Stafidele – inamic al colesterolului rau

stafideStafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri fără sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia, Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.

Nu îngraşă

Stafidele sunt bogate în fructoză, un zahăr natural ce poate fi transformat, cu uşurinţă, de organism în energie. S-a constatat că datorită lipsei grăsimilor şi a sari, ele nu îngraşă, aşa cum se credea. Din acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate în curele de slăbire, bineînţeles consumate în mod limitat.

Previn depresia

Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia pofta de mâncare şi reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare. Datorită fructozei, o excelentă sursă de energie, consumul regulat de aceste fructe uscate combate oboseala şi previne depresia, fiind un tonic excelent. În acest sens, în special sportivilor, persoanelor în vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort deosebit, fizic sau intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide brune pe zi.

Tratează constipaţia

Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză şi nu sunt recomandate doar datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia. Problemele cu stomacul „încărcat” pot fi date uitării cu ajutorul unui pumn cu stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte la macerat. Dimineaţa, acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a grăbi digestia şi pentru a elimina resturile alimentare neabsorbite de intestin.

Împiedică retenţia de lichide

Cantitatea uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care au un rol important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin ajutarea celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează stările febrile.

Reduc aciditatea stomacală, reglează digestia

Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le consumaţi în loc de desert, vă puteţi regla digestia. 

Constituie un aport important de fier

Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, cu grave carenţe de acest mineral, riscă să nască un copil cu aceleaşi probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de fier din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt cele mai indicate în acest sens.

Reglează hormonii

Stafidele conţin şi boron, un mineral important pentru menţinerea oaselor sănătoase, care intervine în reglarea hormonilor şi în metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat şi în osteoporoză, întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care chiar dacă e prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru sănătatea ochilor.

Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 şi 70 de ani. Specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce pofta de mâncare şi nivelul colesterolului rău şi creşte, în schimb, cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.

Reţetă gustoasă şi sănătoasă

Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide, aveţi nevoie de o varză roşie, o linguriţă cu vârf cu pudră de scorţişoară, o cană cu stafide aurii, câteva linguri cu ulei, sucul de la o jumătate de lămâie, un păhărel cu vin roşu, sare, piper şi o linguriţă cu miere. Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare. Amestecaţi bine pentru ca varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de lămâie şi piperul măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în vin şi lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.

Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi potasiu.

Un sfat la sfârsit! Consumaţi câteva grame pe zi! Acidul oleanolic din stafide distruge bacteriile cauzatoare de carii şi de boli gingivale.

Suplimentar:

http://www.eva.ro/dietafitness/dieta/colesterolul-bun-si-colesterolul-rau-articol-3003.html

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
 1. Voi incerca sa folosesc mai multe stafide in mincare.

 2. Va fi mult mai frumos si placut sa le mâncam cu totii
  in Marea Românie Re-Intregita de la Nistru la Tisa !

 3. Pt Codin Unionistul

  Fara nicio indoiala.

 4. Stimata doamna Vitalia,
  Fiind un calator neobosit, am scris niste notite despre calatoria mea
  prin Japonia, cu unele observatii exotice la tema zilei –
  tricolorul românesc si Re-Unirea noastra cu România.
  Intrucât nu am un blog personal, m-am gândit ca poate Dvs. l-ati putea republica aici pe Unimedia, eventual pe Voxpublika md si Consiliul Unirii, daca veti considera ca este un lucru util pentru miscarea unionista.
  Cu multa stima,
  F.T.

 5. Jos Filat! Sus stafidele!
  Asta pentru că în acest articol, straniu, dar nu-i pomenit numele lui Filat

 6. IN PAS CU MODA

  În fiecare zi întruna
  Face fitnes ca nebuna,
  Şi-i sticlesc ocii de foame
  Ca să scadă … zece grame.

 7. Pt epigon

  Ati scris versuri din experienta sotiei, surorii, mamei sau a soacrei?

 8. Pt Francisc Trivale

  Nu stiu ce sa spun, dar am impresia ca apareti cu mai multe nickname-uri si ma intreb de ce.

 9. Dar eu le maninc in fiecare zi si mi-am facut o silueta de invidiat.

 10. Ce înseamnă pĂ româneşte nikname? Că vreau şi eu să pricep denspre şi-i voroava în pre-poziţie.Cine poa-s-ma dunirească? No-o hi un feli de pseudonim-poreclă?

 11. anca-tă-l-îi, l-am găsit, e un cuvînr GET-BUGET englez, – nickname diminutiv
  nickname nume de alintare
  nickname poreclă
  to nickname a porecli

 12. Pt abiburca

  O hi. Ca si ”abiburca”.

 13. Talia, ai sumţul omorului, nă-l kerde, zău-că ce, aşe ni-o plăcut riacţîia…Aşe ni placăl politişieni omorişti şi alteori agramaţi, ian-te, ce do-bitoc o fostăl menestru…
  “Duminică, PL a decis oficial să-l înainteze pe Ion Cebanu la funcția de șef al agenției MoldSilva”(Unim. 11-02-13). BACADUMBLINPATRET: Di faptăl famelia aistui menestru ar ci CIBAN, elu ceavai u încurcată-l, aşe-i, do-amnă doctoră întru ştiinţă filologicale?…..Eu zic ca om agramat, cu şăsă clasă la români, da neavoastră – cum a-s vreţ

 14. Tălica, to” nu ma pot opriă-l din rîs, şi forum clasni ai, ap-chiar-c ş-ap şi, eu îs, d-ap nu numa, ş-chiochea clava-i

 15. cum va plaşe nicneima me? Va-ntreb xa nidoctu in neştiinşe nefilojîci

 16. Doamnă Vitalia, cum s-ar lămuri aceste aberaţii SOCIALISTE, care au loc în Ceaina: parcă mereu HUIduiţi socialismul şi sînteţi exaltaţi de FILATELISM, GHIMpizmă, de luPULISM moldav. Vă place Prostituţia instaurată în ŢEARĂ, vă plac omUCIDERILE, hoţia-bădărănia, luptaţi cu secera şi ciocanul, în loc să luptaţi cu curRupţia, cum naiba se lămuresc toate aestea? Luaţi atenţie la tÂmpiţii (nu-I am în vedere pe cei de la gazătul tÂmpul-ăăă, ăăă, da pe alţii), – zic nebunii geniali de la PEKINg, – un citat din Media: China a devenit anul trecut ţara cu cele mai mari schimburi comerciale, importuri plus exporturi, din lume, depăşind astfel Statele Unite, care au dominat comerţul global după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Bloomberg. Exporturile şi importurile SUA au totalizat anul trecut 3.820 miliarde de dolari, a anunţat recent Departamentul Comerţului de la Washington. Administraţia vămilor din China a informat în ianuarie că ţara a înregistrat în 2012 schimburi comerciale în valoare de 3.870 de miliarde de dolari. China a avut un surplus comercial de 231,1 miliarde de dolari, iar SUA un deficit de 727,9 miliarde de dolari.

 17. Pt eucanimealtu

  Toate astea ar fi bune daca ar fi si libertatea omului. Dar ea acolo nu este.

 18. LIBERTAZTEA OMULUI – da, nu o găsim în moldavia, da a femeii – yes, – ea se poate deda plăcerii cu cîţiva oameni odată şi tustoţi îi plătesc. Asta aţi avut în vedere? Cred că trebuie să ne spălăm de pînă la urmă de rapănul capitalist, cît încă nu se înşiră pe tot corpul, Femeile îmn genere adoră prostituţia, iar cînd le vine în pat, văd că e PREA MULTĂ şi se îngreţoşează. Pardon şi poftă bună!

 19. Pt eucanimealtu

  V-am crezut om serios. M-am inselat. Scuze.

 20. Doamnă Vitalia, sînt un om cît se poate de serios, mai mult ca atît, sînt femeie, în timp de nu sînt muiere. Alta e la mijloc, bănuiesc, nu vă plac 2 lucruri – 1. adevărul şi 2.felul meu de a scrie. Nici mie, să zicem nu-mi place felul Dvs. (ianca nu-mi mai place să pun punct după Dvs., dar o FAC, cum zice englezul) de a scrie: uneori cu greşale aduse din şale. Greşale gramaticale. Din fuga grabnică a calului. (Sper să nu mă luaţi în răspăr, că am dat busna în casa Dvs. BLOGică şi să mă daţi afară de spetele mele late şi pensionarice – cum n-ar fi am 123 de ani şi cer să mă respectaţi; că dacă ar fi el, blogul, în poşeta Dvs. nu m-aş băga în el, în b(ÎR)log, cum zice poetul f. talentat şi vîndutul politician-măscărici traiANUS. Uitaţi-vă, în penultima Dvs. IEŞIRE încontra mea aţi spus cumcă: “Toate astea ar fi bune daca ar fi si libertatea omului. Dar ea acolo nu este”. Eu, să vă spun sincer, nu prea v-am (ar fi trebuie să scriu V-am, pardon, e tîrziu d-am) înţeles. Şi v-am făcut o aluzie, – c-adică aveţi în vedere, că la noi există libertatea de a te prostitua (şi bărbat, şi femeie, adică bărbat cu femeie), iar acolo în China nu e. Aici sîntem liberi să ne drogăm, iar acolo – nu, pentru aşa apucătură se aplică chiar pedeapsa mortală; aici noi îi putem zice lui Ghimpu “prostul Moldovei” sau “…de Coloniţa”, în cel mai rău caz, lui Filat contraBANDI(s)TUL nr. 1, lui Lupu – “demo-matahală”, lui Timofte, care îşi caligrafiază greşit pînă şi famElia – “dugliş prezidenţial”, lui Cîrîietoacă – “Chirtroacă”, iar ACOLO, acolo “nu este aşa libertate a omului”, cum ziceţi. Nu este, fiindcă nu e nici nevoie, nici necesariu. Acolo lumea lucrează, nu umblă cu ochii prin părţi – ce ar mai putea şi de unde şterpeli, unii – ca să nu keară de foame, aţii – ca săptămîna viitoare să aîbă ce duce în băncile elveţiene. Acolo zubCOII generali nu se ating de rezervaţii, nu ucid oameni în ele, nu-şi şterg urmele, nu mint, că au organizat două grupuri, în ultimă instanţă ei nu au un păpuşar (de ce îl scrie lumea politică între ghilimele, cînd el CHIAR e saltimbanc de la Licurici, el colo joacă, dar faţa nu i se vede, fiindcă nu i se vede). Acolo lumea chineză lucrează şi poate veţi fi ştiind, că celebra, bogata Americă, dacă la un moment dat, pentru un moment doar, zic, dacă China ar înceta comerţul cu ea, cu America, apoi ea, America, s-ar duce de rîpă, fiindcă fiecare a doua pălărie de pe tarabele americane este chineză, fiecare a doua pereche de bikini (o, nu e vorba de celebra insulă!) este chineză, fiecare e treia carte americană e tipărită în Ceaina, cum zic Omericanii. Da, în China este interzis separatismul, ca şi în democratica Americă (ştiţi ce statut are Puerto Rico vreme de v-on secol şi cevaia? Sper că poate ştiţi. Păi uite, o parte din popor – vreo 30 procente – vrea dezunire, precum la noi 3 procente vor Unire, ca cum Belfastul irlandez vrea Unire, ca cum Kurdistanul vrea şi el statalitate, precum Kaliningradul nu vrea Unire cu Germania, fiindcă acolo nu mai e vreun neamţ, precum Taiwanul, precum Tibetul…Etc, etc.)
  Da, China nu este socialistă, precum le este drag lor să declare, ea este socialist-capitalistă, sau capitalist-socialistă (au şi ei milionarii lor, nehoţi, iar un mare cinovnic milionar-hoţ prins cu furtul a fost pus în laî, nu ca la noi – în Parlament, la procuratură…), ca aproximativ Suedia, Noua Zelandă, cele mai dezvoltate ţări din lume, – ca cum ar fi trebuit să fie Moldova, dacă nu ar fi nimerit PRIMUL,ca musca în lapte, bolşevicul snegur, iar deputat în primele parlamente… vai mai n-am dat un nume (pe snegur şi ceilalţi bolşevici care au acaparat puterea şi au prostit moldoboii, care i-au votat, – eu îi consider dubli criminali, dacă nu tripli-cvadripli-pentipli-sextipli, pardon sixtipli: 1. pentru că au fost într-un partid criminal – PCUS – cu bodiul, cu brejnev, cu beria, etc, şi 2. pentru că au dărîmat (totul, do osnovania, a zatem nichego ne postroili), au furat TO-TUL şi au împărţit între ei, parte nedreaptă, – pînă şi banii noştri din bănci, acumulaţi cu sudoare – transpiraţie, cum aţi spune Dvs.). Da, China nu a avut un moşanu, un diacov, un lucinski care să dărîme totul (în afară de teatrul de operă), tot ce a construit bodiul, pe care l-au huiduit, în vreme ce el era încă călduţ în sicriu. (Să admitem, că bodiul a fost – chiar a fost – şi el criminal în multe privinţe, dar mi-amintesc, cum costea tanasă (moldovenii zic tanasă, nu? Măi tanasă, băutura o mai lasă) l-a tot bajicurit în gazătul lui (acum – verde) pe ion gonţa cît s-a tot aflat cela, gonţa, în sicriu, pentru că CEALA nu era unionist ca…era să dau un nume… şi nici fost communist, şi secretar de partid CA C. tanasă. Da, doamnă, în China nu sînt 820 de partide ca în Moldova, ei nu au un PNL şi nici o doamnă Vitalia; da, ei nu organizează, ca în Moldova, marşuri ANTIunioniste de separare a Chinei de Tibet, ei nu-i strigă la nemarşurile lor lui Dalai Lama – DOLOI, LAMA! Marele lor păcat e că la cel milliard juma de capete chineze, pe lîngă Tibet le-ar mai trebui un sfert de Siberie rusească, ăn vreme ce ei mai că şi-au acaparat, invadînd cam o jumătate din ea. Da, ei nu luptă, ca în Moldova, ca limba lor să o denumească TAIWANEZĂ; ei îi zic aşa cum au apucat , ca cum noi, de prin 1359 sau chiar de mai devreme, de pe cînd s-a înecat căţeluşca ceea. (Ce simboluri, Doamne au invadat istoria noastră: o căţea, un bou şi o lupoaică; dar aista ne e destinul! Ce ziceţi?) Da, China poate încă nu s-a dezbăierat cu totul de trecutul întunecos, dar ea, China, peste un zece ani va fi prima supraputere în lume. Poate s-ar putea spune ceva de bine şi despre Cuba (pe care aţi cunoscut-o şi în urma căreia vi s-a reproşat – şi eu aşa şi nu am înţeles adevărul, – cum că, comunistă fiind şi încă secsot, – numai astfel aţi ajuns ACOLO în doi cu bărbatul, sorry, eu nici nu affirm, nici nu infirm aceste lucruri, fiindcă nu am citit contrareplica Dvs.) Deci Cuba, pe care bolşevicii o ţineau ca pe un copil de trupă cu gura la ţîţa lor şi o alăptau (cum l-a ţinut US de copil de trupă pe cimpoi şi pe nataşa lui de copilă de trupă, ei sugînd fără oprire – mihail – vin, iar nataşa…sugea şi ea. Lapte.), au făcut din ea un rîs, vorba Dvs. despre Brega. Şi acum, biata Cubă, după ce a fost ruptă de la ţîţa sovietică iese cu greu din glod, dar se zbate. A început să îşi dezvolte industria (au descoperit nişte zăcăminte de nichel), şi păşesc spre viitorul luminos, apucînd din mers nişte procedeuri capitaliste. Nu e nici acolo libertate. Dar unde e? În Arjăntina? În Şpania? În Omerica? În Moldovia? Ce înseamnă pt Dvs. libertate? Să ai dreptul la marşucri unioniste? Să ai dreptul să fii nevoit să părăseşti ţara (ca cum alungat fiind) în căutarea unei bucăţi de pine? Să ai dreptul să îi zici lui Obama (care e unul din cei mai străluciţi şi înţelepţi prezidenţi din ultimii 70 de ani, de rind cu Clinton şi Reagan), să-I zici negru nespălat şi curvar, pentru că Opra i-a fost unul din sponsori…Povestea e lungă de tot. Eu una vă rog – nu prostiţi în continuare moldoboii (cuvîntul aist nu e invenţia mea, pardon) la mitinguri şi marşuri, nu falsificaşi ISTORIA, tîmpindu-i! (Despre falsificarea Istoriei am putea vorbi aparte, sau împreună.) Mă opresc aici. Cer scuze, dacă poate ceva acolo cumva dîn întîmplare sau din eroarea humană este. 11 feb. 2013, vorba moldovanului – cu stimă şi respect…Ca cum…

 21. Pt eucanimealtu

  Ramin la opinia exprimata in raspunsul anterior. Avem pareri prea diferite si nu am timp sa fac likbez, e un likbez pe acest blog al cincilea an… Gasiti aici raspunsuri la toate aspectele amintite, inclusiv despre Cuba. Dati search.

 22. Oricum, mersi, Doamnă, de răspuns, continuaţi să deţineţi şi mai departe monopol asupra Adevărului, care nu e adevăr, Patriotismului care e fals, – asta îi caracterizează în temei fals, – cam asta îi caracterizează pe foştii comunişti, care au acaparat repede prin „90, ca să nu fie puşi la furdigă de cei care nu a colaborat cu pcus şui kgb şi care ar fi putut lua puterea, dar nu au PUTU: Adio! Natela, 11-feb-13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *