Mircea Popescu: Criza din Basarabia

popescu

Recenta furtuna politica de la Chisinau reprezinta nu numai un recul din punctul de vedere al dezvoltarii nationale, politice si sociale interne, prin fereastra intredeschisa fortelor retrogade, pregatite sa revina in forta, dar constituie si o amenintare pentru relatiile cu Romania si pentru cursul european.

Intr-adevar, in cazul in care s-ar ajunge la alegeri anticipate, revenirea la guvernarea a fortelor antiromanesti agresive, va conduce la racirea relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului. In plus, instabilitatea politica creata, amplifica scepticismul tarilor europene, deja confruntate cu o criza financiara, economica si a populatiei, fata de locul Basarabiei in cadrul comunitatii.

Nu este un secret ca Bucurestiul, care se considera un sponsor natural al Chisinaului in aspiratiile proeuropene, a incercat, prin toate canalele de comunicare si influenta, sa ajute toate partile aflate in conflict, ca sa cada la o intelegere pentru a nu compromite directia europeana a Basarabiei.

In acest context, nu este explicabila agresivitatea lui Mihai Ghimpu, la adresa tuturor fortelor politice basarabene, inclusiv a unora dintre colegii sai, care opineaza pentru sustinerea unui guvern proeuropean.

Oare liderul PL, cu experienta sa politica, nu intelege ca o asemenea atitudine, precum si refuzul creari unor aliante politice, de exemplu cu partidul unionist PNL, duce la pierderea, in ritm accelerat, a credibilitati si la caderea in sondaje a singurului partid parlamentar cu opinii proromanesti declarate?

Se pare, ca in Basarabia exista blestemul “tatucului”, a carui personalitate, de altfel incontestabila, isi pune amprenta pe  intreaga activitatea a partidului care ajunge sa se identifice prin persoana acestuia (vezi PL-Ghimpu, PCRM-Vorornin, PNL-Pavlicenco, PLDM-Filat, PPCD-Rosca, s.a.m.d.).

Tocmai de aceea, ascensiunea si decaderea unui asemenea partid urmeaza cursul si destinul persoanei-eticheta, prabusirea conducatorului ducand si la prabusirea partidului creat in jurul numelui sau.

Din considerente sau hachite personale, din lipsa de personalitate si initiativa a altor membri ai partidului, principiile se pot pierde (vezi mesajul unionist pe care l-a avut PL si care s-a volatilizat “pragmatic” pe drum, la fel ca si in cazul PPCD-Rosca) si, odata cu ele, si ratiunea de a fi a formatiunii politice care se trezeste goala de continut, dar si de electorat.

Pentru democratizarea vietii lor interne si, prin extensie, a vietii natiunii, dar si pentru minimizarea pericolului disparitiei de pe scena politica odata cu disparitia sau decaderea liderului, partidele basarabene nu au alta optiune decat sa paraseasca imaginea de partid-persoana si sa devina partid-colectiv.

Ce-ar fi de facut pentru salvarea drumului european al Basarabiei?

In primul rand, este absoluta nevoie de refacerea si mentinerea AIE de catre toate componentele sale, pentru ca, si prin ajutorul acordat de Romania, sa reuseasca sa faca credibila pentru populatie directia europeana de dezvoltare .

La nivelul PL, este indicata o modernizarea a conducerii, iar in prima etapa sa sustina, chiar cu scrasnete de dinti, guvernul Filat.

Daca aceasta optiune nu este luata in considerare, atunci, parlamentarii exclusi din partid, deci cu “contractul reziliat“, in cazul in care au cu adevarat principii unioniste, ar putea deveni membri PNL, partid care are platforma unionista declarata si ar putea crea un mini-grup unionist in Parlament.

Prin acceptarea parlamentarilor demisi, PNL va deveni partid parlamentar, prin usa din sapte, dar totusi vocea unionista va deveni voce parlamentara. Si, cine stie, in urma reformarii in partid-colectiv, dupa cum spuneam, bazele partidului se pot largi si cu alti parlamentari care astazi sunt nehotarati.

Totusi, varianta optima, ar fi aceea, prin care grupul demisilor deveniti PNL-isti sa devina interfata care sa contribuie la o unificare majora a celor doua partide proromanesti si prounioniste, solutie care in prezent este refuzata cu cerbicie de conducerea PL.

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Chiar daca vor veni partidele pro sovietice (am gresit PCRM, partidul socialistilor) nu vor putea opri apropierea de Romania care este una naturala. Acum traim in lumea tehnologica unde este foarte dezvoltat internetul, televiziunea, radioul si rusia prin mijloace pasnice nu va reusi sa schimbe cursul tari.

 2. Popescu-transatlanticul e prea departe de Basarabia ca sa inteleaga relatiile dintre politicienii basarabeni…. Cat costa numai sugestia cu privire la crearea unui mini-grup unionist in Parlament, adica aducerea celor sapte deputati PL-isti (in primul rand a intelectualei Ana Gutu) sub maiastra conducere a altui dictator… Asta ar insemna sa-i bagi pe cei 7 in cele 0,5% de voturi PNL-iste (accentuez: PNL-iste si nu, unioniste!)…

 3. (acum 3 min) Probabil ca Vlad Filat este un puscaribil si legea ar trebui sa se faca simtita. Dar faptul ca Mihai Ghimpu a stiut despre existenta unui dosar care il incrimineaza pe presedintele Timofti si atacut din gura asta se numeste tainuirea faptei. Faptul ca, desi a stiut de existenta dosarului Timofti si, in speranta obtinerii unor avantaje, l-a propus totusi pe Timofti drept candidat la presedentie se numeste complicitate. Iar faptul ca a incercat sa il determine pe presedintele Timofti sa faca anumite demersuri sub amenintarea divulgarii continutului dosarului se numeste santaj. Si toate acestea au fost recunoscute public de catre Mihai Ghimpu, care, culmea, este jurist si avocat si cunoaste foarte bine semnificatia si gravitatea faptelor sale. Aici procuratura de ce nu se sesizeaza din oficiu? Cel mai grav este faptul ca toti liderii AIE, la diferite niveluri si cu circumstante agravante sunt puscariabili. Ce fel de tara este RM? răspunde.

 4. “Mihai Dîrul, cunoscutul activist din s. Lunga/Dubăsari, agresat în propria locuinţă”

  24 ianuarie 2012
  http://social.moldova.org/news/mihai-drul-cunoscutul-activist-din-dubsari-agresat-n-propria-locuin-227996-rom.html
  –––––––––––––

  Mihai Dîrul, cunoscut activist din satul Lunga, raionul Dubăsari,
  care s-a expus de mai multe ori în mass media de la Chişinău în legătură cu problema transnistreană
  şi problemele cetăţenilor moldoveni din regiune, a fost agresat marţi, 24 ianuarie, 2012
  în jurul orelor 3-4, de către patru persoane mascate.

  În timp ce era bătut, i-au fost distruse bunurile personale din casă,
  i-a fost dărâmată mobila, iar produsele alimentare din popriul domiciliu au fost împrăştiate prin casă.

  Conform spuselor lui Mihai Dîrul, cel mai probabil, persoanele care l-au agresat
  erau de la serviciile de securitate, deoarece au acţionat bine organizat,
  nu au sustras nimic, nu au discutat între ei şi nici nu i-au spus nimic.

  Amintim că după incidentul de la 1 ianuarie 2012 de la Vadul lui Vodă,
  în care a fost împuşcat un tânăr din satul Pârâta de către un pacificator rus,
  Mihai Dîrul a susţinut un discurs în cadrul unui protest
  care a avut loc lângă podul de la Vadul lui Vodă, ulterior a participat la emisiuni
  la Moldova1, Vocea Basarabiei, unde a vorbit despre situaţia tensionată din regiune.
  ––––––––
  Moldova.ORG

  N.B.
  Batrânul eroul-martir transnistrean Mihai Dirul vorbeste pe youtube:
  /unde mentioneaza ca teroristii mascati rusofoni i-au stropit fata cu substante chimice pentru a-l neutraliza,
  si ca ulterior el s-a adresat de mai multe ori dupa ajutor Conducerii de Vârf de la Chisinau, dar fara niciun rezultat/

  http://www.youtube.com/watch?v=H5TpGFNkMI0

 5. Dl-e Popescu daca si d-ta impartasesti aceleas idei,precum ca numai filat e capabil de prim?Atunci m-am lamurit cu natiunea si cu luptatorii nationali.Pacat de cei ce au luptat pentru cauza.”Va multumesc”

 6. Exact la aceasta procedura m-am ghindit si eu dupa ce am ascultat-o pe D.Gutu vorbind la Publika

 7. Pacat ca aceasta solutie apare dupa atare „accidente” in PL. Noi ne-am dorit unirea partidelor unioniste intr-o singura forta politica.
  Spre regretul nostru, M.Ghimpu nu s-a multumit cu un refuz constant. Domnia sa a si facut totul ce a putut pentru a denigra PNL-ul. Toate, sa speram, sunt de domeniul trecutului. Poate se mai calmeaza spiritele, se gandeste la rece si se intelege situatia ca ”Unirea face puterea”. Ar fi bine sa se termine cu etichetarile persoanelor. Aceste etichetari ne face pe toti din jur sa ne simtim foarte prost, amenintati de fortele retrograde de incapacitate functionala/politica si intareste o data in plus teoria ruseasca sovieto-comunista ca basarabenii sunt un populatie care nu-si poate conduce propriul destin si trebuie sa fie condus de „fratii”, care stiu unde trebuie exilati si invatati minte/Siberia, Kazahstan si mai recent -Bielarusi/ cei care deschid gura si pretind la principiile democratice de dezvoltare social-economica a societatii.

 8. Alexandra Can spune:
  17 aprilie 2013, la 16:04

  «…si intareste o data in plus teoria ruseasca sovieto-comunista ca basarabenii sunt un populatie care nu-si poate conduce propriul destin»

  И разве за двадцать с лишним лет «самостоятельности» Вы не убедились в правильности этой теории?

 9. Rusoaica spune:
  17 aprilie 2013, la 20:08

  Sunt categoric in dezacord cu aceasta teorie !
  Basarabia are o singura sansa! Unirea cu Romania !
  „Cancerul” din capul piramidei puterii a afectat toate domeniile de activitate si a facut imposibile reformele necesare.
  E greu de inlaturat de la putere „stincile”, care au prins radacini adinci la putere si in institutiile statului.
  Nu avem nevoie de imperiul, care ne-a deportat stramosii, indiferent de etnie.
  Partidele politice cu oameni corecti, onesti si capabili sa conduca tara nu pot ajunge la putere. Ele nu au bani pentru a ajunge pina la fiecare alegator in parte.
  Cei care au reusit sa se imbogateasca peste noepte, corup puterea si electoratul, ii fac santajabili. Cea ce se intimpla in ultimul timp in societatea noastra ma face sa cred ca au prins „momeala” si feciorii neamului……Nu mai pot scapa nici ei de „pacate” si santaj.
  Deci , Unirea noastra a tutror si promovarea Unirii cu Romania pina la unirea in sine este unica sansa a tuturor sa scapam de urgie si sa intram in normalitate cu vietile noastre.

 10. Mai, Romanule !! Este exact invers decat prezinti tu lucrurile !! Si toti, dar absolut toti au aceasta interpretare gresita < Care nu e gresita nici ea deloc, ci insusita asa cum e prezentata fara pic de pudoare ,onoare si scrupul. DECI : Au stiut toti componentii AIE inca de la numirea lui Timofti despre "bubele " comuniste grave de care se face vinovat . DA,inclusiv de GHIMPU . Iar acum exploateaza "gresala lui Ghimpu" de a fi tacut. Din acest punct s-a plecat si, cuiva i-a venit "inspiratia" la fel de criminala ca a tuturor celor care au stiut. Si care si-au spus :"Acum e momentul sa fie redus la tacere.Cum am stiut noi, asa a stiut si Ghimpu. Deci il avem la mana si-l terminam daca nu se da pe …brazda. Si el e ca si noi , in aceeasi oala!"
  DA, GHIMPU A TACUT( si aci e gresala lui , dar si a intregului PL,indeosebi a conducerii sale ) SI A CEDAT CU PRETUL ALEGERII UNUI PRESEDINTE DUPA TREI ANI DE OPINTELI EPUIZANTE SI DISPERATE. ASTFEL Ghimpu a fost facut MAT printr-un SCENARIU elaborat pe baza unui rationament machiavelic f, rafinat)adevarat soecialist in manipulare( a se retine implicarea diabolic conceputa a implicarii celor doi CHIRTOACA ). Probabil acest MAT ramane definitiv dat,(acum se cosolideaza mat-ul cu recursul la… "nebunia" lui Ghimpu, dar in acelasi timp, s-a deschis in viata politica a RM o adevarata CUTIE A PANDOREI cu urmari imprevizibile. Este cea mai grava situatie politico -sociala prin care trece R"moldova" de la "independenta " sa.Se vad,totodata, fara dificultate multe similitudini de procedura si comportament cu acelea de la vanatoarea din Padurea Domneasca. Asa ca , draga Romanule, fii pregatit sa constati si sa suporti ce nici nu ti-ai prea putut imagina sa se intample in "moldovioara " de peste PRUT.Baieti destepti , baietii astia ce-au pus pe moate toata tarasenia asta cu PL-GHIMPU!! Adevarati maestri, demni de cel mai versat machiavelism manipulator. Ma intreb un singur lucru. Cine i-o fi invatand asa studii inalte ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *