Cine il poate ajuta pe unionistul John Onoje?

De mai multa vreme discutam cu John Onoje. El este ajutat de niste oameni de bine, care il insotesc in incercarea de a-si rezolva problemele. Dar si ei au ajuns la capatul fortelor.  Acum, pentru el, se apropie un pericol – sa fie dat afara de unde locuieste, unde nu mai poate nimic sa achite, pentru ca nu are unde munci.

John este in Republica Moldova din 1999. O vreme a muncit la restaurantul Kakadu, pina in anul 2005. Locuia la Buiucani in gazda, apoi la Botanica, reusind sa-si achite apartamentul. Apoi a facut o firma individuala, sa lucreze cu difuzarea publicatiilor curente si a retururilor. Iarna asta i-a venit cu totul greu pe aceste geruri.

A avut anterior document de refugiat politic, din cauza ca a fugit din Sierra Leone, urmare a unui razboi religios. Parintii si-au pierdut viata in razboi. Nu are frati, nici surori. Nu a revenit nici dupa 14 ani in Patrie.

A depus actele pentru obtinerea cetateniei R.Moldova in 2010 si a primit refuz. Apoi a mers la Centrul de drept sa explice situatia, a adus din nou actele, trimise in Curtea de Apel, unde a cistigat procesul. A sustinut examentul de limba româna si privind Constitutia, a demonstrat ca se poate autoasigura material cu document bancar, apoi a redepus la Centrul de drept actele pentru cetatenie, insotite de decizia instantei, dupa care au fost inaintate pentru cetatenie la oficiul respectiv. A asteptat, nu venea rezultatul, s-a adresat lui Oleg Brega, au protestat. Apoi de la str.Puskin, de la Ministerul Dezvoltarii Informationale, i s-a spus ca documentele sunt la Presedintele interimar, Mihai Ghimpu. Dupa proteste, Ghimpu a spus ca trebuie asteptat putin, pina Comisia abilitata sa se expuna. A mai asteptat, a mai protestat, apoi in ianuarie a fost sunat de la Primarie, a mers si a depus juramântul si a primit cetatenia.

 1. Intre timp, a locuit pe ici-pe colo, a lucrat si mai incearca sa lucreze in zona autogarii, unde a incercat sa obtina un chiosc, ca sa poata lucra pe orice timp. A depus o scrisoare la seful pietei Ion Stratulat, consilier municipal PL, i s-a spus ca toate chioscurile sunt privatizate si nu are cum sa ii satisfaca solicitarea. I-a spus sa mearga la sectia de amplasare si acolo a sunat, dar cind a ajuns nu a putut intra la seful de acolo, nu l-a primit. Apoi ai depus actele la seful autogarii, dupa ce am vorbit de citeva ori cu ministrul Anatol Șalaru. Oleg Platonov nu a rezolvat nimic, nu l-a primit, iar John nu cunoaste limba rusa, in care vorbeste, in regim necomunist, noul sef al Autogarii.
 2. Locuinta nu a solicitat cit a avut statut de refugiat, in baza art.14 din Declaratia drepturilor omului, la care RM este parte, adoptata la New York in 1948, prin care statul era obligat sa il asigure cu asistenta medicala si locativa. Insa John nu putea conta pae acest lucru in regim comunist. Nici nu a cunoscut legile, dar nici institutiile competente nu i-au explicat drepturile. Acum a primit cetatenia R.Moldova si institutiile statului spun ca el nu mai are dreptul. Ce e de facut? Deocamdata a chemat in judecata Primaria, dupa ce, in acesti ani, spune el, a sprijinit electoral si politic PL.
 3. Acum locuieste in gazda, intr-o casa pe pamint. Ii vine foarte greu sa achite facturile si chiria in conditiile cind nu-si castiga zilnic existenta, stind pe ger in strada. In plus, nu se stie ce s-a intimplat ca i-au venit facturi cu sume inimaginabile pentru electricitate si consumul de gaze, in situatia cind el nimic nu a schimbat din modul de trai. El crede ca, la mijloc, e o manipulare a contoarelor din partea raufacatorilor prin metode, despre care se spune ca sunt folosite de unii angajati neonesti. Am vorbit la compania de electricitate si i-au verificat contorul, spun ca e in regula, insa consumul a crescut brusc. Compania de electricitate spune ca s-au facut citeva luni calcule estimative, iar acum sint cele adevarate. John nu stie cum sa se lamureasca asupra cauzelor ce s-a intimplat, mai ales legat de consumul de gaze. Toate cele intimplate denota ceva murdar, pentru ca lasa impresia ca structurile ce il persecuta vor sa il forteze sa plece din gazda, proprietarul disparind sau vinzind casa, lasindu-l cu facturi mari, el neavind contract de inchiriere. E straniu, dar nu i s-au mai cerut bani pentru gazda in ultimul timp.
 4. John Onoje protesteaza impotriva comunistilor. A fost batut intr-o subterana. John a depus plingere la Procuratura generala in legatura si cu declaratiile care incita la ura rasiala, facute de Voronin. Sa vedem la ce se va ajunge. Cit priveste faptul ca a fost batut din cauza participarii la proteste, se cunosc, din surse anonime, numele persoanelor, care au functii in MAI, fiind, probabil, inca sub ascultarea comunistilor.

In concluzie:

Am mers cu John la un avocat cunoscut si i-a dat sfaturi. Am fost cu el la procuror si i s-a spus ce sa incerce sa faca sa ajute ancheta. Am incercat sa il sun pe Chirtoaca si Salaru, le-am trimis mesaje lui Dorin Chirtoaca si lui Vlad Filat sa il ajute. Nici o reactie.

Eu inteleg situatia multor oameni care abia de se descurca. Da, dar poate ca au si ei o ruda, o fiica, un fiu, o „tara’. John nu are, ca nu provine din vreun judet. Unii imi spun – l-ai primit in partid – ai sa ai cu el probleme. Pai, cine la noi nu are probleme? La sediul PNL parca suntem Maica Tereza – vin zilnic oameni si cer avocat, bani, loc de munca si se pling de injustitie. Este extrem de greu sa le ajutam. Insa cu John e foarte grav, pentru ca, se pare, el e si persecutat si batut pentru ca e unionist.  Cine il poate ajuta? Chemam oamenii de buna credinta sa il ajute cu ce pot.

Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL

Loading Facebook Comments ...

43 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco da ce credeti DVS de ultimele dezvaluiri in care se atesta ca Actiunea 2012 lucreaza la comanda Rusilor! Si despre acest fapt deja scrie presa romanesca! Controversa: “ACTIUNEA 2012″, lucratura ruseasca? Caz Penal:

  http://www.ziaristionline.ro/2012/03/13/controversa-actiunea-2012-lucratura-ruseasca-caz-penal-doru-maries-si-noul-golan-george-simion-au-sechestrat-si-maltratat-un-student-basarabean/

 2. bună ziua, la ce num. îl contactăm pe Domnul Ojone sau pe Domnia voastră…. gasim fraţi de bună credinţă….

 3. constantin nistor

  Interesanta istorie are JOHN ONOJE.

 4. Are cont bancar ?

 5. Iata telefonul meu, al Vitaliei Pavlicenco – 069111682
  Ii cer contul bancar.

  El se cam teme sa contacteze cu cei pe care nu-i cunoaste, iata numarul lui, daca nu reusiti sa vorbiti cu el, sunati-ma. John – 079190837

 6. Pt Miarin

  Nu stiu nimic. Activitatea noastra, a Consiliului Unirii, este sincera si deschisa. Inscrieti-va pe consiliul-unirii.ro Adeziuni

 7. @Miarin
  Despre acest caz am scris „Romani fara Patrie”, pe blogul meu (http://mipopescu.wordpress.com).

  Daca Actiunea 2012 care sustine Unirea, intreprinde actiuni pro-romanesti si pro-uniste este impins la acestea de Rusia, atunci, banuiesc ca si Consiliul Unirii si membrii aderenti vor ajunge sa fie invinuiti, poate chiar de Marian Lupu sau Voronin, ca sunt papusile Moscovei.

  Oameni buni, daca orice dezinformare va da pretextul de a nu participa la miscarea unionista, atunci fiti siguri ca orice vi se va raspunde, tot ce vreti sa credeti veti face.
  Doar cei care CRED cu adevarat in unire se angajeaza in aceasta miscare de renastere nationala si de reintregire, fiecare asa cum poate.

 8. Vasile Razmeritza

  Mircea Popescu, da domnia ta nu vrea sa trimita vreo citiva dolari de cei americani, ca sa-l ajutam pe Onoje? El doar militeaza pentru cauza Unirii ! Numai nu spune ca n-ai si ca singur mori de foame !!! Nu de alta, dar se termina banii la „sponsorii” lui Onoje, si el numaidecit trebuie pastrat pe scena politica moldoveneasca, si el e favoritul la alegerile prezidentiale viitoare.
  Deci, Johnny nu a stiu legile cit era refugiat. Pardon da necunoasterea legilor nu reprezinta o scuta in nici o o situatie sau instanta din lume. Nu are contract de locatiune – iarasi nu a stiut legile? Sau a vrut mai eftin? Well, nu e condamnabil sa vrei mai eftin, dar iti asumi riscuri. Ori mai scump, da fara riscuri, ori mai eftin da cu ele. Banii de pe gazda nu tre sa i se ceara, tre el sa se duca sa-i achite, si sa ceara confirmare a platii, macar o recipisa. Altfel intr-o zi se va trezi ca are datorii de zeci de mii. Da, Fenosa, MoldovaGaz si Universul conspira impotriva lui Onoje. Or, el e foarte important. Ca fost batut – riscul activitatii. Cind participi la proteste, risti sa o iei la moaca. Din intimplare sau intentionat. In aprilie 2009, am trecut prin mijlocul miilor de protestatari. M-am uitat vreo 10 minute, apoi am plecat acasa sa-mi caut de nevoi. Si a doua zi m-am trezit sanatos si intreg. Altii, care au vrut show, s-au trezit cu spinarea vinata.
  Da, vine lumea la partid. Daca nu sunteti Maica Theresa, asa si spuneti-le: noi nu suntem Maica, nu va dam bani, mincare sau avocat. Da o sa va aducem Unirea, si atunci vor curge riuri de lapte si le veti avea pe toate. Da, si nu uitati sa le ziceti sa va voteze la alegeri. Sunt mii de oameni necajiti, si fara rude sau pile. Chiar fara pile in partide politice, cum are John. Vreti si capital politic din urma lui, dar nimic investitii? Daca nu se merita, abandonati proiectul african, dar nu victimizati un african si nu cautati sa va sponsorizati proiectul Onoje pe spinarea altcuiva. Sa va fie rusine.
  Da el las sa-si ajute singur. La munca, baiete, nu la proteste. Inteleg, la proteste e mai simplu si mai banos: provoci lumea, iai la moaca, apoi CEDO, si pui miisoarele de eurasi in buzunar. La lucru e mai greu, caci cu greu faci miisoarele, si alea de lei. Da bufonul Brega e molipsitor, nu?

 9. Pt deniscenusa

  Acesta de mai jos e articolul si l-am vazut pe diagonala, dar nu ai dreptate. Orice om care si-a luat cetatenia, are dreptul saa fie cetatean plin, inclusiv s apledeze pt reviziuirea Constitutiei prin referendum, Parlament in scopul cautarii altei fericiri decit statul acesta in care se vorbeste, poractic ruseste si e=pe el il nefericeste. Ca asta e supararea lui – a invatat romaneste, dar nu-i prinde bine, trebuie sa invere ruseste si el nu vrea.

  De aceea, spunind ca el „imediat” a aderat – gresesti prima oara. El a aderat dupa ce a votat si a lucrat pt PL si s-a dezamagit in prestatia PL. A doua greseala este ca spunind ca el pldeaza pt desfiintarea statului, devii statalist ca si comunistii si „pragmaticii”, adica antiunionist, facind din stat un fetis, iar din fericire un nedrept. Adica, la fel ca Ministerul Justitiei, incriminezi PNL ca lupta pt desfiintarea statuluui. Pai statul asta te face numai p tine fericit, dar pe vreo doua milioane si jumatate – nu si nu are viitor nu ca il distruge Pavlicenco, ci pentru ca nimic ce e creat artificial nu rezista vremii. Tine bine minte asta – eu nu voi mai fi, dar tu vei mai fi…

  Gresesti si e pacat ca esti tinar si ar trebui sa vezi altfel libertatea de exprimare.

  „Are Voronin dreptate când îl atacă pe africanul Onoje? Trebuie Onoje deposedat de cetăţenie?
  Preluat de Revista Internaţională “ACUM”

  Asistăm la o diversificare a intoleranţei politice în Republica Moldova. Mereu politicienii s-au divizat între ei, separând şi electoratul – în ai noştri şi ai voştri- după criterii lingvistice, etnice, etno-geopolitice. Mai recent, politica a devenit terenul unul discriminări de ordin rasial, care vizează un reprezentant al străinilor de curând naturalizat.

  Atitudinea discriminatorie faţă de comunişti imputată anterior Alianţei pentru Integrare Europeană a intrat în scurt timp în uzanţa opoziţiei comuniste, care cu tot dinadinsul încearcă să asocieze guvernarea cu musulmanii, minorităţile sexuale sau cu africanul, John Onoje. Prezentarea AIE ca pe “un avocat” al grupurilor minoritare ale populaţiei este o încercare a ideologilor comunişti şi a agenţilor lor, infiltraţi în “partide sateleţi” sau organizaţiile religioase, de a marginaliza guvernarea şi de o certa cu electoratul. Acestă este o dovadă în plus că PCRM tinde să pună AIE în opoziţie cu majoritatea societăţii, dominată de stereotipuri, clişee şi agramatism cras în privinţa funcţionării democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept.

  Voronin greşeşte, dar scoate la iveală esenţa moldoveanului

  Liderul comuniştilor este o figură detaşată de democraţie, care nu poate înţelege ce presupune şi de ce sunt importante drepturile omului şi alte aspecte conexe acestor principii. În acest sens, Vladimir Voronin are nevoie de o compătimire generoasă din partea societăţii civile, dar şi de o dezaprobare fermă şi dură. Retorica discriminatorie a liderului PCRM, încremenit în trecutul sovietic şi agresiv faţă de procesul firesc de democratizare a ţării, trebuie blamată şi taxată pentru a fi treptat dezrădăcinată.

  Intoleranţa lui Voronin faţă de români exprimată în forţă până acum se extinde în prezent şi la manifestări xenobe faţă de africanul naturalizat în R. Moldova, John Onoje. Desconsideraţia faţă de africanul moldovean denotă percepţia bolnăvicioasă generală a comuniştilor şi adepţilor lor faţă de foştii apatrizi, care odată încetăţeniţi dau dovadă de atitudine civică mai activă decât majoritatea nepăsătoare a populaţiei.

  Ieşirea lui Voronin este un semnal negativ ce explică esenţa societăţii moldoveneşti care este predispusă spre discriminare şi intimidare a indivizilor distincţi de ceilalţi. Este un precedent periculos pentru o ţară unde după doi ani de la plecarea comuniştilor, cetăţenii nu încetează să îl crediteze cu încredere pe liderul întunecat al PCRM, Vladimir Voronin. Situaţia este tristă pentru originarii de pe continentul african, care îşi fac studiile, fie şi-au creat deja familii în Republica Moldova. Anume aceştia vor resimţi percepţia peiorativă a populaţiei, dar şi indiferenţa autorităţilor intacte faţă de cazul flagrant de discriminare tranşantă a originarului din Sierra Lione, John Onoje, de către un deputat al legislativului.

  John Onoje la fel greşeşte, dar altfel

  Vinovăţia lui Voronin este indiscutabilă şi blamabilă, dar africanul naturalizat, John Onoje, poate fi acuzat de alte fapte, care vin în contradicţie cu legea cetăţeniei, graţie căreia acesta a fost înfiat de Republica Moldova. Nu este clar raţionamentul care l-a împins pe Onoje să ceară cetăţenia moldovenească, dacă îndată după aceasta el se alătură mişcării politice care pledează pentru desfiinţarea statalităţii Republicii Moldova.

  Fără îndoială, activismul civic al lui John Onoje merită laude, dar implicarea lui politică intră în conflict cu legea cetăţenii, în baza căreia el a jurat devotament acestei ţări. Chiar dacă moldoveanul de origine africană s-a înrolat într-o formaţiune politică, care l-a ales pentru a-şi face PR sau din alte motive, Onoje trebuie să-şi amintească despre cuvintele [1] pe care le-a rostit la solicitarea cetăţeniei.

  Prin neglijarea prevederilor legislaţiei care l-au încetăţenit, refugiatul din Sierra Leone pune sub lovitură toţi reprezentanţii din comunitatea africană, care din varie motive populează ţară. Or, este inacceptabil ca un proaspăt cetăţean, fost refugiat, să promoveze mesaje anti-constituţionale, de natură unionistă, alăturându-se unor forţe politice anti-stataliste. Atât Onoje, cât şi cei care îl folosesc în scopuri politice, trebuie să conştientizeze ce prejudiciu de imagine aduc ei instituţiei cetăţeniei, pe de o parte, şi minorităţilor aflate sub presiunea crescândă a discriminării, pe de altă parte.

  Dacă Onoje consideră că poate face abstracţii faţă de angajamentele pe care şi le-a asumat în calitate de cetăţean, atunci se impune instituirea unei proceduri de retragere a cetăţeniei, care să aibă şi efecte retroctive. În prezent, legislaţia în domeniu prevede posibilitatea retragerii cetăţenii doar în condiţiile în cazul persoanei care săvârşeşte crime deosebit de grave împotriva statului. Evitarea iresponsabilităţii noilor cetăţeni poate avea loc prin constituirea unei comisii în cadrul parlamentului sau pe lângă executiv, care să monitorizeze evoluţia comportamentală a noilor posesori de cetăţenie în plan civic şi politic, cel puţin pe o perioadă de 3-5 ani. Iar în cazul depistării unor activităţi care încalcă legea supremă sau alte legi, persoana încetăţenită va trebui sesizată, cu ulterioara deposedare de cetăţenie, dacă persoana nu îşi schimbă coportamentul.

  Cetăţenia este o responsabilitate faţă de statul care ţi-o oferă, de aceea, John Onoje şi alţii care fac partizanat pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova, trebuie să-şi de-a seama că asemenea activităţi comportă consecinţe. Totodată, Voronin şi susţinătorii xenofobiei sale trebuie să depăşească fobia faţă de democraţie. El şi ceilalţi comunişti, împreună cu necomuniştii care susţin viziuni discriminatorii trebuie să renunţe la baricade contra principiilor civilizate de funcţionare a unui stat şi să se coboare din copaci, deoarece altfel riscă să rămână ostaticii abordărilor primitive străine unei societăţi moderne.”

  Referinţe:

  1. “Eu (numele, prenumele), născut la (data şi locul naşterii), jur să fiu cetăţean devotat Republicii Moldova, să respect cu sfinţenie Constituţia şi celelalte legi ale ei, să nu întreprind nici o acţiune care i-ar prejudicia interesele şi integritatea teritorială”., Legea cetăţeniei Republicii Moldova.

 10. @ Vasile Razmerita

  N-am prea inteles unde bateti si de ce ma bateti :-).
  Oricum, va dau dreptate. O actiune umanitara nu trebuie folosita in scopul obtinerii de avantaje electorale si nu cred ca asta a fost scopul mesajului umanitar de mai sus.

 11. Zice Denis Cenusa:
  „Liderul comuniştilor este o figură detaşată de democraţie, care nu poate înţelege ce presupune şi de ce sunt importante drepturile omului şi alte aspecte conexe acestor principii. În acest sens, Vladimir Voronin are nevoie de o compătimire generoasă din partea societăţii civile, dar şi de o dezaprobare fermă şi dură.”

  Compatimire generoasa? Nu se poate, oare pentruce sa fie compatimit? Si inca generos?

  Nu vreti si o compatimire generoasa si pentru Stalin, domnule Cenusa?
  Hai sa-i compatimim pe toti tortionarii comunisti pen’ca vezi Doamna, ei n-au inteles esenta democrtiei.
  Unde ati invatat jurnalistica? Sau pe unde v-ati facut studiile ca sa va numiti analist politic.

  Acu’ si eu „va compatimesc generos” ca ati ramas un statalist moldovenist si un dusman al reintregirii Patriei.
  As putea In acelasi timp „sa va dezaprob ferm si dur”?

  Va declarati cumva romanan ca sa adaug numele dumneavoastra glorios in articolul „Romani fara Patrie” (http://mipopescu.wordpress.com) sau sunteti doar moldovean, de fapt tot fara patrie?

  Cred ca o sa dau mai multa atentie „perlelor” dumneavoastra.

 12. Ion de la Criuleni

  Pentru – Mircea Popescu – Uite Mircea că Rusia prin M. Gorbaciov și politicul Iacovlev (dacă nu greșesc) au declarat clar precum că noi putem să ne REUNIM cu România dar să lăsăm Transnistria (despre transnistria a accentuat Iacovlev fiind la un forum în RM)…
  Așa că, reunirea nu a avut loc din 2 motive (dacă le cunoști):
  1) Ion Iliescu n-a dorit.
  2) Politicienii nu au dus politica corect.

  Care este politica corectă a REUNIRII după părerea mea (nu exclud că pot să nu am dreptate.
  Deci, teritoriul Românesc a fost de repetate ori ciopârțite după ultima unire, adică primul teritoriu a fost ocupat și remodificat de URSS în anii 1924 în urma cărui sa proclamat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Autonomă în componența Ucrainei.
  Și a doua reocupare a avut loc în 1940 în urma blestematului Pact secret Ribentrop-Molotov după care îndată sa remodificat iar hotarele acestor două mici teritorii ocupate.
  Astăzi avem o politică istorică ciopârțita după timpul evenimentelor în parte, adică Moldoveni și Basarabeni – după ideologia propagandistă rusească unde moldovenii sunt din stânga Nistrului dar în dreapta Nistrului Basarabenii români (accentuezi – după politic locală a părților în conflict. Iar la tribunele mar se fac cu totul alte declarații.
  Acum revin la ziua de azi în ce am ajuns: Avem teritoriu Românesc nedeterminat clar ocupat de Ucraina care se împarte în două – 1)teritoriul de prima ocupație și 2) teritoriul de a doua ocupație…
  De ce accentuezi Ucraina? Fiindcă ea este principala țară care este implicată în conflict înainte de Rusia. De ce? Fiindcă prin ea au tranzitat criminalii ruși FĂRĂ nici un obstacol, ba din contra – ia susținut și îi susține cu ideia de a primi un statut special acestei regiuni ca și cum ar fi că RM a ocupat teritoriul Ucrainei și trecând sub tăcere despre OBLIGAȚIUNEA de a redeveni la hotarul de până la ocupația înțeleasă între URSS și Germania, adică la hotarul din 1940 unde acest Pact a și fost condamnat de toate țările lumii inclusiv și de Rusia… dar de revindecarea daunei căpătate în urma acestui Pact – TOȚI TAC.
  Și chear dacă România a recunoscut independența RM pe acest teritoriu românesc – a încălcat dreptul tuturor românilor de a-și pune acordul la această ciopârțire printr-un referendum de ai permite unui grup de politicieni parlamentari să ciopârțească Țara. Și iată că am ajuns la motivul lichidării lui Ceaușescu…
  Deci Rusia aduce NUMAI destabilizare dar nici într-un caz REUNIRE, dar fiind faptul că prin astfel de declarații ca – Rusia ajută un grup la reunirea țării – aduce la faptul că Rusia învrăjăște unii cetățeni care sunt înrăiți cu totul cu Rusia și să se îndepărtează de acest grup și prin acest fapt grupul pro reunirea scade la număr…
  De fapt ar fi bine să judeci corect: Dacă Rusia ar susține acest grup atunci toată populația rusofonă ar fi parte componentă în acest grup. Deci, mai judecă puțin.

 13. Ion de la Criuleni

  Pentru John Onoje, Cred că ar trebui să ne unim și în gândul iradierii a sărăciei din țară prin a ne implica în lupta de dreptul de a ne folosi de bănuții statului fără mediatorii oligarhi care redirecționează bănuții statului prin băncile private comerciale și prin acest fapt suntem condiționați să dăm bani nemeritați oligarhilor.
  Eu cred că dacă John va lua un credit de la stat la 3-5% va putea să-și construiască o casă (procure apartament) și să-și deschidă o activitate economică în domeniu dorit (agriculturii, construcției…)

 14. @Ion de la Criuleni

  Nici pe dumneavoastra nu va inteleg de ce dati in mine.

 15. Pentru John Onoje
  Ai cerut cet. RMoldova fii bun si respecta constitutia baiatule, daca vreai cetatenie Romana cere de la statul romanesc, nu-ti place sa fii cet. RM atunci pleaca de unde ai venit.
  Baiatule dute si munceste, fii increzut ca atunci vei fi stimat de moldoveni dar atat timp cat umble pe la manifestari politice cu inclinatie de a cere distrugerea statalitatii RM nu poti fi respectat, lasa politica pentru altii sunt destui si fara tine…

 16. Ar fi bine ca John sa ceara despagubiri financiare de la cei ce l-au discriminat, batut si persecutat. Poate primeste ceva si si-ar putea cat de cat plati facturile.
  Se pare ca totul are legatura cu atitudinea sa vizibil unionista. Chiar si facturile scumpe cred ca i s-au pus in carca din aceasta cauza. Sa speram ca totul se va termina cu bine.

 17. foarte bine zici Igor… foarte bine

 18. Ion de la Criuleni

  Igor, fii atent cu extremismul…

  Orice persoană îi îndrept să protesteze și să ceară dreptate.
  Alta este dacă John nu ar avea dreptate și ai dori să-l contrazici, în așa caz ai dreptate la contra-protest.

 19. Ion de la Criuleni

  Mircea P. eu nu te atac ci este ca și cum o polemică… 🙂

 20. Ion de la Criuleni

  Homerillum, ai dreptate în privința despăgubirii morale… 🙂

  V. Voronin la atacat public cu insulte și ar trebui să-i achite la vre-o 30,000 euro…

 21. Domnul Denis Cenusa a scris, „Prin neglijarea prevederilor legislaţiei care l-au încetăţenit, refugiatul din Sierra Leone pune sub lovitură toţi reprezentanţii din comunitatea africană, care din varie motive populează ţară.” Nu suna acest lucru oare putin rasist? O alta intrebare care se pune este de ce oare exista un oarecare sprijin pentru unirea cu Romania din partea unei parti a minoritatii rome din R. Moldova. Motivul e ca drepturile omului, inclusiv drepturile minoritatilor „de culoare” sunt respectate mult mai bine in Romania decat in RM, unde fostul presedinte comunist Voronin tuna si fulgera impotriva negrilor si a romilor. Trebuie sa nu se uite un alt lucru: tocmai faptul ca prim-ministrul Ion Bratianu s-a opus impunerii drepturilor minoritatilor in timpul Conferintei de Pace de la Paris, si a invocat tratamentul neomenos al negrilor din statele din sudul SUA i-a provocat ostilitatea presedintelui Woodrow Wilson, care apoi s-a opus intrarii Basarabiei in compenenta Romaniei. Orice analiza a situatiei nu poate exclude rasismul moldovenistilor („romani=tigani”), atat in 1866, in miscarea separatista de la Iasi, cat si in Sfatul Tarii in 1918 (de fapt, era vorba de minoritari slavi rasisti), si sub Voronin. Propaganda rusa din Paris in 1919 compara „ocupatia romana a Basarabiei” cu dominatia triburilor africane. Fostul presedinte si ministrul de externe al Israelului Avigdor Lieberman, in discutiile private, il numeau pe Obama „maimuta”, prin imitarea zgomotelor de jungla.

  Toate cele bune,

  Ionas Aurelian Rus

 22. Băi pavlişenco, da tu dam tiai coborît nije plintusa, cum zîşi tatuca Voronin. AI ajiuns sî faşi bani cu un niger cari saracu dam di vreo citeva ori o ajiuns pi la costiujeni di nebun şi esti, dacî nu crez, întriabîl pi brega, tot îi dio tiapî cu onoje a tău. Dacî ţar şi aşă tari jăli di dinsu nu lai trimiti prin friguri la protesti, da dam di mult îl aranjai la ţîntralinîi rînok sî tîrîie tarjili cu fructe exotişi, banani, apelsini, mandarini, doar în afarî di cap restu îi sanatos tun. Sau asta trebui numai moldovenii, urmaşîi lui Ştefan sî facî, bananierul ista şîzofrenic pentru tini esti o jîmciujînî neagrî sau o icră neagrî, sau cum dracu te mai uiţ tu la dînsu cu ochii tăi de babă nesaturată şi nesînţîtă. Batîtear cruşia, mati tărăzî, mama dracului…

 23. Puscasu Vlad Irimie

  Brega,am vazut video pe care le-ai facut,insa vroiam sa subliniez ceva important:
  1. Dintre batranii pe care ii stii,bunicii tai sau altii,trebuie sa le iei interviu despre suferintele si deportariile suferite in timpul ocupatiei germane a Wehrnachtului dintre 1941-1944, fie ca au fost ei romani,ucraineni,evrei persecutati de ocupatia germana.
  Asta pentru ca acestia in TRIBUNAL pot sa ceara despagubiri de zeci de mii de euro statului german,pentru ca acest stat si-a asumat inceputul razboiului mondial,si plateste despagubiri evreiilor,romaniilor,poloneziilor,ucraineniilor,tuturor celor ce au avut de suferit de pe urma germaniilor in razboiul 2 mondial:
  deportari,crime, jafuri, deportari in ghetto-uri,in lagare germane naziste
  Si dat fiind faptul ca putini mai sunt martori la evenimente,nu va fi musai nevoie de martori ca sa dovedeasca asta,pentru despagubiriile din partea statului german.
  Incearca acest lucru cu batranii tai care stii ca au suferit in cel de-al 2-lea razboi mondial sub nemti.

 24. Puscasu Vlad Irimie

  mesajul de mai sus este pentru Oleg Brega,si il pun aici public,pentru a cunoaste si situatia batraniilor nostrii,care au suferit in perioada nazista sub ocupatia Germana a SS-ului si Wehrmachtului,atat in Romania(in special Ardealul de Nord),cat si in Basarabia-Transnistria.

 25. Puscasu Vlad Irimie

  http://stop-terorism.blogspot.com/2012/03/legea-reparatiei-morale-pentru-batranii.html

  In legatura cu ce spuneam mai sus: Legea privind batranii supravietuitori ai ocupatiei Nazi Germane : romani,evrei,ucraineni,gagauzi, si alte natii.

 26. Anunt Important: Sărbătoarea UNIRII:
  ––––––––––––––
  La 27 martie 2012 se împlinesc 94 de ani
  de la Unirea Basarabiei cu România.
  –––––––––––––
  Grupurile „Spirit Românesc” şi „Faptă nu Vorbă”,
  membre componente ale Platformei Civice Acţiunea 2012, vor organiza Duminică, 25 martie, o manifestație cu ocazia zilei de 27 martie, când se împlinesc
  94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
  Manifestația va începe la ora 16.00, având ca punct
  de plecare scuarul Academiei de Știință a Moldovei (bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 1).

  Sărbătoarea va avea forma unui marș
  pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
  până în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chisinau

  Rugăm toți participanții
  să aducă cu ei drapele tricolore.
  http://pavelmunteanu.union.md/

 27. Iata s-a apucat lumea deja sa socoata, cine si cit tre sa-i dea lui Onoje: Voronin vreo 30 de mii, restu fiecare cit poate:))). Si auzi cica, facturile ii vin exagerat de mari fiindca e unionist. D-na Pavlicenco, da Dvs tot primiti facturi exagerat de mari la comunale, pentru ca sunteti unionista, si inca cea principala? Si miile de membri ai partidului dvs tot privesc facturi exagerate din acest motiv? Homerillum, da cine l-a batut si persecutat, tu stii? Da, Voronin l-a numit negru. Da de restu, tu stii? Ai dovezi, probe? Sau oricine poate veni cu un fingal la ochi si cere capica, ca a fost batut? E usor a turna prostioare, nene, e foarte usor. Cica sa-si ia credit de la stat, sa-si construiasca casa, ia apartament, afacere…Da chiar ca, cit ii acolo? Simplu ca buna ziua – bai, voi visati la naiba, cu ochi extra deschisi. Pai daca e posibil si usor asta, de ce nu face asta orice cetatean moldovean? De unde si din ce o sa ramburseze el creditul??? Din donatiile de pe acest blog? Scrieti aberatii, oamenilor.

 28. Ion de la Criuleni

  Pentru Popescu, asta și este durerea și în RM și în România unde accesul la credite este baricadat de oligarhii veniți la putere și au deschis bănci private cu condiții NEPUTINCIOASE pentru omul de rând.
  În primul rând condiția rambursării – această condiție pentru oameni cu venit mediu și minim este o piatră de poticnire fiind încă la început. Este imposibil să rambursezi 200-300 mii de euro în termeni de 5-10 ani cu salarii de 3-6 mii lei, unde practic se scurge tot venitul bugetului de familie sau mai mult de 80% din acest venit.
  Apoi procentul pentru împrumut de 15-25% este foarte exagerat pentru băncile comerciale nu mai zic de Banca Națională care NU trebuie să ia procentul mai mare decât cheltuielile de întreținerea VALUTEI NAȚIONALE.
  Astăzi avem o tâmpenie mare în păzirea de scurgerea a valutei peste hotare, unde mai multă valută pleacă peste hotare decât se „produce”… prin investitori în băncile comerciale, Biserica Ortodoxă Rusă din RM, Gaz-PROM și Moldova-Gaz etc.
  De ce? Fiindcă în RM stăpânește lăcomia parlamentarilor care sunt corupți și pentru un prezent de câteva sute de mii sau zeci de mii adoptă legi favorabile oligarhilor sau nu acceptă să promoveze legi pro-naționale.
  Numai întrebați-vă – De ce V. Voronin; Diacov; M. Lupu nu dorește ca în RM să fie ales Președintele Țării de către popor??? Dacă veți înțelege…

 29. Care-i problema cu bancile private? Se doreste ceva nationalizare, un nou comunism?
  Bancile dau credite dupa anumite criterii. Cel mai important fiind acela de a-si recupera banii.
  In Statele Unite, de exemplu, credit se da dupa ce se face o verificare a credibilitatii finaciare a celui care doreste sa imprumute, respectiv sursa de venit stabila, istorie de credit (daca si-a achitat datoriile sau si-a platit ratele in termen), cate datorii are.
  Valoarea casei pentru care se poate da credit este cam de 1:3. Adica daca valoarea casei este, sa zicem 90,000 venitul trebuie sa fie de 30.000 pe an. In acelasi timp, trebuie ca cel care se imprumuta sa depuna un avans de cam 20% din valoarea casei.
  Acestea sunt socoteli de eficienta. Din cauza ca s-au facut presiuni si s-au acordat credite fara sa se asigure aceste criterii, a cazut industria caselor din America, care a atras criza financiara, caderea industriei de constructii, somaj, etc.
  De ce? Deoarece acei care au luat bani sub criteriile respective nu au mai putu plati ratele lunare. Dupa o perioada de timp, casele au intrat in posesia bancilor care au imprumutat banii.
  Casele respective nu au mai putu fii vandute, bancile au trebuit sa plateasca impozitele pe sute de mii de case, n-au mai avut bani lichizi, n-au mai putut deci sa imprumute pentru investitii si totul s-a parbusit.
  Deci, nu-i vorba de „conditii NEPUTINCIOASE” pentru omul de rand ci de eficienta. Omul de rand nu se repede la case de 2-300.000 cand n-are un salariu anual de 100.000.

  Si nu prea inteleg cum de preturile pentru un apartament ajung sa fie la Chisinau cel putin cat ale unui apartament in Los Angeles. Sa fie standardul de viata comparabil si conditiile de locuit echivalente?

 30. Ion de la Criuleni

  Mircea Popescu, și de aceia SUA este statul care este în cea mai mare criză cu sute de miliardari care unii dintre ei sunt hoți și alții falimentează peste noapte… 🙂
  Uite că anume această politică a și adus criza financiară…
  15-25% anuale jupoaie pe om dublu sau chear triplu… ia fă calculile pe termenul de 10 ani sau 20 de ani… Pentru care merit ???
  Este normal ca banca națională să crediteze din fondurile sale populația și nu milionarii sau miliardarii care dictează fluxul monetar din țară…
  Anume ca dumneata care conduc băncile fură populația și încă și se acoperă cu politica financiară altui stat care are datorii externe în număr de peste trilioane…
  Hai să lăsăm prostia și să revenim la normal.
  Normal este ca investitorul să semneze un contract cu Banca comercială la 10-15% de câștig în 10-20 de ani în întregime și nu anual… Dacă nu dorește să țină banii în colțun acasă.
  În așa mod nu va fi scurgeri financiare…
  Închipueți un val de apă uriaș care la retragere ia cu el pământ egal cu volumul apei sau dublu-triplu…
  C e se va întâmpla? Vei rămâne fără pământ sub picioare… dar d-ta arăți la SUA… când țara ta o fură prin legile adoptate de parlamentari corupți sau ne înțelegând ce votează…
  Eu sunt NEPUTINCIOS în fața tâlharilor în schimb acei ce sunt aleșii poporului au puterea de a stopa furtul prin simplu vot CORECT și la timp.

 31. D -ul Onoje nu vriai sa incerci in agricultura …atunci vino

 32. @Ion de la Criuleni

  Nu prea inteleg ce propuneti. O economie comunista in care mijloacele de productie, bancile sa „apartina poporului” si sa se ghideze pe principiul „fiecaruia dupa necesitati, fiecare dupa posibilitati”?
  Cred ca au mai ramas asemenea tari prin Koreea de Nord, Cuba. Atata doar ca p’acolo necesitatile
  ‘ s cam mici si perfect determinate de sta, iar posibilitatile fiecaruia sunt si alea bine hotarate”.

  Am o intrebare si poate ma luminati. De ce basarabenii prefera sa lucreze prin tari capitaliste in loc sa se duca in cele numite mai sus?

  Ce sa zic de SUA care-i plina de miliardari hoti, presupun ca mai bine miliardari cinstiti ca aia din Rusia sau chiar de pe la Chisinau.
  Poate ar trebui ca America sa ia exemplu de economie de la astia ca sa iasa din criza. Sa ajunga macar pe la jumatatea economiei din spatiul economic dintre Prut si Nistru.

 33. pentru stataliştii de aici: Cenuşă,Igor şi care mai sunt:
  Citindu-vă „creaţiile” am ajuns la concluzia: Stataliştii maldavenişti sunt mai mari ocupanţi ca ruşii la noi. Pe ruşi îi înţeleg,au venit pe pămînturi româneşti, au făcut RASSM-uri, RSSM-uri, Republici Moldava, Republici Nistrene Moldoveneşti, şi altele ca să desbine naţiunea română, să nu mai înţeleagă cei cu ei. Cum poate un băştinaş, ce nu e trădător de neam şi complice a crimei săvîeşite de comuniştii stalinişti ce au răpit de la România la 28 iunie 1940 teritoriile româneşti de la est de Prut, să justifice existenţa în continuarea creaturii stataliste stalinist-hruşcioviste Republica Moldova?
  Stataliştilor, mie îmi este ruşine pentru voi că sunteţi originari de pe acest pământ şi a ajuns un John Onoje să fie mai patriot ca voi pentru interesele naţionale a neamului românesc. În loc să-l urmaţi,sa-l susţineţi, demonstraţi aici că felul vostru de a vă manifesta ca cetăţeni este doar prin tradarea intereselor Patriei româneşti şi servirea josnică a intereselor străine faţă de idealul milenar de unitate naţională a naţiunii Române.
  Ruşine să vă fie, statalişti, robi a intereselor străine şi personale,iar Dumnezeu să vă răsplăterască în conformitate cu meritul care îl au trădătorii de neam.
  Anatol Marin

 34. Ion de la Criuleni

  Eu nu am scris astfel de idei…
  Este vorba de reducerea procentului și majorarea timpului de rambursare…
  Pentru a se încadra în primirea creditelor a tuturor cetățenilor…

 35. @patriciu

  Imi pare rau, dar nu pot sa va dau dreptate.
  Statalistii astia, dintre care unii se declara romani, nu pot fi invinuiti de „tradarea intereselor Patriei româneşti”.
  Ei pur si simplu nu au Patrie.

 36. Ion de la Criuleni

  Mircea, dar ce se face cu cel care semnează pentru jurământul depus și după îl calcă în picioare???
  Ca și numiții stataliști???
  Nu luăm în calcul în RM pe cei care au dobândit cetățenia cu hurta fără jurământ////

 37. Adica? Odata ce-i cetatean, chiar naturalizat, are toate drepturile oricarui cetatean, daca legea nu prevede niste restrictii, cum ar fi in America dreptul de a fi ales presedinte doar de catre cei nascuti pe teritoriul Statelor Unite. Fiecare stat le are pe-ale ei.
  Dar, odata cetatean fiind are dreptul la toate activitatile politice. Cu atat mai mult sa-si exprime orice parere doreste, inclusiv sa propuna modificarea constitutiei in sensul reunificarii, sa manifesteze, sa scrie, sa strige lozinci, sa faca greva foamei, et, etc, etc. Intrebati-l pe Brega ca el le are p’aste cu civismul.
  In legislatia oricarui stat civilizat, mai putin in cele in care mentalitatea totalitarista este inca vie acestea nu sunt socotoite actiuni ilegale.
  A activa sau a propune este dreptul fiecarui cetatean, dar daca pune mana pe Kalashnicov sa-si faca „dreptate” politica, atunci da, va suferi rigorile legii.

 38. Ion de la Criuleni

  Sunt categoric în potriva violenței și dictaturii.
  Și impunerea/dictatura sub orice formă o condamn total.
  Dar dacă va veni un australian în Fantoma RM și va proteste cu lozinca de REUNIRE – eu îi voi da dreptate și îl voi susține în cazul lui John, de oarece Pactul Molotov-Ribentrop a fost condamnat și anulat chiar de Rusia dar consecințele rămân ne rezolvate, adică recuperarea pagubelor ca pedeapsa pentru ocupație și întoarcerea teritoriilor ocupate…

 39. Puscasu Vlad Irimie

  au incercat rusii si PCRM+Voronin sa rada de John Onoje,prin declaratii rasiste cum ca : uite cine e roman si Unionist cu Romania,un negru din copaci, sau ceva de acest gen a declarat VORONIN.

  Chiar la televiziuniile rusesti au ras de Onoje.

  Insa vor plati scump aceasta incercare ,atat comunistii cat si rusii rasisti,pentru ca Amnesty international va da dreptate lui John Onoje,si tribunalul CEDO.

  Ba mai mult,Unionistii vor arata lumii ca sunt democrati care promoveaza diversitatea,si toleranta,democratia si drepturiile umane.

  http://stop-terorism.blogspot.com/

 40. Nu mai incape nicio indoiala: dl John Onoje este o victima a atitudinilor , mentalitatilor si comportamantelor rasiste !! Promavate COPIOS SI CU MAXIMA NERUSINARE pana la nivel guvernamental. (a fost scuipat de un inalt functionar de stat) Ca sa nu mai vorbesc de presa( Vezi cazul Denis Cenusa, un ipocrit”moldovenist” cu pretentii de analist politic, care mai are si tupeul sa intervina inoportun in discutiile de fata)Iar daca in felul descris aici a procedat si primarul Chirtoaca e cu totul si cu totul regretabil.Iar asta explica , de pe-acum, multe altele la care, sincer, nu ma asteptam. In loc sa ia in brate o problema care-l punea intr-o cu totul alta lumina politica( a se vedea „interventia” lui Voronin) se delimiteaza prin omisiune si tacere de actiuni politice autentic democratice. Dl John Onoje trebuie sa se adreseze , asa cum pe drept propune Vlad Puscasu Irimie, la Amnesty International si va avea sigur castig de cauza. Daca in Romania s-ar fi intamplat asa ceva ar fi picat multe capete. Cazul John Onoje ia deja propotii care nu avantajeaza nicio structura guvernamentala sau din societatea civila din Republica Moldova.

 41. @Titirez
  Ca au fost atitudini rasiste sau xenofobe este adevarat. Dar, din cate inteleg acestea s-au manifestat individual, sau gresesc?

  In acest caz, este periculos sa se extrapoleze si sa se faca dintr-un caz social un caz politic.
  Nimeni nu are de castigat nici John Onoje, nici societatea care, fie va fi aratata cu degetul in intregul ei, fie va ajunge la o forma de discriminare pozitiva in care se va solicita ajutor preferential pe considerente politice, rasiale, etnice, religioase, etc.

  Cu alte cuvinte, este un caz social, nu un caz politic si trebuie tratat ca atare, inclusiv de organismele statului abilitate sa rezolve asemenea cazuri. Si sunt convins ca acesta nu este un caz singular in societatea de dincolo de Prut. Ba chiar din intreaga lume.

  Sa fiu bine inteles, am toata simpatia pentru cazul lui, un om gasit intr-o tara straina, fara familie, fara prieteni care are niste sperante care i s-au naruit. Emigratia este ingrozitoare, numai cine nu a trait-o nu poate intelege. Dar in acelasi timp, emigratia iti deschide niste oportunitati pentru care insa trebuie luptat si cu dintii. Practic, trebuie sa-ti iei viata de la inceput.
  O fi teorie, dar
  1. poate sa incerce in alta localitate unde viata este mai putin costisitoare
  2. poate locui intr-un apartament in comun cu altii pentru a imparti toate cheltuielile
  3. poate incerca orice munca necalificata
  4. poate sa inceapa cursuri de calificare la scoli specializate
  5. poate solicita ajutor la biserici
  7. in paralel, poate solicita ajutorul serviciilor sociale oficiale.

  Ma gandesc ca poate macar una dintre aceste solutii este aplicabila si in Basarabia.

 42. Ion de la Criuleni

  Mircea, președintele PCRM, V. Voronin a făcut declarații de pe PMAN din Chișinău în fața protestatarilor…
  Așa că merită acest caz să fie pe rol pus la judecători.

  Alta este că mulți judecători sunt comuniști, și cine va prelua dosarul (dacă procurorii comuniști îl vor porni) se va termina cu laude lui Voronin sau ca de obicei în RM, Onoje după grati… așa se practică la noi.

  O doamnă a declarat la poliție că a fost înviolată și stă la dubă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *