Lideri de opinie: „Nu există altă perspectivă decât Unirea!”

http://www.moldovanova.md/ro/publications/show/572/

Jurnal de Chisinau, 13.10.2011

La cei 21 de ani de la reunificarea Germaniei, in presa de la Chisinau apar tot mai multe voci care vorbesc despre o posibila reunificare a R.Moldova cu Romania. Petru Bogatu, Constantin Tanase, Anatol Taranu sau Val Butnaru sunt cateva dintre acestea. Asadar, cu ocazia zilei de 3 octombrie, i-am invitat miercuri, la ora 20.00, in studioul de la MAI APROAPE DE EUROPA , de la Radio Arena FM, pe istoricul si politologul Anatol Țăranu, fost deputat, semnatar al Declaratiei de independenta a Republicii Moldova si dramaturgul, jurnalistul si presedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru.

„Societatea moldovenească este ca un copil mutilat de la început”

Val Butnaru:Cea mai mare problema este ca intreaga clasa politica, analistii ziaristii, scriitorii, toata lumea aceasta care pretinde a fi ganditoare nu a fost in stare sa elaboreze o idee, una singura, in jurul careia sa unifice intreaga populatie, care sa devina cel putin o forta motrice si care, in 20 de ani, ar fi putut schimba mentalitati. (…) Constatam ca toata retorica pro-europeana reprezinta doar slogane electorale, vorbe goale si, in opinia mea, finalitatea integrarii RM in UE, in faza in care se prezinta acum, este o mare minciuna.”

Anatol Țăranu: „Diverse popoare au de parcurs o cale diversa in istorie. Noi, moldovenii, ne deosebim de nemti in sensul ca am avut istoria noastra. As vrea sa fi avut in trecutul nostru exemple si experiente pe care le au nemtii, dar, din pacate, nu am avut acest lucru. Societatea moldoveneasca este astazi una foarte fragila, este, de fapt, ca un copil care, la inceputuri, a fost mutilat. Problemele societatii noastre, in primul rand ale romanilor-moldoveni din RM, sunt identitatea perimata, care nu ne permite sa ne ridicam la nivelul unui popor care isi constientizeaza pe deplin interesul major. (…) E o facatura aceasta integrare europeana. Ne mintim noi insine frumos. (…)

Noi, moldovenii din RM, suntem faramitati, fragmentati ca mentalitate si ca spirit. Minoritatile care stau alaturi de noi si constituie aceasta societate sunt foarte puternice. Uneori le subestimam influenta”.

„Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciună, o cacealma”

Val Butnaru: „In RM este ideea unionismului. Dar nu a fost elaborata si expusa pe intelesul populatiei, cum ar trebui sa fie. Ea animă, va anima si va domina inca mintile mult timp”.

Anatol Țăranu: „Ea creste!”

Val Butnaru: „Unionismul nu se mai poate intampla ca in 1991. Rusia cu intregul ei potential se va impotrivi asa cum se impotriveste acum unei apropieri de Romania. Unirea trebuie sa se produca altfel. Trebuie produse alte instrumente, alte modalitati. Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciuna, o cacealma. Poate se va intampla, dar peste 50-60 de ani”.

Anatol Țăranu: „Politicienii, de obicei, cand folosesc fraze pompoase fac lucrul acesta pentru a–si realiza niste interese. Politicienii sunt animale politice. Iar animalele traiesc la nivel de instinct. Cand vorbim despre Unire, acest lucru trebuie constientizat nu numai de clasa politica. Asta e in ultimul moment. Trebuie sa ajungi pana la acest moment. Societata trebuie pregatita.Trendul unionismului este ascendent. Anual, din RM pleaca cca 5000 de tineri la studii in Romania. De fapt, nu exista o alta perspectiva decat Unirea. Problema este cand se va efectua ea. O singura sansa, o singura posibilitate ca Unirea sa se realizeze dupa modelul anului 1918 este ca RM sa cada in hău. Sa se declanseze o criza atat de profunda si atat de dramatica, de tragica, incat oamenii sa spuna: „Nu, mai mult nu mai dorim acest lucru! Este unica iesire din aceasta situatie (inclusiv minoritatile nationale sa o spuna). Mai rau nu mai poate fi! Salvarea e sa ne unim”. Dar cheia problemei ramane Rusia”.

„România este condamnată să ne vrea”

Cat despre teama politicienilor cand vine vorba de un asemenea subiect, Val Butnaru spune: „Am propus un lucru gandidu-ma si la confortul lor. Isi vor pastra functiile.Va fi un miniparlament, un miniguvern. Va fi o forma de autoguvernare. Oamenii vor gestiona propriul buget. Va exista si un buget central. Ne integram in acest fel intr-o structura economica foarte bine definita”.

Anatol Țăranu: „Romania este condamnata sa ne vrea. Pentru ca sangele apa nu se face. (…) Acum problema este cum se va face? Haideti sa cream un sistem economic ce le va permite oamenilor sa inteleaga cel mai simplu – prin stomac (N.n. – adica realizarea Unirii). Problema este in ce masura Romania este pregatita sa preia astazi R. Moldova. Romania nu e pur si simplu Romania, ci este deja parte a Europei Unite, care are un potential NATO si european. Romania, in acest sens, reprezinta o supraputere mondiala. Aici, intre Romania si R. Moldova, este un loc bolnav al Europei. Aceasta maladie trebuie sa fie tratata. Si interesul acesta nu este numai al romanilor, dar al europenilor per ansamblu. (…) Europa politica nu este nimic altceva decat un mare proiect geopolitic, iar asemenea proiecte supravietuiesc cat au capacitatea sa se extinda (…) Daca am fi capabili sa cream un sistem economic unic al RM si Romaniei, atunci foarte multe probleme s-ar rezolva de la sine, inclusiv cea a ajutoarelor ce ar putea sa vina din partea UE.

Transnistria rămâne decuplată, dar nu cedată!

Despre problema transnistreana, ce ar putea fi un impediment, Val Butnaru explica: „Transnistria nu trebuie cedata. In primul rand, pentru ca nicio tara nu cedeaza vreun teritoriu. Si, in al doilea rind, sa nu permitem Rusiei sa se consolideze definitiv si sa creeze acolo acel cap de pod ce ar fi un pericol real pentru UE (…) Acest teritoriu trebuie izolat si sa se lucreze inca nu stiu cate decenii pana lumea de acolo va intelege ca nu are alt viitor.

Anatol Țăranu:Nu cred ca Transnistria poate fi un impediment (N.n. – pentru Unirea cu Romania). Transnistria, juridic, ramane parte a teritoriului national. Ea pur si simplu ramane decuplata pentru nu stiu cat – 50 sau 120 de ani. Nu uitati ca Transnistria nu e populata de o etnie sau de un popor.

„RM este o făcătură”. „Nu suntem capabili să ducem după noi minoritățile naționale”

Anatol Țăranu:Stiti de ce despre RM se vorbeste ca despre un stat falit? Pentru ca nu exista un popor lider, care este capabil sa duca dupa sine minoritatile nationale. Acest popor care este majoritar este dus, merge dupa minoritatile nationale, si nu invers. Si atata timp cat aceasta nu se va schimba, nu va exista stat in adevaratul sens al cuvantului. RM nu e un stat european in sensul autentic al acestui cuvant. RM este o facatura, cel putin deocamdata (32.06)”.

Val Butnaru: „Mie imi place sintagma lansata de Anatol Taranu – nationalismul luminat, care este ceea de ce are nevoie omul. (…) Noi ne-am propus sa vorbim astazi in perspectiva. Si daca o facem, convingerea mea este ca indiferent de toata balacareala care se intampla in viata politica de aici Unirea se va produce, intr-o forma sau alta, indiferent care ar fi ea. Mai mult chiar, cred ca in urmatorii 6 ani trebuie sa se limpezeasca apele. Peste 6 ani se implinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. De obicei, ciclurile istorice se cam invart in jurul acestor date. Ele au si o putere de simbol foarte mare. Si stiti bine ca uneori simbolul poate deveni si o realitate. Deci, ceva trebuie sa se intample. Cred ca se vor pune in miscare foarte multe sfere ale societatii civile.”

AIE se autodistruge, dar vor apărea alții

Anatol Țăranu: „Nu cred ca din cauza razboiului fratricid, intestinal din interiorul AIE trebuie sa pierdem perspectiva. Ei vor pleca. Se distrug pe ei insisi. Dar asta nu inseamna ca nu vor aparea alti politicieni.(…) Vorbesc acum ca un istoric: pentru mine este evident ca viitorul apartine unei uniuni, unei Uniri intre RM si Romania. Formula, forma concreta va fi gasita. Nu asta conteaza, ci rezultatul va fi acesta. Problema este cat de repede se va face si care va fi viteza acestui proces. Pentru noi ar fi important sa fie cat mai repede fiindca aceasta ar insemna ca RM se va preface intr-un stat european. Si daca viteza aceasta va stagna, asta inseamna ca noi vom continua sa ramanem in aceasta zona gri, sa ramanem in urma proceselor generale lancezind in aceasta saracie. Inclusiv a saraciei spirituale.”

Lecția „Germaniei Mari”

Anatol Țăranu: „Tolstoi spunea „Fiecare familie nenorocita este nenorocita in felul sau, iar fiecare familie fericita este fericirea comuna”. Deci, pentru mine Unirea Germaniei inseamna un exemplu, un model. As vrea ca si noi romanii sa fim fericiti asa cum sunt germanii”.

Val Butnaru: „Germania a demonstrat ca nu exista alta cale de dezvoltare a popoarelor care au fost vitregite de-a lungul istoriei. Nu suntem noi singurii, sunt si alte popoare. Deci, toti cei care sunt inca separati, se vor uni. Asta a demonstrat Germania”.

Loading Facebook Comments ...

47 Comments

Add a Comment
 1. perspectivă nu exista decit Unirea, numai ca clasa politica de la Chisinau este dirijata de Rusia si acuma in ajutorul Rusiei sare si Germania.Parca este un blestem ruso-german peste neamul romanesc

 2. Unirea va veni, sigur va veni !

 3. FRONTUL RE-UNIRII

  NEIN KOMMUNISMUS, NEIN FASCHISMUS IN MOLDAWIEN !
  NEIN LENIN, NEIN HITLER IN MOLDAWIEN !
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  Miercuri, 22 August 2012
  „Vine Angela Merkel la Chisinau sa bata in cuie planurile ruso-germane
  referitoare la R. Moldova?”
  / agentia de stiri „Romanian Global News” /
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6534-vine-angela-merkel-la-chisinau-sa-bata-in-cuie-planurile-ruso-germane-referitoare-la-r-moldova.html
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Pentru cine a uitat,” Romanian Global News”
  pune inca odata la dispozitie opiniei publice documentul intitulat
  NOTĂ DE CONVORBIRE
  cu Ambasadorul Patricia Flor,
  responsabila MAE-ului federal german pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală,

  inaintata de ambasadorul R. Moldova la Berlin,
  Aureliu Ciocoi, Centralei de la Chisinau,
  din care reies presiunile pe care partea germana le face
  pentru acceptarea federalizarii R. Moldova:
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––
  AMBASADA REPUBLICII MOLDOVA BERLIN
  Nr. 076/ 22.02.2011
  NOTĂ DE CONVORBIRE
  cu Ambasadorul Patricia Flor, responsabila MAE-ului federal german
  pentru Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală
  de Aureliu Ciocoi, Ambasador al RM in Germania
  –––––––––––––––––––––––––––

  În altă ordine de idei, Patricia Flor a menţionat că înţelege reacţia „dureroasă”
  a reprezentanţilor Chişinăului la orice amintire a conceptului de „federalizare”,
  dar explică reacţia respectivă prin cunoaşterea slabă de către politicienii noştri a noţiunii menţionate,
  care, de altfel, şi-a demonstrat fiabilitatea în multe state europene,
  în special în Germania.
  Potrivit ei, este puţin probabil să se identifice o soluţie a ghemului transnistrean
  în condiţiile continuării insistenţei RM pe principiul statului unitar –
  transnistrenii nu vor recurge la cedări într-un astfel de scenariu.

  Prin urmare, a adăugat ea, este imperativ necesar ca RM să

  „se debaraseze de fobia federalismului”

  şi să purceadă la examinarea posibilelor versiuni ale construcţiei federale
  a Moldovei reîntregite,

  Germania oferindu-se să ne asiste în identificarea şi, principalul,
  garantarea funcţionalităţii versiunii finale.

  În context, ea a sugerat că, bunăoară, Berlinul ar putea iniţia organizarea unei vizite
  de documentare pentru experţi în dreptul constituţional de pe ambele maluri ale Nistrului

  (în eventualitatea că aceştia vor face ulterior parte din posibilul grup comun de lucru pentru elaborarea noii constituţii).
  Totodată, ea a rugat ca partea moldovenească să propună o listă a eventualilor participanţi
  la această vizită de studiu.
  ––––––––––––––––––––––––––-
  N.B.
  SA-I PREGATIM O „BUNA” INTAMPINARE ANGELEI MERKEL LA CHISINAU
  PE TRASEUL MASINILOR OFICIALE
  CU DRAPELE TRICOLORE SI PANCARTE CU INSCRIPTII
  IN GERMANA, ENGLEZA SI ROMANA:
  –––––––––––––––––––––––––––-
  NO DOUBLE STANDARDS, NO DISCRIMINATION !
  ––––––––––––––––––––––––––––
  TRAIASCA GERMANIA RE-UNIFICATA !
  TRAIASCA ROMANIA RE-UNIFICATA !
  –––––––––––––––––––––
  TRAIASCA GERMANIA DE EST RE-UNITA CU GERMANIA !
  TRAIASCA MOLDOVA DE EST RE-UNITA CU ROMANIA !
  –––––––––––––––––––––––––
  GERMAN MERKEL IS NOT ALL EUROPEAN UNION !
  –––––––––––––––––––––––––––––
  JOS PACTUL RIBBENTROP – MOLOTOV DIN 1939 !
  JOS PACTUL MERKEL– PUTIN DIN 2012 !
  –––––––––––––––––––––––––––
  CEREM RECOMPENSARI FINANCIARE PENTRU OCUPAREA
  MOLDOVEI DE EST DE ARMATELE RUSESTI IN 1940 !
  ––––––––––––––––––––––––––––
  AFARA ARMATELE DE OCUPATIE RUSESTI DIN MOLDOVA !
  –––––––––––––––––––––––––––-
  NU FEDERALIZARII MOLDOVEI !
  TRAIASCA ROMANIA MARE !
  –––––––––––––––––––––––––
  P.S.
  Pe Internet se vehiculeaza ideea ca Angela Merkel
  ar fi fiica biologica oculta a lui Adolf HItler,
  conceputa ulterior in baza unor tehnologii biologice prin fertilizare „in vitro”.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––
  NEIN KOMMUNISMUS, NEIN FASCHISMUS IN MOLDAWIEN !
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––

 4. FRONTUL RE-UNIRII

  DEZVALUIREA:
  UN AGENT PROVOCATOR ACOPERIT ANTI-UNIONIST ABIL RUSOFIL :

  CONSTANTIN TANASE DE LA ZIARUL “TIMPUL” din Chisinau !
  —————————————————————————————————
  “Apropo de „marșurile unioniste”: să nu punem carul înaintea boilor”
  un editorial de Constantin Tanase, ziarul ‘Timpul” , 10 August 2010
  ———————————————————————————-
  Dacă „marșul de la Bălți” a fost o testare a urii comunității rusofone bălțene față de România

  și ideile unioniste, testarea a reușit –
  duminică, populația rusofonă din acest oraș a aruncat cu pietre și ouă în România.
  —————————————————————––––––––––––––––––––––––
  cititi ATENT rândurile acestui Costache de la Hâncesti:

  – Cred că a venit demult timpul să discutăm sincer și dureros despre „unionismul românesc” de la Chișinău, începând cu cel „creștin-democrat” din deceniul trecut și terminând cu cel actual, în varianta „marșurilor unioniste” spre Cahul și Bălți… Există riscul ca ideea luminoasă a „unionismului clasic” să degenereze în altceva și să servească nu românilor, ci talibanilor din coloana a cincea a Moscovei – Șelin, Formuzal, Stepaniuc, Dodon,Voronin și compania. Dacă punem în față cele două tabere

  – unioniștii și antiunioniștii -, tabloul e următorul: împotriva unei mâini de unioniști de la Chișinău se ridică o lume întreagă – o bună parte dintre moldovenii din R. Moldova, minoritățile etnice din R. Moldova, Rusia, Ucraina,

  țările Uniunii Europene din care face parte și România ș.a.

  „Marșurile unioniste” nu vor schimba raportul de forțe, ci doar vor adânci ura dintre cele două tabere.

  Convingerea mea fermă, pe care am mai exprimat-o și cu alte ocazii, constă în aceea că astăzi, pentru moldoveni, nu unirea cu România e prioritatea zilei – nu pentru acesta trebuie să consumăm energiile! -, ci păstrarea identității lor lingvistice și naționale românești, iar pentru clasa politică națională și patriotică de la Chișinău preocuparea de bază trebuie să fie păstrarea latinității și românității acestui stat care trebuie salvat de la distrugere ca fiind cel de-al doilea stat românesc. Deocamdată atâta ne permite istoria. Să nu punem carul înaintea boilor, pentru ca nu cumva, când va deveni posibil, să nu avem ce uni cu România.
  ———————————————————————–
  N.B.
  un comentariu CONTRA- ARGUMENT al unui cititor preluat tot de acolo:

  Calin Dicusar :
  – “Daca cineva te uraste nu e problema ta. E problema lui.
  Nu poti trai ca la fiecare pas sa te uiti in urma sa vezi daca primesti acceptul de la cineva.

  Nimeni nu e atit de naiv sa creada in asta,

  DAR MARSURILE II UNESC PE OAMENI IN JURUL UNEI IDEI

  Acum daca niste neandertali incalca legea nestingherit
  deja nu e vina participantilor la marsuri.
  ——————————————————————————-
  IATE DE CE SE TEME TANASE – DE IDEEA UNIONISTA !

  JURNALISTUL CONSTANTIN TANASE

  SI TATAL UNUI FIU JURIST NE-EUROPEAN SANDU TANASE,

  SI-A DAT ARAMA PE FATA:
  ESTE UN AGENT PLATIT KGB RUSOFIL MASCAT,
  INFILTRAT IN INTELECTUALITATEA BASARABEANA PENTRU A O DEZBINA !
  ATENTIE:
  – IN MAI 2011 EL SEMNEAZA APELUL FORULUI DEMOCRAT AL ROMâNILOR
  DIN RM PENTRU UNIREA NOASTRA CU ROMANIA !
  – DECI UNA SCRIE, SI ALTA SPUNE !
  – TOT EL S-A INFILTRAT SI IN CONSILIUL UNIRII DIN FEBRUARIE 2012.
  – TOT EL A INTRODUS O CENZURA DRASTICA LA COMENTARIILE
  CITITORILOR UNIONISTI LA ZIARUL SAU DE PE INTERNET
  – SI MAI NOU:

  TOT EL IN COLABORARE CU FORTELE OCULTE =PLAVETZ=
  SPIONEAZA COMPUTERELE CITITORILOR PATRIOTI UNIONISTI !

  – LA CCESAREA ZIARULUI ‘TIMPUL” COMPUTERUL DVS. POATE FI VISRUSAT

  SI URMARIT DE TEHNICA DE SPIONAJ DE PE INTERNET !

  ——————————————————————————––––––––-
  PAZEA LA SPIONI, PROVOCATORI SI TRADATORI !

  OARE DE CE TAC ZIARISTII DE LA „TIMPUL” DIN CHISINAU ?

  MAREA RE-UNIRE CU ROMANIA SE APROPIE VERTIGINOS !

 5. FRONTUL RE-UNIRII

  FESTIVAL DE MUZICA etno-folclor :
  „GUSTAR „- editia 3
  25-26 August 2012
  –––––––––––––––––––––
  Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi
  http://www.gustar.md
  in partenariat cu Ambasada Suediei la Chisinau
  ––––––––––––––––––––––––––
  deviza anului 2012:
  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE !
  ––––––––––––––––––––––––––
  * Excursii organizate în rezervație;
  * Bucate tradiționale;
  * Târg de artizanat;
  * Camping in zona festivalului;
  * Muzică în stil etno din Carpați, Pirinei, Alpi și Balcani, cu trompetele de aur din Serbia.
  –––––––––––––––––––––––––––––-
  invitati festivalului:
  – trupa „Toques do Caramulo” din Portugalia
  – grupul ” Bojan Ristic Brass Band” din Serbia
  – instrumentalista Maria Poniatowska din Polonia
  – cântaretul Mario Incudine din Italia
  – trupa „OM’ din România
  – trupa „TRIGON „din Moldova de Est
  – muzicianul Marcel Ștefăneț si Proiectul sau din Moldova de Est
  ––––––––––––––––––––––––––––
  VIDEO promotional: www youtube com
  Gustar – Ethno Music Festival
  http://www.youtube.com/watch?v=Ztuh27nBces
  ––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  VIDEO www youtube com
  Ascultati aici o voce catre cer in cinstea Martirilor Nostri Patrioti Asasinati:

  Basarabeanca Aurica Dicusar „Evenimente din 7 aprilie” (Strigat)
  http://www.youtube.com/watch?v=JEjrYe36gjo

 6. Lideri de opinie? …. Dar de ce asa de confuz se explrima?
  Daca ei sunt lideri de opinie, de ce va mirati ca si poporul este CONFUZ referitor la unire?

  Unde este un lider LUCID SI DESCHIZATOR DE PERSPECTIVE, care sa entuziasmeze masele, sa atraga, sa cucereasca INIMILE si MINTILE, sa aiba darul ORATORIC si VOCE SONORA!?

  OARE NU DIN CAUZA ASTA STAM PE LOC, TOT PE LOC, si dam vina pe rusi. De frica sa nu ne pape ursii, nu trecem Prutul…

  De cate ori sa va spuna clar Kremlinul ca POPORUL poate decide viitorul, deci rusii ne imping spre unire… dar daca suntem niste fricosi, iata ca ies in cale alde Selin si cu adunatura lui de huligani…

  Sunt sigura, ca aceste lepadaturi comuniste PRIND CURAJ, din cauza confuziei noastre si a fricii unor lideri politici sa participe la marsul UNIRII.

  Alde Lupu, Filat, Ghimpu asteapta de-a gata! Ei cred ca tot cu ei vom vota! Hahaha! O sa vada ei ce va fi!

  Unde sunt EROII?? Unde sunt BARBATII?… vitejii acestui popor? Au ramas doar niste corcituri… fara VOINTA, FARA PRICEPERE, FARA ELAN SI FARA VIZIUNE….

  In aceasta situatie, vad’ca numai dna Pavlicenco LUPTA DESCHIS cu dinozaurii fsb-isti – niste fasuri – pe la diferite TV… Bravo, ce curaj, luciditate si determinare clara are.

  Daca ar fi fost Stefan un fricos nu se avanta in nici o lupta… Vai, tara saraca si confuza!
  Oare nu vedeti ca CE POSIBILITATI EXTRAORDINARE AVEM ACUMA?
  Niciodata in istorie nu am avut o CONJUNCTURA MAI BUNA CA SA REALIZAM UNIREA.

  DE CE NU VEDE NIMENI CLAR nici macar acuma? Tot suntem la capitolul mintii moldovanului de pe urma… DAR pe urma vor zice aceeiasi PSEUDO-LIDERI de opinie ca, da, aveam posibilitati, dar… n-am stiut!
  Va spun eu ca avem, cum o sa spuneti ca nu stiti? De ce nu credeti?! La fel cum am avut in 1990…. Cat se poate sa stam CA NISTE TURMENTATI, sa gagaim ca niste gansaci grasi, care FIINDCA nu mai pot zbura, se lasa manati sa li se taie gatul?

  Lideri… care stiu doar sa se planga unul altuia PE UMAR ca a fost batut candva la buca… si sa cante de jale „Cand s-a impartit norocul…”; sau „Vai sarmana turturica, zboara, zboara, pan’cand pica…”? RUSINEEEEEEEE!

  Mereu cautam motive sa AMANAM.

  Treziti-va OAMENI BUNI!!

  acesti ‘lideri’ mai bine sa NU DESCHIDETI GURA ca stiu numai sa descurajeze TINERII.

  Acestia nu sunt lideri, ci niste ramoliti!

  e CLAR?

 7. E necesar infiintarea unui larg for – FRONTUL UNIRII.
  In acest Front sa intre in primul rand TINERII si reprezentanti din toate localitatile, scriitori, jurnalisti etc…
  V-am dat o idee, dezvoltati-o! Si mergeti cu MARSURI TRIUMFALE INAINTE!
  FITI CURAJOSI. In istorie numai vitejii au cucerit spatii si inimi…
  Fiecare acolo unde se afla sa explice poporului pe toate caile de perspectivele UNIRII… Nu amanati, nu asteptati… n-o sa vina merkel sa ne uneasca, nici Obama, nici Pukin. Unirea numai NOI O PUTEM realiza!
  UNIRE, iubiri compatrioti!

 8. Stimati unionisti oamenii sunt satui de provocarile voastre!!! Voi stirniti intentia si actiuni inedite a altor provocatori de cealalta extrema la actiuni de subminare a statalitatii Republicii Moldova. Din cauza voastra si a lor se creeaza o situatie primejdioasa care sustrage societatea de la probleme vitale. Mai bine ati organiza demonstratii impotriva coruptiei si nelegiuirilor care au loc impotriva cetateanului de rind. De parca v-ati juca de-a tara in bunghi. Vreau un stat independent, de drept, dezvoltat in care sa ma simt mindra ca, sunt cetatean moldovean in statul REPUBLICA MOLDOVA, stat recunoscut pe plan international si membru al ONU. Doriti sa fiti cetateni romani si sa traiti in Romania, nimeni nu va tine…. treceti Prutul si simtiti-va ca acasa. Dar asi avea dubii….. ca o sa va simtiti ca acasa. Sunteti pur si simplu manipulati. Nimeni acolo nu va asteapta si nimeni nu are nevoie de voi. Iubiti-va tara si pastrati-i statalitatea. Nu uitati ca, unele natiuni tind sa aiba tara lor, dar nu au posibilitate. Iar voi dati cu piciorul in ea. Treziti-va si mai bine dezvoltati o formula geniala de dezvoltare economica a tarii Voastre!!!

 9. Pt Thalia

  Coruptia si injustitia sunt strins legate de respingerea Unirii de catre potentatii zilei. Intr-un stat mai normal ei nu si-ar permite asta. De aceea unirea le va rezolva pe acestea.

 10. FRONTUL RE-UNIRII

  22 August 2012:
  Dictatura si ciubota militarismului prusac:
  Merkel la CHISINAU:
  ————————————————————————–
  UN COMENTARIU PRELUAT
  de la un cititor la un editorial
  din ziarul “Timpul” de Chisinau din 10 august 2012
  ———————————————————————————-
  Imonu •
  —————-
  Problema e bine pusa, in general.
  Nu pot insa trece peste gresala enorma facuta si de o parte si de alta a Prutului
  la …declararea independentei R.Moldova.
  Independenta fata de cine ,in fond?
  Mai ales ca sintagma “Moldova” ca denumire pentru un al doilea stat românesc
  nu este si n-a fost cea potrivita.
  Nici pe departe.
  Interpretarilor si rasinterpretarilor rau voitoare politic si geopolitic li s-a deschis
  libera calea si pas de la mai repara daca poti!!
  Marele imperiu, tot in castig a iesit si o tine intr-o veselie cu dezbinarea,
  cu zaharelul si cu presiunile si amenintarile internationale.

  Noua ne-au ramas …lacrimile si nadejdile pentru …cândva.
  Trebuia ca toti, noi românii sa reflectam la consecintele denumirii si ale..
  “independentei” Basarabiei.
  Castigatii cine sunt pana in prezent?
  COMUNISTII!! Tot comunistii si de-o parte si de alta a PRUTULUI.
  Mai ales in ceasurile de fata se poate observa cat se poate de bine
  marea capcana in care s-a cazut.
  Apoi ,”Vocea Rusiei” nu doarme si nu va dormi.
  Interbelic a functionat si atunci.
  Iar Comunismului nu i-a fost semnat actul de deces in Romania..
  E inca tot la ATI , dar poate fi si resuscitat.
  Nu se vede???

  Apoi, chiar ideea de “state românesti” regasibile in UE –
  programatic singura solutie de refacere cultural-spirituala …post festum,
  incepe sa se dilueze si sa se macine in gol.

  De 3 ani si mai bine, prea putin s-a progresat in “R. Moldova”.
  Transnistria, nolens-volens, are darul de a complica odata in plus lucrurile.
  Problemele cu identitatea au ramas la acelasi stadiu.
  Cele 100 de milioane de euro nerambursabili nu se …vad la orizont etc etc.
  Timpul nu sta pe loc,iar noi uitam vechea intelepciune populara
  “ce poti face azi, nu lasa pe maine”. In fine…

  Poate la viitorul recensamant sa aflati ca sunteti mai multi români
  ( dar nu mai multi decat”moldoveni”, desi majoritatea comentariilor tot constata si constata)
  iar lucrurile sa capete un impuls pozitiv.
  ——————————————————————–
  Asa ca ,… marsul de la Balti, cu tot aspectul lui bifurcat vindicativ,
  v-a pus in fata, oglinda propriilor pasi inainte facuti pâna acum.
  Pe ceilalti urmeaza sa-i vedem. Sau nu.
  Daca tot ii dati cu Ghimpu–n sus si Ghimpu-n jos, Chirtoaca-n sus si Chirtoaca-n jos,
  faceti ce facem noi cu Basescu si ramaneti cu ochii-n soare,
  cum avem si noi toate perspectivele sa ramânem.
  ——————————————————————————————-
  Macar de ar fi atâta curaj,

  – imaginatie pozitiva

  – si putere de mobilizare organizata si unitara ,

  ca la venirea lui Merkel in R.Moldova

  (ocazie unica!)

  sa va spuntei pasul intr-o voce pasnica ,

  dar ferma:
  ———————
  POPOARE ALE EUROPEI,

  REDATI TUTUROR ROMâNILOR,

  TARA LOR INTREAGA !!

 11. pt. Thalia:
  bine, e tara ta,
  de ce nu iesi in strada si sa lupti contra mafiei si coruptiei ?

  si tu personal:

  dezvoltati o formula geniala de dezvoltare economica a tarii Voastre!!!

  cine te impiedica sa faci acest lucru ?

 12. doamna Vitalia,

  Este imperios necesar de facut o manifestatie unionista
  undeva pe traseul sosirii lui Merkel la Chisinau la 22 august,
  cu drapele si slogane unioniste !

 13. Pt Atot-Vazatorul

  Sfaturile sunt bune, dar cine sa lucreze? Numai noi? Noi avem limitele noastre, acum cautam bani sa mentinem staful si sediul. Fara asta, nu putem lucra mai departe. Ne puteti ajuta sa gasiti oameni cu inima buna sa sprijine efortul nostru de a sensibiliza lumea in continuare? Cu ce puteti contribui in afara de sfaturi care impun cheltuieli?

 14. pt. dna Pavlicenco

  Imi pun intrebarea cam cum ar putea sa rezolve unirea aceste probleme. Oare a avut loc in Romania „ceremonialul de inmormintare a coruptiei” si l-am scapat din vedere, oare are cu ce se lauda Romania pe plan economic? Probabil cineva vrea sa culeaga „lauri politici” si prin aceasta destabilizeaza situatia in tara. Unde au fost unionistii de la independenta incoace?

 15. pt Geniala
  /de ce nu iesi in strada si sa lupti contra mafiei si coruptiei ?/

  Da pentru voi iesirea in strada e unicul mijloc de a lupta cu coruptia si mafia?
  Sunt si alte metode. Cine constientizeaza faptul, lupta cu aceste fenomene individual. Cu parere de rau prea putini sunt de acestea…

  /dezvoltati o formula geniala de dezvoltare economica a tarii Voastre!!!
  cine te impiedica sa faci acest lucru ?/
  Da voi ce asteptati Romania sa va rezolve problemele? Ea are problemele sale. Nu am auzit romanii din Romania sa arda de nerabdare de a se uni cu Republica Moldova. Se primeste ca „mireasa vrea da mirele se da cu spatele la gard”.

 16. pentru Thalia:
  Statul R.Moldova e un produs a pactului sovieto-nazist din 23august 1939,adică o nelegiuire condamnată de omenirea progresistă.
  Cum, d-ta chear sincer crezi că va putea avea legimitatae şi viaţă ceva la care stă la bază o nelegiuire? Cu toate problemele cu care se confruntă ţara noastră,România,noi basarabenii ce ne mai aflăm temporar în cadrul creaturii stataliste stalinist-hruşcioviste Republica Moldova nu vom avea o perspectivă mai progresistă de evoluţie fiind ca stat separat de România.
  În 1918,cînd Basarabia prima sa unit cu România,situaţia României era cu mult mai precară decît acum. Totuşi,cu toată ameţela bolii de privilegii a doritorilor de „statalism independent” a acelor timpuri,ei au înţeles că soluţia cea mai rezonabilă a timpului este unificarea cu România. Oare ce trebuie să se întâmple şi acum că amatorii de „statalism independent” (de fapt de păstrare a unor profituri şi privilegii faţă de restul basarabenilor), să înţeleagă ca şi conducătorii politici basarabeni de la 1918, că soluţia cea mai rezonabilă este şi acum, ca şi atunci, e Reântregirea cu România?
  Oare,d-le Thalia,d-neata nu înţelegi.nu vezi că la noi sunt toţi cunoscuţi,rude,prieteni,etc.,deci,perspective de eradicare a corupţiei şi de instaurare a unei legalităţi cât mai corecte sunt cu mult mai puţine decît dacă ne-am fi aflat în cadrul României,unde,după cum se vede,legea lucrează cu mult mai bine.(exemple: cazul cu prim-ministru A.Năstase,cu corupţia la vamă,etc.Oare dacă eram în cadrul României,era oare posibil ca vice-preşedinte a parlamentului să devină un Plahotniuc, ca şoviniştii străini să-i bată pe băştinaşi cu oua şi pietre la bălţi şi Cahul, ş.a.)
  Cîte neajunsuri nu ar avea democraţia din dreapta Prutului,tot ea are mai multe avantaje pentru cetăţeanul simplu faţă de perspectiva de a fi un cetăţean a „statului independent R.Moldova”. Asta o înţelege orice om cu mintea cît de cît trează.

 17. EXTREMA DREAPTA din RM

  Cu parere de rau dar putinismul a separat Georgia, prin aplicarea fortei. Deci aplicarea fortei, in viata moderna, mai este un mijloc de-a Reuni si separa statele.

 18. pt patriciu
  Totusi haideti sa recunoastem ca acesta „nelegiuire” a fost recunoscuta international de omenirea progresista si prima care a recunoscut aceasta nelegiuire a fost chiar Romania.

  Poporul moldav pe parcursul istoriei a avut de suferit nu numai din partea Imperiului tarist sau a regimului sovietic. Desigur imi pare foarte rau de toate cele ce s-au intimplat, si acuz aceste fapte. Dar citind din mai multe surse, chiar si straine, am atras atentie asupra faptului ca, si din cauza fratilor vostri romani, poporul moldav tot a avut de suferit. De aceea nu o sa-i apar nici pe unii, si nici pe altii. Istoria este inteleasa de fiecare in masura intelectului sau. Nu putem nega faptul ca exista fenomenul falsificarii unor evenimente si date istorice. Romania nu prea tare s-a incordat sa ne apere, atunci cind am fost ocupati de puterea sovietica.

  Mintea imi este destul de treaza, iar voi gasirea solutiei de a iesi din criza o puneti pe umerii Romaniei, este o rusine… Solutia trebuie sa apara din tara, da nu cineva sa ne-o aduca pe talger. Aveti atitea sustinatori din rindul tineretului, care a studiat in Romania. Vreau sa subliniez ca, desigur calitatea invatamintului acolo e cu mult mai inalt ca la noi. Pai ideile celea progresiste pe care le-au obtinut acolo implementati-le aici. Unirea nu este solutia iesirii din criza.

 19. daca acesti doi ratati sunt „lideri de opinie”,
  atunci madame Pavlicenco este Cio Cio San -))))

 20. EXTREMA DREAPTA din RM

  Moldovenismul este o inventie politica pentru epoca feudalista. Azi Moldova este cel mai feudalist stat din Europa. Capitalismul a inventat NATIA ROMANA, pentru ca noi sa mergem intr-un pas cu lumea libera. Sus NATIA ROMANA!!!

 21. Sau mai precis, Moldova este in continuare o colonie ruseasca pe Romania… Oricum s-ar numi… Moldovenii nu sunt stapani la ei acasa. Si asta pentru ca chiar Moldovenii sunt inca dezbinati cultural. . .

 22. Iar lumea fuge fara oprire din RM-Republica Mafiei peste Prut

  8 august 2012 Calatorie ilegala intrerupta de politistii de frontiera.

  Politistii de frontiera din cadrul S.P.F. Raducaneni, judetul Iasi, au depistat si retinut doi cetateni din Republica Moldova, in varsta de 33, respectiv 26 ani, care au trecut ilegal frontiera de stat traversand inot raul Prut, cu scopul de a ajunge in Iasi, pentru a-si gasi un loc de munca.

  Lucratorii nostri au intocmit barbatilor lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de intrare in tara prin trecere ilegala a frontierei de stat, urmand a fi predati autoritatilor de frontiera ale statului vecin, in baza protocolului incheiat intre cele doua state.

  30 iulie 2012.
  Doi cetateni R. Moldova au trecut inot frontiera.

  Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Iasi, pe timpul desfasurarii unei misiuni specifice, au depistat si retinut doua perso ane de sex masculin, cetateni R. Moldova, care au trecut ilegal frontiera in Romania, traversand inot raul Prut, pentru a-si gasi un loc de munca.

  13 iulie 2012.

  Focuri de arma la frontiera.

  Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Falciu, judetul Iasi, au depistat si retinut trei persoane de sex masculin, cetateni din R. Moldova, cu varste cuprinse intre 18 si 21 ani, care au intrat ilegal in Romania traversand inot raul Prut din Republica Moldova. Pentru retinerea acestora, lucratorii nostri au fost nevoiti sa foloseasca armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de arma in plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, fara a exista raniti.

 23. De ce FRONTUL RE-UNIRII a-l atacă aşa vehement pe Dl C. Tanase pe diferite bloguri?

  ReUnirea se va înfăptui nu cum doreşte sau nu doreşte un orecare politician, dar cănd vor dori majoritatea cetăţenilor

  Dl C. Tanase şi-a expus părerea despre acţiunile pentru ReUnire a lui Roşca şi actuale din Cahul şi Bălţi.
  Unirea, mai precis ReUnirea cu România, este o idee, o dolianţă de 200 ani.
  Bravo celor care au dus, duc această flacără a ReUnirii.
  Dar ACUM URGENT SE POATE FACE REUNIREA???Marşurile de la Cahul şi Bălţi urgentează sau îndepărtează ReUnirea???

  Lupta pentru ReUnire este o luptă politică aprigă. Avînd în vedere că sunt şi antiunionoşti în frunte cu Rusia (forţile antioniste foarte puternice financiar, propagandistic, militar, …) această luptă pentru ReUnire trebuie de dus avînd strategia şi tactica bine chibzuită.
  Ştefan cel Mare şi Sfînt biruia nu doar că era viteaz, dar pentru că GÎNDEA cum trebuie de dus lupta, planificînd strategia şi tactica, se avînta în luptă doar cînd BIRUINŢA ERA GÎNDITĂ
  Strategia şi tactica pentru ReUnire trebuie de dus în primul rînd pentru ca majoritatea cetăţenilor să conştiintizeze necesitatea ReUnirii, rolul negativ a politicii Rusiei asupra soartei cetăţenilor acestui teritoriu ocupat de Rusia.
  REUNIREA SE VA ÎNFĂPTUI DOAR CÎND MAJORITATEA CETĂŢENILORi VOR CONŞTIINTIZA, VOR DORI REUNIREA.
  De la marşurile Unioniste de la Cahul şi Bălţi au devenit mai mulţi cetăţeni proUnire!? Cine a biruit în aceste marşuri – proUnioniştii sai antiunioniştii conduşi din Moscova?

  Care a fost scopul adevărat a lui Roşca? Care a fost rezultatul „luptei pentru Unire” a lui Roşca? – O parte din teritoriul RM ocupat de Rusia. Dacă Roşca a fost pentru Unire de ce a ponegrit pe Dnii Moşanu, Matei, Dabija, Gr. Vieru, …?
  De ce strategia şi tactica lui Roşca se repetă?Acum de ce „unioniştii înflăcăraţi” atăcă pe Dl Ghimpu, care a emis Decrete de condamnarea comunismului, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM, (nesusţinute de PCRM+PLDM+PD), duce lupta pentru ca cetăţenii să gîndească de la prorusisn la proeuropenism şi proromânism, vede altă cale de ReUnire cu ajutorul UE; de ce în luptă pentru Primăria Chişinău „unioniştii înflăcăraţi” luptau împreună cu Dodon împotriva lui D. Chirtoacă? Oare nu este aceiaş tactică şi strategie ca şi a lui Roşca?

  ReUnirea se va înfăptui cînd cetăţenii vor fi educaţi cu aceste idei, dar pentru aceasta trebuie în primul rînd să se UNEASCĂ SAU CEL PUŢIN SĂ NU SE ATACE FORŢILE PROROMÂNE, chiar dacă văd actul ReUnirii în diferite model. Acuma trebuie de luptat pentru conştiinţa cetăţenilor cu idei proromâne şi proReUnire.

  Acuma în Parlamentul RM avem votaţi aproape 90% deputaţi (PCRM+PLDM+PD) care au fost împotriva Decretelor românului M.Ghimpu

 24. Sibireacul,
  Stefan cel mare era VITEAZ, CURAJOS si in plus GANDEA REPEDE! NU AVEA NEVOIE DE SECOLE DE GANDIRE.

  Evident ca ne dam seama de SITUATIA DELICATA in care ne aflam cu armata rusa in coasta si coloana a cincea STIMULATA APROAPE DIRECT DE UNII DIN ALIANTA…

  Stim. Stim. Stim ca alti OAMENI MAI BUNI nu avem. Ca trebuie pastrati cei care sunt. Stiu ca Taranu, totusi, de multe ori A AVUT O POZITIE DESTUL DE CURAJOASA si Botnaru la fel…

  Dar, de ce nu vedem PERICOLUL amanarii nemotivate a UNIRII… Putin revenit la Kremlin are pofte revansarde… desi, ma indoiesc sa reuseasca ceva, PENTRU CA INSUSI cosmosul si intreg Universul e contra ACESTUI IMPERIU MONSTRUOS.

  Rusia se va destrama din interior. Rusia are grave probleme de infruntat… dar, priviti ca, totusi, porcul, daca apuca cu gura nu cedeaza, pana nu rupe… aceasta este natura porcului…

  Ganditi-va BINE cum si cand… eu doar doresc sa va dau IMPULS, sa va TREZESC, sa va IMPUN sa deveniti mai activi, mai operativi, mai intelepti…

  Uitati-va, Putin iar ocheste spre Georgia lui Saakashvili, iar face provocari in Tajikistan pentru a avea motiv sa tina acolo armata…. dar nu va reusi, insa un razboi civil ar putea provoca…

  Rusia face dezmat in Ucraina…, Polonia este in deriva, dar isi va reveni, desi cu mare greu si lent… In Romania este atacat Basescu… care AVEA CURAJUL SA RADA IN FATA RUSILOR…

  Insa, priviti TARILE BALTICE, care nu s-au temut, ele UNITE merg inainte si indraznesc sa ceara Rusiei despagubiri… Poate nu le la primi, dar ESTE APRECIABIL ca indrazneste sa spuna pretul GENOCIDULUI… poate acest pret nici pe departe nu pot vindeca ranile sufletesti ale acestor popoare, dar, TREBUIE SA ExISTE o rezistenta nationala.

  Da, FRONTUL UNIRII – AR PUTEA FI O FORTA A REZISTENTEI NATIONALE.

  Dar Imperiul se va praBUSI DEFINITIV chiar din interior…

 25. Este apreciabil ca PNL merge in avangarda, pe prima linie.

  Evident ca nu totdeauna sunt de acord cu dna Pavlicenco, dar APRECIEZ FOARTE INALT curajul ei civic. Si, apoi, cine poate fi ideal? Cine poate cuprinde toate fronturile?

  Nu stiu adevarul in totalitate, nu vreau sa cred ca este al doilea Rosca, NU VREAU…

  Rosca, totusi, un timp a tinut FACLIA APRINSA… tradarea, a fost pe urma…
  Atata timp cat cei care se considera PATRIOTI ROMANI, dar au stat la umbra CAND A FOST FOARTE FIERBINTE, oare nu trebuie sa apreciem EFORTURILE COLOSALE ale dnei Pavlicenco?

  Hai sa fim seriosi… daca este sa fim seriosi!

 26. Mai stiu ca DUPA RAZBOI SUNT MULTI EROI… Ca revolutiile se fura – si asta stiu. Acum se va incerca sa se minimalizeze rolul dnei Pavlicenco si sa fie iar ridicati in slavi cei care s-au odihnit intre timp, in conditii FOARTE COMODE.

  Si mai stiu ca banditii comunisti- fascisti-imperialisti pro-rusi ACUM INCEARCA SA DEA VINA tot pe romanii basarabeni care au manifestat pasnic.

  iar voi, Sibireacul, stiti numai sa dati cu fundul inapoi, la gard… sa stati si sa acceptati pozitia ingenuncheata de sclavi… voi acestiea sunteti. Voi nu puteti sa VA RIDITA CAPUL pentru ca v-ati deprins sa umblati ca oile cu capul plecat…

  oi multe si cornute… be-he- he!

 27. „Nu suntem capabili să ducem după noi minoritățile naționale”. Acesta-i adevărul adevărat. Strategia şi tactica înfăptuirii actului unirii trebuie schimbate. Marşurile sunt nişte sperietori pentru conaţionalii noştri. Ei sunt oameni.

 28. Valenta,
  Dupa cum scriai mai înainte te socoteam o creştină adevărată. De ce îţi permiţi aşa feluri de atacuri necreştineşti, dacă cineva găndeşte altfel cum gîndeşti Dtale? Dar „voia cucoanei”
  Repet
  1.Sunt pentru ReUnire şi în măsura posibilităţilor duc propaganda proromânismului, proReUnirii
  2.Mă întreb şi Vă întreb: – Marşurile de la Cahul şi Bălţi au adus folos, au schimbat la mulţi cetăţeni conştiinţa spre românism şi ReUnire?
  3. ReUnirea se va înfăptui cînd măcar 50% din cetăţeni vor dori ReUnirea şi vom avea parlamentari care nu se vor teme să spună că sunt români şi vor cere scoaterea Armatei Ruse de pe teritoriul RM. Acuma avem doar PL cu Dl Ghimpu (13 deputaţi din 101)
  4. ReUnirea se va înfăptui cînd forţile proeuropene, proromâne (avînd aceiaş strategie de ReUnire, în acelaş timp avînd diferită tactică) cel puţin nu se vor atăca.
  5. Roşca să nu fi atăcat alţi politicieni proromâni acuma aveam cu mult-mult mai mulţi cetăţeni proromâni, poate că şi ReUnirea era să fi fost realizată.
  6. Regretabil că Dna Pavlicenco vede duşmanii pe dl Ghimpu şi Chirtoacă, că practic este din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu Moscova. Oare e normal că a luptat împreună cu dodon împotriva lui chirtoacă? Pentru ce ? Ca să devină Primar Dodon?
  7. Presupunem că Dna Pavlicenco revine în Parlament. Cu cine va face ReUnirea? De ce n-a făcut ReUnirea cînd a fost în Parlament?
  8. LUPTA PENTRU CONŞTIINŢA PROROMÂNĂ ŞI PROREUNIRE A CETĂŢENILOR trebuie să fie actualmente principala direcţie a politicienilo (şi nu numai a politicienilor). Aceasta se poate face cînd foţile proromâne nu se vor atţca, dar vor colabora.

 29. FRONTUL RE-UNIRII

  ATENTATE contra Est-Moldovenilor !

  TERORISMUL FORMATIIUNILOR PARA-MILITARE
  PRO-RUSESTI CONTRA BASTINASILOR

  – 3 accidente cu autocare TIMP DE O SAPTAMANA
  din satele moldovenesti din jurul orasului Balti !
  ————————————————————————————
  dupa UN 5 AUGUST FIERBINTE LA BALTI:
  DUMINICA SANGEROASA:

  CRONICA TEROAREI OCUPANTILOR RUSO-COMUNISTI
  CONTRA MOLDOVENILOR:
  dupa Marsul pasnic, democrat si european al Re-Unirii noastre cu România:

  —————————————————————————-
  1.
  Marti, 7 August 2012:
  Patru persoane au fost internate în spital după ce autobuzul în care se aflau
  s-a izbit puternic de un copac.
  Autobuzul transporta 40 de personae care muncesc la o fabrică din Bălți.

  Potrivit Poliției Rutiere, accidentul s-a produs pe traseul Bălţi-Sărăteni.

  Șoferul, în vârstă de 52 de ani, a pierdut controlul asupra vehiculului

  ———–din —-cauza ——–unei——- defecțiuni——– la—— o——- roată———-
  /????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/

  La un moment dat, autobuzul a deraiat și s-a tamponat într-un copac de pe marginea acostamentului.
  În urma impactului patru pasageri în vârstă de 29 ani, 24 ani, 36 ani şi 20 ani au fost rănite.
  La fața locului a fost solicitată intervenţia unui echipaj de salvatori.
  Ei au lucrat la deblocarea şi descarcerarea persoanelor prinse în autobuzul accidentat.

  Persoanele rănite au fost transportate la spitalul municipiului Bălţi.
  Medicii spun că victimele accidentului sunt în afara oricărui pericol.

  Cazul este cercetat de către Serviciul urmăririi penale al Comisariatului Poliției din Sângerei.
  /arena md /
  ——————————————————————————————-
  N.B.
  Sabotaj rusofon dupa genocidul de duminica trecut din Balti
  contra patriotilor unionisti moldoveni ?
  Caci munictorii din autobuz sunt moldoveni din satele invecinate
  care se duceau la Balti sa lucreze pentru mafiotii rusofoni ocupanti.

  Este rasplata teroristilor rusofoni pentru arestarea confratelui lor razboinic,
  un taximetrist rusofon de 26 de ani, care a ranit o jurnalista,
  si actualmente arestat de politie ?
  La ce firma ocupanta apartine autobuzul respectiv ?
  Cine este paznicul garajului ?

  Care-i organizatia terorista straina noua care sta in umbra acestor acte teroriste ?
  De ce politia moldafneasca si stati-alista doarme ?
  ————————————————————————————————–
  2.
  “Ziarul de Garda”, Joi, 9 August 2012:

  MAI anunţă că 8 persoane au decedat în urma unui accident rutier,
  produs în această dimineață, aproximativ la ora 7:50,
  în apropierea localității Moreni (Ungheni).
  Potrivit informațiilor preliminare, autocarul de marca Mercedes-Benz,
  care circula pe ruta Morenii Noi – Ungheni,
  nu a virat la timp în curbă și a continuat deplasarea înainte,
  ieșind de pe traseu și derapând într-o prăpastie.
  Mai mulți pasageri ai autocarului au fost spitalizați.

  Primele examinări ale locului accidentului demonstrează că pe carosabil
  nu există urme lăsate de pneuri în urma frânării.
  Astfel, ipotezele principale, care ar sta la baza acestui accident grav sunt,

  —-fie——- că——— frânele——— unității——– de ———–transport—– au—— cedat—-
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????

  fie că șoferul autocarului nu a fost atent.
  Organele de anchetă, în colaborare cu Poliția Rutieră investighează cazul,
  pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului și cine se face vinovat de producerea acestuia.
  Direcția Poliției Rutiere a Ministerului de Interne atenționează administratorii rutelor urbane
  și interurbane, despre importanța verificării și menținerii în stare bună de funcționare a unităților de transport de călători, cât și despre verificarea capacităților șoferilor acestora.

  ——————————————————————————————————–
  3.
  Unimedia md, Sâmbata, 11 August 2012:
  (foto, video) Telenești. 11 pasageri răniți într-un accident cu autocar

  Un nou accident rutier a avut loc în țară. De această dată s-a întâmplat la Telenești. Unsprezece pasageri, printre care şi doi minori, au fost traumatizaţi, în urma unui accident rutier, cu implicarea unui autocar. Doar o persoană, din cei 11 pasageri internaţi, se află în stare gravă. Cazul a fost înregistrat în localitatea Ineşti, Teleneşti, în jurul orei 12:00.

  Potrivit Direcției Poliției Rutiere, autocarul de model Paz 3205, produs în anul 1990, transporta 26 de pasageri, iar în urma deraierii a acroşat o construcţie auxiliară pentru animale, din curtea unui cetăţean.

  La această etapă,
  principala ipoteză a poliţiei rutiere este că

  frânele —————-autocarului ——ar ——fi———— cedat,

  în timpul deplasării la vale.
  Unitatea de transport, care aparţine SA „Transport”, nu efectua o cursă regulată, ci a fost închiriată. Şoferul, născut în anul 1957, are o experienţă de şofaj de 30 de ani.
  ——————————————————————–
  P.S.
  2 cometarii preluate tot de acolo:

  – lilic la ora: 13:55, 11 aug 2012
  Ce pusca mea se intimpla in ultima vreme cu autocarele acestea?
  Numai accidente. Special sau ce?

  – Cazolino la ora: 16:36, 11 aug 2012
  cred ca e laba fortelor prorusesti. Ei sunt maestri in asemenea chestii.
  Straniu, in ambele accidente cedeaza frânele.
  Vor destabilizare aici, haos, sa prinda peste in ape tulburi.
  E un razboi contra bastinasilor.
  —————————————–
  RAZBOIU NEDECLARAT AL TERORISTILOR OCUPANTI CONTRA MOLDOVENILOR !
  DE CE TACE SI NU ACTIONEAZA PRESEDINTELE TIMOFTE ?

 30. FRONTUL RE-UNIRII

  pentru Un Siberiac,
  cu referinta la un C. Tanase,
  o alta preluare de la un cititor tot de acolo din ziarul „Timpul” cu pricina:
  –––––––––––––––––––––

  Marcel Cristea • 15 hours ago
  ––––––––––––––––
  Nu sunt de acord cu asumptia Domnului Tanase
  deoarece teorema cu caii inaintea trasurii nu se aplica
  la Miscarile Sociale.
  Istoric vorbind toate miscarile sociale au fost si sunt activitati oarecum spontane a unor asocieri de oameni dezorganizati, fara lideri,
  fara mesaj unificator sau chiar fara structura funcitionala.

  Dar cea ce e universal valabil e ca in acest proces haotic si spontan
  in marea majoritate se forjaza mesajul comun, se selecteaza liderii miscarii, se dezvolta strategiile de actiune si se invata din greseala, separindu-se mesajul si metodele efective
  de zgomotele si distractiile marunte.

  In final aceste Miscari Sociale sau proteste au zguduit din temelii Societati mult mai solide decit Moldova.

  Domul Tanase are dreptul lui de a sta pe tuse
  sau de a merge in orice directie vrea Domnia sa,
  dar istoria se scrie de cei ce participa la procesul social oricare ar fi el, si nu de spectatori.

 31. Cred că agricultura nu duce la prosperare. În UE agricultura egzistă datorită dotaţiilor. RM e săracă şi nu va putea subvenţiona această ramură. În comparaţie cu România nu avem bogăţii supământene, nu avem munţi, mare. Cu pătlăgica şi castravetele departe n-ai să ajungi. Doi ani de condiţii climaterice nefaforabile şi devenim falimentari. De fapt Moldova veşnicstă cu mâna întinsă.
  Unirea cu Ţara ne-ar permite să fim în rând cu lumea.

 32. Pt.FRONTUL RE-UNIRII .
  Totul ce spui sunt nişte aberaţii.Mai ales acelea cu frînele.
  Unde-s oamenii serioşi care să enumere paşii concreţi de realizare a Unirii!? Unirea nu poate fi nici DECRETATĂ, nici DECLARATĂ şi nici IMPUSĂ.
  În EA trebuie să creadă peste 50% de populaţie din R.Moldova şi dorită şi de România. Trebuie elaborată calea RAŢIONALĂ care va duce spre Unire. PLN-ul nu o ştie. El doar anunţă tuturor, prin marşuri, că vrea Unire, mai mult nimic nu poate spune.

 33. Sibireacul,
  am spus ca nu sunt de acord in toate cu Dna Pavlicenco, dar este normal sa fie asa, la urma urmelor. Acum ma refer la meritele ei deosebite. Oricum Marsurile SUNT UN SUCCES, chiar si cel de la Balti, pentru ca a scos in lumina, SI I-A COMPROMIS pe adversarii Unirii,

  da, ei si-au aratat CARACTERUL VIOLENT, lipsa de argumente..

  caci EI lupta IMPOTRIVA UNOR DREPTURI ALE MAJORITATII, deci nu este vorba sa li se lezeze cumva drepturile lor.

  Asta trebuia sa iasa clar la iveala, IAR mass media, daca jurnalistii sunt destul de INTELIGENTI, apoi ar trebui sa sublineze ARGUMENTAT ACEST DECALAJ DE BUNAVOINTA…

  Jurnalstii si in specail POLITICIENII AR TREBUI toti, foarte clar si argumentat SA EXPLICE DE CE A APARUT acest CONFLICT.

  ADVERSARII Uniriii trebuie invinsi cu argumente …

  Da, sunt si voi ramane o credincioasa, iar daca am scris ASPRU… PAI, oare Isus nu a rasturnat mesele in Templu, cand lucrurile nu erau corecte?

  Iar daca am be-hait si eu oleaca la voi, inseamna ca suntem toti o turma, insa AM PUTEA SA RIDICAM CAPUL SI SA TRAIM IN TOATA VERTICALITATEA demnitatii de fii si fiice ai lui Dumnezeu,

  SI CU mai MARE CURAJ SA INFAPTUIM UNIREA! Pace tuturor, Unire!

 34. Consider,
  ca toate partidele pro-unioniste trebuiau sa DELEGHEZE macar cate 100-200 de persoane la balti pentru a sustine MARSUL UNIRII.

  Marsul Unirii nu este al dnei Pavlicenco, pe care unii din suparare (???) l-au boicotat.
  La marsul UNIRII trebuie sa vina TOTI ROMANII BASARABENI cu inima curata si cu mintea lucida.

  Ghimpu, Lupu, Filat le-ar fi stat FRUMOS sa fie si ei la Balti. De ce Furmuzal a fost? Ai nostri se considera BOIERI pe vecie in Parlament. Pai sa stie ca nu va fi vesnic asa.

  Uitati-va ce baliverne scrie presa cu caracter anti-national despre Marsu;l de la Balti, sp[eculand deja ca Mosca deja este suparata… uite, mai ce-i intereseaza pe ei, durerea celor care se afla la mii de km de noi, si nu-i doar de umilinta noastra, ca nu PUTEM SA IESIM IN STRADA si sa strigam UNIRE1

  Noi nu chemam la violenta, nu incalcam drepturile cuiva, de ce Mosca trebuie sa clantaneasca din dinti?

  Nu vreau sa ma mai tem de ei! Daca vreau sa ies la manifestatie, deci, roG. statul sa ma ocroteasca. E clar? Cer sa mi se respecte DREPTURILE. NUMAI ATUNCI AM SA AM DRAGOSTE SA RESPECT SI EU DREPTURILE ALTORA,

  si formatorii de opinie, ar trebui sa explice acest lucru, CELOR CARE DIN MOTIVE PATOLOGICE, NU NE IUBESC libertatea noastra…

 35. SA FIE CLAR:
  cei care acum stau cu capul plecat in fata comunistilor si ne MUSTRA TOT PE NOI, ROMANII BASARABENI, ca iata am avut indrazneala sa iesim si sa strigam UNIRE, deci, ei sunt TRADATORI SI LASI.

  dA, TOTI CEI CARE BOICOTEAZA MISCAREA NATIONALA, MARSURILE TRIUMFALE pro-unire, deci ei toti SUNT LASI, TRADATORI, RAMOLITI, … RUSINE!!!!!!!!!!!!
  JOS TRADATORII. JOS fILAT CARE ACUM LE DA ONORURI COMUNISTILOR DE LA BALTI…, IN LOC SA-I INTREBE DE CE NU SE RESPECTA DREPTURILE OMULUI>>>

  FILAT, RASPUNDE, nu-ti ascunde privirea: Unde ai fost la 5 august, cand ai nostri erau batuti cu petre la Balti???

  Netrebnicilor, Natarailor, tradatorilor – suntem de aceeasi teapa cu Furmuzal!

 36. corectez:
  …sunteti de aceiasi teapa cu Furmuzal

 37. Constituția Republicii Moldova este LEGE SUPREMĂ A SOCIETĂȚII ȘI A STATULUI. Alte legi sau acte juridice care contravin prevederilor Constituției nu au nici o putere.

  De multe ori auzim tot felul de stataliști, neaveniți și alți “savanți” cum încearcă să atace unionismul din Republica Moldova prin declararea acțiunilor și dorinței unioniste a românului din stânga Prutului ca fiind anticonstituționale.

  Probabil aceste piese de joc dirijate de labele dușmănoase nu prea s-au chinuit să meargă prea departe cu cititul ca să ajungă la Articolul 142 din Constituția Republicii Moldova, pentru a vedea că UNIREA celor două state românești se poate realiza fără careva impedimente prin voința poporului, popor a cărui inimi încă pulsează sânge românesc.

  În continuare avem articolul cu pricina(A) și un fragment(B) extras din Analiza Doctrinară a Constituției Republicii Moldova de Vasile Sorin Curpan, fragment care poate servi drept o mică concuzie după analiza Constituției.

  (A) Articolul 142 Limitele revizuirii

  (1) Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

  (B) “Adică, prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor cu drept de vot, se poate înlătura suveranitatea (şi implicit independenţa) statului.Care stat proaspăt declarat independent îşi pune singur în discuţie suveranitatea ??!! Răspunsul este unul singur: nici un stat de pe harta lumii nu procedează în acest mod. […]

  În opinia noastră reactivarea Actului Unirii de la 27martie / 9 Aprilie 1918 face de prisos organizarea unui referendum. Teritoriile Basarabiei şi nordului Bucovinei au fost evacuate forţat de autorităţile române în 1940 şi 1944 iar tratatele de pace şi cele bilaterale cu fosta U.R.S.S. sunt profund viciate datorită consimţământului viciat al autorităţilor statului nostru în privinţa stabilirii frontierelor.Vicierea consimţământului a constat în violenţă şi ameninţarea cu violenţă ceea ce loveşte toate actele juridice încheiate de România, de nulitate. Basarabia şi Bucovina de Nord sunt teritorii româneşti din care administraţia şi armata României au fost obligate să se retragă. Dar, aceste provincii au fost, sunt şi vor fi pentru totdeauna ale României iar populaţia din aceste teritorii aparţine Naţiunii Române.

  A fost o încântare pentru mine să constat că Legiuitorul Constituant a lăsat o “portiţă” prin care Basarabia să revină la România”, a spus domnul Vasile Sorin Curpan, vicepreședinte al judecătoriei Bacău, în studiul său asupra Constituției Republicii Moldova.

  P.S. Să mai aud acuma pe cineva care să spună că acțiunile unioniste sunt anticonstituționale, în special pe ăștia care tot mârâie că au citit vagoane de cărți și se dau mari inteligenți. Să ne auzim de bine!

  mai multe pe nicugusan.com

 38. EXTREMA DREAPTA din RM

  URSS s-a dus la cimitir impreuna cu cea mai ” desteapta constitutie”. A respecta strict legea este cea mai mare incalcare a legei. Reunirea romanilor se va face prin respectarea ” Legii Supreme”, care spune ” Nu exista nicio lege”.

 39. Apropo,
  Voronin nu-i este frica si nici rusine sa iasa la demonstratii, dar Lupu, Plahotniuc, Ghimpu, Filat? Da ce nu merg si ei la Marsul Unirii?

  ??????????

  Formuzal a venit la balti tocmai de la Komrat, dar Ghimpu de la Chisinau – nu???

 40. Pentru Thalia:
  De 20 de ani tot mergem pe calea ce o propuneţi şi ajungem din mai rău în mai rău.Oare cît timp trebuie să mai treacă,ca şi D-ta şi alţii ca d-ta să înţeleagă că calea „statalismului moldovenesc” nu duce decât la „tupic”,adică în neant.
  Chear eri am avut o discuţie cu un cetăţean ce avea opinii similare ca a d-ră,dar cînd a păţit ceva,a fost deja de acord cu mine.Iată ce i sa întîmplat: Sa îmbolnăvit de o boală ceva asemănătoare cu guturai,răceală,nu prea am înţeles singur nici eu. Spune că a fost pălit de aceleaş sinptome aflându-se în partea ţării noastre din dreapta Prutului. A cumpărat acolo un preparat,după ce şi la administrat,în scurt timp a simţit efectul benefic şi sa lecuit rapid. Peste ceva timp,fiind atacat de sintomele aceleeaşi boli,în Basarabia, a cumpărat acelaş preparat de la 3 farmacii (deja mai scump) la noi,şi nu a simţit efectul aceluiaş preparat ce la cumpărat peste Prut. Domnia sa e convins că aici a fost amăgit, că i sa vândut ceva contrafăcut. Şi la convingerea mea,şi a d-lui,cît o vom tot duce-o cu „statalismul moldovenesc”,asemenea situaţii vom avea de simţit/răbdat în diferite domenii ale vieţii.Cît va fi „statalismul moldovenesc”,atîta timp numai cei de la structurile „stataliste” şi acoliţii lor de la „treuca” statalistă vor avea de cîştigat pe seama basarabeanului simplu,indiferent de provinienţa etnică,restul vor fi doar jertfele lor.
  Mama mea,ce a trăit 18 ani în Regatul României,a făcut liceu românesc,ce sa petrecut deja,avea o vorbă: Cu România era lege,cu ruşii,mai era altă lege,cu Hoţii noştri nu se simte nici o lege.Oare cîţi ani de experimente”statalist maldaveniste” ne trebuie ca adevărul spus de mama şi mulţi-mulţi ca D-ei să ajungă la o majoritate covârşitoare de basarabeni,d-le Thalia?

 41. La articolul d-lui Vasilcău,de aici,de pe Unimedia,am scris o replică.O consider binevenităşi aici.Iat-o:

  Într-adevăr, e ceva necurat aici. Şi la Publika eri,la emisiunea d-nei Pahomova, reprezentanţii ocupanţilor şi a slugilor lor locale „maldavaninii” aveau un comportament destul de agresiv. Cu greu d-nii Stăvilă şi Varta le ţineau piept aberaţiilor şi manifestărilor lor antinaţionale,anti-româno-moldoveneşti…. Se simte o recrudescenţă a şovinismului contra băştinaşilor cu conştinţa naţională românească nealterată… Trebuie să manifestăm în aceste încercări grele pentru idealul de unitate naţională românească în Basarabia o fermitate şi o unitate cît mai strânsă spre a opune o rezistenţă cît mai destoinică acestor ambiţii de restabilire a privilegiilor elementelor proimperiale proruseşti contra băştinaşilor…
  O putem face şi printr-o mobilizare masivă,puternică la preconizatul Marş al rezistenţei împotriva forţelor proimperiale de la 16 septembrie.
  Propun să-l numim de această dată nu „Marşul unioniştilor”,ci „Marşul rezistenţei contra forţelor proimperiale”.
  Anatol Marin

 42. P.S. Poate îl numim şi mai scurt: În loc de “Marşulr Rezistenţei contra forţelor proimperiale”,să-l numim “Marşul Rezistenţei”?

 43. Dna Valenta
  În război înainte de a începe vre-o luptă se face pregătire pentru asigurarea biruinţei.
  A fost pregătit Marşul Unirii pentru a avea succes?Care a fost scopul declarat şi adevărat a Marşurilor Uniri? Şi-a atins scopul care l-a pus organizatorii, sau au avut cu totul alt rezultat? Au devenit mai mulţi cetăţeni cu ideile proromâne, proUnioniste? Are sens de a depune de către multe persoane mult efort spiritual, material,… pentru a avea insucces, pentru a pune în pericol fără sens a vieţii proromânilor?
  În şcoală mulţi au învăţat despre popa Gapon (agent a jandarmeriei ţariste) care o făcea pe patriotul muncitorilor şi pe 9 mai 1905 la Peterburg a scos muncitorii la manifestaţie pe care jandarmeria i-a împuşcat. Popa Gapon dupa acasta a fugit peste graniţă.
  Da, marşurile Unirii de la Cahul şi Bălţi încă o dată au arătat că o bună parte a societăţii RM nu este proromână, dar unii sunt chiar agresiv antiromâni
  MI era obligat să asigure desfăşurarea normală a marşurilor
  Oare nu era mai mare efect în educarea cetăţenilor în spiritul proromânismului, proUnirii dacă se organiza convorbiri de la casă la casă, de la colectiv la colectiv pe teme proromâne, proUnire?

  Dle Trubadur
  Da, Marşurie Unirii (cu România) încă o dată a arătat că nu este Unirea (forţilor proromâne din RM).
  Părerea mea este că nu se poate face Unirea RM cu România pînă cînd nu se va face Unirea în RM a forţilor politice proromâne (sau cel puţin de a nu se atăca) – chiar dacă au diferită tactică în strategie, în scopul final – REUNIREA
  Dnii Ghimpu şi Chirtoacă este ponegrit deschis de propaganda din Moscova, de comunişti şi neocomunişti. Deschideţi blogurile ruseşti din RM şi veţi vedea cîtă murdărie se arncă în Dnii Ghimpu şi Chirtoacă. Repet – la alegerile locale împotriva lui D. Chirtoacă împreună cu comunistul Dodon se lupta proromânca, prounionstca care organizează Marşurile Unirii. Dstră fiind în locul Dlui Ghimpu a-ţi fi participat? În afară de aceasta nu-i exclus că Dl Ghimpu nici nu vede sensul acestor Marşuri. Repet – nu sunt membru PL şi personal nu îi cunosc pe Dnii Ghimpu şi Chirtoacă. Dar PL este unicul partid care a cerut condamnarea comunismului şi retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM şi Dl Ghimpu luptă peste 20 ani pentru idealul românesc, anticomunit

 44. pentru Valenta

  Mereu cautam motive sa AMANAM.
  V-ii frica sa acceptati realitatea si sa coinstiintizati acel fapt ca in primul si primul rind populatia RM nu doreste aceasta unire, si incepeti sa cautati pretexte si sa dati vina pe rusi,gagauji,selini harbuji etc., dupa cum am mai spus sunteti o minoritate neinsemnata ca sa decideti ceva plus la asta sunteti fricosi caci sesizati ca nu va puteti opune majoritatii populatiei si o sa imblati in continuare cu iluziile in torba si cu mita in sac organizind fel de fel de hore, manifestatii pasnice pina cind si sponsorii vostri or intelege ca nu merita sa ticsasti atitea bani in acel fapt care nu se va adeveri niciodata

 45. Пока что более реальный такой вот сценарий.
  Молдова через поколение обезлюдит и потом будет населена различным пришлым народом. Китайцами, к примеру.

 46. Pentru Sibereac:

  Da, odată cu marşurile sau pornit în societade/spaţiu public mai multe discuţii şi aderenţi la o idee de alternativă „statalismului moldovenesc”, – reîntregirea naţională românească. Şi despre popa Gapon: Acum sunt alte timpuri,este exemplul Reunificării germane,Iemenului,Vietnamului,etc. Aşa că exemplul cu popa Gapon nu are nimic comun cu realitatea de acum. Marşurile merită să fie repetate,ele îi pun pe basarabenii desamăgiţi în toate, să-şi pună întrebări referitoare la viitor: Adică,încotr-o. Şi soluţia reîntregirii naţionale româneşti devine un răspuns serios şi de perspectivă la această întrebare.

  Încetul cu încetul cetăţenii noştri înţeleg: Cît există treuca „statalistă”,atît de ea vor avea de profitat doar privelegiaţii ce se află cocoţaţi acolo,indiferent de partidul de care aparţin,fie comunist,fie celelalte. Şi cum se poate de scăpat de tagma aceasta de privelegiaţi faţă de restul basarabenilor? – Prin reîntregire naţional-românească,adică prin lichidarea a înseşi acelei treuci ce asigură privilegii nemeritate faţă de seimeni a acelora ce se află la această treucă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *