Euroregiunea de Integrare – Prut
http://mipopescu.wordpress.com/istoria-cmr-2000-2005/euroregiunea-prut/
Ideea macroregiunilor de dezvoltare transfrontaliera nu este o noutate. Ele au un scop limitat de incurajare a cooperarii pe niste arii restranse regionale, nu pentru elaborarea si implementarea unor macropolitci interstatale capabile sa asigure un nivel comparabil de dezvoltare intre statele membre ale UE si statele candidatele sau aspirante, in conformitate cu standardele europene.
Actuala criza financiara care a dus la o “stare de oboseala” a Uniunii Europene in privinta procesului de extindere a asa-numitului grup Balacanii de Vest, pare sa aiba un efect catastrofal asupra Basarabiei. Si asta, in pofida optimismului afisat de Chisinau.
In contextul acestei “oboseli a extinderii”, manifestata de Bruxelles, Rusia lui Putin incepe sa-si recupereze spatiul de influenta, pierdut in urma descompunerii URSS, iar urmarile se observa deja prin aparitia unor curente in societatea rusofila de dincolo de Prut care face presiuni pentru parasirea improbabilei directii vestice pentru a indrepta compasul spre uniunea euro-asiatica. Este deja foarte clar ca procesul integrarii tarii in Uniunea Europeana devine, pe zi ce trece, un obiectiv aproape imposibil de atins in pofida eforturilor si pozitiei declarate a Romaniei de a sustine includerea Basarabiei in “pachetul Balcanii de Vest”.
Sa nu uitam ca aceste tari beneficiaza de fonduri ale Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare (IAP) care se acorda diferentiat, in scopul atingerii unui prag ce le-ar permite sa ajunga in situatia de candidat pentru aderare.
Totusi, odata cu tendintele de realizare a unei stabilitati politice la Bucuresti, actiunile Romaniei pentru a determina UE sa accepte includerea Basarabiei in grupul Balcanii de Vest pot capata consistenta, chiar daca Basarabia este extrem de departe de conditiile minime politice, sociale, economice, securitate, pentru a putea spera la acest statut.
Asistenta pentru Preaderare este un program menit sa ofere proiecte zonale cu specific national, prin care sa se realizeze o accelerare a reformelor si o coordonare a actiunilor conform unui set comun de standarde.
Din nefericire, metodologia de implementare si urmarire a derularii unor asemenea programe nu pare sa fie pusa la punct si tocmai de aceea apare suspiciunea ca eventuala aderarea a unor noi candidati neverificati ar putea aduce in cadrul UE, tari sub standardele unanim acceptate. In acest sens, nu-i deloc de mirare ca, in diverse cercuri europene, se vehiculeaza ideea ca „Balcanii de Vest au nevoie de o noua strategie”.
Tocmai o astfel de o noua strategie, “strategia sponsorizarii”, ar putea fi propusa Consiliului Europei, de Romania, prin implementarea si experimentarea unui program de sponsorizare a tarilor care candideaza pentru integrarea europeana de cate un stat membru UE, de preferinta apropiat ca specific national. Scopul ar fi ca statele, care sponsorizeaza, sa participe efectiv la derularea, coordonarea si monitorizarea proiectelor si a actiunilor pentru integrarea treptata si pe capitole la standardele europene.
In primul rand, tarile-sponsor, ca membre UE, reprezinta un model de referinta al standardelor pe diverse ramuri de dezvoltare pentru tarile sponsorizate. Apoi, prin monitorizarea si controlul fondurilor de dezvoltare de catre tara-sponsor, se realizeaza o garantie suplimentara ca destinatia acestor fonduri nu este deturnata. O asemenea garantie poate duce la o atragere suplimentara a investitorilor privati.
Pornind de la aceste minime consideratii, opinia mea este ca Romania si Basarabia, care au acelasi specific national, pot realiza primul proiect-pilot “Euroregiunea de Integrare – Prut”, pentru pregatirea procesului de preaderare, care sa se desfasoare prin aprobarea si suportul Comisiei Europene si, desigur, dupa o discutie de principiu si cu avizul partenerilor de la Chisinau.
Deci, este vorba de conceptul “Euroregiunii de INTEGRARE“, diferit de cel al “Macroregiunii de DEZVOLTARE“
Printre masurile ce pot fi intreprinse, unele fiind deja in desfasurare, as mentiona cateva, dar lista poate fi extinsa, diversificata si detaliata de expertii guvernamentali:
– integrarea sistemelor economice, energetice si de infrastructura
– introducerea, de catre guvernul roman, a unei legi speciale pentru declararea unor zone defavorizate in Basarabia, care sa beneficieze de fonduri si masuri similare zonelor defavorizate din Romania. S-ar putea solicita Comisiei Europene, in cadrul programului-pilot, suplimentari de fonduri.
– cu aprobarea Comisiei Europene, pot fi eliminate unele tarife vamale interne (adica intre cele doua “tari”) pentru a incuraja dezvoltarea economica si stabilizarea populatiei basarabene (limitarea emigratiei)
– integrarea si reformarea standardelor sociale / de coeziune sociala
– eliminarea sistemului de vize interne, ramanand in vigoare, acolo unde e cazul, vizele pentru UE
– integrarea sistemului de invatamant
Desi planul expus este minim si superficial, ideea prezentata doreste sa evidentieze avantajele unor asemenea Euroregiuni de Integrare a Prutului.
In cazul specific al Basarabiei se va ajunge la o aliniere rapida la standardele europene, se va realiza apropierea economica si sociala, se va intari spiritul si constiinta nationala si, practic, va reprezenta un pas fundamenta al integrarii romanesti cu ajutorul si aprobarea indirecta a Uniunii Europene.
Decembrie – Luna cadourilor !
—————————————————–––––––
Pentru Sarbatorile de iarna:
descoperiti aici cele mai bune retete culinare est-moldovenesti si nu numai
cu poze detaliate, pasi concreti de urmat, sfaturi practice subtile, etc.
2 variante: in româneste si in engleza.
Multumim Ileana ! Le meilleur «cordon bleu moldave» !
Ne aduci bucurii si voie buna in inimile noastre !
Pofta Buna si Mare ! / gen Traiasca România Mare /
———————————————————————————-
http://www.lalena.ro
http://www.bylena.com
Să ştie demnitarii din UE
Mare corupţie în Moldova e.
Adoptă guvernanţii permanent
Legi tot mai strâmbe-n parlament,
Pentru propriul interes,
Pentru traiul lor decent,
Iar lumea pleacă tot mai des
Din ţara asta „ de succes”.
Mult succes! O idee care trebuie discutata si apreciata cum se cuvine. Daca nu toata Moldovioara, atunci macar zona Prutului sa fie o regiune europeana si sa avem drepturi si libertati ca in toata Europa si sa ne putem misca fara probleme. In satul meu de bastina, pre frumoasa Criva, unde se incepe si termina Moldovioara noastra cea frumoasa, asa idee va fi votata fara intarziere!!! Curaj si nu va lasati batuti de politicieni hapsini si aroganti care se uita numai la buzunare in timp ce noi ne muncim cinstit o bucata de pine din care mezul se duce la ei si numai cojita cea uscata la noi. Incredere si izbinda!!! Sa ne ajute Domnul!!!
nu văd cum va funcţiona practic,în cadrul RM,o astfel de regiune de integrare.mai mult s-ar putea produce separatism,de felul celui teritorial între vestul şi estul RM!!!.Cred că occidentalizarea RM nu se poate face cu jumătăţi de măsură.
Noi, basarabenii am fost rupti, tàiati cu forta de la Patrie!!! De ce procesul invers, de RE-UNIRE cu Patria, aceleasi forte imperiale „au dreptul” sà ne amestece, sà ne încurce, sà ne tinà sub influienta lor???!!! Nu este nici AZI o rusine pentru ei, nici o lege pentru ei…, ceva care sà ne permità sà scàpàm într-un mod cât de cât civilizat de talpa lor, iscàlità ,”legiferatà” încà de Stalin si Hitler?! RM a fost nelegitim formatà ca si RASSM, ca si Transnistria…, din teritoriile Moldovei. Cotropitorii ne vor întregi Moldova si ne va strânge gràmàjoarà la pieptul Patriei-Mamà??? Desigur cà scopul lor este invers, de a ne înstràina si mai mult, de a ne ràzleti… si nimici ca NEAM! Avem nevoie de un domnitor al NEAMULUI, care n-ar avea alt scop decât grija fatà de fiecare român, oriunde nu s-ar afla (nu de rusi, ucraineni, tigani, bolgari…) si întregirea, integritatea Tàrii, Patriei noastre unice-ROMÂNIA MARE!!!
@mircea.ro
Nu este vorba de macroregiuni de dezvoltare, care au in vedere, arii restranse din jurul granitelor. Propunerea vizeaza intrgul teritoriu de dincolo de Prut. In acest fel se va ajunge la o nivelare acceptabila intre cele doua maluri ale Prutului … pana la transformarea Prutului in rau interior.
Ideea este buna, insa stiu cat de greu se misca autoritatile de la Bucuresti! Iau greu decizii, de multe ori insuficient argumentate financiar/tehnic, promoveaza pseudonulitati in fruntea multor institutii! Or, in relatia cu RM tb ca România sa prezinte proiecte concrete cu finantare certa, sa propuna mesageri pregatiti (in principal in pb. basarabene!), fara pete pe CV si -de neignorat!- vorbitori la perfectie ai lb. române!!
Fondurile Europeana in Romania au fost cea mai mare frauda de dupa 1989 in patria noastra.
In luna SEPTEMBRIE a acestui an 2012,Romania nu a primit nici un cent de la Banca Europeana,toata fondurile europene au fost sistate,din cauza unui audit facut ,prin care s-a constatat dimensiunea mafiei patronate de fostul guvern si Elena udrea cu firmele ei.
Auditul a avut loc cu guvernul Ponta,si vina a cazut pe acesta,desi vina e a clanului udrea-cocos-PDL.
Adevarul nu este negociabil.
Uniunea Europeana este in incapacitate de plata azi-maine,si in faliment total al monedei euro ,si a zonei euro.
Uniunea Europeana nu poate niciodata sa faca dreptate Republicii Moldova,pentru ca nici ei nu poate sa-si faca dreptate.
Uniunea Europeana a ajuns dupa aceasta criza o marioneta a Germaniei si a tovarasei Merkel.Geografia de azi e identica cu Europa lui Adolf Hitler,iar capitala ramane la Berlin.
fiecare cu mafia si coruptii sai, sa speram ca fratii nostri de peste Prut vor progresa in combaterea coruptiei.
Dna Pavlicenco, doresc sa cunosc opinia DVs fata de papusarul Plohotniuc-Ulinici. Opiniile sunt atit de contrare si nici nu stii pe cine sa crezi, si premierul filat spunea ca in spatele atacurilor raider sta papusarul, dar cind a venit timpul votului in parlament PLDm a votat unanim pentru sustinerea persoanei date. Se vede ca in societatea moldovenesca ceva se va intimpla pina in primavara anului viitor, este imposibil de mai tolerat situatia in care ne-am pomenit, o parte de fosti politicieni, inclusiv si d. Taranu , au devenit mari analisti politici si in regim non-stop otravesc mintea moldovenilor cu minciuni gogonate si laude fata de guvernarea actuala. Atunci, cind autoritatile de la Tiraspol au declarat ca… Moldova nu prezinta nici un interes, nici politic, nici economic…, analistii politici declara ca guvernarea a obtinut performante in reglamentarea conflictului de pe Nistru. Si tot asa pe orice intrebare, minciuni, minciuni. Vreau sa stiu opiniile DVS la situatia dificila in care s-a pomenit tara.
Pt Petru Nistreanu
Ne-ati parasit, inca in 2009, se pare, pentru ca nu ati mai crezut in noi, ne-ati parasit in favoarea falsilor verzi. Acum nu vad de ce v-ar interesa opinia mea, doar despre Plahotniuc-Ulinici, in contextul cind Filat si Ghimpu i-au dat credit de incredere la votul din Parlament. Parerea noastra este negativa fata de toti.
„Ceea ce se intimpla in societatea moldovenesca si este imposibil de mai tolerat situatia in care ne-am pomenit” – asa cum scrieti -, trebuia sa prevedeti atunci cind noi am spus-o, de la bun inceput, stiindu-i pe toti (si stiindu-ne ei pe noi, ca nu suntem ca ei), insa ati fost orb, i-ati crezut, ne-ati blamat pe noi ca ii criticam („pe nedrept”, cica).
Taranu nu „a devenit mare analist politic in regim non-stop, otravind mintea moldovenilor cu minciuni gogonate si laude fata de guvernarea actuala” – asa cum spuneti. El a fost mereu asa, doar ca acum este favorizat si „incurajat” de patronii verzi, care, poate, nu mai sunt si ai Dvs.
Repet – nu vad de ce va doriti sa aflati opiniile despre situatia dificila in care s-a pomenit statul, cind ne-ati lasat de „rai”. Suntem „rai”, „subiectivi”, „necooperanti”, „intoleranti” – va trebuie opinia unor asemenea oameni? Eu una – nu cred ca va trebuie.
Stimata dna Pavlicenco!
Mersi mult pentu raspunsul si vreau foarte succind sa-mi exprim opiniile la tema data.
eu nu am parasit, ci m-am retras, tot asa cum au procedat multi fosti colegi de ai nostri, din motivul instabilitatii politice ce domina in formatiune , mai ales in perioada alegerilor parlamentare din 2009, fiind impreuna cu MAE. Ne-am lansat cu lozinca … „Sus in UE” si am terminat-o cu ” Jos coruptia” A fost o mare eroare si rezultatele au fost cum au fost. mai apoi tactica era de ne uni cu cineva ,si tot asa. Aderarea mea la verzi a fost o incercare, si nici decum nu am fost orb, de a ma convinge ca in politica moldoveneasca totul este un fals, minciuna, demisia ministrului Leanca este o dovada la cele expuse. Toti, care se lanseaza in politica au doar niste scopuri personale, de grup sau de partid si nici decum de a imbunatati situatia din tara.
Nu pot sa va inteleg referitor la comunicare si expunerea opiniilor persoanelor care nu sunt din echipa DVS sau nu Va sustin in activitatea politica. Referitor la politica curenta de formatiunea DVS socot ca e o mare eroare. Un revolutional italian din perioada 1848 spunea ca….” romanii se vor uni atunci cind va disparea imperiu austoungar si tarist”. Peste 70 ani asa si a fost, Basarabia s-a unit binevol cu Romania, Ardealul prin lupte crincene, incepind in vara 1916 si terminand cu 1919. Dar imperiul de la rasarit s-a restabilit si in 1940 a cerut retrocedarea Basarabiei. Autoritatile romane au abandonat 4mln. de basarabeni si bucovineni fara ca mai apoi sa-si ciara scuze pentru calvarul prin care au trecut.Istoricul contemporan roman Cristian Tranconta spuna ca…” teritoriile se cistiga si se pierd prin razboie, noi am pierdut Basarabia in 1944……” Pentru a redobindi cetatania romana este necesar de trecut prin atitea situatii dificile, oare nu este o mare bataie de joc fata de noi. mai mult nu vreau sa comentez, va doresc sarbatori fericite, sanatate si succes…
Pt Petru Nistreanu
E prea mult sa discutam cu dumneata de ce, dimpotriva, politica PNL, decisa nu de Can, Pavlicenco, Revenco sau de oricine altcineva, ci de noi toti, e corecta. Asa cum v-au dezamagit patronii politici care v-au insuflat – neinteles cum de – incredere in raport cu noi, la fel va veti convinge, peste putin timp, ca ati gresit si aici.
In formatiunea noastra a dominat intotdeauna stabilitatea politica, de idei, concept. Altceva e stabilitatea financiara, insa din cauza lipsei acesteia, nu ne-am vindit principiile, aspiratiile, convingerile. Sper ca asta, macar, ati apucat sa constatati.