10 mii de persoane au solicitat Unirea

Comunicat de presă

Peste 10.000 de persoane au solicitat pe străzile din Chişinău Unirea Republicii Moldova cu România, sustine Actiunea-2012

Cea mai amplă manifestaţie unionistă publică din ultimii ani s-a desfăşurat în ciuda încercărilor unor formaţiuni pro-ruse şi a unor lideri politici de a împiedica – prin mijloace de intimidare şi de presiune – exprimarea liberă a voinţei populare – anunţă un comunicat distribuit presei de membrii «Acţiunea 2012», care au organizat marșul.

«Forţele de ordine nu au permis, iniţial, accesul în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei – locul de întâlnire al unioniştilor – percheziţionând toate persoanele ce doreau să participe la manifestaţie şi interzicând tinerilor să ia parte la eveniment.

De asemenea, mai multe autocare din raioanele republicii, care transportau unionişti spre Chişinău, au fost blocate în repetate rânduri pe traseu.

La presiunea celor deja strânşi în scuar şi care scandau împotriva acestor abuzuri, autocarelor le-a fost permis accesul în oraş, dar cu o întârziere de o oră, unioniştii fiind nevoiţi să se alăture pe parcurs coloanei de manifestanţi.

„Am fost legitimata de două ori, alături de colegii mei şi nu ni s-a permis accesul în scuarul Academiei, sub pretextul că nu am fi majori. Am fost, astfel, nevoiţi, să ne alăturăm Marşului Unirii după ce manifestanţii au părăsit scuarul», a declarat Elena Matei, elevă la Liceul „Gheorghe Asachi» din Chişinău.

Reprezentantul Platformei Civice „Acţiunea 2012», Constantin Codreanu, a declarat că a sosit vremea demarării procesului de unificare a celor două state româneşti: „Am încredere că participarea masivă la Marşul Unirii va responsabiliza factorii decizionali de pe ambele maluri ale Prutului şi va constitui fundamentul în iniţierea procedurilor de unificare de facto a Republicii Moldova cu România», a punctat acesta.

La începutul evenimentului a participat şi Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chişinău, care a ţinut să îi salute pe cei prezenţi.

Cei peste 10000 de unionişti au demonstrat unor oameni politici de la Chişinău, precum premierul Vlad Filat, că inamicii unui stat sunt aceia care se împotrivesc sau care ignoră doleanţele cetăţenilor lui şi nu aceia care îşi exercită dreptul de a şi le exterioriza public. În acest sens, numeroşi oameni de cultură, formatori de opinie, istorici sau politicieni s-au alăturat acţiunii stradale pentru a sprijini dezideratul reîntregirii naţionale, formând un Cordon al Libertăţii.

În cadrul marşului unionist, toţi participanţii au prezentat o serie revendicări comune pentru asigurarea direcţiei europene a Republicii Moldova:

– revizuirea Constituţiei prin schimbarea denumirii limbii de stat în limba română,
– soluţionarea conflictului transnistrean,
– respectarea dreptului minorităţilor la conservarea limbii şi culturii conform normelor europene şi
– scoaterea Partidului Comuniştilor în afara legii.

Marşul Unirii a fost organizat de Platforma Civică Acţiunea 2012, o coaliţie de peste 30 de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă din România, Republica Moldova, alte ţări europene şi din Statele Unite ale Americii, care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Un marş unionist similar va avea loc în Bucureşti pe data de 21 octombrie 2012, cu obiectivul de a sensibiliza opinia publică din România referitor la necesitatea Unirii.

Chisinau, 16 septembrie,

Acţiunea «2012»

 

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
  1. Mulţumesc organizatorilor si tuturor participanţilor !

  2. Dar politia spune ca erau numai 1000 -1200 de oameni,

  3. Pentru Mihai
    Au participat la manifestare 1200 de oameni, inclusiv politisti, securisti, fsb-isti si unionisti,
    dar transfer se va face de la Moscova prin Bucuresti pentru cifra anuntzata de 10000… omul de afaceri politice, Iurii Ivanovici Rosca, n-a disparut de pe baricadele unionismului, el s-a transformat in femee de afaceri politice. Traiasca RUBLA NOASTRA cea ruseasca!!!!

  4. Tin sa-i felicit din toata inima pe organizatori si pe participantii la aceasta actiune de mare rasuflare nationala care-l face mandru pe orice roman ca apartine unei natiuni cu un trecut eroic, o natiune constienta de destinul ei comun pentru a carui implinire se ridica barbateste noua generatie de patrioti ai neamului.

    Cu adanca plecaciune,
    Mircea Popescu
    16 Septembrie 2012

  5. Felicitari
    pentru un Mars cat de cat reusit, dar continutul REZOLUTIei nu coincide cu titlu articolului postat si nici cu scopul Marsurilor Unirii. Noi vrem UNIREA cu Romania, nu retusari la constitutia unui stat fantoma..

  6. ACESTE IMAGINI ISTORICE NE DAU FORTE SI NOI PUTERI SA REZISTAM IN CONTINUARE
    DOMINATIUNII RUSESTI SI SA LUPTAM CU TOATE FORTELE SI DIN TOATA INIMA
    CA SA RE-ALIZAM CAT MAI REPEDE RE-UNIREA CU ROMANIA !
    FELICITARI SI MULTUMIRI TUTUROR PARTICIPANTILOR !

  7. Pt Alex

    Sa ai tu in viata asta exact atitia bani „cit transfera” cineva pentru actiunile noastre. Nimic mai mult.

  8. FRICA NOASTRA ?
    ————————————
    Blog Anatol Petrencu
    VoxPublika
    17 Septembrie 2012

    ————————————————————————————-
    Consider că Marşul de ieri a fost bine gândit, bine organizat şi bine realizat.
    Pentru liderii Platformei civice „Acţiunea 2012” – nota 10.

    …Marşul de ieri a ridicat şi foarte multe semne de întrebare.

    Consider că principala chestiune este cea legată de dedublarea personalităţii.
    Am scris mai demult: mulţi cetăţeni ai RM, recunosc că limba vorbită de ei este română,
    că trecutul nostru se încadrează în Istoria Românilor,
    pe de asupra, mulţi din ei au recăpătat cetăţenia României,

    dar au frică de moarte să recunoască, aici, în RM, că sunt români.

    Cu atât mai mult – să se pronunţe deschis, public.

    Iată de ce ieri, la Marş, am fi putut fi mult mai mulţi.
    —————————————————————————————
    Întrebare:
    cât oare va mai dura această stare de FRICA ?

  9. au fost 10500 de persoane

    informatia 100%

  10. CU ultima revendicare nu sunt de acord, desi sunt unionist. Optiunile politice nu pot fi scoase in afara legii.
    Comunistii trebuie batuti electoral pentru ca asta ar fi o victorie permanenta si ar duce la destructurarea lor pentru totdeauna, o interzicere prin lege i-ar victimiza.

    Va felicit deoarece chiar atunci cand erati aproape singura nu ati renuntat la idealul dumneavoastra.

    Cu Dumnezeu inainte.

  11. Nu, din pacate, n-au fost 10.000 nici pe departe. La un meci de fotbal se aduna repede 20-30.000. Pentru soarta zilei de maine e mai greu sa convingi pe cineva sa vina si sa-si sustina cauza. Rezolutia a fost penibila. Sa vrei sa scoti lumea in strada numai pentru a schimba denumirea limbii „de stat” ( nu de mers ), cand acolo s-a strigat cu totul altceva, este cam putin. Lucrul asta cu schimbarea limbii, in Constitutie, se poatea face foarte bine si prin hotararea perlamentului, daca exista vointa politica.
    La vechii incasi, daca cineva voia sa ajunga „Mare Inca”, adica lider de opinie, fauritor al destinelor maselor, era urcat pana in varful unui munte, in fata unei mese mari, rotunde, din piatra, cam ca „masa tacerii” a lui Brancusi si era pus sa ridice de jos o bila grea, tot din piatra si sa o puna pe acea masa. Daca reusea, ajungea „Mare Inca”. Daca un reusea, cu aceeasi bila de piatra, ii crapau capul, ca sa invete tot neispravitul ca nu este nevoie sa mai incerce sa incurce lumea cu promisiuni desarte cineva care nu este in stare sa-si tina promisiunea.
    Ce-ar fi daca, astazi, cu toti cei care ar incearca sa ajunga lideri si sa se puna in fruntea maselor cu promisiuni pe care nu ar fi in stare sa si le tina, ar pati la fel. Cam dur… Totusi daca ai candidat si nu ai reusit sa convingi electoratul, pleci. Daca iti propui sa aduni masele la mitinguri promise ca fiind de proportii, cu promisiuni neconvingatoare si lumea nu vine, pleci. Lasi pe altul mai bun, daca exista. Daca nu, nu…
    Cand evenimentele se vor fi copt, va fi venit si cel asteptat…
    Ati vazut spectacolul dat la Chisinau de catre Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de Lautarii lui Nicolae Botgros, anul acesta, cu ocazia sarbatorii Limba Noastra cea Romana? Ca orice ardelean care se respecta, Nicolae Furdui Iancu a introdus in concertul sau si cantece patriotice, unele foarte vechi, care in Ardeal sunt traditionale. Intr-un fel si actualul imn al Romaniei, compus de catre Anton Pann si adresat revolutionarilor veniti din cele trei principate romanesti, este un astfel de exemplu. Ati vazul, la acel spectacol memorabil, o mare de oameni, adunati in Piata Marii Adunari Nationale, plina ochi, peste 20.000 de suflete, care cantau cu patos si cu lacrimi in ochi „Noi suntem romani”? Pe oamenii aceia nu i-a adunat nimeni. Au venit singuri. Si nimeni nu i-a indemnat sa cante in cor. Au facut-o pentru ca asa au simtit, asa le-a venit, iar faptul ca atata lume stia muzica si cuvintele cantecului patriotic ardelean pe de rost spune multe. Evenimentul, altfel spontan, i-a speriat atat de tare pe „statlisti” incat in 6 ore momentul a fost sters de peste tot, de pe Youtube.
    Nicolae Furdui Iancu si Nicolae Botgros au dovedit ca sunt adevarati lideri de opinie ai romanismului, pentru ca ei sunt chiar sinceri in tot ce fac. Ei nu vor sa ajunga in fata bucatelor. Ei spun ce au de spus pentru ca simt ca trebuie sa faca asta si o fac din suflet. De aceea ajung la inima oamenilor.

  12. Avem noi cu Romania legaturi feroviare si trenuri zilnice asa cum avem cu Ucraina? Avem cu Romania multe poduri de fier/metal peste Prut? Avem noi cu Romania turism eficient? Avem noi cu Romania legaturi aeriene LOW-COST? Avem noi cu Romania retea de gaze naturale si electice? Raspuns : NU!
    SA LE FACEM PE ACESTEA SI PE URMA SA NE UNIM. Putem sa ne unim si inainte de-a le face dar cred ca nu ne cunoastem destul si vor fii probleme.

  13. de acord suta la suta cu Romanul!!!!!!
    d-na Pavlicenco in careva poze nu va vedeti 🙂
    eu as fi pus macar un semnulet ca sa va vedeti in toate pozele 🙂
    sanatate

  14. Important este ca la marsul de pe 16 septembrie am fost multi. Am aratat lumii intreji ca suntem Romani,ca vrem innapoi in europa,de unde ne-au furat peste noapte cotropitorii Rusi prin ideolojiile si smecheriile lor de viacuri,care prelunjesc si astazi sa ne badjocoreasca identitatea prin persoanele mancurte dintre noi..

  15. Sa fie mai multe alimente si bauturi din Romania in Republica Moldova care sa fie vandute si invers.

  16. de ce atit de putin scriti mai din suflet 100 000 mii asta da))))))))

  17. Pt dan

    Te uiti la articol si nu poto citi, nu? Nu vezi ca e comunicat de presa al Actiunii-2012? Si nu contreaza cifra, ci ca atunci cind se stringe roada, cind se incurajeaza sa nu vina oamenii, cind se opresc autocarele, oamenii au venit.

  18. Daca numarati si pe cei care n-am putut veni din cauza distantei, dar care suntem alaturi oricerei manifestare pro-romaneasca, cred ca cel putin la suflet am fost mult mai multi decat 10,000 . . .

    Doamne ajuta sa patrunda lumina si judecata in sufletele moldovenilor care ar fi putut dar n-au vrut sa fie romani adevarati ieri …

  19. Vitalia,
    Poti sa verifici, te rog, cine foloseste numele Mircea Popescu in mesaje?
    Pe mine ma poti identifica usor dupa emailul: m.popescu@sbcglobal.net.

    In orice caz, toti impostorii, toti detractorii marsului dovedesc ca deja fenomenul unionist a reusit sa-i sperie cu adevarat.
    Si-i sperie, fie pentruca sunt mancurti (romani care-si reneaga radacinile si Patria romana), fie ca sunt folositi de fortele imperiale moscovite, fie ca sunt chiar agenti moscoviti.
    Cu cat devin mai virulenti, cu atat frica lor este mai mare.

    Un semn ca se incearca o schimbare si la nivel politic, o reprezinta si textul lui Anatol Petrencu, ca si atitudinea surprinzatoare a lui Chirtoaca de ieri care a venit, chiar si simbolic, pentru scurt timp la manifestare.
    Tot in acest sens, sunt si mesajele de satisfactie ale lui Viorel Badea si Eugen Tomac de pe Facebook, reprezentatnti, pana mai ieri a „unirii in UE”.
    Se pare ca politicienii incep sa inteleaga faptul ca ideologica mancurta „romanismul a doua state un singur popor” este o fundatura urat mirositoare care-i poate duce la faliment.
    De aceea, in ceasul al 12-lea se agata de colacul de salvare al adevaratei ideologii nationale, aceea a „romanismului unionist”.
    Si daca-i asa, marsurile si actiunile unioniste incep sa-si atinga scopul si sa faca posibile chiar schimbari legislative care sa deschida poarta spre integrarea in Romania ca pas spre integrarea europeana.

    Mircea Popescu
    (http://mipopescu.wordpress.com)

  20. Puscasu Vlad Irimie

    Traian Basescu presedintele Romaniei NU doreste Unirea Basarabiei cu Romania!

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qHAMi-dA9cA

    Impostorii si detractorii marsului sunt tovarasii lui BASESCU,si Basescu in persoana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *