Conferinta de presa a PNL

Conducerea Republicii Moldova nu este expresia demnităţii noastre naţionale! 

Poziţia PNL faţă de şantajul imperial rusesc şi bîlbîiala guvernării liberal-democrate

Partidul Naţional Liberal a optat mereu pentru o poziţie demnă în relaţiile cu Rusia, care încă nu şi-a retras trupele de pe teritoriul statului nostru, conform angajamentelor internaţionale şi care asigură, prin aceasta, ca şi prin sprijinul material substanţial constant, existenţa unui regim separatist, neconstituţional în coastele Republicii Moldova. Această situaţie ne frînează de două decenii dezvoltarea economică şi socială, fiind o monedă de schimb în aranjamentele clasei politice servile de la Chişinău. PNL a cerut să fie expulzat din statul nostru Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, care a adus ofense grave românilor, istoriei românilor, trecutului nostru dureros şi demnităţii naţionale.

PNL consideră că lipsa de reacţie a Puterii la manifestările condamnabile ale diplomatului rus a condus la manifestările imperiale ale unui alt emisar, Dmitri Rogozin, trimisul Preşedinţiei ruse în Transnistria. Acesta a adus pe pămîntul românesc un ultimatum rusesc, exercitînd presiuni asupra Chişinăului pînă la limite care – de ce nu? pot conduce – şi asta e partea bună după principiul “tot răul spre bine” – la activarea supapei de siguranţă, care e lichidarea graniţei de pe Prut.

Ultimatumul rusesc include recunoaşterea Transnistriei ca parte egală în procedura de reglementare nistreană, fapt documentar încă din regimurile lucinschist şi voroninist, impunerea unei federaţii sau confederaţii, recunoaşterea Rusiei ca autoritate politică şi coercitivă în zonă, cu anularea altor mediatori. Ceea ce va conduce – mai devreme sau mai tîrziu – la solicitarea legalizării staţionării unui contingent militar sporit pe teritoriul Republicii Moldova, pentru asigurarea acestei autorităţi şi a supravieţuirii economice a enclavei ruse prin plasarea datoriei pentru gaze pe umerii populaţiei din dreapta Nistrului, fapt însoţit de somarea constantă a Chisinăului să interzică identitatea românească a populaţiei şi a statului.

Formula de Confederaţie Moldovenească are menirea ca zona separatistă să aibă legal guvernul său ori local, cu viitoarea inglobare a asa-zisei Moldove de Vest, care să insemne refacerea Moldovei Mari. Exact cum s-a intamplat prin crearea RASSM din Transnistria, cînd Basarabia era parte componentă a României, după care teritoriul românesc din stînga Prutului a fost alipit făcăturii sovietice. Adică s epune la cale transnistrizarea acestui pănînt, cu dezintegrarea României.

Moscova doreşte transformarea Confederaţiei Moldoveneşti într-o gubernie, cu Rusia guvernatoare, menită să nu permită devieri ale Chişinăului de la deciziile ruseşti. Adică Rusia să decidă relaţiile internaţionale pe care Chişinăul să le accepte. Rusia e convinsa ca Tansnistria nu poate supravieţui fără Basarabia, cînd  Basarabia ar putea şi progresa în cadrul României şi, automat, în UE. Ştiind asta, Moscova face presiuni pentru încorporarea confederaţiei preconizate în spaţiul euroasiatic.

Rusia vrea o vecinatate agresivă cu România şi cu spaţiul UE, iar Prutul să fie „linia frontului” cu NATO. În aceste condiţii, Chişinău şi Bucureşti trebuie să procedeze la apărarea intereselor naţionale. În acest sens, este salutară semnarea Acordului militar Chişinău-Bucureşti şi e nevoie de integrarea şi coordonarea politicilor diplomatice.

Eforturile de rezolvare a problemei transnistrene în cei 14 ani de guvernări retrograde, din cei 20 de ani de după proclamarea Independenţei, nu se puteau solda cu un rezultat favorabil populaţiei româneşti majoritare, pentru că forţele proruseşti nu cunosc interesul naţional al trăitorilor acestui teritoriu istoric românesc, de care se folosesc doar pentru a-i manipula, ca să rămână la putere şi să-l jefuiască în continuare. Tocmai de aceea, au fost mari aşteptările după producerea alternanţei la guvernare, in al doilea stat românesc, atît în ceea ce priveşte promovarea reformelor blocate pe timpul agrarienilor şi al comuniştilor, cât şi pe dimensiunea conflictului transnistrean.

Din păcate, există o sumedenie de temeiuri justificate, după cum se vede bine, ale naţional-liberalilor, care au spus că, la conducere, după un regim comunist, au venit tot persoane şantajabile, încurcate cu forţe oculte ruseşti antiromâneşti, fapt ce le face neverticale şi incapabile să apere interesul naţional.

Vizita mai noului purtător de interese imperiale Dmitri Rogozin în Republica Moldova, pe care tovarăşul o consideră gubernie rusească, a zmuls masca falşilor proeuropeni, care nu se deosebesc deloc, în atitudinile lor, de comuniştii lui Voronin şi Tkaciuk, pe alocuri întrecîndu-i, în îngenuncheri, sub presiunile Kremlinului, într-un regim parcă democratic.

PNL consideră că PLDM, care deţine Ministerul Afacerilor Externe, îi dezamăgeşte grav pe români şi pe alogenii cu viziuni şi orientări proeuropene, cînd nu adoptă o poziţie oficială a statului, nu dă dovadă de transparenţă şi nu întreprinde acţiuni diplomatice cerute de sitiuaţie cînd reprezentanţi ruşi, cu apucături imperiale, ofensează populaţia unui stat ce şi-a proclamat, totuşi, Independenţa.

Bîlbîiala peledemistă, absenţa pedistă şi incapacitatea pelistă de a transmite un mesaj adecvat forţelor antiromâneşti de la Kremlin anulează ideea de demnitate naţională, aceste persoane neputînd să se ridice la nivelul clasei politice din unele republici ex-sovietice – georgiană, letonă, lituaniană şi estonă – ca să nu mai vorbim de modelele de demnitate din ţările ex-socialiste.

Partidul Liberal, parte a coaliţiei de la guvernare, face o conferinţă de presă, de parcă e în opoziţie, în loc să ceară, să impună şi să obţină în AIE:

1) o şedinţă specială a Parlamentului, în care să se discute situaţia gravă creată prin presiunile multiple din partea Rusiei împotriva identităţii, orientării şi integrităţii teritoriului nostru naţional;

2) o şedinţă specială a Consiliului Alianţei, care să elaboreze – şi cu ajutorul experţilor – o poziţie fermă contra şantajului Rusiei, ce ar impune demnitate şi verticalitate şi în faţa partenerilor occidentali;

3) o şedinţă specială a Guvernului, care să adopte o poziţie oficială în problema Transnistriei şi a pretenţiilor curente ale emisarilor ruşi;

4) votarea diferitelor legi doar dacă se întreprind acţiunile respective, care să demonstreze că noi, românii de aici, avem demnitate, identitate, conştiinţă naţională românească şi o orientare fermă spre familia euroatlantică, din care face parte România, ţara noastră, cu care trebuie să ne unim cît mai curînd;

Poziţia PL demonstrează că nu are şi nu vrea să aibă putere în Alianţă, ceea ce este foarte periculos pentru partida naţională proromânească.

PNL sprijină acţiunile Consiliului Unirii de a trezi populaţia şi a o mobiliza să nu se mai teamă să îşi declare opţiunile unioniste. PNL salută acţiunile unioniştilor de la Orhei, care au constituit o structură a Consiliului Unirii şi îndeamnă elitele politice locale, pe reprezentanţii asociaţiilor, pe oamenii de rînd, cu opţiuni unioniste, să se constituie în echipe de rezistenţă naţională, în filiale ale Consiliului Unirii, care să ceară conducerii politice a statului să acţioneze în interesul naţional, şi nu rusesc.

Numai Unirea cu România ne va salva de şantajul rusesc. Nu există altă cale decît Unirea cu România, pentru a pune punct acestei situaţii incerte, în care ne bălăcim de 20 de ani şi în care antiromânii doresc să ne mai bălăcim vreo 20. Totul depinde numai de noi.

PNL vă cheamă pe toţi la Marşul de la Chişinău, de pe 13 mai, ora 13.00, dedicat celor 200 de ani de la raptul Basarabiei de către Imperiul Rus, care ne-au condamnat la ani grei de suferinţă. Să fim uniţi pentru Unire!

Chişinău, 24 aprilie 2012

Loading Facebook Comments ...

21 Comments

Add a Comment
 1. DOAR UNIȚI NE VOM MENȚINE.

 2. babushka Vitalia mergeti o data in rromania voastra draga -„coltz de rai”,si savurati din existenta ridicand regulat pensia rromaneasca bine meritata, dar lasati va rog frumos pe ceilalti sa decida singuri ce sa faca,unde s mearga si cum sa se identifice

 3. Госпожа Павличенко, откуда у рабов может быть чувство собственного достоинства?
  Откуда у раба может быть государственное мышление? Кругозор раба ограничен областью, где можно что-нибудь украсть и положить себе в карман. Дальше этого их мозг не способен функционировать.

  Свершилась мечта «великого» Ильича, наконец-то, государством стали управлять «кухаркины дети», у которых в крови холуйство. И, что из этого получилось, мы видим на примере Молдовы. Приехал «хозяин» из России, сделал «разнос» своим слугам, указал, что нужно делать, как себя вести. И наши «государственные мужи» подобострастно склонились в поклоне: будет сделано, как Вы прикажете.

  Траснистрия – отрезанный ломоть, забудьте о Приднестровье. Об этом без обиняков заявил наместник России, господин Рогозин.

  Есть несколько путей дальнейшего существования Молдовы:
  – войти в Приднестровье, стать, по сути, его составной частью (то, что предлагает Рогозин).
  – забыть о Транснистрии и идти на сближение с Румынией (этот путь, кстати, тоже подсказывает Рогозин).
  – продолжать гнить в этой неопределенности, шарахаясь то на Запад, то на Восток, пока все окончательно не будет разворовано в этой стране, и население не покинет ее, как зону непригодную для проживания.

  Нынешнее руководство РМ не способно эффективно управлять страной. Не тех выбрали!
  А что касается нашего премьер-министра, то существует на этот счет меткая пословица: «Молодец среди овец, а против молодца так и сам овца»

 4. de fapt rusii urmaresc cu aceasta „confederatie” moldava ceea ce urmareau si in 1924 odata cu crearea peste nistru a rass moldovenesti … de altfel cum ne spun si istoricii adevarati si nu propagandistii pro-imperiali : „Două tendințe au existat de la început printre conducătorii RASS Moldovenești: crearea unei „limbi moldovenești” separate de limba română, pentru a feri truditorii moldoveni de influența nefastă a culturii românești „burgheze”, sau recunoașterea unității de limbă și etnie dintre moldoveni și români, cu nădejdea că astfel se va putea realiza comunizarea și sovietizarea întregii Românii.” adica rusificarea si ocuparea tuturor paminturilor romanesti … azi o „confederatie” mica moldoveneasca … miine cine stie ? o „confederatie” mare moldoveneasca … iar poimiine o „confederatie” moldo-romana parcata in uniunea euroasiatica .

 5. … defilarea obraznica si amenintatoare cu iz gangsteresc a acestui neofascist rus – rogozin – prin moldova ca prin tara lui loboda-voda , ne arata inca odata minciuna sforaitoare si pompoasa despre ” independenta,suveranitatea si integritatea teritoriala ” a r.moldova … marota comunistilor,socialistilor si pseudo-democratilor din aie-2 . adica „statalistii” sa o spunem pe nume . „independenta” e minunata la moldova , dar lipseste cu desavirsire … unde esti dodoane sa ne vorbesti inflacarat de aceasta „independenta” ?

 6. Parerea mea este ca planul federalizarii deja este la mina la Chisinau….in mainele lui Filat-Leanca-Carpov..

  pentru ca in net inca anul trecut mergeau zvonuri despre acest plan propus de Rusia-Germania….

  de aicea si iasa purtarea guvernului AIE….

  eu am schris de mai multe ori ca imi este frica ca AIE sa nu integreze RM in UEA(uniunea euroasiatica) in loc de UE….

 7. dupa cum se zvonea in net noul stat federal RM+Transnistria nu va deveni membru UE …noul stat federal va avea numai zona de comert liber cu UE si nimic mai mult…Transnistria va avea dreptul de veto in parlamentul federal in privinta politicei interne si externe….armata rusa va raminea in Transnistria ca garantul statutului Transnistriei numai ca armata rusa va avea mandat OSCE….. va fi adoptata o noua constituie federala ,va fi parlament federal bicameral….

 8. ai spariet şî presa bre pavlişenco cu „unianismu” tău salbatic, nu mai vini nimi sî ti asculti, da drept cî niş nam înţales şiai bîlbîit acolo jiumati di oarî, dijeaba timpu am pirdut. Altî datî mai ghini şitesc vreo minşiunî dia moşniagului tanasî decît sîni sgîrîi urechia cu rrrrrrrrrrrrruu tăua franţuschii.

 9. Pentru culmea:

  Şi de ce ai dat dovadă prin replica ta? Că eşti la culmea ignoranţei, a lipsei de bun simţ şi de obraz omenesc, mai pe scurt,- la culmea prostiei…

 10. un lucru uita statalistii cedind in fata rusiei in problema [con]federalizarii tarii … vor fi terminati ! va fi o infringere colosala pentru ei . va fi vazut de toti ca un semn de neputinta si lasitate . vor cistiga partidele care se vor opune vehement planului acesta .

 11. aveţi dreptate,multă prostie există pe lumea asta,cazul cel mai apropiat este unul cu nume de pisc,Culmea,ce transpiră vădit să ne demonstreze cunoştinţele lui vaste în graiul moldovenesc,şi încearcă şi tot încearcă dar unde vrea să ajungă nu reuşeşte cu tot efortul susţinut.Mă întreb,pentru cultura generală,prostia mediului din care provine este pentru el o stare normală,aşa consideră că se trăieşte bine? într-adevăr nu-i de râs ,e de plâns!

 12. ascunse sint caile Domnului … agitatie mare cu filat si aud si de lupu cu apropierea „zilei drapelului” … 1000 de tricoloruri imprastiate in toata republica… desfasurarea unui imens tricolor in chisinau… amenintari catre institutiile de stat care nu arboreaza tricolorul … stai si te intrebi ce io fi apucat pe acesti membri ai aie cu acest elan patrioticesc ? acestia sint „statalistii” aie care se vad nevoiti sa faca fata unei ofensive totale a altor „statalisti” …comunisto-socialistii bi-colori . furtuna intr-un pahar cu apa chioara … cu totii sint o apa si un pamint . si am vazut-o clar odata cu venirea lui rogozin in moldova .

 13. Lasa ca impreuna cu Transnistria ne vom rusifica noi si vom adera la UEA.

 14. SCANDAL DE PROPORŢII! Iulia Timoşenko a fost bătută în închisoare

  25 Aprilie 2012

  Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a confirmat că Iulia Timoşenko, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a fost bătută, la colonia penitenciară Kacianovskaia din Harkov (est), a anunţat un lider al opoziţiei.

  „Comisarul pentru Drepturile Omului Nina Karpaceva a anunţat public că reprezentantul său a vizitat-o marţea trecută pe condamnată, fără să anunţe. S-a confirmat că fostul premier avea urme de lovituri pe corp”, a declarat miercuri Arseni Iaţeniuk, liderul Partidului Frontul Schimbării (de opoziţie), relatează Itar-Tass, citată de Mediafax.

  Karpaceva a solicitat procurorului general al Ucrainei să declanşeze cercetări penale şi să îi concedieze pe cei care au utilizat forţa fizică împotriva lui Timoşenko, în timp ce au transferat-o de la închisoare la spital. De asemenea, ea a insistat ca directorul serviciului penitenciar să dispună ca fostului premier să i se furnizeze de urgenţă asistenţă medicală, în concordanţă cu decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

  Vinerea trecută, Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei, în semn de protest, după ce a fost lovită de gardieni din închisoare.

  Avocatul acesteia, Serghei Vlasenko, a declarat că a văzut „vânătăi” pe corpul lui Timoşenko. „Greva foamei în care a intrat Timoşenko reprezintă protestul ei faţă de ceea ce se petrece în ţară şi ceea ce i s-a întâmplat ei personal în închisoare”, a spus avocatul.

  Într-o scrisoare pe care i-a înmânat-o avocatului său, Timoşenko a afirmat că a fost luată cu forţa la spital, de către gardieni din închisoare. Aceştia au tras-o afară din pat, iar atunci când a încercat să se apere ea a fost lovită în stomac şi a leşinat. Serviciul penitenciar ucrainean a negat aceste acuzaţii.

 15. Da. Mi-au placut atat analiza cat si concluziile. PNL s-a maturizat mult. Situatia este favorabila deciziilor istorice si acum se alege neghina .Sa speram ca si PL va lucra mai curajos in interesul neamului si nu se va mai ascunde dupa argumente diplomatice. Rogozin a dat cu pumnul in masa si a venit ca un sef imperial in gubernie.Sa vedem cine-i pupa mana sau se ascunde. A venit momentul adevarului in lumea politica basarabeana

 16. Articolul e bun, cu rezerva cuvenita în legatura cu PL. Sunt de parere ca unionistii ar trebui sa colaboreze chiar daca difera în viziunile de realizare a obiectivului lor. Sau macar sa nu se critice, pentru ca Unirea nu va fi a lui Ghimpu a lui Pavlicenco, sau a lui Basescu, ci a tuturor românilor. Iar asta ramâne valabil indiferent daca se va realiza prin aderare la UE, printr-o uniune interstatala sau prin varianta germana. În alta ordine de idei, absolut jenanta a fost prestatia puterii fata de emisarul Kremlinului.

 17. ma uitam eu cî şeva nu niajiunji şî nu înţalijiam şi anumi, da asta esti chiar o pupatură în fund dia lui mircea.ro, cari văd cî în ultima vremi sa lasat di violarea copchiilor şi a fumeilor dia şelor socotiţi di el mancurţî, di înjiurările mai urîti chiar ca şî a ţîganilor, şî la jeneral parcă vre sî parî un sfînt şî nu rîsu cari iera cu vreo doi ani în urmî pi unimedia. Dijeaba bre, dijeaba… eşti şini eşti, mîzerie. Şî şi ai tu cu graiu neu, aşă vorghesc aişi mai tăţ şii cari sî cred romîni nu mai zîc di moldoveni, chiar şî pavlişencu aşă graieşte, şî ghimpu. sî pi blogu lui pavlişencu numai aşă şî voi grai, spişial pintru şii ca tini.

  Şî dam dacî tot mam apucat sî raspund la drujii lui pavlişenco dă sîi spun şî lui patrişiu ista cari, am înţales cîl chiamî tolia marin, cî purtărili meli pi saitu lui pavlişenco, şi cam numai pi a ii, i floari la urechi faţî di purtaria unianiştilor voştri şi a şelor di mintea voastrî chiar pisti tăt, inclusîv ca ex. individu di sus, cari niş om nu lai mai pute numi. Şî aşă cum viulenţa naşti viulenţî, închidi gura şî strînji roada, măi tolea marin, sau educîţ uniaşti, înşepi di la pavlişenco şî ghimpu.

 18. http://www.ijc.md/Publicatii/sondaj/Raport_TV_MediaMas_1203.pdf

  Este foarte important sa vedeti aceasta pagina si acest sondaj pentru a va face o imagine mai buna despre audienta televiziunilor, radio, ziare de limba romana (inclusiv din Romania) si desigur cele din Rusia.

 19. http://www.ijc.md/Publicatii/sondaj/Raport_Presa_MediaMas_1203.pdf

  iata si ce ziare prefera locuitori dintre Nistru si Prut.

 20. Pentru Vasea.
  Ce înseamnă Vasea? De la spălător de vase(blide)? Românii
  moldoveni nu au asemenea diminutive. Poate doar ruşii. Dacă eşti rus taci, stai în banca ta. Nu ai dreptul să te pronunţi în chestiuni ce ne privesc pe noi majoritarii. Măcar atâta respect dorim. Ştim că pe ruşi, sub formă de ocupanţi, nu-i mai dorim nici în Moldova şi nici în raioanele de dincolo de Nistru. Locul lor este la estul Ucrainei! Prin crimele săvârşite faţă de noi şi strămoşii noştrii nu-i mai dorim de vecini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *