Dirk Schuebel e satisfacut, cu unele regrete. Liberalii s-au bilbiit de-a binelea

PNL i- a incurajat pe liderii politici pretinsi proeuropeni sa faca o noua majoritate parlamentara, pornind de la ideea942041_541452612557225_456942369_n ca nu sunt socialistii si comunistii o alternativa la guvernare si sperand ca ei nu vor reveni vreodata la conducere. Este altceva ca au votat citiva plecati de la comunisti, vrem sa credem ca vor deveni adevarati necomunisti, ca vor deveni democrati si adepti ai standardelor europene.

Cit priveste Partidul Liberal, noi, PNL, i-am sfatuit pe cei cinci deputati de langa Ghimpu sa voteze Guvernul Leanca, dincolo de supararile obiective pentru cele ce i s-a intimplat formatiunii – parte din cauza unor tradari, comploturi, scenarii, insa si parte din vina liderului inflexibil, nedispus spre dialog, intolerant (si chiar mai mult, pe care nu le vom spune, pentru ca speram sa devina, totusi, altul, si il invitam la sedinta Consiliului Unirii peste o saptamina –  la urmatoarea si-a dat acceptul sa vina Mihai Godea – in vederea consolidarii partidei nationale romanesti). 

Comportamentul celor patru liberali abandonati (unul a lipsit), la votarea Guvernului, a fost jalnic, lamentabil, rusinos si nejustificat. Ei nu s-au putut depasi politic si s-au bilbiit intr-un mod penibil. Ei au trebuit sa voteze, cu atit mai mult cu cat au cerut insistent un alt premier decat Filat, dar sa promita sa monitorizeze la sange acest Executiv.

Vitalia Pavlicenco

http://www.europalibera.org/content/article/25003384.html

Şeful Delegaţiei permanente a Comisiei Europene în R. Moldova răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

dirkschuebel

Dirk Schuebel: „Mai întâi de toate, aş vrea să vă spun că sunt extrem de satisfăcut pentru că ieri a fost desemnat un nou guvern şi că a fost ales un nou speaker al parlamentului. Aceste lucruri vor pune punct crizei politice din ţară, după cinci luni foarte dificile. Astfel, întărindu-se drumul Moldovei în perspectiva summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi nu numai.”

Europa Liberă: Doi diplomati in fruntea executivului si legislativului – Iurie Leanca si Igor Corman – ar avea sanse sa faca mai mult pentru viitorul Moldovei si cetatenilor ei?

Dirk Schuebel: „Pot să vă spun că îi cunosc destul de bine pe ambii şi îi respect pentru munca politică pe care au efectuat-o şi cred că ambii reprezintă o alegere bună şi că vom lucra extrem de bine cu ambii şi că ei îşi vor exercita influenţa pe drumul continuării atât de necesarului proces de reforme pentru a deveni o ţară cu adevărat democratică, aşa cum v-o doriţi.”  

Europa Liberă: Cine in Moldova va realiza programul eurointegrarii? Societatea? Politicienii, UE?

Dirk Schuebel: „După cum ştiţi, noi ajutăm cum putem, dar este evident că această muncă trebuie făcută în primul rând de către guvern, într-o colaborare strânsă cu societatea civilă, desigur. Acesta este una dintre cele mai importante sarcini – cea de a include şi mai mult societatea civilă în acest proces. Cu referire la guvern, va fi foarte important ca toate cele trei partide care formează noua alianţă de guvernare să participe în mod egal şi plenar în procesul de integrare europeană.”

Europa Liberă: Învestirea, aseară, a noului guvern moldovean îndepărtează riscul alegerilor anticipate, care ar fi adus mari câștiguri comuniștilor, spun unii experti. Ce schimbări ar trebui sa se produca dupa crearea noii majoritati parlamentare si învestirea guvernului pro-european?

Dirk Schuebel: „Cred că este clar pentru toată lumea că această a treia alianţă de guvernare va trebui să introducă nişte

UE vrea să vadă o abordare serioasă a reformelor care trebuie înfăptuite în această ţară …

schimbări serioase, faţă de modul cum au acţionat precedentele două. Evident, Uniunea Europeană vrea să vadă o abordare serioasă a reformelor care trebuie înfăptuite în această ţară, nu doar  frumoase spuse oficialilor de la Bruxelles şi alte capitale europene.

Noi vom fi foarte atenţi la seriozitatea cu care procesul de reforme este continuat, la felul cum este combătută corupţia, pentru că doar aşa această ţară îşi va putea  continua calea pro-europeană. Iar în cazul în care aceste reforme sunt continuate, Uniunea Europeană este prima care va oferi sprijinul necesar pentru implementarea acelor paşi care trebuie făcuţi.”

Europa Liberă: Ce asteptari aveti de la aceasta noua coalitie de guvernare?

Dirk Schuebel: „Sarcina principală va consta în faptul ca această a treia alianţă să demonstreze că lucrează pentru binele poporului acestei ţări, pentru a mişca ţara înainte, astfel ca orice suspiciune de activitate în beneficiul partidelor sau chiar beneficiul personal să fie eliminate din start.”

Europa Liberă: Credeti in sansa depolitizarii functiilor in noul/vechi guvern?

Dirk Schuebel: „Cred că ştim cu toţii că acesta este un proces care va mai dura ceva timp – nu poţi hotărî printr-o mişcare ca totul să fie depolitizat brusc. Va fi un proces care va dura ceva timp, dar eu sper că acest nou guvern, care are şi nişte feţe noi, va aborda problema cu seriozitate, înţelegând că această depolitizare este absolut necesară pentru a evita o criză asemănătoare cu cea pe care am urmărit-o pe parcursul ultimelor cinci luni.”

Europa Liberă: Centrul Naţional Anticorupţie trece din subordinea Parlamentului în cea a Guvernului.  Este o decizie conforma rigorilor europene? 

Dirk Schuebel: „Aceasta a fost decizia Dumneavoastră, noi nu dorim să intervenim în acest subiect. Până la urmă, nu contează atât de mult cine şi cui se subordonează, cel mai important lucru este să se ia decizii independente bazate exclusiv pe buchea legii.”

Europa Liberă: Din noul cabinet fac parte aproape aceiaşi miniștri. Ar fi fost bine daca se făceau remanieri?

Dirk Schuebel: „Sincer să fiu, noi ne-am aşteptat la mai multe schimbări. Sigur că noi cunoaştem actuala componenţă a

Ne-am aşteptat la mai multe schimbări …

guvernului şi vedem câteva feţe noi, ne aşteptam la mai multe. Avantajul constă în faptul că persoanele care ocupă de mai mult timp fotoliile guvernamentale ştiu mai bine ce trebuie făcut şi eu sper că această nouă echipă va începe lucrul cu forţe noi, cu o forţă şi dedicaţie nouă pentru a duce mai departe procesul de reforme, după cum am spus-o, fără implicarea intereselor de partid sau personale.”

Europa Liberă: Intr-un interviu pentru Europa Liberă ati spus ca lupta împotriva corupţiei trebuie intensificată în Republica Moldova si că acest flagel trebuie combătut cu mai multă seriozitate, nu doar prin acuzaţii între liderii politici. Va tine cont guvernarea de acest mesaj al dvs?

Dirk Schuebel: „Sper ca întregul guvern, cu ajutorul societăţii civile vor face paşii necesari pentru a lupta cu acest fenomen de o manieră hotărâtă. Cred că este cea mai importantă problemă

Sunt convins că dacă veţi reuşi în combaterea corupţiei, veţi rezolva astfel mai multe probleme simultan…

a acestei ţări. Respectiv, trebuie tratată cu seriozitate pentru că de această problemă sunt legate o sumedenie de alte aspecte . politizarea anumitor instituţii este legată parţial de problemele corupţiei şi, respectiv, totul trebuie examinat complex. Sunt convins că dacă veţi reuşi în combaterea corupţiei, veţi rezolva astfel mai multe probleme simultan. Noi doar putem face apel către toţi politicienii să ia în consideraţie interesele populaţiei ţării ca pe interesul suprem în activitatea pe care o desfăşoară.”

Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre felul in care s-au purtat negocierile si cum s-a ajuns la un compromis ?

Dirk Schuebel: „Orice coaliţie din orice ţară a lumii implică nişte compromisuri. Trebuie să faci compromisuri şi noi suntem mulţumiţi de faptul că un compromis a fost găsit. Bineînţeles că noi dorim să vedem continuarea luptei cu corupţia, astfel ca acest compromis să nu influenţeze procesul de luptă cu corupţia. Este foarte important ca acest subiect să fie tratat de o manieră apolitică.

Dacă există o persoană coruptă, această persoană trebuie judecată şi condamnată la închisoare, în concordanţă cu legislaţia existentă în Republica Moldova. Ne bucurăm că a fost găsit un compromis pentru că el readuce stabilitatea politică pe care o campanie electorală nu ar fi adus-o.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu s-a pomenit vrand-nevrand in opozitie. Ce rol ar putea sa joace el in continuare?

Dirk Schuebel: „Cred că este întotdeauna bine ca să se găsească un compromis cât mai larg cu putinţă, astfel să se implice cât mai multe părţi într-o posibilă coaliţie. Cu toate acestea, în actualele circumstanţe, se pare că nu a fost posibilă integrarea domnului Ghimpu şi a colegilor acestuia din PL în această nouă alianţă. Oricum, domnul Ghimpu ne-a asigurat, în timpul vizitei comisarului Fule de acum două săptămâni, că el şi partidul său va sprijini toate iniţiativele pro-europene susţinute de noul guvern. Cred că acesta  este un bun start.”

Europa Liberă: Dar opoziția comunista ce comportament ar putea sa adopte? PCRM a purtat tratative privind declanşarea alegerilor anticipate, cu reprezentanţi PD şi PLDM, în toată perioada cât s-au dus negocieri privind formarea unei noi majorităţi parlamentare, între colegii fostei Alianţe pentru Integrare Europeană, despre aceasta a anunțat liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Dirk Schuebel: „Eu pot doar să fac un apel către Partidul Comuniştilor din Moldova de a încerca să dea dovadă de o abordare constructivă întotdeauna când e posibil. Opoziţia va rămâne opoziţie, lucrul acesta este clar, dar eu cred că e important să se arate populaţiei că opoziţia poate avea şi o abordare constructivă în anumite chestiuni care sunt importante pentru popor.

Integrarea europeană nu ar trebui să devină o expresie negativă, ea niciodată nu a fost – Partidul Comuniştilor a iniţiat procesul de integrare europeană, toată lumea ştie asta. De aceea este important să existe sprijinul opoziţiei atunci când vine vorba de subiecte importante şi eu îmi exprim speranţa că domnul Voronin, care este o persoană foarte raţională, va urma această abordare împreună cu colegii săi de partid.”

Europa Liberă: Dialogul dintre  putere si opoziție ar putea fi si mai greu?

Dirk Schuebel: „În orice democraţie există dezbateri politice, acestea însă nu ar trebui să depăşească un anumit nivel de argumentare. Orice discuţie de acest gen este benefică într-o societate democratică pentru  că s-ar putea ca guvernul să nu aibă întotdeauna dreptate. Opoziţia are dreptul de a se exprima şi de a face propuneri. Este important cum are loc acest dialog.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun ca  programul de guvernare prezentat de dl iurie Leanca include aceleași prioritati ale guvernării de acum trei ani si ca au cam batut pasul pe loc, sa aiba dreptate cei care fac aceasta constatare?

Dirk Schuebel: „Nu. Eu cred că a post uşor prematur ca în anumite ocazii să fie fixate limite temporale, pe de altă parte a fost un stimulent pentru a începe reformele pentru a stabili nişte obiective. Este clar că asemenea obiective nu se materializează întotdeauna. Cred că putem spune că în relaţiile noastre bilaterale am colaborat cu succes.

Am finalizat, în principiu, negocierile politice referitoare la Acordul de Asociere, acum, sperăm să finalizăm în două săptămâni negocierile în subiectul regimului de liber schimb, astfel ca să iniţiem, în principiu, Acordul de Asociere la Vilnius, dacă totul merge conform planului. Şi acesta, cred, este un mare succes.

Acelaşi lucru se referă la planul de acţiuni referitor la liberalizarea regimului de vize – aşteptăm rapoartele experţilor, în urma misiunilor avute în Republica Moldova în februarie şi martie. Din informaţiile preliminare, ştim că nu va fi extrem de dificil să se parcurgă şi etapele necesare finalizării negocierilor, astfel ca la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius  negocierile să fie încheiate din punct de vedere tehnic.”

Europa Liberă: Cum ar trebui sa acționeze actualul guvern pro european de la Chișinău ca sa nu supere Moscova?

Dirk Schuebel : „Consider că atât Moscova cât şi Bruxelles-ul şi statele-membre ale UE sunt interesate de o Moldovă stabilă. Noi discutăm care sunt cele mai bune căi pentru atingerea acestei stabilităţi, cred că este un proces normal. Noi credem că o zonă aprofundată de liber schimb, care va fin inclusă în Acordul de Asociere va fi cea mai bună cale de obţinere a acestei stabilităţi, pentru înaintarea pe calea democratică – de aceea noi o promovăm.”

Europa Liberă: E adevărat ca Acordul de Asociere va fi semnat pana la următoarele alegeri parlamentare?

Dirk Schuebel : Acum există un guvern nou şi eu sper din suflet ca acest guvern va fi capabil să lanseze pregătirile pentru semnare şi că vom asista la semnarea acestui acord de asociere înainte de următoarele alegeri parlamentare care vor urma. Acesta este obiectivul nostru, ca Acordul de Asociere să intre în vigoare înainte de următoarele alegeri parlamentare.

Europa Liberă: Soluționarea problemei transnistrene se regăsește printre prioritățile guvernului. Cu sau fără şanse?

Dirk Schuebel: „Sigur că ar trebui să rămână o prioritate de bază şi pentru noul guvern, astfel cum a fost şi pentru cel precedent pentru că eu cred că fără o rezolvare cu succes a acestei probleme va fi mult mai dificil pentru Republica Moldova să aibă succes pe calea integrării europene. Ambele probleme, repet, nu sunt legate între ele, oricum însă, dacă ar exista o soluţie sau o rezolvare a problemei, ar fi mai uşor să se atingă obiectivul integrării europene. Repet însă, aceste două subiecte nu sunt interdependente.”

Europa Liberă: Mulți îşi pun întrebarea ce ar trebui sa se facă mai întâi, reunificarea ţării sau apropierea Moldovei de UE fără Transnistria?

Dirk Schuebel: „Cred că Moldova ar trebui să lucreze în paralel pe ambele direcţii şi la fel cum UE sprijină integrarea europeană a Moldovei, noi sprijinim şi procesul de reglementare inclusiv prin participarea în formatul 5+2 şi prin măsurile de consolidare a încrederii pe cele două maluri, în scopul apropierii ambelor părţi.”

Europa Liberă: Ati participat la Zilele Europei in stânga Nistrului. Ar dori autoritățile de la Tiraspol sa imbratiseze opțiunea pro-europeana? Se pare ca ele sunt cu gândul la o alta integrare, euroasiatica.

Dirk Schuebel: „Să ştiţi că am fost foarte surprins de succesul Zilei Europei pe care am celebrat-o şi mulţumiri pentru acestDirk Schuebel la Tiraspol la 26 mai lucru ar trebui să fie adresate autorităţilor transnistrene şi celor din Tiraspol are au făcut posibil evenimentul.

Am avut o discuţie foarte interesantă. Sigur că a fost un eveniment cultural, oricum însă, am avut discuţii foarte interesante cu populaţia şi eu şi colegii mei am fost impresionaţi de nivelul de cunoştinţe de care a dat dovadă populaţia  transnistreană despre Uniunea Europeană. cred că este important faptul că populaţia Transnistriei  este interesată şi îşi menţine interesul faţă de Europa şi cred că discuţiile avute de Ziua Europei confirmă acest lucru.”

Europa Liberă: Integrarea euroasiatica contrazice integrarea europeana? Se exclude una pe cealalta?

Dirk Schuebel la Tiraspol la 26 mai

Dirk Schuebel: „Iarăşi, aceasta este o decizie care trebuie să fie luată de ţara Dumneavoastră, de alte ţări, care ar fi opţiunea preferată. Noi, după cum am mai spus-o, credem că cea mai bună cale pentru Moldova o reprezintă Acordul de Asociere şi intrarea în zona aprofundată  de comerţ liber, prin care Moldova se va integra în imensa piaţă europeană cu 500.000.000 de consumatori. Până la urmă, bineînţeles că este alegerea fiecărei ţări în parte să-şi  aleagă calea de dezvoltare economică.”

Europa Liberă: Cât de liberă este presa din Moldova?

Dirk Schuebel: „Mai întâi de toate, Moldova – asemenea oricărei alte ţări democratice are nevoie de mass-media libere. Iată de ce principalul scop este de a avea un tele-radio difuzor public independent şi neutru. Teleradio Moldova ar trebui să se

Ar fi bine să vedem pe termen mediu mai puţină politizare a mass-media…

mişte înainte pe această cale şi noi vom fi bucuroşi să susţinem acest proces. Evident că alte mijloace de informare în masă care aparţin anumitor proprietari au anumite interese pe care le promovează.

Ar fi bine să vedem pe termen mediu mai puţină politizare a mass-media, pentru că azi – Dumneavoastră o ştiţi mai bine ca mine, e suficient să deschizi o pagină web a unei instituţii media ca să-ţi dai seama după două minute cărui partid politic este aceasta afiliată sau pe cine sprijină. Cred că ar fi bine să existe mai puţină vehemenţă în aceste media – acest lucru ar putea ajuta în viitor şi la diminuarea tensiunilor din spaţiul politic.”

Europa Liberă: Care poate fi soarta NIT-ului? 

Dirk Schuebel: „Vom continua să monitorizăm cu atenţie şi ce va decide Strasbourg-ul – după cum ştiţi, NIT s-a adresat la CEDO în această privinţă. Noi urmărim şi ce se întâmplă cu alte mass-media care s-au ciocnit cu probleme. Observ acum cazul Moldovei Suverane. Ştiu că există probleme şi la Kommersant Plus, care, din câte aud, este supus unor ameninţări serioase. Sper ca pentru fiecare caz să poată fi găsită o soluţie, ca pentru moment, Kommersant Plus să-şi poată continua activitatea.

Sper ca Robert Zapadinski, pe care îl cunosc bine şi care îşi face bine treaba să-şi poată continua munca. Acelaşi lucru se referă şi la oricare alte mass-media. Ştiu că acum apar instituţii media noi, ATV, care nu completează neapărat golul lăsat de NIT, dar cel puţin oferă posibilitatea exprimării unor anumite opinii. Vom urmări cu mare atenţie evoluţiile din domeniul media, aşa cum am făcut-o şi în trecut şi ne vom exprima punctul de vedere dacă vom sesiza anumite acţiuni incorecte faţă de mass-media.

Europa Liberă: Dle ambasador, de ce este usor sa ajungi eurosceptic in R. Moldova?

Dirk Schuebel: „Cred că unii oameni au uitat tot ceea ce a fost obţinut în ultimii patru ani din cauza evoluţiilor din ultimele cinci luni. Eu cred că această ţară nu mai este ţara care era în momentul venirii mele aici în a doua parte a anului 2009. Cred că multe lucruri s-au schimbat spre bine. Din păcate nu destule

Este foarte important să se comunice mult mai bine cu populaţia…

lucruri s-au schimbat spre bine astfel ca populaţia să poată simţi schimbările.

Acum este foarte important să se comunice mult mai bine cu populaţia pentru a-i arăta rezultatele concrete, astfel ca oamenii să-şi recapete încrederea în această nouă alianţă de guvernare. Acesta ar putea fi cel mai important lucru pentru noul guvern, pentru că fără sprijinul unei importante părţi a populaţiei, procesul de reforme nu poate izbuti.”

Europa Liberă: Cât de mult conteaza ca autoritatile de la Chisinau sa dea dovadă de consecvență in promovarea vectorului politice externe si ce mesaj aveti pentru conducerea tarii?

Dirk Schuebel: „Pentru oamenii simpli, eu sper ca reformele să fie vizibile pentru fiecare cetăţean din Moldova, ca fiecare persoană să simtă că ţara merge pe o cale corectă şi se fac acţiuni corecte. Din păcate, până acum, acest lucru nu a fost făcut suficient şi eu sper din suflet că acest guvern nou va fi capabil să transmită aceste mesaje.

Noilor lideri politici, conducătorilor noi eu le-aş dori tot norocul din lume şi aş vrea să repet că Uniunea Europeană este gata să sprijine Moldova. Nu pe politicieni, ci Moldova, pe oamenii din Moldova, dacă procesul de reforme va continua. Vom fi foarte atenţi la sistemul echilibrului puterilor nu doar în guvern, ci şi în rândurile opoziţiei, care are un important rol de jucat şi care ar trebui să joace acest rol. Şi ca evenimentele din ultimele cinci luni să rămână în trecut, astfel ca să privim cu optimism către viitorul Moldovei.”

Europa Liberă: Pentru că mandatul dvs se apropie de sfarsit, sa va intreb daca aveti si anumite regrete in calitate de sef al delegatiei permanente a UE la Chisinau?

Dirk Schuebel: „Întotdeauna ai idei şi planuri pe care vrei să le realizezi. Cred că am obţinut multe în această perioadă, dar sigur că nu toate visele s-au îndeplinit. Mi-ar fi plăcut, în mod special, ca sprijinul nostru şi colaborarea pe care am avut-o să fi putut fi înţeleasă mai clar de populaţie, să fi fost mai vizibilă pentru oamenii simpli. Eu călătoresc mult prin ţară şi observ că direcţiile nu sunt întotdeauna pozitive în ceea ce priveşte acţiunile guvernului.

Marea mea dorinţă este ca în aceste câteva luni ale mandatului meu în această ţară să colaborăm în rezolvarea acestui aspect şi să aducem o rază de bucurie oamenilor din Moldova, care au muncit din greu în toţi aceşti ani şi care merită să trăiască o viaţă mai bună. A fost o perioadă foarte intensă şi parţial uşoară datorită cooperării foarte strânse şi pe alocuri dificilă pentru că politicienii Dumneavoastră şi-au făcut viaţa grea cu propriile mâini, fapt care ne-a îngreunat şi nouă munca.”

Europa Liberă: Lasati sa se inteleaga ca Moldova poatea avea un viitor prosper…

Dirk Schuebel: „Desigur. Sunt convins că această ţară va avea un viitor prosper, cu singura condiţie ca liderii să înţeleagă că este important să-ţi serveşti ţara şi nu propriile interese politice.”

Loading Facebook Comments ...

4 Comments

Add a Comment
 1. Dirk Schuebel: „Desigur. Sunt convins că această ţară va avea un viitor prosper, cu singura condiţie ca liderii să înţeleagă că este important să-ţi serveşti ţara şi nu propriile interese politice”. Fiti atenti si vedeti ce unica conditie trebuie sa „inteleaga” liderii”:”sa serveasca tara si nu propriile interese!” Eu va asigur ca aceasta conditie nu va fi indeplinita niciodata atata timp cat vor mai fi acolo sus din simplul motiv:Ei au ajuns la puterea politica si executiva ca sa-si serveasca afacerile de hotie incepute in anii 1994-1999 si continuate de la 2009 pana in prezent.Totul in tara este sub controlul hotilor.

 2. Guvernul care a fost ales
  Va rămâne în anale
  Nu ca unul de succes,
  Ci al …ruşinii naţionale.

 3. „noi, PNL, i-am sfatuit pe cei cinci deputati de langa Ghimpu sa voteze Guvernul Leanca”

  Am ris cu pofta. Le trebuie celor cinci sfatul PNL cum ii trebuie ursului botniza. Sint sigur ca nu s-au adresat PNL dupa el, si sunt sigur ca nici nu l-ati dat. Si chiar de ati scris vreo scrisoare formala, cehati oni hoteli pe sfaturile voastre. Oricite valuri ati face, sunteti prea mititei si neimportanti, ca cineva sa va ceara sfaturile. Ne nado sebe listiti.

  Da referitor la PNL – Ghimpu e urmatorul candidat pentru obtinerea prestigiosului titlu de „cadavru politic”. La urmatoarele alegeri PL nici nu va trece pragu electoral. Ghimpu nu intelege ca politicienii adevarati nu se comporta ca Jirinovschi. Sper sa-i inchida cineva clapanu cu firma palionaia din Cimislia ce vinde motorina.

 4. Liberalii mensevici s-au facut de rusine de-a binelea. Dumnezeu sa-i ierte, ca pe ei nu-i va ierta nimeni, nici dracu! Din cauza ca l-a lins pe Plahotniuc. Si-l vor linge in continuare. Bine-ar fi daca Societatea civila sar uni;! sa se uneasca pentru a-l nimici pe acest oligarh feroce. E usor sa arati cu degetul la o singura persoana. Unirea face puterea! Hai sa dam mana cu mana, sa dispara fiinta pagana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *