Comunistii promoveaza rasismul, iar politia il bate pe Onoje

Comunicat de presa al PNL

Cetateanul Republicii Moldova de origine africana, John Onoje, membru al Partidului National Liberal, protesteaza frecvent impotriva comunistilor. Aceasta este pozitia sa de cetatean activ, la care are dreptul conform Constitutiei statului. Acest lucru, insa, trezeste, tot mai des, reactii inadecvate, condamnabile, din partea comunistilor si a politiei. Dupa ce simbata, 18 februarie, John Onoje a protestat contra participantilor la manifestarea organizataa de PCRM, liderul acestui partid, nefast pentru Republica Moldova, i-a adus jigniri publice lui John Onoje, ironizindu-i culoarea pielii si originea geografica, de unde provine. (Poza de pe http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/voronin-despre-onoje-iata-cine-apara-alianta-un-negru-coborat.html, ca si stirea de mai jos)

(Iata, intre altele, ce scrie portalul www.union.md: EXCLUSIV!!!Interviul care a pus în pericol viața unionistului Onoje? http://www.union.md/utv/exclusiv/exclusiv-interviul-care-a-pus-in-pericol-viata-unionistului-onoje)

(Alaturat este postat rezultatul expertizei medico-legale la care a solicitat sa fie supus John Onoje)

PNL declara ca trezesc un profund dezgust aceste ofense aduse de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care promoveaza, astfel, rasismul, ceea ce nu concorda nici macar cu doctrina sovietica a “internationalismului proletar”, promovata atit de insistent si fariseic de ideologii comunismului, care isi creau partide comuniste loiale in toate statele, inclusiv in Africa, incercind “sa tot exporte revolutia bolsevica”.

In ceea ce priveste statul de drept Republica Moldova, pe care comunistii pretind ca l-au construit timp de zece ani, cit au nenorocit aceasta societate, aflindu-se la cirma, astazi putem spune, cu certitudine, ca bolsevicii capitalisti sunt niste facaturi care ne repugna, tot spunind pe la Bruxelles si Strasbourg una, iar acasa aplicind mereu practici primitive, raminind rasisti, intoleranti, antidemocrati, antieuropeni.

Nu e de mirare ca Republica Moldova ramine – si dupa 20 de ani – sub monitorizarea Consiliului Europei, ca un stat cu grave deficiente la capitolul “Drepturile si libertatile fundamentale ale omului”. Ne amintim cu totii cum individul pe nume Vladimir Voronin – o catastrofa pe capul cetatenilor nostri, o persoana odioasa, ce a uzurpat continuu Puterea -, a declarat, in mandatul sau, ca nu este Presedintele romanilor, care sint 80 la suta ca nationalitate majoritara in acest stat.

Presedintele PNL are deja un dosar vs Republica Moldova la CEDO intr-o cauza contra Voronin. Probabil, liderul rosu isi mai doreste niste dosare cauzate de discriminarea la care s-a dedat public fata de un cetatean al statului, al carui deputat este, in prezenta citorva mii de oameni, jignind Alianta, cica, “aparata numai de John Onoje”, care era alaturi de alti cetateni, al caror numar creste, ei fiind indignati de manifestatiile coalitiei monstruoase.

De asemenea, PNL constata, cu profunda ingrijorare, ca politia Republicii Moldova se deda la actiuni ilicite impotriva protestatarilor contra manifestantilor care cer dizolvarea Parlamentului. Pe data de 19 februarie, John Onoje a fost agresat de politie, protestind in PMAN. Apoi a fost dus la un comisariat, unde – sustine – a fost maltratat si urmeaza sa solicite o examinare medico-legala.

Conducerea PNL a discutat cu unii factori de la Ministerul de Interne, care invoca un comportament agresiv al lui Onoje impotriva politistilor. Noi declaram ca orice ar incerca sa faca un protestatar, el poate fi doar imobilizat, i se poate intocmi un proces-verbal, insa nu poate fi lovit, nu trebuie provocat, pentru ca un exponent al fortelor de ordine sa invoce un motiv plauzibil pentru a face uz de putere.

Solicitam ministrului de interne si primului ministru, caruia i-am cerut si o interventie, pe cale verbala, in acest caz, sa actioneze astfel, incit membrii PNL, ca si orice alti cetateni ai Republicii Moldova, sa nu caute insistent raspuns la intrebarea: “Politia e la cheremul comunistilor?” “Politia e la cheremul AIE?” sau “Politia serveste Statul si Legea?” Este intrebarea care si-o pune si cetatenaul John Onoje, persecutat de mai multa vreme de polititie si de alte institutii, fapt declarat de el public in diferite interviuri.

PNL isi va apara mereu membrii si ii va asista in procesele de judecata care vor fi intentate contra reprezentantilor statului pentru abuzurile in serviciu si incalcarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale omului.

Chisinau, 19 februarie 2012

Voronin, despre Onoje: Iata cine apara Alianta – un NEGRU coborat din copaci

Proteste din nou in centrul capitalei. Comunistii au iesit din nou in strada pentru a protesta, ca in fiecare samabata, impotriva Aliantei. In acelasi timp, cativa manifestanti, printre care si John Onoje au organizat un antiprotest.

”Iata, am asteptat sa inceapa sedintele Parlamentului, dar uitati-va la ei, nu se pot intelege nici asupra unei date ca s-o stabileasca. Am facut foarte bine ca n-am venit”, a declarat Vladimir Voronin despre activitatea de ieri a legislativului.

In Piata Marii Adunari Nationale comunistii scandeaza ”Jos Alianta”, ”Alianta, fa-ti bagajele”, ”Demisia AIE”.

Loading Facebook Comments ...

36 Comments

Add a Comment
 1. Cu această declaraţie în oricare stat democratic din lume, acest bădăran Vova se alegea cu dosar penal şi era terminat ca om politic. În schimb, în acest ţarc de sclavi, pe nume RM, victima, în loc, să fie protejată mai este şi bătută de poliţie. După acest caz (Onoje) oricare cetăţean cu bun-simţ ar trebui să se simtă umilit de acest stat-caricatură şi să fie solidar cu John.

 2. Inca un caz pentru CEDO! Nu disperati…

 3. Eu m-aş mira foarte mult dacă comuniştii de azi nu ar fi rasişti… Degeaba spun că acum ei sunt alţii… Fiind în piaţă, am vazut cum mai mulţi comunişti se compoirtau cu John ca nişte rasişti. L-am sfătuit să nu se rupă de grupul de oameni, riscînd să devină victima şi nici să comită ceva ce ar putea fi apreciat de cineva ca provocare din partea lui.

 4. блин, как это грустно 🙁
  агрессия к этому человеку у них появляется не из-за того что он другой расы, а потомучто он говорит и делает такие вещи, котроые им не нравятся. то что он чёрный – лишь ещё один повод чтоб прицепиться. se numeşte trolling 😛

 5. de-ar fi macar un sfert din moldoveni cu constiinta si logica lui onoje comunizmul nu ar avea nici-o sansa in rm-ul nostru

 6. Prin anii 2003, cînd Roşca organiza mitinguri anti Voronin, aflîndu-mă şi eu cu familia în Chişinău, m-am alăturat şi eu acestor proteste în PMAN.

  Seara la TV la întrebarea comentatorului , de ce nu aţi ieşit să vorbiţi cu protestatarii Voronin a răspuns:

  ” Cu cine să vorbesc, cu HAITA ceia care s-a adunat în PMAN?”

  Prin alte cuvinte Voronin ne-a numit pe toţi cîni, căţei, căţele ş.a.inclusiv şi pe Roşca.

  Mă gîndeam să-l atac în judecată, pentru că mi-a înjurat familia, însă am conştientizat, că va fi înzădar, într-un stat cu justiţie de buzunar.

  În 2009, după 7 aprilie, Voronin i-a adunat pe toţi rectorii universităţilor, profesori, doctori ş.a. şi i-a numit pe toţi :” VIOLATORI DE COPII,” iar pe studenţi i-a făcut proşti, care umblă nopţile prin baruri, iar a doua zi vin cu banii în ” zaciotcă” matriculă şi dau examinele.

  Am aşteptat o reacţie din partea pedagogilor, însă ei de frică l-au aplaudat pe Voronin.

  Acum acest proletat, care pretinde să revină la conducerea ţării, promovează rasizmul , contrar prevederilor art 14 a Convenţiei internaţionale .

  D-ul Luca are dreptate cînd spune luca spune:
  19 februarie 2012, la 23:11

  Cu această declaraţie în oricare stat democratic din lume, acest bădăran Vova se alegea cu dosar penal şi era terminat ca om politic.

  Numai că trebue de accentuat: ÎNTR-UN STAT DEMOCRATIC, ceia ce nu se referă la RM.

  Sau dacă AIE consideră, că totuşi trebue să tindem spre un stat democratic, atunci au toate motivele şi pîrghiile să debaraseze RM de acest politician , care odată cu bătrîneţea şi-a pierdut şi minţile, ofensînd tot timpul cetăţenii RM, indiferent de naţiune, culoare sau confesie religioasă.

  Pentru promovarea discriminării rasiale această formaţione politică poate fi scoasă de pe arena politică.

  Au oare acest curaj membrii AIE să demonstreze cine e stăpîn în ţară şi să apere interesele cetăţenilor, sau poate din împotrivă, ceva î-i leagă pe toţi , inclusiv cu cei din opoziţie.

  Probabil a venit timpl de-i arătat lui Voronin unde e locul lui, în caz contrar din haită, violatori, naher şi moniţoi nu vom ieşi.

  Şi atunci ne punem întrebarea: Care e diferenţa între actuala conducere şi cea precedentă, dacă şi atunci şi în prezent nu se respectă prevederile constituţionale, dacă şi atunci şi în prezent nimeni nu-ţi garantează drepturile Convenţiei internaţionale , la care RM a aderat şi mai pretinde spre aderarea la comunitatea europeană?

  Sau să fie numai vorbe ?

  În acest caz avem o singură ieşire. Să devenim noi membri ai UE prin UNIRE cu România, ca ceai mai scurtă cale de aderare la UE , unde discriminarea rasială a lea Voronin nu va trece cu vederea şi va fi taxată conform standartelor europene.

 7. interesant lucru, în caz derevenire a comuniştilor la conducere , iar Voronin devine preşedinte al RM, cum se va întîlni el cu preşedintele Americii ? şi ce părere are el despre BO?

 8. Pt V.Voronin.

  В. И. Ленин о дружбе народов

  Н. Матюшкин. „В. И. Ленин о дружбе народов”
  Издательство „Знание”, Москва, 1954 г.
  OCR Biografia.Ru

  Poate găseşte cineva acestă lucrare şi să io recomande lui Voronin să o citească înainte de a promova rasizmul, doar idolul PCRM este Lenin.

  Din lucrare:

  Расизм — знамя самых реакционных сил капиталистического мира. Под этим черным знаменем орудовали германские фашисты. Гитлер начал развязывать войну с провозглашения расовой теории. Он объявил, что только люди, говорящие на немецком языке, представляют полноценную нацию. Под знаменем расизма действуют монополисты Уолл-стрита. Империалистические агрессоры США, подготовляя новую мировую войну, пытаются «доказать», что только нации, говорящие на английском языке,— полноценные нации, призванные будто бы вершить судьбы всего мира. «Раса, говорящая на английском языке,— заявляет реакционный социолог Е. Карр,— является избранным богом агентом для улучшения судьбы человечества».

  ….Разоблачая расистские утверждения империалистов о характере наций и национального вопроса, Ленин нанес сокрушительный удар буржуазной идеологии. Он неопровержимо доказал, что не биологическая природа человека, а природа эксплуататорского общества является основой национально-колониального гнета. Долг пролетариата и руководимых им трудящихся масс — уничтожить, ликвидировать эксплуататорские порядки; тогда справедливо может быть разрешен и национальный вопрос.

  Interesant, ce ar spune Lenin despre discriminarea rasială a lui Voronin, cu care el s-a luptat, accentuînd asupra necesităţii lichidării rasizmului în rezolvarea problemelor naţionale.

 9. Pavlicenco, lepadatura borata romana ce esti 80% din cetatenii acestei tari sint Moldoveni si numai niste tradatori ratati ca tine, ca Onoje si Ghimpu cu Chirtoaca se identifica a fi romani! Voi nu ne ponegriti pe noi precum ca am fi romani! Voi respectati Tara in care locuiti si nu atentati la identitatea noastra de Moldoveni! Voi respectati legile si Constitutia Republicii Moldova daca doriti sa convetuiti in pace cu Moldovenii, daca nu carativa dracului peste Prut la fratii vostri smoliti!

 10. SECATURA MANCURTIZATA DE SERGHEI ,cine tea facut asa de prost? chiar e interesant,- ce scoala ai terminat?cine iti sant parintii? ar fi bine sa-ti dezvalui identitatea si sa nu te ascunzi ca un trufas.lasa parintii si invatatorii sa-si cunoasca ‘rezultatul’. dar sant convins ca pe langa toate esti si un las!

 11. Mihai Morteanu spune:
  20 februarie 2012, la 09:09

  Au oare acest curaj membrii AIE să demonstreze cine e stăpîn în ţară şi să apere interesele cetăţenilor, sau poate din împotrivă, ceva î-i leagă pe toţi , inclusiv cu cei din opoziţie.

  Вы очень правильно поставили вопрос. И предыдущая и нынешняя власть – обе антинародные. И связывает их общая цель – обогащение за счет нас с вами. Они будут по очереди властвовать в Молдове, «не замечая», кто что украл, и не наказывая за преступления, чтобы потом самим не быть наказанными. Обливая друг друга грязью на телевидении и площадях, они дружно смеются «la un pahar de vin» над нами-лохами, которые верят, что они якобы воюют друг с другом за счастье народа.
  Мы живем в полицейском государстве. Полиция защищает не своих граждан, которые их кормят, а власть (нынешнюю и потенциальную). За это власть не видит и не наказывает полицию за все беззакония и самоуправство, которое чинит полиция над своим народом. Седьмое апреля 2009 года – яркий тому пример. Кто из полицейских или судей был наказан за избиение и жестокое обращение с протестующей молодежью? За счет нас Альянс пришел к власти и тут же отвернулся от нас. Кто они после этого?!
  Они надеются, что вновь обманут нас, и мы опять встанем грудью на их защиту. Этого больше не будет!!!
  Когда обманывает враг, это понятно и воспринимается нормально, но когда предает «друг» – это простить невозможно.

  Самоотверженность Джона Оноже вызывает уважение. И не Воронину судить, кто когда слез с дерева. Лучше бы вспомнил своего дружбана , «настоящего мужика» Рошку, который обещает в скором времени вновь залезть на дерево. Оскорбляя человека за цвет кожи лидер пролетариев демонстрирует свой очень низкий культурный уровень Да и какой с него спрос: люмпен –коммунист…

 12. E regretabil faptul cum procedează comunistii.Însă şi AIE nu este mai de treabă.De cînd am devenit membru al PNL si participînd la alegerile locale 2011, mi sa blocat accesul de-a mă încadra în cîmpul muncii.Avînd studii superioare pedagogice,şî Ministerul Educaţiei duce lipsă de cadre pedagogice,n-am putut să ma angajez.M-am adresat şi la Ministrul Educaţiei,însă fără succes.Ce trebuie să fac,să-mi fac valiza şi din nou la Moscova? La AIE e deviza ca şi la comunişti:Cine nu e cu noi,e contra noastră! Însă Onoje e bravo.

 13. Gheorghe - spune pentru Serioja

  Lepadatura eşti tu porc borît. Debil făcut la beţie şi analfabet. Astfel de răpănoşi au subjugat acest popor timp de 200 de ani, i-au deportat şi s-au bătut joc de ei. Lepădăturile alt de SERIOJA la SIBIRI. La dracu în Rusia.

 14. Pt dumitru

  Sunati-ne la sediu, 022 – 2111818/211677.

 15. Гелич раскритиковал решение парламента о приобретении Молдовой боевой техники
  В понедельник 20 февраля в ИА Infoprimneo состоялась пресс-конференция, организованная председателем Ассоциации „Моя Молдова” Федором Геличем. На ней он высказался против приобретения республикой боевых самолетов и вертолетов.

  Законопроект о покупке 8 самолетов и 8 вертолетов на сумму 240 миллионов долларов был принят 17 февраля на заседании парламента Республики Молдова.

  На пресс-конференции Федор Гелич сказал, что в покупке такой современной и дорогостоящей техники нет никакой необходимости:

  „Это же абсурд. Молдова имеет нейтральный военный статус, ни с кем не воюет. От кого нам обороняться? Беднейшая страна Европы ходит без штанов, но зато будет хвастаться суперсовременными самолетами и вертолетами”, – добавил политик.

  Кроме того, Гелич указал на чрезвычайную дороговизну обслуживания такой сложной техники:

  „На содержание только одного боевого самолета в год необходимо 60 тысяч долларов. А содержание аэродрома, ангаров, экипажей и рабочих? В сумме на один самолет в год государство будет тратить 1,8 миллиона долларов. А их 8. И еще вертолеты. Все эти деньги будут выкачиваться из нас, простых налогоплательщиков”, – заметил председатель Ассоциации „Моя Молдова”.

  Присутствовал на пресс-конференции и экс-директор Национального института стандартизации и метрологии Игорь Кэлдаре. По поводу закупки боевой техники он выразился еще более жестко, заявив, что денег, которые планируется потратить на ненужную Молдове технику, хватит на открытие более 600 школ в стране:

  ” 240 миллионов долларов – это около 15% бюджета всей страны! Ни одна страна, даже не обладающая нейтральным военным статусом, не может позволить себе такого расточительства. Более того, не менее 20% этих средств перекочует прямиком в карманы членов правящего Альянса. Сегодня у власти в Молдове стоят морально деградировавшие уроды, у которых хорошо развит хватательный рефлекс”, – добавил Кэлдаре.

 16. Serghei p/u "romanii" veerjiliu si Gheorghe

  punetiva intrebarea: cum ati devenit voi romani? Da, vi s-a spus la gimnaziu si liceu! Asa v-au spus acei profesori care se socot romani si care doresc distrugerea identitatii noastre de Moldoveni!O vina o poarta si parintii vostri care au acordat o mai mica atentie educatiei voastre patriotice! Voi v-ati lasat mancurtizati! Voi daca ati fi avut Bunei sau strabunei pe care sa-i apucati in viata si care ar fi fost nascuti intre anii 1895-1905 aveati acum alta parere! De ce pun asa ani de nastere si respectiv aceasta virsta inaintata a buneilor, strbuneilor? Va raspund: Aceste persoane deja formate in anul 1918, cind Basarabia a fost inrobita de romani deja cunosteau viata in Imperiul Rus, apoi aceste persoane au cunoscut calvarul prin care au trecut in anii ocupatiei romane 1918-1940, apoi tot ei au cunoscut anii stalinismului, deportarile si foamea! Anume aceste persoane, care au mai ramas numarate pe degete pot sa va explice cine sint stramosii nostri, cine sintem Moldoveni sau romani, de catre cine de romani sau rusi am fost socotiti oameni de sortul II! Anume ei pot sa va spuna cind a fost ocupatie si cine ne-a dorit disparitia noastra ca Popor Moldovenesc! Voi acum invatati o istorie scrisa la comanda unionistilor, la comanda romanilor care ne doresc disparitia noastra! Intreaga perioada stalinista care a facut victime in intreaga URSS si care n-a facut victime doar in Moldova n-a adus atita suferinte, n-a fucut atita victime in Moldova cat a facut jugul de ocupatie roman! Timp de 22 de ani de ocupatie romanii au ucis in jur de 700 mii cetateni ai Moldovei! Interesati-va! Noi oamenii care am avut norocul sa ne nastem incat sa ne mai apucam in viata buneii care au cunoscut aceste lucruri nu vom uita lacrimile din ochii lor cind ne povesteau despre faradelegile celor pe care voi ii numiti frati! Noi nu putem uita!

 17. Pt Serghei

  Noi suntem romani. este foarte multa lume care se considera romani si tot mai putini care se considera moldoveni in opozitie cu romani, si nu egali cu romanii. In Biroul Permanent Central al PNL din 15 membri 11 sunt romani cu acte romanesti, ceilalti isi redobindesc cetatenia.

  Constitutia prevede libertatea cetateanului de a se autoidentifica. iar declaratia de independenta prevede dreptul celor in numele carora a fost adoptata de a-si decide soarta si viitorul.

  Ca doar le stiti pe toate astea.

 18. Moldovenismul este o inventie feodalista, care permetea unui grup de oameni sa-si apere interesele politice, economice, militare si culturale in epoca feodalista cea se nu mai corespunde capitalismului. In feodalism o persoana putea sa fie sef de stat cat vrea. Capitalismul a redus la opt ani aflarea la puterea statului a unei persoana. Capitalismul a fondat NATIA ROMANA pentru ca un grup de oameni, care vorbesc aceeas limba, ai aceeas istorie (Dacia) … sa-si apere interesele politice, economice, militare si culturale. Putin a ridicat pretul la gaz ca rusii din RM sa emigreze mai rapid in FR. Klimenko deja si-a numarat 150000 de rusi care vor pleca in tara lor de origine.

 19. http://www.timpul.md/articol/buzduganul-moscovei-unirea-basarabiei-cu-romania–31572.html
  Buzduganul Moscovei: Unirea Basarabiei cu România

  În presa de la Moscova se apasă cu forţă pedala numită „Unirea Basarabiei cu România”, chestie care constituie un semnal că se pregăteşte ceva neplăcut pentru Chişinău.

  În România nu există niciun partid politic major care să aibă înscrisă în program unirea Basarabiei cu România. Doar simpla răsfoire a presei din România duce la concluzia că nu există niciun fel de campanie publică în care să se susţină unirea Basarabiei cu România. Presa românească este fie total indiferentă faţă de cele petrecute în R. Moldova, fie este atrasă de tot felul de ciudăţenii şi extreme. Mai nou, au început să se strecoare în presa românească tot felul de şopârle şi cameleoni care promovează orice altă agendă referitoare la Basarabia, mai puţin pe cea unionistă.

  Pe de cealaltă parte, în presa rusă tema „pericolului” unirii Basarabiei cu România este una destul de frecventă. „Ameninţarea pericolului unionist” scoate capul în momentele-cheie, mai ales când se pregătesc modificări politice la Chişinău. Exact ca zmeul din basme, care îşi arunca buzduganul înainte de sosire, la fel şi Moscova reactivează „pericolul unionist”.

  Prima lovitură vine de la Tiraspol. Noul lider, Evgheni Şevciuk, afirmă într-un interviu că procesele integraţioniste dintre România şi RM nu se opresc, tot mai mulţi cetăţeni moldoveni obţin cetăţenia română, iar aceasta le va permite să influenţeze procesele politice. Aşa a început separatismul transnistrean: cu acuzaţia de pregătire a unirii cu România. Tema este reluată acum, în perioada în care se pregăteşte alegerea preşedintelui RM. Evgheni Şevciuk supralicitează cu o ameninţare directă: va permite circulaţia rublei ruseşti pe teritoriul Transnistriei. Orice finanţist sau bancher de la Chişinău ştie că aşa ceva nu poate fi o evoluţie pozitivă pe termen lung.

  Dmitri Soin, tot de la Tiraspol, declară pentru Nezavisimaia Gazeta că „integrarea RM în România” a cunoscut progrese remarcabile în ultimii ani. Tot Nezavisimaia Gazeta mai scrie că un alt semnal „unionist” îl reprezintă şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău care urmează să aibă loc în luna martie. Poate ziariştii ruşi nu ştiu, dar Guvernul de la Bucureşti a avut mai multe şedinţe comune cu Guvernul de la Budapesta şi încă nu s-a realizat unirea României cu Ungaria.

  Reactivarea „pericolului unionist” nu este întâmplătoare. O primă ţintă ar fi blocarea şedinţei guvernamentale comune Bucureşti-Chişinău. O altă ţintă pare a fi alegerea preşedintelui RM. Moscova şi Tiraspolul ar prefera un preşedinte care să se pronunţe clar împotriva României. Eventual, să pună vize şi să reia programul izolaţionist promovat de Vladimir Voronin. Unionismul chiar nu este un „pericol”, însă ori de câte ori tema aceasta este reluată de presa rusă avem un semnal că la Moscova se pregăteşte ceva pentru Chişinău. Rămâne să vedem ce va fi de această dată… Un articol de: George Damian

 20. Vladimir Voronin trebuie să răspundă pentru declaraţiile rasiste

  Amnesty International Moldova solicită tuturor organelor abilitate să se autosesizeze pe marginea discursului politicianului care şi-a permis să insulte o persoană de culoare.
  Sâmbăta trecută, 18 februarie, politicianul Vladimir Voronin a făcut declarații rasiste la adresa lui John Onoje în cadrului unei întruniri publice. John Onoje, originar din Sierra Leone, făcea parte dintr-un alt grup de manifestanți de lângă Arcul de Triumf, în timp ce Vladimir Voronin se adresa suporterilor săi în PMAN. În discursul său politicianul s-a referit la culoarea pielii lui Onoje, lezându-i demnitatea umană.

  „Un astfel de comportament este inadmisibil, ba mai mult, este pasibil urmăririi penale conform legii”, a declarat Cristina Pereteatcu, Director Executiv Amnesty International Moldova. „Libertatea de exprimare nu înseamnă dreptul de a insulta pe altcineva, mai ales în public în faţa camerelor. Justiţia nu trebuie să treacă cu vederea acest caz”.

  Amnesty International Moldova face apel către procurori cât şi deputaţii din Parlament pentru ca politicianul să răspundă pentru declaraţiile sale rasiste.

  „Imunitatea parlamentară nu este o „vacă sacră” şi aceasta nu trebuie să fie folosită pentru „a se spăla pe mâini”, a menţionat Cristina Pereteatcu. „În cazul în care asemenea declaraţii nu vor fi pedepsite, vom putea afirma că oamenii de rând din Moldova pot fi agresaţi verbal chiar de către aleşii lor, în timp ce aceştia se bucură de o impunitate totală”.

  De asemenea, apărătorii drepturilor omului sunt îngrijoraţi de rapoartele conform cărora John Onoje ar fi fost bătut în centul Chişinăului imediat după finisarea protestelor.

  Amnesty International Moldova precizează că nu susţine nici o parte la procesul politic din Moldova, pledând exclusiv pentru respectarea drepturilor omului. Via amnesty.md

 21. DATA VIITOARE SA AVETI LA PROTESTE IN PIATA panouri in romana si rusa :

  „”VORONIN = RASIST”

 22. @razvi
  Nu este nevoie de panouri în altă limbă decât română… Înțelege foarte bine Voronin limba băștinașilor. Și în afară de asta, știe și el foarte bine ce este, că doar se uită în oglindă, măcar din când în când. :)) Basarabia e România!

 23. Încă un pas spre Unire!? La Iaşi se întrunesc guvernele ambelor ţări româneşti. Filat tace, dar…face ceva concret!?

 24. Grav, dna Pavlicenco. In vest pentru asa ceva ar fi judecat si condamnat si s-a zis cu cariera sa politica. Si mai grav e altceva – nimeni in RM nu s-a sesizat asupra faptului ca partidul presedintelui curtii de conturi si-a finantat ilegal partidul cu sume astronomice. Iese un oarecare Platon la TV, spune deschis ca a finantat contra legii cu milioane USD un partid, cel a lui Urecheanu.

  In vest, dna Pavlicenco, Chiraque e condamnat la inchisoare ca nu si-a declarat sursele de finantare a partidului, dar la noi toti tac si TAC ZIARISTII, doamna Pavlicenco. Cei care zic ca-s veghetorii dreptatii!!!

 25. Pt Raul

  Absolut de acord. Nimeni nu se sesizeaza cu Urecheanu care, in plus, duminica se arata la Publika TV doritor sa fie „prezident”… Nimeni nu se sesizeaza ca nu vrea Min.Justitiei, cica necomunist, sa inregistrzee un Statut de partid unionist. Bine ca macar, in privinta lui John, s-a sesizat Anesty International. Ins toti ceilalti tac si cocheteaza cu satrapul. Cind Diacov a spus ca „bani au si tiganii” (adica ‘cinste/onoare nu au”), atunci toti au sarit in sus. Dar cind Voronin a spus ca nu este Presedintele romanilor, care sunt 80 la suta, toti iarasi au tacut, numai eu spun de asta cinci ani.

  Parca nu pareti naiv. Pai cum sa vorbeasca ziaristii daca ei sunt de curte? Altfel ramin fara o bucata de piine!?

 26. Pt Tira

  Nu cred ca e un pas spre Unire. Mai degraba e de uns ochii, desi pe Razvan ungureanu, fiind de la Iasi, il doare inima de Moldova istorica si, chiar, de Basarabia. El a disuctat anterior cu patrioti romani de aici, care si-au pus sperante in el.

 27. Ce spuneti e grav: subordonarea presei. Dar ma mir ca nici in cazul dlui Onoje, pentru care putem sa avem ori nu simpatie, nu s-au sesizat partide democratice, cei din AIE, procuratura, sa faca apel la legi. Din ce spune Voronin mai grav nu e trimiterea la culoarea lui Onoje dar faptul ca da de inteles ca africanii sunt popoare de rasa inferioara, din copac. El nu stie ca majoritatea tarilor africane au un PIB pe capita mai mare decat in RM si ca tari africane cum ar fi Namibia sau Gabon sunt comparabile la nivel de dezvoltare umana si bunastare cu Rusia lui draga.

 28. Pt Raul

  Acest lucru nu-l stiu nici cei din AIE si ei par, de asemenea, avind niste atitudini discriminatorii fata de John, cica, sa nu-i rida alegatorii. Asta e mentalitatea si John le smulje masca d epe fata.

 29. Ian mai lasatz voi jelea, cum zic moldovenii. Haideti sa analizam clar faptele,pentru ca e un lucru asa cum spune legea, sau varianta perfecta, sh e alta varianta reala, din viatza. Da, pe de o parte Onoje ii cetatzan moldovean, ca si totz restul (legal). Dar pe de alta parte (asa, moral sa zicem), ce stie el despre politica moldoveneasca, despre istoria acestui neam, despre limba, si altele? Kakovo hera face el declaratii? Va zic eu kakovo – ii spune cineva sa zica ceva, sh el cinta cum ii se zice. Da de ce? Pai trebuie cumva de platit pentru „prikid”-ul care il are de la o sama de vreme: plashci, telefon mobil, o haina mai ca lumea. Si inca mai spune lumea ca in Moldova nu se poate de atins nimic ! Ia uitativa la „shokoladnii zaiatz”: mai eri vindea gazete la piatza centrala, imbracat ca un bomj, az deja se e mare politician, „om cu greutate” sho gavaritza, se baga in politica sh vre sa fie prezident :)))). S-a ridicat asa cum doar la Hollywood te ridici, din rapan in aur. Raul, lasa jalea, iti zic. Da, in Africa traiesc popoare inferioare, vrei tu asta sau nu. Numeste-ma rasist de 1000 de ori, dar asa e: tu stii asta, Vitalia o stie, eu o stiu, totz o stiu. Si Onoje nu-i venit din Gabon, ci din Siera Leone. Tu inca mai spune ca in Republica Sud-Africana se extrage mult aur si ca au acolo in downtown cladiri mai frumoase ca Skytower, blin – mare argumente. Sa-tz zic care e fishka, Raul? Onoje ii folosit de politicieni, ca sash creasca putin reitingul. Da Voronin bine i-o zis – sa-sh stie locul !! Daca un moldovean s-ar duce in Germania, ar iesi in piatsa si i=ar spune lui Merkel cum sa faca politica, reactia nemtilor care a fi? Chiar si daca ala ar avea cetatenie germana. Vitalia, nu stiu cine te-a sfatuit sa-l iai, da sa stii ca-i prost sh sfatul, si sfatuitorul. Mai bine mai gasestetz vreo 5 vietnamezi, vreo 9 pigmei, vreo 13 filipinezi si inca vreo 7 din tribul bao-bao. Sa iasa bao-bao cu putza goala in piatza centrala, asa cum imbla ei la ei acasa, sh cind ia aresta politia, sa strigatz ca iau sh kazioli, aresteaza oameni nevinovetz pentru ca aia isi urmeaza traditiile stramosesti. Bai, voi chiar nu intelegeti ca daca un african a ajuns pe ecrane la TV, asta doar e o dovada cit de impotentzi is moldovenii????

 30. Seriojica daca vrei sa pleci grabestete.Noi, ROMANII bastinasi, suntem aici de milenii.Sa nu fii prost ca vopronin,care cu ajutorul lingailor ca tine tocmeau fisele de recesamint cu creionul, ca apoi sa fie usor de sters. Sunt martori inca vii.Sa stii ca ura ta fata de ronani nu e caracteristica nici pentru cei mai degradati si mancurtizati maldaveni.Tu nu ai luptat pentru INDEPENDENTA.Tu cu bratanii,drugaii,si alte hiene ati stat prin buruene,ca apoi la momentul potrivit sa puneti laba pe avere si putere ascunzindu-va dupa masca de eroi statalisti.Nu romanii va deranjaza,ci bunurile furate. Asa ca grabiti-va seriojai!

 31. Pt ELComandante

  Aluzia cu nickname-ul este inutila. Mie imi plac oamenii curajosi, nu cei ce qascund dupa nicknamuri.

  Nu cred ca John Onoje trebuie sa va ceara permisiunea sa vorbeasca despre politica moldoveneasca, despre istoria acestui neam, despre limba, si altele? Nimeni nu-i dicteaza. El face ce gaseste el de cuviinta.

  „Va zic eu kakovo – ii spune cineva sa zica ceva, sh el cinta cum ii se zice”. – Nu este adevarat acest lucru. ABSOLUT.

  PNL nu are bani si nu a avut niciodata sa plateasca asa ceva. A venit la PNL dupa ce si-a anuntat optiunea politica si dorinta de a fi Presedinte.

  Va solicit sa nu vorbiti urit pe blog.

  Onoje nu este folosit de PNL. Nu cred ca il foloseste cineva. El are un mesaj unionist si nu vad cine l-ar folosi. Noi asta nu o facem.

  In Germania, in SUA este libertate d eexprimare. daca ar spune ceva, nimeni nu i-ar face nimic. Voronin nu e Merkel, intre altele.

  Noi nu ne sfatuim cu nimeni cind vin oamenii sa devina membri. Si nu discriminam pe nimeni. Avem in partid romani, ucraineni, rusi, gagauzi, bulgari, romi, evrei, un cetatean de origine africana.

  In rest – nu raspund, este mai prejos de nivelul decentei ce ati scris.

 32. Tineti-va tare si respingeti rasismul si discriminarea cu toata forta pe care o detineti, caci daca o acceptati explicit sau tacit, aceasta discriminare se va extinde si asupra altor cetateni.

  In afara de acest aspect daca veti accepta discriminarea, fortele comunisto-rusesti vor putea face presiuni mai mari asupra voastra caci vor zice ca voi sunteti cei care discrimineaza. E un joc periculos. De aceea trebuie sa va opuneti acestui flagel al discriminarii si rasismului cu toata energia voastra. Mai devreme sau mai tarziu pozitia dreapta pe care o luati se va renta. Oamenii va vor respecta pentru ca si voi la randul vostru stiti sa respectati pe altii.

  Voronin si-a dat arama pe fata.
  El nu este numai antiroman ci si RASIST.
  Omul asta e un mare PACATOS de care trebuie sa va tineti departe. Mama lui si tatal lui s-au nascut in Romania. O zicala din batrani spune asa:
  „Tara si parinti nu se vorbesc niciodata de rau.”
  Ei bine acest om(???), daca pot sa-i mai spun asa, vorbeste de rau tara parintilor sai, minte si are opinii rasiste. Eu nu pot sa-i inteleg pe cei care il sustin.
  Sunt si sustinatorii lui RASISTI si TRADATORI de tara? Se pune intrebarea asta deoarece, cine se aseamana se aduna.

  ADEVARUL va invinge!

 33. Îi tot lămuriţi acestui ienicer rusesc cine e el. Eu am avut unul ieri, în piaţă, lîngă Arc, am discutat cu el şi, după cîte am înţeles, s-a lecuit. Numai că acela a acceptat să discute, acesta nu ştiu, de cîte ori am postat telefonul meu, n-a dorit să mă sune să-l lămuresc ce e cu el. Pentru mine aceşti „maldaveni” sunt un fel de fenomene ciudate. Cînd am întîlnit prin anii 90 de aceştia (pe majoritatea i-am lecuit de moldovenism primitiv), îmi puneam întrebarea: Cum de eu, prin clasa a IV-a, cînd mi-au lămurit numai o dată, am înţeles că moldovenii sunt parte a naţiunii române, aceştia (alde Serioja) nici după 20 de ani de lămuriri şi tot nu se lămureşte ce e cu el pe lumea asta. Poate dacă ar discuta cu mine, ce am o anumită experienţă în a trata această boală psihică întîlnită la unii moldoveni-basarabeni, poate ar avea şanse ca, cel puţin, dacă nu acum, cel puţin pe viitor să se lecuiască. În comentariul următor voi plasa un articol la această temă ce l-am postat ieri pe blogul dlui Petrencu Anatol, sper să vă fie interesant. Serioja, i-aţi inima în dinţi, vino sîmbătă sau duminică şi tu la Arc, poate după ce te voi lămuri şi eu, te vei dezmetici de ce atîţia basarabeni se autoidentifică români şi de ce tu încă nu doreşti.

 34. Serghei spune:
  20 februarie 2012, la 11:11

  „Voi nu ne ponegriti pe noi precum ca am fi romani! Voi respectati Tara in care locuiti si nu atentati la identitatea noastra de Moldoveni!”

  Nu permiteti la nimeni sa va ponegreasca pentru ca sunteti roman. A fi roman, gagauz, ucrainean, bulgar, georgian s.a., nu este o rusine, este o mindrie. Fiecare etnie trebuie sa se simta egala in societate.

  Si eu sunt romanca. De ce sa ma ponegreasca cineva pe mine pentru sunt copil al parintilor mei si nepoata bunicilor mei, care au fost si ei tot romani ? Da, noi suntem romani din Moldova.

  -„Voi respectati Tara in care locuiti” Pe dvs va respecta tara in care locuiti? Va place orinduirea in care ne balacim toti impreuna, indiferent de etnie, virsta, ocupatie si neam?

  Ce-am facut noi cu dvs personal rau? De ce oamenii nostri, in proportie de 90%, toata viata lupta cu saracia, unii oameni mor de foame, frig si scîrba?

  Nu ma convingeti sa iubesc urgia ! Undei tara pe care s-o iubesc? Ce inseamna pentru DVS dragoste de Tara, in care omul se simte umilit, jefuit, flamind, insaracit de Alesii poporului? Poate Tara se numeste Voronin&CO, poate se numeste AIE sau Agrary-E?

  Ce solutie aveti dvs, ca si om, pentru noi toti, care ne-am saturat de bataie de joc ? Care este anul, deceniul, veacul in care noi cu dvs si toata lumea injosita sa traim cel putin liberi de minciuna Alesilor poporului si decent material ?

  Nu varsati supararea dvs pe altii. Nu are aici nicio atributie oamenii de rind, reprezentanti ai diferitor etnii. Daca ma veti ataca si pe mine, voi intelege ca sunteti „inregimentat” sa faceti „urît”. Nu voi reactiona la rautati.

  Putem discuta liber si civilizat despre toate problemele.

  Viata este o „actiune” nu fara „pacat”/ se spune altfel, dar suna nu prea civlizat/. Baza tuturor inceputurilor trebuie sa fie comunicarea. Numai prin comunicare civilizata putem intelege mai bine ce vrea sa spuna o alta persoana. Eu sunt de acord sa discutam ? DVS ?

  Pe curind, Alexandra Can

 35. Raul spune:
  20 februarie 2012, la 16:04

  Nemtilor le-a ajuns cîteva zile pentru demisia de onoare a Presedintelui, care s-a compromis, si alegerea unui nou Presedinte! O demisie de onoare poate fi acolo, unde este O-NOA-RE ! Onoare de om, popor, tara……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *