Apelul Consiliului Unirii către Parlamentul și Guvernul de la Chișinău

Consiliul Unirii s-a constituit, la Chișinău, Republica Moldova, prin voința oamenilor de bună credința, care au preluat de la înaintași sacrificiul de dedicare reîntregirii neamului românesc.

Consiliul Unirii s-a relansat prin semnaturile majorității deputaților din Parlamentul de la Chișinău care, în anul 1991, împreună cu deputați din Parlamentul României, au format Consiliul Național al Unirii, ca și prin adeziunile din prezent ale multor reprezentanți ai societății civile de pe ambele maluri ale Prutului și din diasporă.

Consiliul Național al Unirii, la fel ca și Consiliul Unirii, sunt o continuitate a mișcării de rezistență, duse pe diferite căi și prin diferite metode, după anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, în anul 1812. Un rezultat al acestei lupte a fost Declarația de Unire și Unirea la Patria-mamă, în 1918.

Ca urmare a înțelegerii nazisto-comuniste secrete, cunoscute ca Pactul Ribbentrop-Molotov, URSS a reanexat – prin notele ultimative ale Guvernului sovietic înaintate Guvernului României la 26 iunie 1940 -, teritoriul dintre Prut și Nistru, creînd un nou stat – RSSM. Imediat a renăscut mișcarea de rezistență, devenită ulterior Mișcare de Renaștere Națională, care nu a încetat o clipă lupta pentru reîntregirea poporului român, pentru Unirea Basarabiei cu Țara.

Deși activitatea Consiliului Național al Unirii a fost blocată de forțele antiromânești, venite la putere noi, patrioții români, am decis să prelungim lupta pentru Unirea Basarabiei, prin renașterea Consiliul Unirii, pe 29 februarie, la care aderă continuu partide, reprezentanți ai societății civile și persoane fizice din întreg spațiul românesc și din comunitățile românești de peste hotare. Toți salută crearea unei platforme unioniste comune, prin care să se avanseze spre înfăptuirea Unirii prin a-i convinge, pe cît mai mulți români, să depună, fiecare, efortul de a se regăsi împreuna. Anul 2012 fiind unul simbolic, marcând 200 de ani de ocupație ruso-sovietică a unor teritorii istorice românești, trebuie să însemne implicarea tuturor românilor, aflați într-o gândire și un simț, în scopul reașezării firești a lucrurilor, după modelul reunificării germane.

CU constată activizarea periculoasă, în Republica Moldova, a forțelor revanșarde, antiromânești, care atacă vehement Consiliul Unirii și formează structuri ale ”congresului civic”, ce cheamă la nesupunere civilă, aceste îndemnuri și acțiuni urmând să ajungă în atenția instituțiilor de resort.

Consiliul Unirii, pornind de la această situație, solicită următoarele:

 1. Parlamentul Republicii Moldova sa respecte documentele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și să scoată în afara legii partidele de sorginte comunistă, a căror ideologie a stat la baza crimelor împotriva umanității în urma cărora au pierit peste 1 milion de oameni, numai  în spațiul dintre Prut și Nistru. Tocmai de aceea, aceste partide au fost declarate ilegale în anul 1991 și trebuie să rămână ilegale, chiar dacă au fost repuse, ulterior, în drepturi, în mod abuziv. La fel cum s-a procedat în alte state din ex-URSS, astăzi membre ale NATO și UE, să fie condamnate crimele regimului totalitar comunist, să fie interzise simbolurile comuniste, care reprezintă o ideologie la fel de criminală ca și cea nazistă, să fie demolate monumentele comuniste din regimul totalitar sovietic.
 2. Guvernul să înceteze, prin deciziile factorilor Puterii, să persecute opțiunile unioniste ale cetățenilor ce pledează pentru Unirea cu România, să respecte principiile statului de drept și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Consiliul Unirii așteaptă sprijinul deschis din partea guvernanților, așa cum a invocat Partidul Comuniștilor – coloana a cincea a Moscovei în Republica Moldova.
 3. În loc să scoată, prin metode latente, Istoria Românilor din școli, Guvernul să adopte decizii prin care să se marcheze, la nivel național, datele de importanță majoră din Istoria Românilor, cum ar fi 27 Martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România, 16 mai – Zi de comemorare a 200 de ani de ocupație ruso-sovietică a acestui pământ românesc și alte date. Pe 27 martie să se desfășoare în localități manifestări dedicate comemorării deputaților din Sfatul Țării și să se evoce Actul Unirii din anul 1918.

Consiliul Unirii,

Chisinau, 8 martie 2012

NOTA NOASTRĂ: Iată două informații care trebuie să dea serios de gândit guvernanților și întregii societăți.

Voronin: Actualul regim de guvernare favorizează manifestarea neofascismului

http://unimedia.md/?mod=news&id=45330

Ideologizarea lui Antonescu, combinată cu un anticomunism primitiv, cu anihiliarea democraţiei, toate acestea fiind susţinute de UE, favorizează manifestarea neofascismului în Republica Moldova. De această părere este liderul PCRM, Vladimir Voronin, care a participat recent la o masă rotundă „Fenomenul renaşterii fasismului în Europa modernă”. Acesta a subliniat că din păcate, în prezent, structurile europene nu dau dovadă de aceeaşi atitutinde dură şi principială ca şi faţă de guvernarea comunistă.

Voronin susţine că fenomenul renaşterii fascismului a atins şi ţara noastră. El a invocat „elogierea în mass media şi manualele de istorie a perioadei ocupaţiei române a Basarabiei, activitatea orgaizaţiei fasciste Noua Dreaptă, în acţiunile căreia participă şi prim ministrul ţării, dar şi declaraţia preşedintelui român, Traian Băsescu, care a spus că ar fi procedat la fel ca şi mareşalul român Ion Antonescu în 1941, când a ordonat soldaţilor să treacă Prutul.

Liderul comuniştilor a reiterat că actualul regim de guvernare în Republica Moldova comite crime împotriva democraţiei şi încalcă Constituţia, iar europenii nu fac decât să aplaude.

UNIMEDIA precizează că deputaţii PCRM au înregistrat în Parlament un proiect de lege care vine să stopeze reabilitarea nazismului și eroizarea criminalilor naziști și complicelor lor. Sursa: UNIMEDIA
Primarul de Bălți vrea să interzică organizațiile unioniste

Autoritățile din Bălți vor să interzică organizațiile unioniste românești în localitate.

Potrivit portalului hotnews.md, primarul comunist al orașului Bălți, Vasili Panciuk, a anunțat că va face demersuri pentru ca organizațiile unioniste românești să fie interzise pe teritoriul municipiului.

Vă amintim că sâmbăta trecută în municipiul Bălți a avut loc un incident. Un miting legal organizat de mai multe organizații unioniste a fost zădărnicit de simpatizanții PCRM.

Potrivit lui Panciuk, manifestațiile ar fi putut degenera în violențe dacă poliția nu ar fi intervenit.

Loading Facebook Comments ...

59 Comments

Add a Comment
 1. Oleg spune:
  14 martie 2012, la 00:12

  Nu ati observat intrebarile mele din mesajul precedent? Eu am raspuns prin doua postari la postarea dvs…..Insist sa raspundeti sincer la acele intrebari…..

 2. Puscasu Vlad Irimie

  Va inselati privind Basarabia: noi romanii am pierdut razboiul 2 mondial.Daca-l castigam azi Romania era de la Beba Veche Timisoara pana pe Bug,conform granitelor din 1942. URSS a ocupat Basarabia,si s-a comportat ca atare: a inrobit economic provincia,a pus pe functii inalte rusi veniti din Rusia,a bagat industria in Transnistria,furand tot graul din Basarabia, facand dependenti pe basarabeni de industria din Transnistria.

  Iar acum zona e ocupata militar si politic tot de rusi.Basarabia a pierdut razboiul,adica Romania in general.E bine sa stim asta si sa vedem ce e de facut,si nu sa ne amagim,dupa parerea mea

  http://stop-terorism.blogspot.com/

 3. Puscasu Vlad Irimie

  ia ascultati ce spune Europa Libera

  http://www.europalibera.org/content/article/24514756.html

  Toate scenariile asa cum zicea si Ernest Vardanian,confirmandu-mi temerea,duc doar la scenariul Moscovei: AIE face jocul pCRM pentru ca PCRM sa creasca in sondaje,blocand alegerea sefului statului.

  Astfel adio integrare europeana.

  O tara ocupata de rusi,nu va intra niciodata in UE.Pentru ca UE inseamna si NATO,si trebuie integrate de-o data,sau pe rand,in orice caz nu se poate si cu UE si cu rusii,pentru politica EURO-ATLANTICA e comuna in Europa!

  adica NATO si UE sunt impreuna.

  Cu alte cuvinte,cei care sunt luptatori pentru Unirea democratica Basarabia-Moldova, vor fi indreptatiti se emigreze,in cazul in care vin iara comunistii PCRM Kozak sveciuk

  sau sa ceara azil politic in Germania,Cehia Suedia ROmania Belgia Franta……

  Persecutii vor exista cu siguranta,daca vine iara PCRM,care e puternic in strada ,iar americanii dau de inteles ca Republica Moldova…..mai astepata cu integrarea in UE,asta ar insemna ca vreo 10 ani mai sta PCRM tare la Chisinau!

  Deci ceea ce spuneam: prudenta,si azil politic daca va fi cazul.Moscova nu se joaca ci cotropeste.

  Iar Europa Libera este porta-vocea UE si NATO in Basarabia……din limbajul diplomatic al americanului reiese ca ……nu prea curand vin americanii in Republica Moldova……. americanii cumpara tacerea rusiilor privind ne-implicarea ruseasca in Iran si SIria,in asa fel incat americanii la rezolutia ONU sa poata ataca langa Israel pe Iran si Siria.

  In schimb americanii vor vinde Republica Moldova,Ukraina(nu degeaba Iulia Timosenko are azil politic in Cehia), si vor tacea prin OSCE privind fraudarea alegeriilor facuta de Vladimir Putin in Rusia.

  Deci la schimb americanii vor da astea,iar RUsii NU vor pune VETO la ONU cand sa atace americanii IRAN.Anul asta oricum incepe raboiul acolo,nu se stie insa daca exacta,dat fiind faptul ca sunt si alegeri in USA….cel tarziu la anu incepe schimbarea regimului din Teheran.

 4. Puscasu Vlad Irimie

  Va trimit si un mesaj important pe care i l-am adresat lui Oleg Brega:

  Brega,am vazut video pe care le-ai facut,insa vroiam sa subliniez ceva important:
  1. Dintre batranii pe care ii stii,bunicii tai sau altii,trebuie sa le iei interviu despre suferintele si deportariile suferite in timpul ocupatiei germane a Wehrnachtului dintre 1941-1944, fie ca au fost ei romani,ucraineni,evrei persecutati de ocupatia germana.
  Asta pentru ca acestia in TRIBUNAL pot sa ceara despagubiri de zeci de mii de euro statului german,pentru ca acest stat si-a asumat inceputul razboiului mondial,si plateste despagubiri evreiilor,romaniilor,poloneziilor,ucraineniilor,tuturor celor ce au avut de suferit de pe urma germaniilor in razboiul 2 mondial:
  deportari,crime, jafuri, deportari in ghetto-uri,in lagare germane.
  Si dat fiind faptul ca putini mai sunt martori la evenimente,nu va fi musai nevoie de martori ca sa dovedeasca asta,pentru despagubiriile din partea statului german,despagubiri legitime.
  Incearca acest lucru cu batranii tai care stii ca au suferit in cel de-al 2-lea razboi mondial sub nemti.

 5. daca va-ti referit la intrebarea: Pentru mine nu exista “hotul nostru”, “hotul vostru”. Pentru mine Hotul este Hot si nu trebuie admis la gestionarea banului si bunului public! Atit ! Au tras ei cumva din greu “la sapa” sau au creat locuri de munca, au creat valoare adaugata din activitate economica transparenta din care s-au imbogatit ? Aveti un raspuns ferm ? – va mai spun odata ca nu au facut nimic pentru binele poporului nici comunistii,nici cei care au fost pina la ei si nici acei din momentul actual -toti sunt hoti care s-au imbogatit pe spinarea oamenilor, dar in privinta de unde se trag acesti hoti, posibil aveti dreptate si mentalitatea lor se trage de la comunistii de atunci.
  Va pun o intrebare: Ce va place mai mult sa auziti – limba vorbita asa cum se scrie sau acea “transformata deja intr-o limba separata”, care nu poate fi inteleasa nici de romani, nici de rusi?
  Stiti o intrebare la care intradevar nu stiu ce sa va raspund , m-am deprins deja sa aud aceasta limba,in transport,la magazine, in strada, etc, este vorbita de majoritatea moldovenilor, doua cuvinte in romana si doua in rusa, dar citeodata sincer ma inerveaza aceasta , precum daca sa fiu sincer va spun ca citeodata nu pot suporta si limba romana vorbita curat asa cum se scrie, dar numai in cazul in care ea se vorbeste cu accent ca in Romania, totusi suntem in Moldova.
  Acuma ceia ce tine de politica ruseasca, stiti poate eu ceva am scapat dar totusi nu am auzit de nici un razboi declansat de rusi in ultimii 20 de ani,(provocarea giorgienilor nu o luam in consideratie), dar nu stiu de ce scapati din vedere principalul „rau” al lumii contemporane care ar fi SUA, da desigur posibil in presa occidentala va aduc la cunostinta nu toate „mutcile” acestor yanki, ar fi bine f sa mai priviti si ce arata masmedia rusa si ce scriu ziarele rusesti si reesind din ambele pareri sa faceti o parere proprie ,asa cum o fac eu, credaca nu o sa negati faptul ca razboiul cu Irag,afganistan l-au inceput americanii, credca nu o sa negati faptul ca declansarea acestor revolutii din orientul mijlociu este facuta de mina americosilor, „iacoby” pentru libertate si democratie ,dar stim cu totii de ce.
  Deci, impresia mea este ca societatea, tara noastra este invadata de “radicali liberi” . Cum sa administram un surplus de ANTIOXIDANT ? “Metastazele” sunt imprastiate. E nevoie de interventie chirurgicala sau ……gasim o alta salvare, mai simpla………Care credeti ca ar fi salvarea? Nu spuneti variante irealizabile.
  Va spun, dupa parerea mea nimic nu se mai poate de schimbat la moment ,foarte corect as precizat faptul ca majoritatea cetatenilor RM(radicali liberi) nu doresc reunirea cu Romania, deoarece asta nu ar fi o iesire din situatie , insa de a gasi un lider puternic si stimat de intregul popor al RM care ne va uni pe noi toti ar fi o salvare pentru bunastarea noastra, si daca e necesar pentru asta sa mentinem realatii strategice cu Rusia,Romania sau alte tari care ne doresc binele nu avem de ce sa nu o facem.
  Si acuma as dori sa va intreb si eu ceva: oare de ce d-tra va ginditi numai la binele a unei minoritati din RM,in cazul in care tindeti spre unirea cu Romania, stiti foarte bine ca majoritatea moldovenilor nu o sa se poata acomoda niciodata cu o alta natiune, cu alte viziuni,oare o sa va para bine de acest lucru?

 6. Puscasu Vlad Irimie

  @Oleg pentru inceput ia pasii de urmat si apoi critica ceea ce spun unii si altii:

  1. Toti locuitorii din Republica Moldova, romani,evrei,ucraineni,gagauzi,au bunici care au suferit intre 1941-44,datorita ocupatiei Nazi Germane a Wehrmachtului si SS-ului.

  Puteti sa faceti procese in instanta pentru ca bunicii si bunicele voastre sa primeasca despagbuiri de la statul german

  vezi pagina mea in amanunt: http://stop-terorism.blogspot.com/

  2. Toti locuitorii din Republica Moldova vor avea de castigat daca statul roman va acorda pensie de merit pentru veteranii de razboi romani care au luptat in 1992 in Transnistria,pentru ca ar creste PUTEREA DE CUMPARARE,si LEUL MOLDOVENESC s-ar intari!

  3. In momentul de fata Unirea cu Romania nu este asa posibila,datorita faptului ca OMON rusii sunt ca ocupanti in Republica Moldova de astazi,insa propuneriile acelea de mai sus pe care le-am scris sunt pragmatice si bune pentru toata lumea.

  4. Republica Moldova de azi,asa cum este ea, are nevoie de un LOBBY puternic pentru investitii straine directe si indirecte,si de un BRAND DE TARA puternic,asta insemnand inclusiv ceea ce puteti sa faceti si voi: site-uri, conturi Youtube si altele.

 7. Oleg spune:
  14 martie 2012, la 13:01

  Sugestiile mele pentru dvs:

  „…dar citeodata sincer ma inerveaza aceasta , precum daca sa fiu sincer va spun ca citeodata nu pot suporta si limba romana vorbita curat asa cum se scrie, dar numai in cazul in care ea se vorbeste cu accent ca in Romania, totusi suntem in Moldova.”

  1. Stiti care este una din cele mai importante situatii, in care americanii se simt prost in fata britanicilor?
  Va spun eu: Chind discuta – americanii discuta in engleza cu „americanismele” lor si britanicii discuta in varianta britanica a limbii engleze, care suna mai frumos si se vorbeste cum se scrie.
  Este o comparatie cam la fel ca si limba vorbita, cu care ne-am deprins noi si cea, care se scrie si se vorbeste romaneste. Si eu inca ma simt cam „prostut” in situatii anumite, dar asta nu ma descurajeaza sa tind spre un grai frumos, literar si inteles si de rusi/a;olingvi/ si de moldoveni, si de romani.
  Colegii mei de serviciu inteleg mai bine discutia cu cetatenii, care vorbesc romaneste in comparatie cu nivelul de intelegere a limbii vorbite in dialecul „moldovenesc”. Stiti de ce ? Pentru ca ei invata romana din carti, mai putin din strada….
  O limba corcita niciodata, niciodata nu va deveni o limba noua cu „acte in regula”. Si in Moldova trebuie sa pretindem sa vorbim si sa scriem limba in vesmintele ei. Sa nu acceptam o practica mai convenabila in locul unor cunostinte mai bune, care ne pune in alta categorie de cunoscatori de limba si „gramatica” ei.
  „….Acuma ceia ce tine de politica ruseasca, stiti poate eu ceva am scapat dar totusi nu am auzit de nici un razboi declansat de rusi in ultimii 20 de ani,(provocarea giorgienilor nu o luam in consideratie), ….”
  2. Trebuie sa tinem cont /sa luam in consideratie/ de toate situatiile, si de georgia, si de Transnistria, si de Cecenia….Eu, insa m-am referit mai mult la razboaiele reci, mediatice si KGB-iste, pe care le poarta permanent structurile puterilor rusesti, pentru a tulbura apele si linistea in tarile mici/ si mari/, in cazurile de trezire si manifestare a constiintei nationale a popoarelor bastinase in diferite tari, pe unde s-au perindar cu „ursul” fostii si actualii conducatori ai rusiei. Priviti, cititi, apreciati cum puteti. Ce ar insemna toate tentativele de orientare a/de catre fortele retrograde de prin fostele republici unionale spre diferite soiuzuri cu rusia in frunte……

  „…..foarte corect as precizat faptul ca majoritatea cetatenilor RM….. nu doresc reunirea cu Romania, deoarece asta nu ar fi o iesire din situatie , ….”

  3. Da, astazi nu doresc, nu doriti nici dvs. Dar asta nu inseamna ca nu vor dori miine, poimiine si ei, si dvs.
  Deaceea trebuie sa se discute liber aceasta tema, cu toate avantajele si dezavantajele ei.
  In final lumea va alege. Totul trebuie sa se faca in favoarea oamenilor/ de diferite etnii/. Ori astazi si rusii, si ucrainenii, si gagauzii, si …….din toate fostele republici unionale/si nu numai/ au impinzit saracii lumea. Le place oare lor sa-si paraseasca familiile, casele si copii? O fac ei oare de buna voie sau nevoie?
  Pretind ei oare acolo la ceva mai mult de chit la un loc de munca pentru a crea conditii normale de trai familiilor lor? Numai ca o buna parte dintre cei plecati pierd ce au avut mai drag pe lume – copii/singe din singele lor/, care nu pot sti cei aceea imbratisarea pe vi in fiecare zi din partea ambilor parinti, se deprin sa fie profitori de banii trimisi de peste hotare si nu prea apreciaza cum, cu se sacrificiu au fost adunati……Nu punem, desigur, pe toti intr-o oala, sunt si exceptii….

  „…insa de a gasi un lider puternic si stimat de intregul popor al RM care ne va uni pe noi toti ar fi o salvare pentru bunastarea noastra,…”

  4. Nu exista un atare lider puternic, necorupt, nesantajabil, care sa fie stimat de intregul popor al RM.
  Intr-o tara mica dominata de coruptie, in care lumea este impartita in mai multe clanuri de interese meschine cu toate rubedeniile lor , care profita si ei macar ceva de la clanul pe care il sustine, nu poate fi stimat un orice lider, orichit de puternic ar fi…. De ce? Pentru ca acel lider nu poate sa nu lupte contra tuturor clanurilor si sa le gaseasca locul „potrivit”. Daca va incepe sa face ce trebuie, sa separe „balaurul” din societate, sa stiti ca toate clanurile se vor uni intro forta unica, puternica si tot ei vor invinge. In urmatorii 20 de ani populatia, ma refer la generatia mai in virsta, oricum vor vota pe cei, care vorbesc dulce si promit mai mult. Ei au bani, au si sanse. Nu asa a fost pina acum ?
  Ce sanse poate avea un partid fara bani? Cum sa ajunga el la fiecare om sa-i vorbeasca zi si noapte care este adevarul si cum poate alege o soarta mai buna ? Orice „miscare” costa. Si de unde sa adune bani un partid bani, daca nu are membri, care pentru a nimeri la putere arunca cu banul facut usor de tot, pur si simplu ca si niste magicieni….DVS va imaginati ce inseamna activitatea electorala pe intreg teritoriul tarii si inafara granitelor……
  Vedeti ca il neglijeaza si pe Bunul Dumnezeu. Fiecare fariseu se duce cu luminare la biserica si dupa aia pune „piatra” in sin si porneste la „vinatoare”.

  „…oare de ce d-tra va ginditi numai la binele a unei minoritati din RM,in cazul in care tindeti spre unirea cu Romania, stiti foarte bine ca majoritatea moldovenilor nu o sa se poata acomoda niciodata cu o alta natiune, cu alte viziuni,oare o sa va para bine de acest lucru?”

  5. Nu, eu ma ghindesc la binele tuturor oamenilor/indiferent de etnie, virsta, gen, ocupatie…/. Toti sunt dati de Dumnezeu. Noi trebuie sa iubim oamenii asa cum au fost dati ei de Dumnezeu. In acelasi timp, cei care pot separa griul de neghina – sa o faca.
  Sa ajute sa inteleaga toti, cum ar fi mai bine sa-si traiasca omul viata, care i-a mai ramas.
  Nu repet ce am scris mai sus despre cei plecati peste hotare din toate tarile sarace si corupte…..Un lucru ii leaga pe toti, ca toti sunt straini acolo, dar por face ceva mai mult pentru vietele si familiile lor……
  O sa-mi para rau ca nu am reusit sa fac sa inteleaga mai multi oameni/de diferite etnii, virste…../ destul de repede.
  Ma voi bucura chind voi vedea fetele mai fericite ale oamenilor si care m-ar certa de mama focului pentru ca nu am avut destula tenacitate sa-i fac sa inteleaga mai repede ce este in favoarea lor.

 8. (1812-2012) Basarabie,Margarriitarul Pretios e-n Tine. Riidica-te,Basarabie! /Romanie,ne vom intoarce intr-o zi/ne vom intoarce negresit,/vor fi apusuri aurii/cum au mai fost cand am plecat.

 9. Dominatia Ruseasca:(1812-2012) Basarabie,Margaritarul Pretios e-n Tine. Ridica-te,Basarabie! /Romanie,ne vom intoarce intr-o zi/ne vom intoarce negresit,/vor fi apusuri aurii/cum au mai fost cand am plecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *