Iată ce are România, dar ”nu are voie să știe”…

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Avem-6-000-de-tone-de-aur-adica-250-de-miliarde-de-euro-364785.html

Din 2005, Romania nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zacamintele sunt epuizate. Totusi, opt firme straine au primit licente de exploatare in zonele epuizate, care s-au dovedit a fi foarte bogate: contin aur in valoare de 54 de miliarde de euro. Explicatia: Au avut hartile geologice ale statului roman – ne-a spus dr.ing.Florea Neagu

zacamint-aur1Zacamintele de aur din Romania, majoritatea situate in zac-aur2patrulaterul aurului – adica perimetrul Baia de Cris, Sacaramb, Zlatna si Baia de Aries, din Muntii Apuseni – dar si in Maramures, sunt exploatate, cu eficienta, de foarte mult timp. Pe timpul lui Ceausescu se scoteau intre 14 si 20 de tone de aur pe an. Dar, dupa 1990, extractia a scazut dramatic, iar,  in 2005, minele au fost sigilate. Oficial s-a spus ca sunt epuizate, a afirmat dr.ing.Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectari Miniere, omul care a proiectat si realizat mine de aur in patrulaterul aurului.

zac-aur3Un eveniment interesant s-a petrecut in anul 2000, cand Banca zac-aur4Nationala a refuzat sa mai cumpere aur de la minele romanesti pe motiv ca nu poate avea o rezerva mai mare de metal pretios decat 15% din tot ce inseamna rezerva valutara. Cum aceste mine nu aveau voie sa vanda metalul extras decat Bancii Nationale, au dat, cum era de asteptat, faliment. Daca vechile firme romanesti, care se ocupau de metalul pretios, au disparut, in locul lor au venit, in mod ciudat, opt companii straine, care au cerut in concesiune parcele pentru prospectiunea si exploatarea zacamintelor de aur, tocmai de unde acestea se terminasera.

250 de tone, doar la Rosia Montana

Potrivit declaratiilor facute pentru DailyBusiness.ro de reprezentantii firmei Gabriel Resources, la Rosia Montana s-a gasit un zacamant de aur in valoare de 11 miliarde de dolari, adica de aproximativ 250 de tone de metal pretios.

De asemenea, firma Carpatian Gold a gasit la mina Barza, in Muntii Zarandului, inchisa pentru ca nu mai era rentabila, un zacamant de aur in valoare de 12 miliarde de dolari! Recent, Stefan Marincea, presedintele Institutului Geologic Roman, a declarat ca, in tara noastra, mai sunt zacaminte in valoare de cel putin 54 de miliarde de dolari. Interesant este si faptul ca toate firmele straine au mers la punct ochit – punct lovit, adica au obtinut licente de prospectiuni si exploatare exact pe zonele cele mai bogate … Cum?

ォInca este mult aur in subteranサ

zac-aur5Firmele straine nu au descoperit nimic, datele apartin scolii de geologie din Romania. Am fost directorul Institutului de Proiectari Miniere si am realizat mine de aur in Apuseni. Scoteam si productii de 40 de kilograme de aur pe tona de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot sa spun ca inca este mult aur in subteran, dar nu stiu de ce nu le exploateaza direct statul. Pe vremea mea, informatiile aveau caracter secret, dar acum le are toata lumea. Firmele straine ォau gasitサ metale pretioase in Romania consultand hartile geologice realizate pe vremea lui Ceausescu. Acum, statul, prin reprezentantii sai, a stiut perfect ce da in concesie – ne-a spus dr.ing. Neagu.

Prima harta a ォbogatiilorサ romanesti dateaza din 1925

In 1925, in Romania s-a realizat o baza solida de date privind toate zacamintele nationale. zac-aur6Școala romaneasca de prospectiuni geologice a crescut constant.

Zacamintele din tara au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialisti si inregistrate pe profile, adica sectiuni desenate ale ariilor prospectate geologic. In 1968, toate aceste date au fost inregistrate si intr-un calculator adus de la americani si instalat intr-unul din sediile Intreprinderii de Prospectiuni si Foraje Geofizica, in strada Biserica Amzei din Bucuresti. In 1971, cei de la prospectiuni au mai cumparat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor. A fost instalat in alt sediu, in strada Coralilor din Capitala, unde se gaseau si profile geologice realizate in toata tara . Pe baza acestor informatii, Ceausescu facuse un plan de extractie pana in anul 2050. Dupa 1990, in imobilul din Coralilor s-au lucrat primele numere ale ziarului Adevarul.

zac-aur7Ulterior, imobilul a fost cumparat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfasoara activitati in domeniul prospectiunilor geologice etc. In fine, in 1992 a izbucnit un scandal in sediul din Coralilor: disparusera toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat in institut ne-a spus ca pretul vanzarii documentatiei secrete a fost de 10.000 de dolari…

Privatizarea rezervelor este tinuta ォla secretサ

Am cerut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licentele primite de firmele straine pentru exploatarea aurului pe teritoriul Romaniei. Raspuns: Informatiile solicitate nu se incadreaza in categoria informatiilor de interes public. (…) Sunt documentatii care fac parte din categoria informatiilor clasificate.

Iata ce scrie in Constitutia Romaniei, art.136: ”Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica fac obiectul exclusiv al proprietatii publice”. Iata ce spune Legea 544/2001: Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei.

Datorie externa, 92,1 miliarde ぎ

In decembrie 1989, Romania nu mai avea nici o datorie externa. De atunci, lucrurile s-au zac-aur8schimbat. Conform datelor Bancii Nationale, publicate cu patru luni in urma, tara noastra a acumulat, in ultimii 20 de ani, o datorie externa de 92,1 miliarde de euro.

Record pentru pretul aurului

zac-aur9Aurul a inregistrat un maxim istoric de 1.505,4 dolari pe uncie (n.r.-unitate de masura egala cu 35 de grame) miercuri, fiind tranzactionat la 1.502,96 dolari, fata de 1.493,9 cu cat fusese vandut marti. Economistii apreciaza ca pretul aurului a crescut cu 5% in aprilie, iar trendul ar putea continua, metalele pretioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.

 

Dezvaluiri Libertatea. Secretele zacamintelor de aur, vandute pe 10.000 de dolari
22 Aprilie 2011, http://www.libertatea.ro/detalii/articol/dezvaluiri-libertatea-secretele-zacamintelor-de-aur-vandute-pe-10-000-de-dolari-332016.html

============================

Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, unul dintre cei mai zac-aur10cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur
======================

Un studiu recent asupra exploatarii zacamintelor de aur din Romania arata ca suntem in elita mondiala a metalelor pretioase. „Ocupam locul cinci in lume la extractie, in decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr.Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucuresti, autorul cercetarii. Cu toate acestea, Romania mai are 6.000 de tone de aur in zacaminte. Cat inseamna asta? Daca ne raportam la cursul BNR de vinerea trecuta, cand un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totala a zacamintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Si aceasta in conditiile in care poporul roman se lupta cu saracia si cu nesiguranta locurilor de munca.

Mineritul aurului pe teritoriul Romaniei este o traditie multimilenara. Cele mai vechi podoabe zac-aur11de aur gasite la noi au fost descoperite la Moigrad, judetul Salaj, si apartin epocii pietrei, adica au o vechime de 6.000 de ani. Inca de atunci, stramosii nostri cunosteau metalurgia aurului.

Suntem pe locul cinci in lume

zac-aur12„Din stravechime pana acum, din Carpatii Romaniei s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plaseaza pe locul cinci in lume, dupa Africa de Sud, Canada, Statele Unite si Australia. Dupa cum se vede in grafice, cea mai mare parte a fost folosita de altcineva decat poporul roman. Vestea buna este insa ca mai avem, in sediment, de trei ori cat s-a exploatat pana acum, adica vreo 6.000 de tone. Ramane de vazut cum vor fi folosite. Deocamdata, pe noi, pe specialisti, nu ne intreaba nimeni nimic”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuti geologi romani specializati pe zacaminte de aur.

ォナ「ara noastra primeste prea putin pentru zacamintele pe care le concesioneazaサzac-aur13

Conform Legii minelor, modificata in 2009, Romania primeste din partea companiilor care exploateaza bunurile subterane o redeventa de doar 4% din tot ce se extrage . Adica, daca se castiga 100 de milioane de euro din extractia aurului, statul incaseaza 4 milioane, iar restul merge la firma care exploateaza mina. „Eu cred ca aceste redevente sunt in defavoarea tarii noastre, care primeste prea putin pentru zacamintele pe care le concesioneaza. Sigur ca investitorul trebuie sa castige, dar o afacere trebuie sa fie reciproc avantajoasa, adica trebuie sa castige si Romania , sau Romania in primul rand, pentru ca este proprietarul”, ne-a spus prof. Gheorghe Popescu. De mentionat este faptul ca in Africa de Sud redeventa pentru aur este de 20%.

Exclusiv. Avem 6.000 de tone de aur, adica 250 de miliarde de euro!
Sorin Golea 14 Noiembrie 2011, http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Avem-6-000-de-tone-de-aur-adica-250-de-miliarde-de-euro-364785.html

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Păi Roşia Montana nu a fost VÎNDUTĂ Canadei? Sau nu în întrgime?

 2. Da,vinduta su furata ca nicodata.Acum inteleg pentru ce s-a facut asa numita revolutie in Romania.

 3. Ce bazaconii ,cum sa nu stim stim foarte bine dar mai stim ca procesul de extragere a aurului este extrem de complicat , costisitor si madiv poluant. Bazaconia absolut ridicola e afirmatia cretina conform careia firmele care etrageau aurul au dat faliment ca BNR numai cumpara aurul din poala lor.BNR numai cumpara pentru ca era prea scump ,iar aia au dat faliment pentru ca aveau costurile mult mai mari decat valoarea aurului pe care- l extrageau..Va shi chiestii sienzationali la radio santz KGB…

 4. Iata de ce Sturza baga bani in mine parasite….. Doamna, transmiteti bosului dvs. sa se lase de politica si sa cumpere vre-un munte in Romania.

 5. Pt Grigore

  Eu nu am niciun „bos”.

 6. Iata un motiv pentru care noi moldoveni romani trebuie avem interes pentru a ne uni cu Romania : are bogatii in subteran care vandute aduc intregii tari bani, bogatie.

 7. O altă temă mai potrivită, de exemplu despre massmedia voastră de hârtie igienică sau despre lupanarul politic basarabean nu a-ți găsit? Fiind malldameny sadea, tot la buzunarul altuia vă gândiți 🙂 !

 8. Tavarişci Hansy, învaţă limba română mai înainte de a tasta că v-AŢI dat de gol.

 9. Doamna Pavlicenco,am nevoie de un sfat,daca sunteti dispusa sa mi-l acordati.Cetatenia romana se poate de redobindit in cazul unei tinere de 30 ani,crescuta de o mama singura in urma unui trist caz,care poate pe nimeni nu intereseaza,dar in adeverinta de nastere a copilului mama la rubrica TATAL-a scris numele si prenumele tatalui sau.Mama a murit,fata e singura in aceasta lume.Mi-a cerut sfatul,dar nu stiu cum si ce sa-i spun.
  Va multumesc anticipat,in caz c-o sa cunoasteti raspunsul.
  Va doresc sanatate,izbinzi in tot ce v-ati propus si numai oameni onesti in preajma.

 10. Pt noi

  Sunati-l pe juristul Gheorghe Vita, el e membru al PNL, se ocupa de asemenea probleme, poate va da un sfat. 069926687

 11. noi nu avem dreptul moral să ne unim înaintea coreelor. Ei totuşi se numesc coreeni, da noi moldoveni şi CEILANŢ români:

  2:52
  26 Feb 2013

  BLOG jurnal.md
  LIVE Portal Jurnal de Chişinău Jurnal TV JurnalFM ECONOMIST Apropo
  Politic Social Reintegrare Diaspora Economic IT şi Ştiinţă Sport Monden Divertisment Horoscop

  26 Feb 2013 | 08:14
  Liderul nord-coreean a asistat la un „război real”
  Liderul nord-coreean a asistat la un „război real”
  sursa: jurnal.md/agerpres.ro foto: odt.co.nz 4072

  Kim Jong-Un, liderul Coreii de Nord, ar fi asistat la manevre cu tiruri reale ce au avut scopul de a simula un „război real”, a anunţat marţi mass-media oficială. Simularea a avut loc la doar o zi după inaugurarea preşedintelui Coreii de Sud, transmite Agerpres.

  „Un baraj nesfârşit de obuze a fost tras spre ‘poziţiile inamice’, zguduind cerul şi pământul şi toate au fost cuprinse de flăcări”, a declarat agenţia oficială KCNA. „Încântat de spectacolul poziţiilor inamice în foc, Kim era satisfăcut”.

  Potrivit KCNA, manevrele nord-coreene au avut ca scop testarea capacităţilor armatei de „a conduce un adevărat război”.

  Agenţia nu a precizat locul şi nici data acestor manevre militare, dar anunţul intervine la o zi după începutul oficial al mandatului prezidenţial al lui Park Geun-Hye, președintele Coreei de Sud.

  Dna Park, prima femeie aleasă preşedinte al Coreii de Sud, a subliniat, în discursul său de învestitură, că nu va tolera nici cea mai mică provocare din partea Nordului, care a efectuat la mijlocul lunii februarie al treilea test nuclear.

  Dar ea a promis de asemenea să urmeze o politică bazată pe încredere cu Phenianul, spre deosebire de predecesorul său Lee Myung-Bak, un adept al liniei dure.

 12. Doamna Pavlicenco povestiti intr-un articol aparte soarta masoneriei in Moldova si a filialelor acesteia, exemplu: Rotary Club.

 13. Pt Serafica

  Nu cunosc nimic despre masoneria din R.Moldova ca si din orice alta parte. Rotary nu are nimic absolut cu masoneria. Putetiveni oricind la sedinta clubului nostru.

 14. Great information. Vitalia I hope you keep writing more blogs like this one. Great job Vitalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *