1 aprilie 1941 – Să nu uităm Katyn-ul românesc

http://www.infoprut.ro/2013/1-aprilie-1941-sa-nu-uitam-katyn-ul-romanesc.html

4-300x184„Conştientizarea trecutului face posibil respectul”, spunea un profesor drag mie. Astăzi, 1 aprilie 2013, se împlinesc 72 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă (regiunea Cernăuţi, în prezent aflată în componenţa Ucrainei, după raptul sovietic al nordului Bucovinei istorice), o zi care se înscrie în calendarul crimelor împotriva umanităţii.

Ziua de 1 aprilie nu înseamnă doar „Ziua Internațională a Păcălelilor”, ci este un moment ce s-ar cuveni să fie reactualizat în/dinmemoria istorică a românilor. Ca urmare a ultimatumului primit la 28 iunie 1940 din partea Uniunii Sovietice, România a fost obligată să cedeze Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, şi partea de nord a Bucovinei; la 1 aprilie 1941, în locul numit Fântâna Albă, aproximativ 2-3000 de români (numărul nu se cunoaște cu exactitate), locuitori ai satelor de pe valea Siretului, care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, au fost împușcați sau înjunghiați de către grănicerii sovietici și aruncați în groape comune, peste care s-a turnat var stins.

Putna- Troiță In Memoriam Fântâna AlbăUntitled

Ziua de 1 aprilie a fost instituită Zi Națională, de “cinstire a memoriei românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Albă si alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie”, de către Parlamentul României, prin Legea nr. 68/10 mai 2011.

InfoPrut reamintește, referitor la legea sus numită, faptul că în anul 2010, deputatul PSD Tudor Panţîru a înaintat în Parlamentul României o propunere legislativă pentru instituirea Zilei Naţionale în memoria românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor şi ale Foametei organizate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

Această iniţiativă a primit aviz negativ din partea Senatului României, a Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale şi din partea Guvernului. În februarie 2011, o serie de organizaţii non-guvernamentale şi-au declarat susţinerea pentru această propunere legislativă, făcând apel către toate formaţiunile politice pentru a o susţine şi vota: Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni, Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, Asociația 21 Decembrie 1989, Asociaţia 21 Decembrie 1989, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii de pretutindeni, Organizația Studenților Basarabeni din București, Liga Studenților Basarabeni din București, Grupul de acțiune Noii Golani, Consiliul Mondial Român, Fundaţia ICAR, Fundaţia Naţională a Revoluţiei din Decembrie 1989, Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor, Asociaţia Apolitică “Societatea Târgovişte”, Consiliul Român American.

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. Dumnezeu sa-i ierte,iar dusmanilor neamului romano-dac pedeapsa tot de la Creator!

 2. Îngrozitor! Dumnezeu să-i ierte! Susţin această propunere legislativă.

 3. Ala Mîrza
  Elegie pentru cei ucişi în timpul masacrului de la Fântâna Albă

  Copii chinuiţi, cu destinul amar,
  Aţi vrut doar să treceţi hotarul, la Mama,
  Iar ei v-au ucis, v-au stins viaţa în var…
  Pân” azi e tăiat trupul Ţării de vame…

  E unu aprilie, râde o lume.
  Ai noştri mancurţi oare ştiu de masacru?
  Păcală porneşte cu veşnice glume,
  Dar nu poate râde pe locul cel sacru.

  Şi trist e Păcală, ajuns la Fântână,
  O vede nu Albă, o vede de sânge…
  Cu lacrimi priveşte la el Bucovina.
  Văzându-i durerea, Păcală AZI PLÂNGE… 🙁

 4. Wikipedia: „…După masacru răniții au fost legați de cozile cailor și târâți până la 5 gropi comune săpate dinainte, unde au fost ingropați, unii fiind în viață încă: bătrâni, femei, copii, sugari – vii, morți sau muribunzi. Două zile și două nopți s-a mișcat pământul în acele gropi, până toți și-au dat duhul.

  Câțiva, „mai norocoși”, au fost arestați de NKVD din Hliboca (Adâncata) și, după torturi înfiorătoare, au fost duși în cimitirul evreiesc din acel orășel și aruncați de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat și s-a stins var.[1]”

 5. Da, trebuie să le păstrăm memoria, da, a fost, da e oribil, DAR: parcă înadins sînt evidenţiate CHESTII din acestea – ba sare un deportat să se plîngă, ba un GULAGist, ba încă ceva, – şi noi cădem pradă. DA, a fost, da e de condamnat…OAMNENI, da cu ce e mai bine acum în Moldova decît în GULAG? DEcît la Kirgan, unde au fost duşi ai noştri. Cu ce e mai bine acum de CEI, pa care i-am alungat din ţară, unii, sau poate majoritatea din cei deportaţi prin Italii-portugalii o duc mai rău, decît unii din cei de la Kurgan de cîndva. Kurganele au avut loc într-un regim totalitar, cu nişte stalini-berii-bodiuli- sau mai care acolo, – dar deportările de acum tot de comunişti au fost organizate – snegur-lucinski-sangheli-moşanu şi tot aşa. Hai să ne RAZBIRIM cu cele ce se întîmplă acum şi vom reveni şi la fîntînile albe, că ele mai negre nu se vor face, vom reveni şi la kurgane, dar hai să vedem CE face, acum, – pe pavlicenco o frămîntă mai tare fîntîna albă, care de acum s-a produs cu decenii în urmă, dar că vine un nou zubco la procuratură, un cîije de-al lui plohiş, asta pe ea o priveşte mai puţin. Şi o gîdilă foarte plăcut unirea de acum 95 de ani, aste e acum în prim plan, Vitalia, aşteapră, coană, vom reveni la uniri, le von da aprecierea obiectivă, vom dezgropa documente de arhivă, ca să nu fie falsifica evenimentu, acum însă să trăim cu prezentul şi cu ziua de mîine, cu oamenii noştri care mor de frig, de foame, de gloanţele bandiţilor, de roţile de automobile de sute de mii de euro şi tot aşa…Un popor care trăieşte DOAR cu trecutul e vai de capul lui. Ahi!

 6. Cîrtiţa PREŞEDINŢIALĂ s-a trezit din somn de moarte şi a scos un chiţcăit:„Pentru mine nu există nicio diferenţă între simbolica nazistă şi cea comunistă, iar decizia Parlamentului de la Chişinău de a interzice secera şi ciocanul este oportună. Sub această simbolică au fost ucişi sau deportaţi mii şi mii de oameni”, a declarat Timofti pentru „Die Presse” (T.,2-04-13) ŞI SUB REGIMURILE poreclit democratice – SNEGUR-LUCINSKI-VORONIN-TARLEV-CIUBUC-MURAVSKI-FILAT-GHIMPU-LUPU-PLAHOTNIUC-TIMOFTE sînt ucişi şi deportaţi mii şi mii de oameni, supuşi sărăciei, mizeriei, bolilor, foametei – SUTE DE MII DE OAMENI…

 7. Astfel criminalii sovietici au nimicit floarea neamului, au nimicit sàmânta adevàratà, làsând doar „pleava”, mai usor manipulatà de stràini si localnici rusificati, ràtàciti si tràdàtori de NEAM!!! Pàcatul bàstinasilor, gospodarilor… fiind doar dorinta nespus de mare de a fi LIBERI pe pàmânturile stràbune, stropite cu mult sânge si sudoare proprie, unde robi nu au voit sà fie! Nemtii nu ne-au luat nici o falcà de pàmânt, iar pe rusi nici AZI nu-i putem scoate din CASA de-a pururi stràmosilor nostri!!! Pe acei rusi, care ne-au schilodit si nimicit gospodarii, càrturarii, LIMBA si deznationalizându-ne pe-un cap, ajungând de râsul lumii, majoritatea nestiind de unde vin si încotro merg!!!

 8. Multsam d-nă Vitalia, de cele mai multe ori sînteţi SUS pălăria…Multsamul e că nu m-aţi VOIDUIT, sper ca circulă pe la noi ş-aşa TÎMPENIE inglieza

 9. Aprilie 2013 în Moldova de Est:
  „Acţiunea-2012”:
  Fii mesager al Re-Unirii cu România în școala ta!
  Poartă TRICOLORUL!
  Lansarea campaniei „Tricolor pentru școala ta”
  ––––––––––––––––––
  Fii mesager al Re-Unirii în școala ta!

  Marea Unire de la 1918 rămâne a fi evenimentul
  de o profundă anvergură
  a neamului românesc, indiferent de numărul de ani
  ce s-au perindat de atunci.
  Cu părere de rău, martorii oculari ai unificării tuturor teritoriilor românești
  într-un singur stat nu mai sunt printre noi pentru
  a aduce la urechile tinerei generații
  gloria trecutului, iar programa școlară
  nu permite strecurarea conținuturilor de adevăr
  și izbândă națională.

  Pe această cale, anunțăm lansarea campaniei
  „Tricolor pentru școala ta” ce se va desfășura
  în perioada 2 – 27 aprilie 2013 în Basarabia
  timp în care voluntarii platformei
  vor distribui panglică tricolor
  în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.
  Prin intermediul acestei campanii ne propunem
  ca subiectul Re-Unirii
  să fie tot mai actual nu numai pe arena politică,
  ci și în instituțiile de învățământ,
  acolo unde se formează „vârful de lance” al schimbării.

  Fii și tu un mesager al Re-Unirii:
  distribuie panglică tricolor și vorbește
  despre Re-Unire în școala ta!
  –––––––––––––––––
  Pentru a te implica în această campanie,
  trimite-ne un mesaj cu datele tale de contact
  (nume, instituția de învățământ,
  adresa poştală completă şi număr de telefon)
  la adresa de email:
  basarabia@actiunea2012.ro
  – iar în cel mai scurt timp noi te vom contacta.

 10. O intrebare:
  oare de ce pe noul site unionist
  http voceaunirii org
  sub auspiciile poetului Nicolae Dabija,
  se ignoreaza totalmente activitatile Actiunii-2012
  si alte manifestari unioniste importante ?

  – este asta doar un club select
  de triumvirat nezdruncinat –
  N. Dabija, V. Pavlicencu si A.Petrencu ?

  – alti promotori unionisti:
  Dragos Galbur, Dan Nicu, Eleonora Lisnic,
  Valentina Galusca, C. Codreanu,
  Actiunea-2012, etc.
  nu au loc si ei pe acolo ?
  ——————————–
  QUI PRODEST ?

 11. Candidatul PLDM la funcția de premier al R. Moldova rămâne Vlad Filat. Președintele țării Nicolae Timofti este îngrijorat totuși că nu a fost identificată o candidatură care ar fi agreată de parlament (T.,3-04-13). În genere, brava Filat, el este mai că unicul care ştie CUM şi CE. Deşi este bandit. DAR ceilalţi – nu? Cine din conducerea ŢĂRII – (iar ţara o conduc TOŢI, inclusiv Chetraru, inclusive Saşa Tanasă,, inclusive chirTROACĂ şi MUŞUC, lucru pre care nu îl poate înţelege traianus, dar nici Vitalia Pavlicenco, cu toate că a fost DEPUrTATĂ nu îl înţelege din păcate, şi acum iar se vrea în parlament, – nu ştiu pentru ce?) zic, cine din conducerea ţării e mai cu cap ca contrabandistul Filat? Ni-me!D-aia. Zic eu pĂ rumuneşte vrem alegeri anticipate, ca javrele din AIE să nu mai apară în fruntea ţării, în caz că unii moldoboi îşi vor reveni, le va veni mintea în capul lor tont…Cred că a venit vremea Sîrghilor, MOCANILOR. Să o mai vedem şi pe asta. Că ALTĂ ALTERnativă, cum zice ala mîndîcala nu avem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *