Gindim la fel

Constantin Tănase: Imposibila iubire (de pe baricade)

http://www.timpul.md/articol/imposibila-iubire-%28de-pe-baricade%29-35912.html

Am citit zilele acestea, cu surprindere, dar şi cu un sentiment de ruşine pentru faptul că până acum nu am ştiut că, dacă regina albinelor, matca, cum i se mai spune, dintr-un stup e nervoasă şi agresivă, acest comportament se transmite şi albinelor simple, întregii familii, fapt care, până la urmă, influenţează negativ viaţa, „activitatea” şi productivitatea acesteia.

Știu, orice comparaţie şchiopătează, dar dacă totuşi am admite o paralelă între regina albinelor şi clasa politică conducătoare din societate, observăm acelaşi fenomen: nervozitatea clasei politice se transmite asupra societăţii. Violenţele de limbaj ale comuniştilor au un singur efect: exacerbează valul de ură din societate. Intoleranţa şi agresivitatea „vârfurilor” se transmit automat societăţii, presei, cetăţenilor simpli. Există un personaj pre nume Grigore Petrenko, adorat de unele televiziuni, căruia i se oferă microfonul doar pentru a injecta ură şi intoleranţă.

… Recent, preşedintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu ministrul adjunct de Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin. În cadrul întrevederii, şeful statului nostru l-a asigurat pe oaspetele rus că, în R. Moldova, minoritatea rusă se bucură de toate condiţiile şi drepturile ce i se cuvin, menţionând, totodată, că se aşteaptă ca etnicii ruşi să manifeste mai mult interes pentru a învăţa limba oficială a statului, în semn de loialitate şi respect faţă de ţara în care trăiesc. Mi se pare că preşedintele Timofti a transmis un mesaj foarte corect politic, în limitele uzanţelor diplomatice, dar şi în spiritul relaţiilor dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă. Spunând aceasta, mă refer la modul tradiţional al Rusiei de a aborda problema conaţionalilor săi rămaşi după destrămarea URSS pe teritoriile fostelor republici unionale. Moscova a subliniat în repetate rânduri ideea că aceştia nu vor fi lăsaţi fără „asistenţa” patriei istorice. Ba mai mult, Rusia foloseşte problema conaţionalilor ei drept pârghie de presiune politică asupra ţărilor în care aceştia locuiesc, inclusiv asupra R. Moldova.

În cazul când Rusia manifestă atâta sensibilitate faţă de ruşii din R.Moldova este nu numai absolut firesc, ci chiar şi absolut necesar ca autorităţile moldovene să fie atente la comportamentul minorităţii ruse. Oare e „invenţie a unioniştilor” de la Chişinău faptul că minoritatea rusă din RM nu doreşte să se integreze în viaţa societăţii moldovene, se comportă ca o majoritate imperială şi încearcă să schimbe vectorul geopolitic al acestei ţări în direcţia dorită de Rusia? Oare nu este corect din punct de vedere politic ca autorităţile ruse să fie sensibilizate la respectivul capitol de către preşedintele statului moldovean? Preşedintele Timofti a procedat exact cum trebuie să procedeze un şef de stat patriot şi responsabil. El a procedat la fel, aflându-se în Turcia, când a transmis autorităţilor turce aceleaşi doleanţe, dar legate de comportamentul găgăuzilor. Preşedintele Timofti încearcă să găsească soluţii de împăcare a societăţii, Petrenko (forţele interne şi externe care stau în spatele lui), dimpotrivă, ţine societatea pe baricade. Pe baricade însă iubirea dintre oameni e imposibilă.

Anume acest fapt l-a scos într-atât din sărite pe războinicul Petrenko, încât şi-a pierdut elementarul bun-simţ, numindu-i pe liderii Alianţei „fascişti” şi „neofascişti”, iar procesele care au loc azi în RM – drept fascism. În mod normal, dacă un cetăţean, în stradă, şi-ar permite asemenea insulte la adresa altui cetăţean, poliţia ar fi obligată să-l reţină şi să-l sancţioneze. Petrenko însă nu poate fi reţinut şi pedepsit de poliţie. Pentru că e deputat. Mai apoi, pentru că înjură la televiziune, nu în stradă. Şi nu în ultimul rând, pentru că e reprezentant al unei minorităţi etnice şi sancţionarea lui ar fi interpretată drept o discriminare a… populaţiei rusofone de către… „regimul fascist al Alianţei”.

Iată până unde ne-am rostogolit. Acum, vorba veche: scoate, lupule, ce ai mâncat. Dacă poţi…

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. FRONTUL RE-UNIRII

  Actiunea2012, Consiliul Re-Unirii
  si Forul Românilor din Moldova de Est organizeaza:

  UN NOU MARS AL RE-UNIRII noastre cu ROMANIA:

  la Bălți – Duminica, 5 august, 2012, ora 15:00,
  —————————————————————————————
  www youtube com
  Promo – Marșul UNIRII – Cahul – Bălți
  http://www.youtube.com/watch?v=wK7m6hySptE
  ———————————————————————————————
  Românii vor ieși din nou în stradă,
  cu drapele si in costume nationale,
  de această dată la Bălți, str. Independenței nr. 52

  Pentru cei care doresc să participe la aceste acțiuni,
  se organizează transport :
  – din CHIȘINĂU: Detalii la telefon 069547404 (Claudia)
  – din BUCUREȘTI: Detalii la telefon 0722585679 (Radu)
  ————————————————————————————
  P.S.
  Portalul international de stiri “Vocea Europei” in engleza :
  “Organizatii de protectie a drepturilor omului
  vor monitoriza Marsul Unionist de la Balti de Duminica, 5 August 2012.”
  ——————————————————————————————————-
  Intr-un articol publicat in presa europeana este criticat modul
  in care functioneaza democratia din Republica Moldova.
  “Europa va monitoriza manifestarile din Moldova,
  după violenţele rusofonilor de la Cahul din 22 iulie 2012. ”

  ” Organizatiile pentru drepturile omului vor monitoriza modul în care vor fi respectate
  drepturile demonstrantilor din Bălţi, Republica Moldova, pe 5 august 2012. ”
  incluzând si reprezentanti din cadrul consulatului român de la Balti,
  aceasta fiind cea mai apropiata administratie europeana din zona.

  “Aceste măsuri au fost luate după ce pe 22 iulie la Marsul Unionistilor din Cahul,
  50 de membri ai aceleaşi organizaţii pro-ruse au atacat mai mult
  de 200 de persoane care au manifestat paşnic pentru Re- Unirea Moldovei cu România. ”
  sursa: www euvoice eu
  ——————————————————————————————————
  MAI MULTE AMBASADE STRAINE DE LA CHISINAU VOR MONITORIZA
  LA FATA LOCULUI MODUL IN CARE AUTORITATILE VOR ASIGURA
  CADRUL LEGAL PENTRU O MANIFESTATIE PASNICA EUROPEANA !
  ——————————————————————————————————-
  N.B.
  un cântec cu Ricky Ardezianu:
  “Lăsați-ne să fim români ”
  http://www.youtube.com/watch?v=0Ov_utyB3jE&feature=related
  ————————————————————————————————-

 2. …dintr-o lista face-ți parte, cum să nu gândiți la fel
  limbă , marșuri, demnitate – mani poimani și gărzi de fier
  multora din noi le pare că sunteți Gapon în fustă
  Corbul însă parcă-i …ăsta parcă-i secretarul Suslov

 3. Mie mi se pare ca Timofti a fost prea blind. Sa ne imaginam ca era presedintele Frantei sau al Spaniei (care e o monarhie, da’ nu conteaza; e doar un exemplu). Si acest lider ar fi declarat ca arabii nord africani au toate drepturile care li se cuvin, dar ca trebuie sa arate mai mult respect fata de poporul gazda si sa invete limba franceza (sau spaniola). Aceasta afirmatie ar fi sunat groaznic, ca o gluma proasta sau ca o bataie de joc la adresa bastinasilor. Ziaristii a doua zi i-ar fi sarit la gat. Pai cum e posibil dom’le ca cineva sa traiasca aici chiar si o luna fara sa invete limba? Ne luati drept prosti sau cum? O limba se invata din nevoie. Oare maica-ta te ruga frumos sa inveti romaneste si daca nu faceai asta iti batea obrazul? Ha, clar ca nu, invatai pentru ca nu era alta varianta. Fix asa e si cu minoritarii. Invata pentru ca nu au de ales: nici un localnic nu vorbeste cu ei in alta limba, vinzatoarele de la magazin, functionarii publici, fortele de ordine nu folosesc alta limba, in mass media nu vezi/ auzi / citesti alta limba, iar toate inscriptiile de pe strada, din metrou, autobuz, avion, etc nu sunt scrise in nici o alta limba. Mai e nevioe sa spun ca sansele cuiva sa obtina de lucru sunt egale cu zero daca nu cunoaste limba? Poate ca maturator, dar si acolo trebuie sa inteleaga ce vrea sheful, care nu vorbeste alta limba. Asa ca domnu presedinte, daca vrei sa fi credibil da jos toate inscriptiile publice care nu sunt in lb romana, da-i afara pe toti functionarii publici, vanzatorii, prezentatorii TV, care nu vorbesc romaneste si impune obligativitatea limbii romane la angajare in toate domeniile. Altfel alegatorii majoritari vor cauta alt presedinte care sa le respecte drepturile.

 4. Nu te linguși…

  Nu gândești tu la fel ca Tănase senior.

  Tu ai același crez ca și Crin Antonov…doar atât.

  După ce ai plasat îndemnul_satanist a lui Antonov pentru a eși la referendumul de alaltăieri…nu mai ai credibilitate de la noi românii din actuala Rep.Moldova.

  Ești o politicianistă obraznică…care mănâncă praznicul !

  Fraților !

  Ne bucurăm împreună pentru faptul că șleahta us-listă nu a căpătat cvorumul de votanți la referendum.
  Și asta pe lângă faptul că deține puterea în Parlament, Guvern, Consilii Județene, majoritatea Consiliilor Municipale, etc.

  Așteptăm să se facă o singură dreptate în acest caz…să plece Crin_liotul de la Cotroceni și să plece așa cum a declarat din politica românească, fiindcă el a fost SABIA, care a despicat Alianța – DA, alianță pentru Dreptate și Adevăr, care a izgonit PSD ul lui Iliescu și Năstase din vârful piramidei politice românești.

  Anume acest Crin_securistul a contribuit cel mai mult ca relațiile dintre Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu să devină dușmănoase, ireparabile și necruțătoare.

  Anume acest om bicisnic a declarat că nu are nevoie de noi, basarabenii și transnistrenii rupți din matcă.

  Anume cu acest bicisnic ne îndeamnă să ”colaborăm” Vitalia Padliucenco.

  Hai că nu am căpiat să susținem politrucii, pedofilii și plagiatorii din politica românească…

 5. pentru Hmeli
  wai hmeli chiar mi-i interisant tu stii cum se traduce din rusa numele tau? dupa cum inteleg eu din comentariul tau,si inclusiv dupa nume nu esti din Moldova, apoi inainte de a scri asa ceva ar fi bine sa cunosti situatia reala din Republica Moldova, tu stii ca aproape 95% din moldoveni inteleg limba rusa, dar ca minimum 70% o vorbesc, nu am avut in vedere ca pentru toti acestea este limba lor de conversatie in fiecare zi, dar pe alocuri si la momentul potrivit cu persoanele care nu cunosc limba de stat (moldoveneasca, vezi Constut. RM), vreai sau nu limba rusa este a doua limba poate pina cind nu oficila dar totusi a doua limba vorbita in stat, si cum oare tu iti inchipui ca aceasta limba sa fie interzisa,sau poate esti adeptul unui razboi civil in RM?,in primul si primul rind Timofei sau cum i se mai spune Timofti trebuie sa fie tare si tare atent la ceia ce spune, caci dupa cum stii este prima persoana in stat, alta intrebare ar fi daca el hotaraste ceva aici,dar totusi dupa lege el este presedinte al statului independent si suveran RM, intrebarea care tu ai ridicat-o nu as spune ca nu este actuala dar chestia consta in aceia ca acest lucru despre care ai spus trebuia s-o faca acei bravi parlamentari dupa proclamarea independentei RM, sa fie stipulat cumva direct in lege ca spre ex. fiecare cetatean al RM este obligat sa cunoasca limba oficiala de stat fie ea si moldoveneasca cum si au numit-o,in caz contrar daca persoana nu respecta aceasta prevedere sa fie lezat in drepturi ca spre ex. dreptul la munca,dreptul la libera exprimare, sau alte prevederi care ar impinge aceasta persoana sa invete limba

 6. Pentru românii care cred în faptul că PNL mai rămâne un partid istoric…

  Am și eu prieteni, care sunt membri PNL din România, cu care discut deseori despre ce sa întâmplat cu partidul lor, de a fost posibil ca la cârmă să fie ales Crin Antonescu, cofondatorul unui curent periculos în politica românească, curent USList…curent, care a încrucișat o combinație politică imposibilă și distrugătoare…

  Iată ce cerea Ion I.C. Brătianu în vălmăşagul luptelor politice, în care subiectivismul a fost atât de acaparator. Ion I.C. Brătianu a ştiut să se detaşeze, în momentele esenţiale, de concretul istoric şi să se adreseze istoriei. Primit cu ostilitate de majorităţile parlamentare în decembrie 1919, Ion I. C. Brătianu s-a detaşat de atmosfera concretă, precizând:

  Domnilor deputaţi, iau cuvântul, cu o adâncă emoţiune, pentru prima oară în Parlamentul României Mari, fiindcă pe deasupra fiinţei şi a chipurilor, şi a acelora de la guvern şi a acelora din această incintă, văd în faţa mea pe toţi cei care au crezut în înfăptuirea pe care noi trebuie să o întărim şi de care trebuie să se bucure şi şirurile generaţiilor ce vin. Nu o dată s-a adresat adeversarilor politici, cerându-le să uite pentru câteva momente disputele de zi cu zi şi să se înalţe la dimensiunea responsabilităţii istorice, având în vedere numai interesele permanente ale neamului. În chestiunile mari – spunea el – în acelea de ordin moral care stăpânesc viitorul unei neam, de care sunt legate interesele lui supreme de onoare şi naţionalitate, nu pot fi preţuri de tocmeală, nu pot fi motive de oportunitate care să te hotărască a te compromite, coborându-te de pe tărâmul înalt şi sigur al principiilor. Oricare ar fi vicisitudinile zilelor şi anilor, oricare ar fi durata lor, vine ora răsplatei. El aprecia că nu există pentru oamenii politici îndatorire mai mare decât apărarea intereselor permanente şi a demnităţii poporului român…

  De aceea, Ion I. C. Brătianu se adresa astfel parlamentarilor, în decembrie 1919:

  Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs., nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi…

  Aceste cuvinte reprezintă un adevărat mesaj adresat de Ion I. C. Brătianu tuturor oamenilor politici români, din vremea sa şi din timpurile ce aveau să vină.

  Iată discursul unui adevărat părinte-fondator al liberalismului românesc, care a știut se se ralieze situației la acel moment și pentru nimic în lume acest părinte-fondator nu ar fi fost de partea lui Crin_Antonov, care prin politica sa de stânga a decapitat pentru cel puțin două mandate dreapta românească, făcând posibil revenirea la putere a forțelor de stânga în România…

  Fiți atenți !

  PNL, care se pretinde la ora actuală de a fi partid de dreapta decapitează dreapta românească, făcând coaliție monstruoasă cu partidul lui ILIESCU_NĂSTASE_HREBE !!!

  Vitalia,

  Vrei să-ți mai dau exemple de maturitate politică majoră a Brătienilor, care au vegheat cu sfințenie, ca în viitor, lepădăturile cominterniste_socialiste să nu poată stăpâni Țara Românească ???

  Atunci când vei căuta să fii cu toți românii într-un gând și o suflare…o să ai și o ertare !!!

  JOS COHORTA LUI ILIESCU_NĂSTASE_HREBE DE PE PUNTEA ROMÂNIEI !!!

 7. Dna Pavlicenco, de ce nu mi-ati publicat mesajul despre copiii basarabeni care trebuiau sa-si petreaca o mica vacanta la Constanta din mila PSD ???

 8. Pt jan

  Nu am inteles. Si eu ce am cu asta? Habar nu am ce face PSD. Va intereseaza – scieti, eu nu scriu ce vrea unul sau altul. Scriu ce gasesc eu de cuviinta. Si, in general, de ce va pierdeti timpul cu un om despre care spuneti „vai de liderismul Dvs.”. Lasati-ma in pace, mi se pare ca nu va ating, nu, sau va jignesc prin faptul ca traiesc?

 9. Foarte bine că ”madame_comandor” se preface că nu a înțeles…

  Și e foarte rău că dânsa se detașează de problema (foartă importantă) pe care a dat-o pe blog JAN..

  Dacă un pretins unionist declară că habar nu are ce face un ”partid politic”, aflat la cârma României…atunci e clar de tot…totul.

  Vedeți domnilor, ”distinsa doamnă_comandor” a obosit de voi (poate și de mine) și vrea să fie lăsată în pace, căci i se pare că cu politica sa antinațională (fiindcă susține uzurpatorii) nu deranjează românii…

  De aici și până la pace, Vitalia, mult mai este…mai întâi treb să fie o capitulare…

  Așa sunt regulile războiului informațional și uzanțele politicilor distructuve, pe care neataluță te-ai apucat să-l duci, fiind convinsă că ai dreptatea de partea neatale…

  Dar, ca să vezi, au oamenii păreri diferite !

  Dreptatea și Adevărul sunt numai la Bunul DUMNEZEU !

 10. Nicolae Negru: „Împotriva tuturor politicienilor”

  Sfaturile pe care noi, românii basarabeni, le primim cu ocazia referendumului din 29 iulie 2012 sunt patru la număr: 1) să nu ne amestecăm în bătălia politică de dincolo de Prut, fiindcă nu am fi bine informaţi şi, prin votul nostru „incompetent” îi putem supăra pe românii din ţară, cum a fost data trecută, de altfel, când basarabenii au înclinat balanţa cântarului electoral în folosul lui Băsescu; 2) să ne implicăm, să participăm la referendum şi să votăm aşa cum ne dictează interesele noastre specifice (presupunând că acestea diferă într-o măsură oarecare de interesele majorităţii românilor de peste Prut); 3) să participăm în număr cât mai mare şi să votăm aşa cum ne dictează conştiinţa; 4) să boicotăm referendumul, pentru a-l apăra pe cavalerul fără de prihană, Traian Băsescu, de conjuraţia corupţilor, de mafia răzbunătoare.

  Din alte considerente

  Respingem neimplicarea. De la o parte se vede uneori mai bine. Poziţia noastră e să nu mergem la referendum, dar din cu totul alte considerente decât cele expuse până acum.

  Traian Băsescu nu este, fără îndoială, un înger sau un etalon al comportamentului democratic. După cum a stabilit şi Curtea Constituţională, în calitate de preşedinte, Băsescu nu şi-a îndeplinit cu maximă eficienţă funcţia de mediator. În unele cazuri el a fost generator de conflicte, a turnat gaz peste foc, în loc să vegheze la starea de echilibru, de calm, să încurajeze relaţiile de cooperare între forţele politice şi ramurile puterii. El a ignorat în mare măsură rezultatele alegerilor din 2008, încredinţând formarea guvernului PDL, care a obţinut numărul necesar de voturi pentru învestire cu ajutorul unui grup de transfugi din PSD şi PNL. Astfel a fost „legitimată” trădarea politică (preluăm ideea sociologului Marius Kivu), conjuncturismul, care s-au întors ca un bumerang împotriva sa. După ce au beneficiat din plin de „ciolanul” puterii, aceştia au dezertat, în preajma unor noi alegeri parlamentare, în tabăra USL, pentru a-şi asigura o revenire în Parlament. Li s-a cerut sacrificarea lui Băsescu şi nu au ezitat să îl trădeze. Şi acum Băsescu scapă unele cuvinte de răzbunare, ceea ce vorbeşte despre starea lui dezechilibrată, şi îi face pe unii să-i dorească înfrângerea în referendum. Fiindcă nu dorim să participăm la escaladarea conflictului, la destabilizarea nesfârşită a României, îl vom lăsa pe Băsescu să se descurce fără noi.

  Dacă revista „Nature” zăbovea

  Nu vom merge însă nici cu adversarii săi. Căci, de cealaltă parte, relativismul legal e şi mai pronunţat. Ponta şi Antonescu se comportă ca nişte piraţi, care se deconspiră involuntar, neavând răbdarea să respecte aparenţele, ca să pună cât mai repede mâna pe nava numită România. Ei au reuşit să compromită România în câteva zile, iniţiind o suspendare care se bazează nu pe Constituţie, ci pe antipatia, pe ura viscerală faţă de Băsescu. Avem tot temeiul să credem că dacă revista „Nature” zăbovea cu publicarea articolului despre plagiatul premierului Victor Ponta, suspendarea nu avea loc până la alegerile parlamentare din toamnă.

  Dacă se ignoră litera legii care spune că preşedintele României poate fi suspendat doar dacă săvârşeşte fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, procedura de suspendare poate fi organizată în fiecare an.
  Pentru că a făcut bine
  Românii însă sunt supăraţi pe Băsescu din alte motive decât Ponta şi Antonescu. Ei vor fi folosiţi de USL şi îl vor pedepsi pe Băsescu tocmai pentru ceea ce el a făcut bun pentru România: a preîntâmpinat criza şi căderea ei în prăpastia datoriilor publice. Nu este exclus că Ponta şi Antonescu ar fi procedat la fel (ei, de altfel, nu au denunţat acordul cu FMI), dar profită de nemulţumirea populaţiei pentru a se răzbuna pe Băsescu. Nu putem, din considerente etice, patriotice, democratice să participăm la această legitimare a răzbunării. Odată ce majoritatea parlamentară poate organiza referendumuri sub pretexte false, avem dreptul şi suntem obligaţi din punct de vedere moral să le ignorăm.
  „Piraţii” ofensaţi

  Fiindcă veni vorba, reacţia USL la decizia corectă şi legitimă a PDL de a boicota referendumul e pur şi simplu hazlie: „atac la democraţie”, „escrocare a UE”… E de parcă un pirat fioros, cu un picior de lemn şi cu „kinjal” la brâu s-ar plânge că nu este respectat, că nu i se acceptă provocarea la duel. Un duel electoral poate fi legitim doar pe terenul Constituţiei, dar nu e cazul.

  Îi ia gura pe dinainte

  Deconspirat, Ponta îl ameninţă pe preşedintele suspendat cu închisoarea, iar fostul ministru PSD al Educației, Alexandru Athanasiu, merge şi mai departe, declarând că Traian Băsescu va avea un sfârșit tragic dacă nu va fi demis la referendum. „Dacă va continua să se agaţe, sub masca unor forme juridice, de putere, va avea parte de un sfârşit tragic”, avertizează Athanasiu. Suntem astfel puşi în situaţia să le dăm peste mâini, prin neprezentarea noastră la vot, acestor politicieni pe care îi ia gura pe dinainte. Nu putem participa la execuţia cuiva, numită referendum, pentru simplul motiv că nu place altcuiva.

  Absenteism conştient

  Nu ne vom prezenta la referendum, dar nu pentru a-l salva pe Băsescu, căci cariera sa politică poate fi considerată ca fiind încheiată, indiferent dacă revine sau nu la Cotroceni, ci pentru a protesta astfel împotriva comportamentului nesimţit, iresponsabil, criminal al clasei politice româneşti în general, care, în plină „furtună” economică, s-a aventurat într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pe „puntea” României.
  De aceea, nu vom adera la nici una din tabere, le vom sfida pe ambele, chiar dacă boicotul nostru va fi confundat cu boicotul PDL şi cu indiferenţa sau lehamitea absenteiştilor „înveteraţi”, a celora care au renunţat demult să participe la orice fel de alegeri. Nimeni nu va şti câţi au fost cei care l-au boicotat şi pe Băsescu, şi pe Ponta&Antonescu. Dar asta nu e problema noastră, ci a organizatorilor referendumului de duminica viitoare

 11. Apostrofarile si agresivitatea la adresa celor care au votat la referendum sunt dovada de infantilism si lipsa de democratie, mai ales in conditiile in care procentul romanilor care au votat pentru demitere este atat de mare incat pana si presa internationala care a sarit initial in apararea lui Basescu, il socoteste acum un presedinte ILEGITIM care ar trebui sa-si dea demisia in cazul invalidarii referendumului.

  Datele oficiale demonstreaza clar ca pana si „pasiunea” basarabenilor pentru Basescu s-a micsorat incredibil de mult fata de alegerile prezidentiale.

  In fieful absolut al lui Basescu, Basarabia, s-a votat cu aproape 37% mai putin in favoarea lui Basescu decat la votul pentru alegere, participarea fiind aproximativa aceeasi (187 de participanti mai putin):

  Iata care sunt cifrele reci si obiective, fata de care comentariile sunt de prisos:

  2007 – total votanti: 2.548; Vot pro alegere Basescu: 97.02%
  2012 – total votanti: 2.361; Vot pro Basescu (NU): 60.12%)

  Diferenta in minus este de 36.9%

  Mircea Popescu
  (http://mipopescu.wordpress.com)

 12. Mircea Popescu, trisezi impardonabi!

  Poate era cazul sa ne aduci cifrele din 2009, cand din 10 mii basarabeni votanti la Chisinau, cu Basescu au votat +95%.

  (Eu aduc cifrele acestea din memorie. Dumneata avandu-le in fata, de ce nu le-ai adus, pentru obiectivitate?)

  In fond, absoluta majoritate a basarabenilor sunt cu Basescu, deoarece NU POT FI CU ANTONESCU SI PONTA din urmatoarele considerente>

  USL este plina de corupti – peste 20 de parlamentari, in frunte cu fostul sef al Senatului, Nastase, sunt „puscariabili”, adica au fost condamnati sau urmeaza.
  (E ca si in tabara comunistilor la Chisinau)

  USL a venit la putere pe fundalul unor actiuni de austeritate a guvernantilor democrati, moment speculat cu totala lipsa de decenta de catre tabara uslista.
  (Seamana exact cu venirea comunistilor la putere in Chisinau – 2001)

  Veniti la putere comunistii (in Romania – uslistii) nu s-au apucat de treburile statului, ci de taiat capete, adica de inlaturat oponentii politici, ceia ce constituie actiune REVANSARDA si NU PRAGMATICA.

  Cea mai mare iritare venita din zona USL constituie MINCIUNA si trisarea faptelor, invocarea unor pretexte inventate gen „vila lui Basescu” sau „romanii sunt mai putini de 19 mln” etc.
  In acelasi timp, uslistii au facut „prezenta” la vot de +200% in unele judete.
  Este o tactica curat comunista „a la Chisinau”…

  De asemenea, prin declaratiile lor antieuropene, liderii uslisti au bagat in sperieti pe basarabeni, care tocmai tind spre Europa, caci altfel trebuie sa ramana vesnic in bratele Rusiei. (Tocmai asa cum pledeaza si comunistii de la Chisinau.)
  Deci – daca nu este Europa, trebuie sa ramana Rusia, fapt inimaginabil printre romanii basarabeni.

  Ar mai fi si alte argumente care denota asemanarea intre USL de la Bucuresti cu PCRM de la Chisinau.
  Bunaoara – canale TV (Antena3 si Realitatrea) la fel de mincinoase si manipulatoare ca si NIT TV al comunistilor de la Chisinau etc. etc. (Schimbarea regulelor de joc in timpul si mai ales dupa terminarea jocului. presiuni enorme pe institutii independente etc.etc.)

  Aceasta stare de fapt, dar si perspectiva ei ii va pune mereu pe basarabeni sa fie cu Basescu, care prin acctiunile sale arata ca este tocmai modelul comportamentului asteptat de basarabeni.

  Dar d-ta, dle Popescu, ce argumnte anti-Basescu ai in afara de spusele ridicole „peste 7 milioane au votat impotriva lui Basescu” si „romanii sunt la numar mai putini de 18 mln”?

  Cum puteti vehicula asemenea „argumente”, cand nici unul nici altul nu oricum vorbesc despre victoria USL, deoarece>
  legea democratiei romanesti spune ca trebuiesc la urne 50%+1 si nu „7,4 mil.”,
  adica USL a pierdut si anume aceasta trebuie sa se discute intr-un stat de drept, fara schimbarea accentelor, adica fara o moua violare a creierilor cetateanului (Te-ai dat si d-ta violat in felul acesta)…

 13. Te uiti la USL si vezi PCRM

  Te uiti la Ponta-Antonescu si-i vezi pe Voronin-Tkachiuk

 14. @sss

  Argumentele mele impotriva presedintelui Basescu sunt cele invocate intr-un raspuns dat unui cititor al blogului meu (http://mipopescu.wordpress.com).
  Le gasiti acolo daca va intereseaza, nu o sa le mai „Copy & Paste”.
  Legat de credibilitatea reprezentantului PDL, ca al diasporei nu poate fi vorba, senatorul Viorel Badea, care este atat de iubit de basarabeni voi arata cat de credibil poate fi, care a parcurs in mai putin de doua luni traseul PDL-PNL-PDL.

  Cat despre comunismul USL fata de PDL iata cateva comparatii privind sefia executiva din cele doua grupari politice in 1989:
  USL
  Ponta – 17 ani (elev);
  Antonescu – (student) n-a- fost membru de partid;
  Corlatean – (student) n-a fost membru de partid

  PDL:
  Blaga – secretar PCR
  Basescu – securist al agenturii de la Anvers
  Macovei – procuroare si membra PCR

  Concluzia este ca cei care inca sunt nostalgici, sau poate nu stiu ce-i ai comunismul sau securitatea sustin PDL-ul

  Gresiti fundamental. Legea democratie spune ca MAJORITATEA hotaraste. Democratia nu limityeaza conditiile de exprimare a vointei poporului prin stabilirea unui prag minim de votare.
  Orice ingradire a conditiilor de votare, deja inseamna stirbire a democratiei. Cine nu se prezinta, inseamna ca se abtine si atunci se face raportul intre voturile PRO si CONTRA.

  Iata si cateva intrebari concrete la care poate aveti raspuns:
  1. Stiti cine a conceput Legea Cetateniei pentru basarabeni si cine a prezentat initiativa legislativa (nume si partid)?

  2. Cum doresc basarabenii sa adere la UE, prin forte proprii, sau integrandu-se in Romania? Aveti si argumente intr-un sens sau altul?

 15. Mircea,

  Miroase (pute) de la neatale a comunist…

  Eu consider că un fost comunist este totuși mai puțin periculos, decât un viitor comunist…Iliescu, secretarul PCRului nu te derangează ???

  Năstase, pușcariașul nu te deranjează ???

  Hrebe, pușcariabilul nu te deranjează ???

  Crin Antonov, uzurpatorul, turnător al securității, nu te deranjează ???

  Ponta, plagiator+uzurpatorul, nu te deranjează ???

  Toată liota de PSDei nu te deranjează ???

  Dacă nu e clar cu neatale !!!

  Apropo ia să vezi zici ce zice despre ”istoricul” Crin Antonov un DOMN și istoric cu renume Neagu Djuvara…

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5266378-interviu-neagu-djuvara-suntem-guvernati-esalonul-doi-partidului-comunist.htm

  Iată ce spunea dl Djuvara ceva mai devreme acest OM…

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5266378-interviu-neagu-djuvara-suntem-guvernati-esalonul-doi-partidului-comunist.htm

 16. @Ciobanu Valer

  Daca vreti sa va sustineti o parere, o veti sustine indiferent de realitati si veti inchide ochii la pacatele celor pe care-i sustineti.

  In primul rand, atacandu-ma pe mine nu realizati nimic, deturnati doar atentia de la subiectul referendumului, incercand sa ma „pictati” prin filtru dumneavoastra partizan, deci deformat, fara sa aveti un singur argument in favoarea alegatiilor dumneavoastra. De obicei, acest gen de mesaj public se numeste CALOMNIE.

  In al doilea rand, justificandu-i pe comunisti, deci pe cei care intr-adevar gandesc prin prizma unei doctrine pe care au parcticat-o ca membri ai celui mai criminal partid care a existat in spatiul romanesc, tocmai dumneavoastra va situati, poate involuntar, in tabara comunista si va dovediti ipocrit, infierandu-i pe altii de racilele comunismului criminal.

  Pana una alta, majoritatea romanilor au votat pentru destituire.

  Cei care n-au votat, inseamna ca, fie au boicotat, fie n-au avut o statie de vot pe-aproape (vezi, o singura statie de vot pe o raza de sute de mile pentru zeci de mii de romani – poate chiar 100.000 – din sudul Californiei), fie au fost bolnavi, batrani cu Alzheimer, etc, etc)
  In acest caz, este cinstit sa socotim ca din cei 52%, care nu s-au prezentat la vot, ar fi 50% pro demitere si 50% contra demitere, deci cam 26% Pro si 26% Contra din populatia romaneasca cu drept de vot.
  Privind lucrurile astfel rezulta:
  79% voturi DA din 48% prezenta inseamna cca. 38%
  Adaugand jumatate din 52% absenti, adica un alt potential de 26%, potentialul celor care ar fi votat DA ar fi 38+26=64%
  Potentialul celor care ar fi votat NU ar fi restul de 36%.

  Cumva, datele corespund si cu estimarile lui Basescu care spunea ca cei care ar vota pentru mentinerea lui la presedintie este undeva peste 30%.

  In orice caz, lasnd la o parte supozitiile, neprezentarea la vot echivaleaza intr-o democratie, cu abtinerea si se iau in considerare doar voturile pro si contra. Si acestea dovedesc ca cei care-l sustin pe Basescu se afla in minoritate.

 17. Dle Popescu, chiar imi pare rau ca v-ati legat la ochi.
  De altfel, pana aici v-am citit mereu si v-am dat dreptate la multe lucruri, insa nu pot fi de acord cu spusele Dvs de aici.

  Pana trec sa citesc raspunsurile Dvs de pe blog (despre Basescu) va raspund eu la celelalte:

  In primul rand, despre Viorel Badea nu v-am scris nimic, deci nu trebuia sa-l invocati aici.
  Cand l-am ales, nici nu stiam ca el e din PDL (pentru PDL n-am votat nici o data), iar acum nici nu ma intereseaza ca oricum nu-l mai votam – e dintre cei care “paraziteaza” pe votul alegatorilor.

  Uite, aici este important!
  Dvs spuneti ca la 1989 Ponta era elev, Antonescu era student…
  Iar Blaga era secretar PCR, Makovei -membra a PCR s.a.m.d.

  Mai intai v-as intreba – de unde aveti date (concrete) ca Basescu a fost “securist al agenturii de la Anvers”?
  De la Voiculescu, cumva (Antena3 – ba inca si in vreo peioada electorala)?
  Din spusele cuiva care a vrut sa-l denigreze?
  Sau din vreo institutie oficiala (CNSAS etc.)?

  Deoarece este binestiut: CNSAS a stabilit ca Basescu n-a facut politie politica (vezi decizia CNSAS din septembrie 2006).

  Dvs insa cunoscand acest lucru, trisati, si oricum il declarati “agent”.

  Numai ca si aici ar trebui sa se pronunte o instanta oficiala, ceia ce nu s-a intaplat, din 2 considerente:
  1. Nu exista asemenea institutie care sa fi declarat ceia ce DVS sustineti (si tirajati) in mod denigrator;
  2. Ar fi putut sa se pronunte doar institutia pt care el a lucrat. Numai ca in toata lumea, serviciile secrete nu-si denunta agentii, deci
  3. Nimeni nu poate sa stie daca Basescu a fost sau n-a fost “agent pt Anvers”.

  De ce sa-l denigrati, atunci, in cor cu Voiculescu (Antena3), care este un “Felix” cu acte in regula. (Voiculescu a fost declarat agent-securist oficial de catre CNSAS).

  Vedeti ca in aceasta campanie electorala nici mincinosul Ponta nu si-a permis sa-i “aminteasca” lui Basescu precum ca acesta ar fi fost “securist al agenturii de la Anvers”.
  Ponta a avut totusi mai multa demnitate civica la cest capitol,
  Dumneavoastra insa ati lunecat in barfa!..

  Sau poate chiar credeti in ceea ce afirmati, dle Popescu, vsv de Basescu?
  Atunci este trist de tot si nu mai face de disccutat cu Dvs.

  Dar cred ca lucrurile le cunoasteti bine, doar ca sunteti un trishor impardonabil!

  Mai departe.
  Faptul ca la 1989 Ponta era elev, iar Blaga secretar PCM – nu constituie argument “pana la moarte”.

  Privim la actiunile acestora din zilele curente si nu din 1989.
  Hai sa mai discutam un pic despe ele si numai despre ele.

  Tocmai actiunile de astazi ale lui Ponta sunt de stil comunist: minciuna, manipulare, duble declaratii, trisari, erodarea statului de drept, deturnarea increderii europene, caderea leului, faraudare de 250% la vot, presiuni asupra CCR etc.etc.

  Tocmai actiunile de astazi ale lui Blaga, Macovei, in special ale “securistului” Basescu sunt civilizate si ele nu pot fi neglijate.

  Nu mai trisati la acest capitol, dle Popescu, ca nu va ia nimeni in serios.

  Noi aici, la Chisinau, avem fosti membri ai PCUS, chiar fosti secretari, care sunt adevarati patrioti romani, domnule.
  Si in acelati timp, niste Ponta-Tonta maruntei si tineri, fara scoala PCUS, sunt niste puslamale adevarate, Domnule, asa cum se intampla si la Bucuresti!

  Adica, cu acest “argument” pe noi, basarabenii, nu poate sa ne ia nimeni, si nu ne veti manipula nici o data, deoarece (repet)
  Actiunile care se vad astazi vorbesc despre felul de a fi al omului, si nu faptul ca a fost comunist, utecist, pionier sau “agent”.

  Deci, ati facut o concluzie gresita, atunci cand afirmati, citez: “poate nu stiu ce-i aia comunismul sau securitatea sustin PDL-ul”.

  Mai departe,
  Regula democratiei nu consta (doar) in afirmatia Dvs trasa de par, precum ca “MAJORITATEA hotaraste”.

  Regula democratiei spune mai intai ca “A vota sau a nu vota este dreptul fiecarui individ”.
  Prin urmare, daca a votat MINORITATEA – atunci aceasta minoritate sa-si asume consecinta.
  Adica – 8,5 mln alegatori veniti la referendum (46,24%) constituie minoritatea corpului de alegatori si trebuie tratatati ca atare.

  In fine, regula democratiei inseamna in primul rand respectarea LEGII.

  Legea referendumului spune despre 50% prezenta, in timp ce ALEGATORUL ESTE IN DREPT SA SE PREZINTE SAU SA NU SE PREZINTE LA URNA DE VOT!

  Cel care insa nu s-a prezentat la urna nu trebuie exclus din cont, ca sa vehiculati mereu 87%x11%.
  Numai politicienii manipulatori si mincinosi pot aborda problema in felul acestor 87%x11%.
  Si Dvs sunteti cu ei, tot numarand “voturile PRO si CONTRA”, fara a-i lua in considerare pe cei care si-au exercitat dreptul de a nu se prezenta….
  Degeaba!
  Pana la urma, vedeti, Curtea Constitutionala a respins acest argument, lasand pe tapet doar “veridicitatea listelor”, dar si asta imi pare o cedare in fata celor cu trisarile.
  E simplu si aici. Nu va mai prefaceti ca nu intelegeti.

  La intrebarile DVS va raspund, fara a fi documentat momentan:

  1. “Legea cetateniei pentru basarabeni”…
  Nu cred ca exista asemenea lege. Cred ca mai degraba va referiti la Legea redobandirii cetateniei romanesti, care a existat intotdeauna. Oricum, basarabenii isi redobandesc cetatenia inca de la inceputul anilor 90, adica de atunci cand FSN era majoritar….

  2. Noi, basarabenii dorim UNIREA cu ROMANIA. Numai astfel vom fi in UE!
  Alta cale este un fel de “floare la ureche” cum se spune pe la noi.
  Alta cale este un fel de politica USL-iata la Chisinau (Filat-Ghimpu-Lupu-Voronin etc.).
  Adica, si partidele de la Chisinau stiu a-i manipula pe cetateni.
  Acestea, in stilul USL, ii manipuleaza pe oamenii de aici precum ca
  “Respublika Mol(ot)ova” ar putea sa se integreze in UE ocolind Romania…
  Prostii!

  Numai prin UNIRE cu ROMANIA putem sa ajungem si noi, basarabenii, sa fim europeni.
  Dar tocmai de la acesta UNIRE USL ne indeparteaza zilele acestea!

 18. @sss

  Nu are rost sa mai continuam dialogul pe aceasta tema, deoarece parerile noastre sunt total divergente si niciunul nu va putea fi convins.
  Din nenorocire, societatea romaneasca este mai dezbinata decat oricand si vor trece multi, multi ani pana cand aceste rani deschise de politica dezbinatoare a lui Traian Basescu se vor cicatriza.

  S-a injectat prea multa ura in sufletele romanilor si suntem in pragul unei tragedii nationale.
  Societatea romaneasca a ramas fara un ideal si fara un centru si simbol al unitatii nationale, gasindu-se in pragul colapsului.
  Iar noi suntem parte a acestei societati total debusolate.

  Poate doar Monarhia, asa cum a facut-o si in trecut, ar mai putea sa-i uneasca pe romani.

  Mircea Popescu

 19. Ba are rost sa continuam, dle Popescu!

  1. Pentru ca suntem dezbinati (de Basescu, dar mai ales de Ponta Antonescu-Iliescu-Nastase…)

  2. Pentru a contracara ura injectata de preferatele Dvs Antena3 si Realitatea (aici in Basarabia – NITTV)

  3. Societatea romaneasca (Dvs trisati si aici) are idealul integrarii europene, iar centrul de si simbolul unitatii nationale ramane istoria si patrimoniul cultural ale neamului nostru.

  4. Colapsul l-a adus in ultimile luni USL prin demagogie, minciuna si actiunile sale revansarde, fara a tine cont de chiar viitorul imediat al Romaniei.

  5. Monarhia a unit romanii, dar a dezmembrat Tara…

  Era mai bine daca recunosteai pozitia Dtale vulnerabila si modul in care ai neputinta de a recunoaste caracterul nefasc al liderilor USListi.

  Adevarat a spus cineva:

  Privesti la USL si vezi PCRM…

  Deschide ochii, dle Popescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *