31 august, declarata „Ziua limbii romane” si in Romania

drapel-in-miscarehttp://stiri.rol.ro/31-august-declarata-ziua-limbii-romane-859666.html

Plenul Camerei Deputaţilor din Romania a adoptat, marţi, cu 312 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi cinci abţineri, proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept „Ziua limbii române”.

SONY DSCPropunerea legislativă a fost iniţiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparţinând tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, în decembrie 2011, iar Camera este for decizional, transmite MEDIAFAX.

„Ziua limbii române” este sărbătorită în 31 august şi în R.Moldova.

În 31 august 2012, preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii „Zilei Limbii Române” în Republica Moldova, în care preciza că speră ca, începând de anul viitor, Ziua Limbii Române să fie serbată de românii din ţară şi din întreaga lume.

Şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, preciza, cu acelaşi prilej, că sprijină iniţiativa legislativă care are ca obiect declararea zilei de 31 august ca sărbătoare a Limbii Române.

Proiectul legislativ, iniţiat de 166 de parlamentari din toate grupurile politice, prevede ca Ziua Limbii Române să fie marcată de către autorităţi şi instituţiile publice, inclusiv reprezentanţe diplomatice şi institute culturale ale României, precum şi de instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate limbii române.

Societatea Română de Radiodifuziune şi Televiziunea Română pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se mai arată în actul normativ.

În expunerea de motive, iniţiatorii propunerii legislative explică faptul că „importanţa limbii române nu trebuie marginalizată de tendinţele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identităţii naţionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăţi puternice şi unite”.

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
  1. Limba romana este a noastra a tuturor celor care train in Republica Moldova si Romania. Limba romana este o limba latina ce a venit dinspre Italia de astazi.

  2. INCA UN PAS SPRE UNIREA CELOR DOUA TARI ASEMENEA.

  3. In sfarsit dupa ani de ocupatie si de republici create de comunisti sarbatorim ceva mpreuna ! Limba comuna, liantul societatii si al viitorului nostru !

  4. Da, aceasta este bine şi mă bucur.

  5. un nou succes !

  6. Вот решил вам немного помочь и послал этот пост в социальные закладки. Очень надеюсь ваш рейтинг возрастет.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *