Mircea Popescu: Nationalism si Patriotism. Si propunerile PNL pentru Constitutia Romaniei

popescuAproape toate dictionarele de intelesuri din lumea larga identifica nationalismul cu patriotismul. Intr-adevar, este vorba de niste sentimente care se rasfrang asupra neamului si teritoriului national, tarile fiind vazute, in cele mai multe cazuri, ca locuri de formare si dezvoltare ale unui popor-natiune.

Exceptiile sunt, in general, cele legate de forme politice imperiale sau federale, constituite din conglomerate de grupuri nationale, fortate sa convietuiasca intr-un mediu aflat intr-un echilibru extrem de fragil. Istoria omenirii arata ca aceste “exceptii”, cu tendinte hegemonice, apar periodic, actionand pentru lichidarea statelor nationale stabile, in scopul inglobarii lor in respectivele structuri suprastatale.

Si, ca orice activitate umana impotriva unui curs natural de dezvoltare istorica, mai devreme sau mai tarziu, apar fenomene de instabilitate sociala si politica, urmate de dezintegrari spectaculoase, cu efecte internationale nedorite, chiar violente.

Atacul sau incercarile de suprimare a natiunilor reprezinta sursa razboaielor, asa cum au demonstrat-o cele doua razboaie mondiale. Ori, recenta afirmatie a liberalului flamand Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE, fondator al grupului federalist Spinelli ca tocmai existenta statelor nationale, respectiv a nationalismului ca forma de rezistenta, ar fi sursa celui de-al doilea razboi mondial, este o incercare perversa de a justifica expansionismul URSS-ului si al Germaniei hitleriste si, implicit, politica UE de lichidare a statelor nationale.

Faptul ca nu statele nationale au fost cauza celui de-al doilea razboi mondial, ci tocmai internationalismul expansionist (astazi, copilul sau modern, federalismul european), este probat de politica Germaniei lui Hitler de distrugere a fiintei umane prin Holocaust si prin cotropirea unor tari europene ca Polonia, Cehia, Olanda, Belgia domnului Verhofstadt, Franta, sau politica URSS-ului de Genocid impotriva populatiei romanesti din Basarabia si Bucovina de Nord si impotriva poporului ucrainean.

Daca patriotismul se identifica prin sentimente de dragoste, devotament si loialitatea pentru o Patrie, in cazul nationalismului, aceleasi sentimente se rasfrang asupra Natiunii care a faurit acea Patrie.

Patriotismul si nationalismul sunt complementare si inseparabile, cumulul acestor sentimente mergand pana la sacrificiul de sine. Iar acest sacrificiu inseamna, in vremuri de razboi, provocat impotriva fiintei nationale romane, viata proprie, sacrificiul suprem, prin care s-a cladit statul national roman, s-a intarit si s-a dezvoltat natiunea romana.

Aceasta jertfa a inaintasilor a fost scrisa cu litere de sange si foc pentru totdeauna in Cartea de baza a natiunii, Constitutia, revizuita sau nu.

Tocmai de aceea, caracterul national al Romaniei, inscris si in Legea Nationala, si in sufletele romanilor, nu va putea fi ascuns, sters printr-o simpla trasatura de condei, indiferent de cate acorduri politice ascunse sau impuse din exterior vor fi puse la cale. Ceea ce a fost scris cu sange si foc, va fi aparat cu sange si foc.

In vremuri de pace, sacrificiul de sine inseamna renuntarea la avantaje personale, pentru a veni in ajutorul Patriei tale cand aceasta are nevoie de tine, dar si pentru a-i apara existenta si atributele de tara suverana si independenta, ca natiune definita prin caracteristici unice, ce o disting de alte natiuni, la fel de mandre de valorile proprii.

Daca patriotismul defineste relatia cu tara, cu teritoriul de formare si dezvoltare a natiunii, nationalismul defineste relatia fata de neamul caruia ii apartii cu valorile si traditiile sale.

Atacul concentrat asupra nationalismului este tocmai o incercare de distrugere a legaturilor cele mai intime ale unui popor si, implicit, a dinamitarii statului national si a independentei sale.

Acest lucru s-a manifestat prin teoria internationalismului comunist, iar, astazi, – prin diversele forme globalizatoare, cum ar fi federalizarea europeana, care ajunge sa ceara, imperios, insasi cedarea atributelor de suveranitate statala.

Din pacate, grupuri politice si politicieni de varf, ajung atat de departe cu lipsa de intelegere a patriotismului, incat incearca sa-l identifice cu apartenenta la ideile de partid si, mai mult, cu apartenenta internationalista a partidului la grupari politice suprastatale, asa-numitele “internationale politice”, care fac si desfac politicile nationale.

Si, astfel, aceste ideologii totalitare sunt cele ce subordoneaza interesele nationale ideilor globalizatoare, actionand fatis impotriva nationalismului si promovand renuntarea chiar la principiile suveranitatii nationale in schimbul propasirii unor interese particulare de grup sau personale.

Principiile nationalismului sunt curate, punand accentul pe promovarea culturii si intereselor nationale cand sunt in contradictie sau atacate de diverse grupuri suprastatatle sau chiar nationale.

Progresul national este amplificat din spiritul de concurenta internationala care, in conditiile administrarii tarii de forte cu adevarat patriotice, duce la dezvoltare si la progres. Natiunile care actioneaza independent isi pot atinge scopurile nationale, pot crea un mediu propice dezvoltarii din interior spre exterior, intarindu-si coeziunea sociala si nationala, protejandu-si valorile si societatea. Deci, nationalismul duce la progresul si dezvoltarea natiunii, in timp ce globalizarea, inclusiv prin federalizare, contribuie la stagnare – prin plafonari si restrictii dictate de la nivel central in favoarea statelor care au deja un ascendent economic si politic, – si la descompunerea natiunii prin alterarea valorilor nationale.

Odata inglobate in formatiuni suprastatatale, natiunile isi cedeaza suveranitatea, prioritatea principala devenind promovarea intereselor internationale, de cele mai multe ori acestea fiind interesele principalelor state cu rol conducator, state ce isi impun propriile interese nationale, prin subordonarea statelor marginase.

Tocmai de aceea statele puternice sunt principalele promotoare si beneficiare ale crearii structurilor suprastatatale, in care pot domina si isi pot impune propriile interese, profitand de slabiciunea statelor ce renunta la propria dezvoltare nationala.

Romania are marele avantaj al unui larg segment de populatie in afara granitelor actuale, populatie care este parte a natiunii romane.

A avea in vedere pastrarea caracterului national al acestei populatii de catre guvernul Romaniei este o dovada de nationalism, in sensul celor discutate mai sus. Daca negam nationalismul romanesc, atunci, pur si simplu, inseamna a ne debarasa de aceste milioane de romani care, din varii motive nu se afla in interiorul granitelor.

Spuneam mai sus ca patriotismul, caracterizat prin sentimente de dragoste, devotament si loialitatea pentru o Patrie, defineste relatia cu tara, cu teritoriul de formare si dezvoltare al natiunii.

Iata de ce, apararea integritatii tarii si a dorintei de reintregire a tarii, prin revenirea Basarabiei la Patria mama, este cea mai inalta dovada si proba de Patriotism.

Tocmai de aceea, art.1 din Constitutie, in care caracterul national este negat vehement de minoritatea maghiara ce doreste sa ajunga la guvernare, dar si de forte internationaliste, este pilonul central al unitatii statului roman si trebuie completat cu prevederea posibilitatii Unirii Romaniei cu teritoriile sale pierdute, locuite de conationalii nostri, pe baza precedentului creat in in Constitutia Germaniei federale.

Oare ne este frica sau ne este rusine sa ne definim ca nationalisti si patrioti, adica iubitori de Neam si Patrie?

Mircea POPESCU

Adaugam aici propunerile PNL.md pentru Constitutia Romaniei.

http://www.pavlicenco.md/2012/12/10/pnl-din-rm-saluta-victoria-pnl-din-romania-si-sugereaza-prevederi-constitutionale-pentru-reintregirea-neamului-romanesc/

 

 PNL din RM saluta victoria PNL din Romania si sugereaza prevederi constitutionale pentru reintregirea neamului romanesc

PNL din Republica Moldova felicita PNL din Romania, care – in cadrul Uniunii Social-Liberale – a cistigat, detasat, alegerile parlamentare din Romania.

PNL a sprijinit consecvent PNL din Romania, indiferent daca sunt ori nu sunt institutionalizate relatiile dintre cele doua formatiuni. PNL a exprimat recunostinta pentru mesajele de sprijin primite de la presedintele Crin Antonescu in alegerile parlamentare din 2010 si cu ocazia congresului unionist al PNL din 3 decembrie 2011.

National-liberalii au dorit intotdeauna, sugerand si acum conducerii PNL din Romania, sa aiba o prezenta mai mare, mesaje mai clare si mai vizibile pentru Basarabia, recunoasterea automata a cetateniei romane pentru populatia romaneasca din stinga Prutului, care ramine, din pacate, in captivitatea populismului nationalist si a propagandei pedeliste (din Romania) si peliste (din R.Moldova) ale unor lideri politici, pentru care democratia si Constitutia nu sunt valori absolute.

PNL din Republica Moldova este un partid extraparlamentar, care activeaza intens de sase ani, taxat – de analistii obiectivi – cu perspectiva de a devein formatiune parlamentara in viitoarele alegeri.

In declaratiile sale, Partidul National Liberal, care este exemplul vadit al imbinarii valorilor liberale cu cele romanesti, si-a exprimat, inca de la infiintare, dezideratul de omogenizare a spatiului politic romanesc, ramanand consecvent pe aceste pozitii. In anul 2012, PNL a mobilizat romanii la actiuni stradale proUnire a Republici Moldova cu Romania, actiuni ce au consemnat si cele doua secole dramatice de ocupatie ruso-sovietica a teritoriului romanesc din stinga Prutului.

National-liberalii saluta semnarea, de catre multi candidati PNL pentru Parlament, a “Pactului pentru Basarabia”, prin care se angajeaza sa promoveze platforma de reunificare a celor doua state romanesti. PNL ii incurajeaza pe semnatari sa constituie, in Parlamentul Romaniei, grupul informal “Pentru Basarabia”, care va pleda, prin initiative legislative si actiuni practice, la apropierea momentului reintregirii neamului romanesc.

Din aceasta perspectiva, avandu-se in vedere necesitatea modificarii Constitutiei, PNL reitereaza sugestia, expusa anterior, de  a prevedea – in mod expres – dupa spiritul Constitutiei Germaniei, un articol de dreptate istorica, in care sa fie inclusa posibilitatea “redobindirii suveranitatii politice si teritoriale asupra provinciilor/ paminturilor rupte de la Statul Roman de catre Puteri straine”, cu prevederea obligatorie ca “schimbarea compozitiei unor teritorii romanesti, prin deportarea bastinasilor si colonizarea acestuia de catre reprezentantii statului strain, care le-a ocupat, constituie crima de genocid si se pedepseste ca si crimele comise impotriva umanitatii”.

PNL spera ca aceste prevederi vor fi promovate de componentele Uniunii Social-Liberale, de Partidul Poporului “Dan Diaconescu” (partid-membru al Consiliului Unirii), si de parlamentarii unionisti din ARD.

Chisinau, 10 decembrie 2012

nbsp;

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Beneficiarul patriotismului si naționalismului romanesc (romanismului si pan-romanismului) nu este Iasul sau Chisinaul, ci elita nesățioasă si egoista a fostei Valahii, acum Romania , R.Moldova si moldovenii ex-taristi si ex-sovietici inspirandu-li-se prin „unionism” ca dupa aproape 500 de ani de neintrerupta ocupatii straine, nici acum sa nu sa se bucure de privilegiile, avantagele ENORME de a fi LIBERI si STAPANI in propira tara R.Moldova, de a avea reprezentarea directa la masa popoarelor Europei si lumii. A cata ora se cere nu valahilor (romanilor) si elitei lor, dar iaraasi MOLDOVENILOR si Chisinaului – sa se sacrifice spre marirea, ambitiile si bunastarea ELITEI FANARIOTE si TRADATOARE de pe Dambovita, cea care prin Manuc-Bei a vandut Basarabia Rusiei Tariste. Daca e sa fim patrioti, apoi nu doar unii, ci cu totii, la EGAL – e timpul ca si elita de pe Dambovita sa sacrifice, sa-si limiteze poftele de DOMINATIE si DICTAT (POLITIC, ECONOMIC, lingvistic, identitar, national etc.) si sa DECENTALIZEZE „patriotismul”, sa dea voie si altor „frati” sa se simta LIBERI si STAPANI la ei acasa, sa beneficieze de investitii, alocari de la buget, privilegii in reprezentarea (politica, economica, sportiva, culturala, stiintifica etc.) pe arena internationala.
  In cazul R.Moldova – Bucurestiului nu i se cere nimic mai mult decat sa nu pretinda la drepturi de proprietate la un teritoriu care niciodata n-a apartinut Valahiei. SFANTA LIBERTATE obtinuta dupa jumatate de mileniu de moldovenii ex-sovietici n-a apartinut si nu apartine Valahiei, Tarii Romanesti si Romaniei si ea nu se imparte, nu se cedeaza nici unui „frate mai mare” pentru nimic in lume.

 2. Autorul e la curent ca deja de 10 ani Romania are regim liberalizat de vize si de 6 ani se bucura de toate drepturile de tara membra UE,DREPTURI si AVANTAJE care nu se dau oricui si pe degeaba, ci pentru atasamentul NEFORMAL la anumite VALORI, PRINCIPII, SRANDARDE EUROPENE. Pe cat de conforme cu aceste obligatiuni noi COMUNITARE (individuale si nationale) din legislatia comunitara sunt „ideile” DELIRANTE ale acestui autor, probabil, cetatean al UE? Sau noua „religie” NATIONALA – cea „manelista”a SMECHERISMULUI si PACALISMULUI „patriotic” si „nationalist” – admite standarde duble – unele la luat drepturi si altele la dat, la respectat „obligatiuni”? Stie el ca RO deja nu mai are PREROGATIVE DE STAT NATIONAL SUVERAN, ca a semnat o multime de acte, tratate, conventii, care prevad transformarea treptata a Statului Romania in REGIUNEA COMUNITARA Romania, fara buget suveran si independet, fara politica independenta externa, de aparare si control asupra hotarelor sale, cu o legislatie SECUNDARA in raport cu cea COMUNITARA etc.? Cum are de gand sa promoveze „valorile” unui patriotism ingust OPUS PATRIOTISMULUI COMUN AL TUTUROR CETATENILOR COMUNITARI EUROPENI din actuala UE sau viitoarea Federatie de State Nationale UE sau Statele Unite ale Europei? Cat timp UE va tolera „nationalismul” si „patriotismul” ANTIDEMOCRATIC si ANTIEUROPEAN al Romaniei? Din considerente „patriotice” doresc oare romanii sa iasa din UE? – „Unionistii” „patrioti” in beneficiu unei elite TOTALITARISTE si egoiste, dominante peste „frati” s-a pomenit a fi in afara de timpul si spatiul EUROPEAN si nu e decat un delir bolnavicios, un bocet fata de ireversibilul trecut.

 3. Lasati-va de biserica moscaleasca ocupanta terorista
  si reveniti la credinta si obiceiurile strabunilor !
  Lasati-va de numele rusesti si rusificate
  si reveniti la numele voastre materne si stramosesti !
  ——————————————————-
  Numai Re-Venirea la legalitatea istorică –
  Re-stabilirea “Actului Unirii ” pt. TOTDEAUNA
  a Basarabiei cu Patria-mamă România,
  votat de “Sfatul Ţării” de la Chişinău la 27 Martie 1918
  ne va Re-aduce la NORMALTATEA europeană democratică
  şi ne va scăpa de ocupaţia ruso-comunistă !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 4. Dle Mircea Popescu,am dori să publicaţi mai multe articole despre avantagele unirii cu ţara în plan economic, dacă cetăţenii RM vor trăi mai bine sau mai rău….Un coleg de al meu a fost mirat când a aflat că România este una din cele mai bogate ţări din lume referitor la diversitatea bogăţiilor subpământene pe care le posedă…La începutul secolului trecut era pe unul din primele locuri în Europa după nivelul de trai al populaţiei…

 5. Pt epigon

  Puteti citi despre toate avantajele reunirii cu Romania in Manifestul Unionistilor, postat recent pe acest blog. Aici: http://www.pavlicenco.md/2013/01/04/manifestul-unionistilor-inca-o-data-si-nu-ultima/

 6. citat din postarea lui P.G.:

  Они мечтают о том, чтобы уничтожить Молдову,
  путем поглощения соседним государством.
  ———————————————–––––––––––
  Iata si toata daravera cu cazul procurorului ZubcU:
  problema este in Re-Unirea noastra cu România !

  Teroristul verbal rusofon Pavel Gavrilov
  de pe Voxpublika md ghidat de pe teritoriul
  Ambasadei Rusiei de la Chisinau continua razboiul
  contra moldovenilor pentru a ne mentine
  sub ocupatia moscaleasca !

 7. ATENTIE MARE
  la provocatori si teroristi rusofoni
  de pe Forumurile “Voxpublika md”:
  ————————————————————————————-
  =vasile roibu=RUSSKI IVAN=ion=nika=Agenti KGB=ina=iana=patria-hotia=
  =anton=mogâldeata=fantomele trecutului stalinist totalitar=asasini=maladafani=
  =teroristi=razboinici=ocupanti ruso-comunisti=calaii neamului nostru=
  =dodonisti=shelinisti= paskarete=burlacite=voronisti=lucinskisti=OCUPANTI=
  = concennyi conțiu suveran saptamânal=
  —————————————————————————————————————
  NU PIERDETI TIMPUL CU EI,
  NU LE RASPUNDETI LA MESAJE.
  EI DEVIAZA DISCUTIILE MEREU LA ACELASI SUBIECT:
  LIMBA NOASTRA, ISTORIA NOASTRA, FIINTA NOASTRA
  schimonosite de barbaria mojiceasca leninista
  ————————————————————————————————————-
  IGNORATI-I,
  SI SA NE OCUPAM MAI BINE DE SUBIECTUL FIERBINTE AL ZILEI DE AZI:
  ELIBERAREA DE SUB TEROAREA OCUPANTILOR RUSO-COMUNISTI

  SI ELABORAREA
  UNUI PLAN CONCRET
  DE ACTIUNI PRACTICE
  PENTRU RE-UNIREA NOASTRA CU ROMANIA
  SI RE-VENIREA LA STATUS-QUO DIN ANUL 1918,
  in baza “Actului Unirii” pt. Totdeauna al Sfatului Tarii” !
  ———————————————————————————
  N.B.
  www youtube com
  România Mon Amour – SCRISORI DIN BASARABIA
  Autor: Ion Bordian
  Personalități intervievate:
  – Nicolae Dabija – scriitor
  – Leo Bordeianu – poet
  – Viorel Ciubotaru – analist politic
  —————————————————-
  Coloană sonoră:
  – Angela Bucicu – Libertate / 1990 /
  – versurile sunt scrise de poetul Ion Hadârcă la 27 august 1989
  – melodia: Anatol Dumitraş
  ——————————————————————————————
  Ţi-a mai rămas un zid de mănăstire
  Şi-un strigăt de cocor peste cetăţi,

  Moldova, jumătate-n amintire,
  Te frânge Prutu-n două jumătăţi.

  O Libertate, sfântă Libertate,
  Din slobozii şi sate deşteptate

  Se-nalţă-n slava veşnicei voroave
  Românii Basarabiei moldave!
  —————————————————————————
  youtube.com/wat../

 8. Mai Ioane,
  Probabil ca de Sf Ion ai tras oleaca la masaluta mai multisor si ,cum mahmureala ti-a ramas, incepi sa vorbesti prosii cu duiumul!! Ce dracu tot incurci borcanele alea cu Valahia si …R. Moldova? Ai? Citeste ,mai ionica, bine si cu atentie istoria aia a romanilor daca tot vrei cu orice pret sa-i…combati pre valahi. Pai, tu nu stii ca moldovenii(cred ca din ei ti se trage AN-ul!!) au vrut cu maini si cu picioare sa se uneasca cu… valahii la 1859?? Au tinut cu dintii la chestia asta si Mihail Kogalniceanu ,si Alecsandri , si Negruzzi si alti cativa cu capete mai mari ca ale tale!La 1848 erau mult mai potoliti „romani” ca ahii condusi de Balcescu ,Rosetti si I.H. Radulescu cei huliti de tine,care erau cam revolutionari rosii la mate(deh,Frantia !) Stiau ei de ce, mai ioane(ca sa nu-ti zic ivane!)Pentru ca erau de 10 ori mai …nationalisti decat valahii tai, ionica!! Dracii aia trei de s-au chemat Kogalniceanu, Alecsandri si Negruzzi au ajuns la concluzia, inca de la „Dacia literara”(1840) ca trebuie facut musai pe teritoriile astea unde se vorbeste aceeasi limba(stii tu care!) o tara mare si mai puternica decat „moldovioara” ori Walachia care era gata -gata sa fie inghitita de Turcaletiide la Stambul cu limba cu tot!! Asa ca frate-miu Ioane, „cei 3″s-au gandit ca tre sa inceapa cu inceputul,sa schimbe alfabetul cel cu azbuchie si sa ajunga mereuas la cel latinesc(alfabetul de tranzitie care a tinut pana la 1860) Si uite asa ,mai frate draga, a scris Negruzzi „CUM AM INVATAT ROMANESTE” apoi „Alexandu Lapusneanu”,iar ceilalti poate stii tu mai mukte sa imi spui ce-au facut!!Mie care-s banatean in toalele mele , dar ma mandresc al dracului de tare cu acei „moldoveni” ai tai , pe care stiu sigur ca i-ai spanzura daca ar ma trai si acuma!! Este , Ionica ?? Sau IVANE?Alege tu care crezi ca ti se potriveste mai bine, ca eu stiu pe un sofer de autocar din Mereni cu care m-am intalnit odata , candva si mai de demult, oe care l-am invatat ca „sacosa” este cuvant romanesco-moldovenesco, valah si vine de la altul care inseamna sac !! Auzi tu , Ionica draga? SAC!!
  PS- Hai ca vreau sa te mai intreb ceva, ca eu tot am …povestit , dar mai vreau sa si ascult: cine ti-a predat tie ISTORIA la scoala? Vreunsavant tractorist la colhoz pre cand faceati invatamnt politic si citeati din PRAVDA? Sau acum iti preda cineva ISTORIAdela Moscova , pregatindu-te sa te poti integra la uniunea aceea asiatica? Si mai ceva , ionica drag si scump…sufletului nostru. Nu ai cumva acasa portretul lui AEXANDRU IOAN CUZA pus ca o icoana la care sa te inchini macar duminica dupa ce vii de la biserica?? EU AM,IONICA!!! sIC , SIC, SIC!!!

 9. NU se va realiza unirea cu Romania pana ce situatia cu Transnistria nu se va rezolva. Republica Moldova sa iasa din spatiul CSI.

 10. Populatia maghiara din Romania se afla in scadere si asa va fii mai departe, mai ales ca la unire 12% di populatia ROMANIEI vor fii alte ETNII (si daca scadem tigani) se va ajunge la doar 8-9% minoritari. Moldovenii sa o lase mai usor cu LIMBA MOLDOVENEASCA care nu exista si cu alte treburi PROSTESTI moldovenesti.

 11. Daca cineva socoate ca muntenii (inclusiv oltenii) domina in Romania greseste, pentru ca moldovenii apuseni impreuna cu transilvanenii (inclusiv banatenii) constituie majoritatea, dar inca impreuna cu moldovenii din RM pot vota mutarea capitalei Romaniei in Transilvania la Alba Iulia, Brasov sau Sibiu, adica in centrul Romaniei, daca asta ar fi o problema pentru unii.

 12. @nica
  Trist. Banuiesc ca sunteti un tanar fara educatie patriotica, fara tara, fara neam, ca o frunza in vant care zboara acolo unde-i dicteaza interesele personale.
  Romania nu si-a aratat atasamentul formal sau nu, „la anumite VALORI, PRINCIPII, SRANDARDE EUROPENE”, Romania ca tara europeana cu traditie si istorie europeana a contribuit la portofolilul comun de valori europene. A nu se confunda Romania eterna cu administratiile temporare si cu presedintii care declara ca Romania trebuie sa renunte la suveranitate. Acestia vin prin accidente ale aplicarii principiilor democratice si dispar in istorie.
  Nationalismul si patriotismul sunt antidemocratice? Curioasa aceasta asertiune care apartine apatrizilor si promotorilor expansionismului imperialist (vezi cel sovietic, de exemplu).
  Cat despre faptul ca Romania nu mai are „PREROGATIVE DE STAT NATIONAL SUVERAN”, probabil este vorba de alta Romanie decat cea care consfinteste aceste prerogative in Articolul 1 din Constitutie. Este adevarat ca liderii maghiari faca presiuni, inclusiv internationale, pentru lichidarea formularii „stat national”.

  @epigon
  Desi inteleg ce vreti sa spuneti, as replica spunand ca cine doreste sa obtina doar de avantajele economice, atunci poate ar fi mai buna unirea Basarabiei cu … Statele Unite, de exemplu. Ramanane o intrebare la care ar trebui sa-si raspunda: care ar fi elementul de legatura, de coeziune cu America?
  Reintregirea nu inseamna „A DA” ceva, ci de a rezolva problemele si a progresa impreuna ca natiune. Iar in aceasta directie, nu „fratii mai mari” ar avea de castigat, ci „familia romaneasca”.

 13. Romanii si bulgarii din ianuarie 2014 (deci mai este foarte putin timp) vor putea lucra aproape in toate tarile din Uniunea Europeana si in majoritatea domeniilor. Deci este si interesul nostru sa putem adera la UE sau sa ne unim cu Romania.

 14. Draga Nica fara frica,
  Pai, tu le vezi, mai baiatule …bine de tot!! Numai ca pe dos. Cine te-a convins pe tine ca Romania va fi Regiunea Comunitara Romania? Si ca va avea o legislatie …secundara, ca patriotismul romanesc e „antidemocratic” si ,i-auzi gogomanii cat casa?- Romania „totalitarista” , romanii ar vrea sa „iasa” din UE? Hai, spune drept ca pardalnica ceea de Vocea Rusiei ti s-a insurubat in creier si pana la urma va reusi sa ti-l scoata ca pe un dop de …pluta. Sau nu ea este cea cu pricina? Atunci tu nu dormi bine noaptea si visezi urat.! Iar daca nici asta nu-i valabila , atunci tu esti lovit olecuta cu leuca si, zau, ca-mi pare rau de tine. Cine mai va mai veni cu permisul ala de mic trafic de frontiera sa vanda niste tigarete in piata la Iasi, din traistuta lui cea goala ?? Sau vrei sa le aduci cu TIR-ul si , asa frateste, sa inchida ochii valahii cei injurati de tine? sa mai faci si tu un ban muncit , este draga Nica fara frica?
  Mai la urma urmei, dragutule Nica fara frica, eu cred ca ai sa ajungi tare curajos cand vei ajunge pe post de iepuras coconas pe cele campii zise stepe calmace sau mai stiu eu cum, alungat de marii democrati putinisti care-ti impuie si tie capul cu tot felul de bazaconii anti rumasnchi, ca sa -ti ia locul mai aproape de Ieuropa!! Si sa-ti bea vinul de la vestitele crame ale fostelor colhozuri, Asa ca, lasa-ne tu pe noi romanii in pace si nu ne purta de grija Prutului. Cand vor fi mult prea multi ca tine vom izbuti noi cumva sa punem pe malul nostru(subliniez!) un zid , ceva acolo, care sa te opreasca chiar pasare daca vei fi. Nu de ( I)alta iti spun , dar ai uitat sa scuipi pe NATO, unde Romania este si , zau asa, va mai fi mult si bine!! Chiar daca unii de p-aici de prin coclaurile Romaniei ar cam vrea sa trecem olecuta(asa vreo 2-3 ani de proba ) prin stepele cele lungi si euroasiatice .Asta asa, ca sa ne amintim, draga Nica fara frica , cum e cu binele cand te-ai saturat de el!!
  Nu, tak… haraso !! Te las acuma,frate Nica fara nici un leac de frica, poate ajungi in bratele mai fericite si mai pline de viata ale fetelor de la PUSI RIOT , atunci cand vor iesi de la puscaria democrata si netotalitara a prietenilor tai. Sau vrei mai bine intr- ale ursului francez care raspunde la numele de Depardieu? Bine, am sa fac tot posibilul sa-i transmit!! Cu salutari zambite de la DEVESELU!!

 15. conitsa, tseara fierbe, shakalii impart prada, se si mai ucid, da bneata iei apa in gura. Ori tot cu gindul la unirea esti. In Romania e acelasi lucru. Hai deocamdata sa ne unim cu elvetsia, cu nOUA sau chiar cu Vechea Zenlanda…Uite ce scriu patriotsii care acum nu de unire li+i. Al COZER:Așadar, în sfârșit, la 9 ianuarie 2013, în urma presiunilor unei anumite părți a presei și a societății civile, aflăm din surse oficiale că Valeriu Zubco, Procuror General al Republicii Moldova, s-a aflat la 23 decembrie 2012 la o vânătoare la care a fost omorât Sorin Paciu. La aceeași vânătoare au mai participat, printre alții, Ion Pleșca – Președinte al curții de Apel Chișinău precum și adjunctul său, Gheorghe Crețu. O altă precizare importantă este că la acea vânătoare a participat Ghenadie Sajin, cumnatul lui Zubco și nașul lui Paciu (unele surse au afirmat asta pe facebook). Același Sajin, important partener de afaceri a lui Vladimir Plahotniuc – Prim-vicepreședinte al Parlamentului.

 16. Dumneavoastra sunteti total rupti de realitate. NATO nu doreste Unirea Basarabiei cu Romania,si prin statutul NATO,orice stat membru nu are voie sa-si modifice granitele,este scris negru pe alb.Plus ca zeciile de mii de gagauzi,rusi cu vederi pro-Moscova,pro-kiril,nu se vor integra niciodata in Romania,sau cel putin n-au nevoie de Tatarbunar,cei de la ambasada Americii,in interiorul NATO.Daca se uneste Romania cu Basarabia,rusii vor avea mii de oameni rusi,gagauzi,de unde sa recruteze pentru a arunca in aer NATO din interior.Tariile Baltice au retras cetatenia balticilor,tuturor minoritarilor rusi.In Basarabia e total alta mancare de peste: populatia e atat de amestecata,de mixta,incat nu poti arunca in Ucraina,ori Rusia pe sotie rusoaica,ca sa raman romanul in Basarabia romaneasca,ori invers. Astea cu patriotismul suna bine,insa patriotismul e ceva concret,nu teoretic.Ori practica ne arata exact contrariul!

  http://clujtv.wordpress.com/

 17. Slab stai cu imaginatia politica, domnule PUSCASU VLAD. Foarte slab. Daca asa pui problema, nu insemana ca asa si este sau,mai ales , asa va si fi!! Chiar daca iubesc Clujul, clujenii si chiar Cluj TV nu pot sa nu iti spun.

 18. ai spus foarte bine: IMAGINATIA POLITICA! pe dvs va intereseaza imaginatia politica,si nu faptele reale,documentele semnate,si realitatea geo-strategica in care Romania se afla azi.

 19. basarabenii sunt prea rusificati
  ei nu sunt ceceni unguri sau baltici ei sunt slugile rusilor
  sa va dau cateva exemple SNEGUR ARE NEVASTA RUSOAICA, LUCINSCHI, M.LUPU, VORONIN. SI MULTI ALTII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *