De ziua Unirii Principatelor Romane, PNL a depus flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

poza 3

poza 5poza 4

Mai mulţi membri ai Partidului Național Liberal, fiind însoţiţi şi de membri ai Biroului Permanent Central al PNL, au depus, astăzi, 24 ianuarie 2013, o coroană din flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a fost inaugurat pe 31 august recent – Ziua Limbii Române, din Chişinău. 

După luările de cuvînt şi depunerea de flori, participanţii s-au incins într-o Horă a Unirii. 

Acest eveniment este dedicat Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, evocînd unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859, în Moldova, și, la 24 ianuarie 1859, în Țara Românească. 

La începutul anului 1860 unionistul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei și Țării Românești. În 1861, cu ajutorul unioniștilor, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând Unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în1866, Unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar Constituția adoptată în acel an a denumit noul stat ”România”. 

Amintim ca Partidul Naţional Liberal, fidel convingerilor unioniste ale membrilor săi, a evocat, în toți acești ani, datele cu importanță de destin pentru poporul român. În anul trecut, la 24 ianuarie, PNL a făcut un superb Marş auto la care au participat reprezentanți ai organizațiilor PNL din Chișinău, precum și din raioanele apropiate, dar și din unele mai îndepărtate, care au decis să se alăture colegilor din capitală. Coloana auto, formată din autoturisme și autovehicule ușoare, care au avut arborate Tricolorul și Steagul PNL, au parcurs un itinerar prin Municipiul Chișinău, cuprinzînd toate cele cinci sectoare ale capitalei.

SP al PNL
Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
 1. Sa ne traiasca multi ani acesti bravi barbati unionisti din fotografii !
  Ei sunt conducatorii sprititului nostru d edreptate si justitie istorica !
  Re-Unirea noastr cu românia se apropie cu pasi repezi !
  Pregatiti-Va straiele de sarbatoare sa nu fiti prinsi pe ne-veste !

 2. dr. Iacob Golovca/Botanica

  Capitala veche a Moldovei este cuprinsă astăzi de febra Unirii. Demnitarii români s-au prins în horă,
  iar oamenii au ieşit să sărbătorească în Piaţa Unirii cei 154 de ani de la Unirea înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza.
  La manifestaţiile de la Iaşi au venit şi

  liberalii Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă.

  Oamenii au dat mână cu mână pentru a aminti de Unirea din 24 ianuarie 1859. Prezenţi la manifestaţii, oficialii români au făcut un îndemn la unitate.

  Pe scena din Piaţa Unirii din Iaşi au urcat,
  pe lângă interpreţii români,
  şi Zinaida Julea şi Nicolae Glib.
  Astăzi se împlinesc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
  ————————————————
  N.B.
  Intrebarea noastra-ghicitoare:
  oare de ce Ghimpu si Chirtoaca sunt la Iasi unionisti, iar la Chisinau- antiunionisti oportunisti ?

 3. Bravo celor ce au sacrificat timpul pentru a comemora aciasta zi importanta.Traiasca Marea Unire!

 4. Traiasca Romania Mare!

 5. Membrii Consiliului Unirii din Basarabia au fost alături de Acţiunea 2012 la sărbătorirea celei de-a 154-a aniversări a Unirii Molcovei cu Muntenia la evenimentul dedicat sărbătorii lângă monumentul Unirii din Piaţa Unirii de la Chişinău, în seara zilei de 24 ianuarie 2013,orele 17,30.
  http://www.youtube.com/watch?v=QJ05BE0Nk0g

 6. Noi visam la unire zi si noapte. Dar sunt multe treburi care ne opresc…
  Dar poate ca in maxim 10 ani se va realiza si acest vis la nostru.

 7. GROPARULUI UNIRII M.GHIMPU
  Cu Decebal te-ai întâlnit
  Ce-ai vorbit cu el-nu ştiu,
  Dar cred că-ar fi încremenit
  De-ar şti că-i pus UNIREA în sicriu.

  Nu mai auzi de la Ghimpu
  Nicio vorbă cu tâlc
  Şi-i va duce cu timpul
  Pe liberali la kirdîc.

 8. Nu mai auzi de la Ghimpu
  Nicio vorba cu talc
  Si-i va duce bibicul
  Pe liberali la saslik.

 9. S-a dovedit că lista marionetelor lui Plahotniuc, publicată săptămâna trecută, nu este nici pe departe completă.Pe 23 ianuarie, reprezentanții câtorva ONG-uri au organizat o conferință de presă, în cadrul căreia au fost pronunțate numele și a altor păpuși, care ocupă funcții în procuratură, în sistemul judecătoresc și chiar la președinție.Public acun lista redactată a trupei teatrului de păpuși al lui Plahiș:1. Vasile Sturza – consilierul președintelui Nicolae Timofti;2. Iurie Garaba – președintele Consiliului Superior al Procurorilor;3. Eugen Rusu și Igor Serbinov – colaboratori ai Procuraturii Generale;4. Nicolae Chitoroagă – șef de direcție în Procuratura Generală5. Ion Diacov – procurorul Chișinăului;6. Vitalie Bordea – șef de departament în cadrul Ministerului Justiției;7. Oleg Gârbu – procuror din cadrul Procuraturii Generale;8. Ruslan Botnaru – procuror din cadrul Centrului Anticorupție;9. Rodion Bordian – colaborator al Procuraturii Buiucani;10. Grigore Gângu – colaborator al Procuraturii Chișinău.Pe restul în menționez în șir, pentru că nu sunt atât de importanți și apar în ca mulțime: A. Petrenco; C. Tănase (Timpul), R. Mihăieș, O. Volos, T. Vasilcău; V. Catan, C. Gandrabur, V. Balacci.

 10. Ce, nu va place lista? Neata esti in alta, dar tot a lu plahatniuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *