Si, legat de fariseii cu „limba romana”…

Cind ii vad pe toi pretinsii democrati ca merg pe 31 august si depun fariseic flori pe Aleea Clasicilor, la Stefan cel Mare si Sfant, dar nu initiaza modificarea art.13 din Constitutie, imi vine sa ii intreb:  Stimabililor, ii tot folositi pe deportati in interese electorale oneroase, fara a modifica legea si a le face dreptate cu despagubiri la citi au mai ramas in viata, pe ultima suta de metri. Va tot erijati in vorbitori de romana, dar nu vreti, fiind peste 50 la suta in Parlament, sa depuneti, macar, initiativa de modificare a art.13 din Constitutie. Eu am adunat, in legislatura 2005-2009, un numar de 26 de semnaturi ale deputatilor si nu au ajuns vreo sapte, in regim comunist. Voi acum ar trebui sa puteti aduna vreo 33-34, cit se cere ca sa initiati o modificare de Constitutie. Daca nu vrea PD, sa faca PL si PLDM, si sa ii puna pe PD-isti in situatia de a se justifica. Dar incercati!

Impreuna cu ex-deputatul Valeriu Cosarciuc, noi am incercat, cel putin, cand in Parlament era o majoritate comunista. Nu au semnat atunci deputatii lui Braghis, deputatii lui Rosca si unii de-ai lui Urecheanu, inclusiv el si Untila. Desi astora le lasasem primele locuri in lista sa semneze.     

Mai jos postez proiectul de lege de modificare a Constitutiei, Expunerea de motive si lista semnatarilor. La Expunerea de motive a ajutat substantial publicistul, omul de cultura si lingvistul erudit Vlad Pohila. VP

 Proiect

LEGEA REPUBLICII MOLDOVA

pentru modificarea art.13 din Constitutia Republicii Moldova

Parlamentul adopta prezenta lege constitutionala.

Articol unic. – Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 29 iulie 1994 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr.1), cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1.La Articolul 13:

in alineatul (1) cuvintul „moldoveneasca” se substituie prin cuvintul „romana”.

PRESEDINTELE PARLAMENTULUI

EXPUNERE DE MOTIVE

Dupa adoptarea, in 1994, a Constitutiei Republicii Moldova, au fost formulate obiectii privind consistenta unor articole, cele mai multe vizind art.13 din Legea Fundamentala, ce proclama ca limba oficiala (de stat) „limba moldoveneasca”.

Obiectiile au fost generate de faptul ca in acest articol se contine un neadevar convenabil pentru promotorii ideologiei moldovenismului, ai diferentei lingvistice intre limba romana si inexistenta limba moldoveneasca, drept instrument de deznationalizare si de lichidare continua a constiintei nationale a romanilor din Republica Moldova, care sint populatia bastinasa majoritara, in pofida oricaror rezultate ale recensamintelor, criticate de catre observatorii de la Consiliul Europei pentru modul in care au fost desfasurate la capitolele nationalitate si limba..

O lume stie ca noi, bastinasii din R.Moldova, vorbim, la nivelul cotidianului, un grai al limbii romane, dar in invatamint, in cultura, in scris, in comunicarea la un nivel superior celui colocvial – utilizam limba romana. Insusi textul Constitutiei R.Moldova este cea mai elocventa dovada ca limba noastra oficiala (de stat) este romana – in acest text nu exista un cuvint ce nu ar exista in limba romana literara sau in „romana exemplara”, dupa cum spunea lingvistul de notorietate mondiala Eugeniu Coseriu.

Fata cu acest fals din Legea Fundamentala e firesc faptul ca, imediat dupa adoptarea Constitutiei din 1994, s-au emis de mai multe ori opinii privind necesitatea modificarii acestui articol, numerotat, in mod fatal, cu cifra 13,continind un neadevar politizat, si nu un adevar stiintific, al vietii noastre.

Vom cita doar citeva argumente, spre a demonstra care este adevarul stiintific. Prima carte tiparita in Moldova, in 1643, s-a numit Cazania, a Mitropolitului Moldovei Varlaam, avind subtitlul „Carte romaneasca de invatatura”. De altfel, acelasi subtitlu – „Carte romaneasca de invatatura” il avea si primul cod de legi din Moldova – Pravila lui Vasile Lupu, aparuta doi ani mai tirziu decit Cazania, in 1645, tiparita de domnitorul moldovean, al carui monument se mai inalta la Orhei. Dimitrie Cantemir, la inceputul sec. XVII (1719-1722), aflindu-se in Rusia, scria cu toata claritatea, in lucrarea Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor:  „Astazi moldovenii, muntenii, valahii transalpini [= ardelenii], misienii [= aromanii din Balcanii slavi],  basarabenii si epirotii [=aromanii din Grecia] se numesc pe sine cu un nume cuprinzator, nu vlahi, ci romani”. Primul ziar moldovenesc, editat de Gheorghe Asachi de la 1 iunie 1829, s-a numit Albina romaneasca, avind si un supliment cultural intitulat Alauta romaneasca. Una dintre primele reviste literare de mare prestigiu din Moldova, fondata in 1855, s-a numit Romania literara. Aceste publicatii au aparut cu mult inainte de unirea Principatelor Moldova si Muntenia, in 1859, si, evident, inainte de anul 1862, cind statul a inceput a se numi oficial Romania.

Basarabenii, aflati sub stapinire ruseasca din 1812, au fost lipsiti de dreptul de a folosi in scoli, in biserici si in administratie limba nationala. Concomitent, au fost lipsiti si de dreptul de a-si numi corect limba, regimul de ocupatie rusesc, apoi si cel sovietic au fost interesate sa-i indeparteze la maximum pe romanii basarabeni de ceilalti romani. Privati de aceasta inestimabila valoare spirituala – limba stramoseasca -, numerosi intelectual basarabeni si-au parasit bastina, trecind Prutul, unde nu aveau asemenea probleme. Este vorba de Alexandru Donici, Alecu Russo, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Victor Crasescu, Zamfir Arbore, Constantin Stere si de alte personalitati marcante. Alecu Russo, cel care a depistat balada Miorita, a scris si un tulburator poem numit Cintarea Romaniei, aparut inainte de Unirea Principatelor si de constituirea statului roman modern. Stim ce a spus preotul si poetul Alexe Mateevici, autorul poemului Limba noastra, ale carui cuvinte sunt parte a Imnului de Stat al R. Moldova. In vara anului 1917, inainte de Unirea Basarabiei cu Romania, Alexe Mateevici le explica invatatorilor moldoveni din satele Basarabiei: „Da, sintem moldoveni, fii ai vechii Moldove, insa facem parte din marele popor roman, asezat prin Romania, Transilvania, Bucovina. Fratii nostri din Bucovina, Transilvania, Macedonia isi zic romani. Asa trebuie sa facem si noi. N-avem doua limbi si doua literaturi, ci numai una, aceeasi ca peste Prut”.

Dupa ocuparea Basarabiei de catre URSS, la 28 iunie 1940, in scurt timp au fost interzise, prin violenta, alfabetul latin si glotonimul „limba romana”, cu circulatie fireasca la noi in 22 de ani de aflare  in componenta Romaniei, intregite in anul 1918. Abia in anul 1989 s-a putut reveni – fie si partial – la adevar. Istoricele legi din august 1989, pe care nimeni niciodata nu le va putea anula – privind limba de stat si revenirea la grafia latina –, au anticipat suveranitatea si independenta noastra de „imperiul raului”. Aceste legi stipuleaza ca „limba moldoveneasca” este aceeasi cu „limba romana”. Din pacate, cind s-a adoptat Constitutia R.Moldova s-a facut un pas inapoi in raport si cu aceste legi, adoptate, totusi, cind destinul nostru inca se hotara de straini.

Despre denumirea corecta a limbii vorbite in R. Moldova s-a scris si s-a vorbit incredibil de mult, la toate nivelurile – sesiuni, colocvii si congrese stiintifice, declaratii si motiuni semnate de savanti lingvisti de vaza din R.Moldova si Romania, din multe alte tari europene, sugerindu-se autoritatilor de la Chisinau sa modifice art.13 in spiritul adevarului istoric, stiintific, si cum am spus mai spus – al unui incontestabil adevar existential, al vietii. Desconsiderindu-se, intr-un mod oribil, opinia oamenilor de stiinta, se stimuleaza, in problema denumirii limbii, ridicole peroratii propagandistice adinc politizate, in stil sovietic, KGB-ist,sustinute, in special de alogeni care nu au invatat limba romana nici la „nivelulul ei moldovenesc”, la nivelul graiului, al unei cunoasteri elementare sau macar la nivelul limbii moldovenesti, ca limba romana tradusa din limba rusa sau gindita in aceasta limba.

Autoritatile de la Chisinau au ramas pina acum surde si mute la apelurile savantilor probabil si pentru ca fac o legatura nepotrivita intre denumirea limbii si statalitatea R.Moldova, lasind a se intelege ca numele corect al limbii vorbite de populatia bastinasa majoritara din R.Moldova ar pune in pericol aceasta statalitate.

Comunitatea noastra trece prin schimbari calitative. De la 1991 glotonimul limba romana a cistigat teren, fiind utilizat ca unic acceptabil in invatamint, in mass media, in uzul cotidian. Conform datelor oficiale, ale recensamintului populatiei R. Moldova, circa 17 la suta din moldoveni au declarat ca limba lor materna este limba romana. Conform unor date neoficiale, cifra e de circa 45 la suta – in pofida piedicilor, interdictiilor si intimidarilor la care s-au dedat autoritatile de la Chisinau in ceea ce priveste dreptul la identitatea etnica si lingvistica a populatiei bastinase a R.Moldova.

Denumirea unui grai nu poate substitui denumirea limbii. Cei care promoveaza cu indaratnicie politonimul „limba moldoveneasca” in opozitie fata de glotonimul limba romana ii opun pe romanii basarabeni, moldoveni  – celorlalti romani si contribuie la perpetuarea unei forme perverse de romanofobie. Promovarea imbinarii „limba moldoveneasca”, conform logicii partizanilor acestui politonim, ar constitui o garantie a existentei moldovenilor ca etnie (distincta de natiunea  romana), ceea ce ar garanta, chipurile, cel mai mult recunoasterea si dainuirea statului R.Moldova. Realitatile sugereaza, insa, ca statalitatea R. Moldova e cel mai putin primejduita de faptul ca bastinasii se numesc romani, iar limba si-o numesc romana. Adevaratele pericole vin din cu totul alte parti.

Adeptii politonimului „limba moldoveneasca” accepta, aparent, ideea de comun, de unic privind limba literara romana, literatura romana, cultura, spiritualitatea romaneasca, valabila si pentru R. Moldova. Ei ramin, insa, pe linia unei vigilente delimitari – cu vadit substrat politic – cind e vorba de intregul romanesc si de partea lui constitutiva, moldoveneasca. Cine, insa ar indrazni sa ne arate pina unde scrie Eminescu „moldoveneste” si de unde scrie romaneste? Sau pina unde pot fi acceptati ca „buni si pentru moldoveni” Nicolae Iorga, Constantin Brancusi, George Enescu, Marie Tanase, Constantin Noica, Nichita Stanescu s.a. si cum pot fi ei ca romani, respinsi, deoarece ar fi „straini bastinasilor” din R. Moldova?

Republica Moldova, prin toate fortele politice, in special parlamentare, a declarat ca are ca obiectiv strategic major pregatirea pentru a adera la Uniunea Europeana. Aici vine, in contextul, initiativei noastre de modificare a Constitutiei, poate cel mai convingator argument pentru marile avantaje pe care ni le ofera accesul nestingherit la limba romana! Este vorba de ACQUIS-ul comunitar – codul care reprezinta codul comunitar, totalitatea de documente legislative vizind activitatea Uniunii Europene, pe care Republica Moldova trebuie sa le preia, traducindu-le.

ACQIS-ul comunitar cuprinde acum peste 83 mii de pagini de diverse documente, numarul acestora crescind anual cu 5 mii de pagini. Pentru a fi tradus, am avea nevoie de citeva decenii si de cheltuieli fantastice pentru intretinerea a citorva zeci sau chiar sute de specialisti in materie. Eforturile traducerii, ca si cheltuielile inerente, pot si trebuie evitate, din simplul motiv ca acest patrimoniu juridic, politic si economic a fost tradus deja la Bucuresti si traducerea documentelor curente se face de catre o echipa de specialisti de inalta calificare. Printre altele, datorita acestei traduceri de anvergura, romana a devenit deja una din cele 20 de limbi oficiale ale UE. Face oare ca la Chisinau „sa fie inventata inca o data roata”, acum – in domeniul ACQUIS-ului comunitar? Conform logicii partizanilor mentinerii articolului 13 din Constitutie – ar face sa se purceada la o munca titanica, dar total absurda, dar si prea costisitoare pentru un stat atit de sarac cum e R.Moldova. Modificarea art.13, alias recunoasterea oficiala a denumirii corecte a limbii noastre, ne-ar oferi dreptul politic si moral de a prelua integral, fara probleme, ACQUIS-ul comunitar, inclusiv ca dovada a dorintei noastre sincere de a intra in Europa renuntind la falsuri propagandistice invechite si fideli unor principii civilizate de conlucrare si de convietuire cu popoarele Vechiului Continent.

In concluzie, modificarea denumirii corecte a limbii oficiale (de stat) a R.Moldova e o necesitate, ce ar pune capat multor probleme ale unui trecut mai indepartat sau mai putin indepartat, probleme ce complica si ne invenineaza existenta, prezentindu-ne in fata lumii ca certati cu adevarul stiintific, cu elementarul bun-simt, cu onestitatea si corectitudinea. Dilema „limba moldoveneasca” – limba romana e una inventata si, ca orice nascocire, trebuie abandonata. Eminescu nu poate avea alternativa, ca sa recurgem la cel mai elocvent exemplu de unitate in timp si spatiu a limbii romane, a spiritualitatii romane in ansamblu. Iata ce a spus in aceasta ordine de idei, in chiar anul cind la Chisinau a fost adoptata Constitutia R.Moldova cu controversatul articol 13, si Eugeniu Coseriu, marele nostru conational, originar din satul Baraboi din partile Riscanilor, adica nativ basarabean, dar roman ca limba si perceptie intelectuala, ajuns cel mai mare lingvist al secolului XX, unul dintre cei mai de seama savanti ai omenirii: „A promova sub orice forma o limba „moldoveneasca” diferita de limba romana este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, e o absurditate si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, un act de genocid etnico-cultural […], un delict nu mai putin grav decit genocidul rasial, chiar daca nu implica eliminarea fizica a vorbitorilor, ci numai anularea identitatii si memoriei lor istorice”.  

Vitalia Pavlicenco

Valeriu Cosarciuc

Au semnat aceasta intiativa deputatii:

Pavlicenco Vitalia

Cosarciuc Valeriu

Taranu Anatol

Lipcan Alexandru

Colta Vasile

Ciontoloi Ion

Serebrian Oleg

Klipii Igor

Onceanu Anatol

Plesca Valeriu

Diacov Dumitru

Susarenco Gheorghe

Guma Valeriu

Filat Vlad

Ivanov Dumitru

Buliga Valentina

Tulea Oleg

Grosu Lora

Neagu Ion

Jalba Zoia

Cusnir Valentina

Bujor Leonid

Grozav Vasile

Balan Vasile

Raducan Marcel

Golban Valentina

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

Add a Comment
 1. Când Dumnezeu a creat ființele umane, el a dat oamenilor de diferite naționalități calități de care ei a avut nevoie. Moldovenii pașteu oile și puțin au întârziat.
  Atunci, când a venit rândul lui moldovean, la Dumnezeu a ramas numai două calități: frumusețea și prostia.
  Dumnezeu a propus să aleagă din ceea ce a mai rămas.

  « Э-э-э… – a spus moldovean – frumusețea e trecătoare…»

 2. IN MEMORIAM:
  —————————————————————
  Prima lecţie PATRIOTICA UNIONISTA
  din noul an şcolar,
  din 3 septembrie 2012, Luni,
  va fi dedicată memoriei artiştilor
  Doina şi Ion Aldea-Teodorovici,
  a comunicat Ministerul Educatiei.

  Ora va avea genericul :
  „Doina şi Ion Aldea-Teodorovici – tribuni ai idealurilor naţionale”.

  Conceptele-cheie propuse de Ministerul Educaţiei pentru a fi discutate
  în cadrul acestei lecţii sunt: libertate, independenţă, limba română, tricolor,
  conştiinţă naţională, credinţă, ideal, valoare, curaj, cântec ş.a

  AMBII CâNTARETI MUCENICI AU MILITAT PENTRU RE-UNIREA
  MOLDOVEI DE EST CU ROMANIA,
  CA UNICA SALVARE DE OCUPATIA RUSEASCA !

  galerie foto / 30 de pagini/ – google
  ——————————————————————————————–
  Amintire:
  Anul 2012 a fost declarat
  Anul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.
  Anul acesta se împlinesc 20 de ani
  de la trecerea în eternitate a artiştilor unionisti.
  În 1993 li s-a conferit postmortem
  distincţia „Ordinul Republicii”.

  biografiile martirilor nostri:
  – wikipedia
  ———————————————————
  N.B.
  La 28 octombrie 1992 acestor doi cântareti
  ai Re-Unirii noastre cu România, li s-a inscenat
  un accident teribil in care au fost omorâti cu bestialitate de agentura ocupanta.
  Tot in acelasi an, in martie 1992
  s-a inceput razboiul cu rusii ocupanti de la Nistru.
  Iar presedintele neo-comunist de atunci Mircea Snegur
  a tradat interesele noastre nationale.

  Martiri din lunga lista a mucenicilor neamului nostru,
  omorâti de ocupatia straina imperiala ruseasca:
  – poetul national Grigore Vieru – /ianuarie 2009 /
  – poetul Andrei Vartic -/ iunie 2009 /
  – sculptorul Tudor Cataraga si sotia Dora / dec.2010 /
  – cântaretul Vlad Gheorghelas – / martie 2011 /
  – poeta Leonida Lari – /dec.2011 /
  – jurnalistul Vasile Vatamanu /dec.2011 /

  si multi-multi alti patrioti unionisti lichidati !

  ———————————–

  P.S.
  SA NE RUGAM PENTRU SUFLETELE LOR DE DINCOLO !
  ascultati aceste cântece:
  – Lasati – ne in pace !
  – Siberii de Gheata
  – Clopotul Invierii
  – Rasai

  – Trei Culori
  – Eminescu
  – Limba Româna
  – Lacrima Limbii Noastre
  – Maluri de Prut
  – Bucurati-va !
  – Casa părintească
  – Sfânta ni-i casa !

  ———————————————————————————–
  N.B.
  cântecul ‘Trei Culori”
  interpretat de martirii neamului Doina si Ion Aldea-Teodorovici,
  autor: Grigore Vieru
  ———————————————————————————————-
  1.
  Straine pofte ne-au rapit, Când via dulce, când ogorul,
  Dar nimeni nu a izbutit, Din piept sa smulga Tricolorul.
  Fusese vremea mult prea crunta, Si-atât ne-a ars de dânsul dorul,
  Ca azi ne strângem si la nunta, Si la botez cu Tricolorul.
  Refren:
  Trei culori si-o singura iubire, Româneasca,
  Trei culori si-o singura vorbire, Româneasca!
  Trei culori si-o singura credinta, Româneasca,
  Trei culori si-o singura fiinta, Româneasca!
  2.
  Atât de minunat scânteie, De crezi ca de pe bolti albastre
  L-a rupt Christos din curcubeie Si l-a dat românimii noastre.
  E cald sub el ca sub o rana, Ce-a chinuit Mântuitorul,
  E cald in Tara cea Stefana, Ne incalzeste Tricolorul.
  Refren:
  Trei culori si-o singura iubire, Româneasca,
  Trei culori si-o singura vorbire, Româneasca!
  Trei culori si-o singura credinta, Româneasca,
  Trei culori si-o singura fiinta, Româneasca!

  youtube.com/wat../
  ———————————————————————-

  O ADRESARE:

  Luni, 3 Septembrie 2012, noi toti, cei cu INIMA UNIONISTA ROMANEASCA –
  parinti, prieteni, vecini, colegi, consateni, compatrioti, jurnalisti, preoti si calugari,

  poeti si scriitori, deputati, sportivi, cetateni simpli si binevoitori, cântareti patrioti, medici, etc.

  sa mergem la Prima Lectie a copiilor nostri
  si sa le vorbim despre acesti 2 cântareti inaintasi
  masacrati si sacrificati

  pentru IDEALUL NOSTRU SUPREM:
  Re-UNIREA cu Patria-Mama, România !

 3. Stimată doamna Vitalia Pavlicenco. Este salutabilă iniţiativa grupului de deputaţi care au încercat revizuirea art.13 din Constituţie. Dar nici astăzi astfel de iniţiativă nu ar aduce la adoptarea legii de revizuire. Chiar dacă 34 de deputaţi ar înainta astfel de proiect de lege, chiar dacă cei minimum 4 de judecători de la Curtea Constituţională vor aviza acest proiect, chiar dacă va trece cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei Legea nu va fi adoptată deoarece nu se vor găsi cel puţin 2/3 de deputaţi sau 67 de persoane. La ora actuală astfel de acţiune nu va aduce la rezultat real. Referitor la motivaţia necesităţii revizuirii denumirii limbii cel mai clar a fost pregătit răspunsul Prezidiului a Academiei de Ştiinţe: Răspunsul la solicitarea Parlamentului Republicii Moldova privind istoria şi folosirea glotonimului «limbă moldovenească», adoptat în şedinţa lărgită a Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei din 9 septembrie 1994
  În problema limbii literare şi a celei vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a istoriei şi folosirii glotonimului limba moldovenească, ştiinţa lingvistică s-a pronunţat demult. S-a vorbit la o serie întreagă de întruniri naţionale şi internaţionale ale lingviştilor. Au fost date publicităţii rezoluţii şi declaraţii speciale. Au fost adresate apeluri directe şi Parlamentului Republicii Moldova în chestiunea dată cu rugămintea de a ţine cont de adevărul ştiinţific, cunoscut şi recunoscut de toţi cercetătorii în domeniu. A făcut acest lucru şi Academia de Ştiinţe a Moldovei prin Institutul de Lingvistică.
  La modul generalizat opinia e următoarea.
  E bine cunoscut faptul că glotonimul limba română a fost moştenit din latină de la etnonimul romanus„care ţine de Roma”. După opinia lui V. Pârvan, sub influenţa slavă, a înainte de n trece cu timpul în â. Deci romanus în pronunţare populară a devenit român. Glotonimul limba românească (română) a fost denumirea vorbirii populaţiei romanizate de pe tot teritoriul celor două mari grupuri dialectale romanice din nordul Dunării – muntenesc şi moldovenesc, păstrându-se aici şi după formarea celor trei principate: Transilvania, Muntenia şi Moldova.
  Deşi în izvoarele istorice medievale se utiliza şi termenul limba moldovenească, cărturarii şi oamenii de cultură ai timpului subînţelegeau prin această denumire un subdialect (grai) al limbii române comune, dându-şi bine seama de unitatea glotică românească de pe întreg teritoriul dacoromân („Locuitorii Valahiei şi Transilvaniei au aceeaşi limbă ca şi moldovenii…”; „Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci românească” – Dimitrie Cantemir; Moldovenii nu întreabă „ştii moldoveneşte?”, ci „ştii româneşte?” – Miron Costin).
  La sfârşitul sec. XVIII şi începutul sec. XIX, dar mai ales după unirea principatelor de la 1859, pe baza graiurilor vorbite în Moldova, Muntenia şi Transilvania, apare şi se consolidează o limbă literară şi o literatură clasică comună, numită deja oficial limba şi literatura română.
  Scriitorii clasici (Eminescu, Alecsandri, Russo, Negruzzi, Creangă şi ceilalţi, care au fost recunoscuţi ca fiind ai noştri „luaţi” de dincolo de Prut cu tot cu limbă, fireşte), scriitorii de mai târziu (inclusiv Mateevici), scriitorii contemporani (începând cu Lupan, continuând cu Druţă şi terminând cu cei mai tineri), precum şi oamenii de cultură din celelalte domenii (actori, gazetari, muzicieni, oameni de ştiinţă) au vorbit şi au scris în această limbă literară unică.
  Desigur că populaţia autohtonă dintre Prut şi Nistru, după anexarea în 1812 a acestui teritoriu de către Rusia ţaristă, a fost ruptă în mare măsură de procesul de unificare şi statornicire a limbii literare moderne. Aici, confundându-se denumirea graiului local cu denumirea limbii, a continuat să se folosească neterminologic şi denumirea limba moldovenească.
  La aceasta au contribuit şi factorii politici. În 1818, prin „Regulamentul organizării administrative a Basarabiei”, ţarismul declară limba moldovenească limbă oficială, alături de limba rusă (de altfel, Rusia ţaristă, prin „Regulamentul organic”, decretase limba moldovenească drept limbă oficială şi în Principatul Moldovei din timpul ocupaţiei acestuia între anii 1828 şi 1834). Această situaţie însă a fost păstrată numai până în 1828, când limba oficială este recunoscută din nou doar limba rusă, limba localnicilor fiind ulterior scoasă cu totul din uz. Denumirea dată a fost repusă în circulaţie abia la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX (iarăşi în scopuri pur politice).
  E bine cunoscută evoluţia politică a teritoriilor din stânga Prutului şi a Nistrului după 1917. În 1924 a fost organizată o formaţiune politică cu anumite funcţii formale statale – Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, iar apoi, în 1940, a fost creată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. În perioada sovietică populaţiei din aceste teritorii îi este impusă oficial denumirea limba moldovenească, care se contrapunea net limbii române (deşi în perioada 1932-1938 în R.A.S.S.M. au fost introduse limba şi literatura română şi alfabetul latin, acţiune calificată ulterior ca o greşeală politică).
  Deci contrapunerea care se făcea până nu demult se baza pe considerente de ordin politic, care nu aveau nici un suport de natură lingvistică, situaţie la care nu se mai poate reveni astăzi. Prin urmare, denumirea limbii literare unice, de care ne folosim cu toţii în prezent, trebuie să fie cea adecvată, adică română.
  Denumirea moldovenesc, moldovenească o poartă vorbirea populară orală folosită în Moldova (de pe ambele maluri ale Prutului şi ale Nistrului), vorbire care are reale trăsături specifice (ce n-au intrat însă în limba literară) în comparaţie cu vorbirea din alte regiuni ale spaţiului dunăreano-carpato-nistrean, locuit de populaţia romanizată de pe aceste teritorii. Dar ea este doar una din varietăţile întregului glotic ce poartă denumirea generică limba română. În virtutea acestui fapt, denumirea unei varietăţi nu poate fi dată întregului în totalitatea sa (căci fiecare varietate se include în întreg, ca o parte indispensabilă a lui). Cu atât mai mult cu cât pe baza diferitor varietăţi ale întregului s-a constituit o limbă de cultură (limba literară), una singură –limba română. În această calitate ea a fost consfinţită prin tradiţii îndelungate, fixate într-un corpus solid de monumente scrise, deservind cultura comună a tuturor purtătorilor acestor varietăţi (inclusiv ai varietăţii moldoveneşti, care nu are şi nu a avut niciodată o altă formă de manifestare literară bazată pe graiul moldovenesc).
  Deci în Republica Moldova se poate vorbi despre graiul moldovenesc. Moldovenească poate fi numită vorbirea orală (dialectală) de aici. Se poate releva specificul moldovenesc al limbii române vorbite în Moldova istorică. Dar nu se poate vorbi despre o „limbă” moldovenească literară, scrisă, de cultură. Substituirea termenilor nu poate fi acceptată chiar dacă o parte din populaţie, în virtutea unor tradiţii specifice locale, a întrebuinţat şi mai întrebuinţează încă, neterminologic, glotonimul limba moldovenească.
  A legifera astăzi faptul perimat că ar exista o limbă literară moldovenească deosebită de limba română literară comună înseamnă a legifera un neadevăr evident, şi noi, reprezentanţii ştiinţei academice, nu avem dreptul moral să susţinem acest neadevăr.
  Aşadar, limba literară (şi în primul rând cea scrisă), utilizată în ultimele decenii în Republica Moldova, ca şi cea în care au scris toţi înaintaşii noştri, este limba română. Aceasta o demonstrează orice scriere de-a noastră. Cu specificul dialectal moldovenesc n-a scris şi nu scrie nimeni în Republica Moldova.
  În acest spaţiu permanent au fost promovate normele limbii literare comune (alte norme literare noi nu avem, ele nu există pur şi simplu).
  Nerespectarea acestor norme şi acceptarea normelor graiului moldovenesc prin ridicarea lui la rangul de limbă înseamnă renunţarea imediată la toată tradiţia scrisă (literară şi ştiinţifică), şi în primul rând la toţi scriitorii clasici (inclusiv la Eminescu – „cel mai mare poet al românilor”, „Luceafărul poeziei româneşti” – şi la Creangă – cel mai moldovean dintre scriitorii români, dar care a făcut manuale de limba română, nu de moldovenească), ca şi la Mateevici, care au scris cu toţii în limba literară comună, numită de ei înşişi română. Sub acest raport azi nu mai poate fi separat Eminescu de Coşbuc, Caragiale de Alecsandri, Sadoveanu de Rebreanu, Mateevici de Bolintineanu ş.a.m.d.
  Istoria ne demonstrează printr-o mulţime de fapte reale că nu întotdeauna denumirea limbii coincide cu denumirea statului. În cazul Republicii Moldova au fost multe premise şi argumente care au condus la proclamarea statului moldovenesc independent (deşi era bine cunoscută comunitatea de limbă cu România). Existenţa acestui nou stat n-o pune la îndoială nici o ţară din lume, inclusiv România. Iată de ce nici din punct de vedere politic astăzi nu este motivată excluderea din circulaţie a termenului limba română. Doar e bine cunoscut faptul că terminologia elaborată pe parcursul timpului, fixată şi folosită azi la noi în toate actele oficiale, chiar şi în noua Constituţie, în documentele guvernamentale şi administrative, în economie, inclusiv în industrie şi, desigur, în ştiinţă, este parte componentă inalienabilă a limbii române literare. Fără utilizarea acestei terminologii nu poate exista şi prospera o societate modernă, civilizată şi nu poate fi scrisă nici o lucrare ştiinţifică.
  Convingerea noastră este aceea că articolul 13 din Constituţie trebuie să fie revăzut în conformitate cu adevărul ştiinţific, urmând a fi formulat în felul următor: „LIMBA DE STAT(OFICIALĂ) A REPUBLICII MOLDOVA ESTE LIMBA ROMÂNĂ”.

 4. pentru domnul stavila … provocare … provocare poate ar fi putut sa fie daca organizatorii mitingurilor unioniste chemau deschis la violente , la inarmarea cu arme de foc , arme albe si ciomege . daca erau folosite lozinci rasiste anti-rusesti … iar ce vedem noi ? mitinguri pasnice si democratice … violentele le comit anti-unionistii .

 5. Hahahaha! Putin PRIVESTE INAPOI, nu inainte, dorind sa militarizeze Rusia dupa metodele STALINISTE…

  Rogozin a explicat situatia cam asa, ca adica, fiindca in ultima vreme tot ce este rusesc cade – avioane, rachete cosmice, vapoarele se scufunda etc., cu alte cuvinte, Rusia se distruge…, deci:

  После заседания Совбеза Рогозин объяснил журналистам, что будет создана очередная межведомственная комиссия для контроля персональной ответственности руководителей предприятий ВПК.

  «Мы не можем себе позволить сохранять ситуацию, при которой при падении качества производства, тем не менее, никоим образом не зависит благополучие того, от кого это зависело.

  Y нас спутники падают, корабли падают, семь аварий космических за последние полтора года, а предприятия рублем не наказаны», — заявил Рогозин.

  Читать полностью: http://www.gazeta.ru/politics/2012/08/31_a_4747493.shtml

  ПО СТАЛИНСКОМУ ПУТИ. Путин приказал советской банде усилить милитаризацию России по-сталински

  Время публикации: Сегодня в 03:47

  По сообщениям СМИ, на «расширенной» сходке своей банды «Совет безопасности» нелегитимный бандглаварь России Путин приказал резко увеличить темпы милитаризации чекистской России для ведения этой страной традиционных захватнических войн. При этом он потребовал «повторить прорыв, совершенный при Сталине».

  «Нужно совершить такой же мощный, комплексный прорыв в модернизации оборонных отраслей, как и в тридцатые годы прошлого века. Для этого требуется обеспечить опережающий научно-технический задел для серийного производства перспективных систем вооружения», отдал приказ совкам русскоговорящий преступник.

 6. Oare, comunoizii – adica anti-unionistii – inca tot privesc inapoi ca si Putler? Spre CSI, spre Imperiul satanic rus???? Oare asta vor:

  Модернизацию как у Сталина!
  Цензуру как у Сталина!
  Свободу как у Сталина!
  Репрессия как у Сталина!

  Hei, idiotilor, cat o sa asupriti acest POPOR INOCENT?

  Jos Putinismul moldovenesc! Jos mafia rusofoida! Jos bandele criminale FSB-iste… Afara, armata ocupantilor!

 7. inca un argument – Constitutia nu trebue sa aiba articole in contradictie cu Declaratia de Independenta.

 8. Da, si inca:
  Oare, comunoizii NOSTRI, adica cei care sunt contra UNIRII, ei nu vad ce se intampla in Rusia?

  Ziarul german ‘Die Welt ” scrie ca Rusia se indreapta spre dictatura, si ca „antifascismul sovietic” este o MINCIUNA –

  («Die Lüge vom russischen Antifaschismus»);

  Faptul ca in Rusia acum se RESTABILESC STRUCTURILE SOVIETICE, in special FSB care acum colaborea pe larg cu Biserica Pravoslavnica Rusa, trebuie sa ne dea de gandit…

  Putin sustine dictatura lui Assad in Siria… In Rusia iar este revitalizat mitul Rusiei antifasciste, obligand prin asta lumea sa fie recunoscatoare Rusiei pentru zdrobirea fascismului…

  De fapt, Rusia ESTE cea mai FASCISTA tara, pentru ca asupreste si lezeaza DREPTURILE popoarelor invecinate, OCUPANDU-LE FORTAT SI NELEGITIM TERITORIILE;
  pentru ca persecuta pe toate persoanele inconveniente, iclusiv pe CETATENII ei, care sunt de alte nationalitati, in special pe cei care nu accepta politica dictatoriala DISTRUCTIVA a Rusiei.

  Mitul antifascismului sovietic este foarte periculos. Putin in timpul vizitei in Israel si-a expus viziunea acestui mit al „ANTIFASCISMULUI SOVIETIC” dand de inteles ca omenirea AR TREBUI vesnic sa-i fie recunoascatoare.

  Pentru ce? Pentru ca INCEPUT CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL? pentru ca a semnat Pactul Molotov-Ribbentrop? pentru ca a omorit milioane de oameni inocenti, vehiculand cu acest MIT MINCINPOS?

  Adevarul este mai mare! Rusia trebuie sa raspunda pentru Genocidul comis…

  XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

  Россия движется к полноценной русской диктатуре
  Время публикации: Сегодня в 03:42

  Немецкая газета Die Welt сообщила об обстановке в России в статье «Ложь русского антифашизма» («Die Lüge vom russischen Antifaschismus»):

  В России постепенно происходит восстановление властных советских структур, главным образом секретных служб, и объединение правительства с РПЦ. А то, что Путин всецело поддерживает режим сирийского диктатора Асада, показывает намерение России стать ведущей деструктивной силой в антидемократической борьбе. Русское государство противопоставляет «современную» автократию западной демократии.

  Международное политическое сообщество уделяет мало внимания тому, что вместе с реакционным наступлением Путина в России и за ее пределами, происходит проведение историко-политического процесса — возрождение мифа о восславленном «советском антифашизме», согласно которому человечество якобы должно быть обязано и благодарно России за спасение от Германии. Возрождение этой легенды может иметь фатальные последствия.

  Официальный вояж Путина в «Израиль» в июне 2012 года был использован им свой как своего рода форум для обнародования этого политического послания. Президент «Израиля» Перес поддержал такую интерпретацию истории.

  Во время приветствия Путина Перес заявил, что если Россия когда-то смогла одержать так называемую «победу над фашизмом», то и теперь не должна допускать как продолжение кровопролития в Сирии, так и иранской угрозы. Bсе на самом деле происходит именно так. И при всей своей расчетливой угодливости, Перес должен это осознавать.

  Он попытался склонить Россию к тому, чтобы она заняла жесткую позицию в борьбе против ядерной программы Ирана.

  Но после официального вояжа Путина в «Израиль» Россия по-прежнему не изменила обструкционистскую политику в отношении западных попыток изолировать Иран и все так же выражает непоколебимую верность Асаду», отмечает немецкая газета.

  Напомним со своей стороны, что слово «антифашизм» сейчас, при путинизме, заменило в предназначенных для Запада пропагандистских разработках Лубянки слово «коммунист» при коммунистах.

  То же самое чекистское отребье, те же самые персонажи, которые при коммунистах назывались коммунистами, сейчас были переименованы Москвой в «антифашистов».

  Вместо КГБ появилось ФСБ, а вместо компартий возникли «антифашистские комитеты», например, бандгруппировка «Финский антифашистский комитет САФКА» Бекмана-Молари в Хельсинки или лубянская бандгруппировка «Мир без фашизма» в Эстонии. Но все это абсолютно то же самое русско-чекистское зло, как во времена Совсоюза.

 9. Să nu vă aşteptaţi la cuvinte mari. Că nu este vremea lor. Dihonia fiind dominanta politichiei, pe malurile Dâmboviţei. Furia rece – la Kremlin. Declaraţiile de doi bani – la Tiraspol. Ameninţări de saltimbaci – la Chişinău. Şi temeri mari – în rândurile unor politicieni de mucava, din cel de-Al Doilea Stat Românesc.

  Nu de Ziua Limbii Române. Un dor pentru simpatizanţii liberalului Mihai Ghimpu. Un reper de neocolit – pentru premierul Vlad Filat. O concesie istorică – pentru Marian Lupu, speakerul Parlamentului Românesc, de la Chişinău. O cedare gravă de suveranitate – pentru apostolii lui Vladimir Voronin, şi alţi rusofoni buimăciţi de numărarea Rusiei la podea, la venirea tăvălugului asemuit cu fantoma Republicii Democrate Germane, cea din vara-toamna anului de graţie 1989.

  În disperare de cauză, sub pretexte diferite, emisari ai formaţiunilor politice conduse de şeful executivului şi de preşedintele parlamentului dau fuga peste Ocean! De ce?

  America şi-a întors faţa – de la cei cu fundul în două luntrii…

  Şi bate un vânt serios de schimbare, în politica externă a Statelor Unite.

  După surpriza inimaginabilă oferită de Uniunea – era să scriu sovietică – Sendero Luminoso/USL-ul lui Ion Iliescu, la Washington D.C. toţi privesc – fie democraţi, fie republicani – la prima lună de după alegerile prezidenţiale din noiembrie. Când vor urma decontări adecvate.

  În stil Ronald Reagan. Şi surpriza, pentru Vladimir Putin, va fi una pe măsură…

  Este atât de mare disperarea la Chişinău, încât un portal electronic a publicat fotografia… actualei Constituţii, cu titlurile în limbile “de stat” şi rusă! Ştirea fiind că va fi revizuită, prin 2014.

  Ei, aş! Bună gluma.

  Mai bine ar reflecta, nostalgicii epocii sovietice, cum se scrie în aceleaşi limbi…Helmut Josef Michael Kohl.

  Decisivă fiind varianta 100% românească.

 10. Stimata doamna, va apreciez pentru efortul dvs. si sper in incununarea sa, prin aderarea Moldovei la UE, in acest fel Prutul devenind un rau interior in cadrul Romaniei si al UE.
  In ceea ce priveste textul dvs. legal, as dori sa va atrag atentia ca din eroare s-a scris „se substitutie” , cu o litera „t” in plus. Corect „SUBSTITUIE”. In plus, pentru o mai corecta exprimare, as propune utilizarea termenului „inlocuire” decat substituire. Plus ca ar suna mai bine daca articolul va fi inlocuit cu totul, in sensul ca art. 13 va avea urmatorul continut :”Limba oficiala a statului Moldova este limba romana” Cu stima, un patriot bucurestean

 11. Pt Romana

  Da, mersi, a fost o scapare. In privinta formulei multe variante pot fi, conteaza gestul prin vointa.

 12. Pt sanix

  Foarte buna remarca. Asa cum a spus Valeriu Matei – introduceau in Constitutie ca peambul Declaratia de independenta si nu mai trebuia sa se discute ce limba oficiala avem.

 13. Autorităţile de la Comrat : Unioniştii trebuie băgaţi la închisoare

  Autorităţile de la Comrat se vor opune acţiunilor unioniştilor. Decizia a fost luată, astăzi, la congresul mişcării politice „Găgăuzia Unită”. În acest context, liderul formaţiunii, Fiodor Gagauz, a declarat că militanţii pentru unirea Republicii Moldova cu România trebuie privaţi de libertate.

  Delegaţii congresului au condamnat marşurile unirii. Potrivit lor, unioniştii pun în pericol statalitatea Republicii Moldova.

  „Lor le este ruşine că trăiesc în Moldova? Atunci să plece din această ţară! Cumpăraţi-vă bilet şi plecaţi acolo, unde doriţi să trăiţi. Iar noi vom edifica statul nostru – Republica Moldova”, a declarat Mihail Formuzal.

  Rezoluţia adoptată prevede contramăsuri faţă de acţiunile unioniştilor.

  „Pledăm pentru integritatea Republicii Moldova şi vom apăra cu toate mijloacele posibile statalitatea Moldovei şi a Găgăuziei. Trebuie aplicată legea şi unioniştii băgaţi la închisoare”, a declarat liderul mişcării Găgăuzia Unită, Fiodor Gagauz.

  La congresul mişcării politice „Găgăuzia Unită” au participat peste 500 de delegaţi.

 14. opinie spune:
  1 septembrie 2012, la 21

  Trebuie aplicată legea şi unioniştii băgaţi la închisoare”, a declarat liderul mişcării Găgăuzia Unită, Fiodor Gagauz.

  Nu cunosc ce a declarat Formuzal la acel congres, însă pentru aşa declaraţii Formuzal şi Gagauz trebue alăturat cu Stalin şi cu alţi camarazi din acea perioadă.

  Şi eu mă întreb, da cine-i de vină, că după 21 de ani de independenţă întrun stat care si-a declarat vectorul european şi care se pretinde ca stat de drept băştinaşii şi urmaşii lui şt. cel Mare pot fi ameninţaţi la fiece pas, la fiece mişcare.

  Dacă în 2008 în plin regim comunist PNL a sărbătorit în centrul Chişinăului Ziua europei la final închngînd hora unirii, şi pentru aceasta nu au fost împroşcaţi cu ouă şi huiduiţi, da la ziua de azi , cînd la guvernare se află forţele democratice sînt încălcate drepturile la libera exprimare şi dreptul la întruniri, mai mult ca atît cu ameninţări din partea unor politicieni, care deşi încalcă constituţia şi codul penal tot continuă aceste acţiuni ilşegale fără să fie traşi la răspundere, atunci ce reese, că aceste marşuri antiunioniste sînt susţinute de actuala guvernare.

  În aceste condiţii fără recomandările lui gagauz RM riscă să rămînă în viitorul apropiat fără cetăţeni, care nu văd un viitor prosper în ţara lor, şi pleacă din ţara aceasta deja nu la Moscova sau în Italia de unde se mai întorceau, ci deja ţările îndepărtate cum ar fi Canada de ex. a devenit ţară atractivă pentru Moldoveni, care se stabilesc cu traiul împreună cu familiile şi nu vor să se mai întoarcă nici odată în Moldova.

  Iată cu care probleme trebue să se lupte politicienii da nu cu unioniştii şi cu ideia unionizmului, care poate fi realizată numai prin referendum şi care este foarte greu de realizat, ceia ce şi acestor pseudopoliticieni le este clar, dar se prefac şi ei că fac ceva în ţara asta, că de altceva nu sînt în stare, încercînd să atragă electoratul prorus.

 15. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASARABIA E ROMÂNIA ♥ ——————
  —————♥—♥—♥— U N I R E ! —♥—♥—♥—————
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 16. Există o maladie care bântuie mai mult de 20 ani între Nistru şi Tisa.
  Această boală se numeşte Iliescu-Republika Moldova.
  Dacă nu va fi stârpit în timpul apropiat, acest morb va deveni o tuberculoză osoasă a coloanei vertebrale a naţiunei române.

 17. RUSIA calca in picioare PE CEI CU CAPUL APLECAT. Dar, iata ca nu toate tarile stau in genunchi ca sa-i manance porcii

  si nu toate tarile SE ROAGA IN BISERICI pentru sanatatea SATANEI COMUNISTE – adica pentru Tarul rus PUKIN si, evident, pentru imperialismul dictatorial criminal rus.

  Estonia, ca si celelalte tari baltice, NU MAI STAU IN GENUNCHI SI nu se sfiiesc sa spuna RUSULUI in fata adevarul si sa-si CEARA DREPTURILE.

  RIDICA-TE, DIN GENUNCHI, FRUMOASA BASARABIA!

  ………………………………..

  РУССКАЯ ОККУПАЦИЯ.

  Эстония снова потребовала от России возврата эстонских земель по Тартускому договору

  Время публикации: 1 сентября 2012 г., 23:28

  По сообщениям эстонских СМИ, министр обороны Урмас Рейнсалу заявил в субботу, что при возобновлении переговоров о заключении пограничного договора с Россией Эстония не отступит от принципов Тартуского мира.

  «Русский министр иностранных дел намекнул на «сюрприз» со стороны Эстонии, но здесь следует подчеркнуть, что сюрпризом было то, что Россия отозвала свою подпись с договора о границе», — сказал Рейнсалу, комментируя субботние разглагольствования главаря путинской банды МИД Сруля («Сергея») Лаврова.

  По оценке Рейнсалу, это вовсе не плохой знак, что Россия сделала заявление о готовности двигаться дальше.

  «Позиция Эстонии, которая касается действия второй статьи Тартуского мирного договора, как в значении эстонского внутригосударственного права, так и в отношении международного права, никогда не была запутанной, а все это время очень четко выраженной», — добавил Рейнсалу.

  По словам министра, важно, чтобы позиция Эстонии на переговорах не была непрочной, а сохранила основу, как и раньше.

  «Сама по себе юридически обозначенная двухсторонняя граница — в интересах Эстонии. Если Россия готова вернуться к вопросу двухстороннего пограничного договора, то, конечно, мы не можем занимать позицию, будто мы как-то этого избегаем. Но здесь важно подчеркнуть, что, взвешивая дальнейшие шаги, мы должны оставаться верны принципам второй статьи Тартуского мира», — добавил министр обороны ЭР.

  Напомним, что Тартуский договор был заключен между Россией и Эстонией в 1920 году и установил границы. Вопреки Договору, в 1945 году Россия незаконно аннексировала 2000 квадратных километров эстонской территории и до сих пор их незаконно удерживает силой (см. карту). При этом Россия нагло заявляет, что она «не признает» Тартусский договор, который она сама же и подписала.

 18. Toti cei care serbeaza sarbatorile comuniste, sarbatorile OCUPANTILOR RUSI sunt niste mazohisti!

  9 MAI; 28 IUNIE; 7 NOIEMBRIE – sunt zile de doliu si nu sarbatori!

  Acestea sunt sarbatorile diavolului rus, a criminalilor, a ocupantilor care au omorit milioane de oameni inocenti, inclusiv mii de ROMANI BASARABENI.

  Intr-atat sunt unii de PERVERTITI mintal, incat se lasa VIOLATI IN CONTINUARE fara sa se apere macar.
  Rusine! Ei serbeaza SI ONOREAZA CRIMINALII. Chiar in propria casa si nesiliti de nimeni. V-au biruit MINTEA!???

  Dumiriti-va si eliberati-va de MINCIUNA COMUNISTA. Ei nu ne-au eliberat! Ei ne-au ocupat MISELESTE si ne-au distrus cultura si credinta plina de dragoste si pace, ne-au dispersat si NE-AU INVRAJBIT ca popor…

  SPALATI-VA mintea de invataturile criminale comuniste.

  Nu mai fiti MAZOHISTI. Iata ca si rusii sunt victimele acestor influiente satanice; si ei isi serbeaza infrangerea de acum 200 de ani, cand Moscova a fost cotropita de armata lui Napoleon… S-au stricat la minte!

  Iubiti COMPATRIOTI, NU MAI FITI CA EI, eliberati-va MINTEA, INIMA SI SUFLETUL de sub hipnoza satanei comuniste.

  …………………………….

  РУССКИЙ МАЗОХИЗМ. Бородино: Русские празднуют свой разгром под Москвой 200 лет назад

  Время публикации: 1 сентября 2012 г., 22:53

  По сообщениям СМИ русские в очередной раз приступили к празднованию своего сокрушительного разгрома под Москвой победоносной армией свободной Европы под командованием французского императора Наполеона Буонопарте 200 лет назад под одной русской крепостной деревней около Москвы.

  В результате «умелых» действий слабоумного и трусливого от старческой немощи русского предводителя (на самом деле крещенного татарина) Кутузова в этом сражении европейская армия потеряла только 28.000 солдат, зато русская — 44.000, а Наполеон за сутки оказался вдвое сильней Кутузова, тогда как накануне был сильнее его всего на 25%, свидетельствует честный русский историк, академик М.Н. Покровский («Дипломатия и войны Царской России в XIX веке», стр. 55, «Красная новь», Москва, 1923).

  Русские солдаты, обуянные страхом, панически бежали и попряталась по болотам и лесам, так что 2 недели их никто не мог найти, в первую очередь сам их царь Александр Отцеубийца, отсиживавшийся от страха в Нюене.

  Европейская армия несла русским освобождение от крепостного рабства

  Свой разгром 200 лет назад русские мазохисты будут праздновать на Красной площади в Москве с 1 по 8 сентября, где французский художник М. Шемякин организовал для них какой-то «музыкальный фестиваль».

  Для устрашения обывателей каждое представление на Красной площади будет открываться появлением на ней многоствольной путинской банды ФСО.

 19. As vrea sa va intreb Doamna Pavlicenco daca nu ar fii corect si bine pentru Republica Moldova ca la toate salile de clasa din scoli sa fie puse (introduse) CAMERE DE LUAT VEDERI pentru a nu se ma putea copia (fura) la esamenele de bacalaureat. De cand in Romania s-au introdus camere in scoli la bacalaureat NU SE MAI COPIAZA (fura) decat foarte putin. Desi rusii si minoritari = moldoveni care nu agreeaza CORECTITUDINEA sunt multi in tara. PRIN ACEASTA MASURA IN ROMANIA NU MAI TREC DE BACALAUREAT DECAT 30-50% INTR-UN AN SI NU MAI MERG LA FACULTATE PENTRU CARE ORICUM NU SUNT PREGATITI.

 20. Ma bucur ca astfel sistemul de invatamant din Romania devine cu adevarat competitiv pe plan international si va fii pe primele locuri in Europa de Est. In toata aceasta zona doar in Polonia, Cehia, Romania (in Rusia, Ucraina, Belarus, Bulgaria, Serbia nu sunt luate masuri cu adevarat impotriva FRAUDEI. sunt camere si nu se mai poate fura (copia). De asemenea un punct negativ este ca acesti tineri vor emigra din Romania.

 21. Isus a spus:
  ‘Bate si ti se va deschide, CERE si ti se va da!” Iata ca Estoniei i se va deschide si i se va da, PENTRU CA a indraznit sa bata LA POARTA si sa ceara respectarea ADEVARULUI SI A DREPTATII!

  RUSIA VA FI IMPUSA de UE sa RECUNOASCA OCUPATIA TERITORIILOR …
  Noi, ce asteptam? Asteptam ca Merkel sa ne faca dreptate, FARA A O CERE?

  A venit Merkel chiar in ajunul datei cand a fost semnat odiosul Pact Molotov-Ribbentrop, dar, OARE, macar unul din guvernanti A DESCHIS GURA??? =
  Nu!
  Stateau TOTI alaturi de Vladica cu apa in gura, deprinsi sa stea in genunchi si sa cerseasca ajutoare si milostenie de la cei care ne-au vandut rusilor…

  Oare, nu avem DEMNITATE>? nU AVEM cuvinte? Ce nu avem? Ce nu ne ajunge? Minte? Indrazneala? Cat o sa plangem la bucatarie „Vai, sarmana turturica…”

  Ridica capul SUS! Nu mai fi inrobit de incertitudine, de frica, de lipsa de curaj. DUMNEZEU te-a creat sa traiesti vertical si CU DEMNITATE DE FIU AL LUI DUMNEZEU, altfel cum am avea dreptul sa -i spunem Tata?

  Ridica capul, ROMAN BASARABEAN, NU TE MAI CACIULI IN FATA STRAINILOR!
  CERE-TI DREPTURILE LEGITIME!

  SA FIE ANULATE CONSECINTELE PACTULUI MOLOTOV-RIBBENTROP,

  Afara armata de ocupatie, jos banditii si lepadaturile,,, Inainte cu marsh de fanfara, sa infaptuim unirea!

  …………………..

  РУССКАЯ ОККУПАЦИЯ. Русских заставят признать факт оккупации эстонских земель в отмен на безвизовый режим с ЕС?
  Время публикации: Сегодня в 16:22 по Имарату

  По сообщениям СМИ Эстонии, таллиннский политолог Кармю Тюйр прокомментировал субботнее разглагольствование главаря русской банды МИД России Сруля

  («Сергея») Лаврова, что России пограничный договор с Эстонией нужен для того, чтобы добиться безвизового режима с Евросоюзом.

  По оценке Тюйра, Россия пытается продвинуться дальше в вопросе договора о границе, поскольку, если Россия хочет безвизового режима, на ее границах все должно быть в порядке, пишет на своем сайте Эстонская теле-радиовещательная корпорация ERR.

  «Сейчас русский МИД делает усилия для того, чтобы выйти из ситуации, в которую они сами себя поставили, отозвав подпись с договора, что является относительно беспрецедентным шагом», — поясняет Тюйр.

  По мнению эстонского политолога, тот факт, что Лавров болтал о пограничном договоре во время встречи с русскими студентами, показывает, что данная тема для России важна, но говорят о ней не очень официально.

  Напомним, что подписанный 18 мая 2005 года пограничный договор между Эстонией и Россией был утвержден нелегитимной чекистской бандой «Росгосдумаки». Через месяц после этого тугодумы из банды ФСБ «разобрались», что подписанный ими договор в преамбуле содержал ссылку на Тартуский договор между Россией и Эстонией от 1920 года, и Россия отозвала свою подпись под договором от 2005 года, что является спорным шагом по международному праву.

  Тартуский договор установил границы между двумя странами. Вопреки этому Договору, в 1945 году Россия незаконно аннексировала 2000 квадратных километров эстонской территории и до сих пор их незаконно удерживает силой (см. карту). При этом Россия нагло заявляет, что она «не признает» Тартусский договор, который она сама же и подписала.

  Отдел мониторинга

  КЦ

 22. Constantin Tănase: De ce nu e arestat bașkanul Mihail Formuzal?

  http://gdb.rferl.org/627AC7D4-62D7-4F1B-92A3-6A4BD8C3110F_mw800_mh600_s.jpg

  02.09.2012

  Câteva întrebări pentru conducerea R. Moldova

  Gestul lui Formuzal nu este numai unul, diplomatic, vorbind neprietenește față de R. Moldova, ci și, vorbind în termenii Codului Penal, criminal. A vizita RPM „cu ocazia jubileului formării” ei înseamnă de fapt recunoașterea acestei „republici”. În legătură cu aceasta, îi adresăm, în numele cititorilor noștri, câteva întrebări Procurorului general al R. Moldova:

  Mai este regimul de la Tiraspol un regim separatist și criminal sau a devenit legal?

  Mai este un criminal de stat fostul „prezident” Igor Smirnov? Este criminal de stat actualul prezident, E. Șevciuk?

  Dosarele deschise în anii ”90 împotriva lui Smirnov și ai „tovarășilor lui de luptă” mai sunt valabile sau au fost închise?

  Cum calificați prezența la manifestările de la Tiraspol a conducerii Găgăuziei?

  Există temeiuri legale pentru arestarea bașcanului Formuzal?

  De ce sunt tolerate la infinit declarațiile și acțiunile lui Formuzal care de mai multă vreme, încurajat știm cu toții de cine, bate câmpii (anticonsituționali)?

  Așteptați ca acesta să înceapă formarea armatei naționale a Gagauz-Yeri?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *