Nationalism romanesc, de Mircea Popescu

De luni de zile diversele mesaje ale societatii civile catre politic par sa nu aiba succes. Acestea sunt fie ignorate, fie primesc raspunsuri de complezenta.

Iata ca la recentul congres al opozitiei politice, doua luari de pozitie ale principalilor lideri merita o atentie deosebita, dar mai ales trebuie urmarit daca nu vor ramane la stadiul de simple mesaje electorale.

In primul rand, vorbind de guvernarea viitoare, domnul Victor Ponta, propus de congres ca viitor Prim-Ministru al unei asemenea guvernari, a promis ca in guvernul pe care-l va forma sa nu se mai regaseasca UDMR.

Considerentele pentru care o asemenea participare maghiara este incompatibila cu statul national roman, le-am expus intr-o serie de articole cum ar fi “Guvernare iresponsabila” sau “Guvernarea maghiara a Romaniei” aflate pe blogul “Diaspora si Reintregirea” (http://mipopescu.wordpress.com/legi/guvernarea-maghiara), articole pe care, desigur, le-am trimis si partidelor politice de toate nuantele.

Tot pe acest blog, am semnalat de cateva ori necesitatea ca romanii sa nu se dezica de nationalism. De exemplu, in articolul “Nationalism necesar” (http://mipopescu.wordpress.com/2-reflectii/nationalism-necesar), spuneam:

“Nationalismul ramane o necesitate deoarece constituie ultima resursa pentru salvarea valorilor esentiale ale unei natiuni asaltate pe toate fronturile de multiculturalismul nivelator.“

Si iata ca domnul Crin Antonescu, presedintele PNL, pentru prima data in perioada post comunista afirma raspicat acelasi adevar: “Trebuie sa spunem clar, impreuna, ca suntem nationalisti pentruca vrem sa fim o natiune puternica, un stat puternic cu cetateni puternici‘.

Pronuntat de la tribuna congresului, mesajul acesta are o semnificatie aparte si este, in opinia mea, miezul central al viitoarei politici a Romaniei, in cazul in care domnul Crin Antonescu ar putea reprezenta interesele tarii din pozitia de viitor Presedinte al Romaniei. Declarandu-si optiunea pentru un nationalism romanesc, se poate intelege ca domnia sa respinge formula internationalista avansata de actualul presedinte roman, domnul Traian Basescu, care a afirmat ca “numai prin cedarea masiva de suveranitate (n.a. – a Romaniei), Europa mai poate ramane o putere economica si militara“.

Desigur de la vorbe, este un lung drum pana la fapte si tocmai de aceea, societatea civila trebuie sa fie foarte atenta la orice derapaje si mai ales sa urmareasca indeplinirea acestor promisiuni. Iar pentru ca sa fie un control suficient de sustinut astfel ca eventualele derapaje sa nu aiba loc, societatea civila va trebui sa reaminteasca permanent candidatilor promisiunile facute si obligatia acestora de a-si indeplini angajamentele asumate public.

In afara de monitorizarea respectarii angajamentelor, societatea civila are posibilitatea si datoria sa participe la dezbateri si sa faca propuneri privind modificarea Constitutiei si implicit a Legii Electorale, iar viitorul Parlament si viitoarea guvernare a Romaniei sa-si plece urechile si sa tina cont de interventiile civicului.

Tocmai de aceea, societatea civila romaneasca va fi “picatura chinezeasca”, capabila sa-si lase amprenta si sa influenteze viitoarea guvernare a Romaniei si a actiunilor oficiale pentru promovarea intereselor nationale.

Loading Facebook Comments ...

81 Comments

Add a Comment
 1. Sa vedem ce vor promite/ in acest sens/, sa nu fie din nou declaratii electorale. Ei stiu, destul de bine, ca ungurii vor vota pentru unguri, PSD are electoratul „comunist”…..
  Se vor lupta pe acelasi esichier politic PDL, PNL si DD. Alt electorat aproape nu exista. Poate unii rataciti, care vor lipsi de la vot sau vor vota la intimplare, fara preferinte…

 2. roman, romanesc.sintetzi niste impostori care va-tzi autodenumit nestiind cine sintetzi,nestiinduva trecutul si ii nebuniti si pe altzii. mai ganditi un pic si mai cititi si priviti si alte informatzii. interesanta emisiune e pe curaj.tv unde savantzii romani demonstreaza ca nu avem practic nimic comun cu romanii. si marele Eminescu la fel a fost asasinat ca nu iera partas de romanizm eronat.cum se zice in rusa(mai bine suna), sintetzi niste SAMOZVANTZI.

 3. r. hud in limba rusa (mai bine suna) daca ai schimba litera d in i !
  Tontalaule citeste atent ce-a scris Eminescu si nu debita prostii.

  M. Eminescu : Suntem romani si punctum !!!

 4. pentru brander- aceia sa tzio pui tzie in gura si sa belesti ochii dar nu ce potzi numai voi asa auto numitzii de romani. hahaha.
  http://curaj.tv/reportaj/cultural/noi-nu-suntem-urmasii-romei/.ipostori istorici far denumire, mancurtzi.

 5. Doamna Pavlicenco, dar ce parere aveti despre Petru Clej, fost jurnalist la BBC, acum traducator in sistemul judiciar din Londra. D-lui de ani de zile pe forumuri, iar acum in ziarul electronic „Acum.tv” brutalizeaza pe oricine care isi doreste Unirea celor doua tari romanesti declarand ca e „unireosceptic”.

 6. Cert este ca niciunul din liderii USL nu s-au exprimat in nici un fel fata de relatiile viitoare cu RM, in schimb isi propun sa promoveze nationalismul. Sunt multe feluri de nationalism, chiar si o ipotetetica atitudine refractara fata de neajunsurile romanilor din RM se poate manifesta „in numele nationalismului”. Nationalismul declarat la congresul USL ramane intr-o zona abstracta, fara a detalia „aplicabilitatea” lui imediata.

 7. robin hud esti un ignorant mai baiatule, ce suntem atunci daca nu etnici români? Din daci si romani au iesit românii (numiti de straini „vlahi” sau „valahi”). Stramosii nostrii au trait bine mersi în Dacia istorica si peste dunare în Dacia Aureliana si acolo au fost documentati de cronicarii vremii, chiar cu multe sute de ani înainte de formarea Moldovei si Munteniei. Care tot de niste români vlahi erau locuite si tot de niste dinastii valahe au fost întemeiate, asa ca mai pune mâna pe carte tinere, înainte sa debitezi idiotenii. Suntem singurii vorbitori ai unei limbi neolatine în Balcani si estul Europei, asa ca daca mamica ta te-a învatat limba asta, si tu esti un etnic român / vlah automat (chiar daca unul incult, cu care nu ne mândrim). Si toti istoricii seriosi din toate universitatile din lumea asta recunosc etnia noastra, nu veni cu inventii ca te vei umple de ridicol.

 8. Ovidiu spune:
  8 aprilie 2012, la 18:06

  Guvernele Romaniei niciodata nu au avut destula grija de cetatenii romani, imprastiati in lumea mare. In mod special ar trebui sa intreprinda masuri concrete pentru romanii basarabeni si in general pentru Basarabia.
  Ce cauta Rusia in transnistria ? Ei declara un singur motiv, pentru care se implica in treburile interne de acolo/se implica si in Basarabia,peste tot / – protejarea drepturilor rusilor. O fac deschis, pe fata.
  Politic, financiar si in toate formele posibile de a-i mentine in zona lor de influienta.
  In situatia noastra, noi ne tinem „scai” de Romania, Romania parca vrea sa se spele de noi si nu poate. Nu ma refer la toti romanii. Multi romani regreta halul in care ne-au despartit, au despartit doua maluri de Prut sa ne tina departe….Doar protestul apei Prutului nu l-au putut invinge! Apa curge in continare intre doua maluri.
  Ma refer la conducerile Romaniei din ultimii 20 de ani.
  Programele Romaniei de sustinere a romanilor de pretutindeni nu au fost eficiente. Poate si au fost finantate careva activitati. Eu nu stiu. Stiu, insa, ca in Romania nu exista un post de radio-televiziune, un ziar, care ar fi destinat in mod special/numai pentru reflectarea realitatilor, promovarii relatiilor economice, culturale etc., care ar fi finantat din bugetul tarii.
  Da, exista posturi de radio-televiziune internationale. Nu este acelasi lucru. Basarabia este pamint romanesc, romanii din Basarabia au tara-mama. Romanii din Basarabia si romanii din Romania trebuie sa poata fi informati corect despre cine suntem si incotro trebuie sa mergem.
  Romania intotdeauna incearca sa se tina mai departe de linia, in care rusii si rusia ar invinui Romania de implicare in chestiunile interne a RM. Ei si ce ? Nu au fost organizate nenumarate tentative de inscenari in acest sens ? Intotdeauna vor mai fi. KGB-ul nu doarme. Agentura KGB-ului impinzeste tot mai mult si Romania, vor organiza si acolo diferite diversiuni legate de etnii, limba, confesiuni etc. Vor cumpara „cozi de topor” de diferite etnii, inclusiv romani.
  Ar fi cazul ca Romania sa spuna sus si tare ca sustine pe toate caile posibile dezvoltarea Basarabiei cu populatia bastinasa de etnie romana. Sa promoveze deschis programe de apropiere intre romanii de pe ambele maluri de Prut. Numai in cazul in care Romania va declara curajos acest lucru, spiritele retrograde/ imperialiste/kgb-iste/securiste/sataniste…. se vor domoli. „Tremuriciul”, sovaiala in acest sens este distrugatoare. Depasirea situatiei de incertitudine trebuie accelerata. Politicienii nu sunt poporul intreg. Ei vor fi impinsi sa mearga incotro trebuie. Poate ca multi politicieni asteapta acest „sut” ca sa miste curajos treburile. Va intelege si omul de rind ca spre UE trebuie sa tinda ci pasul.
  Cu toate acestea, eu ador Romania asa cum este ea. Politicienii se schimba unii pe altii, toti lasa urme pe acest pamint, unele demne, altele rusinoase, Romania ramine a romanilor. Sa avem grija de viitorul ei.

 9. robin hud spune:
  8 aprilie 2012, la 17:05

  Robin Hood, parintii mei/Dumnezeu sa-i odihneasca/ ne spuneau ca pacatele se rasplatesc pina in al saptelea neam si ca trebuie sa fim corecti si sa nu pacatuim intentionat, ca sa nu sufere pentru pacatele noastre urmasii nostri si urmasii lor.
  In acest sens, eu am inteles ca pina in al saptelea neam eu provin din parinti si strabuni etnici romani. Pentru mine este mai greu sa ma pronunt referitor la istoria noastra milenara. Nu sunt istoric si nu ma apuc sa contrapun cele scrise de istorici.

  „…sintetzi niste impostori care va-tzi autodenumit nestiind cine sintetzi,nestiinduva trecutul si ii nebuniti si pe altzii ….”

  Nu va suparati, vreti sa-mi spuneti din ce etnie proveniti dvs? Poate ca inteleg si eu unele lucruri mai bine.

 10. Dna. Can

  Pentruca politicul din Romania sa se miste trebuie impins. Si acest lucru il poate face societatea civila UNITA. Daca unii spun „hais” si altii „cea’ nimeni nu mai intelege nimic.
  Degeaba pun eu, sa zicem, propuneri pe blogul meu (http://mipopescu.wordpres.com) daca articolele respective n-au rasunet la populatie, daca nu-s organizatii sau massmedia care sa le preia si sa le amplifice.
  La fel si in Basarabia. Degeaba PNL vine cu mesaj unionist, daca cei care au painea si cutitul tremura in pantaloni de frica sa nu fie considerati unionisti sau romani si atunci duc campanie si impotriva PNL, si impotriva unionismului, si impotriva romanismului, tinand populatia in intuneric.

  Dar cand vad atacuri permanente intre persoane care sunt de acereasi parte a baricadei, orice, dar numai societate civila unita nu vad. Si atunci, care-i ideea pe care politicul trebuie sa o puna in aplicare?

  Spuneti ca Romania trebuie sa faca si sa dreaga pentru populatia din Basarabia. De acord, dar ce anume? Exista o lista de prioritati care sa vina din partea socieatatii civile din stanga Prutului?
  Exista o organizatie, doua, trei o suta ale societatii civile basarabene care sa vina cu un plan comun coerent pe care sa-l puna pe mesele partidelor din Romania, pe masa guvernului din Romania, pe mesele celor doua camere ale parlamentului din Romania?

  Mircea Popescu

 11. tare greu e la unii cu capu si mai rau e ca nu gandesc.si mie imi iera interesant cum de iera ocupat un teritoriu de 14% din dacia si cand colo au iesit romani din romani cu daci.bai Humeli Suseli, poate tu si stii ca pe vreo strabunica de a ta o calcato vre-un roman dar vezi ca nu pe la totzi au si fost asa ceva.priveste blegule ce spun singuri romanii , am dat lincul , holbeaza toromacule ochii. e greu, cand unii grei la cap au acces la comp si scriu ca zobii.
  pentru Alexandra Can-ce crezi tu despre provenintza mea, asta e problema ta, reesind din educatzia care o ai si intelectul tau (doreste creerul tau sa se dezvolte sau nu ), dar stiu ca provin din MOLDOVENI.

 12. PUSCASU VLAD IRIMIE

  @robinet hud

  robin hud ,,moldovean,, iar Gingis Han geto-dac! halal istorie ai invatat,probabil esti vreun adolescent teribilist.

  @MIRCEA POPESCU

  acum a inceput campania,mesajul dvs va face cercul internetului,care e mai puternic decat orice presa din Romania(care e ca un medicament pe termen scurt,care are efect pe termen scurt,pe cand internetul are sute de milioane de accesari)

 13. @robin hud
  Am vazut si eu harta Daciei in care 14% era hasurata ca fiind ocupata de romani. Atata doar ca partea hasurata nu cuprindea decat o mica parte care se reducea cam la suprafata Banatului. Nimic despre Dobrogea sau despre Transilvania de unde se extragea aurul.
  In rest, in Vlasia erau codrii Vlasiei care ocupau aproape toata suprafata campiei romane.
  Cat despre numarul dacilor, cam la ce numar va inchipuiti ca se ridica acum 2000 de ani, la milioane sau la cateva zeci de mii? Cand centrele importante erau in jurul castrelor romane, credeti ca intreaga viata sociala nu gravita in jurul acestora pentru a-i influenta pe cei cativa zeci de mii de daci?
  In plus soldatii romani primeau terenuri pe care s-au stabilit si pe care si-au intemeiat familii.
  Lucrurile sunt mult mai complexe decat propaganda anti-romana si pro-dacica care ar demonstra ca romanismul n-are nicio baza latina.

 14. mircea popescu-daca ai privit filmuletzul, apoi ai auzit ca la nivel genetic avem tangentza numai 4% cu italienii de la nordul italiei si nici de cum cu cei din centru(cam pe unde se afla roma) si apoi ce-s 115-120 de ani .cum crezi?au disparut total barbatzii daci?toate femeile au fost fecundate de romani?inseamna ca englezii, spaniolii, francezii is total romani, a si egiptenii la fel,ba chiar egiptenii is mai ramani ca voi dara.nu ma fa sa rad de mentalitatea ta .

 15. mitraliera vlad irimie, tu nu ca teribil, tu esti un handicapt care nare creeri.
  asa si ai sa mori, nedezvoltat ca un microorganizm simplu.

 16. Pt Mihai

  Nu-l inteleg pe Clej. Si nu vreau sa spun mai mult. Eram deputat si ma mai aborda, i-am dat raspuns la ce ma intreba, mai tirziu a avut niste pozitii neintelese pentru mine.

 17. Patriciu,pentru robin hud:
  Citindu-ţi „înţelepciunile” de aici, îmi dau seama că tu poţi proveni, doar din moldoveni. Cei care au mai multă carte ca tine,ştiu şi se simt că provin din neamul românesc, din care fac parte moldoveni,adică sunt nu numai moldoveni, dar de rînd cu muntenii,oltenii,,ardelenii,bănăţenii,mara-mureşenii, etc., sunt o parte din naţiunea română.
  Cînd vei avea mai multă carte, îţi vei mai scoate din cap multe prostii propagandistice ruseşti care ne desbină între români şi moldoveni, te vei simţi şi tu ca ei,dar aşa, deocamdată mintea ta e capabilă să înţeleagă că provii din MOLDOVENI. Sincer să-ţi spun, mă bucur pentru tine, bine că măcar asta a rămas la tine în cap, ruşii au mai făcut din ai noştri „maldavanini”, acei ce zic că eu sunt „maldavan”,dar grăesc mai mult rusăşte, a mai făcut şi „pridnestrovschii narod”,aceea se bat în piept că ei sunt adevăraţii moldoveni, iar cei de peste Prut sunt români,când în realitate suntem toţi aceeaşi naţiune română, şi multe alte aberaţii despre provineinţa noastră etnică care au doar rostul să ne desbine şi cu aceasta să fim o pradă mai uşoră pentru ruşi ca să ne rusifice, fiind ceva mici şi mai uşor de manevrat.
  Pentru tine e mai uşor să înţelegi cine eşti şi degrabă să ai şi tu conştiinţa că aparţii naţiunii române, însă pentru categoriile ce le-am descris („maldavaninii” şi „pridnestrovschii narod”) e încă mai greu să înţeleagă cine sunt şi de unde provin. De asta eu încă sunt bucuros că înţelegi că provii de la MOLDOVENI,este nădejdea că cînd vei avea mai multă carte, te vei simţi şi tu ca mine, MOLDOVEAN ce de rînd cu restul majorităţii moldovenilor conştientizeză că Moldova este una din cele zece regiuni istorice unde locueşte de milenii neamul românesc…

 18. Mircea Popescu spune:
  8 aprilie 2012, la 20:08

  „Exista o lista de prioritati care sa vina din partea socieatatii civile din stanga Prutului?”

  „Exista o organizatie, doua, trei o suta ale societatii civile basarabene care sa vina cu un plan comun coerent pe care sa-l puna pe mesele partidelor din Romania, pe masa guvernului din Romania, pe mesele celor doua camere ale parlamentului din Romania?”

  Eu pot sa gresesc, dar cred ca au fost multe liste, proiecte. unele poate au fost finantate de catre Romania, dar nu se stie, nu este cunoscuta eficienta acelor proiecte. Pe la noi se discuta multe, dar eu nu ma pot baza „dupa ureche” precum ca unii din finantari de acolo au fondat ziare, tipografii, televiziuni pe care mai apoi le-au transformat in afaceri proprii si s-au imbogatit. Poate ca altii au implementat proiecte bune, eficiente, cu rezonanta buna. De unde sa stiu eu. Nu am gasit vre-o informatie despre proiectele pentru basarabia, finantate de catre Romania. Poate nu se publica nicaieri/ tot de frica rusilor, comunistilor, sa nu spuna ei ca Romania se implica in treburile interne a RM/.
  ONG-uri sunt foarte multe. Multe dintre ele sunt formate la comanda, tot pentru cei de stiu ce scop are un ONG creat la comanda.
  DVS stiti destul de bine ce inseamna intr-o tara saraca marea majoritate dintre partidele politice, ONG-uri, societatea civila…..
  PNL, in viziunea mea, este o exceptie adevarata, deaceea nu este in parlament. Nu minteste electoratul, nu accepta bani pentru „polite” ulterioare, dar fara bani nu poti face mare promovare de idei….ca si in business. Diferenta intre noi si altii este ca altii fac bani in acelasi timp in business si politica . Ei sunt jmecheri. Noi nu dorim la putere oameni care sa faca „bani din politica” prin jaf din bunul si banul public.
  Stim ca timpul celor ca noi inca nu a venit. Va veni timpul. Cei care au agonisit prea multe pe spatele poporului nu le vor putea cara cu ei…..
  Dumneavoastra de acolo vedeti mai bine si stiti mai multe. Eu nu pot critica Romania. Mi-a explodat „ceva” pentru prima data in mesajul respectiv.
  Cred ca pe mesele oficialilor responsabili sunt multe proiecte.
  O sa va anunt, daca vom propune si noi un careva proiect. Pina acum am fost numai scosi pe nedrept in „prajina”, precum ca noi, PNL, am fi primit bani din Romania pentru activitate.
  Adevarul este – Nu-i adevarat !

 19. Pentru cei nu stiu cine este Petru Clej:
  Deşi se dă că este român, dar mai devotat că un evreu serveşte interesele evreeşti. Pentru asta nu o dată am propus în discuţiile ce le-am avut cu domnia sa drept comentarii la unele articole de pe paginile revistei electronice „Acum”, pe care, după cîte am înţeles, într-un fel o patronează, cît şi în e-mailurile ce mi le-a trimis mie,ca rezultat a acestor discuţii, să se instaleze în faţa knesetului din Tel-Aviv cel puţin un bust al d-lui, dacă nu un monument, în semn de recunoştinţă faţă de dăruirea de sine şi devotamentul cu care serveşte interesele evreeşti de pe mapamond.
  Aşa că, îl propun pe Petru Clej drept un exemplu pentru acei ce au de gînd să servească interesele naţiunii române (indiferent de provinienţă etnică, fie ei chear, ruşi, americani,francezi, polonezi,bulgari,germani, ucraineni, de ce nu aceeaşi evrei,etc.,)
  Dragii mei, luaţi exemplu de la românul Petru Clej, serviţi interesel naţionale româneşti aşa cum românul Petru Clej serveşte cu maximă dăruire de sine interesele neamului evreesc…

 20. Alexandra da, iti dau dreptate 100%.
  Personal cred ca desi nu exista o implicare generala a romanilor la nivel de opinie publica, si asta din cvasi-motive, iar cel mentionat de tine – incercare de a evita la nivel guvernamental o implicare care poate fi „reprosabila” ca amestec in treburile interne… – e cea mai probabila, cel putin urmand o logica simpla. Cat despre tinutul „scai” haha, fiti pe pace…nu o sa fiti singuri niciodata. Citisem un articol despre potentialul efectiv al politicii externe romanesti in relatia cu RM, si toata situatia al naibii de complicata de la voi, iar termenul de „smart power” e ceea ce cred, chiar vreau sa cred ca se aplica. Rabdare, inteligenta, viziune, speranta si incredere e tot ce avem nevoie. Eu unul sunt foarte foarte optimist.

 21. Şi acum ceva la tema articoluli:

  Cel mai înţelept, la părerea mea, e să “luăm act” de cele spuse şi de Crin Antonescu, şi de Victor Ponta, şi de mulţi alţi politicieni de pe cele două maluri ale Prutului ,dar , în concluziile ce le vom face, în munca/lupta pentru reîntregirea naţională a României să reeşim din faptele/situaţiile concrete pe care le vom avea de constatat/înfruntat.
  Mai mult ca nici odatză ne trebuie mintea trează inimă rece, abilitate maximă pentru a folosi orice posibilitate de a realiza obiectivul major a cauzei naţionale româneşti, – reîntregirea cu Ţara a teritoriilor sale est-Prutene.
  Iar dacă Crin Antonescu a afirmat:
  “Trebuie sa spunem clar, impreuna, ca suntem nationalisti pentruca vrem sa fim o natiune puternica, un stat puternic cu cetateni puternici”,trebuie să-l ajutăm să întreprindă măsuri ca să şi realizeze în fapt cele spuse de domnia sa, dacă va veni timpul şi dacă nu vom avea un alt lider mai credibil (Dan Diaconescu) pus în situaţia de a putea realiza un aşa obiectiv. Desigur, în realizarea obiectivului “sa fim o naţie puternică” trebuie maximum vigilenţă pentrua avea cît mai puţină ostilitate ce ar încurca realizarea dezideratelor naţionale din partea partenerilor europeni.

 22. robin hud spune:
  8 aprilie 2012, la 20:08

  „pentru Alexandra Can-ce crezi tu despre provenintza mea, asta e problema ta, reesind din educatzia care o ai si intelectul tau (doreste creerul tau sa se dezvolte sau nu ), dar stiu ca provin din MOLDOVENI.”

  robin hud, eu nu am probleme cu provenenta dvs, nici cu a mea. Fiecare cu „provenintza” lui.
  Sper sa nu uitati data viitoare ca eu nu va cunosc, inca nu suntem prieteni nici cunostinte apropiate, si ca acum ne intelegem ca vom discuta in continuare reciproc respectuos. Deocamdata eu nu pot sa va spun „tu”. Poate in viitor.
  Sarbatori fericite.

 23. PUSCASU VLAD IRIMIE

  stimata doamna Alexandra Can,am incercat sa gasesc un e-mail personal al dvs pe pagina pnl.md si nu am gasit.

  Doresc sa va scriu in privat,si nu pe public ,de aceea va rog sa imi trimiteti o adresa pentru a va contacta.Adresa mea personala este

  puscasuvlad@ymail.com

  Cu multa stima,

  P.Vlad Irimie Cluj

 24. patriciu spune:
  8 aprilie 2012, la 22:10

  „dacă va veni timpul şi dacă nu vom avea un alt lider mai credibil (Dan Diaconescu) pus în situaţia de a putea realiza un aşa obiectiv. Desigur, în realizarea obiectivului “sa fim o naţie puternică” trebuie maximum vigilenţă pentrua avea cît mai puţină ostilitate ce ar încurca realizarea dezideratelor naţionale din partea partenerilor europeni.”

  Patriciu, noi cu tine nu vom ajunge sa vedem un „lider” gata facut , care va veni sa ne uneasca printr-o minune ! Noi, oamenii, trebuie sa-i facem pe lideri sa ramina in istorie. Ei trebuie sa fie impinsi din urma foarte puternic, sa obtinem efectul valului, care nu-l poti opri.
  Ori la Mal !,
  Ori sub Val !.
  Ce vor spune partenerii europeni? Ce le-a spus germanilor , ne vor spune si noua post factum.
  Ce crezi, vor da Romania Unita/Mare afara din UE ? Pe dracu ! Vor savura si ei, europenii, i placerea injumatatirii unui conflict ingetat .

 25. PUSCASU VLAD IRIMIE spune:
  8 aprilie 2012, la 22:10

  artima@mdl.net

 26. Ovidiu spune:
  8 aprilie 2012, la 22:10

  Eu sunt foarte optimista. Sunt parte a poporului roman. Mai trebuie sa scoatem granitele si sa unim „destinele” …”Atit de putin a mai ramas si asa de greu o facem……!”

 27. D-na Alexandra:
  Citindu-vă, de un singur lucru regret: Păcat că acum se văd prea puţini oameni ca D-ră.
  Dar mă mîngîi cu speranţa: Nu se poate ca pe mult timp lucrurile să stea aşa: Pe viitor voi vedea mai mulţi….

 28. ”Atit de putin a mai ramas si asa de greu o facem……!”
  Nu minimaliza Alexandra, sunt multe de facut…dar va fi gata in timp util 🙂

 29. pentru alexandra can. stitzi , primesc observatzia facuta din parte DVS dar de multzi ani is peste hotarele republicii si aici cam deloc nu se foloseste adresarea de tipul DVS.ori tre sa fitzi ceva deosebit de tot ori poate si varsta mai mare cu mult dar in rest se adreseaza lu -tu. inrest is deacord cu DVS ca fiecare cu provenentza sa.deaceea nu intzeleg unele persoane care imi impun teoria falsa de denumire ca totzi sintem romani.de cand mau invatzat sa citesc nu pot sa gasesc confirmarea celor spuse de romanistii inflacaratzi si iata ca si in sfirsit si savantzii romani confirm ca eu am dreptate.rau ca unii vazin si acel film nu analizeaza informatzia pusa de cercetori dar se limiteaza dogme de nivel de povesti populare bucuresti. seara buna si la fel sarbatori ferecite.

 30. auzi, desteptule si cititule de patriciu, care romani???? tu ori esti total zombi ori esti platit ca sa scrii nebunii pe aici. uite-te la tine desteptule si cititule ca esti un las si ipostor total dac vazin filmul facut de savantzii romani care se expun pe originea provenentzii asa numitor romani in gelimele si tu inca ai tupeu sa ma mascaresti cu limbajul tau de un fraer roman, sa stii ca esti pentru mine un mizerabil, o tiriitoare veninoasa pentru societate. ce sa mai vorbesc cu tine daca tu nu potzi duce un dialog si te limitezi la aceea ce poate insusi creerul tau, cu regret cum observ eu el la tine nu prea lucreaza.adios.

 31. Ovidiu spune:
  8 aprilie 2012, la 23:11

  Ovidiu, stiu destul de bine ce inseamna problematica „putinului” de facut/ in timp, efort si riscuri/.
  Oare nu suntem noi optimisti ?
  Mama mea/ in copilarie/ ma incuraja la inceputul unei munci mai grele cu fraza: „Ochii sperie, miinele bucura”.

 32. patriciu spune:
  8 aprilie 2012, la 23:11

  Cu siguranta patriciu, totul este inainte, vei vedea multi, mult mai multi oameni: de tot neamul . Important este care dintre ei vor cu adevarat binele acestui popor, binele familiilor lor. Unii parca ar fi turmentati. Nu vor sau nu pot intelege lucruri elementare sau poate inca noi nu am reusit sa-i facem sa inteleaga…..

 33. robin hud spune:
  9 aprilie 2012, la 00:12

  Ma bucur ca ati inteles corect mesajul meu, care nu s-a numit „observatie”. Cred ca puteti intelege corect multe. mult mai multe lucruri….E nevoie de timp.
  Bine ca sunteti intr-o tara unde se spune „tu” la toti. Trebuie sa inteleg ca sunteti mai la occident.
  De ce ati plecat din tara? Va simtiti mai bine acolo? Cum se simt acolo oamenii – fosti sovietici, socialisti ? Se pot deprinde cu capitalistii de acolo ?
  Chind reveniti in tara ? Ce credeti ca trebuie sa se intimple in/cu tara noastra ca sa nu mai plece in continuare lumea si sa se intoarca inapoi cei plecati de acasa? Sau sa poata pleca legal la munca cu toata familia, sa faca bani si sa se intoarca in tara ?

 34. Pentru robin hud:
  Cu tine aici lumea discută civilizat, tu reacţionezi ca o brută, de fapt asta este în realitate „naţia moldovenească”.
  Îmi spui despre film. Aceste păreri din film, sunt unele păreri a unor savanţi de ultimă oră, nu e o poziţie oficială a istoriografiei. În istorie au dreptul la existenţă diferite puncte de vedere, dar nici una nu are dreptul să se considere dominantă, mai ales prostiile că vorbitorii de aceeaşi limbă din partea stîngă a Prutului ar fi altă naţiune decît vorbitorii de aceeaşi limbă din dreapta Prutului, pe care deocamdată savanţii o numesc ştiinţific română şi nu dacă.
  Dacă erai un pic mai deştept, ştiai că neamul dispare odată cu limba sa. Este limba, este şi neamul. Limba pe care o vorbim/scrim aici ştiinţific se numeşte română, deci şi purtători sunt români.
  I-am văzut şi ei pe acei din film care ne puneau că suntem daci şi nu români. Bine, le răspund eu: Dacă e aşa, unde e limba dacă? Dacă savanţii ar reuşi să dovedească că limba ce o vorbim este corect ştiinţific de numit ca limbă dacă, apoi şi purtătorii acestei limbi au dreptul, şi corect ar fi şi ştiinţific, să se numească daci. Deocamdată însă ceea ce ai văzut tu în film e părerea unor istorici ce nu e împărţită de majoritatea savanţilor istorici, poate fi luată ca o ipoteză, nu ca un adevăr care anulează tot ce sa numit în istorie ca romanizare. Şi apoi romanizare nu înseamnă doar limba latină veche preluată de daci de la romani, ci şi creştinarea dacilor efectuată prin intermediul limbii latine vechi, cît şi cultura, instituţiile statale, formele de organizare a vieţii în romaniile populare(obştile săteşti) pînă la apariţia statelor medievale româneşti de la începutul sec. XIV, etc.
  Iar dacă doreşti să faci bucurie ocupanţilor de la răsărit prin a răspîndi o nouă modalitate de desbinarea a neamului românesc, adică uite, românii sunt una, iar noi moldovenii suntem urmaşii dacilor şi alte gogomănii pe care are grijă constant să le răspîndească propaganda şovină rusească spre a desbina neamul românesc,înainte de a face pe „deşteptul din daci, care e maldavan” şi nu e român, fă trimitere nu numai la filme unde protagoniştii din ele ne demonstrează că românii sunt daci, ci şi rezultate oficiale a forumurilor lingviştilor, care ar demonstra că limba română e de fapt limba dacă.
  Deocamdată pînă nu este dovedit oficial că limba română este de fapt limba dacă, neamul ce până acum sa numit românesc, şi de acum înainte tot românesc e normal să se numească.
  Iar prin cele ce mi-ai răspuns,dorind să pari deştept, ai arătat celor ce citesc cine sunt „maldavenii” şi ca cultură, şi ca nivelde ştiinţă, şi ca educaţie. Dacă cineva din cei ce citesc doreşte să die ca tine doar „moldovan” nu şi român, n-are decît, dar să ştie, acei ce sunt doar „maldaveni”, nu şi români, e ceva asemănător ca educaţie,nivel ştiinţific,educaţie ca acest robin hud.
  Eu personal, până oficial savanţii din Academia de la Bucureşti nu vor schimba denumirea oficială a limbii ce o vorbim din română în dacă, tot mă voi numi ca MOLDOVEAN, – un locuitor a uneea din cele zece regiuni istorice din care de milenii a locuit permanent neamul românesc şi care acum a format naţiune română.
  Interesant, cîţi cititori, după ce vor citi ce auscris acei ce ţi-au răspuns ţie, vor mai dori să se considere doar „moldovan” ce sunt ceva deosebit de români, precum te-au învăţat pe tine propaganda şovină rusească, şi cîţi vor dori să se considere ca moldoveni, parte a marii naţiuni Române.
  Anatol Marin

 35. Citiţi vă rog aceasă variantă corectată –

  Pentru robin hud:
  Cu tine aici lumea discută civilizat, tu reacţionezi ca o brută, de fapt asta este în realitate “naţia moldovenească”.
  Îmi spui despre film. Aceste păreri din film, sunt unele păreri a unor savanţi de ultimă oră, nu e o poziţie oficială a istoriografiei. În istorie au dreptul la existenţă diferite puncte de vedere, dar nici una nu are dreptul să se considere dominantă, mai ales prostiile că vorbitorii de aceeaşi limbă din partea stîngă a Prutului ar fi altă naţiune decît vorbitorii de aceeaşi limbă din dreapta Prutului, pe care deocamdată savanţii o numesc ştiinţific română şi nu dacă.
  Dacă erai un pic mai deştept, ştiai că neamul dispare odată cu limba sa. Este limba, este şi neamul. Limba pe care o vorbim/scrim aici ştiinţific se numeşte română, deci şi purtători sunt români.
  I-am văzut şi eu pe acei din film care ne puneau că suntem daci şi nu români. Bine, le răspund eu: Dacă e aşa, unde e limba dacă? Dacă savanţii ar reuşi să dovedească că limba ce o vorbim este corect ştiinţific de numit ca limbă dacă, apoi şi purtătorii acestei limbi au dreptul, şi corect ar fi şi ştiinţific, să se numească daci. Deocamdată însă ceea ce ai văzut tu în film e părerea unor istorici ce nu e împărţită de majoritatea savanţilor istorici, poate fi luată ca o ipoteză, nu ca un adevăr care anulează tot ce sa numit în istorie ca romanizare. Şi apoi romanizare nu înseamnă doar limba latină veche preluată de daci de la romani, ci şi creştinarea dacilor efectuată prin intermediul limbii latine vechi, cît şi cultura, instituţiile statale, formele de organizare a vieţii în romaniile populare(obştile săteşti) pînă la apariţia statelor medievale româneşti de la începutul sec. XIV, etc.
  Iar dacă doreşti să faci bucurie ocupanţilor de la răsărit prin a răspîndi o nouă modalitate de desbinarea a neamului românesc, adică uite, românii sunt una, iar noi moldovenii suntem urmaşii dacilor şi alte gogomănii pe care are grijă constant să le răspîndească propaganda şovină rusească spre a desbina neamul românesc,înainte de a face pe “deşteptul din daci, care e maldavan” şi nu e român, fă trimitere nu numai la filme unde protagoniştii din ele ne demonstrează că românii sunt daci, ci şi rezultate oficiale a forumurilor lingviştilor, care ar demonstra că limba română e de fapt limba dacă.
  Deocamdată pînă nu este dovedit oficial că limba română este de fapt limba dacă, neamul ce până acum sa numit românesc, şi de acum înainte tot românesc e normal să se numească.
  Iar prin cele ce mi-ai răspuns,dorind să pari deştept, ai arătat celor ce citesc cine sunt “maldavenii” şi ca cultură, şi ca nivelde ştiinţă, şi ca educaţie. Dacă cineva din cei ce citesc doreşte să fie ca tine doar “moldovan” nu şi român, n-are decît, dar să ştie, acei ce sunt doar “maldaveni”, nu şi români, e ceva asemănător ca educaţie,nivel ştiinţific,educaţie ca acest robin hud.
  Eu personal, până oficial savanţii din Academia de la Bucureşti nu vor schimba denumirea oficială a limbii ce o vorbim din română în dacă, tot mă voi numi ca MOLDOVEAN, – un locuitor a uneea din cele zece regiuni istorice din care de milenii a locuit permanent neamul românesc şi care acum a format naţiunea română.
  Interesant, cîţi cititori, după ce vor citi ce au scris acei de ţi-au răspuns la aberaţiile tale, vor mai dori să se considere doar “moldovan”,ceva deosebit de români, precum te-au învăţat pe tine propaganda şovină rusească, şi cîţi vor dori să se considere ca moldoveni, parte a marii naţiuni Române.
  Anatol Marin

 36. Pt. robin hud
  Da si eu am vazut filmul care in plus este ca izvor (fonte) de origine romana si la fel am inteles multe dar dejeaba te stradui tu sa-i vari in cap unui zombat ca patriciu care se da drept mare profesor de istorie insa vacabularul lui este ramas la nivelul strazii, mai mult eu cred ca el este platit de cineva doar ca sa faca vrajba si ura intre romani si moldoveni, s-au chiar intre ramni, pentru ca el este ca hitler, mussolini, antonescu, stalin si alti dictatori: ,,ori te supui ideologiei si teoriei expuse de ei ori esti dusman si trebuiesti nimicit,, ce diferenza este intre toti acesti dictatori fie ei de stanga ori de dreapta ..?, oare nu cu totii au semanat doar moarte si teroare in jurul lor ..?.
  In filmul ,,DACII. Adevaruri Tulburatoare,, foarte clar si cu multe amanunte este descrisa provenienta noastra a tuturor, mai mult foarte clar se se accentuiaza si despre M.Eminescu … Nu ramane nimic altceva decat sa recomand la unii ca patriciu sa vizioneze filmul si nu doar cum ceva sa obiecteze cu rabie turbata foborusa, pentru ca puteti Voi sa va socotiti si mari carturari dar faptele documentate istoric nu puteti sa le contraziceti !!! Da si fiind in postul mare ar fi bine ca fiecare sa porneasca cu intenzii bune de la inima si nu doar cu ideologiile lor. Paste fericit la tota lumea crestina.

 37. corectat
  ,,doar ca sa faca vrajba si ura intre romani si moldoveni, s-au chiar doar intre ramani,, – romni

 38. Filmuletul ala e facut de niste „savanti” hahaha, dar culmea… nici unul nu e istoric! Cum asa? Istoria este o stiinta academica, si dupa cate stiu eu istoricii îsi publica cercetarile în reviste de specialitate, nu pe net în filmulete „shocante”, sau „adevaruri tulburatoare”, la care pun botul „destepti” alde robin hud, maldavan din talpa aflat la moment peste hotarele guberniei sale de bastina. De ce (ine)stimabile nu ne spui nimic despre parerea MAJORITATII istoricilor români, moldoveni sau chiar straini? De ce ea nu conteaza? Chiar si daca Imperiul Roman ar fi stapânit doar 14 la % din teritoriul actual al României, ceea ce nu e confirmat nicaieri, aceasta nu ar avea nici o relevanta, pentru ca lumea se mai si deplaseaza. Mai ales stramosii nostrii, datorita transhumantei se miscau într-un teritoriu imens, cu mult mai mare ca cel actual, si pe care nu-l puteau controla chiar în totalitate. America a fost vreodata stapânita de Imperiul Roman? Clar ca nu, 0 %, si totusi avem azi America Latina, si vorbitorii limbilor spaniola, portugheza si franceza care formeaza majoritatea în anumite parti ale continentului respectiv. Fix asa s-au întâmplat lucrurile si în cazul nostru: ne-am format în Daciile Istorice (Traiana si Aureliana). Am pierdut teritoriile din sudul Dunarii unde sunt acum bulgarii, sârbii si croatii DAR cum eram aliati cu cumanii, dupa disparitia acestora si retragerea tatarilor, am obtinut (colonizat) vechia Cumanie (actuala Moldova si estul Munteniei). Domnii moldoveni si munteni au participat nemijlocit la izgonirea ultimelor ramasite ale armatei tatarilor. Exista si dovezi lingvistice în favoarea deplasarii: avem zone de tranzitie între graiul oltenesc si cel muntenesc, între cel muntenesc si cel moldovenesc, si între cel ardelenesc si cel moldovenesc, semn ca deplasarea a avut loc treptat, de la vest la est. Autorii filmului sunt ceausisti dacomani, care cred ca au facut istoria cu secretarul de partid din liceu si de-aia le-a ramas în cap „teoria continuitatii” – care este doar partial corecta – cazul Daciilor Istorice, dar mai degraba incorecta în celelalte regiuni populate de români si nu poate explica formarea si devenirea acestui neam în toata complexitatea sa.

 39. pentru Igor.in sfirsit vad pe aici o persoana care gindeste normal, cu care potzi sa descuti si care se informeaza nu numai din izvoarele vechi dar intzelege ca mai tre sa fii si cu stiintza intrun pas.da, cu regret aceste persoane care se numesc pe aici romani, nu accepta o discutzie normala si deodata toarna peste tine un val de glod,ca necititule, incultule si altele.acuma uitete si la hmeli suseli, fix ca patriciu.tipaj pur extremist.vezi ca unora li este greu sa se dezica de dogmele pe care le propavaduesc.mai ales cum zici tu, Igore, ca cum nu esti in ceva cu ei de acord cum si deodata itzi pune stampila de sovetic, comunist, siberia si altele de aceste tipuri.is agresivi si neputinciosi la pluralizm.

 40. pentru Hmeli Suneli,Igor, şi toţi cititorii:
  Pentru jertverle propagandei ruseşti,robin hud şi Igor, poţi să le dai argumente cu duiumul, la ei a intrat adînc încap gogomăniile propagandei ruseşti ce ne desbină în români şi moldoveni, doar a lucrat cu ei vestita şcoală sovietică, care are cele mai mari performanţe în a tîmpi oamenii. Pentru mine, un lucru e interesant: Eu încă pe timpul cînd acea propagandă era la apogeu,(anii 80 ai sec. trecut) era un motiv de distracţie prin aberaţiile pe care le promova, ăştea, după cum se vede şi după 20 şi ceva de ani de lămuriri cu cele mai progresiste şi convingătoare argumente de ordin istoric şi lingvistic, şi tot de acele aberaţii sovieto-comunise că moldovenii ar fi alţiica românii (posibil serios) se ţin… Are rost lor să le mai scrii de castrele romane, deslocate în afara Valului lui Traian, pînă chear regiunea Cernăuţilor, de rolul lor în romanizare, de cei aceea limes, cum sa constituit el şi ce rol a avut în romanizare, de cum sa realizat creştinarea prin intermediul limbii latine vechi, de explicat de ce istoricul G.I. Brătianu a argumentat foarte consistent în cercetarea sa ştiinţifică: „O enigmă şi un miracol istoric: POPORUL ROMÂN” că biserica creştină este mama poporului român? Degeaba, mintea lor este Beton armat,ei totuna sunt „naţie maldavenească”
  Ce să vă mai spun stimabililor,Igor,robin hud şi & (compania)? Scriu într-un vocabular mai simplu (moldovenesc)ca să ajungă şi la mintea voastră. Dar cum văd, cînd am afirmat că după atîtea lămuriri ori trebuie să fii debil, ori duşman a neamului românesc ca să o mai ţii tot cu moldovenismul primitiv, am greşit. Acolo, Igor, am zis că nu seamăni a debil, mai degrabă cea de doua. Acum, după ce ţi-am citit replica prin care te-ai implicat în discuţie, îmi retrag acea afirmaţie prin care dădam de înţeles că mai degrabă aberaţiile ce le promovezi aici ar fi inerente duşmanilor neamului românesc în favoarea celeilalte, adică mai mult mintea ta,după atîtea lămuriri şi care tot pe a lui o ţine, poate fi doar a unui încăpăţinat cu grad destul de avansat de d…te. Desigur, această ultimă afirmaţie a mea e valabilă doar în cazul cînd crezi sincer în aberaţiile ce le scrii aici, dacă le faci pentru anumite interese materiale, te înţeleg şi cred de ce scrii aici,ai şi tu anumite facilităţi din asta.
  Într-un fel totuşi ne ajutaţi: Mai sunt alţi care gîndesc ca tine, şi, nouă, celora ce dorim o iluminare a minţii rătăciţilor, ne oferiţi posibilităţi ca să vă dăm noi argumente şi repere pentru gîndirea voastră, astfel, sunt sigur că în concluziile ce le fac cei ce citesc, ajung la o etapă mai superioară în înţelegerea istoriei naţionale şi autodefinirii ca identitate naţională.
  Încercaţi voi aici să vă ocupaţi cu excrocherii prin promovarea unor idei ce ar putea prinde în nişte minţi neiniţiate sau încă puţin iniţiate în istoria naţională şi autodefinire ca identitate, ca dovadă este faptul că nu semnaţi cele scrise cu adevaratul vostru nume şi prenume, dar vreţi nu vreţi, acţionează o lege nescrisă: Omul cum nu dai, cînd îi dai mai multă informaţie, se face mai deştept, nu mai prost. Aşa că, chear vă mulţumesc că prin aberaţiile ce promopvaţi aici ne daţi posibilitatea de a le combate aici cu contrargumente, astfel, cei ce încă aveau anumite întrebări şi neclarităţi în problemele susnumite(identitate,istrorie naţională,etc.) să şi le poată lămuri mai bine pentru sine, comparînd argumentele noastre cu ale voastre. Aşa că, aştept următoarele voastre aberaţii şi tîmpenii de sorginte ruso-comunistă, am intrat chear în azart în căutarea de argumente pentrua le combate…
  Anatol Marin, profesor de istorie

 41. pentru Alexandra Can, ma facetzi sa zimbesc, despre cine avetzi in vedere ca sant fosti sovetici, socialisti?daca ii numitzi pe cei ce sau nascut in timpul uniunii sovetice sovetici, va dau crezare dar despre ce socialisi?personal despre mine-am plecat din tzara cam prin 2005,cauza,nimanui la serviciu nu le trebuia un anticomunist inrait(lucram la posturi nu mici in sindicatele republicane),indeosebi ca sindicatele ierau supuse total comunistilor si conduse de tov.manea si de adeptzi inflacaratzi ca pargaru ion(un ratat) si altzii.oricum am ajuns peste hotarele tzarii, am fost si prin italia, am muncit trei luni acolo(calabria)unde si am intzeles ca e posibil sa raman , apoi am ajuns in spania.totusi ziceam ca un pic si ma voi intoarce acasa, tot asteptam ca se va schimba ceva, mai ales cu venirea asa numitei AIE dar nu vad nimica bunnici inei. asa ca si mai tare mam convins ca nu ma voi intoarce in tzara.realitatea de acolo e catastrofala, oameni inraiti, disperatzi, cu consum mare de alcool.cu deprinderea- cum sa nu te deprinzi daca traesti intre oameni mai ales care nu se baga in sufletul tau si nu te barfesc, principalul e sa nu te tzii de ai nostrii sau sa nu ai de a face cu fostii sovetici.cu regret ai nostrii mai mult lucreaza pe altzii. rusii mai bine se descurc fiindca au turisti rusi multzi(unele hotele traesc practic pe turizmul rus), si societatea rusa e foarte mare aici in spania, unde publica ziare rusesti, au magazine rusesti(unde locuesc , is trei magazine rusesti si nici unul romanesc, produsele romanesti le vin bulgarii in magazinul lor bulgaresc, romanii nu pot sa faca asa ceva).aiciprincipalul e sa lucrezi, daca lucrezi bine , nai cu nimenea probleme.ciarta poate sa fie numai de la sport(fotbal, unii is cu real altzii is cu barsa).sint moldoveni de la sate , clar ca ei is majoritatea, unii care nu se vor intoarce inapoi, altzii isi cumpara apartamente in chisinau pe viitor cu gandul sa se intoarca.copii lor crescutzi aici , nici odata nu se vor intoarce in Moldova, numai daca ea nu se va dizvolta macar pana la nivelul spaniei, nu zic de nivelul german ,suedez sau britanic.

 42. Citiţi vă rog această variantă, cu mai puţine greşeli…

  pentru Hmeli Suneli,Igor, şi toţi cititorii:
  Pentru jertverle propagandei ruseşti,robin hud şi Igor, poţi să le dai argumente cu duiumul, la ei a intrat adînc încap gogomăniile propagandei ruseşti ce ne desbină în români şi moldoveni, doar a lucrat cu ei vestita şcoală sovietică, care are cele mai mari performanţe în a tîmpi oamenii. Pentru mine, un lucru e interesant: Eu încă pe timpul cînd acea propagandă era la apogeu,(anii 80 ai sec. trecut)tezele acelei propagande erau un motiv de distracţie prin aberaţiile pe care le promovau, ăştea, după cum se vede şi după 20 şi ceva de ani de lămuriri prin cele mai progresiste şi convingătoare argumente de ordin istoric şi lingvistic, şi tot de acele aberaţii sovieto-comunise că moldovenii ar fi alţii ca românii se ţin (posibil serios)… Are rost lor să le mai scrii de castrele romane, deslocate în afara Valului lui Traian, pînă chear regiunea Cernăuţilor, de rolul lor în romanizare, de cei aceea limes, cum sa constituit el şi ce rol a avut în romanizare, de cum sa realizat creştinarea prin intermediul limbii latine vechi, de explicat de ce istoricul G.I. Brătianu a argumentat foarte consistent în cercetarea sa ştiinţifică: “O enigmă şi un miracol istoric: POPORUL ROMÂN” că biserica creştină este mama poporului român? Degeaba, mintea lor este Beton armat,ei totuna sunt “naţie maldavenească”
  Ce să vă mai spun stimabililor,Igor,robin hud şi & (compania)? Scriu într-un vocabular mai simplu (moldovenesc)ca să ajungă şi la mintea voastră. Dar cum văd, cînd am afirmat că după atîtea lămuriri ori trebuie să fii debil, ori duşman a neamului românesc ca să o mai ţii tot cu moldovenismul primitiv, am greşit. Acolo, Igor, am zis că nu semeni a debil, mai degrabă cea de doua. Acum, după ce ţi-am citit replica prin care te-ai implicat în discuţie, îmi retrag acea afirmaţie prin care dădam de înţeles că mai degrabă aberaţiile ce le promovezi aici ar fi inerente duşmanilor neamului românesc în favoarea celeilalte, adică mai mult mintea ta,după atîtea lămuriri şi care tot pe a lui o ţine, poate fi doar a unui încăpăţinat cu grad destul de avansat de d…te. Desigur, această ultimă afirmaţie a mea e valabilă doar în cazul cînd crezi sincer în aberaţiile ce le scrii aici, dacă scrii aici pentru anumite interese materiale, te înţeleg şi cred de ce scrii aici,ai şi tu anumite facilităţi din asta.
  Într-un fel totuşi ne ajutaţi: Mai sunt alţi care gîndesc ca voi, şi, nouă, celora ce dorim o iluminare a minţii rătăciţilor, ne oferiţi posibilităţi ca să vă dăm noi argumente şi repere pentru gîndirea voastră, astfel, sunt sigur că în concluziile ce le fac cei de citesc, ajung la o etapă mai superioară în înţelegerea istoriei naţionale şi autodefinirii ca identitate naţională.
  Încercaţi voi aici să vă ocupaţi cu excrocherii prin promovarea unor idei ce ar putea prinde în nişte minţi neiniţiate sau încă puţin iniţiate în istoria naţională şi autodefinire ca identitate, ca dovadă este faptul că nu semnaţi cele scrise cu adevaratul vostru nume şi prenume, dar vreţi nu vreţi, acţionează o lege nescrisă: Omul cum nu dai, cînd îi dai mai multă informaţie, se face mai deştept, nu mai prost. Aşa că, chear vă mulţumesc că prin aberaţiile ce promopvaţi aici ne daţi posibilitatea de a le combate aici cu contrargumente, astfel, cei ce încă aveau anumite întrebări şi neclarităţi în problemele susnumite(identitate,istrorie naţională,etc.) să şi le poată lămuri mai bine pentru sine, comparînd argumentele noastre cu ale voastre. Aşa că, aştept următoarele voastre aberaţii şi tîmpenii de sorginte ruso-comunistă, am intrat chear în azart în căutarea de contrargumente pentrua le combate…
  Anatol Marin, profesor de is

 43. pentru A.Can.ce tre sa se intimple la noi intzara?,multe.dar mai precis o tulburare si mai mare ca ceea ce afost si ca puterea sa fie luata de persoanele care au facut studiile si au muncit, trait in UE sau alte tzari civilizate si dezvoltate.care au sa schimbe totul neavind teama de rusia, nefiind implicatzi in biznes cu rusii, ukrainenii, evreii, nefiind farmatzi de sistema (modelul)sovetic pentru a fi coruptzi si promavind la functzii neamurile analfabete si impotente(in vedere profesional).a doua parte e ca societatea e rupta si continue sa fie rupta de rusii, ukrainenii, gagauzii si asa numitzii neo-romani, care dupa extremizmul lor nu se deosebesc unii de altzii.

 44. pentru patriciu. jertva esti tu, viatza nu tea crutzat. mii jale de tine.

 45. robin hud: Jale sa-ţi fie de tine în primul rînd. Prostiile ce le promovezi aici sunt nu numai de rîsul copiilor ce studiază cît de cît istoria naţională, ci şi a găuinilor, care ştiu că dacă vre-o pasăre cotcodăceşte ca şi dînsa e tot găină, nu e prepeliţă sau raţă. Pentru voi, alde „naţie moldovenească”, toţi cei ce vorbesc aceeaşi limbă ce ştiinţa lingvistică o numeşte română, ce provin din teritoriile din afara actualei Republici Moldova, sunt români, numai vorbitorii provenienţa cărora e din ceea ce este azi Republica Moldova,sunt doar moldoveni, nu şi români.
  Vezi deci, de ce au motiv şi găinile să rîdă de voi, alde „naţie moldovenească”? Ele ştiu că acele păsări care se exprimă vocal ca ele sunt tot găini, voi, „naţia moldovenească”, deşi vă exprimaţi vocal la fel ca cetăţenii din afara teritoriilor actualei Rep.Moldova, nu vă consideraţi că sunteţi ca ceilalţi vorbitori de aceaşi limbă ce ştiinţa îi zice română,adică români-moldoveni, ci sunteţi un fel de rasă superioară maldavenistă deosebită de români. Aşai că şi găinile au motive serioase să râdă de voi?
  Anatol

 46. da, ce pot sa mai zici la aberatziile unui tip josnic?nimic.logica zice, de ce fiind ocupate 14% din teritoriu noua ni se impune ca noi chipul provenim de la romani? de ce fiind ocupatzi integral de turci si nu 100 de ani dar peste 300 de ani noi nu vorbim turca? sau alte limbi a popoarelor care ne mai ocupau din cand in cand.si sa negi descoperirile genetice? vii rusine sa recunoastetzi ca nu avetzi dreptul sa numitzi aceasta limba ca nu e romana?va simtzitzi mai josnici ca noi, moldovenii care au si avut primii cronicari, ca Grigore ureche care si a scris in letopisetzul tzarii moldove articolul -despre limba noastra moldoveneasca.unde ieratzi voi romanii si cu letopisetzii(cronicarii)vostrii romani, de ce ei nu au devenit primii, de ce ei nu sant vetitzi prin scrierile sale?de ce cei mai vestitzi scriitori, poetzi is din moldoveni cat istorici atit si actuali.ce superioritate avetzi voi ca va falitzi ca niste curcani?bravo celor ce fac asa filme si arata adevarul celor ce nu au acces la surse de informare adevarate conteporane bazate pe stiintza contemporana nu pe spusele babei efrosia.sa negi expertizele genetice tre sa fii un colhoznic inrait .

 47. Ma robin, tu măcar ştii cum se numeşte mai pe lung prima carte editată în Moldova la 1643? Îi zice: „Carte românească de învăţătură,duminicele preste an la praznice împărăteşti şi la sfinţii maricu zisa şi cu toată cheltuiala lui VASILE VOIVODUL, şi domnul ţării Moldovei din multe scripturi tălmăcită”, ceea ce ruşii la şcoală ne spuneau doar cu denumirea scurtă, „Cazania lui Varlaam”. Văd că trebuie să treci curs de istorie mai serios,o ţii cu cele 14 %. Dacă la şcoală învăţai de limesul roman,de castrele romane,de obştea sătească lăsată aici de romani, de creştinarea prin intermediul limbii latine vechi, mai ştiai şi cum au apărut şi alte popoare ce sau aflat sub stăpînirea romană (unele sau păstrat, altele au dispărut) ştiai cum au apărut bulgarii, cum au apărut sîrbi,croaţii, bosniacii, muntenegrenii şi care e deosebirea dintre ei, ştiai care e deosebirea dintre macedonienii din fosta Iugoslavie şi bulgari, care, şi de ce aşa, a fost statutul ţărilor româneşti în timpul dominaţiei otomane, în raport cu stăpânirea romană şi cea rusească în aceste teritorii, despre politica de denaţionalizare, rusificare şi colonizare cu străini a teritoriilor Moldovei dintre Nistru şi Prut după 1812, şi multe, multe altele pe care le ştiu acei ce nu iau în serios teora despre provinienţa doar din daci a poporului român din acel filmuleţ, apoi nu cădeai sub influinţa acelora ce răstoarnă pe dos ştiinţa istorică despre provenienţa poporului român. Ţi-a scris Hmeli Suneli că acei de au făcut filmul nici istorici nu sunt, iar tu iai ca bază afirmaţiile lor. Aşteaptă cînd le vor da dreptate cei mai prestigioşi profesori cu autoritate în ştiinţa istorică, vezi mai întîi ce spun ei, şi apoi dă ca exemplu opiniile unora, exprimate într-un filmuleţ, ce măcar specialişti în domeniu nu sînt. Foloseşte ca argumente ceea ce susţine ştiinţa istorică naţională oficială, nu nişte opinii a unora ce la fel ca tine, ce mai au de învăţat cîte ceva pentru a înţelege procesele istorice.
  Din păcate, trebuie să constat că unor bonavi de moldovenism primiitiv,ce au doar o brumă de carte dar o încăpăţinare oarbă, orice argumente nu le-ai da, tot e degeaba.
  Dar, să fim optimişti. Ese şi ceva pozitiv din discuţia cu ei.Arătîndu-şi incompetenţa şi aberaţiile, servesc ca materia didactic pentru acei ce n-au avut ocazia să studieze sau să se lămurească în istoria naţională. Cititorii, văzîndu-i, la rîndul lor, au posibilitatea să decidă pecine şi ce concepţii sunt demne de urmat, adică să progreseze în evoluţia gîndirii şi orizontului ştiinţific, făcînd concluzii calitativ superioare în raport cu nivelul de care l-au avut iniţial.
  Anatol

 48. Acum trebuie să plec. Las pe deseară discuţiile cu”marele patriot MOLDOVAN”, robin hud.

 49. PUSCASU VLAD IRIMIE

  robin hud e acelasi ,,igor,,travestit si las.Ii este rusine de numele de botez,dat de mama lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *