Presedintele PNL a avut o intrevedere cu Ambasadorul Turciei

Presedintele PNL l-a primit, cu o vizita de curtoazie, la sediul partidului, pe Excelenta Sa, Ambasadorul Turciei in Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, interesat de “activitatea unui partid extraparlamentar vizibil”, conform declaratiilor asistentei domniei sale. Discutia s-a axat pe subiecte legate de evolutiile politice de la noi, pe perspectiva aderarii R.Moldova la UE.

Presedintele PNL a avut mereu relatii prietenesti cu misiunea diplomatica a Turciei. In calitate de deputat in Parlament, Vitalia Pavlicenco a facut mai multe demersuri pentru asigurarea conditiilor democratice, in regim comunist, pentru autonomia gagauza. Vitalia Pavlicenco i-a relatat Ambasadorului Turciei ca a participat, acum citiva ani, la un sumit UE-Turcia la Sopot, Polonia, in cadrul Forului economic de la Krynica, unde a vorbit despre relatiile moldo-turce si perspectiva europeana a Turciei, pe care si-o aspira si Republica Moldova.

Presedintele PNL a expus viziunile partidului asupra starii democratiei in Republica Moldova, a vorbit despre hartuirea la care este supusa formatiunea de la constituirea sa pina in prezent, inclusiv sub regim liberal-democrat, despre modul in care este votat PNL in autonomia gagauza, despre faptul ca cetatenii gagauzi prezenti la intilnirea cu conducerea PNL au solicitat consulat romanesc la Comrat.

Ambasadorul Turciei s-a interesat de parerea presedintelui PNL despre obstacolele ce ar sta in calea integrarii europene a Republicii Moldova. Raspunsul a fost ca Rusia nu contribuie la solutionarea diferendului transnistrean, doreste federalizarea Republicii Moldova, prin transnistrizare, fapt menit sa impiedice accederea directa in UE sau prin Unirea cu Romania, deoarece Kremlinul vrea sa isi mentina trupele militare si zise de pace in partea stinga a Nistrului, sa blocheze extinderea NATO peste Prut, ceea ce anuleaza un viitor prosper pentru partea de populatie romaneasca si pentru alogenii din stinga Prutului.

Presedintele PNL, care este si copresedinte al Consiliului Unirii, i-a vorbit dlui Ambasador despre activitatea si scopurile platformei unioniste, in acest an, 2012, care este unul tragic pentru basarabeni, implinindu-se 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica.

Dupa vizita propriu-zisa, Ambasadorul Turciei a avut ocazia, oferita de dna Alexandra Can, vicepresedinte al PNL, director general al SA “Artima”, sa ia cunostinta de specificul sortimental al acestei societati comerciale.

Serviciul de presa al PNL 

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

Add a Comment
 1. Vitalia,

  De ce nu i-ai cerut să ne despăgubească TURCOMANII de jugul lor de câteva secole, care a împiedicat dezvoltarea firească a principatelor române ???

  Și de ce nu amintești de pacea de la București, când tot ei împreună cu moscalii ne-au rupt în două…Taman acum 200 de ani.

  Mare fățarnică ești Vitalia. Deatâta și nu te cred.

 2. …dusă rău …

 3. Valerica maica esti cioban. In cazul in care nu ai remarcat, au trecut cateva secole intre timp. Alooo, aici e secolul XXI, acolo la tine tot XIV?
  PS: nu uita de ora de vara.

 4. Ovidiu,

  Ce naiba dar învață copiii noștri istoria la școală,ai ???

  Poate deatâta ca să stea în patru labe în fața cotropitorilor ?!?

  Bă,

  Nu uit că sunt român !

 5. Vizita la sediul unui partid de catre un ambasador strain este un semnal puternic ca activitatea acelui partid se bucura de atentia tarii respective.

  In acest caz, cred ca semnalul respectiv poate fi amplificat in comunitatea gagauza, care ar putea fi convinsa ca o unire cu Romania, in niciun caz n-o avantajeaza.
  Dovada ca exista onstitutionala ca reprezentantii minoritatilor sa faca parte din parlamentul Romaniei.
  Alte consideratii pozitive, nu numai pentru gagauzi pot fi spicuite din articolul meu „Se pregateste ceva pentru Basarabia?” (http://mipopescu.wordpress.com)

  In alta ordine de idei, sunt complet dezamagit de ideile lui Schubel care insista, printre altele, pentru atragerea PCRM-ului la actul de guvernare. Daca asta este viziunea UE pentru Basarabia, este grav de tot, deoarec PCRM nu este un simplu partid de opozitie, ci este un partid nu numai dezbinator pe criterii etnice inventate, dar si un promotor al integrarii euro-asiatice, nu integrarii UE.

 6. Următoarea întrevedere va fi cu ambasadorul Federaţiei Ruse, în cadrul căreia preşedintele PNL va vorbi şi despre unele avantaje ale alipirii Basarabiei la imperiul rus, dar şi despre doleanţele populaţiei transnistrene de a se deschide consulate româneşti la Dubăsari şi Tiraspol.

 7. Ba nici eu nu uit, dar chiar nu e cazul sa invocam trecutul istoric in relatiile cu turcii acum, in anul de gratie 2012. Vechile rani s-au cicatrizat si ar trebui sa ne tratam de altele noi, neprovocate de ienicerii turci.

 8. Dle. Mircea Popescu marturisesc ca am lipsit de la cateva lectii de istorie, mea culpa.
  Cine sunt gagauzii? Turci in travesti?

 9. Atentie la schimbarea subtila de pozitie spre unionism a lui Ghimpu (in interviul publicat in ziarul Timpul):

  „[…] Vrem cu România sau vrem cu Rusia – dar noi să decidem. Și sunt deranjați că în Republica Moldova se aude tot mai des vocea unioniștilor. Asta îi deranjează. Înțeleg că Rusia pierde, cu orice an care trece, pentru că, între timp, cresc generațiile care studiază și cunosc adevărul. Și devine tot mai greu să îi manipulezi.”

 10. @Ovidiu

  Exista doua teorii neconfirmate:
  1. urmasii unor triburi turcice venite din Dobrogea sau Balcani
  2. urmasii unor bulgari turcizati

  Oricum, numitorul comun este „turc”, de unde si interesul Turciei in sustinerea „etnicilor” sai.

 11. Pt. d-l Popescu
  „Schimbare subtila de pozitie spre unionism a lui Ghimpu”?(am citit interviul) A existat unionism la Ghimpu totdeauna , d-le Popescu.Ce vi s-a parut dv a fi altceva,mie mi s-a parut a fi replieri si manevre de repliere in fata unui „dusman” permanent si extrem de perfid. Cand mai ofensiv , mai amenintator si agresiv, gata -gata sa rastoarne …trenul de pe sine, cand mai voalat, mai abscons diplomat si mai seducator nevoie mare,acest „dusman” exista si acum. Nu cred sa fi uitat dv momentele Kuzmin, Nariskin, etc, nici momentele create de dumnealor boierii rosii Marian Lupu&D. Diacov-Plahotniuc. Aceasta componenta a triumviratului AIE e inca f. activa si tenebroasa, desi pare anihilata(nu e!)

 12. Gagauzii sunt musulmani? Cat reprezinta ca populatie raportat la totalul Basarabiei?
  Sunt reprezentati in parlament?

 13. Acest neamt de Schubel de la Uniunea Europeana cred ca are origini evreiesti.

 14. Un senzaţional mesaj-referendum
  al unei civilizaţii extraterestre avansate
  ce se adresează tuturor oamenilor de pe planeta Pământ (II)
  –––––––––––––––––––
  http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=7059

  Veţi putea constata cu uşurinţă că, prin Unirea voastră ce va fi realizată pentru a duce la îndeplinire scopuri bune, o gigantică putere manifestatoare va apare imediat în voi şi, în felul acesta, veţi duce la bun sfârşit cele mai dificile proiecte care li se par a fi imposibile celor apatici sau celor care sunt
  măcinaţi de îndoieli.
  Uniţi-vă pentru a duce la îndeplinire scopuri care
  se bazează pe idealuri sublime elevate şi grupaţi-vă pentru astfel de acţiuni fie câte 3, fie câte 5,
  fie câte 10, fie câte 100, fie câte 1000
  şi îndrăzniţi să acţionaţi întotdeauna în slujba binelui, fiind de fiecare dată animaţi
  de intenţii puternice clare şi ferme.

 15. pentru Ciobanu Valer
  asa e Valer , chiar am ris cu pofta de comentariul lui Ovidiu, cind merge vorba de turci atunci au trecut deja 200 de ani , dar cind ajunge vorba la pretentiile romanilor fata de aceasta bucata de pamint atunci acesti 200 de ani in care nu am avut nimic comun cu romanii nu se i-au in calcul, asa e la ei, unionisti, ceia ce nu-i convenabil lor ei nu accepta, ei doar vor sa redea istoria asa cum doresc ei sa o vada ))

 16. Corect ai notat, pentru ei, unionistii, totul este bine in afara de adevarul ca noi, moldovenii dintre Prut si Nistru, nu vrem unire cu Romania, dar dorim sa fim doar buni vecini si sa traim ca fratii dar fiecare la casa lui!!!

 17. Igor spune:
  30 martie 2012, la 00:12

  Igor, incearcati sa meditati cu mintea copiilor-maturi ai dvs/daca ii aveti/, care si-ar dori sa traiasca decent, in siguranta, sa fie liberi….. Ei va vor „taxa” intre ani pentru ca ati pledat pentru o viata intunecata si in saracie.
  De ce au plecat din tara circa 1 000 000 de oameni ? In marea lor majoritate au plecat in UE ! DVS doriti independenta, pe care inca nu am avut-o NICIODATA, nu o avem nici acum, nu o vom avea nici in viitor, daca vom fi „usa fara lacat”, plina de venetici obraznici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *