeva…

 18. Nu-i de mirare, asa cum le spuneti ‘unguri’ romanilor din Ardeal noua ne spuneti ‘rusii de peste Prut’… in fine este punctul tau de vedere, un punct de vedere las de altfel, la cat de usor te-ai resemnat cu pierderea Basarabiei(unde romanii au fost dintodeauna majoritari) ce sa mai vorbim atunci de Bucovina de Nord si Tinutul Herta?
  La o adica nu mai aveti timp de noi, aveti treburi mult mai importante? 🙂 hai enumera 5 din ele, sa ma rad putin…

 19. Ha ha ha esti tampit,n- am suzit in viata mea sa- i faca cineva ” unguri” pe romsnii ardeleni.Pai aia au fost 1000 de ani sub unguri si tot romani au ramas , nu si- au botezat copii nici Ianos nici Pista, cum v- ati botezat voi toti Igor si Oleg. Si nici sa vorbeasca ungureste nu a auzit vreodat cineva pe vreun roman ardelean..In 1877 au trecut muntii cu granicerii imperiali in spinare sa lupte pentru Romania ! voi faceati ciubotele rusilor ca nu degeaba va ” cantat” pushkin cum v- a cantat!

 20. hai lasa povestile bradule, daca sunt de peste Prut crezi ca ma prostesti tu asa de usor? 🙂 am luptat si luptam destul cu rusii si nu compara tu aici biata hungaria cu marele urs rus….

 21. si apropo, eu nu sunt botezat nici Igor si nici Oleg, am fost botezat cu ION… deci, tampit esti tu 😉

 22. Esti Ion o s..a,esti Ivan.Diferenta între ardeleni si voi basarabeni e cum e între o mașina Volga si un Mercedes.Aia din provinciile deNV intr-o mie de ani nu si-au uitat limba si schimbat religia. Oricumrusi o sa va considere ruminii tigani fasisti.

 23. @ nationalist 88,
  Vrei 5 exemple de treburi importante pentru romani? Pai sa incepem:
  – intrarea in spatiul Schengen
  – terminarea scutului antiracheta de la Deveselu
  – terminarea podului peste Dunare de la Calafat-Vidin
  – inceperea lucrarilor de la podul peste Dunare de la Calarasi-Silistra
  – deschiderea uzinelor Daimler-Mercedes de la Sebes si Cugir, in judetul Alba, care se vor alatura uzinelor Ford si Dacia-Renault ( parte a concernului Renault-Nissan-Saab-Dacia ) din Oltenia
  – terminarea lucrarilor de extindere la aeroportul Otopeni, devenit cel mai mare aeroport din estul Europei, mai mare decat aeroporturile rusesti de la Moscova si Sankt Petersburg
  – inceperea lucrarilor la un nou aeroport de pasageri in sudul Bucurestilor care sa completeze traficul de pe aeroporturile Otopeni si Baneasa
  – reinceperea lucrarilor la canalul Bucuresti-Dunare care vor transforma Bucurestii in port la Dunare alaturi de Belgrad, Budapesta si Viena
  – inceperea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului Romanesc si a centrului ecumenic aferent cu spatii de cazare, sali de conferinte, spatii medicale, de invatamant si cercetare
  – inaugurarea lucrarilor de la cel mai mare centru de cercetare din Europa de la Magurele, langa Bucuresti, care va avea cele mai mari lasere din lume, care vor beneficia de serviciile unui reactor nuclear pentru cercetari deja existent si care impreuna cu centrele similare din Ungaria si Cehia vor forma o retea imbatabila de cercetari de top situata in Europa de est
  – terminarea retelei nationale de autostrazi
  – realizarea liniei de cale ferata de mare viteza Budapesta-Bucuresti, parte a retelei europene de transport rapid
  – dupa Sibiu, orasele Iasi, Cluj-Napoca si Brasov capitale culturale europene
  … si mai sunt inca multe, oricum mai multe decat 5. Cele mai multe dintre aceste lucrari de anvergura nu s-ar fi putut realiza niciodata fara fondurile uriase alocate de UE. Deci este buna si UE la ceva…

 24. Este o prostie sa nu permiti D-nei Pavlicenco sa nu protesteze,dar cred ca la acest protest vor veni pana la 10 persoanesi in acest fel se va descredita aceasta nobila actiune.Dupa mine acolo unde este susnumita doamna ,acolo este tradare si rea vointa.NUMAI PRIN VORBARAE nu se hotaraste nimic.

 25. UE este singura optiune, nu se pune problema, doar ca la unii, nu vreau sa cred ca majoritatea, aceasta UE v-au luat mintile daca ajungeti sa semnati cu’europeanul’ (de ce nu romanul?) si deja nu mai aveti timp de regiunile istorice in cazul nostru Basarabia, unde locuiesc romani. Si asa, hai sa spunem, nu aveti o imagine prea buna in Europa, ca sa nu recurg la alti termeni….

 26. ba salam, Ivan e ma-ta tu taranoiule nespalat…

 27. „Am luptat si luptam destul cu rusii si nu compara tu aici biata hungaria cu marele urs rus….” Ce vorbesti Frant? Fostele republici sovietice baltice care aveau un procent infinit mai mare de rusi pe teritoriul lor dar care au stiut ce vor si care au luptat cu adevarat impotriva jugului velikorus sunt acum in NATO si in UE. Voi sunteti in CSI si va paste aderarea la Uniunea Eurasiatica. 200.000 de rusi cati mai aveti in teritoriul pruto-nistrean ciuntit zilnic si cu armata de ocupatie pe el dicteaza viitorul la 3.500.000 de romanofoni care se declara in mare majoritate moldoveni si statalisti iar clasa politica mancurtizata ticaloasa tradatore si incompetenta se tot chinuie sa declare limba rusa limba de comunicare interetnica in Basarabia. Romanofonii din fosta gubernie ruseasca Bessarabia sunt singurii romani din jurul Romaniei care au sentimente puternic antiromanesti ( cum, precum se vede, le ai si tu ) care au atacat in modul cel mai josnic statul roman si i-au pus la indoiala existenta si au avut obraznicia sa declere ca ei sunt o alta etnie decat romanii si vorbesc o alta limba decat limba romana. Nu mai fa tu trimiteri la bucovineni, la cei din tinutul Herta, la maramureseni, la romanii din Ungaria sau Iugoslavia. Nici nu putiti pe langa ei. Sunteti singuri care vorbiti intre voi ruseste ( eu am vazut asta inclusiv la centrele pentru depunerea actelor pentru redobandirea cetateniei ) si chiar va mandriti cu asta si acesta este si motivul pentru care romanii va si spun „rusii de peste Prut”. Si nu te doara pe tine capul despre cum sunt vazuti romanii in Europa ( desi se cam vede ca te cam roade chestia cu NATO si cu UE ) din cauza etniei rroma. Vezi-ti tu de statul ratat pruto-nistrean in care locuiesti, fosta gubernie ruseasca Bessarabia in care comunistii reprezinta 40% din optiunile electoratului „moldovean” iar marea majoritate a populatiei, incalcand preceptele Canonului 8 Apostolic si 34 Ecumenic emise de catre Sinodul Ecumenic de la Efes II din anul 431, au ales sa se inchine la o biserica straina, biserica pravoslavica velikorusa, dusnamana de moarte a romanismului, tradand astfel credinta stramoseasca a propriului popor, nascut crestin, botezat de catre insusi Apostolul Andrei, cel intai chemat, fratelui Apostolului Petru. Si tu imi vorbesti mie, secatura, despre faptul ca eu nu ma consider roman ci european si nu lupt pentru propasirea basarabenilor, cei care ei insisi refuza sa se considere romani si care ne tot acuza ca vrem sa-i invadam si sa-i romanizam. Tu insuti clampanesti despre Moldova Mare. Ai tu idee cat cheltuie statul roman cuniste nerecunoscatori ca voi? Cand moldovenii din Moldova cea adevarata, cea pe teritoriul careia se afla toate cele 4 capitale istorice, Baia, Siret, Suceava si Iasi, pe teritoriul careia s-a nascut la Borzesti, a domnit la Suceava si a fost inmormantat la Putna, marele Stefan, personaj istoric pe care romanii din cele trei provincii istorice l-au votat ca fiind cel mai mare roman din toate timpurile, au hotarat ca vor sa se uneasca cu valahii si sa formeze Romania voi unde erati? Atat de tare v-au mancurtizat si v-au rusificat muscalii incat nici acum nu va dati plecati precum viermele din hrean. Duceti viata pe care o duceti ( cei mai calici mai inculti si mai betivi din Europa ) si va aflati acolo unde va aflati pentru ca imensa majoritate dintre voi ati ales asta. Si tu ai enorma impertinenta sa spui ca noi romanii nu facem destul pentru voi cei care de-a lungul istoriei recente ati tot lovit in poporul roman si l-ati insultat si l-ati batjocorit cum va venit la gura, cum faci de altfel si tu acum secatura? Auzi domnule, Moldova Mare? Piei din ochii mei jivina taratoare, fara caracter si fara coloana vertebrala!

 28. Euroeanule,
  ai dreptate in multe privinte, dar nu toti românii est-moldoveni
  sunt niste secaturi rusficate si inculte.
  O parte a intelectualitatii noastre si nu numai,
  s-au jetrfit pentru Re-Unirea noastra cu Patria-mama România.
  Vezi lista de mai sus. Cu acesti eroi ce facem ?
  Din pacate, prostia este inca la putere la Chisinau,
  impreuna cu mafiotii si coruptii si cu o limba stâlcita moldo-moscaleasca
  pe strazi. E tristul adevar !
  Ce ne-ar sfatui oare Eminescu in asemenea situatie ?

 29. Bravule Europene, vrajba nu este buna sfatuitaore. Vom trabate cu atat mai usor aceste vremuri, cu cat vom fi mai lucizi, mai uniti in cumintenie, in chibzuinta, in intelegere reciproca. Toti vedem aceleasi lucruri, dar putini le dibuiesc continutul. Cateodata se ivesc prilejuri clare, atat de clare, incat abia atunci oamenii vad ce vad. E nevoie de barbati ai neamului!!! Acestia ar trebui sa aiba curajul, minunatul curaj al adevarului. Sa se lucreze asupra Natiunii si Unirii incet, fara trambitari (de genul tau), fara venin (marca „euro-pe-anu”), metodic, iar lucrul va trebui sa dureze. Calitatea trebuie sa ne preocupe in primul rand, pentru a ajunge sa dam rezultate. Sa ne ridice in stima si pretuirea vecinilor (suspecti sau nefavorabili). In fond, istoria (interpretata dusmanos de tine) nu este atletica usoara, nu este pact cu diavolul (din tine) sau cu perso-nulitati (ca tine) sau gargara perso-anala. Vrei sa dai lectii de patriotism, virtute etc. Lasa! Esti sceptic, ranchiunos si xenofob. Defprmezi cu buna stiinta gustul public. Plutesti contra curentului si a timpului. Timpul care lucreaza, incet si sigur, in favoarea proniei ceresti… Adversitati vor fi inca multe si mari, dar ciosvarta asta de popor va rezista si se va debarasa de gunoiste comunistoida, pseudo-patriotica, porno-unionista. Daca Romania ar fi avut un papa la Roma, daca Romania ar fi fost – in ’90 -o Germanie, o Finlanda, o Suedie, o Belgie etc. , atunci Basarabia ar fi avut, in mod categoric si sigur, Norocul Balticilor!!! Azi, Romania ( si e foarte bine!) trage invataminte din acea lectie istorica si aceasta concluzie influenteaza benefic activitatea sa diplomatica. ..”Cei ce nu invata din trecut sunt condamnati sa il repete”…Asa ca …invata cel putin care sunt gresitii gresitilor nostri.

 30. @ Dragos Stancu,
  Demagogie, gargara… Totul va fi bine si la vara cald… Pereat Romania, fiat Bessarabia. Egoismul tipic basarabean. Si apropo de pseudo nulitati eu sunt totusi profesor si consilier al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Tu pe cine reprezinti? Oi fi vreun guru… Vrei sa ti-o spun de la obraz? Ar fi o mare greseala unirea RM cu Romania. Faptul ca refuzi sa vezi realitatea si anume ca marea mojoritate, imensa majoritate a romanilor si basarabenilor nu doresc aceasta apropiere nu inseamna ca aceasta realitate nu exista. Recent i-am scris premierului Ponta in legatura cu afirmatia sa complet gratuita conform carei „prioritatea zero pentru Guvernul Romaniei este Republica Moldova”. In numele cui vorbeste premierul? S-a consultat cu cineva? Cum va justifica sumele cheltuite pentru nimic? Lucrul asta nici macar Basescu nu l-a facut. Pe romani i-a intrebat cineva daca sunt de acord cu aceasta risipa. Ce castiga romanii din chestia asta? Ce are RM, asa plina de armata ruseasca si de comunisti si ciuntita si rusificata in ultimul hal, de oferit? Citind postarea infatuata si gongorica m-a cuprins, vorba lui Toparceanu ( era sa spun Tariceanu ), „o tristete iremediabila”. Sunt convins ca cei ca tine vor „fauri” marea unire… De parca rusii au timp de fraze bombastice. Se sterg ei undeva cu afirmatiile tale. Ce-mi place mie este faptul ca tu ai tot timpul din lume. Oi fi vreun spirit yoghin…

 31. Nu sunt specialist pe istoria Tarilor Baltice, insa stiu foarte bine ca in anii 90, ROMANII BASARABENI au luptat cu arma in mana contra rusilor la Nistru, s-a luptat pentru Tricolor, s-a luptat pentru Limba Romana si Istoria Romanilor. O fi limba rusa limba de comunicare interetnica, insa nu am permis si nici nu vom permite ca rusa sa fie limba oficiala in Basarabia. Restul, ce spui tu precum vorbim (romanii basarabeni) intre noi in limba rusa e o ABERATIE, si o minciuna nerusinata. Rusii si alte etnii e bine stiut au sentimente antiromanesti datorita propagandei sovietice. O fi avut si o parte din romanii basarabenii o atitudine nu prea binevoitoare, dar nu fata de ROMANIA ci mai degraba fata de unii ‘europeni’ din Romania. Doar tu ai venit primul cu atacuri, ca suntem rusi, ca pula mea, ca nu stiu ce, cand o LUME intreaga stie ca in Basarabia circa 80% sunt romani, indiferent ce preferinte politice avem, toti suntem ROMANI. Citind cineva tampeniile care le insiri tu contra romanilor din Basarabia, poate usor sa-si faca niste notite, isi face impresia ca romanii is darnici, la cat de usor au renuntat la teritoriile sale si la populatia din teritoriile respective, deci nu e o problema de mai rupt din ei pe viitor… Toate cele bune domnule ‘european’ anti roman!!

 32. @ Alecu Mocanu, nationalist 88,
  Parlamentul Romaniei emite legi si le completeaza pe altele care sa vina in sprijinul cetatenilor Republicii Moldova. Guvernul Romaniei face demersuri pentru crearea de facilitati statului moldovean. Statul roman cheltuie sume mai mult decat importante pentru a veni in sprijinul celor care se considera romani. Mai mult decat atat ce se se mai poate face?

  LEGE CADRU PRIVIND STATUTUL CETĂȚENILOR REPUBLICII MOLDOVA PE TERITORIUL ROMÂNIEI
  Expunere de motive
  Aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și la Uniunea Europeană au permis îmbunătățirea condițiilor de securitate și, respectiv, de dezvoltare și integrare europeană, iar apropierea de Republica Moldova este continuarea firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române.
  Proiectul de lege, dincolo de implicațiile sale politice, privește dezvoltarea comună culturală, educațională, socială și economică a cetățenilor din cele două state, precum și alte aspecte.
  Republica Moldova reprezintă sub aspectul structurii etnice cel de-al doilea stat românesc, cu o suprafață de 33.843 de kmp și o populație de 3.938.679 de locuitori, dintre care 72,20% s-au declarat români și moldoveni, potrivit datelor recensământului din 2004. Sintagma de ,,moldoveni” prin care se mai desemnează aceștia în mod tradițional nu indică în realitate nicio conotație etnică, ci doar una regională, și este proprie tuturor locuitorilor nativi ai fostului Voievodat (Principat) al Moldovei, așadar și rezidenților din județele de est ale României.
  De-a lungul timpului, teritoriul și populația Republicii Moldova au avut o evoluție convergentă cu restul spațiului etnic și cultural românesc. România și Republica Moldova sunt două state care au în comun limba, istoria și cultura; ele nu dețin o individualitate națională separată, ci constituie doua fragmente ale aceleiași țări.
  Până în acest moment, statul român a inclus Republica Moldova în cadrul politicilor sale privind românii din jurul granițelor. Aceste politici se adresează minorităților românești de pe teritoriul altor state și promovării drepturilor și culturii acestora între granițele statelor pe teritoriul cărora trăiesc. În Republica Moldova însă, românii nu sunt o minoritate, ci baza populației, locuitorii unui al doilea stat românesc. Prin urmare, este necesar ca România să adopte măsuri specifice direcționate către cetățenii Republicii Moldova și problematica legată de aceștia, indiferent de rasă, etnie și orice alte criterii.
  Punerea în aplicare a prezentului proiect de lege presupune existența și funcționarea instituțiilor având competențele si capacitatea necesară. Înființarea și continua funcționare a Oficiului pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova este o componentă a acestui demers instituțional. Situarea acestuia în structura autorităților puterii executive, în subordinea directă a Primului Ministru al României, îi creează prestigiul și pârghiile instituționale necesare îndeplinirii scopului său.
  Ţinând cont de prevederile Legi nr. 189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, republicată, am întocmit prezentul proiect de lege a cărui avizare o solicităm.
  Inițiativă legislativă
  Emitent: Parlamentul României

  LEGE CADRU PRIVIND STATUTUL CETĂȚENILOR REPUBLICII MOLDOVA PE TERITORIUL ROMÂNIEI
  Parlamentul României adoptă prezenta lege.
  CAPITOLUL I
  PRINCIPII
  Art. 1 Cetățenii Republicii Moldova.
  România își asumă obligația de solidaritate față de cetățenii Republicii Moldova.
  România oferă un regim special cetățenilor Republicii Moldova, precum și persoanelor juridice de naționalitatea Republicii Moldova, în limitele permise de normele europene și de tratatele internaționale la care România este parte.
  Art. 2 Limite
  Prin aplicarea prezentei legi nu se aduce nicio atingere independenței și suveranității Republicii Moldova.

  CAPITOLUL II
  STATUTUL CETĂȚENILOR REPUBLICII MOLDOVA ÎN RELAȚIA CU ROMÂNIA
  Art. 3 Recunoașterea cetățeniei române
  Procedura prevăzută de art. 11 din Legea 21/1991, atunci când petenții au calitatea de cetățeni ai Republicii Moldova, va fi derulată cu asistența Oficiului pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova, care va asigura consultanță gratuită şi, la cerere, reprezentare în fața autorităților competente.
  Autoritatea română competentă aplică aceeași procedură asistată de acordare a cetățeniei și în cazul acelor cetățeni ai Republicii Moldova care fac dovada că s-au declarat de naționalitate română în actele oficiale din Republica Moldova.
  Art. 4 Accesul cetățenilor Republicii Moldova pe piața muncii din România
  România instituie pentru cetățenii Republicii Moldova un permis de muncă special, valabil numai pe teritoriul României, pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitate de reînnoire, care acordă cetaţenilor Republicii Moldova acelaşi drept la muncă şi aceleaşi drepturi conexe dreptului la muncă precum cele acordate de legislaţia in vigoare cetăţenilor români, pe teritoriul României.
  Acest permis de muncă se eliberează și se reînnoiește de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
  Permisul de muncă special se eliberează sau se reînnoiește condiționat numai de absența faptelor din cazierul judiciar.
  De asemenea, permisul de muncă special va fi refuzat persoanelor care au dispus de un astfel de permis și care au încălcat limitele sale, lucrând într-o altă țară a Uniunii Europene.
  Fapta descrisă în alin. (4) constituie infracțiunea de încălcare a limitelor conferite de permisul de muncă special și se pedepsește cu amendă penală sau închisoare de la o lună la şase luni.
  Art. 5 Accesul la sistemul educațional românesc
  În fiecare an școlar și universitar se va aloca un număr substanțial de burse pentru elevi și studenți originari din Republica Moldova. Acest număr de burse nu poate fi mai mic decât cel prevăzut de Hotărârea Guvernului României, nr.968/2000.
  Obținerea, între timp, a cetățeniei române nu conduce la pierderea calității de bursier.
  Se constituie în cadrul Ministerului Educației Naționale Biroul pentru Integrarea Studenților și Elevilor Originari din
  Expunere de motive privind iniţiativa legislativă a cetăţenilor pentru promovarea proiectului de lege cadru privind statutul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul României

  Republica Moldova.
  Biroul pentru Integrarea Studenților și Elevilor Originari din Republica Moldova va acorda servicii gratuite de consiliere multidisciplinară și de asistare pe lângă autoritățile școlare și universitare cetățenilor Republicii Moldova aflați la studii în România în vederea cazării acestora în bune condiții și a integrării lor optime în comunitatea școlară sau universitară în care activează.
  Biroul pentru Integrarea Studenților și Elevilor Originari din Republica Moldova va organiza examene de admitere pentru candidații la bursele oferite de statul român.
  Structura și regulamentul de funcționare a Biroului pentru Integrarea Culturală și Socială a Studenților și Elevilor Originari din Republica Moldova se stabilesc prin hotărâre de guvern.
  Art. 6 Vizitarea Romaniei
  Dovada mijloacelor de întreţinere necesară obținerii vizei de scurtă ședere pe teritoriul României de către cetățenii Republicii Moldova are cuantumul de 30 de euro/zi, dar nu mai puţin de 150 euro ori echivalentul în valută convertibilă.
  Dovada deținerii mijloacelor de întreținere se poate face și prin certificate bancare și numerar.
  Art. 7 Alte facilități
  Copiii, studenții de la forma de învățământ de zi până în 26 de ani, persoanele cu dizabilități și pensionarii cetățeni ai Republicii Moldova beneficiază pe căile ferate și celelalte mijloace de transport public din România de aceleași gratuități și reduceri de care beneficiază categoriile corespunzătoare de cetățeni ai României.
  Cetățenii Republicii Moldova care dețin calitatea de veterani ai armatei române din cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și veteranii din corpul de voluntari ai Republicii Moldova din timpul conflictului de pe Nistru din 1992, au dreptul să primească din partea statului român, la cerere, o indemnizație lunară egală cu cea achitată de România către veteranii de război cetățeni români.
  Cererile de la alineatul de mai sus se primesc și se soluționează în cel mult 60 de zile calendaristice de către Oficiul pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova.
  Costurile facilităților acordate conform alineatului precedent vor fi suportate de la bugetul de stat.

  CAPITOLUL III
  OFICIUL PENTRU GESTIONAREA RELAȚIILOR CU REPUBLICA MOLDOVA
  Art. 8 Înfiinţarea Oficiului pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova
  Se înființează Oficiul pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova, organ cu personalitate juridică, ordonator de credite, funcționând în subordinea directă a Primului Ministru.
  La conducerea Oficiului pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova se află Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova.
  Oficiul pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova este supus controlului parlamentar.
  Structura și regulamentul de funcționare a Oficiului pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova se stabilesc prin hotărâre de guvern.
  Art. 9 Atribuțiile Oficiului pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova
  Pe lângă competențele care rezultă din dispozițiile de mai sus ale prezentei legi, Oficiul pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova are următoarele atribuții:
  Să monitorizeze evoluțiile sociale, culturale, economice și politice din Republica Moldova și să întocmească rapoarte către Guvernul și Parlamentul României.
  Să controleze corecta aplicare a măsurilor dedicate problematicii Republicii Moldova și cetățenilor acestui stat care sunt incluse în legislaţia în vigoare.
  Să acorde asistență juridică gratuită cetățenilor Republicii Moldova aflați pe teritoriul României în domeniile vizate de prezenta lege.
  Să vegheze la implementarea prevederilor prezentei legi.
  Orice alte atribuții îi vor mai fi acordate prin lege sau hotărâre de guvern.
  Art. 10 Aspecte bugetare
  Oficiul pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova și Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni trebuie să primească alocații bugetare corespunzătoare necesarului îndeplinirii competenţelor şi obligaţiilor acordate în conformitate cu prezenta lege și cu celelalte acte normative cu incidență în domeniu, alocaţii al căror total să fie cel puțin egal cu suma transferată de statul român minorităților naționale de pe teritoriul României.

  CAPITOLUL IV
  COMITETUL INTERMINISTERIAL PENTRU
  RELAȚIILE ROMÂNIEI CU REPUBLICA MOLDOVA
  Art. 11 Organizare şi atribuții
  În cadrul Guvernului României se constituie Comitetul Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova, la nivel de secretari de stat din cadrul fiecărui minister, care vor avea ca scop formularea politicilor și propunerea de măsuri privind adâncirea colaborării dintre România și Republica Moldova.
  În Comitetul Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova, în funcție de necesități, pot fi cooptați și directorii de agenții guvernamentale.
  Comitetul Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova funcționează sub președinția Înaltului Reprezentant pentru Republica Moldova sau a Primului Ministru, în măsura participării acestuia din urmă.
  Art. 12 Funcționare
  Convocarea, organizarea și secretariatul ședințelor Comitetului Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova se îndeplinesc de către Oficiul pentru Gestionarea Relațiilor cu Republica Moldova.
  Ședințele Comitetului Interministerial pentru Relaţiile României cu Republica Moldova se țin cel puțin o dată pe trimestru.
  Deciziile Comitetului Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova se adoptă cu majoritatea simplă a membrilor săi și sunt obligatorii pentru toate structurile centrale și locale aflate în subordinea statului român.
  În cazurile în care pentru implementarea unei decizii a Comitetului Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova este necesară emiterea unui act administrativ de către un organ din componența Executivului, termenul pentru emiterea respectivului act administrativ este de cel mult 30 de zile de la data comunicării deciziei Comitetului Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova.
  Structura și procedura detaliată de funcționare a Comitetului Interministerial pentru Relațiile României cu Republica Moldova se stabilesc prin hotărâre de guvern.

  CAPITOLUL V
  DISPOZIŢII FINALE
  Art. 13 Termene
  Prezenta lege intră în vigoare într-un termen de şase luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial.
  Normele metodologice și hotărârile de guvern necesare implementării legii de față vor fi publicate în Monitorul Oficial în cel mult trei luni de la publicarea prezentei legi.
  Art. 14 Alte prevederi
  Acolo unde prezenta lege nu dispune, se aplică Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni

  Camera Deputaților a votat cu o majoritate zdrobitoare, in ziua de 8 mai a.c., proiectul de lege privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni – etnonimele de vlahi, aromâni, istroromâni, moldoveni etc. denumesc pe cea de român.

  Articol unic: Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, se modifica dupa cum urmeaza:
  Articolul 1, alineatul (1) a) se modifica și va avea urmatorul cuprins:
  ART. 1. alin (1) a) drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor Romaniei, indiferent de modul în care aceștia sunt apelaţi (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, , maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlaşi, volohi, macedo-armânji, precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus), denumite în continuare români de pretutindeni;

 33. @ Alecu Mocanu, nationalist 88,
  Va rog sa cititi continutul LEGII CADRU PRIVIND STATUTUL CETĂȚENILOR REPUBLICII MOLDOVA PE TERITORIUL ROMÂNIEI si la final modificarile aduse LEGII NR. 299 DIN 13 NOIEMBRIE 2007 PRIVIND SPRIJINUL ACORDAT ROMANILOR DE PRETUTINDENI, ART. 1, ALINIATUL 1 privitoare la identitatea culturala romana ( apropo de „etnia moldoveneasca” si „limba moldoveneasca” ).
  Dupa cum vedeti, totusi ceva se face. Insa nu se poate sari peste cal, enervand cancelariile occidentale si pe cea rusa, avand in vedere ca marea majoritate a populatiei romanofone din Republica Moldova nu doreste o alta abordare a relatiilor cu Romania. In plus Romania este membra NATO si UE, este de asemenea membra ONU si a Consiliului Europei, calitate care implica niste obligatii internationale care nu pot fi eludate.
  Statutul Republicii Moldova in relatia sa cu UE si aprofundarea relatiilor cu Romania este acela pe care il doreste statul moldovean si populatia Republicii Moldova, stat independent si suveran si nu o anume minoritate de pe teritoriul statului moldovean. Aceasta este realitatea politica si contextul international la ora actuala. Apropo de Republicele Baltice si situatia lor, numai populatia majoritara din Republica Moldova isi poate lua destinul in propriile maini si nimeni altcineva din afara ( desi daca este sa ne referim la Federatia Rusa si respectarea autodeterminarii popoarelor lucrurile se cam complica ).

 34. Euro-pepene, fara sa fie stiut ca esti slujitor al Mitropoliei, te-am trimis la cele cele sfinte…”greselile gresitilor nostri'”, adica la cei care s-au spalat pe maini, lasand Basarbia prada animalelor animalelor salbatice din Ural. N-au tras macar un foc de arma, asa de ochii ciorilor: Principele Carol, Carol al 2-lea, Mihai. Intr-un fel, s-a poruncit ca cei condamnati sa fie tinuti in custi de fier, muscalesti subdimensionale, sa stea incovoiati. Pana si mortilor le era frica, nene consilier. Eu cred ca ai nevoie de consiliere, oricare, dumnezeiasca sau de specialiate. pentru ca abominabila cruzime a actelor dumitale sun subliniate de cuvinte de-a dreptul monstruoase, de o ironie atroce si de o xenofobie imunda. Sfanta lumina nu ti-a intrat in inima. De aceaa esti scuturat de un ras isteric. Esti un produs al regimului ceausist. Probabil, iti pasa mai mult de animalele de companie, decat de cei sacrificati. De aceea spui indirect, ca un calau: „loveste asa incat sa simta ca moare”. Iti lipseste cu desavarsire constiinta, mila, omenia. Deci, calic, orb, schip si nevolnic – din Campia miseilor. N-as vrea sa te trasneasca intr-o buna zi o clopotnita…

 35. @ Dragos Stancu,
  Adevarul ustura intotdeauna si supara tare. Ce sa va fac? Astia sunteti, complexati, suspiciosi si… gingasi! Exista la romani un proverb cum e cu gingasii dar mai bine nu-l spun. Oricum constat inca o data ca la Chisinau se poarta si este la mare pretuire proasta crestere, „lipsa celor sapte ani de-acasa”. Asta ca si betia cred ca de la rusi ati invatat-o.

 36. In primul rand, nu beau decat un pahar de vin rosu la anumite ocazii. Iar tu, mujahedine ce duhnesti a posirca, scaldatoare de morti si coliva, se vede ca nu te-ai trezit dupa betia de aseara. Poate n-ai stiinta ce capcaun esti. Rade harb de oala sparta. Razi tu, razi, Harap Alab, caci nu stii, bisericosule fals, ce osande te paste. Nu la Judecata de Apoi, ci la Judecata de Acum. Intrusule, coada de drac in Mitropolie, obraznicatura intrusa, daca mai crezi in ceva al Tatalui, apoi ar trebui sa-ti aduci amine ca El nu bate cu batul. „Rasplata vrajmasiei pe care o propagi la ordinul satanei intre frati va fi una crunta. Du-te, chirico, si te exorcizeaza in Mugabe. Poate asa, desertaciune inepta, vei gusta din din pacea lui Hristos. Timpul vindeca tot…Si nu-ti compara viata ta de starv cu a altora. Suntem calatori diferiti spre acel vis. Nimeni nu are dreptul sa-i judece pe altii, pentru ca un Nimeni ca tine nu stie cu abilitati psihice si cu dementa senila nu are cum sa stie cu adevarat pein ce am trecut pana acum. Sa ia soarta Ceausistilor!

 37. @Euro-travestitule malformat, nu mai posta! Scrie la:poarta_iadului@yahaha+viagra.borafs de porcina.com(unistoid)

 38. @ Dragos Stancu,
  Lepadatura basarabeana, faptul ca nu mai ai nimic sfant dovedeste ca 200 de ani petrecuti sub rusi nu au trecut degeaba. Nu esti decat un kulak veliko rus, salbatic. Puskin va spunea toroimaci. Ai amintit despre faptul romanii n-au tras un glont la ultimatumul rusesc. N-au facut-o pentru asta intra la pierderi minime. Cand ati intrat in componenta Romaniei nu ati vrut in ruptul capului sa renuntati la doua sechele imperiale: la limba rusa ( postul Radio Basarabia a sfarsit prin a emite in limba rusa ) si la biserica pravoslavnica de rit vechi. In plus convingerile comunistoide au avut urmarile lor. In cei 22 de ani de administratie romaneasca in Basarabia s-au produs 136 de atentate in care au murit 496 de jandarmi ( aia despre care astazi tot afirmati ca l-au palmuit pe taranul basarabean ). Datorita atitudinii voastre refractare si separatiste romanii nu au avut niciodata fata de voi incredere si, spre deosebire de Transilvania, toata administratia a fost adusa de peste Prut. Politia, jandarmeria, granicerii, au fost adusidin vechiul regat. Pe teritoriul Basarabiei nu se afla nici o unitate militara. Invatatorii, profesorii au fost toti adusi de peste Prut. In cadrul Regatului Romania, basarabenii au fost mereu sectari, lumea lor impartindu-se in romani si basarabeni. Cei care in 1940, in fata invaziei rusesti, despre care ai fi zis ca sunt proromani de vreme ce au ales sa plece din Basarabia au continuat sa traiasca in enclave separate pe care le poti intalni si astazi la Buftea si Cernica langa Bucuresti sau la Itcani langa Suceava si peste tot in Transilvania. Si acum, peste tot in lume diaspora romana traieste separat de cea basarabeana si asta in primul rand datorita religiei, basarabenii alegand biserica rusa. Nicaieri nu exista comunitati de munteni, olteni, ardeleni, maramureseni, bucovineni sau moldoveni dar comunitati de basarabeni exista realmente si in Europa si in SUA si in Canada. Chiar faptul ca te supara afirmatile mele facute la adresa basarabenilor demonstreaza ca in strafundul constiitei tale ramai un basarabean si nu un roman chiar daca refuzi sa accepti asta. Este treaba ta. Noi romanii nu vom sacrifica viitorul a 20 de milioane de romani pentru incotele a 3 milioane de basarabeni care nici ei nu prea stiu incotro sa apuce. De altfel tu pe cine reprezinti? Pe cei 5% care se declara romani sau pe restul populatiei pavoslavnice velikoruse si comunistoide, din care peste 60% sunt puternic antiromani. In care parte a lumii mai exista romani care sa vobeasca inre ei ruseste si sa stalceasca inhalul asta limba romana? Tu i-ai auzit vorbind romaneste pe bucovineni, pe maramuresenii din Maramuresul istoric, pe vlahi sau pe romanii din Ungaria si Bulgaria? Seamana ce vorbesc ei cu pasareasca vostra?Cat priveste postatul asta nu o hotarasti tu, basarabean toroimac si imbecil. Sa iti intre bine in cap secatura ca relatii cu Romania si eventual unirea cu Romania nu o sa le faceti voi cei 5% din Basarabia, de capul vostru, impotriva vointei majoritatii romanilor. Pana una alta vad ca rusii fac manevre intense in Transnistria si se pregatesc sa ajunga la Chisinau. Vin „fratii” sa va salveze din ghiara „rominilor tigani fascisti”.

 39. @Europeanul
  Sper (sunt convins chiar) ca nu toți romanii gândesc ca tine. Cine ți-a permis ție, imbecilule, sa vorbești asa de toți basarabenii. Ce merite ai tu, canalie? Sunt mii și mii de basarabeni mai „romani” ca tine. Spui de ardeleni ca au rezistat 1000 de ani? Bravo lor! Nu se știe cum ai fi procedat tu și alții ca tine, mari „eroi”. Cine te mai tine la Mitropolie acolo, javra?

 40. @Euro,așa f…-i arhitecte pe plozii soldatului rus si ai curveibasarabence.Astia numai romani nu-s,îs o populația fără identitate (homosovieticus) care profita de prostia contribuabilului roman sa zburde liberi prin Europa.In rest multumestele pt.aprlativul cu care ne alianță de tigani rumini fasisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *