Loading Facebook Comments ...

24 Comments

Add a Comment
 1. Clasa politică
  La noi e atipică
  Şi e atinsă, probabil,
  De un morb perisabil.

 2. Cine acum poate sa puna la indoiala decizia PPCD de a parasi ADR,dar si multe alte decizii riscante,dar foarte corecte din punct de vedere politic,din punct de vedere al interesului si securitatii nationale ale R.Moldova.

 3. Aista-i ÎNCEPUTUL SFÎRŞITULUI:
  Republica Moldova, unica țară din CSI în care PIB-ul a scăzut…Acordul AIE3, aproape finalizat

 4. Doamna Pavlicenco mimeaza Unirea. A pleda pentru Unire, inseamna a fi european. Deci, cum poi fi pro-european(a), daca sustii, balbaindu-te, o formatiune (PL) al carui sef s-a facut de toata rusinea in coridoarele UE, care a fost para-sutat ca o catea jegoasa, care, la reintoarcere, a renuntat la valorile europene, din ranchiuna. In fond, ce are respectiva dna cu PLDM? De unde aceasta pornire vehementa? Mai aman decat un oarecare Ostalep, sa un individ ratacit ca Muhaies? Daca e sa fiu sincer, romanismul nu este un contract pe care il pot rezilia oricand…

 5. Странно наблюдать, как умные все понимающие люди демонстрируют свою беспомощность перед создавшейся ситуацией, когда страна стала заложницей банды мошенников и воров. И уверяют зрителей, что судьба страны и в будущем будет полностью зависеть только от этих воров, так как они уже слишком много наворовали и тем самым стали неуязвимы. Театр абсурда!

  «Кот-Васька плут! Кот-Васька вор!
  Он порча, он чума, он язва здешних мест!»
  ‎(А Васька слушает, да ест.)

  P.S. Госпожа Павличенко, ну конечно Россия научила наших «невинных политиков» воровать! А то они не умели!
  У власти быдлократия, а быдло ни на что другое не способна.
  Конечно, объединение с Румынией это один из путей выхода из тупиковой ситуации, но это в будущем. Это те же «зори коммунизма», а люди хотят достойно жить сегодня, здесь и сейчас.

 6. Помню, во времена правления династии Ткачука-Воронина из Парламента постоянно доносились вопли: «Ajutor! Ajutor! Noi nu ne putem opri ca să nu furăm!»
  Общественность оказалась равнодушной, не пришла своевременно на помощь. Раковая опухоль дала метастазы. И вот результат: государственный организм парализован, он фактически не функционален.
  И ведь просили люди о помощи, но не были услышаны…Увы!

 7. moldova suverennaia scrie:În Republica Moldova toţi scriu – bloggerii, Nata Albot, forumiştii, Stela Popa, scriitorii cu legitimaţie, Roman Mihăieş, „alcoolicii profunzi”, Dabija, deputaţii, Vitalia Pavlicenco, preoţii, Sergiu Mocanu, cerşetorii de ziua a 7-a, Gheorghe Duka, veterinarii, băgătorii de samă, prostituatele introvertite, Dulgheru şi tot aşa!.DAR, cel mai ridicol este peizajul, în care d-ana Pavlicenco danserază BUGHI-VUGHI cu se pare UNionISTUL patrenCA CARE srise deşertaţia pĂ tema: Ocupaţia română-burghezo-moşierească a BASAvraghiei

 8. Pt Dragos Stancu

  Nu am inteles – de unde ati luat ca PNL sprijina PL? De unde?

 9. „Magnatul rus Boris Berezovski, găsit mort în casa sa din Anglia”…TĂŢ MOR, da iaca AIE stă pe patul de moarte şi tot nu zdohneşte, d-nă Vitalia, moartea AIE e viaţa PNL, oari chiar nu înţelegeţ?

 10. De unde am luat ca dna Pavlicenco sprijina Partidul Paharnicilor (PL)? De la toate oximoroanele de pe sticla despre doar PLDM, de la faptul ca nu recunoaste ca, de fapt, anume PL e in moarte clinica; ca niciodata nu a „somat” organizatia terorista criminala autointitulata ULINICI SPOLIATORUL SI SPINTECATORUL, de la obsesia de a sari pe Filat, de la dusmania personala (nejustificata!), de la obiceiul de posomoreala, de-a cauta avid de tot ce e cenusiu, de a nu spune nimic despre realizarile FILAT-LEANCA, apreciate de marele cancelarii europene, de-a umbla cu ranchiuna si calomnierea, cu dihonia si virusarea. Doamna Pavlicenco creaza impresia ca nu se mira denimic pozitiv. Ai senzatia ca nimic nu-i place. Daca ii dai friptura de orangutan, o mananca de parca asta ar manca dintotdeauna. Ca are mereu corabiile inecate, cand vine vorba de inamicul din imaginatia sa. Ca are o dorinta patologica de-a intretine tonusul catastrofic al unor Potai: demonomafiotizate si pseudoliberale. Stratagema asta – bine platita – pe care o auzim de cativa ani de zile in urechi, e o gripare e merge mult mai departe. Adica, sa fie rau, sa moara capra vecinului! Si pentru ce? Pentru rafuiala! Aceasta manifestare, orchestrata si spaguita, este detestabila, stimata doamna. Nu face cinste!!!

 11. UNUI INTRIGANT/ D-lui D.Stancu/

  Minciuna el din zbor o prinde,
  Prin intrigi îi ridică costul
  Drept adevăr apoi o vinde.
  Astfel îşi vede-n viaţă rostul.

 12. Domnule epigon bastard… – O, maria-ta! Iertare!/ Cum sa zic…mai diplomat,…/Semanati asa de tare/Cu-n magar adevarat/ Stai acolo binisor,/Ca-i ma bine pe cuptor / Printre cete de strigoi/Si hoituri slabe de eroi.

 13. Pt Dragos Stancu

  „A crea” la prezent se scrie creeaza, cu doi de „e” – mai invata gramatica si apoi te lanseaza cu analize NEJUSTIFICATE. Si mai citeste blogul meu ce „am eu cu Filat”.

  Si sa iti intre bine la cap – nu am obligatii fata de nimeni, cel mai putin fata de Lucinschi, ”papa” lui Filat si al vostru, care tine Moldova pe orbita ruseasca si pe orbita hotiei.

 14. Sa trecem peste aceste erori pur tehnice…si sa revenim la tacamul unde gloria o da viitorul. Fiindca oameni de treaba sunt putini si cu oameni de treaba nu poti face totdeauna treaba. Nici cu smecheri…lovi… ci. Dupa povata lui Dante, despre acestia sa nu ne batem capul. Totusi, nu puteti sa treceti pe langa un om onorabil. Mai ales ca nu exista alternativa. De asemenea, dvs. ca liberala Nationala nu puteti sa faceti jocul cu acompaniament de „fierbinti” tirade patriotice, nesocotind armonia din sanul familiei (basarabene!) si ideea de liberalism. Or, liberalismul presupune ingaduinta, impaciutorism. Cu alte cuvinte, un astfel de personaj trebuie sa reprezinte un cristal magnific, nu o piatra…Mi personal mi-a fost jena ptru dvs. cand acest borfas de porc Ostalep si-a permis sa va dea tifle…In platou. Si inca ceva, stimata doamna Pavlicenco. Oamenii politici trebuiesc socotiti, mai ales cand sunt oameni de la butoanele puterii, dupa serviciile pe care le fac, iar nu dupa greselile pe care le-ar putea face. Si daca cineva care a fost onorat de Merkel ( de pilda), care a facut o greseala mai boacana, apoi maaarele serviciu public este muuult mai maaare. Ceilalti cu scaune doar sub fund nu au avut nici o inzestrare alta decat instinctele barbare, triviale si talharesti. Nemaivorbind de pornirile abominabile ale lui Ulinic-smenar-voda… E didficil…

 15. poate ca vor sa falimenteze r. Moldova ca sa zica apoi Romaniei sa-si ia inapi teritoriul ca ei nu mai au ce face pe acest pamant , ca au mancat tot !

 16. Pai, cine a pus RM sub senilele sale? Cel care a calcat Constituitia (cineva a spus ca Biblia este prima Constitutie), Legea si bunul simt – de sus in jos; o calca si complotistii-acoliti, si gura-casca, si coate-goale, si vandutii-cumparatii – de jos in sus. Oligarhul a calcat-o spre a se tine la putere (pentu imunitate) in ciuda ei si a noastra, adica, de dragul lui si a juristilor criminali, a avocatilor cu limba lata (Nagacevski s.a.). Adevarul e ca dl Filat (pe care, dealtfel, nu l-am votat), cu toate minusurile si incercarile sale, a rabdat cam mult.Nici Europa, nici plebea nu mai rabda acest sistem plin de coruptia si mafia lui Ulinici spoliatorul.Dar…orice rabdare are un sfarsit. Ghimpu s-a deconspirat in gura lupului… Lupu s-a facut de cacao. In definitiv, lumea (buna) aparyine curajosilor, nicidecum obraznicaturilor puscariabile.

 17. Vitalia Pavlicenco spune:
  24 martie 2013, la 16:04
  nu am obligatii fata de nimeni, cel mai putin fata de Lucinschi, ”papa” lui Filat si al vostru, care tine Moldova pe orbita ruseasca si pe orbita hotiei.

  Люди, повидавшие «политику» в Молдове, наверняка помнят такие незабываемые проекты, как «Рындуника» «Фурника» СДПМ…«Немало строк было написано и немало разговоров было о ЛДПМ.
  Однако не все знакомы с закулисными режиссерами данного проекта.
  Кто же стоял за всеми ними?! Серым кардиналом этих креатур является Петр Кириллович Лучинский.
  Но откуда у «простого» партийного функционера такие …масштабные финансы для раскрутки таких проектов?
  Еще на заре перестройки Петр Лучинский побеспокоился о том, чтобы так называемые «деньги партии» нашли свое достойное применение и хранение. Имея обширные связи в партийном руководстве Российской Федерации, это было дело легко решаемым.
  Синтез Москва – Кишинев никогда не обрывался. Более того, начался он со сдачи в аренду, а затем продажей семьей Лучинского комплекса зданий Представительства МССР в Москве.
  Вот с этих «риэлтерских» операций и начался один из видов деятельности «преуспевающих» бизнесменов.
  Время правления клана Лучинского ознаменовалось расцветом продаж вооружений за рубеж.
  Кроме того, набирает оборот бизнес табаком из Болгарии. Проводником интересов клана Лучинского в Болгарии становится компания Бояна Групп,

  Параллельно в Молдове шла повальная приватизация. Предприятия банкротили по черному, затем за гроши скупали знающие люди.
  Вот тут и появился Влад Филат, выкормыш коммуниста Петра Лучинского, проводник его (и своих личных) интересов в РМ.
  .
  В 1998-1999 годах Филат оказался в центре ряда скандалов, связанных с его государственной и коммерческой деятельностью Филат, к примеру, упоминался в связи с распродажей недвижимости в центре молдавской столицы, сделкой, в результате которой российскому АО „Авиазапчасть” были без конкурса проданы по заниженной цене шесть самолетов Ту-154, продажей Резинского цементного завода за 200 тысяч долларов, вместо предлагавшихся 15 миллионов долларов. Особую известность приобрело дело, связанное с контрабандой сигарет фирмой Филата: 12 сентября 1998 года румынская полиция задержала четыре грузовика с контрабандными сигаретами.
  Уголовное дело по факту контрабанды было передано в Бухарестский трибунал. Утверждалось, что Филат для ввоза контрабандных сигарет создал преступную сеть, связанную с государственными органами Румынии и Молдавии.

 18. 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

  http://adevarul.ro/moldova/actualitate/95-ani-unirea-basarabiei-romania-1_514fea0000f5182b854a8f89/index.html

  Pe 27 martie se împlinesc 95 de ani de la adoptarea Declaraţiei Sfatului Ţării privind Unirea cu România.

  Evenimentul va fi marcat atât în Basarabia, cât şi peste Prut. Startul a fost dat ieri, la Iaşi, cu manifestările organizate de Platforma Civică Acţiunea 2012. Acestea vor continua până la sfârşitul lunii martie. Ştiri pe aceeaşi temă * Manifestări culturale dedicate împlinii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România… *

  Miercuri, 27 martie, în clădirea fostei reşedinţe a Sfatului Ţării, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, de la ora 11.30, va avea loc o conferinţă ştiinţifică, la care vor participa istorici români de pe ambele maluri ale Prutului. La dezbatere, organizată de Institutul de Istorie al AŞM, Filiala Iaşi a Institutului de Istorie „A. D. Xenopol“ al Academiei Române, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ din Chişinău şi Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova, va participa şi Cristian David, ministru delegat pentru Românii de pretutindeni.

  CONCERT LA SALA CU ORGĂ Tot pe 27 martie, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, Ambasada României şi IPNA Compania Teleradio-Moldova organizează un concert extraordinar dedicat lui George Enescu.
  Acum nouă decenii şi jumătate, orchestra condusă de maestrul Enescu a evoluat pentru prima dată la Chişinău, eveniment care a coincis cu ziua în care Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României. Concertul va fi susţinut de reputata violoncelistă Laura Buruiană şi de Orchestra Naţională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, şi va avea loc la Sala cu Orgă, începând la ora 18.00. Intrarea este liberă.

  Pe 26 martie, în incinta Palatului de Cultură de la Cahul, începând cu ora 19.00, va avea loc un concert al trupei Direcţia 5.

  Aceeaşi trupă va ajunge şi la Chişinău, pe 27 martie, la Teatrul „Eugen Ionesco“.

  Totodată, Teatrul Naţional ,,Vasile Alecsandri“ din Bălţi va găzdui la 29 martie piesa de teatru ,,Podu’“, a îndrăgitului actor şi regizor Horaţiu Mălăele.

  Pe 30 martie, în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet, începând cu ora14.00, va avea loc spectacolul inedit ,,Lecţia de istorie: dacii şi romanii“.

  AGENDĂ ÎNCĂRCATĂ ŞI PESTE PRUT
  Agenda evenimentelor organizate cu aceeaşi ocazie este plină şi în partea dreaptă a Prutului. În perioada 26-31 martie, în principalele oraşe din România, vor avea loc dezbateri, flash mob-uri şi concursuri de artă, depuneri de flori, expoziţii de fotografie, dar şi concursuri de inteligenţă. Acţiunile se vor încheia în ultima zi a lunii martie cu manifestaţii la Biserica „Sfânta Treime“, din Alba Iulia.

 19. “O discuţie cu doamna Viorica Molea, profesor la Facultatea de Litere a USM, doctor conferenţiar universitar, de aceea e foarte important…” Doamnă Molea, aţi lăsat o impresie plăcută mai tuturor formuştilor şi, probabil, şi cititorilor FLUXului. Problema CULTIVĂRII LIMBII (cum vă sună acest CULTIVAT, de altă dată, cu cultivatorul stiloului?) e trecută, mi se pare, pe linie moartă de tot…DAR…aţi vorbit cît de agramaţi sînt blogherii, fără să vă susţineţi grava acuzaţie cu măcar un exemplu-bombă. Ei bine, a fost ca un tras de clopot. De alarmă. Aş îndrăzni să vă împărtăşesc nişte nedumeriri. Eu ştiu, că mai ales de pe la cam 1990 într-acoace cam fiecare (deţinător de gazetă, de JURNAL, individ) e cu gramatica lui. Observ prin nişte publicaţii că NICI O de cîndva s-a ROMÂNIZAT şi amu, deşi aberant, scrie lumea NICIO; păi bine O IOTĂ scriem aşa, dar NICIO iotă – aşa. Eu cele 5 vclase le-am mîntuit cu ceva ani în urmă, poate de atunci limba a avansat, sîrma de la Prut a căzut…Şi încă UNA: în chiar textul Dvs am citit; “Da, DE ACEEA e foarte important ca cineva să redacteze aceste texte”. CÎNDVA erau două DEACEEI: în cazul Dvs se scria împreună, un cuvînt. Iar în cazul MEU: “Plantă (pelinul, să zicem) DE ACEEA care nu se mănîncă”. La fel ca şi DE ATÎTA şi DEATÎTA: “DEATÎTA, că nu am fost acacsă” şi “Nu te-am văzut DE ATÎTA TIMP”… Eu înţeleg că limba e ca şi un ORGANism viu: e mereu în evoluţie, an de an, mai ales în acest veac fulgerător, în limba apa cuvinte noi. E şi firesc să nu întîlnim în DEX cuvîntul BLOGGER pe care îl folosiţi. Dar chiar în varianta electronică a DEXului să nu fiibă ÎNTROdus? Propuneţi să îl caligrafiem ca şi pe Shakespeare, sau aşa: blogher, că şi moş Costache de-amu are compiuter. Şi el poate citi Blogger, cu Gi…Oricum, pe cînd se făurea ultima ediţie a DEXului, noi încă nu ne englezificam. Apropo, dacă tot vă daţi de ROMÂNCĂ (Rom? ÎNCĂ!). Româna ROMÂNEASCĂ, dar de acum şi cea MOLDOVENEASCĂ a purces intens la englezificare. CUM luptăn cu această năpastă? Cum ne îngrijim de “igienă gramaticală”, termen lansat de Dvs, mie nu-mi sună prea igienic… Aţi mai scris “…mass-media actuală s-a interpătruns…” şi eu nu înţeleg, CUM de la verbul A ÎNTERPĂTRUNDE acest participiu să facă INTER… Cum vă spuneam, am fi vrut să aflăm nişte cazuri de agramaţii. Căci astfel e ca şi cum am declara doar: “Ghimpu-i prost şi atît. Vreţi, credeţi-mă, nu – nu!” Fiindcă tot vorbiţi de bloguri: sigur e jale pe acolea. Dar e la fel de jale în ziarele noastre, (auto)poreclit(e) independente (amu dependenete nici nu-s, vaiuuuuu). Vreţi o propoziţie tragică dintr-o gazetă beţivă (pardon)? „Da, a murit (Boris Berezovskii, n.n.). Mi-a confirmat ACEST (subl.n.) lucru avocatul sau in ACEASTĂ (subl.n.) dupa-amiaza”, a spus ACESTA (subl.n.,) (avocatul lui B.B., n.n.) (JDC, 23-03-13). Deci trei ACESTE într-o propoziţie de 10 cuvinte…Dar ce se face în POPOR? Inclusiv în rîndul celora, care, dîndu-se de unionişti, pot să-ţi spargă capul (la femei – şi altceva), numai pentru faptul, că ţi-ai zis MOLDOVAN, sau limbii i-ai zis Moldavă. E de rîs şi de plîns şi de bal…ă de mînz (pardon, o zicere pur moldovenească; vorba rusului: iz pesni slov ne vîkineshi). Zic e ŞI MAI de plîns, ŞI MAI de rîs, cînd pe blogul unionistei nr. 1 (sau 2?) întîlnim GREŞALE destule. Comise chiar de unionistă. Şi chiar fiind DOCTORĂ în, se pare, filologie (sau filojlobie, cum auzeam că zic ingenios unii filologi). Dvs insistaţi cu celebrul GLOTOnim (GLOTĂim-înghiţim). Vă priveştşe, de vreme ce posedaţi relativ corect limba mamei Dvs. Fiindcă eu am zis, însoţind cu o sudalmă RUSASCĂ zisa: b…re tu, dacă nu vorbeşti cît de cît corect LIMBA mîne-ta, na…n-ai ce-i zice română. Las-acadeMIŞA cimpoi să-i ziCĂ CĂ el de bine-de RĂU scrie normal de corect. (Am înţelels că era coleg de grupă cu melniciuc, probabil profesorul Dvs, docotor în ştiinţe agramaticale, şi profesorul Dvs PRIMEA note de 5 LA LECŢII, da Cimpoi avea şi 4…) Da, şi mă mai gîdilă o chestie, Doamnă Molea, DE CE DECEnii la rind cei mai iluştri proFESori de la faclutatea de LIMBĂ MOLDAVĂ şi de la academia moldov-nească ziceau, scriau, îi învăţau pe studenţi greşit, rostind: 1. Îţi PUN nota 3; 2. PRIMEŞTI numai note de 2; 3. Întîrzii la LECŢII. 4. Cîte kg-s într-un CENTner? (Să continui?) Şi – hop! Tanasă, – după ce CĂ AN TRECUTĂL la alfaBIETUL lătîn, – ei, sărmăneii profesori, au aflat ce agramat vorGHeau, şi ce criminal-agramat le PREDAU studenţilor. Care e ISPLICAŢÎIA? Nu-i?…Dvs ce ziceţi? Amu poţi auzi: – Sergiu (el toată viaţa a fost Serghei-siroja-serioga, da d-am-amu…), ia-o pe Galiona (ea pînă amu era Halea-Aliona) şi plizuiţi de wikend (sau păstrăm anglezicul WEEKED?) la noi, la nişte barbikiu-uri, O.K.? – Uau, no problem!-răspunde cela. (“Nici o problemele” estea îmi amintesc de parlamentarii lui Moşanu, cînd întreaga Moldovă repeta ca papaGalei: “Daţi să ne apreciem!”, cu toate că în sală era şi deputatul Mîndîcanu, mai că unicul grămătic de la noi (mai era, de fapt, şi Neculai Corlăteanu.)…E chiar mai trist în limba Română, ca şi-ntr-aceea Moldavă. Clickuiţi Click.ro, să vedeţi bătaie englezească de joc faţă de LInBĂ!…Excuse-le melea! 24-03-13

 20. pt. Hans:
  te-ai scrântit la cap , baiete.
  Nu stii de alineate, de spatii, etc.
  Mintea ta zboara aiurea si se pare ca te dai cu capul de perete !
  Când ai fost ultima data la un medic specialist ?
  Ceva nu e in regula cu tine, atentie !

 21. …In Danemarca era doar „ceva” putred. Ce a mai ramas neputred in ciozvarta asta de tarisoara cu viitor in vitro si cu stransura de calpuzani recalcitranti pana la abject? Mari gadine din Gradina Domneasca! Vrei sa dai de-o ciuperca neotravitoare si dai de impostura virusata. Potlogarime Comunitara Repugnanta Malformata, Parasute Demonice Mafiotizate, Paharnici Leprosi, Porno-socialisti, oligofrenici prapaditi gen jiGodea, Sarghi Scarba. Deseuri ambulantsi ronghioase ce inoata contra curentului si, neaparat, contra cost. Dupa principiul: „A fi om e o eroare, a fi lichea e o favoare”.

 22. Domnule JIVAGOV, doctor de cai, dacă ai ceva concret asupra lui Hans, şi poţi susţine o dicsuţie, – bine, dacă ai în vedere doar spaţiile dintre cuvinte, propoziţii, gînduri – pas de castrează mai departe harmasari, dar vezi, că poţi să dai cu lama peste limba ta nu tocmai curată şi să ţi-o tai. Asta aşa, ca sfat de la o parte. Versurile, sigur sîn împresionante, stăpîneşti cu măestrie tehnica, lansezi imagimi memorabile. Mai ales rimele:specialist-atenţie. În semn de recunoştinţă, îmi ceU voie de la Hans să îţi trimit un îndemn:
  Tu, poet cu lunge plete,
  te trimit…..parampa…mă-tii.

 23. mersi, Hans, dacă eşti sincer cu adevărat

 24. De ce scriem in limba romana? – Doamne fereste, eu chiar acum scriu in limba mea MOLDAVA. Asta „smecherii” de pe Dambovita au folosit aparatul represiv al dictaturilor regale, nationaliste, legionare, fasciste si national-comuniste pentru a-si ATRIBUI lor valahilor (romanilor) toata mostenirea culturala si lingvistica dupa 1878, dar pana atunci veacuri la rand cea mai DEZVOLTATA, mai cercetata stiintific si mai folosita era LIMBA MOLDAVA a MOLDOVENILOR. Si, cum scria Cantemir, valahii se foloseau de GRAMATICA si ORTOGRAFIA limbi moldave, care era mai CURATA, dar ANTIPATIA lor fata de moldoveni (de veacuri si acum) nu le permitea sa recunoasca acest lucru. Valahii n-au avut nicio lucrare stiintifica despre tara si limba lor, care sa fie cunoscuta in Europa, asa cum era cunoscuta limba moldava prin „Descrierea Moldovei” editata in latina, rusa si germana cu începere din 1726. Alfabetul latin existase in Moldova dupa 1359 si l-a scos din cancelaria tariii Alexandru-cel-Bun pentru a stavili influenta catolica. L-au repus i circulatie nu in exclusivitate valahii si nu pentru limba romana, ci de aceeași intelectuali moldoveni de la Iasi – pentru limba MOLDOVALAHA a MODOVALAHIEI, asa nume se convenise la unirea din 1859 si asa a fost pana la aducerea pe tronul RO a unui rege austro-ungar, care a calcat in p[picioare toate promisiunile in intelegerile convenite la unirea dintre moldoveni si valahi, rebotezand in stil UMILITOR, INROBITOR dupa cum practica sclaavagista Roma si cum i-a convenit bisericii catolice a papei de la Roma- tara „Moldovalahia” in „Romania” (opusa la Dacia) si limba moldovalaha – in „romana” (adica tot a Romei). Propunerea de a numi noul stat DACIA, sustinuta si de Asociataia studentilor „Dacia” de la Viena, din care făcea parte si Eminescu, a fost respinsa, iar susținătorii săi au fost reprimați (inclusiv Eminescu). Biserica Romei controla intreaga viata politica a Europei a aparitia Statului Moldav in 1359 nu putea fi o excepție, s-a făcut cu voia Romei. Pe de o parte, se teroriile de la est-de Carpati ramasese pustii din cauza invaziei tataro-mongole care a cauzat migratia populatiei autohtone spre sudul si vestul Daciei de alta data ce ajungea pana la Nipru, Pripeati, Visla si munții Metaliferi, iar pe de alta parte dupa retragerea tataro-mongolilor Europa a fost lovita de cea mai groaznica epidemie de ciuma in 1352 si o salvare a fost revenirea celor refugiati in Carpati (Maramures) si din Vestul fostei Dacii inapoi pe teritoriile dintre Carpati-Prut-Nistru-Bug. Atunci au revenit MOLDAVII(moldvenii, care ocupau bazinul raului Vltava, denumit la catolicii Romei in latina, spaniola, portugheza, etc. – raul MOLDAVA, cu cascada MOLDAVA, trecatoarea in muntii metaliferi MOLDAVA, asezarea MOLDAVA in Boemia, Cehia de azi, orasul MOLDAVA-nad-Bodvou in Slovacia de azi etc. Drumul la Est de Carpati l-au aratat cavalerii catolici, care il strabatuse in expeditiile lor spre Ierusalim. Ei „au descalicat” si tot ei au botezat raul Moldova din Carpati dupa numele raului Moldava (Vltava) de unde venisera. „Moldava” e un cuvant al getodacilor LIBERI de Vest, la hotar cu triburile germanice, e compus din MOLD+DAVA. „Dava” e in getodaca „cetate”, „oras”, iat „mold”(mould)la ei,precum si in prezent la anglo-saxoni are o multime de sensuri:1)albie, covata, masuratoare(DEX:moldă), rîu, izvor,matcă; 2)mucegai, colb, sol, humus, țărnă, pămînt; 3) matriță, formă (de turnat),croi,etalon, model (a „modela”, „moda”, „molding” provin de la „mold”, inițial fiind „mo(l)del”, a „mo(l)dela”, „mo(l)da”. „MOLDDAVA”,”MOLDOVA” insemnand si azi la americani si englezi – o tara model,roditoare, straveche, de legenda, de basm, dar care a disparut si nu stie nimeni unde a fost pe pamant,, iar in expresii „a se naste, a fi, a veni, a pleca in/din Moldova” inseamna a pleca intr-un loc fara adresa, a ascunde, a nu divulga locația.” .Deci,faptul ca acest teritoriu s-a numit nu Cumania, ci Moldavie, Moldova se datorează nu unei „cățele” Molda, ci interventiei bisericii catolice, dorintei sale de a se extinde asupra teritoriilor fostului Imperiu Roman de Rasarit, primii domnitori ai Tarii Moldovei fiind catolici.Calugarii ortodoxist, cronicari, au nascocit legenda despre Dragos si cateaua sa Molda pentru a diminua infuenta bisericii catolice, in realitate Dragos si ceata sa puteau fi o iscoada de cavaleri trimisi din partea vreunei manastiri catolice, ca cea din apropiere de localitatea Moldava, la 25 km nord de actualul oras ceh Toplice (Toplița), un stravechi centru al topitorilor de matal si de sticla cu mostre, modele, matrice, forme etalon – „molde”, geții fiind cei mai iscusiți meșteri la topitul metalelor si tribul, neamul „moldavilor” probabil la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *