Alexandra Can, vicepreședinte al PNL, la „Moldova în direct”

4

http://www.trm.md/ro/moldova-in-direct/moldova-in-direct-din-20-februarie-2013/

La aceasta editie, la fel ca si la una anterioara, in cadrul aceleiasi emisiuni, a participat si vicepresedintele PNL, dna Alexandra Can, care a expus viziunea formatiunii asupra actualei situatii complicate si asupra prioritatilor ce ar trebui sa stea pe agenda guvernantilor.

PNL a difuzat o declaratie privind momentul politic, sugerind evitarea alegerilor anticipate si identificarea unor posibilitati de a merge in cadrul unei AIE, inclusiv revazute, pina la semnarea, in toamna, a Acordului de asociere a RM la UE. Sigur, lucrurile au mers prea departe, insa ceea ce se intimpla acum nu este o catastrofa, pentru ca unele modalitati condamnabile de guvernare, pe care PNL le-a banuit mereu, semnalindu-le societatii, dar care acum au devenit o evidenta, e bine ca au ajuns in atentia publicului, pentru ca electoratul sa deschida ochii mai bine cind voteaza sau isi vinde votul. Odata si odata trebuia inceputa lupta contra coruptiei si e bine ca incepem de la ”ai nostri” – ca doar de la comunisti nu aveam la ce ne astepta. Nu conteaza cine a facut imprimarile si interceptarile de convorbiri telefonice – noi stiam si simtim ca totul se intercepteaza -, important si uluitor este de ce pretinsii democrati conduc la fel sau in mod si mai lacom decit satrapii bolsevici. Cum sa nu recunoastem ca am avut dreptate cind spuneam ca nu exista nicio diferenta intre proeuropenii verzi-rozi-albastri si antieuropenii rosii? Dar, odata vazuta situatia consternanta, pe care, de fapt, o stiam, guvernarea trebuie sa aiba acum si raspunderea, si vointa, si bunul-simt sa inceapa a schimba, totusi, sistemul. Daca in primii ani dupa Indepedenta mai erau practicabile metodele de jungla in intreg spatiul comercial-economic CSI-ist, odata cu avansarea spre UE este clar ca devine tot mai ingust culoarul pentru cei ce nu vor reguli stricte si clare, de aceea ei se revolta si acapareaza acum cit mai multe bogatii si bani, pentru a-l ”intrece”, in plus, pe cel care e mai bogat decit el. Asa era si Voronin, care considera ca orice leu in buzunarul altcuiva este o ofensa personala pentru orgoliul sau. E vreo diferenta fata de actualii detinatori de pirghii? raspunsurile le gasiti in interceptarile telefonice.

In timpul emisiunii un telespectator a vorbit frumos de PNL (si urit – despre Turcanu si Coropceanu, vicele lui Selin), sugerind formatiunii noastre includerea in Program a prezumtiei vinovatiei pentru functionarii si demnitarii publici. Dna Can a acceptat, insa a uitat, in graba emisiunii, sa spuna ca noi avem in Program exact depolitizarea sistemului administrativ central si local, cu angajarea prin concurs a functionarilor, in paralel cu cerinte drastice fata de ei, in conditiile unei remunerari adecvate. Chiar dna Alexandra Can a fost cea care a insistat asupra acestui aspect la elaborarea si redactarea Programului.  

In plus, legat de combaterea coruptiei, PNL a mers cu MAE in alegerile din 2009 si a lansat un program extrem de amplu de lupta atit impotriva coruptiei, cit si de recuperare a proprietatilor furate. De asemenea, PNL are in Programul sau ”Prin libertate – spre bunastare” si principiul ”restitutio in integrum”, ceea ce insemana ca statul este dator sa restituie toate averile confiscate familiilor de romani si altor traitori ai acestei palme de pamint romanesc in ultimele decenii – principiu fara de care nu esti admis in Uniunea Europeana. Vitalia Pavlicenco

 

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. eh, șura-mura :)!

 2. Pt HANSY

  Cine va roaga sa va obositi cu noi?

 3. În Malldova este ”restiPutio in integrum” 🙂 !

 4. Lui HANSY

  O fi, mai tu, dar nu e cazul PNL.

 5. Politicenii îs în război…
  Dar ce putem să facem noi?
  Câte-un picor în fund la toţi
  Să scăpăm astfel de hoţi,
  Să fim sănătoşi cu firea
  Şi să-nfăptuim UNIREA…

 6. De la poezie pin-la gunoi e doar un pas, – traian vas…………….În statul nostru este un partid

  Cu mafioți ce, fără remușcare,

  De 4 ani ne tot trăsnesc de zid,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  Filat, Streleț, Recean și Botmalay,

  Și Vicol, și Balițki—grupu-i mare,

  Ne tot trăsnesc de cel mai verde plai,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  Usatîi, Deliu, Bodiu de la BEM,

  LuLeancă și Furdui cu mînă tare

  Ne tot trăsnesc, doar verde să vedem,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  Și dincolo de orișice prohod,

  Pe care li-l prezicem fiecare,

  Ei ne trăsnesc cu capul de vreun pod,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  Iar noi ne ridicăm și-aplaudăm

  Partidul Primilor bandiți sub soare,

  Ce ne trăsnesc, în veci să-l suportăm

  Pe-al Dumnealor Vlăduț Filat cel… Mare

 7. PNL ARE CEA MAI CLARA PLATFORMA POLITICA SI CU VIITOR pentru BASTINASI si prietenii lor!!! car lucru, cà pentru ceilalti PNL le este dusmanul cel mai mare, deoarece doar el le va veni de hac! Moldoveni, dintre Prut si Nistru, UNITI-và în jurul PNL, pentru a scàpa de hoti, lingài, politicieni inculti si tràdàtori de NEAM!!! Apoi, toti împreunà, vom face al doilea pas hotàrâtor: UNIREA cu Patria-Mamà!!!

 8. Dna Pavlicenco:”… noi avem in Program exact depolitizarea sistemului administrativ central si local, cu angajarea prin concurs a functionarilor, in paralel cu cerinte drastice fata de ei, in conditiile unei remunerari adecvate”.
  De ce nu deconspiraţi acest program şi nu luptaţi pentru ordine şi dreptate în ţară, ca partid în opoziţie?De ce nu condamnaţi corupţia şi oligarhia. Inactivismul Dstră este suspect, starniu şi neînţeles. Fără aceasta Unirea este imposibilă.

 9. EXCLUSIV! Detalii mai puțin cunoscute din relația Plahotniuc-Filat !
  vezi toate articolele de Ion Harghel

  În toiul crizei politice, a declarațiilor tari pe care le fac liderii fostei AIE, m-am gîndit că ar interesa pe mulți dintre dumneavoastră să aflați mai multe despre relația dintre Vlad Plahotniuc și Vlad Filat, și de ce ultimul s-a supărat pe Plahotniuc.

  Mai pe scurt, la începutul carierei fiecăruia, unul în business și altul în politică, Vlazii comunicau destul de activ deja. Într-un interviu pentru arena.md, fostul prim-vicepremier în Guvernul Sturza, Nicolae Andronic, delara:

  ”În 1999, secretarul de stat, Vlad Filat, mi-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotnic, pe care mi l-a prezentat ca un tînăr businessman bun și de succes. După aceasta noi am mers să servim masa la un local, ce aparținea lui Plahotniuc”.

  Deci Vlad Plahotniuc, era deja un businessman bun și de succes, înainte de a guvernarea comunistă, și nici de cum succesul său nu se datorează relației dintre el și Voronin. Aceasta fiind o bîrfă aruncată de către Mocanu, la sugestia lui Filat, care anterior l-a prevenit pe Plahotniuc, că este acest Mocanu, care v-a spune vrute și nevrute, dar de oprit poate doar el.

  Atunci cînd s-a decis crearea AIE 1, înțelegerile de bază au fost făcute între Filat și Plahotniuc, țineți minte cînd Filat, foarte frustrat, spunea într-un interviu, că a trebuit să facă antecamera la Plahotniuc, care spunea el, ar fi fost “ocupat cu niște fete”. Puțin mai tîrziu au început poveștile despre păpuși și păpușari, o nouă campanie împotriva lui Plahotniuc, dirijată de Filat, înciuda fostei lor colaborări.

  Foști colaboratori de-a lui Plahotniuc de la PETROM, spun că Filat mai venea uneori pe la oficiu, să mai discute, dar și după tichete pentru combustibil. Deci cînd a avut nevoie, Filat a ciugulit din palmă, iar vechiul său amic ia întins mîna cu riscul ca Voronin să afle, pentru că vă dați seama cu ce risc făceai afaceri în acea perioadă, pentru că în orice moment, Voronin putea să te lase nu doar fără afaceri, dar și fără casă, familie etc.. Plahotniuc a ajutat nu doar pe Filat, dar și celelalte partidele din opoziție, în special susținea PDM, pentru ca într-o zi să reușească să înlăture guvernarea comunistă. Și cînd a înlăturat-o Filat a venit la Plahotniuc cu o ofertă: hai să facem un tandem, eu – primul în politică, tu – primul în business ! Și o să ne susținem reciproc. Răspunsul lui Plahotniuc a fost: tu, conduci PLDM iar eu susțin PDM. Mă retrag din business, dar putem colabora în politică !

  Dar nu era în politica moldovenească atîta loc pentru vechii ”prieteni” , așa că Filat a încercat și încă continuă, ca prin orice metode, să-l înlăture pe Plahotniuc de pe scena polită, a jertfit în acest sens chiar și AIE, iar odata cu alianța, și viitorul European al Republicii Moldova.

  P.S.
  Probabil că Filat nu cunoaște proverbul: Unde-i unul, nu-i putere, unde-s mulți, puterea crește !

 10. Poporului trăsnit de mafioți!

  (imn preelectoral)

  În statul nostru este un partid

  Cu mafioți ce, fără remușcare,

  De 4 ani ne tot trăsnesc de zid,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  ————————————————–

  Filat, Streleț, Recean și Botmalay,

  Și Vicol, și Balițki—grupu-i mare,

  Ne tot trăsnesc de cel mai verde plai,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  —————————————————

  Usatîi, Deliu, Bodiu de la BEM,

  LuLeancă și Furdui cu mînă tare

  Ne tot trăsnesc, doar verde să vedem,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  —————————————————-

  Și dincolo de orișice prohod,

  Pe care li-l prezicem fiecare,

  Ei ne trăsnesc cu capul de vreun pod,

  În cel mai nostim caz: de trotuare.

  —————————————————-

  Iar noi ne ridicăm și-aplaudăm

  Partidul Primilor bandiți sub soare,

  Ce ne trăsnesc, în veci să-l suportăm

  Pe-al Dumnealor Vlăduț Filat cel… Mare!

 11. Что касается темы, то мне кажется актуальность будет известна только через некоторое время.

 12. Здравствуйте. Я хотела спросить. Я вот пишу бывает вам комментарии они появляются но потом когда через минутку захожу их уже нет. Почему так не понятно ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *