Pozitia PNL din Republica Moldova fata de referendumul de la 29 iulie din Romania


Partidul National Liberal a reaparut in anul 2006, in a treia sa formula ca entitate politica dupa proclamarea Independentei si fiind inregistrat la Ministerul Justitiei in anul 2007. Unul dintre scopurile programatice ale PNL din Republica Moldova ramine omogenizarea spatiului politic din cele doua state romanesti. Aceasta se poate obtine prin cooperarea dintre partidele din Romania si Republica Moldova pe dimensiunea afilierii doctrinare internationale.

Echipa care a reconstituit, in 2006, PNL din Republica Moldova, a optat pentru continuitatea liberalismului romanesc, inclusiv pentru simbolurile national-liberale din dreapta Prutului, si pentru continuarea operei de refacere a unitatii nationale romanesti, asa cum a facut-o, de-a lungul istoriei, Partidul National Liberal din Romania. Din aceasta echipa fac si acum parte primul presedinte al PNL din Republica Moldova, Andrei Iuri-Apostol, si al doilea presedinte al PNL – Mircea Rusu. Echipele national-liberale precedente, in special pina si dupa aparitia Partidului Liberal (formula anterioara actualei formatiuni parlamentare si diferita de aceasta), ca si dupa aparitia Aliantei “Moldova Noastra”, au cooperat cu echipele fostelor formule ale PNL din Romania, conduse de persoane publice cunoscute, printre care Radu Cimpeanu, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Teodor Melescanu si altii.

Dupa eliminarea national-liberalilor din AMN, Partidul National Liberal din Romania a cooperat prioritar cu partidul parlamentar AMN, doar sporadic si cu PNL din Republica Moldova. Presedintele PNL din Republica Moldova a fost invitat la Congresul PNL din Romania care l-a ales pe Calin Popescu-Tariceanu presedinte al formatiunii. Insa cooperarea nu a continuat.

Ulterior, noul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a adresat doua mesaje de sprijin si salut PNL din Republica Moldova – in alegerile din 28 noiembrie 2010 si delegatilor Congresului al III-lea al PNL, care a fixat obiectivul unionist. Atunci, Crin Antonescu a invocat “speranța idealului istoric al românilor de pe ambele maluri ale Prutului”. PNL din Republica Moldova a apreciat aceasta invocare a idealului tuturor romanilor de reintregire a neamului.

PNL din R.Moldova, partid extraparlamentar, care a sprijinit partide liberale “cu sansa” in diferite scrutine, neangajat printr-un acord intre cele doua formatiuni omonime de pe ambele maluri ale Prutului, l-a sprijinit pe deplin si activ pe candidatul Nicolae Dabija in ultimele alegeri parlamentare din Romania, pe Crin Antonescu, in alegerile prezidentiale, si pe candidatii national-liberali la europarlamentare.

Din februarie 2012, PNL este membru al Consiliului Unirii, o platforma unionista ce intruneste partide de pe ambele maluri ale Prutului, avind obiectivul unionist in programele lor, ca si asociatii romanesti si romani simpli din Romania, din teritoriile istorice romanesti si din comunitatile romanesti de peste hotare. Toti acestia au optiuni politice diferite, insa pledeaza integral si puternic – fapt pentru care s-au inscris, sprijina si activeaza in cadrul Consiiliul Unirii – pentru obiectivul reintregirii neamului, pentru ideea unitatii nationale romanesti. Pornind de la aceasta realitate, Consiliul Unirii saluta entitatile politice din dreapta Prutului, ce pledeaza pentru Reunirea Republicii Moldova cu Romania.

PNL, parte a Consiliului Unirii, in preajma referendumului, ii indeamna pe romanii basarabeni cu cetatenie romana sa participe masiv la vot si sa isi exprime liber optiunea, urmare a unei informari adecvate despre adevarata situatie din Romania. Un cetatean roman, european este obligat sa fie ca curent cu evenimentele si sa voteze in cunostinta de cauza.

PNL, ca parte a Consiliului Unirii, a cerut cooperare intre Comisiile Electorale din cele doua state romanesti, sporirea numarului sectiilor de votare, accesul candidatilor romani si la televiziunile din stinga Prutului, pentru ca romanii de aici sa fie cit mai informati asupra optiunilor partidelor politice din Romania.

PNL, la fel ca si Consiliul Unirii, asteapta de la clasa politica romaneasca un exemplu de coabitare politica, daca va fi cazul, neacceptind partidele avind membri ce au probleme cu legea. PNL asteapta ca partidele politice din Romania sa manifeste interes, sa sprijine si sa opteze pentru ca Basarabia sa revina la Patria-mama.

PNL, alaturi de Consiliul Unirii, invita toate partidele din Romania sa sprijine mesajul unionist, sa faca – de fiece data – mai mult pentru basarabeni decit guvernarile plecate, sa devina avocatii in Europa ai romanilor din Republica Moldova si sa le explice factorilor europeni de ce poporul roman trebuie sa fie impreuna, intr-un singur stat, ca si poporul german.

Consiliul Unirii a inaintat Presedintiei, Parlamentului, Guvernului propuneri privind modificarea legislatiei electorale a Romaniei, pentru a se asigura o reintegrare cit mai rapida si completa a basarabenilor in societatea romaneasca.

Partidul National Liberal, care este astazi un partid extraparlamentar, dar foarte activ in societatea moldoveneasca, ramine mereu disponibil pentru dialog politic si pentru omogenizarea spatiului politic de pe cele doua maluri ale Prutului. PNL spera ca, intr-o zi, – dupa realizarea visului Reunirii Republicii Moldova cu Patria-mama -, sa redevina o filiala a PNL din Romania, asa cum a si reaparut, acum 20 de ani, in spatiul dintre Prut si Nistru, dupa ce naţional-liberalii din Basarabia, sub regim sovietic, fusesera persecutati, deportati, exterminati.

PNL spera ca mesajul unionist va favoriza, si nu va impiedica, omogenizarea spatiului politic romanesc, va facilita transmiterea catre Uniunea Europeana, Consiliul Europei, OSCE, ONU si NATO a aspiratiei, realizabile, a romanilor de unitate nationala.

Pozitie adoptata de Biroul Permanent Central al PNL pe data de 19 iulie  2012.

Loading Facebook Comments ...

31 Comments

Add a Comment
  1. Tombolă USL pentru referendum: „Mai multe voturi, mai multe şanse de câştig”

    Liderii USL consideră că au găsit strategia prin care să obţină numărul necesar de voturi pentru demiterea lui Traian Băsescu: la tombolele pe care le organizează pentru participanţii la referendum vor avea şanse de câştig doar cei care votează de mai multe ori. „Cei care votează o singură dată nu vor primi bilet pentru tombolă”, a decretat Victor Ponta.
    „Suntem fix în perioada concediilor, deci trebuie să încurajăm turismul electoral. Toţi românii trebuie să ştie că mai multe voturi înseamnă mai multe şanse de câştig la tombolele noastre. Iar premiile de la tombolă vor fi acordate doar dacă Băsescu este demis în urma referendumului”, l-a completat Crin Antonescu.
    Liderii USL au gândit şi o serie de măsuri care să faciliteze votul multiplu. Astfel, distanţa dintre secţiile de votare nu trebuie să fie mai mare de 100 de metri, astfel încât românii să nu piardă prea mult timp pe drum. De asemenea, fiecare secţie va avea un ghid, care îi va îndruma pe votanţi spre următoarea cea mai apropiată secţie de votare.

  2. @luca
    Inteleg ca-i o gluma, dar modul dumneavoastra de prezentare aduce tare mult cu diversiunea.

  3. aburel de la Iasi

    luca, din ce in ce mai multi romani hotarasc sa ne se prezinte la vot. Ceea ce se organizeaza acum de catre pucistii pontisti si antonescieni nu este un referendum, ci un circ grotesc care, din pacate, ne costa enorm. Iar pe pucisti ii va costa puscaria dupa asa-zisul referendum. Asa ca dna Pavlicenco, sfatul meu este sa nu va amestecati in circul pucistilor pontisti si antonescieni pentru ca veti iesi sifonata rau. Basescu se va intoarce la Cotroceni, 100%. Ce veti face dupa aceea?

  4. aburel de la Iasi

    Scuzati va rog greseala. Rectific: luca, din ce in ce mai multi romani hotarasc sa NU se prezinte la vot.

  5. Practic conform sondajelor , Traian Basescu va ramane in continuare presedinte al Romaniei, dar numai in conditiile in care Romanii vor boicota referendumul si nu se vor prezenta la VOT.

    Cei care il sustin pe Traian Basescu au declarat la Unison ca nu vor veni la Vot pentru a nu legitima lovitura de stat aflata in desfasurare in Romania.
    ––––––––––––––––––––––––
    Singura solutie a lui Traian Basesc:

    A NU SE VENI LA REFERENDUM.

  6. Crin Antonescu: “Protectorul românilor nu va mai fi Sfântul Andrei, ci Moş Ene”

    Preşedintele interimar a anunţat azi o nouă măsură, menită a rupe cu moştenirea grea a regimului Băsescu. Crin Antonescu a declarat într-o conferinţă de presă la prima oră (15.00) că vrea să renunţe la Sfântul Andrei ca protector al românilor, deoarece are un nume extrem de banal şi uşor de confundat, plus că oricum poporul nostru a făcut suficiente pentru el înălţându-i o peşteră.
    În locul Sf. Andrei, liberalul l-a propus ca protector al României pe Moş Ene, despre care spune că e o figură supranaturală cu puteri mult mai mari, la vremea lui tămăduind de insomnie mii de oameni care îl aveau pe Nedormitul în ei. Preşedintele interimar mai spune că el de ani de zile l-a primit pe Moş Ene în inima sa şi întotdeauna Moşul i-a sărit în ajutor la ceas de cumpănă, când stătea în pat de 10 minute şi se întreba de ce nu mai vine somnul odată.
    “Marele avantaj cu Moş Ene”, a încheiat Crin Antonescu, “este că nu e sărbătorit doar o dată pe an, pe 30 noiembrie, ci seară de seară, de pe la 7.”

  7. . Presa a descoperit că în tinereţe Crin a predat nu doar istoria, ci şi franceza. Prima expresie pe care le-o preda elevilor era “Voulez-vous coucher?”

  8. . Prin clasa a 3-a, pe Ponta l-au prins copiind linia la caiet.
    . Când nu-și făcea temele, Ponta se scuza la învățătoare că i-a mâncat Băsescu caietul.
    . Când era la gimnaziu, Victor Ponta a fost prins copiind la o dictare!
    . Ponta era atât de înnebunit să copieze, că o dată a copiat și nota patru din lucrarea unui coleg.
    . La ședințele cu părinții, Ponta se dădea om mare și se ducea în locul lui ta’su.
    . Toții copiii aveau cheie la gât, cu excepția lui Ponta, căruia părinții îi legau niște ghilimele.

  9. @ Mircea Popescu
    Diversiunele vin dinspre Cotroceni via Kremlin

  10. Nu as fi crezut , domnule Popescu, ca veti fi unul din propagandistii USL in Basarabia si diaspora.Mai ales dupa tornada ANTICONSTITUTIONALA abatuta intempestiv peste Romania. Nu este si nici n-a fost niciun moment cauza lui Basescu in joc.Cum de nu va dati sema de asta, ramane pentru mine o enigma.
    JOS COMUNISMUL !!ROMANI, NU LASATI USL SA PUNA MANA PE ROMANIA! NU PARTICIPATI LA REFERENDUM!
    NU VA LASATI INDUSI IN EROARE DE NIMENI SI DE NIMIC ! LOCUL ROMANIEI ESTE IN UNIUNEA EUROPEANA!

  11. @Titirez
    Pentru moment, in Basarabia, inclusiv pe acest forum, zburda propagandistii partidului minoritar PDL.
    Intrebarea este, de ce oare va este frica de referendumul popular, daca Traian Basescu nu si-a pierdut popularitatea sau legitimitatea?
    Oare si la alegerile parlamentare din toamna veti indemna la boicot daca favoritii dumneavoastra nu vor avea sanse sa mai aiba un cuvant de spus?

  12. Propagandist aghitprop mUSLamist pe acest forum este Domnul Popescu care manipuleaza făcând paralele între alegeri parlamentare de toamnă cu acest referendum-farsă
    P.S. Nu am votat PDL nici pe Basescu niciodata şi nici nu am de gând

  13. @luca
    Pe 30 Iulie veti putea, eventual, topai de bucurie pentru marea victorie si „legitimitate” obtinute prin neprezentare.
    Neprezentarea in fata poporului, va fi un act de curaj, nu de lasitate 🙂

  14. La Bucureşti din 1989 încoace niciun partid, nicio guvernare şi niciun Preşedinte nu prezintă interesele românilor. cu atât mai mult cele ai bucovinenilor şi basarabenilor.
    Nişte trădători. Corupţi, şantajabili

  15. @luca
    Concluzia, dumneavoastra? N-are rost unirea, nu-i asa 🙂

  16. aburel de la Iasi

    Dle Mircea Popescu, multi romani s-au inselat in ceea ce va priveste. Acum am deschis ochii. V-as ruga sa nu mai interveniti pe forumurile basarabene pentru ca nu mai aveti crezare. Nici eu nu am votat PDL si Basescu, dar acum, din doua rele il aleg pe cel mai mic. De fapt nu aleg nimic pentru ca eu si tot mai multi roman nu ne putem da girul unei lovituri de stat. Ponta si Antonescu nu sunt decat niste pucisti care, mai devreme sau mai tarziu, vor infunda puscaria.

    Iar in ceea ce-l priveste pe Antonescu, acesta a fost profesor de istorie in satul Serbotesti, comuna Solesti (atunci comuna Valeni), jud. Vaslui. Interesati-va ce fel de om a fost ca profesor in acel sat.

  17. @ Mircea Popescu
    Unirea va fi. Cu or fără trădători.

  18. @aburel de la Iasi

    Sa inteleg ca forumurile basarabene reprezinta punctele de vedere PDL care nu permit decat pozitii pro-Basescu si pro-PDL?
    Nicio problema, va fac pe plac.

  19. DEZVALUIRILE MARTIRILOR NEAMULUI NOSTRU:

    PROZATORUL NICOLAE RUSU / CHISINAU/
    http://www.formula-as.ro/2008/831/spectator-38/nicolae-rusu-interesul-rusiei-fata-de-basarabia-pare-infinit-mai-mare-decat-interesul-romaniei-10029
    ––––––––––––––––––––––––––––––––-
    1.
    dupa 1989:

    A inceput o campanie furibunda, de discreditare a breslei scriitoricesti, de distrugere din interior a Uniunii, de eliminare fizica a celor mai “inraiti” patrioti basarabeni.
    – Poetul Mihail Garaz,
    – scriitorul Ion Gheorghita,
    – cineastul Ion Mija si altii
    au fost ucisi de criminali necunoscuti pâna azi.

    – Poetului Dumitru Matcovschi i s-a inscenat un accident de TIR si a scapat cu viata in mod miraculos, dupa ce a stat patru luni in coma. Se crede ca a fost salvat prin rugaciunile sutelor de oameni care, pe parcursul a peste 120 de zile, au vegheat si s-au rugat ceas de ceas, la fereastra spitalului in care agoniza.

    Rar sa fi scapat vreun scriitor mai important nebatut sau neschilodit de “necunoscuti”.

    – Nicolae Dabija a fost batut de cel putin patru ori, chiar si cand era deputat.
    – Si scriitorul Alecu Renita, fost deputat al “Partidei Nationale” (Frontul Popular), a fost amenintat de nenumarate ori, fiindu-i atacat domiciliul de grupuri inarmate cu rangi de metal.

    – In fine, prozatorul Nicolae Rusu a suferit chinuri groaznice si indelungate, dupa ce un barbat necunoscut i-a aruncat, intr-o seara, un borcan de vitriol in fata.
    ————————————————-
    2.
    Re-Unirea cu România:

    – Ion Hadarca, vicepresedintele Parlamentului, a carui poveste completa, desi promisa, nu a fost nici pana astazi data publicitatii, a mers in fruntea unei delegatii la Bucuresti, in 1990, la Ion Iliescu.
    „Ce sa facem, domnule presedinte Iliescu?
    Cum e mai bine sa declaram Unirea?
    Sa procedam tot ca in 1918? Invatati-ne!”.
    Raspunsul il stiti:
    „Mai baieti, n-o luati chiar asa, nu va pripiti cu unirea…
    Sa mai vedem…, sa mai asteptam…, sa mai cantarim lucrurile…,
    nu ne puneti si voi sula-n coasta…”.
    Basarabenii s-au intors cum au plecat si, de atunci,
    toate au luat-o in jos in privinta democratiei republicii noastre.
    Iar ca sa ne taie orice „pohta” de reintregire,
    fortele imperiale au declansat razboiul din Transnistria.
    Cum sa te mai unesti cu o provincie macinata de un
    razboi intern? Am ramas doar cu speranta si cu podurile de flori,
    iar mai incoace, cu gardul de sarma ghimpata pus de Voronin pe malul stang al Prutului.
    Cu toate astea, sunt sigur ca reintregirea tarii se va produce in curând.
    Sper s-o apuc si eu.
    –––––––––––––––––––––––––-
    3.
    1992: Razboiul cu Rusii la Nistru:

    Culmea este ca armata basarabeana, condusa de generalul român Ion Costas,
    castigase pe toate fronturile, inclusiv o parte importanta a Tiraspolului,
    cand a venit ordinul de retragere dat de Chisinau /Mircea Snegur/
    Moscova intrase in panica, cazacii ei fiorosi erau viteji numai in fata civililor,
    ajutorul Armatei a 14-a se dovedise insuficient in fata patriotismului si vitejiei tinerilor nostri, asa ca d-l Eltan l-a sunat pe d-l Snegur si i-a cerut imperativ oprirea luptelor.
    Astfel am pierdut si razboiul, si Transnistria.
    –––––––––––––––––––––––––
    4.
    – Purtati urme de arsura grava pe fata. Lumea stie ca ati fost atacat de un necunoscut,
    cu un borcan de acid sulfuric, pentru atitudinea dvs. nationala.

    – Am descoperit o retea care urmarea sa distruga Uniunea Scriitorilor din interior, „clatind” bani, cum se spune la noi, prin conturile Uniunii. Avand multe incaperi nefolosite, Uniunea le inchiriase unor serele-uri, iar persoane suspecte au fost angajate prin trafic de influenta, inclusiv la contabilitate. Practic, fortele imperiale si comuniste au cautat orice metoda de compromitere si scadere a extraordinarei credibilitati a Uniunii noastre, ca pedeapsa pentru rolul ei in declansarea miscarii nationale.
    „Iata”, ar fi dorit sa scrie fostii kaghebisti in ziarele oficiale, „Uniunea voastra clateste bani murdari! Scriitorii vostri intelepti si eroici se comporta ca mafiotii”. Dar acest lucru, din fericire, nu s-a intamplat. Am platit, pentru interventia mea in timp util, cu 18 operatii de transplant de piele, cu multe luni de spitalizare, dar nu-mi pare rau. Un rol insemnat l-au avut in ordonarea acestui act criminal si articolele mele incendiare din „Literatura si Arta”.

    Poate eu am fost mai norocos, deoarece altii,
    pentru mai putin, au platit cu viata.

  20. oameni buni,
    ce ne indeamna acum Pavlicenco e sa mergem la vot ca sa fie validat referendumul! Validarea referendumului va duce la demiterea lui T Basescu.
    Prin urmare mesajul postului e ca PNL Moldova sustine coalitia monstruoasa a USL-istilor care in 2 luni de zile a aratat clar de ce sunt in stare si au distrus din temelie reformele Monicai Macovei in domeniul justitiei (reforme fara de care Romania nu mai intra in UE ) iar Basescu in RO si-a pierdut popularitatea pentru taierile in sectorul bugetar pentru a micsora cele 3 miliarde e euro deficit bugetar ce se acumuleaza in fiecare an pe poporul roman.
    Tineti minte un lucru: demagogia si dorinta de unire NU SUNT INCOMPATIBILE.

  21. Mai mare hoţ decît Băsescu nu există.În RM se ştie mai puţin de hoţiile şi delapidările lui pe cînd era „moreak”,primar general,ministru şi mai recent preşedinte peste o ţară pe care a furat-o şi a sărăcit-o.De ce nu vă întrebaţi pe ce bani şi-a făcut-o europarlamentar pe fiică-sa?

  22. DE CE TREBUIE DEMIS

    DE CE TREBUIE DEMIS MONSTRUL MAFIOT TRAIAN BASESCU LA REFERENDUMUL DIN “29 IULIE2012″ SI TRIMIS LA PUSCARIA RAHOVA:

    A VANDUT INTR-UN MOD MAFIOT FLOTA NATIONALA A ROMANIEI DE 310 NAVE COMERCIALE SI 46 NAVE DE PESCUIT OCEANIC INTRE 1992-2000 SI A LASAT PE DRUMURI PESTE 20000 DE NAVIGATORI SI FAMILIILE ACESTORA .
    A IMPUS CELEBRA ROVINIETA FURAND IN ACEST FEL BANII CELOR CARE PLATEAU TAXA.
    A JEFUIT CONTURILE CFR SI A DAT AFARA ANGAJATII ACESTEI COMPANII NATIONALE.
    A JEFUIT SI A PRODUS DOAR SCANDAL LA PRIMARIA CAPITALEI.
    SI-A DAT SINGUR O CASA IN STR.MIHAILEANEANU DIN CAPITALA
    A BAGAT ZAZANIE SI A INCAIERAT LA MODUL PRIMITIV TOATE CATEGORIILE SOCIALE,PROFESIONALE,POLITICE DIN ROMANIA DIN POZITIA DE PRESEDINTE AL STATULUI.
    A PRODUS DIFERENDE POLITICE SI DE RESPONSABILITATE JURIDICA CU TOTI PRIM-MINISTRII ROMANIEI.
    A DUS O POLITICA DE REVENIRE A METODELOR FOSTELOR SERVICII DE SECURITATE COMUNISTE IN VIATA PRIVATA A ROMANILOR.
    A DISPUS IN MOD TOTAL ILEGAL SI AUTOCRAT TAIEREA SALARIILOR BUGETARIILOR,PENSIILOR,ALOCATIILOR DE SOMAJ,DE MATERNITATE,A ORICAROR TIPURI DE SPORURI SALARIALE.
    A CERUT PENSIONARILOR SA IASA CAT MAI REPEDE DIN SISTEM PE CALE NATURALA(MOARTE)
    A INCHIS DIN DISPOZITIA SA EXPRESA PESTE 100 DE SPITALE,PESTE 1000 DE UNITATI SCOLARE,TRIMITAND LA MOARTE SUTE DE SUFERINZI SAU REINSTITUIND IN ROMANIA ANULUI 2012 ANALFABETISMULUI PRIN INCURAJAREA ABSENTEISMULUI SCOLAR.
    A IMPUS CRESTEREA TVA LA 24%.
    A IMPUS UN NOU COD AL MUNCII SI UN NOU COD DE DIALOG SOCIAL DE FACTURA FASCISTOIDA,PRIN ASUMAREA IN PARLAMENT DE CATRE GUVERNUL BOC A ACESTOR LEGI.
    A IMPUS O NOUA LEGE A EDUCATIEI DE FACTURA FASCISTOIDA REDUCAND CADRELE DIDACTICE LA STATUTUL DE AGENTI ELECTORALI PENTRU PDL.
    A GIRAT FURTUL R.ANASTASE LA LEGEA PENSIILOR PRIN METODA 80=160.
    A GIRAT O CLICA OLIGARHIC-FINANCIARA CONDUS DE AMANTA SA INTIMA E.UDREA SI DE CELEBRI REGI AI ASFALTULUI .
    DETINE IN CONTURI DIN SINGAPORE,BAHAMAS,CAYMAN SI ALTE PARADISURI FINANCIARE O AVERE ESTIMATA LA PESTE 2 MILIARDE EURO ADMINISTRATE DE OAMENII SAI DIN UMBRA.
    DORESTE IN CONTINUARE DISPARITIA A PESTE 100000 PATURI DE SPITAL DIN 125000 EXISTENTE IN MOMENTUL DE FATA.
    DORESTE UN SISTEM PRIVAT DE SANATATE DOAR PENTRU CEI CU BANI.
    A MARTURISIT CA EL NU POATE CONDUCE O INSTITUTIE IN MOD DEMOCRATIC….

    SE POT ADAUGA MULTE SI MULTE ALTE MOTIVE CERTE PENTRU DEMITEREA ACESTUI MONSTRU CU CHIP UMAN…

    DE FIECARE DINTRE NOI DEPINDE CE VREM LA REFERENDUM: DICTATURA BASESCU-VOTEAZA NU / UN NOU INCEPUT PENTRU VIITORUL NOSTRU SI DEMOCRATIE-VOTEAZA DA

    VINO LA VOT SI EXPRIMA CE ITI DORESTI : DICTATURA OLIGARHIC-FINANCIARA SAU DEMOCRATIE SI VIITOR PENTRU COPII NOSTRII.

    ADAUGATI SI ALTE MOTIVE LA ACEASTA LISTA PENTRU DEMITEREA MONSTRULUI MAFIOT CU TRASATURI UMANOIDE TRAIAN BASESCU SI DATI MAI DEPARTE….

  23. Constantin Tanase: Un mit moldovenesc: Băsescu unionist

    Mai mulţi cititori mă întreabă cum voi vota la referendumul de duminică, 29 iulie, pe tema suspendării preşedintelui Traian Băsescu.

    Le-am răspuns acestora că votul este o chestiune „intimă” şi că fiecare votează precum îi dictează convingerile lui politice, idealurile despre trecut şi viitor, concepţiile despre societatea-model ş.a.m.d. Ştiu că acest răspuns nu-i mulţumeşte, accept că vor avea dreptate dacă îmi vor reproşa că noi, ziariştii, ne permitem în campaniile electorale să facem partizanat politic şi să-i învăţăm pe oameni cum să voteze. Totul e adevărat, numai că în cazul dat situaţia e alta. Am fost, sunt şi voi rămâne duşmanul „extrapolării”, „exportării” bătăliilor politice de la Bucureşti la Chişinău şi invers, deoarece, de regulă, bătăliile politice, nu numai la români, învrăjbesc societăţile, nu le consolidează şi unesc. În legătură cu aceasta voi aborda două probleme.

    Prima. Chestiunea suspendării lui Băsescu e privită în mod diferit în România şi în R. Moldova. Putem spune chiar că există doi Băsescu – unul e cel văzut de românii din România, şi altul – cel văzut de românii din RM. Tradiţional, românii din RM, moldovenii, au votat cu Băsescu. Cauzele sunt cunoscute şi nu voi insista asupra lor. Şi de data aceasta în RM cele mai multe voturi le va acumula, probabil, tot Băsescu. Indiferent însă cum se va vota, mai important este altceva, şi anume, prezenţa la vot a cetăţenilor moldoveni cu paşapoarte româneşti. Participarea activă a acestora la referendumul de duminică va demonstra gradul de implicare a românilor din RM în viaţa politică din România. Indiferent ce vor spune ei la referendum – DA sau NU suspendării lui Băsescu -, mai importantă rămâne participarea la vot, moldovenii demonstrând astfel că şi-au redobândit cetăţenia, în primul rând, pentru aceea că sunt români şi vor să participe la viaţa politică a Ţării şi apoi pentru a-şi rezolva alte probleme.

    A doua. Chestiunea UNIRII e un vis frumos pe care îl trăieşte acea parte de moldoveni care se declară unionişti. Pe visul acesta se face mare politică şi geopolitică la Chişinău, mai mulţi politicieni veroşi speculând pe sinceritatea şi naivitatea visătorilor. Din acest vis face parte şi mitul despre un Băsescu UNIONIST. Toţi fanii de la Chişinău ai lui Băsescu sunt convinşi că preşedintele român este unionist şi se pronunţă pentru UNIREA R. Moldova cu România. Acest mit a fost luat la înarmare de comunişti şi de coloana a cincea a Moscovei pentru a demonstra că, chipurile, România „imperialistă” vrea să înghită biata R. Moldova! Faptul că Băsescu nu a fost niciodată UNIONIST a fost reconfirmat recent chiar de acesta. Astfel, în cadrul recentei întâlniri cu ziariştii moldoveni Băsescu, surprinzător pentru unii, a spus ceea ce mulţi nu ar fi dorit să audă. Vorbind despre aceea că multe din problemele RM se vor rezolva mai uşor atunci când aceasta şi România se vor uni în interiorul UE, Băsescu a ţinut să facă imediat următoarea precizare: „Să nu fie o interpretare greşită – ne vom uni aşa cum suntem uniţi acum cu Bulgaria, Franţa, Germania”. (Am citat după textul colegului nostru N. Negru, din „Jurnal de Chişinău” de vineri, 20 iulie.) Subscriu şi eu la remarca lui N. Negru: „Altă dată nu părea să se teamă de „interpretări greşite”.

    De ce acum se „teme”? Pentru că, totuşi, Băsescu e un politician serios şi în situaţia politică în care se află acum consideră că e mai onest să rostească adevărul: intrarea R. Moldova în UE nu înseamnă deloc UNIREA cu România, ca în 1918, cum mint unii politicieni. Când unii vorbesc despre aceea că românii de pe cele două maluri SE VOR REGĂSI în UE, asta, de asemenea, nu înseamnă UNIREA R. Moldova cu România.

    „Şi totuşi, există iubire, şi totuşi, există blestem”, vorba poetului. Din cele de mai sus, nu reiese că mitul frumos al UNIRII trebuie interzis şi unioniştii să fie interzişi sau băgaţi la puşcărie. Nimeni nu poate să le interzică unioniştilor să viseze frumos, îndeosebi nu au acest drept alde Şelin, Formuzal, Stepaniuc şi „echipa”. Eu mi-am mai expus opinia în această problemă: crezul meu este că a lucra pentru UNIRE nu înseamnă numai să visezi frumos sau să organizezi „marşuri unioniste”; la etapa actuală, foarte complicată politic, turbulentă şi confuză, a dori UNIREA înseamnă să lucrezi pentru a face din R. Moldova un stat civilizat, cu cetăţeni conştienţi de identitatea lor naţională, un stat democratic, necorupt, prosper în care se respectă cu sfinţenie drepturile omului. Ştiu, asta n-o să placă unora, dar trebuie să înţelegem odată şi odată că numai cetăţenii unui asemenea stat vor putea decide corect când să se UNEASCĂ şi cu cine.

  24. Bineînţeles că Băsescu nu e unionist. Nici nu a fost.
    Dar cine este? Antonescu? Ponta? Voiculescu?
    Tot ce ştiu să facă aceşti băieţi e să se bată pentru ciolan.
    Se bat cu lovituri sub centură.
    Laşi şi TRĂDĂTORI !

  25. aburel de la Iasi

    Mircea Popescu: „@aburel de la Iasi: Sa inteleg ca forumurile basarabene reprezinta punctele de vedere PDL care nu permit decat pozitii pro-Basescu si pro-PDL? Nicio problema, va fac pe plac.”

    Nu-i nevoie sa-mi faceti pe plac, dle Mircea Popescu! Dv traiti in strainatate si nu intelegeti ce se intampla in Romania. Oamenii cu creier din Romania au de ales intre doua rele acum: Basescu presedinte si cei 2 pucisti. Ambele tabere sunt rele, deci. Totusi, o tabara e mai rea decat cealalta. Fereasca Dumnezeu sa acapareze pucistii si ultima reduta care li se opune si sa dea frau liber hotilor flamanzi, lacustelor si puscariabililor usl-isti si din gastile celelalte care constituie coalitia anti-Basescu. Oare nu sunt mai mult decat evidente minciunule prostesti perorate de ei in mass media? O fi si Basescu mincinos si rau, dar e un mincinos istet si un rau minuscul in comparatie cu ceilalti. Are o istetime naturala care lipseste pucistilor. Pentru ca daca erau destepti, asteptau frumos pana in noiembrie si castigau cu certitudine alegerile, in mod legal si european si fara sa antreneze Romania in scandaluri de anvergura europeana. In acest caz, si PDL-ul pleca in istorie, cam asa cum s-a intamplat cu PNTCD.

    Prin urmare, Ponta si Antonescu sunt mincinosi prosti, fara minte si naivi care vor da mana libera gastilor lor sa paraduiasca si sa vandalizeze Romania ca niste lacuste. Asta e purul adevar, si s-ar putea sa va convingeti de acest adevar chiar pana la inceputul anului 2013. Dumnezeu sa va ierte naivitatea!

  26. @aburel de la Iasi
    Astăzi Nu e obligatoriu să trăieşti la Bârlad(Vaslui) or Omaha, NE, USA ca să înţelegi ce fac politicienii la Bucureşti.

  27. aburel de la Iasi

    luca, totusi ca traitor in Romania, crede-ma ca stiu si inteleg mai bine cum stau lucrurile. Nu sunt membru al niciunui partid. Sunt neutru din punct de vedere politic iar ca profesor traiesc dintr-un salariu de bugetar (redus crunt de guvernarea Boc + Basescu), dar guvernantii pucisti care vor sa preia fraudulos statul roman ma ingrozesc. Si nu numai pe mine. Fereasca Dumnezeu de ajunga astia, dupa 29 iulie, sa dea frau liber lacustelor flamande din cele 5 partide coalizate.

  28. Dan Voiculescu: „Nu avem toată Puterea, pană nu luam şi Justitia”.

  29. Urmăresc cu mare atenţie evenimentele din România.
    Sunt indignat şi trist.
    Nu am crezut că politica românească este atât de murdară şi plină de ticăloşi.
    Nu l-am votat pe Băsescu, nu am votat PDL. Am sperat tot timpul să dispară aceste cioburi FSNiste PSD şi PDL. Nu eram fericit cu partidul pe care l-am votat. A prevalat deja fatalul romănesc „răul mai mic”.
    Nu pot accepta putsch-uri în stil sudamerican cu Constituţia în mână de 256 de parlamentari conduşi de o clica de ticăloşi.
    PNL s-a contopit cu PSD intr-o alanţă de interese meschine.
    Azi în România o Dreaptă cu valori naţionale şi democratice este aproape inexistentă.
    Frica de ruşi este atât de mare ca în 22 ani În Constituţie nu şi-a găsit loc Legea despre Unirea firească a tuturor românilor şi teritoriilor istorice şi juridice româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *