Puterea hartuieste in continuare PNL. Cititi si va distrati ce ne scriu de la Comrat…

Dupa scrisoarea de trista faima din partea unei colaboratoare a politiei din Chisinau, in care se cerea presedintelui PNL sa „ofere” lista participantilor „in primele rinduri” din partea PNL la Marsul Unirii din 25 martie, ne pomenim cu o alta „surpriza-surpriza” din zona politiei – acum „gagauze”…

Acum citeva saptamini, Vasile Sinigur, un participant activ la marsurile unioniste, a oferit o conferinta de presa in legatura cu persecutarile la care este supus continuu de catre autoritatile de la Comrat, el fiind domiciliat acolo. Sinigur ne-a comunicat si ca a facut – nu stiu pe unde -, in zona gagauza, o inscriptie “Romania Mare!”, revoltat de nepedepsirea, de catre institutiile statului, a liderului de la Comrat Mihail Formuzal, membru al Guvernului de la Chisinau, care a participat la huiduirea unionistilor, veniti legal la Balti sa manifesteze pasnic, in cadru constitutional.

Daca – asa cum se spune in scrisoarea trimisa acum presedintelui PNL de catre un reprezentant al comisarului de la Comrat – i-au deschis dosar penal lui Sinigur pentru acte de huliganism, nu intrebam ce au politistii sa se intereseze daca Sinigur e membru al PNL. Raspunderea persoanei pentru faptele sale este individuala. E una sa comita cineva un “act de huliganism” si e alta ce a scris Sinigur. Intrebarea noastra este: daca Sinigur scria “Traiasca PLDM!” si “Traiasca Partidul Regiunilor!” ori “Traiasca Formuzal!” si “Traiasca Filat!”, avea oare reprezentantul comisariatului gagauz sa trimita scrisoare presedintelui PNL pentru a intreba daca e cumva Sinigur membru al Partidului National Liberal?…

De sase ani Puterea hartuieste PNL – fie ca e rosie, verde, roza sau albastrioara.

In curind PNL mai abitir va “trece la atac” – va chema in judecata institutiile statului pentru hartuire continua, fenomen despre care i-am informat si pe factorii europeni in discutiile avute la Bruxelles.

 Acum urmeaza „n’inunile”. Cititi atent si va distrati… VP

Dlui “Nacealnik OUP Komratskogo RKP

Maior politii Bairaktari I.D.”

 

În legătură cu SOLICITARE-ZAPROS „Nr.6860, de la 03.09.2012 anului”, semnată de persoana Dvs., explicată drept „necesitate apărută în cadrul urmăririi penale pe marginea cauzei penale Nr.2012190333, începută OUP CPR Comrat la data de 25.08.2012, în baza art.287 alin.(3) din Codul penal”, vă solicităm o expunere amănunţită şi argumentată a motivelor pentru care ne cereţi asemenea informaţii.  

Vă amintim, de asemenea: calitatea de membru de partid nu are nici o legătură cu faptele care i se impută.

Vă mai reţinem atenţia că, după cum constatăm din „SOLICITARE-ZAPROS”, ofiţerul care semnează acest document nu respectă structura organizatorică şi de subordonare aprobată de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Constatăm, de asemenea, lipsa semnăturii în limba de stat.

Precum ştim, Comisariatul de poliţie Comrat este o substructură în cadrul MAI al R.Moldova şi nerespectarea acestei subordonări este pasibilă, în opinia noastră, de a fi cercetată ca act de nesubordonare instituţională, adică Puterii centrale, fapt asupra căruia îl vom sesiza pe ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, prin expedierea unei copii a acestui răspuns. 

Preşedintele Partidului Naţional Liberal

din Republica Moldova

Dlui Dorin Recean, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova

Domnule Ministru,

Vă reexpediez, în copie, o solicitare venită la PNL din partea unui reprezentant al Comisariatului de politie din Comrat si răspunsul dat acestei solicitări, interpretate de noi drept persecutare a membrilor PNL si încercare de a discredita Partidul Naţional Liberal, care are un obiectiv unionist deschis, pentru care pledează paşnic, respectând legislaţia în vigoare.

Vă solicit să examinaţi legalitatea „SOLICITĂRII-ZAPROS” adresate PNL şi să adoptaţi deciziile care se impun, solicitând să ne informaţi despre măsurile întreprinse.

 Anexă:

 1. Scrisoarea primită de PNL
 2. Răspunsul dat de PNL.

 Cu deosebit respect,

 Vitalia Pavlicenco, preşedintele Partidului Naţional Liberal 

 

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. Cand eram copila un unchi i-mi spunea, ca canele care latra e fricos din fire ori lingositor. Desigur ca nu l-am inteles ce a vrut sa zica. Acuma peste ani mi-am dat seama cata dreptate avea. Dupa toate marsurile unioniste si rezistenta cu care s-au opus asa numitii statalisti si idiotii utili care i-au sustinut, ma aduce la gandul ca pur si simplu le este frica. Nu de o inscriptie de pe gard s-au de reprezentantii din primul rand,e doar o scantee, frica vine de la gandul ca s-ar putea produce o flacara care nu se va mai stinge.

 2. Pt Tatiana

  Aveti perfecta dreptate. Exact asta i-am spus „nacealnikului” in discutia telefonica atunci cind m-a sunat.

 3. O revoluţie în Rusia? Nu, mai degrabă o lovitură de palat

  Putin slăbeşte şi nu garantează elitelor oligarhice stabilitate. Scenariu negativ? „Dezmembrarea ţării, poate cu o violenţă la scară uriaşă, cu sânge, război civil. Cu cât va dura mai mult stagnarea putinistă, cu atât mai mult viitorul Rusiei poate fi brutal şi de nestăpânit”.

  Situaţia după a 60-a aniversare a lui Vladimir Putin este comentată de autorul cărţilor despre Rusia, Boris Reitschuster.

  Redactor: Aţi scris una din cele mai cunoscute în Occident biografii despre Vladimir Putin şi două cărţi cu schiţe despre Rusia. Cea mai recentă, „Extremul rus la patrat” este mult mai matură, dar totodată pesimistă. Pe lângă anecdote şi zâmbete, există acolo multă tristeţe şi mai puţin entuziasm faţă de Rusia. Ce s-a schimbat în dumneavoastră şi în Rusia?

  Boris Reitschuster: S-a schimbat şi una şi alta. În cursul ultimilor câţiva ani, Rusia a devenit o cu totul altă ţară. Obişnuit, vorbim în primul rând de politică, de dezvoltarea autoritarismului, de criza democraţiei, dar atragem rar atenţia asupra felului cum se reflectă toate acestea în viaţa oamenilor simpli, a locuitorilor Rusiei.

  Redactor: Se vede acest lucru?

  Boris Reitschuster: Bineînţeles. Se schimbă în rău atitudinea faţă de străini, pentru că televiziunea relatează de dimineaţa până noaptea că străinii sunt agenţi. Oamenii simt că statul recurge din nou la violenţă şi intimidare şi acestea îşi pun amprenta pe societate. Este mai multă agresiune. Se simte acest lucru şi în metrou. Oamenii sunt apatici, am văzut aceasta la mulţi ruşi pe care îi cunosc. Pentru mine este şi o tragedie personală, fiindcă Rusia este a doua patrie a mea, ţara în care am locuit mai bine de zece ani şi în care aveam de gând să mă stabilesc definitiv. Un timp nu am observat această schimbare în rău în realitate şi la oameni – pe semne m-am autosugestionat.

  Redactor: De ce Rusia se schimbă în rău? Este de vină politica sau poate oamenii s-au întors la tradiţie şi la un mod de viaţă care le este mai aproape?

  Boris Reitschuster: Iniţial am crezut că a venit un Putin rău şi totul s-a schimbat, dar adevărul este mult mai complicat. Procesele dureroase pentru ruşi au încept încă pe timpul guvernării lui Mihail Gorbaciov. Ruşii au început să vorbească deschis depre trecut. Acest lucru este foarte greu într-o ţară în care aproape în fiecare familie există victime, dar deseori şi călăi ai stalinismului. Acum a avut loc reacţia. Putin a propus ca oamenii să nu privească istoria dificilă, ci să se prefacă că totul a fost bine. Nu este de mirare că mulţi ruşi au primit această propunere cu uşurare. Putin pur şi simplu a intuit aşteptările sociale ale timpului său. Dar comportarea lui poate fi comparată cu a unui om care îi dă heroină unui drogat după o perioadă lungă de abstinenţă. Nu este de mirare că orice drogat acceptă cu plăcere acest ajutor, pentru că vede lumea în culori mai frumoase, deşi pe termen lung drogul va fi pentru el ucigător. Am încercat în carte să nu vorbesc despre politică, ci despre viaţa de zi cu zi. Este o poveste despre pagina zilnică a „putinismului”, care nu este deloc mult mai veselă decât politica. (…)

  Redactor: Anul trecut a existat speranţa că ceva se va schimba în Rusia. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă. Dar alegerile prezidenţiale au consfinţit alegerea lui Vladimir Putin pentru a treia oară. Se poate schimba ceva în Rusia?

  Boris Reitschuster: Da. Rusia se poate schimba, dar nu aşa cum ne imaginăm noi. Rusia nu se va schimba cu ajutorul demonstraţiilor. Oamenii îşi amintesc de stalinism şi memoria aceasta paralizează masele privind participarea la viaţa socială spontană. Se vor găsi 100.000 de oameni dispuşi să iasă în stradă, dar nu un milion sau câteva milioane. Ruşii sunt apatici şi consideră că toţi politicienii – inclusiv cei din opoziţie – au mâinile murdare.

  Redactor: Şi atunci, cum se va putea schimba ceva în Rusia?

  Boris Reitschuster: Demonstraţiile arată că o parte a societăţii se schimbă, iar puterea reacţionează mărind violenţa şi intimidarea. Este suficient să intri pe internet şi să vezi câte glume sunt acolo cu Vladimir Putin. Acesta este începutul sfârşitului, cu toate că agonia va dura mai mult.

  Puterea încearcă să-i intimideze pe oameni, fie chiar şi prin prezentarea procesului fetelor din grupul Pussy Riot, care a interpretat un cântec punk într-o catedrală ortodoxă. La protestele în masă participă reprezentanţii elitelor, mulţi ruşi emigrează, pentru că s-au săturat de situaţia actuală.

  Şi la Kremlin tot mai mulţi oameni văd că Vladimir Putin nu garantează succesul şi nici stabilitatea actualei echipe. De aceea chiar şi 100.000 de demonstranţi pot provoca un protest în rândul elitelor, care în cele din urmă să ducă la înlăturarea sau plecarea lui Vladimir Putin. În Rusia nu va fi o revoluţie, mai degrabă ar putea avea loc o lovitură de palat, dar schimbări vor fi. Poziţia lui Putin imediat după cei 60 de ani ai lui este mult mai slabă decât ni se pare nouă.

  Redactor: Putin va pleca, dar elita va rămâne. O elită oligarhică coruptă, legată în mare măsură de serviciile speciale, poate schimba Rusia? Poate că după Putin va fi la fel ca acum, dar în alt ambalaj?

  Boris Reitschuster: Întrebarea este, cine va câştiga în urma unei lovituri de palat. Există în Rusia forţe care cred că este mai bine să nu ajungă niciodată la putere. Există astfel de pragmatici. Vremea lui Stalin a apus de mult. Elita rusă are conturi în Elveţia, case pe Coasta de Azur, soţii la Londra şi copii în SUA. Ei trebuie să aibă relaţii bune cu Occidentul şi nu le place că Putin o coteşte în altă direcţie, nu le garantează colaborarea ca altădată.

  Putin trage tot mai mult Rusia în trecut. Nu mă aştept ca actuala elită să facă o cotitură, dar chiar şi oprirea regresului putinist va fi un mare succes. Rusia nu va deveni rapid o democraţie, nici stat de drept, dar ar putea păşi pe urmele scenariului ucrainean.

  Redactor: Ce înseamnă aceasta?

  Boris Reitschuster: Toate relele vechi vor rămâne – corupţia, poziţia privilegiată a statului şi a autorităţilor, dar va apărea de asemenea şi mesagerul noului, adică pluralismul, prezenţa opoziţiei în viaţa publică, libertatea reală a cuvântului. Acesta ar fi cel mai bun scenariu pentru Rusia.

  Redactor: Iar scenariul negativ?

  Boris Reitschuster: Dezmembrarea ţării şi aceasta poate cu violenţă pe scară uriaşă, sângeroasă, război civil. Cu cât va dura mai mult stagnarea putinistă, cu atât mai mult viitorul Rusiei poate fi brutal şi de nestăpânit.

  Boris Reitschuster, ziarist german, fost mult timp corespondent al săptămânalului „Focus” la Moscova. A scris, între altele, biografia lui Vladimir Putin şi două cărţi cu reportaje şi schiţe despre Rusia. Anul trecut a părăsit definitiv Moscova.

 4. De ce nu reactionati atunci cind Ministerul Educatiei duce o politica antinationala pastrind elevii rusi in scolile sale care vroeau sa fie optimizate si inchizind scoala in limba de stat din Valea Perjei(unica in raza de 60 km)despre care fapt n-am auzit sa faca reportaj nici un post TV.Spre deosebire de scolile ruse?

 5. De ce nu reactionati atunci cind Ministerul Educatiei duce o politica antinationala pastrind elevii rusi in scolile sale care vroeau sa fie optimizate si inchizind scoala in limba de stat din Valea Perjei(unica in raza de 60 km)despre care fapt n-am auzit sa faca reportaj nici un post TV.Spre deosebire de scolile ruse?

 6. In textul romanesc din primul document e vorba de Cecate Ion (de)Ion, iar in cel rusesc e alta persoana Cecate Ivan Ivanovici. Da, mare n’inuni.
  Avem o LIMBA DE STAT STRAMBA-STRAMBATA cu protagonisti CAMELEONI.
  Am vrut sa zic ca asa e natia, dar de fapt e doar o SUBNATIE, un fel de SUBPRODUS, nici cal, nici ogar

 7. Simion Constantin Agache

  „Citit si va distrati” -CITITI

 8. Nimic nou sub soare in RM-Republica Mafiei

 9. O singura persoana nu e de ajuns sa reactioneze atunci cind Ministerul Educatiei nu stie ce face,aici armata de profesori adormiti tre sa reactioneze in comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *