PNL cheama partidele parlamentare din Romania sa dea exemplu partidelor parlamentare, pretins nationale, din RM

Duminica a avut loc sedinta Delegatiei Politice Nationale a PNL, care a adoptat si o Declaratie.

25 martie 2012

Anul 2012 este un an de o greutate si de o putere simbolica aparte, cind se implinesc 200 sute de ani de la raptul Basarabiei de catre Imperiul Rus. Acest an este marcat de PNL prin actiuni publice dedicate si datei de 27 martie, cind se implinesc 94 de ani de la adoptarea, in 1918, de catre Sfatul 

Tarii, a Actului Unirii Basarabiei cu Patria-Mama, ca si datei de 16 mai, cind vom comemora doua secole de ocupatie ruso-sovietica, urmind sa punem, prin vointa populara romaneasca, sfirsit acestei stari mostenite prin Pactul criminal Molotov-Ribbentrop. PNL ii cheama pe toti oamenii curajosi, pe romanii si alogenii cu viziuni unioniste la aceste manifestari de demnitate nationala.

 

Partidul National Liberal constata ca alegerea Presedintelui Republicii Moldova creeaza premizele pentru o perioada in care guvernarea necomunista sa demareze reformele promise in alegeri. PNL spera ca Presedintele ales va opta neclintit pentru respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului, care inca se incalca flagrant in societatea noastra, polarizata puternic pe criterii patrimoniale si etnice.

PNL cere conducerii statului sa dea semnale adecvate, prin mesaje interne si externe, si sa ceara institutiilor competente sa pedepseasca fortele revansarde antieuropene pentru actiunile neconstitutionale si apelurile de nesupunere civila la care se dedau. In caz contrar, cetatenii vor interpreta lipsa de reactie respectiva din partea autoritatilor ca slabiciune a Puterii si, in eventuale alte alegeri, ar putea revota fortele de stinga extremiste.

PNL saluta crearea Consiliului Unirii, la care a aderat, si spera ca fortele unioniste se vor coagula in continuare si vor deveni o forta ce va impune un demers si o solutie finala de Unire cu Romania. PNL cheama partidele parlamentare din Romania sa dea exemplu partidelor parlamentare pretins democratice si nationale din stinga Prutului si sa adere la Consiliul Unirii, sa contribuie la formarea structurilor de sprijin pentru platforma Consiliului Unirii.

PNL considera necesara sensibilizarea populatiei neinformate si supuse presiunilor decenii de-a rindul pentru faptul de a fi romani si de a vorbi limba romana, chemindu-i pe toti sa se alature grupurilor de sustinere a Consiliului Unirii si sa contribuie la apropierea momentului reunificarii celor doua state romanesti existente astazi.

Partidul National Liberal,

25 martie 2012

 

Raportul BPC in fata DPN, prezentat de presedintele PNL 

Stimati prieteni,

Stimati membri ai Delegatiei Politice Nationale,

Stimati invitati,

Vreau sa va multumesc, inca o data, pentru contributia Dvs. la desfasurarea Congresului al III-lea al formatiunii. A fost un succes al tuturor, pentru ca am facut ceea ce inca nimeni nu a facut in Republica Moldova – am fixat obiectivul politic al Unirii in Program si Statut. Drumul pina la strapungerea juridica a mentalitatii stataliste a comunistilor si a democratilor, in Republica Moldova, mai dureaza,  ca si hartuirea PNL de catre stat, dar vom avansa ferm spre obiectivul nostru si ne vom cistiga in instanta drepturile.

Sedinta de azi este a doua a Delegatiei Politice Nationale, prima avind loc pe 3 decembrie, imediat dupa Congresul al III-lea al PNL, care a ales noua componenta a structurii ce conduce partidul intre congrese.

Desigur, cei care urmaresc spatiul virtual sunt la curent cu actiunile si deciziile BPC in aceasta perioada grea – pentru ca a fost extrem de dificila din motive intelese – temperaturi extrem de joase, fara incalzire termica la sediu. Totusi, ne-am propus si am reusit sa depunem actele la Ministerul Justitiei in termen-record – pe 14 decembrie, la numai 11 zile dupa desfasurarea Congresului al III-lea al formatiunii, – pentru inregistrarea rezultatelor.

Am revenit la munca pe 6 ianuarie, am avut citeva sedinte ale Biroului Permanent Central, la care am discutat, in special, problemele activitatii in continuare si in conditiile unui an greu – psihologic si moral.

Problema e ca, in anul 2012, se implinesc 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica a acestui multpatimit pamint romanesc, de aceea noi, ca partid unionist, cu obiectivul Unirii inclus in Statut si Program, suntem obligati politic, moral si uman, sa desfasuram actiuni in spiritul aniversarii datelor legate de Unire, sa comemoram datele ce au insemnat o tragedie pentru neamul nostru romanesc.

Este adevarat, nimeni nu ne intreaba daca avem cu ce, dar ne intreaba daca facem ceva si asta este explicabil cind altii nu se grabesc sa faca ceva.

In acest fel, noi, Biroul Permanent Central, ne-am concentrat eforturile pe atare sarcina – deloc usoara pentru un partid extraparlamentar. Si ne vom referi la aspectul respectiv mai detaliat, nu inainte de a analiza cazul cu Ministerul Justitiei.

Deci, dupa ce ne-am consultat inainte de congres cu Ministrul Justitiei – desigur, nu cu ministrul, – despre eventuala introducere a obiectivului politic de Unire in Statutul PNL, iata ca ministrul nu a avut curajul legitimarii obiectivului politic unionist in Statutul unui partid, mai ales ca repede sarise si liderul gagauz, care face legea in Republica Moldova, cerind sa nu fie inregistrata Noua Redactie a Statutului. Ministrul i-a raspuns lui Formuzal citeva zile inainte de a ne da noua un raspuns echivoc, precum ca nu a inregistrat Statutul PNL. A trecut tocmai o luna si ceva pina Ministerul Justitiei a depus o sesizare la Curtea Constitutionala, care nu pare sa aiba prea mare legatura cu noi, PNL, decit ca, exact faptul ca am cistigat in doua instante dreptul de a avea un spot unionist a si provocat disputa intre practica judiciara si Constitutia invechita, interpretata in mod statalist, nu in spiritual pluralismului politic, al libertatii de exprimare si al dreptului de promovare nestingherita a ideilor, a caror realizare este prevazuta doar cu mijloace pasnice, constitutionale.

Iata ca, in Republica Moldova, aceasta inca nu e posibil, desi jumatate din Raportul la Congresul al III-lea al PNL a fost despre hartuirea la care sunt supusi membrii PNL, care au viziuni unioniste. Saptamina aceasta am chemat in judecata Ministerul Justitiei, dupa ce am pregatit un set de scrisori, inclusiv adresate Academiei de Stiinte, pentru ca – sa vezi si sa nu crezi – sa explice, pentru Ministerul Justitiei, ce inseamna cai pasnice, pe care noi vrem sa promovam unionismul.

Ii multumim dlui Graur pentru ajutorul acordat in polemica legata de justitie. Va amintesc, celor carora poate le-a scapat – ca am adresat si o Scrisoare premierului roman Mihai Razvan-Ungureanu in legatura cu refuzul Ministerului Justitiei de a inregistra Noua Redactie a Statutului unionist al PNL.

In continuare, ne vom referi la alt aspect al muncii noastre de pina acum. Trebuie sa mentionez cu placere ca desfasurarea congresului al III-lea al PNL a consolidat rindurile partidului. Practic, desi nu avem coordonatori care sa munceasca in teritoriu, ideile noastre nu trebuie vindute, cu orez, sapun, sare, vermisei si patrunjel. Ele pun acaparare pe oameni si ii aduc la noi. Dupa congresul al III-lea al PNL au intrat in partid sute de oameni oameni. Vin la sediu, pe ger si gheata si se inscriu. O fac din suflet, din indemnul convingerilor.

Urmindu-ne consecvent pozitia, dl vicepresedinte al PNL, Anatolie Revenco, a venit, in luna ianuarie, cu ideea refacerii Consiliului Unirii, creat in anul 1991 de catre deputati din Parlamentele de la Chisinau si Bucuresti, dat uitarii aici de catre “pragmaticii proeuropeni”, cu gindul si frica de Moscova. Am agreat, in principiu, ideea, dar am inceput sa o aplicam, la inceput, nesigur, pentru ca ne imaginam corect ce volum de munca urma sa ne asumam. Am decis, insa, sa declansam acest proces, ca o continuitate a actiunilor si deciziilor noastre anterioare, precum si a filonului unionist al congresului. De aceea, am alcatuit o lista de persoane cunoscute, percepute ca si avind vederi unioniste, i-am convocat o discutie cu reprezentanti ai PNL si ai PNR, in sala oferita de dna Alexandra Can la etajul 5, am invitat si o serie de reprezentanti ai sectorului neguvernamental, care, cu toii, pe linga fosti deputati semnatari ai CU si istorici, scriitori, am discutat despre obiectivul unionist si refacerea Consiliului. Efectul a fost peste asteptari. Toata lumea a sprijinit mesajul unionist si a sprijinit ideea continuarii efortului inceput mai timid, mai curajos de noi. Asta ne-a incurajat sa mai discutam documentul de lansare si am facut-o mai repede, pentru ca timpul nu ne permite tergiversarea – vin date peste date si trebuie sa le consemnam in acest an simbolic 2012.

In acelasi spirit, am organizat, ca partid, Marsul auto al Unirii, care a fost extrem de frumos si cu efectul demnitarii nationale intr-un an declarat de Guvern unul al lui Ion si Doina Aldea Teodorovici.

Apoi, dupa semnarea si constituirea Consiliului Unirii, dupa crearea site-ului pe care se regasesc membrii acestuia si pe care se inscriu mereu membri noi, dupa conferinta de presa de lansare am mai avut o actiune – am fost la Iasi sa salutam sedinta comuna a celor doua Guverne numite de noi romanesti.

Inainte de a constitui Consiliul Unirii, in care acum se regasesc tot mai multi membri, am avut discutii cu Mircea Druc. Printre semnatari sunt Ilie Ilascu, Alexandru Mosanu, Val Butnaru, Constantin Tanase, Vladimir Besleaga, Andrei Strimbeanu, Traian Vasilcau si alte persoane cunoscute.

Am stabilit o data si o ora – joia, prin bunavointa dnei Can, cind aici se aduna semnatarii CU. De citeva ori am combinat sedintele BPC ale PNL cu cele ale CU, pentru ca am tinut ca membrii conducerii noastre sa cunoasca si sa se expuna asupra a ceea ce facem, au participat inclusiv membrii DPN din apropierea Chisinaului, care conduc si asociatii obstesti, cum ar fi Orhei si Anenii-Noi.

Noi vom discuta dupa 16 mai cum vom continua activitatea Consiliului Unirii, dar acum este prioritar sa desfasuram actiunile dedicate zilei Unirii de 27 Martie si implinirii a 200 de ani de la raptul Basarabiei, in 1812.

Nu stiu daca face si daca e si cazul sa ne referim astazi la toate criticile si piedicile pentru activitatea noastra unionista, pentru ca am decis sa mergem pe calea “ciinii latra, caravana trece”. Noi avem – cum bine spunea dl Alexandru Mosanu, pe care l-ati auzit si la congres – obiectivul nostru politic, sarcina noastra, partidul nostru. Ca vor altii sa mearga si cu noi sau nu – e treaba colegilor de politica si de pozitie civica, nationala, romaneasca. Noi – pe unde mai cu putere, pe unde cu putere mai slaba, mergem inainte si facem ce putem.

Credem ca, in aceasta iarna, geroasa si grea, am reusit sa nu perdem o zi. Credem si speram – odata cu venirea primaverii, ca vom merge si in teritoriu, pt ca ne-am propus sa constituim grupuri de sprijin pentru o viitoare miscare a Unirii mai ales dupa 16 mai, de aceea echipa PNL trebuie sa fie cheagul acestei coagulari prin identificarea unionistilor si invitarea celro care s-au inscris din diferite raioane in CU.

Nu stim cum va evolua situatia politica. Asta ramine sa o vedem. Ceea ce ne propunem ea lumea sa se convinga de faptul ca nu muncim in interes electoral doar, ci in interesul national, care, in opinia lui Dodon este sa nu fie unionisti la guvernare, in timp ce pentru PNL interesul national este ca unionistii sa fie la guvernare, cit mai multi si aici, si in Romania, contribuindu-se, pe toate caile, la consolidarea factiunii romanesti, unioniste.

Da, intelegem bine ca starea de spirit a oamenilor se poate schimba brusc – iata, a fost ales Presedintele si nu mai e nevoie sa luptam pt Unire. Credeti? Noi nu credem asa si ne-o arata revansarea fortelor antiromanesti. Daca ascultati bine ce spune lumea care scapa porumbelul la mitingurile comuniste, ei spun ca “nu vrem, Unirea cu Romania”. Comunistii nu au mesaj si revin la moldovenismul lor primitiv si stalinist si se tem ca, odata cu obtinerea libertatii si a prosperitatii minime, lumea va intelege ca numai Unirea este salvarea, restul e tergiversarea si cangrenarea societatii, care va degrada si mai mult situatia si va ajunge tot acolo, numai ca mai tirziu, in conditii mult mai grave.

Sa vedem daca se vor lasa batuti comunistii si se vor calma pentru aproape trei ani inainte. Insa scopul nostru este sa mentinem Consiliul Unirii, sa identificam o conducere mai tinara, dar verticala, care sa preia stindardul, sa propulsam forte unioniste in Parlament, care, si la nivel politic suprem, sa scoata din maduva oaselor oamenilor frica de Unire, frica apropierii de Romania.

Alta etapa, dupa 16 mai, va fi si una de identificare a coordonatorilor pentru raioane, din cei care s-au inscris si au aderat la Consiliul Unirii, pentru a crea o platforma ce ar atrage unionistii pe un segment din care sa voteze corect, eventual, o lista nationala sau un Bloc national, ca sa nu se revanseze antiromanii. Cu cit aceasta o va intelege mai repede si PL, cu atit va fi mai bine. PL nu are istorie, PNL are istorie. Pe site-ul PNL este materialul despre contributia national-liberala la infaptuirea Romaniei Mari. Luati si cititi si inarmati-va cu argumente, ca sa le spuneti tuturor de ce PNL este cel mai in drept sa aiba mesaj si pozitie unionista, sa coaguleze fortele unioniste. Daca PL nu va inteles – nu e nici un bai – noi totuna ne vom face treaba. Desi cu mijloace putine, avem un sprijin mare din Occident, care déjà nu mai credeau ca aici renaste unionismul. Iata ca noi am mers consecvent pe acest drum si cred ca aceasta este evident, mai ales ca avem in fruntea PNL, dar si a Consiliului Unirii persoane necorupte.

Ce actiuni am reusit sa facem pe ger asta insuportabil? Am facut un splendid Mars al Unirii cu autoturismele, care au miscat lumea, caci am mers 4 ore prin Chisinau. Avem un filmulet pe site si e bine sa il vedeti. Am fost cu Consiliul Unirii la Iasi, unde am salutat sedinta comuna a celor doua Guverne romanesti. Am adresat Declaratia de constituire a Consiliului Unirii si premierului Mihai Razvan-Ungureanu. Sa nu uitam – Forul Democrat al Romanilor a adresat anul trecut o scrisoare premierului Filat sa examineze, cu Guvernul Romaniei problema reunificarii Republicii Moldova cu Romania.

As vrea sa dau citire unor nume doar din rindul celor ce au aderat la CU, ca sa vedeti ce munca s-a desfasurat si prin contributia dlui Stefan Maimescu, deputat unionist in Parlamentul care a votat Independenta, ca si de noi, conducerea PNL, pentru a aduce multa lume buna aici.   

A fost citita lista celor care au aderat la CU.

Putem constata cu placere ca se trezesc si partide din Romania. Cunoasteti, cred, ca Partidul Poporului Dan Diaconescu, avind peste un milion de membri deja, are in program Unirea. Vom vedea cum va fi votat de oameni. Faptul aderarii lor, ceea ce au spus pe toata Romania la televiziune, va stimula si alte partide sa adere. Chiar aseara ne-am intors de la Bacau, unde reprezentanti ai PNL s-au aratat dispusi sa creeze o structura de sprijin a Consiliului Unirii. In campaniile electorale care se asteapta in Romania, PNL va fi nevoit sa isi includa in Program si prevederi care sa vizeze basarabenii si refugiatii din Basarabia, aici e mult de spus, pentru ca PNL-USL nu da mesaje peste Prut.

Nu vreau sa spun prea multe despre sentimentele noastre politice. Dar credeti-ne, mai multa lume, cu care ne intilnim constant, spun ca PNL este consecvent si va veni si succesul nostru, care va fi unul in contextul national general. Noi facem eforturi sa rezolvam si problemele financiare. Cunoasteti – intre campaniile electorale nu e usor, insa credem ca ne vom putea misca. Va indemnam sa fiti si Dumnevoastra consecventi, uniti, solidari, sa cautati romani adevarati si sa speram ca sprijinul din partea romanilor de pretutindeni ne va da viabilitate.

Acum avem multe resurse de administrat – site-uri, bloguri pe portaluri. Va invit sa fiti activi pe Internet, sa va lasati adresele de e-mail si sa stiti ca volumul nostru a crescut si trebuie sa trecem la modele mai moderne de comunicare.

Astazi avem o declaratie si trecem la dezbateri, ca sa ne spuneti ce credeti despre activitate, despre prezent si viitor.

Multumesc pentru atentie.

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. EXTREMA DREAPTA RM

  Azi s-a vazut ca este o lupta intre feudalism si capitalism. Moldovenismul reprezinta feudalismul iar NATIA ROMANA reprezinta capitalismul modern. Numai prostii cred ca feudalismul moldovenesc v-a invinge capitalismul modern. Putinismul prin nimicirea concurentei politice din FR, contribuie la slabirea Rusiei-sustinatoarea feudalismului moldovenesc. Putinismul crede daca ridica pretul la gaz, pentru a sponsoriza pionii pro servicilor secrete ruse, va invinge. Este o naivitate.

 2. In memoria lui CONSTANTIN OSOIANU

  M a r s u l U n i r i i
  Eu mă mândresc cu-această mare tricoloră
  Și cu memoria genetică păstrată.
  Mesajul vostru îl aude-ntreg poporul,
  Voința națiunii e de VOI întruchipată.

  Chiar dacă ne lipsește-un Inculeț,
  Înlocuit de patrioți ca alde Ghimpu,
  Oricum, aici e totul Românesc:
  Și Dumnezeu și Cerul și Pământul!

  Chiar dacă nu ne vrea uniți, la Cotroceni
  Și nici la Chișinău, elita asta, lașă,
  Suntem români, suntem români – basarabeni,
  Ne vrem și noi întorși cumva, acasă!

  Și nu mai vrem să ne despart-un mal de Prut
  Venim cu suflu nou și spusa languroasă.
  Suntem români ca-n secolul trecut,
  Ca-n primăvara când am revenit acasă.

  Și înțelegem că Unirea va veni numai atunci,
  Când un cuvânt va fi în stare să aprindă gloate,
  Când un cuvânt va ridica o Țară din genunchi,
  Într-un avânt necruțător, neiertător, sălbatec!!!

  Într-un ceva, ce nu prea deslușesc,
  Ceva sublim, etern și-n limba mea, natală
  Ceva stropit cu sânge românesc,
  Amestec crud de sărăcie și comoară.

  Ceva ce vine din adânc de vremi,
  Și nicidecum în pace nu ne lasă.
  O vrere a strămoșilor eterni,
  Neînțeleas-atunci și-acum neînțeleasă.

  Un crez care străbate mii de ani,
  Un gol în piept, care de mii de ani mă doare,
  Un vis netălmăcit, neîmplinit, orfan,
  O Phoenix dintr-o zgură arzătoare.

  Și, fraților, ce pot să vă mai spun?
  O șansă mai avem, numai Unirea.
  Altfel, pieri-va plaiul meu străbun,
  Altfel, pieri-va însăși România.

  Vă chem, vă strig, vă rog: ieșiți la Prut!
  La Pod ieșiți, de flori, de ploi, de gheață.
  Să vad-o omenire, cât de mult
  Se vrea o națiune iar, acasă …

  Să știți că de ne vom uni într-un avânt,
  Dintr-o-ndrăzneață revărsare sufletească,
  Strămoșii noștri, se vor bucura-n mormânt,
  Și însuși Dumnezeu, va fi de partea noastră.

  Îndemnul meu nu-i iluzoriu, e nativ.
  Nu-i început de criză psiho – cardiacă!
  E crezul meu, e simțul meu intuitiv
  UNIRE! ori acum, ori niciodată!

  Hai, domnule Băsescu, așteptăm:
  – ”Basarabeni! Eu vă ordon să treceți Prutul!”
  Hai, scoate-odată Țara din blestem.
  Hai, schimbă paradigma asta crudă!

  Hai, folosește, demonstrând, că nu ești fariseu,
  Acest moment, ce are loc la interval de-un secol,
  Când, pentru România Mare-i chiar și Dumnezeu,
  Și jurământul de credință il depune tineretul.

  Când putinismul e pierdut și speriat,
  Și fără sprijin larg în propria lui țară.
  Să n-ai curaj să ne ordoni, să n-ai curaj,
  De-aicea, de pe Prut, să scoți hotarul ?!!

  Hai, domnule Băsescu, doar ați declarat,
  C-aveți o datorie ce de gât vă strânge.
  O datorie care trece de la veac la veac,
  De neam o datorie și de sânge…

  Și dacă nu, ce pot să vă mai spun
  Decât sfârșitul la povestea cea nemuritoare,
  – De ce-i dai, Doamne, României-așa de mult,
  Și codri, și câmpii și munți și mare?

  – Hai, lasă Petre, că nu pot să iau-napoi
  Nimic din ce i-am dat, căci nu-i dumnezeiește.
  Să vezi, în schimb, tu, ce conducători,
  Vor naște pe meleagurile-aceste!

  Prin mila mea, doar Ștefan Voievod
  Îi va aduce țării sale, prosperare.
  În rest, o vor conduce numai antipozi.
  De aia-i dau și codri, și câmpii și munți și mare….

  martie 25, 2012

  Strabunelul meu Constantin Osoianu a fost unul din Membrii Sfatului Tarii care Cu 94 de ani in urma a semnat alipirea Basarabiei la Tara -Mama!

  Aceste versuri le inchin memoriei lui CONSTANTIN OSOIANU…

 3. Bucuresti, Marti, 27 martie 2012, orele 14:
  http://actiunea2012.ro/dezbatere-la-palatul-parlamentului.html
  ––––––––––––––––––––––––-
  Cu prilejul împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Consiliul Româno-American și Platforma Civică „Acțiunea 2012”
  organizează marţi, 27 martie 2012, ora 14.00
  la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema:

  “Reunirea celor doua state românești,
  soluție europeană pentru înlăturarea consecinţelor
  Pactului Ribbentrop- Molotov și stabilizarea frontierei NATO și UE”.
  La dezbatere participă parlamentari din R. Moldova și Romania, cercetători, istorici, jurnaliști precum și reprezentanți ai societății civile cu preocupări legate de reunirea celor doua state românești.

 4. 27 Martie 1918 – 2012:
  ––––––––––––––––––––
  Luni, 26 martie, 2012, ora 14.00,
  la Universitatea de Stat din Moldova, Chisinau
  în sala Senatului va avea loc întâlnirea
  cu scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan din România.

  Cu această ocazie va fi lansată cartea „Şi cerul s-a umplut de sfinţi”,
  editori C. Bădiliţă şi E. Conţac, ce cuprinde materialele
  Colocviului internaţional „Martiriul creştin în antichitate şi în secolul XX”,
  la Sighet, 2-5 iunie 2011,
  organizat de Fundaţia Academia Civică şi Asociaţia Oglindanet.
  ———————————————————————-
  Pe data de 27 martie 2012
  vor avea loc manifestari la biblioteci din Chisinau –
  – Biblioteca Municipala ”B.P.Hasdeu», ora 11.00,
  – Biblioteca ”Alba Iulia», ora 13.00,
  cu participarea oaspetilor din România – poeta Ana Blandiana si primarul de Alba Iulia Mircea Hava, precum si cu alte personalitati.
  ———————————————————————————————–
  – Tot pe 27 martie, la ora 17.00, va avea loc la Teatrul ”Ginta Latina»,
  din Chisinau o sedinta festiva si un concert cu participarea
  Forului Democrat al Romanilor si a Consiliului Unirii.
  ——————————————————————————–—
  N.B.
  Televiziunea experimentală «Union TV»
  lansează primul său «talk show», «Wal Man Show».
  Dezbatere publică va avea loc Marti, 27 martie 2012 ,
  cu începere de la ora 15.00, pe platoul improvizat
  de la «Cafe de Paris» (str. M. Eminescu 55) din Chisinau.
  Tema primei emisiuni este ”Încotro merge Moldova?».
  Invitat special, ex-premierul Ion Sturza.
  / moderator: jurnalistul Val Butnaru /.
  Invităm toți doritorii.
  ————————————————————————-
  P.S.
  Marti, 27 martie 2012, orele 11:
  deschiderea expoziției «Memoria ca formă de justiție»
  Biblioteca Naţională a Republicii Moldova
  (str. 31 August 1989, nr. 78 A, Chişinău)
  http://www.icr.ro/chisinau/evenimente-13/expozitia-memoria-ca-forma-de-justitie.html
  ——————————————————-
  de
  Institutul Cultural Român «Mihai Eminescu» la Chișinău
  și Primăria Municipiului Chișinău,
  Fundaţia Academia Civică (România)
  și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței,
  în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova
  PENTRU A MARCA ZIUA DE 27 MARTIE 1918
  ————————————————————-
  La deschiderea expoziției participă realizatorii acesteia:
  – poeta Ana Blandiana /România /
  (Președinte al Consiliul Director al Fundaţiei Academia Civică)
  – și Romulus Rusan
  (Director al Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului).
  vor lua cuvântul oficialii:
  – E.S. Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova,
  – Ion Hadârcă, deputat în Parlamentul Republicii Moldova,
  – Dorin Chirtoacă, primarul Municipiului Chișinău,
  – Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova,
  – Anatol Petrencu, directorul Institutului de Istorie Socială «ProMemoria»
  – Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român «Mihai Eminescu»
  la Chișinău.
  ————————————————————————
  Consiliul Unirii îi cheamă pe toţi doritorii la acţiunile unioniste
  şi îndeamnă forţele de ordine din Chişinău şi din alte localităţi
  să asigure securitatea participanţilor la acţiuni
  contra elementelor teroriste si revansarde.
  —————————————————————-
  Bucuresti, Marti, 27 martie 2012, orele 14:
  http://actiunea2012.ro/dezbatere-la-palatul-parlamentului.html
  ————————————————————————-
  Cu prilejul împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România,
  Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române și Fundația Națională
  pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Consiliul Româno-American
  și Platforma Civică „Acțiunea 2012” organizează marţi, 27 martie 2012, ora 14.00
  la Palatul Parlamentului dezbaterea cu tema:

  “Reunirea celor doua state românești,
  soluție europeană pentru înlăturarea consecinţelor
  Pactului Ribbentrop- Molotov și stabilizarea frontierei NATO și UE”.
  La dezbatere participă parlamentari din R. Moldova și Romania, cercetători,
  istorici, jurnaliști precum și reprezentanți ai societății civile cu preocupări legate
  de reunirea celor doua state românești.
  —————————————————————-
  Priviti aici:
  Sâmbata, 24 Martie 2012:

  – Sărbătorirea celei de-a 94 aniversări
  a Unirii Basarabiei cu patria-mamă România la Bălţi –
  http://www.youtube.com/watch?v=R8okFyC5D8g&context=C415b263ADvjVQa1PpcFMDYZr8WTUBLoie98npkcb8V0EelQXvIiY=

  – Sarbat. celei de-a 94-a aniversari a Unirii Basar. la Ungheni p.2
  http://www.youtube.com/watch?v=nHOnzMUzi00&context%20=C402e339ADvjVQa1PpcFMDYZr8WTUBLjdaUbe1k4xEYM7p4rP%20Ow2

 5. Haideti sa chemam toate partidele din toata lumea sa ne daee exemplu ce sa facem in diferite situatii de tipul cultural/istoric., D/a Pavlicenco nu e necesar sa faceti aceste manifestatii istoriec pentru a vi evidentiati PNL si apoi de afisat un articol ca PNL cheama parlamentarii romini. Spuneti o data clar ce isi doreste PNL?, fara sa intre in joc faimoasele minciuni., p/u RM, p/u unire… Spuneti o data PNL (adica citeva persoane din PNL) face evenimentele acestea din motiv de spalare de bani, din motiv ca Doamna Pavlicenco neavind ce face ilumineaza/tulbura neamul rominesc.

 6. Mesaj catre D-na Pavlicenco:

  Unica solutie de desteptare a basarabenilor din “somnul cel de moarte = spalarea pe creieri de 200 ani” este schimbarea imaginii “Romaniei”, care la moment nu este privita tocmai bine de marea majoritate a basarabenilor; explic de ce : majoritatea basarabenilor vad natiunea Romana ca pe ceva negativ, pentru multi de aici a fi roman este echivalentul cu tradatori, curve, tiganizare, si alte “epitete”… — rezultatul politicii imperiale ruse.
  De acceea cel mai efectiv mod de a “incalzi” relatiile dintre cele doua maluri de Prut, nu este cintatul pe strazi cu steaguri multe, ci fapte concrete, ajutor moral si material pentru basarabeni, din casa in casa, cu mentiunea ca ajutorul vine din partea fratilor de peste Prut; si in nici un caz la nivel de guvernare, pentru ca smekerii politicii moldave intotdeauna intorc situatia in folosul lor si de cele mai multe ori in defavoarea noastra. . .

  Asta este unica cale eficient-posibila !!!

 7. In lumea de azi ,dar mai ales de maine ,statele mici vor fi mereu nedreptatite. Si daca este doar o mica sansa sa fim putin mai puternici ,trebue sa o valorificam. Numai prin UNIRE ne vom pastra ca neam,i-ar daca ne vom izola fiecare „prin ograda sa” nu vom avea nici o sansa.

 8. Pentru SIDEWACHER : Mai baiete,si atunci ce cautati voi,cei mai,cei mai,cei mai,drepti si cinstiti din Lume,ca sa luati „mocca”,si-n 3 rate,Pasapoarte Romanesti,de la….tigani?….Tiganii,sunt o etnie mai dreapta,si mai cu verticalitate,decat unii „spalati”,pe creier ( dar nu cred ca au asa ceva,ci doar niste urme…de tarate!),…moldo-mocofani ! Traiasca Unirea.

 9. Puscasu Vlad Irimie

  ION

  statele se vor desfiinta in cadrul SUE.

  Au inceput cu desfiintarea Armatei,a unor ministere,urmeaza desfiintarea Senatului Romaniei,iar apoi a Parlamentului Romaniei,care se va muta la Parlamentul European.

  Statul nu mai are resursele comunismului de stat.Azi o corporatie multi-nationala e mai puternica decat 30 de state la un loc!

 10. Puscasu Vlad Irimie

  totul depinde insa ca Basarabia sa fie ….alaturi de Romania si unita cu aceasta,chiar si in cadrul UE SUE sau cum se va numi peste 20 de ani.

 11. Pt Puscasu Vlad Irimie

  Totul depinde de Romania, un semnal de acolo ar inviora aici totul si Botan Igor are dreptate – Romania trebuie sa isi fixeze in Constitutie obiectivul de reintregire a neamului romanesc.

 12. pentru TUDOR_PETROSANI : nu fi idiot. eu scriu una, tu vezi alta; in primul rind parerea care am exprimat-o mai sus nu-i parerea mea personala, ci este o stare de spirit generala in Basarabia, incultura rusa si-a facut efectul si basarabenii au o „fobie” fata de romanism etc, am descris mai sus ce si cum citeste atent. Asta nu e vina acestor oameni, ce constitue marea majoritate a basarabenilor, sincer ti-o spun. Am scris acele rinduri ca sa vedeti lucrurile mai profund, nu poti face unirea doar prin lozinci, trebuie schimbata mentalitatea si parerea oamenilor fata de Romania, romanism, asta am vrut sa zic. Altceva este cu generatia tinara, foarte deschisa catre unionism. Eu sunt pro-unire si te rog lasa aroganta ca nu-ti sta bine, mai baiete…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *